Lisää tietoa taudin itämisajasta, diagnosoinnista, uudelleentartunnasta ja testauksesta. Nan-Shan Zhongin johtama tutkimustiimi analysoi 2019-nCoV tartunnat (1099 potilasta, 552:stä sairaalasta, alkaa olla jo edustava otos) ja löydökset ovat kiinnostavia.
Yhteenveto:
-
Pieni riski nuorilla ja
perusterveillä
-
Kokonaiskuolleisuus tässä otoksessa (hyvässä
sairaalahoidossa)
alhaisempi kuin tähän saakka esitetty
-
Itämisaika mediaani kolme päivää, mutta
enimmillään voi olla
jopa 24 päivää
-
Keuhkokuumeen kehittyminen ensimmäisistä oireista vie
keskimäärin 2-7 päivää, mutta
voi viedä jopa 46 päivää.
- Voi olla pitkään
oireiltaan epäselvä,
eikä näy
heti/
aina keuhkokuvissa,
kuumeena tai
yskänä (vaatii siis tarkkuutta lääkäriltä)
-
Diagnosointi alkuvaiheessa/
nopeasti tärkeää potilaan hoidon onnistumisen ja epidemian estämisen kannalta
- Koko taudinkuva ei vielä tiedetä, vaatii vielä lisää potilaiden seurantaa
Sitten tarkemmin paperin sisältöä...
Tutkimusotos
- 1099 laboratoriovahvistettua tartuntapotilasta (29.1.2020 mennessä), joista ~72%:lla oli (varmistettu) kontakti toiseen ihmiseen Wuhanista
- 2% potilaista oli hoitohenkilökuntaa
- mediaani-ikä oli 47v (IQR: 35-58 vuotta, jakaumaa ei ole kerrottu, oletan paksuhäntäistä)
- alle 15v sairastuneita oli vain 0.9%, kriittisistä vain yksi (0.6%)
- tartunnan saaneista ja kriittisistä potilaista ~42% oli naisia (Kiinan koko populaatiosta naisia on arviolta ~ 47%)
Oireet/diagnosointi
- taudin diagnosointi alkaa yleensä poissulkemalla tunnetut bakteeri- ja virusinfektion aiheuttaja ja toteamalla oireiden tai keuhkokuvaamisen perusteella akuutti hengitystie-elimistön tulehdus
- n. 16% oli jo hoitoon otettaessa oireiltaan vakavia ja heidän ikänsä oli k.a. +7v vanhempi kuin populaation yleensä (eli mediaani ~ 54v)
- Yleisimmät oireet: olivat kuume (~88%) ja yskä (~68%) läpi koko sairauden, mutta vain 44% oli kuumetta taudin alkuvaiheessa, mikä poikkeaa merkittävästi SARS/MERS-infektioista (joilla kuumetta oli 98-99% sairastuneista)
- 50% potilaista tauti näkyi selkeästi keuhkojen CT-kuvassa
- 24% vakavaoireisista jouduttiin diagnosoimaan RT-PCR-diagnoosilla, koska CT-kuvissa ei näkynyt poikkeamia
- 76% päätyi oireiden perusteella keuhkokuvaukseen (CT) ja näistä taas 76% oli keuhkokuumeen merkkejä keuhkokuvissa (50%:lla mattalasikuvioitus, eli keuhkojen osittainen täyttyminen nesteellä)
- 21%:lla ei ollut epänormaaleja löydöksiä keuhkokuvissa, näin myös 24%:lla vakavaoireisista potilaista
- 82%:lla oli epänormaalin alhainen valkosolujen määrä (lymfosyytti, eli arvo < 1.0–1.5 × 10E9/l , iästä riippuen)
Hoito
- Yleisimmät hoitotoimenpiteet olivat: lisähappi (36% potilaista), hengityskone (6%), suonensisäiset antibiootit (58%), influenssaan tarkoitettu antiviraali-lääkitys eli käytännössä oseltamivir (Tamiflu) (36%), kortikosteroidit (19%)
- Sairaalahoidossa olleista potilaista yleisin komplikaatio oli keuhkokuume (79%), akuutti hengitysvaikeus (3%) ja shokki (1%). Vakavasti sairaiden ryhmässä prosentit olivat suurempia
- vakava keuhkokuume oli riippumaton muuttuja, joka korreloi tehohoidon, hengityskonetarpeen tai kuoleman kanssa
- taudin toteaminen alkuvaiheessa, ennen keuhko-oireiden ilmenemistä (ennen kuin näkyy CT-kuvissa, hengenahdistuksena) on tärkeää taudin potilaishoidon ja virusepidemian hillitsemisen kannalta
