Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Pitäisi ostaa Koreasta reaktorit jatkossa: http://www.economist.com/blogs/grap...ionofmostnuclearpowerreactorsisbehindschedule
Korealaiset osaa tehdä aikataulussa ja budjetissa.
Tuollaisia pikkureaktoreita maa täyteen: Oikea Media
Ainakin 21 kuollut Iranin hiilikaivoksen kaasuräjähdyksessä
Täältä nousevat ilmaan Euroopan suurimmat hiilidioksidipäästöt – Saksan viherkäännöksen varjopuolet näkyvät valtavilla louhoksilla, jossa aktivistit istuvat hiilijunien raiteilla
Ilmastoaktivistit perustivat jättileirin ja vaelsivat louhokseen Reininmaalla. ”Vaikka suunnan pitäisi olla päinvastainen, Saksassa hiilen käyttö on viime vuosina vuosina lisääntynyt”, kirjoittaa Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.
Ilmastoaktivistit Michael Friedrich (toinen vas.), Bina Friedrich, Margitta Richter (selin), Carolin Blauth ja David Angermann osallistuivat viikonvaihteessa Garzweilerin ruskohiiliavolouhoksen sulkemista vaativaan ilmastoaktivistien leiriin ja mielenilmauksiin. Ilmastoleiriltä Garzweilerin louhoksen näköalapaikalle pyöräilivät myös Ulrike ja Stefan Hiltawsky poikansa Peterin kanssa.(KUVA: KAVEH ROSTAMKHANI)
Anna-Liina Kauhanen HS
Julkaistu: 28.8. 2:00 , Päivitetty: 28.8. 10:38
HOCHNEUKIRCH
AVOLOUHOKSEN mittakaavaa on vaikea hahmottaa. Tuo syvällä louhoksen pohjalla hitaasti etenevä pikkuruinen piste on kuorma-auto, sanoo ilmastoaktivisti Michael Friedrich ja ojentaa kiikareita. ”Ja vain tuo musta rantu on ruskohiiltä.”
Garzweilerin ruskohiililouhoksen jättiläiskaivureita suurempia kaivureita tuskin tarvitaan maankamaralla. Jätit siirtävät vuorokaudessa satojatuhansia tonneja maa-ainesta saadakseen satojen metrien syvyydestä esiin kaistaleen ruskohiiltä.
Ruskohiili on nuorta kivihiiltä – ja kaikin puolin ongelmallista energianlähteenä.
”Se, miten energiatehotonta ruskohiili on, vain korostaa sitä, miten kammottavat sen hiilidioksidipäästöt ovat. Energiatehottomampaa ja haitallisempaa ilmastolle olisi vain turve”, Friedrich sanoo.
KOLME neljäsosaa Saksan ruskohiilestä louhitaan Reininmaalla kolmiossa, jonka kulmina ovat Aachenin, Kölnin ja Mönchengladbachin kaupungit.
Kolmion sisään jäävät saksalaisen RWE-energiayhtiön Garzweilerin, Hambachin ja Indenin valtavat ruskohiiliavolouhokset, joista louhitaan vuosittain sata miljoonaa tonnia ruskohiiltä.
Louhokset ja niitä ympäröivät ruskohiilivoimalat ovat Euroopan suurin hiilidioksidipäästöjen lähde.
Garzweiler ei ole edes ruskohiililouhoksista suurin, mutta sen koko mykistää.
Varsinaista louhosta on kymmeniä neliökilometrejä. Louhos on jatkuvasti pienessä liikkeessä, kun toista reunaa kaivetaan auki ja toista täytetään. Siirtyessään kohti länttä louhos syö tieltään niin metsät kuin kirkot ja kylätkin. Kylät louhoksen kasvusuunnasta on jo tyhjennetty. Talot ja maat on ostettu kovaan hintaan.
Garzweilerin ruskohiilikaivos ei pysähdy yöksikään. (KUVA: KAVEH ROSTAMKHANI)
Hambacher Forst, 12 000 vuotta vanha ja noin 4 000 hehtaarin kokoinen tammi- ja valkopyökkimetsä, on 40 viime vuoden aikana kutistunut kymmenesosaan, kun sitä on hakattu ruskohiililouhosten liikkeen alta.
”Maailmanlopun maisema. Kauheaa, mutta jotenkin kaunista”, huokaa aktivisti Bina Friedrich.
”Kuollutta maata, tuhottua luontoa”, sanoo toinen aktivisti Margitta Richter hiljaa.
LOUHOKSEN jyrkälle penkereelle on rakennettu näköalatasanne, jonne lähikylien nuoret ajavat isopyöräisillä avolava-autoillaan ja moottoripyörillään istumaan iltaa.
Michael ja Bina Friedrich ovat pysäköineet näköalatasanteelle vanhan pakettiautonsa ja pystyttäneet auton viereen telttakatoksen. Katoksessa pitkän pöydän ääressä istuu joukko ilmastoaktivisteja. He osallistuvat linnuntietä kuuden kilometrin päässä järjestettävään Ende Gelände- eli vapaasti käännettynä Tarinan loppu -nimiseen ilmastoleiriin.
Ende Geländen sirkustelttojen täplittämä valtava ja tehokkaasti organisoitu leiri Erkelenzin pikkukaupungin kupeessa on koonnut elokuun viimeisille viikoille yhteen yli 2 000 ilmastoaktivistia eri puolilta maailmaa.
Aktivistien telttaleiri on tarkkaan organisoitu. (KUVA: KAVEH ROSTAMKHANI)
Reininmaan ruskohiilikolmiossa on viime viikkoina ollut monia muitakin ympäristöjärjestöjen ilmastotempauksia, mutta Ende Geländen ilmastoleiri on niille, jotka ovat valmiita kansalaistottelemattomuuteen ja louhoksille tunkeutumiseen.
Näköalatasanteen telttakatoksella istuu kuitenkin porukkaa, joka jättää varsinaisen toiminnan muille. ”No, ehkä vähän nuoremmille”, Bina Friedrich sanoo. Margitte Richerin puoliso tosin on mukana katkaisemassa hiilijunien kulkua, samoin 23-vuotias tytär.
”Olen hieman huolissani, pakko myöntää. Mutta kun on mukana tällaisessa vastustamisessa, käy läpi ristiriitaisia tunteita”, Richter sanoo.
”On käsiteltävä huolta ja syyllisyydentunteita: miten toimia oikein ilmastonmuutoksen estämiseksi, ja missä kulkevat omat rajat siinä, mitä voi tehdä?”
Richter haluaa tulla paikalle tukemaan nuorempia mielenosoittajia. ”Tällainen valkotukkainen nainen ehkä saa myös poliiseilta hieman kunnioitusta. Ehkeivät poliisien otteet ole niin kovia, kun olemme paikalla. Ja ainakin olen auttamassa vahingoittuneita.”
ENDE GELÄNDEN ilmastoaktivistit haluavat huomiota Saksan ristiriitaiselle ilmastopolitiikalle. He vaativat Saksaa luopumaan ruskohiilen käytöstä istumalla ruskohiilijunien kiskoille.
Poliisi on estänyt Ende Gelände -tapahtuman yhden aktivistiryhmän matkan kohti ruskohiililouhosta ja siksi joukko istuu maantiellä Hochneukirchenin kylän luona. (KUVA:KAVEH ROSTAMKHANI)
Vaikka leiri on lähellä avolouhoksia, jalkapatikassa välimatkat ovat pitkiä. Valkoisiin kertakäyttöhaalareihin pukeutuneet aktivistit marssivat yhtä joukkoa ja usein käsi kädessä: ensin maantienlaitoja ja sitten pitkin sänkipeltoja ja jättömaita kohti voimaloiden ja louhoksia. Laulu raikaa.
Usein matka tosin tyssää poliisin piiritysrenkaaseen. Ilmastoleiri työllistää kaikkiaan tuhat poliisia. Nyt poliisiautoja on kymmenkunta ja ilmassa hyrrää helikopteri.
