Macronin tiukka linja tehosi Ranskassa: yli miljoona rokotusaikaa varattiin heti
Myös Saksa vaatii rokoteajanvarausten vauhdittumista.
Presidentti Emmanuel Macronin puhe sai ranskalaiset liikkeelle. ZUMAWIRE/MVPHOTOS
Paula Koski
paula.koski@iltalehti.fi
Tänään klo 12:44
Presidentti
Emmanuel Macronin maanantai-iltana Ranskan väestölle pitämällä puheella oli välitön vaikutus, kertoo uutistoimisto
AP.
Puheessaan Macron laittoi painetta rokotustahdin vauhdittamiseen, sillä elokuusta lähtien rokottamattomilla tai koronatestaamattomilla ihmisillä ei ole asiaa muun muassa Ranskan baareihin, ravintoloihin tai kauppakeskuksiin.
Myös kotimaan lennot, junamatkat sekä konserttikäynnit ovat pannassa henkilöillä, joilla ei ole tuoretta negatiivista koronatestitodistusta tai koronavirusrokotetta.
Macron lisäsi painetta rokotuksen ottoon myös ilmoittamalla, että syksyllä Ranskan väestö ei enää saa koronavirustestausta ilmaiseksi, eikä rokottamattomilla hoitoalan työntekijöillä ole enää asiaa töihin.
Ja Macronin puhe myös toimi: vain alle vuorokausi puheen jälkeen yhteensä 1,3 miljoonaa ihmistä oli varannut itselleen ajan koronavirusrokotteelle Ranskassa käytössä olevan Doctolib-sovelluksen kautta.
Myös Ranskan terveysministeri
Olivier Veran otti ilolla kasvussa olevat rokotusajanvaraukset vastaan.
– Tuhansia ihmishenkiä säästyy jo nyt. Meillä on vain kaksi vaihtoehtoa: yhteiskunnan sulkeminen uudelleen tai rokotepassi, hän sanoo.
LUE MYÖS
Ranska kiristää koronatoimiaan: rokottamattomille hoitotyöntekijöille ei palkkaa, koronatestauksesta maksullinen
Kaksi vaihtoehtoa
Vaikka rokoteaikojen varaaminen onkin vauhdittunut huimasti, on Macronin tiukentunut koronalinja otettu Ranskassa vastaan sekavin tuntein.
Uutistoimisto AP:n mukaan osa ranskalaisista kokee olonsa turvallisemmaksi, mikäli useampi henkilö ottaa rokotteen.
Toiset puolestaan katsovat uusien sääntöjen rikkovan yksilönvapautta.
– Otan rokotteen, sillä haluan matkustaa sekä saada sosiaalisen elämän takaisin. Mielestäni rokotteen ei pitäisi olla pakollinen. Asumme Ranskassa, meidän tulisi saada tehdä mitä haluamme, lakiopiskelija
Marius Chavenon sanoo AP:lle.
Pariisilainen sairaanhoitaja
Solene Manable puolestaan perustelee hoitoalan työntekijöiden rokotusvastahakoisuutta epätietoisuudella.
– Emme tiedä rokotteesta paljoakaan. Moni kuitenkin ottaa rokotteen päästäkseen takaisin ravintoloihin ja saadakseen normaalin elämän takaisin.
Merkel samoilla linjoilla
Myös Saksan väistyvä liittokansleri
Angela Merkel ilmoitti tiistaina, että useampien ihmisten tulee ottaa koronavirusrokote ennen kuin maan koronavirusrajoituksia voidaan keventää.
Merkelin ilmoitus tuli pian sen jälkeen, kun Englanti kertoi lopettavansa viimeisetkin koronaviruksen leviämiseen liittyvät rajoitukset. Heinäkuun 19. päivä maassa muun muassa ei ole enää maskipakkoa eikä sosiaalisen eristäytymisen sääntöjä.
Reutersin mukaan saksalaisviranomainen kuvaili Englannin päätöstä ”erittäin riskialttiiksi kokeeksi”.
Tiistaina Saksassa rekisteröitiin 646 uutta koronavirustartuntaa.
Määrä on kasvanut huomattavasti viimeisen viikon aikana, ja tällä hetkellä maan koronailmaantuvuus on 6,4 tapausta 100 000 ihmistä kohti. Viikko sitten ilmaantuvuusluku oli 4,9.