Kokemuksia Ubiquitin reitittimistä (ja muista verkkovermeistä).

Joka tapauksessa, ellei seinät ole japanilaisittain silkkipaperia ja pinta-alaa rajoitetusti, sellainen whole-home-wifi ei toimi kovinkaan hyvin eli yhdellä AP:lla (vrt. nykyinen). Sillä ei ole merkitystä, kuinka lujaa se AP huutaa, kun se ei kuule niitä clienteja (jotka näyttää täysiä palkkeja).
Pääasiallinen wifin käyttö on olohuone/keittiö ja lanin kautta voi tuoda yksikön olohuoneen puolelle. Tällöin se kattaisi kuvan mukaisesti tätä.

koti_wifi.PNG
 
IMHO tuossa nyt ei ole mitään järkeä, kun on kerran sisäkaapelointikin valmiina. Itse laittaisin sitä hyödyntäen pienitehoisen AP:n vaikka joka huoneeseen, missä on RJ45-rasia. Ja tietysti sellaisia AP:ita, jotka tukevat roamaamista.

Tulee jo reippaasti kalliimmaksikin useampi AP. Mulla on yksi LR AP ja se kattaa koko talon ihan mainiosti. Riippuen paikasta 200-450 megaa wifinopeus.
 
Jos on tupla NAT, niin ei ainakaan peräkkäisiä reitittimiä, samoilla aliverkko IP-numeroilla tai homma kaatuu siihen paikkaan, että niissä on samat IP-numerot ja sitä virhettä on tehty jo tässä viestiketjussa muutamaan kertaan. Osassa modeemeista voi laittaa yhden portin tilaan joka tuo suoraan julkisen ip-numeron Ubiquiti:n valmistamalle reitittimelle. Welhon kaapelimodeemissa on ainakin sellainen ominaisuus ja Telian VDSL modeemia en ole vielä kokeillut asettaa vastaavaan tilaan, mutta tuon jälkeen ubiquitin reitittimeltä ei pääse, enää muihin yhteys modeemin takana oleviin laiteisiin, koska se käsittää ne sen jälkeen ulkopuolisina yhteyksinä, joilla on julkinen ip-numero joka, ei ole sama, missä ubiquiti reititin on kiinni, jos tuota ei halua, niin sitten pitää käyttää peräkkäisissä reitittimissä eri ip-numeroalueita. Esimerkiksi 192.168.x.1:stä voi valita tuon x:n paikalle eri numeron, niin sitten kaksi reititintä ei enää sekoile keskenään ja estä yhteyksiä toimimasta.
 
Viimeksi muokattu:
Esimerkiksi 192.168.x.1:stä voi valita tuon x:n paikalle eri numeron, niin sitten kaksi reititintä ei enää sekoile keskenään ja estä yhteyksiä toimimasta.

Tuo on totta ja valittavissa voi olla useampiakin kuin yksi (sillattu) portti. Toiminto voi olla ainakin IPTV-nimellä

Fritz!Box ei sisällä yhdellekkään portille sillattua ominaisuutta. Ainoa oikeastaan mitä voi tehdä on, avata portit ja poistaa Fritz!Boxin palomuuri käytöstä. Ja tuonkin voi tehdä vain yhdelle laitteelle. Fritzboxin luotettavuus kaapeliyhteyden ylläpitämiseksi on parempi kuin DNA:n käyttämällä kaapelimodeemilla (Sagecom 3686).

Viime keväänä tuli hyvä testaus laitteiden erosta kun kiinteistön rajalla olevassa jakolaatikossa oli DNA:lla "vähän" hapettuneita osia. Kovemmalla pakkasella (alle -10 astetta) DNA kaapelimodeemi tiputti internet yhteyttä jatkuvasti kun taas Fritzbox sai pidettyä yhteyden. Yhteys toimi vielä kuukauden kunnes fritzboxkin ja TV alko pätkimään.

Vaihtoehdot omalta osaltaan ovat joko Tupla-NAT tai ei-niin-luotetttava yhteys. Kumpainenkin kyllä pitää testata :)

Tupla-NAT ajatus seuraava :
  • NAT 1
    • FritzBox WAN (DNA ip)
    • DHCP
      • 192.168.178.1 - x
  • NAT 2
    • Unify WAN (192.168.178.2)
    • Default gateway 192.168.178.1
    • DHCP
      • (VLAN1?) Guest wifi verkko 192.168.1.1 - x
      • (VLAN2?) kodin wifi ja lanverkko 192.168.100.1 - x
Onko tuo ok?
 