Ende Geländen aktivistien queer-feministinen ryhmä on jumissa poliisin tiesululla. Siksi satakunta mielenosoittajaa on istuskellut jo tuntikausia maantiellä Hochneukirchenin risteyksessä.
”Olen mukana, koska ilmastonmuutos on kaikkia niin perinpohjaisesti koskeva ongelma”, sanoo belgialainen Sasha.
”Ei voi olla niin, että koska olen feministi, minulla ei ole aikaa taistella ilmastonmuutosta vastaan. Ympäristöliike on hyvin tärkeässä vaiheessa. Se tuo nyt monin tavoin esiin sen, miten eri teemat kytkeytyvät toisiinsa. Aito huoli ilmastonmuutoksesta laventaa ympäristöliikettä ja tuo mukaan uusia toimijoita.”
Belgialainen Sasha osallistui ilmastoprotestiin queer-feministisessä ryhmässä. ”Ilmastoliike kerää riveihinsä paljon erilaisia ihmisiä eri viiteryhmistä. Yhteistä on solidaarisuus muita kohtaan.” (KUVA: KAVEH ROSTAMKHANI)
Illansuussa osa päivänsä risteyksessä viettäneistä alkaa palailla leiriin. Muista ryhmistä osa on päässyt kuitenkin perille.
”Kymmeniä mielenosoittajia istui yhdeksän tuntia raiteilla”, kertoo Ende Gelände -yhteisön tiedottaja Insa Vries ilmastoleirissä. ”Neurathin ruskohiilivoimala joutui laskemaan tehoja. Hiilijunat vievät kymmenen minuutin välein lastinsa voimalaan, ja koska rata oli poikki yhdeksän tuntia, jäi yli 50 lastia saapumatta.”
GARZWEILERIN louhos avattiin 1980-luvun alussa. Siksi voisi kai kysyä, eivätkö aktivistit ole myöhässä.
”Sosiaaliset liikkeet etenevät ja muuttavat muotoaan. Tämä liike on osa jatkumoa”, Michael Friedrich sanoo ja katselee, kuinka louhoksen työkoneisiin syttyy valoja illan pimetessä.
Kun kääntää päätään vastakkaiseen suuntaan, näkee, miten ihan naapurissa taivasta kurkottelevat RWE:n tuulivoimalat.
”Energiaa – ja rahaa – tehdään aina niillä keinoilla kuin voi ja saa.”
Aktivisteilla on mukanaan heinällä täytettyjä pusseja. Niillä voi työntää poliisia syrjään ja käyttää vaikka tyynynä junanraiteilla istuessa. (KUVA: KAVEH ROSTAMKHANI)
Friedrichin pariskunnan omat juuret ovat Saksan ydinvoimanvastaisessa liikkeessä. ”Nykyisen ilmastoliikkeen toimintatavat suurissa mielenosoituksissa ovat ydinvoimaa vastustavan liikkeen perintöä”, Bina Friedrich sanoo.
”Saksan energiakäänne ei johdu sattumasta tai Fukushiman ydinvoimalaonnettomuudesta, vaan se on myös vuosikymmenten poliittisen painostuksen tulosta”, Michael Friedrich kertoo.
”Jos liittokansleri Angela Merkel ei olisi toiminut, ydinvoiman vastustus Saksassa olisi Fukushiman jälkeen kasvanut sellaisiin mittoihin, että sillä olisi ollut kovat poliittiset seuraukset.”
PÄÄTÖS luopua rusko- ja kivihiilestä ei ole edes poliittisesti riski näinä aikoina, kun Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin irtaantuminen kansainvälisistä ilmastositoumuksista järkyttää monia, Friedrich sanoo.
”Kyse on globaaleista konserneista, jotka haluavat vain tienata. Poliittisilla päätöksillä voi estää niitä avaamasta seuraavan louhoksen ja tehdä sen päätöksen vielä kansalaisten enemmistön tukemana.”
Kirjeenvaihtajan kommentti: Energiakäänne viekin väärään suuntaan
SAKSAN ilmasto- ja energiapolitiikan linja on viime vuodet kulkenut aikamoista siksakkia, vaikka liittokansleri Angela Merkel mielellään esiintyy kansainvälisillä areenoilla suurena ilmastopoliitikkona.
