Näiden ehdotettujen toimenpiteiden tarkoitus on ESTÄÄ epidemia syntyminen. Aika paradoksaalista ajatuksenjuoksua sinulta. Ja epidemiaksihan tämä hyvin suurella todennäköisyydellä paisuu meillä Suomessakin jos proaktiivisten toimien kanssa hissutellaan talousvaikutusten pelossa. Sitä paitsi, Italiankin talous olisi varmasti paremmassa jamassa jos karanteenit olisi jo ajoissa otettu tosissaan, kuin mitä se on nyt.
Jos näin voi käydä italiassa, niin näin voi käydä helposti myös suomessa, vaikka se etäiseltä 85-vuotta ilman kriisejä eläneen suomalaisen maailmankuvassa tuntuukin. Ei se virus tarkasta kansalaisuutta passista ennen infektiota. Italia on meille varoittava esimerkki tämän taudin aiheuttamasta rasituksesta terveydenhuollolle. Toivottavasti oppi otetaan tosissaan.
Se että Suomessa suljetaan koulu ei takuuvarmasti estä koronavirusta kulkeutumasta ulkomailla Suomeen. Se on se tartuntojen päälähde tällä hetkellä. Ja ei, Italia ei olisi yhtään paremmassa jamassa, vaikka sen koulut olisivat olleet suljettuna jo tammikuusta. Koululapset eivät ole siellä merkittävä levittäjä olleet, ja tämän hetken tiedon valossa vaikuttaa, että lapset eivät ylipäätään ole kovin hyviä levittäjiä tälle. Vahinkoa olisi sen sijaan saatu aikaan runsaasti, jos raskaita toimia olisi käytetty pari kuukautta ennen ongelmia ja yhteiskunta olisi ollut sekaisin muutaman päivän sijasta kuukausia.
Ihan samaa sanoo WHO:
"WHO has consolidated our guidance for countries in 4 categories: those with no cases; those with sporadic cases; those with clusters; and those with community transmission.
For all countries, the aim is the same: stop transmission and prevent the spread of the virus.
For the first three categories, countries must focus on finding, testing, treating and isolating individual cases, and following their contacts.
In areas with community spread, testing every suspected case and tracing their contacts becomes more challenging. Action must be taken to prevent transmission at the community level to reduce the epidemic to manageable clusters.
Depending on their context,
countries with community transmission could consider closing schools, cancelling mass gatherings and other measures to reduce exposure."
First, I’d like to start with a brief update on the Ebola epidemic in DRC. It’s now three weeks since the last case was reported, and a week since the last survivor left the treatment centre. We are now in the countdown to the end of the outbreak.
www.who.int
Kun tartuntauhka tulee lähinnä ulkoa ja on yksittäisiä tapauksia, keskitytään riskialueilta palaavien, yksittäisten tapausten ja heidän kontaktiensa jäljittämiseen.
Jos ja kun tartuntauhka on sisäistä, ja määrien vuoksi vaikeampaa kohdistaa niin sitten harkitaan tarvittaessa yleisluontoisempia sisäisiä toimenpitetä leviämisen hidastamiseksi. Tuossa ei ole mitään paradoksaalista.