U6-Liten benchailua eri työkaluilla:


Tuo on tähän päivään saakka julkaistuista videoista paras YouTube:ssa. Tosiaan se ei vaikuta, vain yhteen laiteeseen, vaan koko WiFi verkkoon, moni noita videoita tehnyt odottaa varmaan kovasti LR versiota. joka on tulossa tuosta tuon jälkeen seuraavaksi, mutta menee pitkään, että WiFi 6 on käytössä laajemmin. Tuo puhdistaa WiFi taajuuksia ja vapauttaa kaistaa, jos vanhat WiFi laitteet ja access pointit korvattaisiin uusilla WiFi 6 laitteilla. WiFi 6:ssa on saatu lisää nopeutta, kun turhat laitteet ei tuki yhteyttä ja taajuusaluetta käytetään tarkemmin hyödyksi. Yli 100Mbps tulee nopeutta lisää helposti tällä UniFi U6-Lite versiolla. Harvalla on varaa uusia kerralla kaikki WiFi 6:n, jos siihen ryhtyy nopeudet nousee varmasti, mutta pitää huomioida, että U6-Lite:ssä on 2 antennia, LR versiossa on jo 4 antennia, joka voi tuoda vielä lisää nopeutta. UniFi ap:ssa sai muistaakseni pakotettua tavallaan paremmat WiFi laitteet pois sieltä alamalta taajuudelta ja siirtymään 5G taajuuksiin, eli sekin asetus voi auttaa. Tuo taajuuksien puhdistuminen johtuu siitä, että enää ei varata koko kaistaa, vain yhdelle laitteelle hetkellisesti, vaan se voidaan pilkkoa pieniin osiin tai jopa ajoitettuihin lähetyksiin ja useamman taajuuskaistan saman aikaiseen käyttöön, eli AP:n tuli paljon lisää älyä, joka muutti sen toiminnan aika radikaalisti verrattuna vanhempiin WiFi versioihin ja sen takia se on kiinnostanut minuakin. Nyt on vasta eka U6-Lite AP lautanen myynnissä. Pitää tarkkailla WiFi 6 uutuuksia ainakin Ubiquiti laitteissa. UniFi 6 AP lautaset on näkyvissä jo tuolla pää sivulla Ubiquiti - Simplifying IT.
 
Viimeksi muokattu:
Tuo on tähän päivään saakka julkaistuista videoista paras YouTube:ssa. Tosiaan se ei vaikuta, vain yhteen laiteeseen, vaan koko WiFi verkkoon, moni noita videoita tehnyt odottaa varmaan kovasti LR versiota. joka on tulossa tuosta tuon jälkeen seuraavaksi, mutta menee pitkään, että WiFi 6 on käytössä laajemmin. Tuo puhdistaa WiFi taajuuksia ja vapauttaa kaistaa, jos vanhat WiFi laitteet ja access pointit korvattaisiin uusilla WiFi 6 laitteilla. WiFi 6:ssa on saatu lisää nopeutta, kun turhat laitteet ei tuki yhteyttä ja taajuusaluetta käytetään tarkemmin hyödyksi. Yli 100Mbps tulee nopeutta lisää helposti tällä UniFi U6-Lite versiolla. Harvalla on varaa uusia kerralla kaikki WiFi 6:n, jos siihen ryhtyy nopeudet nousee varmasti, mutta pitää huomioida, että U6-Lite:ssä on 2 antennia, LR versiossa on jo 4 antennia, joka voi tuoda vielä lisää nopeutta. UniFi ap:ssa sai muistaakseni pakotettua tavallaan paremmat WiFi laitteet pois sieltä alamalta taajuudelta ja siirtymään 5G taajuuksiin, eli sekin asetus voi auttaa. Tuo taajuuksien puhdistuminen johtuu siitä, että enää ei varata koko kaistaa, vain yhdelle laitteelle hetkellisesti, vaan se voidaan pilkkoa pieniin osiin tai jopa ajoitettuihin lähetyksiin ja useamman taajuuskaistan saman aikaiseen käyttöön, eli AP:n tuli paljon lisää älyä, joka muutti sen toiminnan aika radikaalisti verrattuna vanhempiin WiFi versioihin ja sen takia se on kiinnostanut minuakin.