Totuus kuitenkin on, että vaikka Saksa yhtenä päivänä puolustaa näyttävästi kansainvälisiä ilmastositoumuksia ja Pariisin ilmastosopimusta, seuraavana päivänä se on jo lisäämässä fossiilisten polttoaineiden käyttöä omassa energiantuotannossaan.
RUSKOHIILI on saksalaisille kotimainen energianlähde. Vaikka suunnan pitäisi olla päinvastainen, Saksassa hiilen käyttö on viime vuosina lisääntynyt ja neljännes maan sähköstä tuotetaan ruskohiilellä. Uusiutuvan energian osuus on yhtä suuri.
Osa on sitä mieltä, että painetta hiilen käyttöön on lisännyt Saksan päätös luopua ydinvoimasta.
Ydinvoiman vastustajat saivat vuonna 2012 haluamansa, kun Merkel nopeutti Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen tahtia, jolla Saksa luopuu ydinvoimasta.
On kuitenkin niin, että hiilellä on korvattu pääosin kaasua, ei ydinvoimaa.
Syntipukkia on haettu myös EU:n energiamarkkinan ongelmista ja markkinat sotkevista kansallisista energiatuista. Tässäkään Saksa ei ole syytön.
Ende Gelände -mielenosoituksen aktivisteilla on mukanaan heinillä täytetty pussi, jota voi pitää kilpenä, jos yrittää tunkeutua poliisi ketjun läpi – tai tyynynä, kun istuu valtaamassa hiilijunien kiskoja. (KUVA: KAVEH ROSTAMKHANI)
Totuus kuitenkin on, että vaikka Saksa yhtenä päivänä puolustaa näyttävästi kansainvälisiä ilmastositoumuksia ja Pariisin ilmastosopimusta, seuraavana päivänä se on jo lisäämässä fossiilisten polttoaineiden käyttöä omassa energiantuotannossaan.
Mutta vielä yritetään:RUSKOHIILI on saksalaisille kotimainen energianlähde. Vaikka suunnan pitäisi olla päinvastainen, Saksassa hiilen käyttö on viime vuosina lisääntynyt ja neljännes maan sähköstä tuotetaan ruskohiilellä. Uusiutuvan energian osuus on yhtä suuri.
Osa on sitä mieltä, että painetta hiilen käyttöön on lisännyt Saksan päätös luopua ydinvoimasta.
Ydinvoiman vastustajat saivat vuonna 2012 haluamansa, kun Merkel nopeutti Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen tahtia, jolla Saksa luopuu ydinvoimasta.
Kuulitteko. Asia on niin. Ei tarvetta perustella.On kuitenkin niin, että hiilellä on korvattu pääosin kaasua, ei ydinvoimaa.
Saksan ydinvoimakäänteen sysäyshän oli Fukushiman ydinonnettomuus.
Vihreiden energiavisio tunnustaa tosiasiat - Tieteen ja teknologian Vihreät
Kuten myös Suomi. Niin ja kaikki muutkin maat.Saksa sijaitseekin vaarallisella tsunami ja maanjäristysalueella joten ydinvoiman alasajo on perusteltua.
Saksa sijaitseekin vaarallisella tsunami ja maanjäristysalueella joten ydinvoiman alasajo on perusteltua.
No nyt kaavitaan jo kattilan pohjia.Mülheim-Kärlichin voimalaitos sijaitsee Eifelin alueen kupeessa, joka puolestaan on edelleen vulkaanisesti aktiivinen alue. Ts. Koblenz saattaa hyvinkin tuhoutua yllättävään tulivuoritoimintaan, Rhein ottaa myös osumaa tässä rytäkässä ja tämä edellämainittu reaktori myös. Mutta tilastollisesti aika epätodennäköinen skenaario, vaikka alueella on toimivia kuumia lähteitä, geysirejä sekä kupliva Laacher-järvi.
