Keskustelua hybridiautoista

Tähän väliin vähän erilaista keskustelua kotilatauksesta.

Tilauksessa hybridi. Mietin, että koska auton mukana tulee kaapeli, joka rajoittaa tehoa naurettavan alas (8A), niin olisko kätevää hommata suoraan järeämpi pistoke. Tähän kaksi syytä, että esilämmityksen aikana auton akkuvaraus pysyisi enemmän täynnä ja että kaapelin saisi vähän siistimmin kiinteästi lojumaan. Tietysti nopeampi lataus olisi myös ok.

Auton vieressä on jo suko-pistoke ja auto ottaa max. 16A 1-vaihetta Type 2 -liitännällä, niin eikös olisi kätevää laittaa sukon viereen Type 2 -pistoke, koska se ei vaadi edes mitään johdotuksen muutoksia.


Google käteen ja tutkimaan. Vakavalla naamalla tähän käyttötarkoitukseen (kotilataus) myydään Suomessa lähinnä 1000-2000 euron "latausasemia" plus asennus!

Lopulta netistä oikein syvältä hakemalla löytyy ulkomailta enemmän mimimaalisia latausasemia, joiden hinta on jotain järkevämpää eli alle 500 euroa kaikkineen.

"Hei saisko tohon sukon viereen myös Type 2 -pistokkeen" ... "1500 euroa kiitos!"

mitvit...
Katso: r-evc.com
Itse ostin Type 1 - suko -kaapelin hintaan 343 €, sisältäen rahdin. (Exchange rate: 1 EUR = 25.8312 CZK). Maksu tapahtui kätevästi PayPalilla, muitakin tapoja on. Type 2 - suko on saman hintainen. Huom: Suoraan verkkoon kytkettäviä Type 2 -"pistorasioita" (pistoke on johdossa) ei ole, Type 2 sisältää aina myös elektroniikkaa, joka kertoo autolle kuinka paljon se voi imeä virtaa. R-evc:n tuotteissa tämä elektroniikka on autoon liittyvän pistokekahvan sisällä. Virtamäärää voi säätää välillä 6 - 16 A kahvan lukkopainikkeella, kts. https://vid.me/hZqm. Videossa virta säädetään 8 ampeeriin.
.
 
Viimeksi muokattu:
Sain äsken Plug-it Finlandin lataustapakartoitusraportin. Nykyinen kaapelipaksuus ei sovellu lataamiseen (3×1,5 mm² MMJ) + pistorasiasta puuttuu vikavirtasuoja. Jännityksellä odottelen, että minkä verran latausaseman asennus tulee lopulta maksamaan.

Kunhan saisi edes 16 A virralla ladattua yön yli, niin sehän riittää Ioniqin tapauksessa. Eri asia toki, jos ladattava auto olisi Tesla Model S 100 kWh ajoakulla, tms.
 
Kiitos vinkistä @Hybridi

Kävin mun vaihtikset läpi sähkärin kanssa ja näyttää siltä, että joko vedän auton vakiolaturipiuhalla sukosta 12A tai sitten latausasema ja suoraan sähköpääkeskukselta 3x16A autolle pienellä lisävaivalla latausaseman kytkennän ohessa.

Eli nyt vaihtoehdot ovat
- kunnon latausasema ja parilla sadalla sähkökytkentää
- vakiolaturi

Tässä on tietysti vielä aikaa pohtia, mutta voi olla että lähdetään liikkeelle vakiopiuhalla ja sitten mietitään tilannetta uusiksi kun syksyllä näkee paljonko lämmitys syö akusta lähdöstä pois.
 
En nyt tiedä, kannattaako tähän soppaan lusikkaa edes laittaa, mutta koska rekisteröidyin ihan vain tämän keskuttelun innoittamana, niin menköön..

Itse ajoin eilen ensimmäistä kertaa ikinä sähköautoa. (Okei, kerran olen 90-luvulla päässyt ABB:n protoa kokeilemaan niiden tehtaalla, mutta silloin en tajunnut autoista mitään.) Kyseessä oli Nissan Leaf ja halusin testata nimenomaan moottoritieominaisuuksia.

Kiihdytyskaistalla moottoritienopeuksiin ei mitään ongelmaa. Liikennevaloista lähti ihan jees, ei kukaan ainakaan nopeammin lähtenyt kertaakaan ja aina tuli gäppiä takana lähteneeseen. Jotenkin kiihtyvyys ei kuitenkaan tunnu missään. Luullakseni siksi, koska moottorin nousevien kierrosten ääntä ei ole, kuten polttomoottoriautoissa. Muutenkin nopeutta oli vaikea arvioida muuten kuin katsomalla mittaria. (Tosin käytin GPS:ää todellisen nopeuden mittaamiseen.) Siis tarkoitan, että vauhtia ja kiihtyvyyttä on vaikea arvioida, kun on tottunut kuulemaan sen moottorin äänestä.

Tulipa mieleeni, että onkohan Jani_ik ajellut vahingossa EKO-ajotilassa?? Eihän se silloin niin hyvin kiihdy.

24kWh akulla olevaa vanhempaa mallia testasin. En ole vielä laskenut kulutusarvioita, mutta itselläni proggiksena on löytää 100km:n työmatkaan moottoritietä pitkin halvin vaihtoehto. Eilisen perusteella sanoisin, että 30kWh:n akulla 100km moottoritietä ilman välilatauksia pakkasella 100km/h varmaan onnistuisi luotettavasti.

Suurempi kysymys on, miten lataus työpaikalla järjestyy (millä virralla?) ja kauanko täyden akun lataaminen siis vie. Mitä isompi akku, sitä kauemmin sitä lataa jos latausvirtaa ei voi kasvattaa.

Toistaiseksi vaikuttaa siltä, että kun sekä kaasuautojen että sähköautojen hinnat ovat suhteessa korkeampia dieseleihin, niin vain sähköautolla on mahdollisuus päästä samaan tai alempaan hintaan per kilometri kuin dieselillä. Mutta kaikki riippuu siitä, miten arvioi jälleenmyyntiarvon sekä akun kulumisen. Niistä ei taida juurikaan tietoa ollakaan vielä eikähän kukaan osaa varmasti ennustaa, miten akkujen kehitys & hinnat etenee.

Siis kaipaisin _sähköautoa_ _käyttäviltä_ kokemusperäistä tietoa. Hybridin olen hylännyt vaihtoehtona: kallis hinta mutta puolet matkasta joka tapauksessa bensalla -> ei merkittävää säästöä matka-ajossa käsittääkseni.

Off-topic: Olen noita kaasuautoja seurannut ihan mielenkiinnosta ja huomannut, että ainoat järkevät ovat B-Mersu tai Opel Zafira. Muissa kaasuautoissa on ihan järjettömän pienet kaasusäiliöt ja jos se kaasun tankkaus ei ole pihassa niin ei mitään järkeä. Hinnoista en niin tiedä, mutta aika lähellä mielestäni bensa-autojen hintoja ovat. En jatka tästä aiheesta enää ainakaan tässä topicissa, mutta halusin sanoa omat "tutkimukseni" vaikka en kyseisiä autoja ole ostamassa.
 
Tässä on tietysti vielä aikaa pohtia, mutta voi olla että lähdetään liikkeelle vakiopiuhalla ja sitten mietitään tilannetta uusiksi kun syksyllä näkee paljonko lämmitys syö akusta lähdöstä pois.

Sulle oli 530e tulossa? 330e ei ainakaan osaa ottaa kuin 1x16A sisäänsä, päteeköhän sama tuon 530e:n kanssa? Jos pätee, niin tuo "oikea" asema on vähän hukkainvestointi sille, mutta toki sille voi tulla kovempaa käyttöä tulevaisuudessa...
 
Sulle oli 530e tulossa? 330e ei ainakaan osaa ottaa kuin 1x16A sisäänsä, päteeköhän sama tuon 530e:n kanssa? Jos pätee, niin tuo "oikea" asema on vähän hukkainvestointi sille, mutta toki sille voi tulla kovempaa käyttöä tulevaisuudessa...

Olin juuri tulossa kysymään samaa. Sama homma myös GLC 350e:n kanssa... Menee 3-vaihe lataus hukkaan koska toi osaa ottaa vaan 1x16A sisään. Harmi sinänsä, koska autokatoksessa olisi voimavirtatökkeli...
 
Tuolla sähköauton kaasuunvastaavuudella tarkoitetaan sitä arkiliikenteen nopeaa reagointia. Käytännössä sitä kaasuunvastaavuutta lienee ohjelmallisesti jopa rajoitettu, jottei ajamisesta tule liian nykivää. Kilpa-autoilla tasaisen melko hitaan nopeuden ajaminen on aika hankalaa, kun pieni epätasaisuus tiessä saa kaasujalan heilahtamaan ja auto nykäisee.

Paikaltaan lähtiessä polttomoottoriautossa on yleensä jonkinlainen viive, turbiinivaihteisto edellyttää moottorin kierrosten nousua ennen kuin voimaa alkaa välittymään, manuaalivaihteista käyttävä ihminen on se hitaustekijä, joskin ihminen pystyy ennakoimaan tilanteet, mutta samalla jos se ihminen on itse sen ajankulumisen arvioija, vaihteiston käyttöön tarvittu toiminta sekoittaa ajan kulumisen arvioinnin edellytykset. Automaattikytkimellä on melko hyvät edellytykset viiveettömään liikkeelle lähtöön, siinä suurin ongelma lienee lähinnä liikkeellelähön räväkkyyden ennustaminen. Jos halutaan pikaisempi liikkeellelähtö automatiikan tulisi antaa moottorin kierrosten nousta hieman korkeammalle ennen kytkimen tarttumista, jos tarttuminen tapahtuu aina 1000rpm, niin kiihtyvyys on aluksi heikkoa pienen väännön takia.

Ajaessa tuon kaasunvasteen nopeus korostuu. Suurimmilla nopeuksilla sähköauton kaasunvastaavuus ei oikein tule esiin, koska (pl. Tesla) selvästi rajallisemmat voimavarat hukuttavat sen, mutta esim 40km/h nopeudessa taajamassa vaaka on vahvasti sähkömoottorin eduksi kallellaan, ja juuri taajama nopeuksissa niitä nopeuden muutoksia tehdään paljon.

Jos perinteisellä automaattivaihteisella autolla ajetaan normaali liikenteessä 40km/h ja lähdetään kiihdyttämään vahvasti, viive on aika suuri, koska pienemmälle vaihteelle vaihtamisen lisäksi aikaa kuluu, kun tehoa käytetään ensin moottorin inertian voittamiseen. Vastaava ongelma koskee automatisoidulla kytkimellä varustettuja vaihteistoja, jonka lisäksi itse vaiheen vaihto on hitaampi. Vapaastihengittävällä manuaalivaihteistolla on mahdollisuus sähköautoa vastaavaan kaasunvasteeseen, olettaen että ajetaan valmiiksi 1. vaihteella. Mä tosin ajaisin tuossa tilanteessa todennäköisesti 4. vaihteella. Tietysti sillä 4. vaihteella moottori vastaa kaasunpainallukseen heti, mutta kuten sähköautolla moottoritiellä, nopea kaasuun vastaaminen katoaa käytettävissä olevan väännön puutteeseen.
 
Mistään ei voi päätellä että kyseessä on sekunti. Turhaa spekulaatiota ja arvuuttelua niinkuin suurin osa tekstistäsi muutenkin.

Aika liiottelua, koska samalla ulosmittaat omat näkemyksesi koko graafista. Siinä kyllä lukee että aika (SEC), joten paikkansapitämätön tieto ettei mistään olisi voinut päätellä.


Ja taas täällä vedellään jotain omia määritelmiä asioille. Tässä ketjussa on väitetty että sähköauto vastaa kaasuun nopeammin, ja irtoaa viivalta nopeammin. Graafi todistaa sen. Millään muulla ulinalla ei tässä ole merkitystä. Ei vaikka kuinka olisi mätäkaasut sekoittaneet pään siihen malliin että joku muu asia painaa jossain muualla enemmän. Fakta (esitetyn graafin valossa) on kiistämätön. Lopeta siis sen kiistäminen tai esitä vastakkaisia todisteita. Lähdeviitteetömät musta tuntuu -jutut ei ole todisteita.

Et vain ole ymmärtänyt koko asiaa. Katsos kun tuolla kymmenen hepan käsiksi pääsemiseen ei sähköauton luokassa ole mitään merkitystä, jos polttis tuo oikeat tehot esiin 0.1 sekuntia myöhemmin. Koko kapea pelaamisikikuna kaasunvasteen suhteen on jo täysin merkityksettömällä tasolla ja lähinnä saivartelua. Täällä kylläkin väitettiin ensin että sähköautoissa on hyvä kiihtyvyys, ja manuaali ja automaattiasikien jälkeen päästiinkin vain siihen tyyliin 0.1 sekunnin pelaamisikkunaan ;)

60 jalan huonot ajat nissan leafille ei puolla hyvää viivalta irtoamista, siitäkin on todisteet jo esitetty ;)



Edelleenkään graafissa ei ole yksiköitä. "Käyrä on matalalla" ei ole argumentti. Tuossahan voi olla kiihtyvyyttä vaikka 2.5G. Lopeta se mutuilu.

Se on matalalla se käyrä vrt. kokonaistaulukko, ja tottahan se on että ei noissa sähköhärpättämissä perusautoissa ole kummosesti voimaa, vaikka se tulisikin 0.1 sekuntia nopeammin.




Ja taas spekuloidaan faktojen ulkopuolelta. Käyrien leikkauskohdassa sähköauto on AIVAN VARMASTI liikkunut.

Eikä ole, tuo on sitä spekulointia. 60 jalan ajoissa mitkä on leafille 2.6 sekuntia se on irronnut viivalta huonosti. Sinähän sanoiit että mistään ei voi päätellä edes aikaa, niin mihin perustat sanomisesi?


Ja polttiksen päästöt voivat olla myös järjettömät. Niin lähi- kuin kokonaispäästötkin. Miten tämä tähän liittyy? Onko se seuraavaksi myös kaukaa meluton? Ja nopeampi viivalta jos ei ole katsomassa vierestä? Anna mun kaikki kestää :D

Puhtaan liikenteen ratkaisut ei ole päästöllisiä. Puhtaan liikenteen autot on kyllä kauikaa meluttomiakin, tai erittäin paljon vähäisemmät melut niin että se on merkityksetöntä.



Mielipideasia. Itse olen aina pitänyt jatkuvaa reilua, katkotonta kiihtyvyydentunnetta makeana. Ja edelleen tuo sekunti on jostain mätäkaasutehtaan soopaosastolta peräisin.

Minä en noita kasuaalikiihtyvyyksistä perusta, vaan kiihtyvistä kiihtyvyyksistä, ne on oikeasti makeita, ei toi kuminauhaveto.


Se, että sähköauto ei tuossa ole liikkunut minnekään, on vain yksittäisen asiasta eksyneen inttäjän mielipide joka ei perustu mihinkään faktaan. Inttäjän, joka kuvittelee (kuvaajan mukaan) sähköauton kiihtyvän paikallaan huomattavan pitkän (kuvaajasta tulkiten) ajan. Kiihtyvyys on huima ja tasainen, mutta kappale nyt vaan on edelleen siellä viivalla. On se ihmeellinen vehje se sähköauto!

muok: typo

Sähköauto Nyt!, Consuer Guide ja muut alan asiantuntijat toitottaa samaa. Onhan se täällä jo monta kertaa sanottu ja asia käsitelty, ei vain minun vastaava mielipide, koska sittenhän minä olisin väärässä. Muutenkin johan tässä on monta kertaa jo todettu että erittäin kapeassa pelaamisikkunassa sähköauton vaste on parempi, mutta se ei ole sitä edes kiihdytykseen kunnoilla lähdettäessä, vasta sen alussa, pitäisihän nyt tosiasiat kelvata, kun tuo oli teidän pointti ja näinhän se asia on eikä muuksi muutu, joten turhahan tuosta asiasta on enää jauhaa kun olen itseasiassa samaa mieltä.