Miten tuo eroaa Multi user MIMO:sta?
 
Yli 100Mbps tulee nopeutta lisää helposti tällä UniFi U6-Lite versiolla.
Jos nykyiset nopeudet on 500 Mbps paremmalla puolella, niin ei taida kovin paljon parannusta tulla. Tämä toki edellyttää, että tukari ja client tukevat 802.11ac:lla 5 GHz kaistanleveyttä 80 MHz.
 
Miten tuo eroaa Multi user MIMO:sta?

Kun mietitään vanhaa WiFi 5:sta, niin se on oli tavallaan, kuin hub ja WiFi 6:ssa se ei ole enää hub, vaan sen rooli muuttuu tavallaan jo kytkimeksi tai reitittimeksi, eli älyä tuli paljon lisää ja se näkyy varmasti yhteysnopeuksissa molempiin suuntiin. WiFi 6 pistää tavallaan nuo palikat ihan uusiksi. Itse ainakin päätin, kun näitä videoita jo kauan sitten katselin, ennen näitä hetkiä, jättää kokonaan WiFi 5 version väliin ja ainoa uusi mitä hyväksyn on WiFi 6 uutena korvaajana vanhoille langattomille yhteyksille.

Tässä on taas tämä sama video:

Varmasti minua kiinnostaa se LR versio joka on tulossa, koska minulla on kotona iso verkko ja mielellään sijoitan saman rahan nopeampaan rautaan, kuin vanhaan tai hitaaseen, joka alkaa vanheta. Tällä hetkellä minulla on 3kpl windows 10 versiota ja harvalla on. Eilen opin sen, että Microsoft yrittää estää päivityksiä, jos tietokone jää liian pitkäksi aikaa seisomaan, kun siitä hajoaa vaikka virtalähde, mutta siihen on ratkaisu. Päivitä windows 10:n, niin pitkälle, kun Microsoft päivityksiä tarjoaa ja vasta sitten, kun niitä ei ole enää saatavilla, vaikka pitäisi olla, niin mennään linkkiin Download Windows 10 (microsoft.com) Download Windows 10 (microsoft.com) ja sitten valitaan update. Kaikki pitäisi mennä ok, jos windows on aktivoitu aikaisemmin. Itse, kun aloin uusimaan kotiverkkoa, niin tuli vaihtoehtona mieleen Cisco, koska olin vanhalla työpaikalla joutunut niitä konfiguroimaan ja todennut ne hyviksi laitteiksi, mutta siihen ei rahat riitä, niin Ubiquiti oli se joka on järkevämpi vaihtoehto kotiin. Cisco laitteiden kanssa tarvitaan paljon tietotaitoa ja rahaa. Rahaa ei ole siihen, joten se ei ollut minun vaihtoehto. Ciscon manuaaleja oli niin paljon, että niillä olisi voinut täyttää kirjahyllyn, mutta itse en niitä romaaneja jaksanut alkaa lukea vaan käytin hakuja, kun törmäsin uusiin asioihin tai ongelmiin ja sain luotua ensimmäisen konfiguraation, noin viikossa ja se parani sitä mukaan, kun pääsin syvemmälle Ciscon laitteiden toimintaa.
 
Viimeksi muokattu:
Itselläni on ollut kohta parisen viikkoa käydössä tuollainen Unifi 6 LR AP. En nyt suuremmin mitään testejä ole ajanut mutta ihan hyvin laite on tuntunut pelaavan. Nappasin Unifin omasta kaupasta kun niitä 17. pvä oli hetken tarjolla.
Itselläni ei ole käytössä wifi6 kykeneviä laitteita vielä kuin Note10+ ja Oculus Quest2.

