Laitampa kans ajatuksiani markqq:lle liittyen kitaran soittoon. Nää on tosiaan mun omiin kokemuksiini perustuvia, joten en väitä niitå mitenkään absoluuttiseksi totuudeksi.
Mahdollisimman laajasti kannattais skitansoiton alkutaipaleella sitä musaa soitella. Pelkkä hevimättö, tai joku träshi ei ehkä pelkästään soitettuna ole se paras reitti opetella. Sinne sekaan ihan perusrokkia ja hidasta simppeliä bluesia ni joutuu opettelee niiden kans hieman erityylistä soittotekniikkaa, rytmitystä yms. Samoin ihan puhtaan soundin säestys (ihan perus rämpyttely) pelkillä perusotteilla on suositeltavaa.
Näitä tekniikoita sitten yhdistelemällä alkaa myöhemmin löytyä se oma soundi ja niitä kaikkia tulet tarvitsemaan myöhemmin.
Demppauksissa sitä demppauksen syvyyttä kannattaa opetella vaihtelee lennosta, kuten myös kokeilla soitella samoja juttuja eri pikkaustyyleillä. Ei kannata johonki tiettyyn vaan jumittautua.
Sitten pelkkä tabujen mukaan pilkulleen opeteltu soitto kans on mun mielestä kans huono juttu. Toki täsmällisyyteen kannattaa soitossa aina panostaa, mutta aina se kaiken pilkulleen opettelu ei ole mielekästä. Biisejä voi soittaa aivan hyvin hieman erilailla ja pienillä omilla mausteilla ja silti se kuulostaa hyvältä. Kannattaa myös opettaa sitä omaa sävelkorvaa ja jammailla ihan vaan biisien mukana, kattomatta muuta ku perussoinnut mistä se biisi lähtee. Myöhemmin ne alkaa löytymään ihan korvakuuloltakin ja voit esim radiota kuunnellessa lähtee jammailee jonku oudonki biisin mukana ihan vaan kylmiltään..
Oma skitansoitto alko joskus vuonna 87-88 ihan vaan akustisella rämpytellen. Korvakuulolta yritin opetella aluksi ja sitte kirjastosta vähä lainailin laulukirjoja avuksi joissa näky soinnut ja soittelin niitä. Tabuista en ole ikinä tykänny opetellä biisejä. Naapurin kossin kans rämpyteltiin yhdessä akustisia ja soiteltiin akustisesti kaikkee gnr:n, Jimin, metallican, iron maidenin, irwinin, juicen, pellen yms biisejä..
Vasta 2-3 vuotta myöhemmin tuli sähkökitarat kuvioihin mukaan. Saman kaverin kans sitten alettiin niillä opettelee, jaettiin ideoita tekniikoista ja jammailtiin. Musatyyli oli vähä kaikkee mahollista, punkkia, träshiä, heviä, bluesia, rokkenrollia ja välillä humppaaki ku oli kaverin isä näppärä haitarin soitossa..
Noihin soittotekniikoihin vielä että tosiaan kannattaa aluksi opetella perusjutut kuten käsien asennot yms huolella, ne väärin opitut alkaa helposti myähemmim tympii jos ne alkaa rajoittaa sun soittoa. Toki periaatteessa ei ole ainoaa yhtä oikeaa soittotekniikkaa olemassa. Mehän ei olla samanlaisia kaikki, joten kaikki tekniikat ei vaan sovi kaikille. Mutta saman renkutuksen voi soittaa monella eri tavalla ja silti kuulostaa hyvältä.
Soitossa kannattaa pyrkiä pitämään semmonen rentous päällänsä, eli turha väkinäinen yrittäminen kuuluu soudissa heti. Sillon ku soitto on rentoa ni se vaan soljuu eteenpäin ja kuulostaa hyvältä. Jos soitossa on rytmiongelmia, niin se metronomi silloin kaveriksi, mut ei se tikin mukaankaan opettelu ole aina hyvästä. Eikä soitossa aina kannata yrittää mennä just tiukasti pilkulleen, vaan pienet hallitut rytmin kahtapuolta "seilaamiset" on myös sallittuja, ne tuo eloa siihen soittoon.
Tsemppiä vaan markqq:lle soitonopetteluun. Kyllä se siitä. Älä yritä liikaa matkia muita ja muiden tekniikoita, vaan yritä löytää se oma tyylisi soittaa.