Tartunta/viruksen taudinkuva
- virus tarttuu helposti ihmis-ihmis-kontaktin välityksellä
- Itämisaika: mediaani oli 3pv, mutta skaala oli 0-24 päivää
- pintojen välityksellä tapahtuva kosketustartunta on mahdollisesti selittänyt taudin nopeaa leviämistä (eli käsi/muu kosketushygienia tärkeää)
- 6.5% testatuista sairaiden ulostusnäytteistä sisälsi 2019-nCoV-virusta (eli eritetartunta ulosteen kautta mahdollinen)
- koska taudinkuva ei vielä ole selvä, niin taudin kesto (mihin/miten se päättyy) ei ole vielä selvillä
- 2019-nCoV kuolleisuus kaikissa ryhmissä oli alhaisempi kuin SARS- tai MERS-hoitopotilailla
- tämän otoksen (31 provinssia) kuolleisuus oli tähän mennessä alhaisempi kuin raportoitu muualla, 1.4%. Alustavien arvioiden mukaan, kun mukaan otetaan Guangdong-provinssin alustava data, kuolleisuus on vieläkin alhaisempi 0.9%
- Taudin leviämisen ja potilaiden hoidon kannalta tärkeintä on varhainen (lievät oireet vasta näkyvissä) diagnosointi JA tartunnan saaneiden eristäminen ja populaatiotasolla liikkuvuuden vähentäminen
Riskitekijät
- Suurimmat riippumattomat riskitekijät (joita toistaiseksi on pystytty erittelemään ovat), käyttäen SDHR-suhteellisen riskin luokitusta):
- Vakavasti sairas (SHDR: ~11.1)
- alhaiset leukosyytit (SDHR: ~4)
- interstitiaalinen poikkeama keuhkojen röntgenissä (SHDR: ~3.3)
- diffuuseja varjoalueita keuhkojen röntgenissä (SDHR: 2.0)
- Ikä yli 65v (SHDR: ~2.1)
- Elinikäinen tupakointi (SHDR: 1.3)
Puutteet/rajoitukset
- Kaikkea potilastietoa ei olla pystytty vahvistamaan
- laskennalliset oireiden alkukohdat eivät ole potilainen välillä yhdenvertaisia
- koska otoksesta puuttuu kotihoidossa olevia ja mahdollisia oireettomia, nämä vaikuttavat prosentteihin
- 28-päivän yhdistelmäpäätetapahtumaa ja sen ilmenemisprosenttia ei voitu näitä tuloksia vertaillessa vielä laskea, koska hoito otoksen kohdalla vielä jatkuu (suomeksi: emme tiedä, mihin kuntoon potilaat päätyvät vertailukelpoisesti 28 sairauspäivän jälkeen ja mikä on sen todennäköisyys)
Kokeelliset (tukihoidot)
- Kriittisten potilaiden kohdalla ja yleisesti taudin etenemisen estämiseksi käynnissä on kokeita eri hoitotoimilla: proteaasiestäjät, muut antiviraalit (kuten remdesivir) ja sytokiinihoidot (interferoni beeta, β interferon)
Yllä oleva on mielestäni taudinkuvan ja diagnosoinnin/hoitojen kannalta tärkeimpiä 2019-nCoV-tutkimuspapereita tähän saakka: riittävä otos, laajalla kirjolla, aika hyvin analysoitu ja päätelmät eivät vaikuta olevan vähätteleviä, vaan paperi on lääketieteellisesti asiallinen. Toki luvuissa voi olla heittoa, se tarkentunee ajan kanssa ja varmasti kaikkea emme vielä tiedä.
Itse suosittelisin 2019-nCoV pitkän potentiaalisen itämisajan (pitkä häntä jakaumassa), epäselvien oireiden (ei näy aina keuhkokuvissa/lämpönä/yskänä) ja taudin hoidon kannalta aikaisen diagnosoinnin takia, että mahdollisimman moni perusterveydenhuollossa riskiryhmiä vastaanottava lääkäri edes kävisi läpi paperin lopun taulukot. Siihen kuluu aikaa 15 minuuttia. Halpaa ja nopeaa ennakkovarautumista, parhaalla tähän mennessä käytettävissä olevalla tiedolla aiheesta.
Lähde:
Clinical characteristics of 2019 novel coronavirus infection in China