Ajelin nyt useamman Speedtestin nyt sekä uudella Wifi6 LR:llä ja vanhalla AC Pro AP:llä.
Seuraavanlaisia tuloksia sieltä irtosi. Valitsin kuvaan "keskiverto" tuloksen. Heiluntaa testien välillä ei ollut kuin muutama mbps suuntaansa. Uusi Wifi6 LR oli varsinkin tasainen. Testilaitteena Note 10+ ja yhteytenä 1000/1000Mbps Elmonetin kuituyhteys joka antaa suoraan piuhalla noin 950/950 tuloksia.


Unifi 6 LR: wifi 6, 5Ghz, kaistanleveys HE160:
6886855032.png


Unifi AC Pro, wifi 5, 5Ghz, kaistanleveys VHT80:
6886862702.png


Mittaukset tehty noin parin metrin päässä tukiasemasta.
edit. ilmeisesti Note10+ tekniikka itsessään rajoittaa ainakin tuon latausnopeuden tuohon ~360Mbps
 
Viimeksi muokattu:
Outo tuo download nopeus. Joku saanut Samsung Note 10+ reilu 500Mbps.

6026544840.png


Iperf softalla tuo varmaan pitäisi testata.
 
Outo tuo download nopeus. Joku saanut Samsung Note 10+ reilu 500Mbps.

6026544840.png


Iperf softalla tuo varmaan pitäisi testata.
Juu, jotain kummaa siinä on. Taitaa olla tuo speedtest appi ainakin mikä vaikuttaa, selaimellakin tulee eri tuloksia.
Täytyypä varmaan iperfillä testailla paremmalla aikaa.
 
Ainakin joissakin varianteissa pitäisi tämän mukaan olla Specifications | Galaxy Note10 & Note10+ - Official Samsung Galaxy Site
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax (2.4/5GHz),VHT80 MU-MIMO,1024QAM
Exynos vs Snapdragon on yleensä jälkimmäisen eduksi
Eikös tuolla AX pitäisi melkein saada giganen tukkoon?
Joskus testannu iperffillä AC luokan iPhoneilla, jossa Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band.
 
Ajelin nyt vähän iperf3:sta myös pöytäkoneen ja Note10+ välillä.
iperf -s oli Notella

Tuossa nyt jotain vertailua Unifi 6 LR ja UAP AC Pron välillä
Unifi 6 LR ja Unifi AC Pro, iperf3 server Note10+.png

iperf ajoUnifi 6 LRUnifi AC Pro
iperf3 -c 192.168.99.114277233
iperf3 -c 192.168.99.114 -R292255
iperf3 -c 192.168.99.114 -P 5683559
iperf3 -c 192.168.99.114 -P 5 -R661508
iperf3 -c 192.168.99.114 -t 60372232
iperf3 -c 192.168.99.114 -t 60 -R307260
iperf3 -c 192.168.99.114 -t 30 -P 20774565
iperf3 -c 192.168.99.114 -t 30 -P 20 -R777520
iperf3 -c 192.168.99.114 -P 10 -w 1000k646512
Varsinaisiin testien nopeuksiin vaikuttaa varmaan vielä vaikka mikä, mutta ainakin Unifi 6 LR oli nopeampi kuin AC Pro.
 
Viimeksi muokattu:
Onko kukaan tilannut suoraan ubiquitin eurooppa storesta? Millainen oli toimitusaika? Tuliko muista kustannuksia
 
Nämä Ubiquitit kun on "pääasiassa" yrityskäyttöön tarkoitettuja vehkeitä niistä ei taida löytyä parental controllia?! Onko joku tehnyt jollain konstilla vastaavaa näihin? Konffattavat reitittimet ovat itselleni täysin uutta kauraa ja ajattelin ensin kysellä täältä ennen kuin lähden testailemaan omiani :)
 
Ei kokemusta parental controllista mutta varmaan helpoin käyttää vaikka tätä?
 
nextdns.io oli mainittu toisaalla, ja näyttää toimivalta. Kun laittaa sen suoraan lasten laitteisiin, saa adblockerin ja muut estot toimimaan myös mobiilidatalla. Toki siis vain DNS-tasolla, mutta itselle ainakin ihan riittävä.
 
Käytössä UniFi USW-16-POE Gen2 kytkin uusimmalla firmiksellä 5.43.18.12487 ja tarkoitus olisi käyttää verkossa SNMP monitorointia, versio 3. Muut Unifi laitteet mitä käytössä ovat tämän kanssa sujut, mutta tuon kytkimen puolesta controlleri ulvoo laitteista, jotka tätä eivät tue ja pyytää päivittämään ohjelmiston. SNMPv1 ja SNMPv2c asetuksella controller/kytkin on tyytyväinen.