(hakusanat: Volcanic Eifel , Vulkaneifel, Kernkraftwerke in Deutschland)
Vertailu: Tuulivoimasta on tullut edullisin tapa tuottaa sähköä SuomessaLaskelmissa ei ole otettu huomioon mahdollisia valtiovallalta saatavia tukia, eikä eri voimalaitoksiin kohdistuvat veroja.
Vertailun mukaan maalle rakennetussa tuulivoimalassa sähkön tuotantokustannus on enää 41,4 euroa megawattitunnilta (MWh).
Vertailun toiseksi edullisimmaksi tuotantotavaksi tuli ydinvoima, kun voimala rakennetaan olemassa olevalle tontille. LUT laski, että sähkön tuotantokustannus olisi tuolloin 42,4 €/MWh.
Suomessa maa- ja merituulivoiman tuotantokustannuksiin pitäisi Vakkilaisen mukaan lisätä noin 15 €/MWh ja aurinkovoimaan 29 €/MWh, jotta ne kattaisivat kaikki kustannukset.
Näin laskettuna ydinvoima olisi yhä kokonaisedullisin tapa tuottaa sähköä.
Sähkön pörssihinta liikkuu tällä hetkellä noin 30 eurossa megawattitunnilta. Se merkitsee, että edes uusien tuulivoimaloiden rakentaminen Suomeen ei ole kannattavaa ilman tukia, ellei sähkön hinta nouse.
Isojen voimaloiden huipunkäyttöajaksi eli laskennalliseksi vuosittaiseksi tuntimääräksi, jonka aikana voimala tuottaa sähköä nimellistehollaan, laskettiin 8 000 tuntia vuodessa. Tuuli- ja aurinkovoimalle käytettiin niille tavanomaisia huipunkäyttöaikoja 2 860 ja 982 tuntia.
"Näin laskettuna".
Eikös se pitäisi juuri laskea se kokonaiskustannus?
Suomessa maa- ja merituulivoiman tuotantokustannuksiin pitäisi Vakkilaisen mukaan lisätä noin 15 €/MWh ja aurinkovoimaan 29 €/MWh, jotta ne kattaisivat kaikki kustannukset.
Näin laskettuna ydinvoima olisi yhä kokonaisedullisin tapa tuottaa sähköä.
Energia-asiantuntijat väittävät: visiot uusiutuvien energiamuotojen onnelasta täynnä hypetystä | TiedetuubiSuomessa käytetystä energiasta vain noin 20 % tuotetaan lähes päästöttömillä lähteillä. Tästä ydinvoima kattaa 17 prosenttiyksikköä, vesi kolme ja tuuli vain yhden. Leijonanosa (70 %) energiasta tulee yhä vieläkin polttamisesta: 2/3 fossiilisista lähteistä ja 1/3 biomassasta.
Halvin sähkö on polkea himassa dynoa.
Yhtä tarkat ja käyttökelpoiset laskelmat kun tuossakin tutkimuksessa.
Ei ole vaan n. 30%harmi että ydinvoiman hyötysuhde on ~0.5-1%
Ei ole vaan n. 30%
Toinen ongelma on myös, että voimalat sijaitsevat paikoissa joissa sen lämmön hyötykäyttö halvalla ja tehokkaasti on vaikeaa. Ts. kukaan oikeasti ihan hirveän paljon kaipaa sitä lämpöä mihinkään siellä missä sitä olisi saatavilla... ja tästäkin pääsisi paljon paremmaksi, jos käyttäisi sen jäljellejäävän lämpöenergian kaukolämpönä.
Mutta kun pelokkaat idiootit luddiitit kieltää.
Toinen ongelma on myös, että voimalat sijaitsevat paikoissa joissa sen lämmön hyötykäyttö halvalla ja tehokkaasti on vaikeaa. Ts. kukaan oikeasti ihan hirveän paljon kaipaa sitä lämpöä mihinkään siellä missä sitä olisi saatavilla.
Tällähetkellä tuo kaukolämmöksi muuntaminen on ongelmallista näiden säteilykammoisten vastustuksen lisäksi myös lauhdeveden suhteellisen matalan lämpötilan takia... ja tästäkin pääsisi paljon paremmaksi, jos käyttäisi sen jäljellejäävän lämpöenergian kaukolämpönä.
