Alkuperäisellä versiolla meni monta kuukautta ehtiä tänne Kiinasta ilman mitään rajoituksia. Omikronilla kesti pari viikkoa ehtiä Etelä-Afrikasta tänne vaikka matkalla oli rajoituksia.
Mehän emme oikeastaan tiedä mitään ensimmäisistä COVID-19-tartunnoista Suomessa. Useita tartuntaketjuja on voinut ehtiä maahan samoihin aikoihin tai ennen kuin tunnetut tapaukset. Tarttuvuushan oli heikompi(ja tartuttava aika saattaa/saattoi etenkin Wuhanilla olla hyvin lyhyt), eivätkä kaikki maahan palaavat tai edes turistit käy sopivalla hetkellä karaokebaarissa. Sehän oli ihan yleistä ja tavallista, että edes samassa taloudessa asuvat perheenjäsenet eivät saaneet tai saa tartuntaa.
Niinikään mikäli sopivasti sattuu, ketju voi jatkua tyrehtymättä tai leviämättä kovin paljon useiden tartuntasukupolvien yli. Koska useimmat eivät sairastu tavallista nuhakuumetta enempää, kukaan ei osaa epäillä - ainakaan helmikuussa 2020, jolloin yleisesti tiedettiin ettei koronaa voi saada Suomesta.
Käsittääkseni on myös epäselvää, missä määrin tartuntoja saattoi esiintyä Kiinan ulkopuolella kuten Euroopassa ennen kuin pandemiasta oli mitään tietoa. Koska Wuhanin leviäminen ei ollut ihan niin rajua kuin nykyisten varianttien, on sellaisia voitu jopa hoitaa sairaalassa influenssakauden keskellä jonain muuna keuhkokuumeena ilman jatkotartuntoja tai kummempaa epäilyä jostain erityisen merkittävästä patogeenista.
Artikkelissa viitatun simulaation mukaan wuhanilaisella oli vain noin 30% mahdollisuus levitä epidemiaksi, eli yli kaksi kolmasosaa simulaatioista päättyi viruksen tukahtumiseen. Samaa voitaneen soveltaa mahdollisiin oletettuihin Suomeen saapuneisiin varhaisiin tartuttajiin, paitsi että täällä kaiken järjen mukaan viruksen selviytymismahdollisuuden pitäisi olla pienempi.
Minusta tämä kaikki on ihan johdonmukaista ja sopii erityisen hyvin hypoteesiin Covidin ryppäinä leviämisestä. Tauti(alkuperäisenä versionaan) ei siis tartu edes kovin hyvin mediaanitilanteissa, mutta silloin tällöin syntyy tilanne, jossa se tarttuu todella hyvin ja tartuttaa useita kerralla. Täten se yhden taudinkantajan varassa useimmiten sammuu ilman jatkotartuntaa. Kun yksittäisiä tautisia on tarpeeksi monta, tämä ei pelasta. Ne harvat supertartutustilanteet kun nostavat tarttuvuusluvun yli yhden, jolloin tilastotiede määrää että tauti leviää.
Sen sijaan alkuperäisen Wuhanin viruksen leviäminen olisi ehkä voitu estää heti alkuunsa. Ja se on traagista.
Niinikään traagista on, että viruksen leviäminen väestöön alunperinkin oli ilmeisesti vähemmistötodennäköisyyden arpa, joka voitti.
Toisaalta voimme miettiä, kuinka monta sietämätöntä vitsausta on ollut lähellä levitä maailmaan ja tuurin sekä todennäköisyyden kautta sammunut ensimmäisen tai ensimmäisten tartuntojen jälkeen, ilman että kukaan tajusi mitään. Joku vaan jossain sairasti lievästi tai vakavasti, kenties jopa kuoli, homma ei sen syvemmin selvinnyt, seuraavana päivänä aurinko nousi.