1. TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

  Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

  Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

  Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Kiina

Viestiketju alueella 'Politiikka ja yhteiskunta' , aloittaja CalEpitan, 24.10.2017.

 1. Bladekill

  Bladekill

  Viestejä:
  1 094
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  China Uncensored on Falun Gongin (法轮功) propagandakanava. Kaiken heidän sisällön voi suoriltaan laittaa Ö-mappiin.

  Tästä juuri puhuin eli nämä jutut perustuvat mutuiluun ja anekdootteihin. Ei sillä että Kiinasta olisi turhan helppoa saada luotettavia lukuja tai uutisia aiheesta, mutta en lähtisi perstuntumalinjallekaan. Sudannevaihteluja on toki kaikkialla. Kävin itse 2012 itsenäisyyspäiväjuhlissa ja tuolloin luku oli jotain +400 eli nykyinen numero siihen nähden merkkaisi n. 150% kasvua.

  Tämäkin menee edelliseen pointtiin. Olen itsekin nähnyt joissain tapauksissa tuota, mutta mitään selkeää trendiä en niinkään.
  Asiaa sivuten ihan mielenkiintoista nähdä miten tulevaisuudessa tulee asian suhteen käymään. Ainakin näin omasta perspektiivistä ja muidenkin joiden kanssa olen keskustellut lähes jokaisessa tapauksessa kun länsimaalaisen firman puikkoihin hyppää kiinalainen johto, alkaa jyrkä alamäki lähes välittömästi kaikilta osin. En anna yritysten nimiä julki mutta olen konsultoimassa amerikkalaista miljardikorporaatiota joka on käytännössä täysin puhkikavallettu ja tuhottu kiinalaisen johtoportaan toimesta. Syykin on selvä. Toisin kuin länsimaissa missä ainakin useimmiten johtoportaaseen pääsee kompetenssilla ja kokemuksella, kiinalaisessa työkulttuurissa liikutaan suhteilla, nuoleskelulla ja suoraan työhön kuulumattomalla taustatoiminnalla. Esim. kun kiinalainen pääsee korkeaan johtoasemaan niin yleensä ensimmäinen teko on potkia pois kaikki edelliset alamaiset, alihankkijat, yms. ja palkata omat kaverit + "luotto"kumppanit tilalle.

  Tuo pisteytyssysteemi on yksi niistä asioista mitä uutisoidaan länsimaissa erittäin huonosti ja mitä voi olla vaikea käsittää. Ei siinä, paska systeemi omastanikin mielestä mutta asia ei ole ihan niin yksinkertainen.

  a) Ensinnäkin tuollainen pisteytyssysteemi on Kiinassa ollut jo jonkin aikaa. Kyse ei niinkään ole sellaisen rakentamisesta vaan laajentamisesta. Jo nykyään jos ajaa liikenteessä autoa ja tekee rikkomuksia niin kamerat automaattisesti nappaavat sekä ajoneuvon että ajajan profiilin ja vähentävät pisteitä. Olikohan 13 pojoa per vuosi ja jos kaikki menettää niin joutuu uudestaa ajokouluun tai ainakin kokeeseen.

  b) Sanoin aikaisemminkin tässä ketjussa, mutta Kiina on paljon lähempänä kaoottista anarkiaa kuin niskassa läähättävää valvontayhteiskuntaa. Jokaikinen helvetin laki mikä voidaan rikkoa, myös rikotaan eikä poliisi tai viranomaiset puutu asiaan kuin erikoistapauksissa. Tässä pieni pintaraapaus:
  - Ihmiset vetävät röökiä sisätiloissa aina ja kaikkialla vaikka tämä on kiellettyä koko kaupungissa sakkojen uhalla.
  - Ihmiset aiheuttavat jatkuvaa meteliä paikoissa, ajoilla yms. missä/milloin se ei ole sallittua. Esim remontoivat katuporalla asuntoansa viikonloppuisin 07 aamulla herättäen koko taloyhtiön.
  - Autolla ajajat, jalankulkijat, pyöräilijät ja skootterikuskit:
  Menevät punaisia päin, väärällä kaistalla, rikkovat etuajo-oikeussääntöjä, eivät käytä valoja yöllä ja jos käyttävät niin pitävät pitkiä päällä myös lähietäisyydellä häikäisten muut, eivät käytä vilkkuja, eivät katso molempiin suuntiin ennen tielle liittymistä, ajavat törkeää ylinopeutta + miljardi muuta rikkomusta.
  - Metrossa ihmiset välttävät turvatarkastuksen vastustamalla laukkunsa laiton läpivalaisimeen ja tönäisevät vartian pois edestä.
  jne.