Mutta kun pelokkaat idiootit luddiitit kieltää.
aah muistin väärin käyttikin polttoaineesta hyväksi tuon prosentin prklEi ole vaan n. 30%
Wikipedian lukuina Olkiluodossa käytettävästä polttoaineesta 4% on fissiokelpoista uraani-isotoopia(235), tätä käyttökelpoista polttoainetta on käytetyssä sauvassa jäljellä enää 0,8%, joten reaktori käyttää 80% fissiivisestä materiaalista ja 3,2% koko polttoaineesta.aah muistin väärin käyttikin polttoaineesta hyväksi tuon prosentin prkl
Ei ole vaan n. 30%
Ne vaihtoehdot on vielä paskempia. Vielä järjettömämpää on lämmittää palloa ja tuhota luontoa hiukkaspäästöillä.Ydinvoimala hyödyntää uraanin energiasta alle 1%. Se tarkoittaa sitä, että radioktiivisiakin päästöjä aiheuttavaa uraanin louhintaa tarvitaan satakertainen määrä.
Ydinvoimalan hyötysuhde on n. 35%. Se tarkoittaa sitä, että 3000MWt ydinvoimala tuottaa
- lämpöä n. 3000MW
- - siitä n. 2000MW suoraan Itämereen (Suomessa)
- - n. 1000MW sähkön tuotantoon
- - - ydinvoimalan omaan käyttöön sähköstä n. 3-4%
Arvot yksinkertaistettu 33% hyötysuhteen mukaisesti.
Ydinjätettä syntyy
- Itämeren lämmittämisestä 2/3 ja
- sähkön tuotannosta 1/3
ydinjätteen kokonaistuotannosta. En näe tuota kovin järkevän eliölajin toimintana.
Ne vaihtoehdot on vielä paskempia. Vielä järjettömämpää on lämmittää palloa ja tuhota luontoa hiukkaspäästöillä.
Ydinvoimalle on vaihtoehtoja, jotka eivät saastuta ja ovat turvallisempia.
Minusta ydinvoiman vaihtoehdot ovat oman keskustelunsa arvoisia.
Laskelmissa ei ole otettu huomioon mahdollisia valtiovallalta saatavia tukia, eikä eri voimalaitoksiin kohdistuvat veroja.
Se siitä tuulivoiman edullisuudesta.
Vertailu: Tuulivoimasta on tullut edullisin tapa tuottaa sähköä Suomessa
Energiatuet ja verot eivät vaikuta sähkön tuotantokustannuksiin.
"Näin laskettuna".
Eikös se pitäisi juuri laskea se kokonaiskustannus?
Ydinvoima 8000h/v
Tuulivoima 2860h/v
Aurinkovoima 982h/v
Näistä vain ensimmäinen tuottaa tehoa kovalla pakkasella (jolloin harvoin tuulee). Kyllä ketjun otsikko paikkaansa pitää.
Mielipide- ja asennekysymys se vain on.Esitteleppä niitä vaihtoehtoja, vai oletko vain trolli? Fuusio on edelleen 50v päässä. Aurinko ja tuuli eivät todellakaan ole vaihtoehtoja.
En nyt yhtäkkiä kyllä keksi miten mielipiteen tai asenteen muuttaminen saa auringon paistamaan ja tuulen puhaltamaan(sopivalla voimakkuudella) 24/7.Mielipide- ja asennekysymys se vain on.
Tällähetkellä tuo kaukolämmöksi muuntaminen on ongelmallista näiden säteilykammoisten vastustuksen lisäksi myös lauhdeveden suhteellisen matalan lämpötilan takia.
Olishan se ollut kannattamatonta kun lähin reaktori on liian kaukana ja sen jäähdytyspiirit eivät sovellu suoraan kaukolämmön tuottoon.Yksi ja merkittävä säteilykammoinen on Helsingin kaupunki, joka totesi ydnkaukolämpähankkeen kannattamattomaksi. Sitä se todellakin olisi ollut.
Olishan se ollut kannattamatonta kun lähin reaktori on liian kaukana ja sen jäähdytyspiirit eivät sovellu suoraan kaukolämmön tuottoon.
Eli tykkäät polttaa hiiltä/öljyä/kaasua?Mielipide- ja asennekysymys se vain on.
Esitteleppä niitä vaihtoehtoja, vai oletko vain trolli? Fuusio on edelleen 50v päässä. Aurinko ja tuuli eivät todellakaan ole vaihtoehtoja.
Mitähän ydinvoima saastuttaa? Polttoaineputket ovat ainoita mitä jää maanalle käyttämättömäksi jos niin halutaan... Tämä "saaste" mitä ilmeisesti tarkotat käytetyllä polttoaineella ei ole saastetta vaan tavaraa mikä voidaa rikastaa uudellee jos niin halutaan. Turvallisuuteen en ota mitää kantaa koska luotan että täällä asiat ovat kunnossa, jos se jätetään pois niin mitä vikaa ydinvoimassa on? Faktat faktoina, meillä ei ole korvaavaa tekniikkaa vielä saatavilla, miksi ei käyttää saasteetonta voimaa kunnes saadaan kehitettyä energianlähde mikä ei siis lopu auringon/tuulen/uraanin loppumiseen?Ydinvoimalle on vaihtoehtoja, jotka eivät saastuta ja ovat turvallisempia.
Minusta ydinvoiman vaihtoehdot ovat oman keskustelunsa arvoisia.
"LAUSUNTO FORTUM OYJ:N JA FORTUM POWER AND HEAT OY:N UUDEN YDINVOIMALAITOSYKSIKÖN PERIAATEPÄÄTÖSHAKEMUKSESTA"
https://www.hel.fi/static/helsinki/paatosasiakirjat/Kh2009/Esityslista23/kh_el23_20090608.html
(n. 10% sivun alusta)
Sori - tämä piti antaa:
https://www.hel.fi/static/helsinki/...=sd&id={D2A9BF21-9D54-4477-870B-7567EE6D58DA}
Mitähän ydinvoima saastuttaa? Polttoaineputket ovat ainoita mitä jää maanalle käyttämättömäksi jos niin halutaan... Tämä "saaste" mitä ilmeisesti tarkotat käytetyllä polttoaineella ei ole saastetta vaan tavaraa mikä voidaa rikastaa uudellee jos niin halutaan. Turvallisuuteen en ota mitää kantaa koska luotan että täällä asiat ovat kunnossa, jos se jätetään pois niin mitä vikaa ydinvoimassa on? Faktat faktoina, meillä ei ole korvaavaa tekniikkaa vielä saatavilla, miksi ei käyttää saasteetonta voimaa kunnes saadaan kehitettyä energianlähde mikä ei siis lopu auringon/tuulen/uraanin loppumiseen?
Ydinvoimala hyödyntää uraanin energiasta alle 1%. Se tarkoittaa sitä, että radioktiivisiakin päästöjä aiheuttavaa uraanin louhintaa tarvitaan satakertainen määrä.
Ydinvoimalan hyötysuhde on n. 35%. Se tarkoittaa sitä, että 3000MWt ydinvoimala tuottaa
- lämpöä n. 3000MW
- - siitä n. 2000MW suoraan Itämereen (Suomessa)
- - n. 1000MW sähkön tuotantoon
- - - ydinvoimalan omaan käyttöön sähköstä n. 3-4%
Arvot yksinkertaistettu 33% hyötysuhteen mukaisesti.
Ydinjätettä syntyy
- Itämeren lämmittämisestä 2/3 ja
- sähkön tuotannosta 1/3
ydinjätteen kokonaistuotannosta. En näe tuota kovin järkevän eliölajin toimintana.
Tällähetkellä tuo kaukolämmöksi muuntaminen on ongelmallista näiden säteilykammoisten vastustuksen lisäksi myös lauhdeveden suhteellisen matalan lämpötilan takia.
Ydinvoimala hyödyntää uraanin energiasta alle 1%