- Liittynyt
- 18.10.2016
- Viestejä
- 4 708
Siellä taas jänniteet nousussa Kiinan ja Taiwanin välillä.
China Uncensored on Falun Gongin (法轮功) propagandakanava. Kaiken heidän sisällön voi suoriltaan laittaa Ö-mappiin.
Tästä juuri puhuin eli nämä jutut perustuvat mutuiluun ja anekdootteihin. Ei sillä että Kiinasta olisi turhan helppoa saada luotettavia lukuja tai uutisia aiheesta, mutta en lähtisi perstuntumalinjallekaan. Sudannevaihteluja on toki kaikkialla. Kävin itse 2012 itsenäisyyspäiväjuhlissa ja tuolloin luku oli jotain +400 eli nykyinen numero siihen nähden merkkaisi n. 150% kasvua.Tuosta ulkomaalaisten poismuuttamisesta on kyllä sanottava, että vähemmän länsimaalaisia mukaan lukien suomalaisia on kuin ennen, ainakin Shanghaissa. Muutama vuosi sitten oli muistaakseni nelinumeroinen luku ja viime itsenäisyyspäivän juhlissa taisivat mainita luvuksi 600. Tämä siis Shanghain konsulaatin alueella, heidän tiedossaan olevat tyypit.
Tämäkin menee edelliseen pointtiin. Olen itsekin nähnyt joissain tapauksissa tuota, mutta mitään selkeää trendiä en niinkään.Lisäksi ihan omin silmin olen nähnyt, että firmat vaihtavat johtoporrasta paikallisiin eikä Kiinaan enää lähetetä samalla tavalla tyyppejä keräämään vuosi, pari kokemusta ennen kotimaahan paluuta ja ylennystä. Toki tuota edelleen tapahtuu, mutta ei samassa mittakaavassa kuin ennen.
Asiaa sivuten ihan mielenkiintoista nähdä miten tulevaisuudessa tulee asian suhteen käymään. Ainakin näin omasta perspektiivistä ja muidenkin joiden kanssa olen keskustellut lähes jokaisessa tapauksessa kun länsimaalaisen firman puikkoihin hyppää kiinalainen johto, alkaa jyrkä alamäki lähes välittömästi kaikilta osin. En anna yritysten nimiä julki mutta olen konsultoimassa amerikkalaista miljardikorporaatiota joka on käytännössä täysin puhkikavallettu ja tuhottu kiinalaisen johtoportaan toimesta. Syykin on selvä. Toisin kuin länsimaissa missä ainakin useimmiten johtoportaaseen pääsee kompetenssilla ja kokemuksella, kiinalaisessa työkulttuurissa liikutaan suhteilla, nuoleskelulla ja suoraan työhön kuulumattomalla taustatoiminnalla. Esim. kun kiinalainen pääsee korkeaan johtoasemaan niin yleensä ensimmäinen teko on potkia pois kaikki edelliset alamaiset, alihankkijat, yms. ja palkata omat kaverit + "luotto"kumppanit tilalle.
Tuo pisteytyssysteemi on yksi niistä asioista mitä uutisoidaan länsimaissa erittäin huonosti ja mitä voi olla vaikea käsittää. Ei siinä, paska systeemi omastanikin mielestä mutta asia ei ole ihan niin yksinkertainen.En ole nähnyt kenenkään kommentoivan tuota pisteytys hommaa mitenkään joten ilmeisesti se on ihmisten mielestä hyvä juttu? Jos nuo uutiset mitä on tuosta lukenut paikkansa pitää tarkoittaa se yksinkertaisesti, että viimeistään vuonna 2020 kiina on täysin totalitäärinen valvontayhteiskunta.
a) Ensinnäkin tuollainen pisteytyssysteemi on Kiinassa ollut jo jonkin aikaa. Kyse ei niinkään ole sellaisen rakentamisesta vaan laajentamisesta. Jo nykyään jos ajaa liikenteessä autoa ja tekee rikkomuksia niin kamerat automaattisesti nappaavat sekä ajoneuvon että ajajan profiilin ja vähentävät pisteitä. Olikohan 13 pojoa per vuosi ja jos kaikki menettää niin joutuu uudestaa ajokouluun tai ainakin kokeeseen.
b) Sanoin aikaisemminkin tässä ketjussa, mutta Kiina on paljon lähempänä kaoottista anarkiaa kuin niskassa läähättävää valvontayhteiskuntaa. Jokaikinen helvetin laki mikä voidaan rikkoa, myös rikotaan eikä poliisi tai viranomaiset puutu asiaan kuin erikoistapauksissa. Tässä pieni pintaraapaus:
- Ihmiset vetävät röökiä sisätiloissa aina ja kaikkialla vaikka tämä on kiellettyä koko kaupungissa sakkojen uhalla.
- Ihmiset aiheuttavat jatkuvaa meteliä paikoissa, ajoilla yms. missä/milloin se ei ole sallittua. Esim remontoivat katuporalla asuntoansa viikonloppuisin 07 aamulla herättäen koko taloyhtiön.
- Autolla ajajat, jalankulkijat, pyöräilijät ja skootterikuskit:
Menevät punaisia päin, väärällä kaistalla, rikkovat etuajo-oikeussääntöjä, eivät käytä valoja yöllä ja jos käyttävät niin pitävät pitkiä päällä myös lähietäisyydellä häikäisten muut, eivät käytä vilkkuja, eivät katso molempiin suuntiin ennen tielle liittymistä, ajavat törkeää ylinopeutta + miljardi muuta rikkomusta.
- Metrossa ihmiset välttävät turvatarkastuksen vastustamalla laukkunsa laiton läpivalaisimeen ja tönäisevät vartian pois edestä.
jne.
Tässä oli siis vain murto-osan murto-osa kaikesta ja nämä eivät ole poikkeuksia vaan täysin normaalia jokapäiväistä elämää. Voit mennä esim. mihin tahansa risteykseen vaikka Shanghaissa ja seurata hetken aikaa tapahtumia. Näet todennäköisesti kymmeniä lainrikkomuksia sekunnissa.
Kuitenkin jos katsotaan esim 5-7v taaksen niin tilanne oli paljon pahempi eteenkin autojen osalta kun mitään valvontaa ei ollut eikä poliiseja asia kiinnostanut. Nykyisin poliisia tai muita asiaan puuttuvia välikäsiä ei tarvita koska tietokoneet hoitavat homman ja jos perseilet niin kortti lähtee. Täten tällä pistesysteemillä ja sitä laajentamalla halutaan ns. saada kuri ja järjestys laajennettua myös muihin osa-alueisiin ja näin Kiinassa asuvana täytyy sanoa että ehkä hienovaraisesti odotan tuota systeemiä jollain sairaalla tavalla. Perseestä se on kuitenkin inherenttisesti ja vaikka ongelma on oikea niin ratkaisu on todennäköisesti väärä ja johtaa ylikontrolloituun valvontaan.
Jaa-a... kiinalaiset eivät ole sokeita valtiota ylistäviä lampaita, monesti jopa kriittisiäkin, mutta toisaalta taas todellista valtiopolitiikan vastustamista länsimaalaisessa käsityksessä en ole vielä ikinä nähnyt kenenkään osalta joten en pidättelisi hengitystä.Toki kun elintaso nousee ja porukka rupeaa olemaan koulutetumpaa jne niin ehkä nuoriso herää jossain vaiheessa vaatimaan toisenlaista systeemiä?
Viimeksi muokattu: