Tämä olisi tullut huomattavasti halvemmaksi kuin talouselämän ja ihmisten arjen tuhoaminen.
Melkoisen typerää sanoa, että asia joka on mahdoton olisi tullut halvemmaksi kuin asia, joka on mahdollinen.
Ja saa olla melkoinen lumihiutale, että esim. baarien laittaminen kiinni hetkeksi on jotain "arjen tuhoamista".
Ja siinä vaiheessa kun vesilaitokset ja sähkövoimalat olisi pitänyt laittaa kiinni kun niiden työntekijöistä liian suuri osa on sairaana, olisi ollut aika paljon suurempia ongelmia, joilla olisi ollut myös taloudellisia seurauksia.
Lisäksi se koko väestön läpäisevä korona-aalto olisi tullut vielä kaksi kertaa, koska aiempien varianttien sairastaminen ei anna (kunnollista) immuniteettia omicronia vastaan.
Se, että pidettiin rajoituksia ja estettiin omicronia aiempien varianttien tehokas leviäminen oli erittäin järkevää.
Mutta nyt kun rokotekattavuus on hyvä ja omicron leviää paljon tehokkaammin, sen leviämisen totaalisen estämisen yrittäminen rajoituksilla ei enää ole järkevää, koska
1) rokotuskattavuuden ansiosta taudin vaikutukset ovat nykyään paljon pienemmät, se sairastetaan pääosin paljon lievempänä ja jossain määrin nopeammin.
2) omicron leviää niin paljon tehokkaammin että sen pysäyttämiseen vaadittaisiin paljon järeämpiä rajoitustoimia, ja niitä pitäisi joko jatkaa loputtomiin tai eristäytyä täysin muusta maailmasta jotta se ei tule takaisin.
Omicronin kanssakin rajoituksissa kuitenkin on järkeä taudin leviämisen
hidastamiseksi jotta tautihuippua saadaan madallutettua ja venytettyä ajallisesti pidemmäksi, jotta tarpeeksi ihmisiä on koko ajan terveenä ja töissä että yhteiskunta toimii hyvin, ja että sairaalakuorma ei kerralla kasva liian suureksi. Siihen, koska saavutetaan se piste, että rajoitukset kannattaa poistaa, en ota tässä kantaa, koska se vaatii oikeaa matemaattista analyysiä perustuen luotettaviin tartuntalukuihin, joita ei ole (koska suurin osa omicronin sairastaneista jää ilman virallista diagnoosia, viralliset luvut on monta kertaa pienemmät kuin todelliset).
Mutta kannattaa tosiaan oikeasti tutustua mikä oli esim. tilanne brasiliassa joskus 2020-2021, kun taudin annettiin vapaasti levitä. Ja brasiliassa väestö on keskimäärin paljon nuorempaa kuin Suomessa.