Viivalta irtoamisessahan on sähköauton parempi vaste jo ulosmitattu, joten vaikea nähdä että joku haluaa tuosta niin fanaattisesti keskustella ja vääntää ja pitää hyvinkin merkityksellisenä asiana.

Pakana:

Niin huonomissa polttomoottoriautoissa huonoilla automaattivaihteistoilla niissä on viivettä, paremman pään vehkeissä ei ole ongelmia asian suhteen eikä sähköauton edut pääse kaupunkliikenteessäkään esiin. Sinähän et myöskään kertonut liioin verrokkeja. Ei se nyt varsinaisesti ole myyntiargumentti että joihinkin erittäin huonoihin autoihin verrataan Nissan Leafia. Muutenkin pitäisi korostuneesti tuoda esiin, että automaattivaihteisista polttisautoissa olisi jotain erityisen mieltä painavaa ongelmaa asian suhteen, että jopa kaupat jäisi tekemättä, mutta näinhän ei ole asian laita, vaan keskustelu on koko ajan ollut saivartelua ja määritelmien vaihtumista.

Myöskin jätit huomiotta että tehokkaammissa vehkeissä ihan turbiini luistaenkin sitä voimaa menee jo alkuvaiheessa pyörille sen verran että riittää ja tuo responssi voi tulla jo tyyliin erittäin nopeasti ettei sähköautoa edes kaipaa, kyllä se auto kuule liikkuu silloinkin jo eteenpäin ;)
 
Viimeksi muokattu:
Skodalla muistaakseni piti päästä ihan mielekäs matka. Itse ajan pitkiä siivuja paljon ja skippasin sen lähinnä huonon jm-arvon takia.

Jos olisi mahkut ladata autoa niin sähköauto ei olisi ollut huono vaihtoehto. Onneksi niitä ei ole kauheasti vielä markkinoilla, muuten harmittaisi tuprutella dieselillä.

KaasuSkodia on kahdenlaisia, Citigo 380km ja Octavia 420km. Ja Octaaveja on niin ikään kahdenlaisia, farkkua ja sedania. Hyvin tyypillisiä ajomatkoja perustason kaasuautolle, parhaat meneekin sitten jo 900km...

Uudet biokaasuautot 2017 :: CBG100 Suomi
 
Skodalla muistaakseni piti päästä ihan mielekäs matka. Itse ajan pitkiä siivuja paljon ja skippasin sen lähinnä huonon jm-arvon takia.

Jos olisi mahkut ladata autoa niin sähköauto ei olisi ollut huono vaihtoehto. Onneksi niitä ei ole kauheasti vielä markkinoilla, muuten harmittaisi tuprutella dieselillä.
Sähköautot olisi parhaita juuri kaupungissa, mutta siellä noi lataus ongelmat on suurimmat.

Sähköautot on niin kalliita, ettei niistä ole hyötyä ellei aja jotain ~40tkm vuodessa. Tesloihin pitäs laittaa vielä 20ke lisää hintaa, että saisivat (ehkä) rahoitettua toimintansa. Nyt osakkeenomistajat subventoivat teslan ostajia, että voidaan myydä autoja tappiolla.

Huhujen mukaan GM myy Boltteja persnetolla, mutta "saavat" fyrkat takas kun myydään Jenkeille kalliita maastureita ja ei tarvii ZEV-krediittejä(+CAFE-krediittejä, disclaimer: en ole ihan perillä näistä) ostella muilta.

Jokainen voi miettiä, että paljon se 25ke Avensis maksaa kun siihen lätkästään 15ke-20ke akku sisään... Näin karkeesti ajateltuna! Ei pitäs olla mitään ydinfysiikkaa...
 
Jokainen voi miettiä, että paljon se 25ke Avensis maksaa kun siihen lätkästään 15ke-20ke akku sisään... Näin karkeesti ajateltuna! Ei pitäs olla mitään ydinfysiikkaa...
_Ehkä_ karkeasti noin, mutta tosiaan aika karkeasti. Siitä 25k€:n Avesta jää jotain pois, jos siitä sähköauto tehdään, käsittääkseni nykyaikainen polttomoottori kaikkine pakokaasuhaittoja rajoittavine kilkkeineen ja muine oheistarpeineen on sekin aika monimutkainen ja kallis.
 
Sulle oli 530e tulossa? 330e ei ainakaan osaa ottaa kuin 1x16A sisäänsä, päteeköhän sama tuon 530e:n kanssa? Jos pätee, niin tuo "oikea" asema on vähän hukkainvestointi sille, mutta toki sille voi tulla kovempaa käyttöä tulevaisuudessa...

Joo, 530e ottaa kanssa just tuon max 16A.
 
Jos tuota viestissä #518 postattua graafia katsoo, näkee siitä kyllä hyvin äkkiä muutaman asian:
1) Sähköauto reagoi kaasuun HUOMATTAVASTI nopeammin. Paljon on "graafissa pinta-alaa" ja käyrässä mittaa polttiksen käyrän vasemmalla puolella, ennen kuin polttiksen käyrä leikkaa sähköauton kiihtyvyyskäyrän. Vasemmalta graafia tulkiten pitkän aikaa sähköauto kiihtyy, kun taas polttis lähinnä saastuttaa ja meluaa ~paikallaan.
2) Sähköauton kiihtyvyys on koko graafin ajan likipitäen vakio. Tuntuma lienee kuin lentokoneen lähtökiihdytyksessä, vauhtia kelautuu tasaiseen lisää ja maisema vaihtuu ilman vaihteenvaihtojen tuomia katkoja.
3) Polttis liittyy bileisiin myöhässä, ja jaksaa hetkisen aikaansaada suurempaa kiihtyvyyttä kuin sähköauto, jonka jälkeen matkaa jatketaan ~saman kiihtyvyyden turvin. Ensin odotellaan että kone herää, sitten lyhyen hetken kiihtyvyyttä on pidon rajamaille, ja juuri kun homma alkaa maistua veto lakkaaa :).

Polttis tuon mittelön esim. 0-100 tuossa vie, mutta aika lukutaidoton pitää olla jos ei tuosta graafista näe tuota kaasuun vastaamisen eroa sähkö vs. polttis. Mitä väliä jos se polttis sitten ennenpitkää, jossain vaiheessa, kiihtyykin paremmin - siitähän ei ollut kyse, vaan kaasuun vastaamisesta ja viivalta irtoamisesta.

Viestin #518 graafilla on aika vähän arvoa, kun ei ole tietoa mitä siinä oikein on mitattu ja millä aikaskaalalla. Onkohan ko. graafin alkuperästä tietoa? Tämmöisestä PDF:stä se löytyy http://franke.uchicago.edu/bigproblems/BPRO29000-2014/Team13-Final.pdf ja siinä viitataan lähteenä johonkin tuntemattomaan Murray:n artikkeliin v. 2010.

Se, että tavallinen auto jäisi yleisesti viivalle arpomaan sekunneiksi(?) on kyllä todella kaukana arkitodellisuudesta. Vertailun vuoksi voi katsoa vaikka Tekniikan Maailman koeajoissa mitattuja kiihtyvyyskäyriä. On toki mahdollista, että jossain autossa on niin aneeminen automaatti, että kaasua polkaisemalla ei todellakaan "tapahdu mitään" mutta ei se mitään normaalikäytöstä ole. Kai joku autolehti on kellottanut Leafin ja muitakin sähköautoja?

0-100 kiihdytys on aika harvassa ajotilanteessa relevantti suorituskyvyn mittari. Ehkä "viivalta irtoamista" kuvaisi parhaiten joku 0-30 km/h tai 0-50 km/h aika? Niissä tarvitaan voimaa mutta ei vielä paljoakaan tehoa.
 
Itse ajoin eilen ensimmäistä kertaa ikinä sähköautoa....

...24kWh akulla olevaa vanhempaa mallia testasin. En ole vielä laskenut kulutusarvioita, mutta itselläni proggiksena on löytää 100km:n työmatkaan moottoritietä pitkin halvin vaihtoehto. Eilisen perusteella sanoisin, että 30kWh:n akulla 100km moottoritietä ilman välilatauksia pakkasella 100km/h varmaan onnistuisi luotettavasti.

