Tästä tulee melkein 2000-luvun alun viimeiset "thinnet" ratkaisut ja 50 Ohmin resistorit retrofiilistelynä ajatuksiin. Eli tutummin TV-antennikaapeloinnin osalta "ketjuverkko" vs "tähtiverkko".
Moni asia saattaa mietityttää antenniverkkoa rakentaessa tai uudistaessa. Miksi on sekä päättyviä että ketjutettavia antennirasioita? Mitä eroa eri verkoilla on? Tässä vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.
www.finnsat.fi
Tämä CAT5e/CAT6/CAT6A/jne kaapeloinnin kanssa tehtävä ethernet on kyllä tarkoitettu tähtiverkoksi, joten tuo "hyppylankojen" laitto on vähän heikko konsepti. Laitteiden välissä saisi olla yksi pätkä kiinteistön kaapelointia ja kaksi yhdysjohtoa. Ei enempää näiden yhdistelmiä. Joskus törmäsin kiinteistöön, missä oli 2:8 suhteella ja kolmella "lenkillä" ketjutettu kaikki datapistorasiat.
Joten jos ensimmäisen käyttöpisteen takana oli jo 2 laitetta verkossa, loput 2:8 + 2:8 olivat tyhjän panttina. Jos ei sitten piilottanut kattoon/ketjutuspaikkaan dataverkon kytkintä kyseisen haarautuman kohdalle. Sellaisen vikaantumisen tunnistaminen onkin sitten hupaa hommaa jos dokumentointi on mallia "set-it-änd-forget-it" ja laitteita ei saa näkyville. Tuon kokemuksen myötä en ole ollut innostunut ketjuverkkona tehtävästä lähiverkkokaapeloinnista, siksi annan tälle esitetylle ajatukselle arvioksi
"Ei ole toimiva ratkaisu".
Sen saa toimimaan, mutta.. vaatii tekijältä tarkkuutta pysyä lankojen osalta perillä, mikä lanka mihinkin kytketään. Ja mieluiten kaksi kaapelia jokaiseen putkeen.
Kun joka huoneen väliin laittaa 2 datapiuhaa ja ymmärsin neljän ketjun oikein.. Niin sitten tämän voisi tehdä esimerkiksin näin:
Koodi:
Pannuhuone Huone1 Huone2 Huone3 Huone4
Eth1 Eth1 -> Eth 3 Eth3 -> Eth5 Eth5 -> Eth7 Eth7
Eth2 Eth2 -> Eth 4 Eth4 -> Eth6 Eth6 -> Eth8 Eth8 (tai yks johto tänne asti Eth2 lähtien)
Pannuhuoneesta operaattorin laitteesta johto Eth1:seen.
Pannuhuoneessa sinulla olnee jokin laite sisäverkossa, jonka haluat siinä sisäverkossa pitää. joten se laite Eth2 porttiin piuhalla kiinni.
Huoneessa 1 Eth1 pistokkeesta (jos reititin tulee tänne) all-in-one purkin WAN jalkaan piuha.
Huoneessa 1 reitittimen portista LAN1 piuha Eth3 porttiin.
Huoneessa 1 reitittimen portista LAN2 piuha Eth4 porttiin.
Huoneessa 1 reitittimen portista LAN3 piuha Eth2 porttiin.
Huoneessa 2 Eth3 pistokkeesta piuha esim. tämmöisen kytkimen (alla linkki) porttiin 1.
https://hinta.fi/1377290/zyxel-gs1200-8 Aika halpa ja ei mitään erikoisia ominaisuuksia.
Huoneessa 2 Eth5 pistokkeesta piuha kytkimen portiin 2
Huoneessa 2 "hyppylangalle" en näe järkeä, jos on kytkin. Voi kytkeä Kytkimen portin 3 Eth6 porttiin.
Huoneessa 2 on nyt tarjolla 6 LAN pistoketta. Kyksi Eth4 rasiasta ja viisi kytkimen porteista 4-8
Huoneessa 3 on nyt tarjolla 2 LAN pistoketta. Jos huoneeseen 3 laitat kytkimen, kuten huoneessa 2.. ja vähän sovellat pistokkeiden numerointia.. Niin sitten huoneessa 3 on tarjolla 6 datapistoketta.
Huoneessa 4 on nyt tarjolla 2 LAN pistoketta. Jos huoneeseen 4 laitat kytkimen, kuten huoneessa 2.. ja vähän sovellat pistokkeiden numerointia.. Niin sitten huoneessa 3 on tarjolla 8 datapistoketta.
Tuolla tavalla ei tule silmukoita sisäverkkoon ja hommat toimii.. Kohtuu pienellä kustannuksella. Ja kuten huomannet tuosta pian, niin sitä all-in-one reititintä voi siirtää huoneesta toiseen. Joskin, 5 porttisia kytkimiä laittaisin WAN linkin jatko kohtiin ja sitten alkaa sekaannuksen vaara nousta esille. Toki dymonauhaa on olemassa..
Jos tuosta karsii pois tuon kahden piuhan käytön per putkitus, niin.. sitten tuolle pannuhuoneeseen saa sisäverkon, mutta reitinkin pitää jättää sinne ja sen jälkeen huoneisiin tulee vain LAN verkkoa.
Hyppylanka-mallilla tehden en voi kyllä suositella, siinä voi tippua linkki matkalla 100Mbps nopeudelle tai virheillä kesken käytön muuten vaan *ttumaisesti. Mieluummin laittaa noita kytkimiä (voi toki käyttää vaikka 5 porttisia - jos se riittää sinne väliin. Niitä voi olla vaikka 7 kpl peräkkäin tämmöisessä kotiympäristössä.
Tämmöistä silmukan tekoa pitää välttää:
A network loop occurs when a network has more than one active path carrying information from the same source to the same destination.
kb.netgear.com