Jos reitittimeltä ei tarvi mitään erityisiä reititysominaisuuksia eikä sisäverkko ole kovin monimutkainen niin kai tuolla pärjää mutta en kyllä itse ole lämmennyt noihin Unifi reitittimiin. Softa on aika rajoittunut niissä.
Jos ei tarvetta kehittyneille dynaamisille reititysprotokolille niin pfSense on mielestäni toimiva homma, joko omalla tai Netgaten raudalla.
Törmäsin jo YouTubessa paripäivää sitten Netgate laitteisiin, koska seuraamillani kanavilla tuli esittelyjä niistä. Sen olen huomannut esimerkiksi EdgeRouter 8 Pro kanssa, että load balancing konfiguraatiolla ei voi hallita mitä kautta yhteydet kulkee, jos haluaisi ohjata sitä kulkemaan tietyn WAN-liittimen kautta, kun käytössä on kaksi eri operaattoria, eli on pakko ottaa toinen operaattori irti tai yhteydet katkeilee, jos yrittää pelata netissä online pelejä, voin olla tuossakin väärässä, mutta minä en onnistunut siinä. Kaiken muun sain kyllä hallittua.
Netgate 4100
Netgate 4100
Netgate 6100
Tuolta niitä voi ostaa.
Tulos haulle: "netgate" | Dustinhome.fi
Verkkiksestä noita ei ainakaan vielä löydy. Hinnat on 800-1050€ riippuen siitä minkä vaihtoehdon ostaa. Dollareissa hinta on 200 halvempi, jos ei osta suomesta.
Katsoin nuo videot läpi ja se tuli selväksi, että +SPF liitin paikoissa näissä Netgate laitteissa ei ole tukea RJ45 adaptereille, eli tämä on tärkeä tieto mitä ei yleensä kauheasti mainosteta. 10G:n EdgeSwitch 16 XG ei tue nopeuksia alle 1G vaikka siihen laitasi SPF adapterin joka toimii 1G nopeudella ja siitä alaspäin, mutta tuo halvempi adapteri toimii silti 1G nopeudella ja sen perään voi laittaa hitaamman 1G kytkimen, eli se tie on ainoa vaihtoehto, jos pitää mennä 1G nopeuksista alaspäin. Tuo on siis tapa kytkeä 100M ja 10M laitteet edelleen samaan verkkoon. 20 vuotta takaperin oli tosiaan tietokoneita, missä oli vasta 10M verkkokortit käytössä ja nyt aletaan siirtymään 10000M nopeuksiin pikku hiljaa. DOCSIS 3.1 toisi kotikäyttäjille tarjolle useamman gigan nopeudet, kun siihen siirrytään antenniverkossa. Ainakin antennirasiat lähtee silloin joka huoneistosta vaihtoon ja pitää tulla suuremmille taajuuksille sopivia multimedia antennirasioita tilalle. Multimedia antennirasiassa on 3 liitäntää ja yksi niistä on tarkoitettu kaapelimodeemille. Nyt mennään vasta DOCSIS 3.0:ssa monessa taloyhtiössä ja sillä tarjotaan 1000Mbps yhteyksiä. Nyt sellainen on hankittu ja se on lähtenyt toimimaan alkuvaikeuksien jälkeen. Vika syyt siinä oli Teliassa. En viitsinyt tehdä vikailmoitusta, koska joku toinen oli ehtinyt jo ensin ja antenniverkko vaikuttaa koko taloyhtiöön, eli sen vian korjaaminen korjaa samalla minunkin ongelmat. Nyt se vika on korjattu ja yhteydet toimii. Ongelma on reitittää ja tehdä verkko, joka toimii yskimättä samalla nopeudella. Kuten näkyy, niin heti tuli ongelmia, joita pitää lähteä perkaamaan ja korjaamaan.
Tuon taloyhtiö antenniverkko ongelman takia kävin heti seuraavana päivänä hakemalla adapterin verkkokaupasta
Qbulk IEC Naaras / F Uros -adapteri 5,99 tällä sai poistettua 4 desibeliä vaimennusta ja yhteys lähti toimimaan, mutta vian korjaamisen jälkeen se oli pakko ottaa pois välistä, koska virheitä alkoi tulla liikaa ja desibeliarvot muuttuivat voimakkaammiksi. Vanha VDSL2 yhteys katkaistiin 7.7.2022, eli olin ilman internetyhteyttä, eikä uusi yhteys toiminut. Kaapelimodeemi yhteys oli katkaistu jo 18.3, koska Telia väitti omissa tiedotteissaan, että yhteys kytketään silloin, mutta totuus oli, että se kytkettiin vasta 7.7.2022 toimimaan, joka on ihan järkyttävän iso viive ja moka. 7.7.2022, kun yhteys kytkettiin, niin ongelma oli se, että Telian laite ei kuullut kaapelimodeemin lähettämää taajuuskaistaa tarpeeksi hyvin, jos Telian laite ei kuule modeemia yhteys katkeaa ja alkaa yhteydenmuodostusluuppi mille ei loppua näy, jos on liikaa vaimennusta, eli yhteys ei noussut ylös ilman tuota ostamaani adapteria.