Suurempi kysymys on, miten lataus työpaikalla järjestyy (millä virralla?) ja kauanko täyden akun lataaminen siis vie. Mitä isompi akku, sitä kauemmin sitä lataa jos latausvirtaa ei voi kasvattaa.

Toistaiseksi vaikuttaa siltä, että kun sekä kaasuautojen että sähköautojen hinnat ovat suhteessa korkeampia dieseleihin, niin vain sähköautolla on mahdollisuus päästä samaan tai alempaan hintaan per kilometri kuin dieselillä. Mutta kaikki riippuu siitä, miten arvioi jälleenmyyntiarvon sekä akun kulumisen. Niistä ei taida juurikaan tietoa ollakaan vielä eikähän kukaan osaa varmasti ennustaa, miten akkujen kehitys & hinnat etenee.

Siis kaipaisin _sähköautoa_ _käyttäviltä_ kokemusperäistä tietoa. Hybridin olen hylännyt vaihtoehtona: kallis hinta mutta puolet matkasta joka tapauksessa bensalla -> ei merkittävää säästöä matka-ajossa käsittääkseni.

100km/suunta menee myös 30 kWh Leafilla. Kovimmilla pakkasilla kulutus kasvaa kyllä sen verran, että ei paljoa ylikään jää. Myös 120 km/h ajaminen kuluttaa Leafissa tosi paljon sähköä. Siksi kannustan kokeilemaan sen kesärajoituksilla.

Ioniq Electricillä koajoni perusteella ei tekisi tiukkaakaan, saati Zoe 40:llä, mutta jos edullisinta ratkaisua etsit, niin niitähän ei sitten vielä ole käytettynä.

Jos tosiaan 100 km/ suunta työmatka, niin työpaikkalataamisen mahdollisuus on peruslähtökohta sujuvalle käytölle, kuten itsekin tuumailit. Jos se ei onnistu, niin alkaa aika pian harmittamaan koko juttu. Leaf saa mukana tulevalla kaapelillaan pistorasialataamisesta 10A latausvirtaa, jonka kyllä jokainen tapaamani auton lämmityslaitteen sähkötolppa on kestänyt. Tuo 10A tarkoittaa noin 2kW lataustehoa. Saisit siis 8h työpäivän aikana noin 16 kWh lisää sähköenergiaa ja se ei riitä kotimatkaan, jos akku oli töihin tullessa tyhjä. Pääosin tuo kyllä riittänee, koska akkuhan ei ole tyhjä töihin tullessa.

En itse kuitenkaan tuolle pohjalle rakentaisi 100 km edestakaista päivittäistä työmatkaa. Vähimmäistaso olisi 16A lataussvirran kestävä pistoke ja siihen käyttöön esim. ChargeAmps Spark -latauskaapeli, jolla voi latausvirran säätää. Tuo kaapeli on kyllä törkeän kallis, enkä itse ole sitä siksi ostanut. 16A latausvirralla saat noin 3,3 kW tehoista latausta ja siis 8h työpäivän aikana noin 26,4 kWh verran sähköenergiaa.

En itse lähtisi 100 km edestakaista työmatkaa vielä tuollakaan työpaikkalataamisella rakentamaan. Noin pitkälle matkalle olisi kyllä parasta saada työpaikalle latauslaite, josta saa mieluiten 3x32A. Tosin Leafihan siitä ottaa vain yhdestä vaiheesta 32A, joka tarkoittaa 6,6 kW lataustehoa. Tuo tarkoitta sitä, että 30 kWh akku täyttyy noin 4h 30 minuutin aikana.

100 km työmatka on jo sellainen, että työmatka-ajoa pelkästään tulee noin 48000 km vuodessa.
Jos lataisit kaiken sähkön kotona, niin tuo sähkö maksaisi alle 900 euroa vuodessa, riippuen tietenkin sähkösi hinnasta. Olennaista on kuitenkin, millaisella sopimuksella pystyt töissä sähkön maksun hoitamaan.

Diesel-autolla tuon ajomäärän polttoaine maksanee 3000 euroa - tai enemmän vuodessa. Bensiinivehkeeseen sitten enemmän. Säästöpotentiaalia siis noin 2000 euroa vuodessa. Eli kyllä edelleen reilu tosiasia on, että kovin suurta lisäpääoman investointia ei kannata sähköautosta maksaa.

Pääoman arvon aleneminen on tosiaan jatkossakin arvoitus osti minkä tahansa ajoneuvon. Itse en oikein millään pysty ymmärtämään, miksi sähköautot ovat niinkin kalliita ja niinkin hyvin arvonsa säilyttäneet käytettyinä. Uskon, että 24 kWh Leafien (myös ehkä 30 kWh) hinnat tippuvat vuoden aikana aika paljon, etenkin ellei Nissan mahdollista akkujen päivitystä isompaan, kuten nyt Rellukin näyttäisi tekevän Zoelle.

Mutta siis jos sähköauton haluaa ja haluaa ajaa tuota väliä pienillä ajamisen kuluilla, niin sähköauto on siis hyvä mahdollisuus, kunhan se työpaikkalataaminen on kunnossa.

Muihin energiamuotoa käyttäviin autoihin en ota kantaa, kun minulla nyt on sitä kokemusta näistä sähköautoista ja diesel/bensa-autoista vain.
 
_Ehkä_ karkeasti noin, mutta tosiaan aika karkeasti. Siitä 25k€:n Avesta jää jotain pois, jos siitä sähköauto tehdään, käsittääkseni nykyaikainen polttomoottori kaikkine pakokaasuhaittoja rajoittavine kilkkeineen ja muine oheistarpeineen on sekin aika monimutkainen ja kallis.
Tiedän, mutta on vaikea saada tarkempaa infoa paljonko polttisauton moottori+vaihdelaatikko+pakokaasujärjestelmien hinta on verrattuna sähkömoottori+"vaihdelaatikko/voimansiirto". Sitten vielä kun lisätään, että sen sähköauton paino kasvaa merkittävästi, niin alustaa pitää vahvistaa jne.
 
Tiedän, mutta on vaikea saada tarkempaa infoa paljonko polttisauton moottori+vaihdelaatikko+pakokaasujärjestelmien hinta on verrattuna sähkömoottori+"vaihdelaatikko/voimansiirto". Sitten vielä kun lisätään, että sen sähköauton paino kasvaa merkittävästi, niin alustaa pitää vahvistaa jne.
Taannoin pohdin tuota lisäpainoasiaa. Kyllä tosiaan akut nostavat sähköauton painoa, mutta itselleni oli yllätys, että eivät tuon enempää:
Onko sähköauton paino ongelma? | Sähköautoileva motoristi
 
Sähköautot olisi parhaita juuri kaupungissa, mutta siellä noi lataus ongelmat on suurimmat.

Sähköautot on niin kalliita, ettei niistä ole hyötyä ellei aja jotain ~40tkm vuodessa. Tesloihin pitäs laittaa vielä 20ke lisää hintaa, että saisivat (ehkä) rahoitettua toimintansa. Nyt osakkeenomistajat subventoivat teslan ostajia, että voidaan myydä autoja tappiolla.

Huhujen mukaan GM myy Boltteja persnetolla, mutta "saavat" fyrkat takas kun myydään Jenkeille kalliita maastureita ja ei tarvii ZEV-krediittejä(+CAFE-krediittejä, disclaimer: en ole ihan perillä näistä) ostella muilta.

Jokainen voi miettiä, että paljon se 25ke Avensis maksaa kun siihen lätkästään 15ke-20ke akku sisään... Näin karkeesti ajateltuna! Ei pitäs olla mitään ydinfysiikkaa...

Tein tuossa hintavertailua huvikseni:

zoe_astra_mondeo.png


Noihin verrokkina Hyundai Ioniq alkaen 36 990 € ja Nissan Leaf 30 kWh ajoakulla alkaen 36 760 €. Eli jos Teslan hankintaa varten ei huvita ottaa toista asuntolainaa, niin sähköautosta ei välttämättä tarvi maksaa sen enempää kuin polttomoottoriautoistakaan.
 
Viimeksi muokattu:
Renault Clio autosta ei ollut diesel automaattia olemassa, mutta tuossa olisi vertailuun isompi Megane malli diesel automaatilla.

Renault Megane Energy dCi 110 EDC-aut Zen 26 090 €, päästöt 95 g/km

edit: Renault Clio bensa automaatti oli 20 000€. Taitaa olla lähes sama auto kuin Zoe.

Pääoman arvon aleneminen on tosiaan jatkossakin arvoitus osti minkä tahansa ajoneuvon. Itse en oikein millään pysty ymmärtämään, miksi sähköautot ovat niinkin kalliita ja niinkin hyvin arvonsa säilyttäneet käytettyinä. Uskon, että 24 kWh Leafien (myös ehkä 30 kWh) hinnat tippuvat vuoden aikana aika paljon, etenkin ellei Nissan mahdollista akkujen päivitystä isompaan, kuten nyt Rellukin näyttäisi tekevän Zoelle.

Mutta siis jos sähköauton haluaa ja haluaa ajaa tuota väliä pienillä ajamisen kuluilla, niin sähköauto on siis hyvä mahdollisuus, kunhan se työpaikkalataaminen on kunnossa.
Nissan Leaf mallin hintoja katsoin ja kyllä siellä jonkun verran hajontaa kumminkin on. Onkohan hinnat korkealla siksi että autoja ei ole kumminkaan kovin paljoa myynnissä? Samoin Teslojakaan ei taida kovin montaa olla myynnissä suomessa. En kyllä itsekään tiedä noista hinnoista. Uusi Leaf isommalla 30 kWh akulla 36 760 €.

Käytetyt (pienemmällä akulla) 29 850 - 18 900 €
Nissan Leaf vaihtoautot - Nettiauto
 
Viimeksi muokattu:
Taannoin pohdin tuota lisäpainoasiaa. Kyllä tosiaan akut nostavat sähköauton painoa, mutta itselleni oli yllätys, että eivät tuon enempää:
Onko sähköauton paino ongelma? | Sähköautoileva motoristi
Ihan hyvää vertailua, mutta on vähän mieletöntä verrata e-Golfia "normigolfiin", kun e-golfin "luvattu" range on 160km. 1.4l Golfi menee sen 600km-700km tankillisella ja sit 5min mennään toinen samalainen. Jos tuo e-golf menis 300km yhdellä latauksella niin voitais vertailla vähän paremmin.

Pro-tip: Kannattaa laittaa linkit mistä oot kaivanu noi painot niin olisi helpompi tarkistaa. Teslan sivuilta ainakaan löytäny mitään painoja

EDIT: Katoin vahingossa e-UP rangen. E-golf range 300km NEDC, mikä ei tietääkseni ole realistinen
 
Viimeksi muokattu:
Ihan hyvää vertailua, mutta on vähän mieletöntä verrata e-Golfia "normigolfiin", kun e-golfin "luvattu" range on 160km. 1.4l Golfi menee sen 600km-700km tankillisella ja sit 5min mennään toinen samalainen. Jos tuo e-golf menis 300km yhdellä latauksella niin voitais vertailla vähän paremmin.

Pro-tip: Kannattaa laittaa linkit mistä oot kaivanu noi painot niin olisi helpompi tarkistaa. Teslan sivuilta ainakaan löytäny mitään painoja

Näin on. 500km kantaman akut painavat jo suhteellisen paljon, mikä olisi se totuudenmukaisempi mittari arvottaa sähköautojen akustojen painoa.
 
Viestin #518 graafilla on aika vähän arvoa, kun ei ole tietoa mitä siinä oikein on mitattu ja millä aikaskaalalla. Onkohan ko. graafin alkuperästä tietoa?
Graaffi on tuolta Fastest Accelerating Production Car In History — Ludicrous Tesla Model S?

Ja aivan kuten viestissäni kirjoitin, niin koko käppyrän tarkoitus ei ollut olla mikään mittaustulos sähköautojen kiihtyvyydestä, vaan havainnollistaa sitä mistä puhutaan. Reagointinopeus kaasuun on ihan eri asia kuin kiihtyvyys 0-100, jota käytettiin argumenttina sille, ettei sähköauto muka reagoi nopeasti.

Tuossa käppyrässä olennaisempaa on käyrien muoto kuin mittayksiköt. Sekä sähköautoja että polttomoottoriautoja on tietysti tehokkaampia ja laiskempia, mutta se ei muuta sitä tekniikan perusolemusta.
Jos vaihdat tuohon käppyrään tuplaten tehokkaamman poltomoottoriauton, niin käyrä nousee ylöspäin, mutta edelleen se kiihtyvyys alkaa hitaammin, ennen kuin päästään sinne vääntöhuipun lähelle. Tai vastaavasti jos vaihdat tilalla tuplaten tehokkaamman sähköauton niin voi olla, ettei polttomoottori missään vaiheessa saavuta sähköautoa, mutta silti se sähkö saavuttaa maksimikiihtyvyyden nopsemmin.

Ihan samalla tavalla kuin sähkömoottorin ja polttomoottorin vääntökäyrä on ihan eri muotoinen. Teslan ja Leafin vääntökäyrät on suurinpiirtein saman näköisiä, vaikka se Teslan käppyrä piirretään vaan vähän ylemmäs taulukossa. Ja sama pätee johonkin Ferrarin perus polttomoottori-Ferrarin ja Corollan vääntökäyriin.
 
Ihan hyvää vertailua, mutta on vähän mieletöntä verrata e-Golfia "normigolfiin", kun e-golfin "luvattu" range on 160km. 1.4l Golfi menee sen 600km-700km tankillisella ja sit 5min mennään toinen samalainen. Jos tuo e-golf menis 300km yhdellä latauksella niin voitais vertailla vähän paremmin.

Pro-tip: Kannattaa laittaa linkit mistä oot kaivanu noi painot niin olisi helpompi tarkistaa. Teslan sivuilta ainakaan löytäny mitään painoja

E-Golfista on juuri tullut myyntiin uusi versio 35,8 kWh ajoakulla = NEDC-ajomatka 300 km. Kiinnitin huomiota että silloin kun olen vieraillut vanhempien luona bensiinimoottorisella autolla, jonne on matkaa 550 km asuinpaikastani, niin pysähdyksiä tulee kusi-, kahvi- tai tankkaustaukojen muodossa = tankillisella ei ole tarvetta päästä pysähtymättä 600 km.
 
E-Golfista on juuri tullut myyntiin uusi versio 35,8 kWh ajoakulla = NEDC-ajomatka 300 km. Kiinnitin huomiota että silloin kun olen vieraillut vanhempien luona bensiinimoottorisella autolla, jonne on matkaa 550 km asuinpaikastani, niin pysähdyksiä tulee kusi-, kahvi- tai tankkaustaukojen muodossa = tankillisella ei ole tarvetta päästä pysähtymättä 600 km.
Käsittääkseni toi NEDC-ajomatka juttu on ihan huuhaata ja ei kuvaa mitenkään realistista ajomatkaa...toisin kun EPA-mittaus rapakon takana. En ole tietoinen kuinka paljon tuosta pitää tiputtaa kilometrejä pois, että saadaan semmonen +20C kesäpäivä normi. 80km/h-100km/h maantierange...

EDIT: Korjasin edelliseen viestiini, että katoin vahingossa e-UP:n rangen joka on 160km. E-golfin on 300km NEDC, mikä ei tietääkseni ole realistinen.
 
Viimeksi muokattu:
Käsittääkseni toi NEDC-ajomatka juttu on ihan huuhaata ja ei kuvaa mitenkään realistista ajomatkaa...toisin kun EPA-mittaus rapakon takana. En ole tietoinen kuinka paljon tuosta pitää tiputtaa kilometrejä pois, että saadaan semmonen +20C kesäpäivä normi. 80km/h-100km/h maantierange...

Aika pian tuokin selviää minullekin e-Golfinkin osalta. Olen jo sopinut maahantuojan kanssa alustavasti koeajosta. Ioniq-koeajon perusteella pidän realistisena arviona, että noin 200 km maantieajon nopeuksilla on realistinen tuolle Volkkarillekin. Ehkä vähän ylikin. Eli kyllä NEDC ei ole yhtä realistinen kuin EPA.
 
Käsittääkseni toi NEDC-ajomatka juttu on ihan huuhaata ja ei kuvaa mitenkään realistista ajomatkaa...toisin kun EPA-mittaus rapakon takana. En ole tietoinen kuinka paljon tuosta pitää tiputtaa kilometrejä pois, että saadaan semmonen +20C kesäpäivä normi. 80km/h-100km/h maantierange...

Juu, ei NEDC ole mitenkään realistinen. Mutta itsellä ei ole kokemusta e-Golfista, niin en toki osaa oikeasta latausväliajomatkasta sanoa. Talvi vaikuttaa myös oman Toyotankin kulutukseen; kulutus nousee talvella, ja tippuu sitten kesää kohti siirtyessä.
 
Graaffi on tuolta Fastest Accelerating Production Car In History — Ludicrous Tesla Model S?

Ja aivan kuten viestissäni kirjoitin, niin koko käppyrän tarkoitus ei ollut olla mikään mittaustulos sähköautojen kiihtyvyydestä, vaan havainnollistaa sitä mistä puhutaan. Reagointinopeus kaasuun on ihan eri asia kuin kiihtyvyys 0-100, jota käytettiin argumenttina sille, ettei sähköauto muka reagoi nopeasti.

Tuossa käppyrässä olennaisempaa on käyrien muoto kuin mittayksiköt. Sekä sähköautoja että polttomoottoriautoja on tietysti tehokkaampia ja laiskempia, mutta se ei muuta sitä tekniikan perusolemusta.
Jos vaihdat tuohon käppyrään tuplaten tehokkaamman poltomoottoriauton, niin käyrä nousee ylöspäin, mutta edelleen se kiihtyvyys alkaa hitaammin, ennen kuin päästään sinne vääntöhuipun lähelle. Tai vastaavasti jos vaihdat tilalla tuplaten tehokkaamman sähköauton niin voi olla, ettei polttomoottori missään vaiheessa saavuta sähköautoa, mutta silti se sähkö saavuttaa maksimikiihtyvyyden nopsemmin.

Ihan samalla tavalla kuin sähkömoottorin ja polttomoottorin vääntökäyrä on ihan eri muotoinen. Teslan ja Leafin vääntökäyrät on suurinpiirtein saman näköisiä, vaikka se Teslan käppyrä piirretään vaan vähän ylemmäs taulukossa. Ja sama pätee johonkin Ferrarin perus polttomoottori-Ferrarin ja Corollan vääntökäyriin.

Niin siis kukaan ei ympäripyöreästi sanonut että sähköauto reagoi hitaasti, vain nämä tietyt lähteet ja omat koeajokokemuseni Nissan Leafin suhteen, eli kaiki sähköautot ei ole Tesloja ominaisuuksiltaan. Polttisautossa voi olla hyvinkin avustavaa sähköatekniikkaa kuten 918 spider tai Honda NSX, mikä auttaa viivalta repäisyissä ja muissa, mutta se ei tee esim. Renault Zoesta tekniikaltaan ja räjähtävyyksiltään superurheiluautoa, tai Zoesta yhtään haluttavampaa, koska Porsche Spider ;)

Evo Magazinehan arvotti sähkövetosista autoista tyyliin vain BMW I8, Hondan ja Porkken oikeasti hyviksi sähkövetoisiksi autoiksi missä lupaukset toteutuu ja sähkötekniikan edut tulee esiin, loput lagisiksi, joten ei se todellakaan ole mikään käsite että kaikki maailman sähkövetoiset autot on reagoinniltaan ja ajoltaan mahtavia. Mikä nyt tietysti riittää kellekkin, mutta kannattaa vähän varauksellisesti kyllä hehkuttaa näitä ihmisille, ja ehkä pikemminkin niinpäin että kyselisitte heiltä että miltäs se nyt tuntu ajoltaan, kuin julistaa sitä omaa teoriaa sähkömoottorin instant throttle responsesta, kun se on puimuriinkin kirjotettu ;)

Toisekseen huomattavasti käytännönläheisemmissä ja merkitsevämmissä tunnelmissa tulee esin sähköisen voimansiirron reagoinnin edut sutimiseen varsinkin talviajossa, mikä nyt on enemmänkin sellainen oikea myyntiargumentti ihmisille.

Teslassa on sitten 2 moottoria, joten kumman akselin sähkömoottoria tarkoitit yhteneväksi Leafin kanssa? Uskoisin kyllä tosin että et kumpaakaan koska toinen moottori on säädetty yläkierroksille ja toinen alakierroksille (tämä asiahan jo käsiteltiin että sähkömoottoreita voi painottaa eri kierrosluvuille ja näin tehdäänkin), ja tälläinen yhdistelmämoottorisähköajoneuvo onkin ihan pätevä ;)

Waraani:

E-Golfin korjauskerrottu ajomatka on 230km.
 
Viimeksi muokattu:
Aika pian tuokin selviää minullekin e-Golfinkin osalta. Olen jo sopinut maahantuojan kanssa alustavasti koeajosta. Ioniq-koeajon perusteella pidän realistisena arviona, että noin 200 km maantieajon nopeuksilla on realistinen tuolle Volkkarillekin. Ehkä vähän ylikin. Eli kyllä NEDC ei ole yhtä realistinen kuin EPA.

Katsoin väärin sen rangen tuohon yhteen postaukseen. En kyllä millään löytäny tuon e-Golfin painoa mistään.

Muista sitten laittaa linkkiä tänne kun on autoa testattu!
 
Niin siis kukaan ei ympäripyöreästi sanonut että sähköauto reagoi hitaasti, vain nämä tietyt lähteet ja omat koeajokokemuseni Nissan Leafin suhteen, eli kaiki sähköautot ei ole Tesloja ominaisuuksiltaan. Polttisautossa voi olla hyvinkin avustavaa sähköatekniikkaa kuten 918 spider tai Honda NSX, mikä auttaa viivalta repäisyissä ja muissa, mutta se ei tee esim. Renault Zoesta tekniikaltaan ja räjähtävyyksiltään superurheiluautoa, tai Zoesta yhtään haluttavampaa, koska Porsche Spider ;)

Evo Magazinehan arvotti sähkövetosista autoista tyyliin vain BMW I8, Hondan ja Porkken oikeasti hyviksi sähkövetoisiksi autoiksi missä lupaukset toteutuu ja sähkötekiinan edut tulee esiin, loput lagisiksi, joten ei se todellakaan ole mikään käsite että kaikki maailman sähkövetoiset autot on reagoinniltaan ja ajoltaan mahtavia.

Teslassa on sitten 2 moottoria, joten kumman akselin sähkömoottoria tarkoitit yhteneväksi Leafin kanssa? Uskoisin kyllä tosin että et kumpaakaan koska toinen moottori on säädetty yläkierroksille ja toinen alakierroksille (tämä asiahan jo käsiteltiin että sähkömoottoreita voi painottaa eri kierrosluvuille ja näin tehdäänkin), ja tälläinen yhdistelmämoottorisähköajoneuvo onkin ihan pätevä ;)

Waraani:

E-Golfin korjauskerrottu ajomatka on 230km.
Et sä voi vittu verrata Nissan Leafia ja Renault Zoeta johonki helvetin 200ke:n superautoihin!!! Haloo!?!? Vertaa siihen saman tehoseen ja saman kokoseen bensa/diesel autoon.
 
Et sä voi vittu verrata Nissan Leafia ja Renault Zoeta johonki helvetin 200ke:n superautoihin!!! Haloo!?!? Vertaa siihen saman tehoseen ja saman kokoseen bensa/diesel autoon.

Tässä on ihmiset 2 päivää verranneet Teslan reagointia, ja omaksuneet sen ekosähkööautoa vastaavaksi, vaikka moottorit ja käytetyt materiaalit ja voimansiirrot on ihan eri. Eli pois se minusta, minähän olen samaa mieltä kanssasi, että Teslaa ei voi arvottaa perustason sähköauton ominaisuuksiksi.
 
Tässä on ihmiset 2 päivää verranneet Teslan reagointia, ja omaksuneet sen ekosähkööautoa vastaavaksi, vaikka moottorit ja käytetyt materiaalit ja voimansiirrot on ihan eri. Eli pois se minusta, minähän olen samaa mieltä kanssasi, että Teslaa ei voi arvottaa perustason sähköauton ominaisuuksiksi.
Porukka on kyllä sanonu, että se "perussähköauto" lähtee paremmin paikoiltaan kun se "peruspolttomoottoriauto". Sinä oot jankannu jotain muuta kun oot kerran ajanu Leafilla. Kukaan puhunu Teslasta ja sen kiihtyvyydestä juuri mitään.
 
Waraani:

E-Golfin korjauskerrottu ajomatka on 230km.

Pitäisi kyllä itse käydä koeajaa e-Golf pitemmän kaavan mukaan niin näkisi miten se toimii ajomatkan puolesta näin keväällä. Saattaa olla, että optimioloissa pääsee lähelle 300 km.

Ioniqillahan oli ajettu yhtä soittoa taajama-ajossa ~350 km lämpimässä ilmastossa. Yllättävän hyvin autolta, jonka NEDC-ajomatka on 280 km:
 
Viimeksi muokattu:
Graaffi on tuolta Fastest Accelerating Production Car In History — Ludicrous Tesla Model S?

Ja aivan kuten viestissäni kirjoitin, niin koko käppyrän tarkoitus ei ollut olla mikään mittaustulos sähköautojen kiihtyvyydestä, vaan havainnollistaa sitä mistä puhutaan. Reagointinopeus kaasuun on ihan eri asia kuin kiihtyvyys 0-100, jota käytettiin argumenttina sille, ettei sähköauto muka reagoi nopeasti.

Tuossa käppyrässä olennaisempaa on käyrien muoto kuin mittayksiköt. Sekä sähköautoja että polttomoottoriautoja on tietysti tehokkaampia ja laiskempia, mutta se ei muuta sitä tekniikan perusolemusta.

Edelleenkään sen enempää graafin alkuperä, mittayksiköt tai edes se, mitä ja miten siinä on mitattu eivät selviä. Havainnollistaminen muuttuu harhaanjohtamiseksi, jos graafin esittämä data on potaskaa. Tavalliselle autolle esitetty käyrä ei vastaa muodoltaan mitään näkemääni kiihdytysgraafia puhumattakaan siitä, että se olisi "tyypillinen".

Jos vaihdat tuohon käppyrään tuplaten tehokkaamman poltomoottoriauton, niin käyrä nousee ylöspäin, mutta edelleen se kiihtyvyys alkaa hitaammin, ennen kuin päästään sinne vääntöhuipun lähelle. Tai vastaavasti jos vaihdat tilalla tuplaten tehokkaamman sähköauton niin voi olla, ettei polttomoottori missään vaiheessa saavuta sähköautoa, mutta silti se sähkö saavuttaa maksimikiihtyvyyden nopsemmin.

Ihan samalla tavalla kuin sähkömoottorin ja polttomoottorin vääntökäyrä on ihan eri muotoinen. Teslan ja Leafin vääntökäyrät on suurinpiirtein saman näköisiä, vaikka se Teslan käppyrä piirretään vaan vähän ylemmäs taulukossa. Ja sama pätee johonkin Ferrarin perus polttomoottori-Ferrarin ja Corollan vääntökäyriin.

...ja haetaanko taas vaihteeksi tyypillisen polttomoottorin ominaisuuksia jostain 60-luvun Anglian kaasarikoneesta, tjsp? Nykymoottorien vääntökäyrä on erittäin laakea ja maksimivääntö alkaa alhaalta. Osittain tämä on saatu aikaan imukanavilen muotoilulla mutta ahdetuissa moottoreissa vääntöä on yksinkertaisesti rajoitettu. Useinkin maksimivääntö on käytettävissä jo n. 1500 rpm alkaen, mikä bensa-auton 1-vaihteella voi vastata jotain 10-15 km/h nopeutta. Sen verran auto saa vauhtia jo normaalilla kytkimen luistolla tavallisessa, ripeässä liikkeellelähdössä (ts. moottori ei nyykähdä). Automaatilla taas moottori pääsee heti vääntöalueelle, kun momentinmuunnin luistaa ja itse asiassa muunnin myös kasvattaa momenttia juuri liikkeellelähdön nopeuttamiseksi.

Jos sähköautossa on induktiomoottori, niin kuinka kauan roottorin virtajärjestelmän indusoimiseen kuluu aikaa?
 
Porukka on kyllä sanonu, että se "perussähköauto" lähtee paremmin paikoiltaan kun se "peruspolttomoottoriauto". Sinä oot jankannu jotain muuta kun oot kerran ajanu Leafilla. Kukaan puhunu Teslasta ja sen kiihtyvyydestä juuri mitään.

Tuo nyt on jo systemaattista keskustelua asiasta. Aika monta kertaa olen sanonut lähteeni ja isompiakin ihmisporukoita. Se en ole vain minä. Jos se olisi vain minä eikä sanomisillani olisi perusteita, en sanoisi asiaa lainkaan vaan jatkoselvittelisin asiaa enemmän.

Useammalle ihmiselle varmaan Leaf tuntuu hyvältä, ei siinä. Ihan normaalin mukavastihan sellanen kulkee, mutta joku roti nyt tuohon ylenpalttiseen hehkutukseen ;)

Onneksi tällä foorumilla on esim. Valurauta mikä on järjen ääni.
 
Pitäisi kyllä itse käydä koeajaa e-Golf pitemmän kaavan mukaan niin näkisi miten se toimii ajomatkan puolesta näin keväällä. Saattaa olla, että optimioloissa pääsee lähelle 300 km.

Ioniqillahan oli ajettu yhtä soittoa taajama-ajossa ~350 km lämpimässä ilmastossa. Yllättävän hyvin autolta, jonka NEDC-ajomatka on 280 km:

Tuohan on se "best case screnario" sähköautolle eli en ihmettele yhtään. Se, että kuka ajelee taajamassa ~300km yhteensoittoo on vähän eri juttu. Yleensä tuota ~300km realistista ajomatkaa toivotaan mökkireissua varten, joka varmaan 99%:lla on maantieajoa. Se taas ei ole sähköauton vahvuus. Maantieajossa polttomoottoriauto pärjää "paremmin".
 
Tuohan on se "best case screnario" sähköautolle eli en ihmettele yhtään. Se, että kuka ajelee taajamassa ~300km yhteensoittoo on vähän eri juttu. Yleensä tuota ~300km realistista ajomatkaa toivotaan mökkireissua varten, joka varmaan 99%:lla on maantieajoa. Se taas ei ole sähköauton vahvuus. Maantieajossa polttomoottoriauto pärjää "paremmin".

Näin on. Toisaalta Sähköautot nyt -ryhmässä muutamat jo auton (Ioniq Electric) saaneet ovat raportoineet keskikulutukseksi 110-120 Wh/km jo helmikuun puolella maantieajossa, eli melko pitkälle tuolla pääsee talvellakin.
 
Näin on. Toisaalta Sähköautot nyt -ryhmässä muutamat jo auton (Ioniq Electric) saaneet ovat raportoineet keskikulutukseksi 110-120 Wh/km jo helmikuun puolella maantieajossa, eli melko pitkälle tuolla pääsee talvellakin.
Tuohan on jo kyllä ihan hyvin. Pitääkin tutustua tuohon kippoon paremmin. Tuossahan on potentiaalia...jos olis paikka missä ladata ja halua pistää ~40ke haisemaan. :D
 
Suosittelisin kyllä odottamaan vielä tulevaa PHEV-mallia Ioniqista, ja sitten valitsemaan niistä kolmesta parhaiten itselle soveltuvimman - esim. minulle se olisi justiin tuo PHEV.
 
Tuohan on jo kyllä ihan hyvin. Pitääkin tutustua tuohon kippoon paremmin. Tuossahan on potentiaalia...jos olis paikka missä ladata ja halua pistää ~40ke haisemaan. :D

Oma pirssi pitäisi tulla ”jo” kesäkuussa, niin voin raportoida sitten omakohtaisiakin kokemuksia kulutuksen osalta. Ärsyttävän pitkä toimitusaika vaan – kesäkuussa tulisi 5 kk tilauksesta – mutta maahantuojan mukaan toimitusviive johtuu akkujen saatavuusongelmasta.
 
Oma pirssi pitäisi tulla ”jo” kesäkuussa, niin voin raportoida sitten omakohtaisiakin kokemuksia kulutuksen osalta. Ärsyttävän pitkä toimitusaika vaan – kesäkuussa tulisi 5 kk tilauksesta – mutta maahantuojan mukaan toimitusviive johtuu akkujen saatavuusongelmasta.

Saitko tuohon mitään edullista rahoitusta?
 
Tuo nyt on jo systemaattista keskustelua asiasta. Aika monta kertaa olen sanonut lähteeni ja isompiakin ihmisporukoita. Se en ole vain minä. Jos se olisi vain minä eikä sanomisillani olisi perusteita, en sanoisi asiaa lainkaan vaan jatkoselvittelisin asiaa enemmän.

Useammalle ihmiselle varmaan Leaf tuntuu hyvältä, ei siinä. Ihan normaalin mukavastihan sellanen kulkee, mutta joku roti nyt tuohon ylenpalttiseen hehkutukseen ;)

Onneksi tällä foorumilla on esim. Valurauta mikä on järjen ääni.
Sinä et siihen järjen ääneen liity millään tavalla, vaikka olisitkin käyttäjän Valurauta kanssa samaa mieltä. Tämä tosin on vain oma mielipiteeni, eikä siitä tule ilostua tai pahastua. Yritän kuitenkin osallistua:

Varmaan olet jo kertonut, mutta on mennyt minulta ohi seuraava. Miten Leaf pärjää saman teho-painosuhteen omaavan nykyaikaisen polttomoottorivehkeen kanssa? Miten mielestäsi se subjektiivinen "kaasuvaste" kääntyy sähköauto vs. polttis? Mitä kuvittelet sähköauton kaasuvasteen tarkoittavan?

Tasapuolisuuden vuoksi tämä kysymys kohdistuu myös käyttäjälle @Sähköautoileva motoristi. Lukuunottamatta viimeistä kysymystä.

P.S. Ennakkoasennetta ei ole kumpaakaan suuntaan. Omaan käyttööni sähköauto ei missään nimessä sovi, enkä usko, että sopii vielä edes vuonna 2030, mikäli auton käyttöni pysyy samanlaisena. Tosille taas sopii jo nykyisellään.
 
Toisekseen huomattavasti käytännönläheisemmissä ja merkitsevämmissä tunnelmissa tulee esin sähköisen voimansiirron reagoinnin edut sutimiseen varsinkin talviajossa, mikä nyt on enemmänkin sellainen oikea myyntiargumentti ihmisille.
Siis sähköauton nopeamman reagoinnin edut tulee paremmin esiin sutimisen kontrolloinnissa, mutta sähköauto ei reagoi sen nopeammin kuin polttomoottorinenkaan?

Toki se pitää paikkansa, että se nopeampi reagointi ja välitön vääntö ei koske missään nimessä vain paikaltaanlähtöä.

Lue huviksesi muitakin Leafin arvosteluja kuin se Teknari. Kyllä niissä pääsääntöisesti mainitaan se välitön vääntö ja sen tuoma nopea kiihtyvyys (ei kova kiihtyvyys, mutta nopeasti tuleva). Ja Nissan itse mainostaa välitöntä 100% vääntöä. Mikseihän kukaan ole Nissania haastanut oikeuteen kun tämä kerran on potaskaa?
 
Siis sähköauton nopeamman reagoinnin edut tulee paremmin esiin sutimisen kontrolloinnissa, mutta sähköauto ei reagoi sen nopeammin kuin polttomoottorinenkaan?

Lue huviksesi muitakin Leafin arvosteluja kuin se Teknari. Kyllä niissä pääsääntöisesti mainitaan se välitön vääntö ja sen tuoma nopea kiihtyvyys (ei kova kiihtyvyys, mutta nopeasti tuleva). Ja Nissan itse mainostaa välitöntä 100% vääntöä. Mikseihän kukaan ole Nissania haastanut oikeuteen kun tämä kerran on potaskaa?

Kyllä, käytännöntasolla tuon paremman vasteen, kun ohitetaan muuan ABS-anturitekniikka jarrutuksineen ja modulointeineen. Tuo kaasunvastejuttu on käytännöntasolla lähestulkoon merkityksetön eikä tuo juuta eikä jaata autonhankinnanperusteisiin, mutta parempi talviauton olemus nyt on ihan jo toisella tapaa oikeasti merkityksellistä.

En ole nähnyt kenenkään sähköautopromoottorin mainostavan sähköautoja oikeasti merkityksellisillä asioilla, vaikka omaavat hienoja titteleitäkin tyyliin "Sähköautoilun asiantuntija" jne..Ja paljon harrastavat omakehua tyyliin "olen paljon ajanut eri sähköautoja". Kerrassaan merkittävän outo juttu tuokin, mutta josko nyt olisi suunta parempaan.

Tuo on sitten ihan myös kirjallisuustietoa ja TM:n (teknari?) talviautotestinkin tulemaa.

Mainokset on mainoksia, ei kai niistä tartte erikseen mitään sanoa. Olen nyt neljään kertaan pistänyt lähteeni tänne esiin plus omat koeajokokemukset, kyllähän sinun nyt pitäisi ne hyväksyä, eikä vain pidättäytyä että se olen vain minä.
 
Sinä et siihen järjen ääneen liity millään tavalla, vaikka olisitkin käyttäjän Valurauta kanssa samaa mieltä. Tämä tosin on vain oma mielipiteeni, eikä siitä tule ilostua tai pahastua. Yritän kuitenkin osallistua:

Varmaan olet jo kertonut, mutta on mennyt minulta ohi seuraava. Miten Leaf pärjää saman teho-painosuhteen omaavan nykyaikaisen polttomoottorivehkeen kanssa? Miten mielestäsi se subjektiivinen "kaasuvaste" kääntyy sähköauto vs. polttis? Mitä kuvittelet sähköauton kaasuvasteen tarkoittavan?

Tasapuolisuuden vuoksi tämä kysymys kohdistuu myös käyttäjälle @Sähköautoileva motoristi. Lukuunottamatta viimeistä kysymystä.

P.S. Ennakkoasennetta ei ole kumpaakaan suuntaan. Omaan käyttööni sähköauto ei missään nimessä sovi, enkä usko, että sopii vielä edes vuonna 2030, mikäli auton käyttöni pysyy samanlaisena. Tosille taas sopii jo nykyisellään.

Eipä noissa sun kysymyksissä ole oikeastaan pahemmin järkeä, kun vertailtavat asiatkaan ei liippaa toisiaan edes läheltä. Myöskin on järjetöntä että samat kysymykset on myös osoitettu toisaalle, muttei tartte kuitenkaan vastata viimeiseen, ja haluat udella minun kuvitelmiani, et totuuksia?

Lopulta kuitenkin tyrmäät omat sanomisesi täysin ja toteat ettei ole ennakkoasenteita mihinkään suuntaan.
 
Pääoman arvon aleneminen on tosiaan jatkossakin arvoitus osti minkä tahansa ajoneuvon. Itse en oikein millään pysty ymmärtämään, miksi sähköautot ovat niinkin kalliita ja niinkin hyvin arvonsa säilyttäneet käytettyinä. Uskon, että 24 kWh Leafien (myös ehkä 30 kWh) hinnat tippuvat vuoden aikana aika paljon, etenkin ellei Nissan mahdollista akkujen päivitystä isompaan, kuten nyt Rellukin näyttäisi tekevän Zoelle.
Miksi myydä halvemmalla kun tuollakin hinnalla koko tuotanto menee kaupaksi? Monet noista tähän asti julkaistuista sähköautoista ovat pelkkiä testiprojekteja autotehtaille (aikaisemmat miniakkuiset e-golffit jne) eikä niitä ole edes haluttu myydä paljon.

Nyt ilmeisesti tilanne no muuttunut kun kerran näitä isommille tuotantoerille ja kysytymmille hintaluokille suunniteltuja autoja on alkanut tulla mallistoihin.

OT: Autotien saitti on aivan karmea ja popup-mainokset estävät ainakin itseäni lukemasta blogiasi jatkossa, pahoittelut.
 
Mainokset on mainoksia, ei kai niistä tartte erikseen mitään sanoa. