Vielä näitä aloittelijan ongelmia.. Nyt Controller toimii ja AP:t näkyy. Mutta nettiin ei vaan pääse. Alkuun yrittelin ADSL boksin (Zyxel VMG 3925) kautta ja sillattunakin huonoin tuloksin. Tuskastuin siihen ja otin kokeeksi gigantista Zyxel 3301 ja siihen Elisan kortin. Sekään ei anna USG:lle nettiä, ei suoraan tehdasasetuksilla eikä sillattuna. Mitään merkkiuskollistuutta näihin ei sinänsä ole vaan ihan sattumaa ja tuo jälkimmäinen oli halpa ja aohman:lla aiemmin ketjussa toiminut.
En löydä tähän mitään ohjetta, kaikissa tuntuu tarvittava toimenpide olevan "piuha kiinni". Paitsi minulla.
Mitä tuolle modeemi & USG parivaljakolle oikein pitäisi tehdä, että voisi joulupukit katsella uuden verkon kautta?
Vika ei todennäköisesti ole siinä UniFi USG reitittimessä tai modeemissa, vaan taidoissa käyttää sitä ja modeemin vaihtamiset on aika turhia toimenpiteitä. Ensimmäinen virhe mitä voi sattua, vaikka DHCP on modeemissa päällä ja kaikki on oikein kytketty on se, koska molemmat on huom "reitittimiä", niin ne ei koskaan saa olla samassa verkossa, joka on hyvin usein 192.168.1.1.
USG pikamanuaalissa lukee näin:
LAN 1 Port |
---|
Supports 10/100/1000 Ethernet LAN connections. Default setting is DHCP Server.
Server IP: 192.168.1.1/24 |
Zyxel VMG 3925 on samassa ip-numeroalueessa oletuksena, eli ongelma on valmis, eikä data kulje mihinkään, jos kytket USG tuon perään. Ongelma on siinä, että sinä et tiedä, että datan ei kuulu kulkea tai toimia, eli netti ei toimi. Tätä ei saa tapahtua ja ip-numeroalueet, DNS ja DHCP asetukset voi vaihtaa toiselle ip-numeroalueelle, eikä sen jälkeen mitään ongelmaa ole. Minulla on useita reitittimiä ja yksikään ei saa olla samalla ip-numeroalueella ja yllätys yllätys ne usein haluaa tarjota juuri tuota samaa ip-numero aluetta tehdasasetuksilla oletuksena.
Vaihda vaikka toisen reitittimen ip-numero 192.168.10.1 ip-numeroalueelle, niin voi hyvinkin olla, että mitään ongelmaa ei enää ole. Samalla pitää käydä DNS ja DHCP läpi, koska siellä on noita samoja ip-numeroita, eli ne korjaukset, myös siihen reitittimeen jossa noita ip-numeroalueita korjataan tai muutetaan. Mask asetusta ei tarvitse muttaa, eli sen voi pitää samana. Reitittimien WiFi-verkot ei saa myöskään olla samoilla ip-numero alueilla, jos kyse on kahdesta eri reitittimestä samassa kotiverkossa. Nekin pitää huomioida ja välttää sitä, että ne ei mene päällekkäin, koska data lakkaa kulkemasta. Reitittimissä on yleensä aina reset nappi ja sitä, kun tarpeeksi pitkään painaa, niin tulee tehdasasetus käynnistys, minkä jälkeen ip-numerot ja kaikki alkaa siitä mitä manuaalissa lukee, eli kaikki nollautuu. Muista, että kolme ensimmäistä IP-numeroa ei saa olla missään kohtaan samoja peräkkäisissä reitittimissä tai tulee ongelma ja sitä kutsuisin aloittelijan ongelmaksi, joka voi tulla juuri todella monella eteen. Se on sitten ihan sinun päätös minkä reitittimen vaihdat eri ip-numeroalueelle, mutta samaa ei voi käyttää, vaikka tämän viestin tänne laitan, niin silti pitäisi vielä enemmän vääntää rautalankaa sellaisille jotka eivät osaa.
Tämä on yleinen virhe ja sitä sattuu varsinkin aloittelijoille, jotka ei osaa kotiverkkoja, vielä rakentaa. Itse olen rakentanut kotiverkon siten, että yksikään reititin tai modeemi ei ole tuolla oletus ip-numeroalueella tai muillakaan vastaavilla ip-numeroalueilla, jotka voi olla oletuksena käytössä. Ne pitää silloin kirjaa ylös tai yrittää muistaa tai muuten kaikki alkaa alusta. Tuo on tavallaan vasta yksi askel eteenpäin normi kotiverkon modeemista kotiverkon rakentamisen oppimiseen. DHCP serveri on se, joka jakaa ip-numeroalueen verkkolaitteille ip-numerot, gateway asetukset ja DNS asetukset automaattisesti. DNS on nimipalvelin. Gateway on reitittimen ip-numero, joka ohjaa dataa kohti seuraavaa reititintä. Itsellä on 2 eri reititintä ja modeemia, mutta kaikki on yhtä ja samaa verkkoa, mutta se ei olekaan helpoimmasta päästä, mutta vaikka toinen modeemi yhteys pettäisi, niin internet liikenne siirtyy automaattisesti seuraavalle toimivalle modeemille. Sinulla on basic ongelma, johon löytyi jo varmaan vastaus. Kotiverkojen rakentaminen ei ole mitään ihan plug and play hommaa mitä moni olettaisi, koska pitäisi osata, myös niiden konfigurointi.
Ei tarvitse vaipua mihinkään häpeään, vaan opettele ja todennäköisesti teit virheen, kun ostit toisen modeemin, mutta en tiedä kumpi niistä on parempi. Itsellä on load-balance konfiguraatio, missä käytetään kahta yhteysmodeemeita samaan aikaan, jos toinen pettää, niin kaikki yhteydet siirtyy automaattisesti kokonaan toisen modeemin hoidettavaksi, mutta molempien toimiessa yhteysnopeus hyöty tulee esiin, mutta ei täysin. On silti koko aika varayhteys, vaikka toinen modeemi kokonaan laikkaisi toimimasta tavallaan en sitä aluksi huomaa, mutta osa yhteys nopeudesta puuttuu jo osa siinä vaiheessa.
Itse voin kertoa että yhteysmodeemin siirtäminen eri ip-numeroalueelle oli kaikkein helpoin juttu, verrattuna Ubiquiti laitteisiin, mutta itse päätätte, mitä teette.