Kerta käytössä uusin firmis mielessä kävi, että voiko olla mahdollista ettei SNMPv3 tueata Gen2 laitteissa vai pitääkö jotain käydä ronkkimassa konepellin alla (CLI)?
 
Käytössä UniFi USW-16-POE Gen2 kytkin uusimmalla firmiksellä 5.43.18.12487 ja tarkoitus olisi käyttää verkossa SNMP monitorointia, versio 3. Muut Unifi laitteet mitä käytössä ovat tämän kanssa sujut, mutta tuon kytkimen puolesta controlleri ulvoo laitteista, jotka tätä eivät tue ja pyytää päivittämään ohjelmiston. SNMPv1 ja SNMPv2c asetuksella controller/kytkin on tyytyväinen.

Kerta käytössä uusin firmis mielessä kävi, että voiko olla mahdollista ettei SNMPv3 tueata Gen2 laitteissa vai pitääkö jotain käydä ronkkimassa konepellin alla (CLI)?
Ennemminkin veikkaisin että siellä on Unifi softassa taas joku bugi.
 
Verkkosetti.jpg


Ennen kuin lähden tarkemmin hieromaan, niin onko tässä lähtökohdat kunnossa?

Makuuhuoneen kytkin periaatteessa turha ja tarvittaessa pudotetaan pois.
Cloud Key voi olla kytkimen takana?
 
Verkkosetti.jpg


Ennen kuin lähden tarkemmin hieromaan, niin onko tässä lähtökohdat kunnossa?

Makuuhuoneen kytkin periaatteessa turha ja tarvittaessa pudotetaan pois.
Cloud Key voi olla kytkimen takana?

USG:ssä vain yksi lan, eli ei onnistu. Usg:n perään kytkin, jonka perään AP ja toinen kytkin.
Cloud key voi olla kytkimen takana.
 
Kiitän! Noita portteja tosiaan hiukan arvoin, kun laitetta tutkailin. Laitetaan kytkin perään, niin riittää portit.

USG.jpg
 
Eikö tuon kolmannen portin muka voi konffata toimimaan kumpana vaan?
Sen voi konffata lan portiksi, mutta se on silloin eri lan-verkko kuin lan1. Lisäksi alkuperäisessä kysymyksessä oli kytketty kolme laitetta usg:n perään, eli kytkin tarvitaan joka tapauksessa.
 
Muistankos ihan väärin vai olikos tuo USG jo raudan osalta aika vanhahtava laite? Tainnut olla myynnissä jo 2014-2015 lähtien vaikka firmispäivityksiä edelleen tuleekin
 
Sen voi konffata lan portiksi, mutta se on silloin eri lan-verkko kuin lan1. Lisäksi alkuperäisessä kysymyksessä oli kytketty kolme laitetta usg:n perään, eli kytkin tarvitaan joka tapauksessa.
Niinpäs olikin.. skippasin tuon wifiaseman kokonaan.
 
Muistankos ihan väärin vai olikos tuo USG jo raudan osalta aika vanhahtava laite? Tainnut olla myynnissä jo 2014-2015 lähtien vaikka firmispäivityksiä edelleen tuleekin

Eipä se koskaan mikään raketti ollutkaan ja samaan rahaan saa uudempaa/tehokkaampaa rautaa. Edelleen kuitenkin edullisin vaihtoehto jos haluaa unifin network controllerista kaikki optiot auki.
 
Tässä uskossa olen myös, eli USG:llä saan täysin UniFi-yhteensopivan järjestelmän sopuhintaan. Kahden henkilön kerrostalokotiin tulossa. Dream Machine ei harmillisesti mahdu seinäkaappiin.
 
Tässä uskossa olen myös, eli USG:llä saan täysin UniFi-yhteensopivan järjestelmän sopuhintaan. Kahden henkilön kerrostalokotiin tulossa. Dream Machine ei harmillisesti mahdu seinäkaappiin.
Jos kaapista on tuplakaapelointi joka huoneeseen, niin voit sijoittaa Dream Machinen vapaasti asuntoon.
Eli modeemi kaappiin, modeemista dream machinen Wan porttiin, sitten yhdestä lan portista paluu kaappiin, jossa kytkin ja kytkimeltä sitten kaapelit haluttuihin huonelähtöihin.
 
