Itse en pidä kissoja vapaana mutta teen tuon leikkauksen silti. Nyt 4v vanhalla narttukissalla on jo leikkaus tehty, nuoremmalla pojalla tehdään joskus ensivuoden puolella kun ikää tulee se noin 1v.
Jos bonuksia miettii niin kannattaa muistaa myös että mahdollinen "outo" käytös loppuu / vähenee (ei huuda kiimaansa ja vaadi pääsyä ulos, ei mahdollisesti merkkaile reviiriään talon seiniin sisällä ja pihan nurkkiin jos päästää ulos [toki valjaissa]). Eikä se tuossa 10-20 vuoden arvioidussa elinikä ennusteessa paljoa lisää kustannusta tee (esim. opiskelijoita tai työttömiä ajatellen).
Uskoisin että se ei välttämättä myös tarkoita automaattisesti laiskistuvaa, apaattista kissaa joka lihoo lopun ikäänsä (kuten lukemma voi poikakissalle käydä). Ei ainakaan jos hieman katsoo kissaan syömiskäyttäytymistä, leikkii sen kanssa ja ehkä myös pitää toista(tai useampaa) kissaa jottei kissalla ole yksinäistä.
Olen täysin samaa mieltä. Leikatut kissat ovat onnellisempia, kuin mouruavat katit, jotka eivät pääse toteuttamaan ihan normaalia himoansa (siis, ei pitäisi päästä, viittaan yleisesti tiedossa olevaan ongelmaan kodittomista/villikissoista, jotka kuolevat nälkään/tauteihin/kurittomien lasten kidutuksiin, autojen alle jne.).
Luulen, että kyse on rahasta, varsinkin naaraskissan kanssa, jonka leikkauttaminen on suurempi ja kalliimpi operaatio, kuin uroksen leikkauttaminen. Siihen sitten selitellään ties mitä syitä miksei leikkauteta. Eli taas pohjalla on se, ettei kissaa lopulta arvosteta sen verran, että leikkauttamiseen laitettaisiin rahaa ja jätettäisiin pari kossupulloa ostamatta. Ja kun sitä naaraan mouruamista ei jakseta kuunnella, tai ei välitetä, niin kummasti päästetään ulos kulkemaan, ja pian: annetaan kissanpentuja.
Ja kissan pissan hajusta valittavat, ovat yleensä joutuneet haistamaan nimenomaan leikkaamattoman kissan pisuja. Leikatun kissan pissa ei juurikaan haise, ja se löytää paikkansa aina astiaan, kunhan kissa on leikattu tarpeeksi nuorena, ennen kuin reviiriä on aloitettu merkitsemään pisuilla. Muistan kun eräs työkaverini tuli kylään ensimmäisen kerran, ja totesi hetken päästä: täällä ei yhtään tuoksu kissalta. Selvisi, että hän oli siinä luulossa, että aina kun on kissa, haisee myös kissan pissa. Selitin nykyaikaiset hyvät kissanhiekat, astiasta huolehtimisen, ja kissojen leikkauttamisen. Olipa yksi tietämätön koiraihminen vähemmän epäluuloinen kissojen kanssa elämää kohtaan.
Kuten
@Taneli- kirjoitit, bonuksia riittää. Ja mikä tärkeintä: niin monia surkeita kissa kohtaloita olisi vähemmän.
Ai niin, vielä vanhasta uskomuksesta, että leikattu kissa laiskistuisi, tai ei olisi niin hyvä hiirikissa, kuin leikkaamaton. Vieläkö 2018 joku uskoo tällaisiin? Ei kai? Anyone? Ei enää kissoja pidetä noitien liittolaisinakaan.
Edit. Mainostan vielä tätä
Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton ilmaista julkaisua:
Hyvinvoiva kissa -opas (sivulta voi tilata painettua opasta ilmaiseksi, tai mieluummin ehkä lukea PDF-versio, joka on saatavilla luonnollisesti). Oppaasta haluan lainata, monen hyödyllisen nykyaikaisen tiedon valikoimasta yhden, kissan leikkauttamista koskevan tiedon, uskomusten hälventämiseksi:
Hyvinvoiva kissa - SEYn opas kissanhoitoon sanoi:
Aikaisemmin uskottiin, että kissan täytyy saada yhdet pennut ennen leikkautusta. Tämä ei pidä paikkaansa.
Nykytiedon mukaan kissan voi leikkauttaa jo ennen sukukypsyyttä, jopa jo pentuna. Kissan leikkauttamista pentuna kutsutaan varhaissterilisaatioksi tai -kastraatioksi.
Varhaisia leikkauksia on tehty jo vuosikymmenten ajan, ja aihetta on myös tutkittu. On havaittu, että varhaisella leikkauksella on monia etuja myöhemmin tehtyyn operaatioon verrattuna:
- Pentu toipuu leikkauksesta aikuista nopeammin.
- Kissa ei ehdi oppia sukukypsyyteen liittyviä käytöstapoja, kuten virtsalla merkkailua.
- Varhain leikatun naaraskissan nisäkasvainriski myöhemmin on pieni.
Leikkauttaminen ei vaikuta kissan persoonallisuuteen tai heikennä sen elämänlaatua. Oikeastaan ainoa haaste leikatun kissan hoitamisessa on ylipainon välttäminen. Leikatun kissan energiankulutus on pienempi kuin leikkaamattomalla. Mikäli ruoka-annoksia ei pienennetä, kissa lihoo.