  Tässä oli siis vain murto-osan murto-osa kaikesta ja nämä eivät ole poikkeuksia vaan täysin normaalia jokapäiväistä elämää. Voit mennä esim. mihin tahansa risteykseen vaikka Shanghaissa ja seurata hetken aikaa tapahtumia. Näet todennäköisesti kymmeniä lainrikkomuksia sekunnissa.

  Kuitenkin jos katsotaan esim 5-7v taaksen niin tilanne oli paljon pahempi eteenkin autojen osalta kun mitään valvontaa ei ollut eikä poliiseja asia kiinnostanut. Nykyisin poliisia tai muita asiaan puuttuvia välikäsiä ei tarvita koska tietokoneet hoitavat homman ja jos perseilet niin kortti lähtee. Täten tällä pistesysteemillä ja sitä laajentamalla halutaan ns. saada kuri ja järjestys laajennettua myös muihin osa-alueisiin ja näin Kiinassa asuvana täytyy sanoa että ehkä hienovaraisesti odotan tuota systeemiä jollain sairaalla tavalla. Perseestä se on kuitenkin inherenttisesti ja vaikka ongelma on oikea niin ratkaisu on todennäköisesti väärä ja johtaa ylikontrolloituun valvontaan.

  Jaa-a... kiinalaiset eivät ole sokeita valtiota ylistäviä lampaita, monesti jopa kriittisiäkin, mutta toisaalta taas todellista valtiopolitiikan vastustamista länsimaalaisessa käsityksessä en ole vielä ikinä nähnyt kenenkään osalta joten en pidättelisi hengitystä.
   
  Viimeksi muokattu: 18.01.2019
  Himmler ja ttjm tykkäävät tästä.
 2. dominik

  dominik

  Viestejä:
  739
  Rekisteröitynyt:
  09.04.2018
  Väitätkö muka, että keksittyjä juttuja esittävät?

  Kyllä ne totta on vaikka FG touhua rahoittaa. Toki esittävät pääsääntöisesti vain sen kiinan negatiivisen puolen, mutta se ei niitä valheeksi muuta.
   
 3. ttjm

  ttjm

  Viestejä:
  5 039
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Tuo ei tosiaan ole mikään kovin neutraali kanava Kiinaa koskevissa asioissa, mutta ihan mielenkiintoinen kuitenkin. Pitää vaan muistaa katsoa vähän kriittisemmin ;)
  Itsekin tuolla olen muutamien kiinalaisten kaverien kanssa politiikasta jauhanut. Kyllä tuolla pinnan alla on tyytymättömyyttäkin, mutta toisaalta keskivertoihmisten olot vaan parantuvat koko ajan, joten mitään kovin radikaalia tuskin on tulossa.

  E: työttymyyttä = tyytymättömyyttä :facepalm:
  Perjantai ilmeisesti
   
 4. Bladekill

  Bladekill

  Viestejä:
  1 094
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Joskus esittävät, joskus eivät. Sillä ei kuitenkaan ole väliä koska jutut tulevat räikeän puolueelliselta taholta ja ovat minimissään yksipuolisesti/harhaanjohtavasti esitettyjä mikä vastaan käytännössä valehtelua. En näe mitään syytä seurata tuollaista mediaa ellei tarkoituksellisesti halua johtaa itseään harhaan ja/tai saada väärää kuvaa asioista.

  Myös esim. MV-lehdessä, Kiinan valtion "laatulehti" Global Timesissä ja esim. Russian Todayssa on tonnikaupalla paikkansa pitävää tietoa, mutta myös kaikkea muutakin enkä suosittelisi ketään seuraamaan mitään noista vakavasti otettavana uutislähteenä tai jos haluaa saada edes etäisesti objektiivisen kuvan asioista.
   
  Himmler ja ttjm tykkäävät tästä.
 5. dominik

  dominik

  Viestejä:
  739
  Rekisteröitynyt:
  09.04.2018
  Kiinan vakavemmista ongelmista aika harva media uskaltaa kritisoida ja siinä on CU paikallaan. Aivan kuten mokutusta kritisoiva MV:kin. Toki, jos on niin huono medialukutaito, että uskoo kaiken näkemänsä ja kuulemansa semmoisenaan, niin silloin ei kannata seurata muuta, kuin aku ankkaa.
   
 6. ttjm

  ttjm

  Viestejä:
  5 039
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Itse luen tätä:
  Hong Kong Free Press: Independent news for Hong Kong
  Enemmän tosin keskittyy honkkarin asioihin, mutta aika paljon mannerkiinan uutisia löytyy myös.
   
 7. ATE

  ATE

  Viestejä:
  5 908
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Hieno video mikä pistää Kiinan BKT:n kehityksen aikajanalla viivalle muiden maiden kanssa. Visualisoi hyvin miten raketoivan nopeaa se talouden kehitys siellä on ollut tai on.

   
  piru, ttjm ja Stanley H. Tweedle tykkäävät tästä.
 8. ttjm

  ttjm

  Viestejä:
  5 039
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Voi melkein linkata aina tuon, kun joku selittää miten kommunismi toimii paremmin :D
  Saman tien lähti homma toimimaan, kun alettiin pitää vaan kommakulissia yllä.
   
  Himmler tykkää tästä.
 9. Marsu53

  Marsu53

  Viestejä:
  210
  Rekisteröitynyt:
  01.10.2017
  Kannattaa katsoa tämä Ulkolinja-dokumentti:

  Sen jälkeen miettii kahdesti ehkä jopa ostoksiaan.
   
  Viimeksi muokattu: 21.01.2019
 10. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  4 026
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  No siis kanavahan on itseironinen, satiirinen eikä anna ymmärtääkään, että se tulisi ottaa ehdottoman vakavasti. Siitä huolimatta esimerkiksi Serpentza on sanonut, että kanavan asiasisällöstä kaikki pitää kuitenkin ihan paikkaansa sinänsä, se vaan esitetään räikeän provosoivaan tyyliin... Ja se mies sentään joutuu vähän tai aika paljonkin varomaan sanomisiaan, sattuneesta syystä.

  Onhan toi nyt ihan eri asia kuin joku MV-lehti tai PutinVision.

  Jos minä perustaisin YouTube-kanavan, jossa räikeän ivallisesti vittuilen Putinille ja paljastan kaikki sen salaisuudet, niin olisiko se sitten propagandakanava, joka joutaa mappi-Ö:hön? Onneksi jokainen saa ihan vapaasti katsoa mitä haluaa TÄÄLLÄ LÄNNESSÄ. Esimerkiksi kiinalaisilla ei sitä mahdollisuutta oikein ole. YouTube ja käytännössä kaikki muukin ulkomainen media on siellä sensuroitu.

  Ja mikä sitten on se ehdottoman neutraali lähde, josta Kiina-uutisia tulisi seuraaman? Ja mitä edes tarkoittaa "neutraali"? Puolet pitäisi olla totta ja puolet pitäisi olla kiinalaista kommunistista valhepaskaa? Totuus on siellä keskellä? Vähän kuin Venäjän kanssakin?
   
  Viimeksi muokattu: 21.01.2019
 11. ATE

  ATE

  Viestejä:
  5 908
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Zacksa tykkää tästä.
 12. ttjm

  ttjm

  Viestejä:
  5 039
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
 13. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  4 026
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Mitä tarkoittaa "seuraaminen"? Huaweihin suhtaudutaan tosiaan yhä suuremmalla varauksella länsimaissa ja hyvä niin. Ei meidän kannata hommata mitään infrastruktuurivehkeitä mistään fasistisesta diktatuurista kuten Kiinasta, koska sen arvaa erkkikin mihin Kiina näitä vehkeitä käyttää.

  Afrikassa Kiina rakensi Afrikan unionin keskusrakennuksen, ja siellä oli seinät täynnä mikkejä ja muuta vakoiluvälineitä, joita Kiina käytti viisi vuotta huomaamatta!
   
  Ragnarök- ja ttjm tykkäävät tästä.
 14. Bladekill

  Bladekill

  Viestejä:
  1 094
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  En ostaisi kyllä mitään Huawein tai muidenkaan kiinalaisten tekkiyhtiöiden tuotteita lukuunottamatta ehkä DJI:tä. (Globaalina kiistattomana markkinajohtajana tuskin kannattaa omalla perseilyllä avata rakoa kilpailulle)

  Voihan se olla että ne ovat valtiosubventoinnin kautta oikeasti hyviä ja halpoja ratkaisuja ilman että niissä olisi mitään vakoilusoftaa yms. mutta kun ei voi tietää täysin varmasti. Samoten kuin Venäjä, Kiina on itse omalla toiminnallaan polttanut luottamuksensa.
   
  Dudem ja ttjm tykkäävät tästä.
 15. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  4 026
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Mä sanoisin että Huawein vehkeet on vähintään "uinuva riski", eli vaikkei niitä nyt käytettäisikään vakoiluun niin myöhemmin ne voidaan siihen tarkoitukseen aktivoida...
   
  ttjm tykkää tästä.
 16. Bladekill

  Bladekill

  Viestejä:
  1 094
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Niin. Siksi onkin aika cringeä kun lehdistö ulisee missä ovat todisteet vakoilusta ja syyttelee USA yms. halusta estää kiinalaisten yhtiöiden toiminta.

  Siinä vaiheessa kun on todisteita, on jo liian myöhäistä ja jos esim länsimaat rakentaisivat kommunikaatioinfransa Huawein systeemeihin, yhdellä firmispäivityksellä laitteisiin voisi upottaa mitä vain ja koko läntinen maailma alistuisi välittömästi vakoilulle.

  Sitten kun homma paljastuu niin syytetään yksittäistä toimijaa/ryhmää ja livistetään vastuusta tms.


  Sinänsä toki vaikka oletetaan hetken aikaa että länsimaat haluaisivat estää kiinalaisten yritysten kilpailun ja toiminnan niin mitä sitten? Kiina myös häiriköi/estää länsimaalaisten teknologiayhtiöiden toiminnan Kiinassa joten ei luulisi olevan paljon nokan koputtelemista.
   
  ttjm ja Pahviukko tykkäävät tästä.
 17. ATE

  ATE

  Viestejä:
  5 908
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  En nyt kyllä sanoisi että USA:llakaan on kauheasti varaa mistään vakoilusta syytellä kun vakoilevat itse raskaalla kädellä internettiä ja nahoittavat (tivat) Merkelin puhelut.
   
 18. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  4 026
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Kaikki vakoilee kaikkia, mutta niin kauan kuin USA on Naton jäsen, niin kyllä USA:lla on varaa sanoa, että Kiinan soluttautuminen Nato-maiden viestintäverkkoihin EI VETELE.

  Ei vakoilusta tarvitse liian helppoa tehdä vihollisille.

  Ja kyllä kannattaisi Suomenkin suhtautua Huaweihin erittäin suurella varauksella. Jos on laitehankinnoissa varaa valita, niin miksi ihmeessä valitsisimme Huawein... Kun siis infrasta puhutaan. Yksityiset ihmiset puhukoot mihin kännyköihin haluaa, ihan sama.
   
  Stanley H. Tweedle, Ragnarök- ja ttjm tykkäävät tästä.
 19. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 062
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Tuo kattava kameravalvonta voi olla hyvinkin hyvä systeemi. Tuolla on valvotuilla alueilla suuria asukastiheyksiä ja silloin on väistämättä myöskin rikollisuutta.
  Olisi Suomessakin ongelmallisilla alueilla varmasti ihan asiallista pistää läjä kameroita valvomaan liikuskelijoita ja rikollisista tietokanta naamatietokanta tunnistamista varten..

  Kunnollisella kameralla kyllä tunnistaa naaman helposti 50-100 metrin päästäkin.
   
 20. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  4 026
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Kamera itsessään ei tunnista mitään, kyllä siihen tarvitaan sitten aika tehokasta tietotekniikkaa ja softaa lisäksi...

  Mutta hyvä kysymys on se, että miten tehokas toi menetelmä on tummaihoisten tunnistamisessa? Luulisin, että ihon vaaleusaste vaikuttaa merkittävästi tunnistustehokkuuteen. Eli jos tuollainen systeemi tulisi, niin sehän olisi tavallaan rasistinen... ;)

  Ja todellakaan en halua tuollaista kiinalaistyylistä valvontaa Suomeen.
   
 21. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 062
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Mikään tekniikka ei riitä, jos kuvanlaatu on liian huono, joten lause on sinänsä ihan oikein.
  Oletuksena oli luonnollisestikin se, että hankitaan myös laitteet mitkä tekevät sen itse tunnistuksen.
  Mutta siitä huolimatta tarvitaan parempi kamera, jotta naaman tunnistus onnistuu esim 100m:n päästä.
  kyllähän perus IP kamera riittää ihan hyvin, jos matka on jotain n 10 metriä ja valaistus ok.
   
 22. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  4 026
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Tuskin millään kameralla tunnistaa ihmistä 100 metrin päästä ilman optista zoomia (käytännössä). Jos taas käytetään optista zoomia, niin siihen liittyy sitten aika ilmeiset ongelmat automaattisessa valvonnassa. Samahan se olisi sitten sijoittaa se kamera kiinteästi lähemmäs... Tai sitten pitäisi olla joku "pumppaava optinen zoom", joka skannaa nopeasti eri polttovälejä, mutta toi tuskin on ainakaan nykytekniikalla mielekkäästi toteutettavissa.

  Tietysti hiljaisessa, harvaanasutussa maassa onhan sillä kameralla aikaa zoomailla ihan rauhassa vaikka kuinka... :smoke:
   
  Viimeksi muokattu: 17.02.2019
 23. ikuhappy

  ikuhappy

  Viestejä:
  493
  Rekisteröitynyt:
  27.11.2016
  Kameroihin liittyen oli Top Gearin Grand Tourin viime jaksossa jotenkin pelottava tuo "kaikki autot kuvataan kilometrin välein" skenaario.

  Samasta ohjelmasta (vahvat lähteet Kiina tietouteen :D ) jäi jotenkin ajatuttamaan tuo teiden (ja sen sivussa kai muunkin infran) järkyttävä rakentamistahti. Voiko tuo muka jotenkin päättyä hyvin? Ei Kiina ole kuitenkaan varallisuudessa mikään Norja tai Sveitsi, lähinnä tulee mieleen Etelä-Euroopan miljoonaprojektit (lentokentät ym.), jotka rakennettiin kun "halvalla sai", mutta joilla oli aika karu loppu. Eli sellaista uusrikkaan juppimeininkiä, jossa tuli paskat housuun kun 90-luvun lama iski.
   
 24. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  4 026
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Kiinan on tavallaan pakko rakentaa, että talous pysyy vauhdissa... Siellähän rakennetaan paljon turhaa, sutta ja sekundaa, mutta ainakin talouden pyörät pyörii.

  Sitähän tässä on odoteltu jo vuosia, että milloin se korttitalo romahtaa, mutta vielä ei ole romahtanut...
   
 25. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 062
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Tietenkin kamera pitäisi olla edempänä, jotta kukaan ei tiedä, minne syvennykseen pitää mennä diilaamaan huumeita tai muita rikoksia, ettei tule kuvatuksi. Tiedetään vain, että "alueella" on tallentava kameravalvonta.

  Tietenkin paremmissa kameroissa on optinen zoomi, kunnollisen kennon lisäksi. esim 30-40 kertainen.

  En sinänsä näe mitään "ilmeistä ongelmaa". Tai tietysti vaaditaan vapaata tilaa, eikä esim rakennus tai puu saa olla edessä.

  Jos alueella liikkuu yksittäinen tyyppi, niin fiksummat laitteet osaavat muistaakseni seurata kohdetta ja zoomata kohteeseen. Tämä ei tietysti toimi jos kohteita on enemmän.

   
  Viimeksi muokattu: 17.02.2019
 26. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  4 026
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Kuten sanoin niin harvaanasutussa Suomessa ja etenkin jossain landella on tilaa ja aikaa zoomailla ihan kaikessa rauhassa. Järjestelmä havaitsee liikettä ja zoomaa sitten sinne.

  Mutta ei kai nyt Kiinassakaan missään maaseudulla juuri kameroita ole vaan kaupungeissa, eikä siellä nyt mikään zoom-systeemi toi käytännössä. Kameroita on käytännössä joka kadunkulmassa, tai useampiakin kameroita.
   
 27. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 062
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Korkeista rakennuksista voi olla ihan hyvät näkymät, ja onhan se hyvä, että kuvattavan on vaikea hahmoittaa, miten välttää valvonta. Se valvontahan siellä Kiinassa lie se pääasia ja onhan se yleensäkin hyvä juttu, kun rikollisuus ja ilkivalta käy liikaa rehottamaan. Monastihan rikolliset tykkäävät liikuskella, kun ei ole muita liikkeessä ja näkemässä. Kamera taas näkee aina.

  Nythän tuli jokuaika sitten markkinoille aika hyviä vehkeitä, jotka eivät käytännössä tarvitse enää IR:ää, joten kameran paikkaa ei voi hahmottaa hämärähommia puuhatessa. Zoomiton IP FHD versio muistaakseni jotain 250e suomessa.

  Eiköhän kiinassa käytetä esim näitä:  Kuvaa "vähän" pidemmältä, nämä tosin jo maksavat, mutta eiköhän valtiolla lie varaa siellä, jos asia koetaan tärkeäksi..
   
  Viimeksi muokattu: 17.02.2019
 28. dominik

  dominik

  Viestejä:
  739
  Rekisteröitynyt:
  09.04.2018
  Kiina vaivihkaa ostellut satamiakin ympäri eurooppaa.

   
 29. ttjm

  ttjm

  Viestejä:
  5 039
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Huawei: 'Chinese government doesn't control us'
  Olisi ihan kiva, jos Suomessa esim. jotain Vesterbackan paskapuheita käsiteltäisiin vähän kriittisemmin. Toimittaja tuossa sentään edes pyrki esittämään tiukkoja kysymyksiä, eikä hyväksynyt ensimmäistä paskapuhetta vastaukseksi.
  Ei kai kukaan pysty tosissaan väittämään, ettei Huawei luovuttaisi pyydettäessä (määrättäessä) hallitukselle aivan kaiken tarvittavan tiedon.
   
  kusiainen tykkää tästä.
 30. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  4 026
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Vaikkei kommunistinen Kiina juuri nyt kontrolloisikaan Huaweita, niin koska tahansa tilanteen vaatiessa ne voi kuitenkin sen tehdä.

  Miettikääpä jos tulee joku vakava kriisitilanne tai sota, niin Kiina voi helposti vakoilla suurin piirtein koko maailmaa kiinalaisfirmojen laitteiden kautta.. Miksi ottaa riski?
   
  raven0ak, kusiainen ja ttjm tykkäävät tästä.
 31. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 474
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kiinan valtiohan tuolla Huawein taustalla häärii sillä vaikka Huawei itse väittää että työntekijät omistavat firman niin tutkitusti todellisuudessa asia ei ole näin. Myöskin se huawein perustaja omistaa todellisuudessa vain pienen osa firmasta.
   
 32. baggio

  baggio

  Viestejä:
  485
  Rekisteröitynyt:
  10.01.2019
  Laitas linkkiä näihin tutkimuksiin.
   
 33. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 474
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  baggio tykkää tästä.
 34. selectamatic

  selectamatic

  Viestejä:
  1 080
  Rekisteröitynyt:
  23.04.2019
  Ei ole Honkkarin protesteista täällä vielä mainittu. Tuossa on aika käänteentekevä tapahtuma, jos kiinan kommunistit pääsee honkkarissa valtaan, niinkuin näyttää käyvän. Voi olla monella muutto pois kaupungista, ettei mielipidevankeus uhkaa mantereen puolella. Taiwanissa varmasti seurataan tilanteen kehittymistä jännittyneinä.
   
  Dudem ja ttjm tykkäävät tästä.
 35. Stanley H. Tweedle

  Stanley H. Tweedle

  Viestejä:
  2 358
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ei tule yllätyksenä.
   
  ttjm tykkää tästä.
 36. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  4 026
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Taiwan on de-facto itsenäinen maa, eikä sillä ole juurikaan mitään yhteistä Hong Kongin kanssa. Kiinalla ei ole mitään sanomista Taiwanin asioihin mutta kaikki sanominen Hong Kongin asioihin, ihan riippuen siitä miten paljon ja millä vauhdilla kehtaa asioihin sekaantua. Virallisestihan Hong Kongilla pitäisi olla itsehallinto-aikaa vielä vuosikymmeniä jäljellä, mutta Kiina ei kaikesta päätellen jaksa odottaa niin pitkään.
   
  kusiainen ja ttjm tykkäävät tästä.
 37. kusiainen

  kusiainen

  Viestejä:
  1 244
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Lisäksi kannatta muistaa sekin, että Taiwan on de jure Kiina ja mannermaalla valtaa pitävät kapinalliset kommarit.
   
 38. selectamatic

  selectamatic

  Viestejä:
  1 080
  Rekisteröitynyt:
  23.04.2019
  Kysypä kiinalaisilta, niin Taiwan kuuluu kiinaan.
   
 39. selectamatic

  selectamatic

  Viestejä:
  1 080
  Rekisteröitynyt:
  23.04.2019
  Serpentza honkkarista  rt:n striimiä.

   
 40. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  4 026
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Niin, mutta ei niiden mielipiteellä ole mitään merkitystä eikä käytännön vaikutusta. Taiwan on de-facto itsenäinen maa, joka on sotilaallisestikin varautunut Kiinan miehitysyrityksiä varten ja liittoutunut USA:n kanssa.
   
  kusiainen ja ttjm tykkäävät tästä.
 41. Bladekill

  Bladekill

  Viestejä:
  1 094
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tämä on ehkä filosofinen kysymys, mutta käytännössä ainoastaan manner-Kiina on tunnustettu itsenäiseksi valtioksi ja Taiwan on taas "alue" jolla on vaihtelevia yhteyksiä muihin maihin. Useimpien kanssa ei edes diplomaattisia suhteita.

  That being said Taiwan varmasti pysyy jatkossa käytännöllisestä näkökulmasta itsenäisenä, mutta Hong Kong on täysin mennyttä nykymuodossaan ellei sitten homma eskaloidu sisällissotaan ja eikä sekään välttämättä muuta tilannetta.
   
  Viimeksi muokattu: 15.06.2019
 42. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  4 026
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Taiwan on de-facto itsenäinen. De-jure sen tilanne taas on epäselvä/kiistanalainen, mutta eipä sillä ole suurempaa merkitystä.

  Tuskin Hong Kongissa mitään sisällissotaa tulee, mutta mielenosoitukset voi tietysti äityä väkivaltaisiksi..
   
  Viimeksi muokattu: 15.06.2019
 43. selectamatic

  selectamatic

  Viestejä:
  1 080
  Rekisteröitynyt:
  23.04.2019
  ttjm tykkää tästä.
 44. ttjm

  ttjm

  Viestejä:
  5 039
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Kiina tekee tuota jatkuvasti. Ensin kokeillaan jotain lakiuudistusta ja sitten tehdään siitä joku lievempi versio. Pikkuhiljaa rapauttavat honkkarin erityisasemaa.
   
  Bladekill tykkää tästä.
 45. ttjm

  ttjm

  Viestejä:
  5 039
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Sattaa olla että Carrie Lam tulee olemaan tässä syntipukkina. Kiina on jo mennyt sanomaan tuon lakimuutoksen Hongkongin sisäiseksi asiaksi ja muutamat lehdet ovat nimenomaan syyttäneet Lamia koko tilanteesta.
  Tässä varmaan ollaan aika hissukseen tuosta asiasta seuraaviin vaaleihin asti, jonka jälkeen sitä yritetään ehkä läpi jossain toisessa muodossa joskus.
   
 46. Bladekill

  Bladekill

  Viestejä:
  1 094
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Paikallinen FPV-dronepilotti ottanut matskua mielenosoituksista/mellakoista:
   
  Pahviukko ja ttjm tykkäävät tästä.
 47. ttjm

  ttjm

  Viestejä:
  5 039
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Hyvin on saanut CIA omia agenttejaan jalkeille.
  t: keskiverto kiinalainen netissä
   
 48. selectamatic

  selectamatic

  Viestejä:
  1 080
  Rekisteröitynyt:
  23.04.2019
  Tämä nathan rich on kanssa aika vekkuli tapaus. Suoltaa kommaripuolueen propagandaa minkä ehtii ja haukkuu länsivaltoja. Kaipa tuo hyvät rahat toiminnastaan saa.
  Facebook bannattiin, koska siellä oli terrorismia lietsovia ryhmiä, eikä niitä poistettu kiinan hallituksen pyynnöstä. Kiinalaiset ei halua ja tarvitse vapaata internettiä, koska niillä on omat systeemit joihin ovat tyytyväisiä :facepalm:

   
  ttjm tykkää tästä.
 49. Stud

  Stud

  Viestejä:
  220
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016

  Nathan Rich - Wikipedia

  Tuo Nathan Rich on kyllä erikoinen tyyppi. On ilmeisesti tuomittu useammista törkeistä huumerikoksista Yhdysvalloissa, entinen skientologi (kulttiin syntynyt), sittemmin kultin kanssa riitaantunut. On toiminut teknologiajohtajana kiinalaisessa visuaalitehoste-yrityksessä ja on nyt ilmeisesti löytänyt paikkansa CCP:n propagandistina.
   
  ttjm tykkää tästä.
 50. kusiainen

  kusiainen

  Viestejä:
  1 244
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Taiwanin itsenäisyys on de jure koska Kiinan laillinen hallitus pakeni sinne kommarien vallankaappausta. Kiitos USA:n tuen itsenäisyys on myös de facto.