Tätä aloin myös miettimään. Tuplakaapelointi on mahdollista, koska koko asuntoa remontoidaan paraikaa. Nyt on käytössä AmpliFi HD, joten toteutus on suhteellisen sama siinäkin.
 
Tätä aloin myös miettimään. Tuplakaapelointi on mahdollista, koska koko asuntoa remontoidaan paraikaa. Nyt on käytössä AmpliFi HD, joten toteutus on suhteellisen sama siinäkin.
Näin tekemällä korvaat kokoonpanosta neljä laitetta yhdellä... Kannattaa miettiä.
 
Tämmöstä sain nyt suunniteltua:

Plän A:
Kytkin olohuoneessa.jpg


Plän B:
Kytkin datakaapissa.jpg


Kaapelivedot pääosin alaslasketussa katossa. Alaosan PC-datapiste jalkalistoissa.

Onko makuuhuoneen AP tarpeellinen? AmpliFi ei aina jaksanut samalta paikalta. Remontin jälkeen tiiliseiniä on tosin yksi vähemmän matkalla.
 
Tässä vielä Plän C:

Kytkin datakaapissa - kaikki tämän kautta.jpg


Kierrätetään vain DM:n kautta. Datakaapin kytkin jakaa.
 
Onko datakaapin vaihtaminen isompaan poissuljettu vaihtoehto ? Isompi kaappi mahdollistaisi kaikkien kaapeleiden päättämisen kaappiin ja sinne sitten sopiva kytkin+modeemi. Näin voisit asentaa olohuoneen viihdekeskukseen suorilla 2x2 rasiaa, vetää pc-datapisteenkin katossa suoraan kaappiin ja jättää olohuonen kytkimen kokonaan pois.

Ja jos hellasärö ei estä, niin itse laittaisin vielä tuonne keittiö-olohuone akselille kattoon yhden kaapelin kattorasiaan ja siihen unifi-ap kattoasennuskitillä paikoilleen, näin wifin saisi käytännössä keskelle asuntoa ja signaalin hyväksi koko kämpässä.
 
Tänään meinasin laittaa UDM nvr:ksi ja UDM ei näyttäisi tukevan muuta kuin ubiquitin kameroita.

Muuten olen tykännyt UDM:stä todella paljon. Minulla on kaksi Ubiquiti UniFi UAP-AC-PRO ja yksi nano. Sitten tuossa UDM:ssä on helppo asettaa varayhteys ja kaapelin rinnalla mulla on 4G ja ei ensimmäistäkään ongelmaa koko aikana. Kaapeli toimi hienosti viime kevääseen asti ennenkuin vaihtoivat katujakokaapille signaalinvahvistimen. Sen jälkeen säännöllisen epäsäännöllisesti pätkimistä. Sen vuoksi laitoin tuon 4G varalle.

Joko on kokemuksia tuosta NVR toiminnallisuudesta?

Jos on tupla NAT, niin ei ainakaan peräkkäisiä reitittimiä, samoilla aliverkko IP-numeroilla tai homma kaatuu siihen paikkaan, että niissä on samat IP-numerot ja sitä virhettä on tehty jo tässä viestiketjussa muutamaan kertaan. Osassa modeemeista voi laittaa yhden portin tilaan joka tuo suoraan julkisen ip-numeron Ubiquiti:n valmistamalle reitittimelle. Welhon kaapelimodeemissa on ainakin sellainen ominaisuus ja Telian VDSL modeemia en ole vielä kokeillut asettaa vastaavaan tilaan, mutta tuon jälkeen ubiquitin reitittimeltä ei pääse, enää muihin yhteys modeemin takana oleviin laiteisiin, koska se käsittää ne sen jälkeen ulkopuolisina yhteyksinä, joilla on julkinen ip-numero joka, ei ole sama, missä ubiquiti reititin on kiinni, jos tuota ei halua, niin sitten pitää käyttää peräkkäisissä reitittimissä eri ip-numeroalueita. Esimerkiksi 192.168.x.1:stä voi valita tuon x:n paikalle eri numeron, niin sitten kaksi reititintä ei enää sekoile keskenään ja estä yhteyksiä toimimasta.

Nyt on UDM-PRO + nanoHD asennettuna, ja tupla-nat näyttäisi toimivat oikein hyvin. Ainakin kaksi eri vpn yhteyttä toimivat ulospäin. Ainoa ihmetys on yksi ethernet pistoke joka ei nouse 1 Gbps, toimii pelkästään 100 Mbps. Pitää lainata jostain lan-testeri jotta saa tarkistetua onko jompikumpi pistoke tai itse kaapeli sökönä... Pistokkeet tarkistin ja tein liitokset uudelleen... Jos määrää autoneg off ja 1 Gbps kummastakin päästä niin katoaa yhteys. Mutta tämä vain yhdellä pistokkeella...

Ensiasennuksen yhteydessä UDM-PRO itsessään nousi kerralla ylös ja päivitti itsensä ilman aiemmin eri foorumeilla olleita vikatilanteita. nanoHD lähti toimimaan myöskin ilman minkäänlaisia ongelmia. UDM-PRO asennusohjelma teki ensi asetukset joita en vielä ole kerennyt alkaa säätämään muutenkuin tarkistin että Internet Threat Manager on päällä (Level 5). Palomuurin sielun elämään pitää tutustua tarkemmin, siellä on varmasti jotain säätöjä mitä pitää tehdä :)

UDM-PRO asennuksen yhteydessä suositteli UPS varmistamaan että ei tule yht'äkkisiä katkoksia laitteeseen. Sen ajattelin vielä tuonne laittaa. Onkos suosituksia UPS:n osalta? Räkissä on tällä hetkellä kiinni seuraavat laitteet: Fritz!Box 6590, unifi nanoHD, UDM-PRO ja Asustor 6404T --> Maksimi virrankulutus noin 80W.
 
Onko datakaapin vaihtaminen isompaan poissuljettu vaihtoehto ? Isompi kaappi mahdollistaisi kaikkien kaapeleiden päättämisen kaappiin ja sinne sitten sopiva kytkin+modeemi. Näin voisit asentaa olohuoneen viihdekeskukseen suorilla 2x2 rasiaa, vetää pc-datapisteenkin katossa suoraan kaappiin ja jättää olohuonen kytkimen kokonaan pois.

Ja jos hellasärö ei estä, niin itse laittaisin vielä tuonne keittiö-olohuone akselille kattoon yhden kaapelin kattorasiaan ja siihen unifi-ap kattoasennuskitillä paikoilleen, näin wifin saisi käytännössä keskelle asuntoa ja signaalin hyväksi koko kämpässä.
Kaapin kasvattamiselle ei ole periaatteessa esteitä. Näin olin alunperin suunnitellut, että kaikki piuhat lähtisi kaapista.

Tähän tyyliin:
Alkuperäinen suunnitelma.jpg


Asunto ei kovin iso ole, 48m2, mutta tiiliseinää ja paljon muutakin verkkoa häiritsemässä.

Kaikki rekkulat kaapissa olisi optimaalinen ratkaisu. Nyt tuli tosiaan hyvien vinkkien saattelemana Dream Machine mietintään. Olisi uudempi ja korvaisi Cloud Keyn.
 
Eikö tuon dream machinen oma wifi ole riittävä vai miksi erillinen AP? Luulisi DM:n wifin kattavan riittävästi jokaisen planin (a-c) sijoituksen mukaan koko kämpän...
 
Makuuhuoneen AP:n lisäsin varauksella. Nykyään on samalla paikalla AmpliFi HD ja sillä on oon ainakin TV:n kanssa huomannut yhteysongelmia. Voihan siihen tosiaan vetää vain piuhan alkuun.
 
Tohon leiskaan ei varmasti tule UDM wifi tule toimimaan olkkariin asti jos se sijoitetaan tuonne datakaappiin. Tossa on kuitenkin laattaseinää yms välissä aika reippaasti. Toiminee jos on keittiössä.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
259 247
Viestejä
4 506 219
Jäsenet
74 345
Uusin jäsen
Vm85

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom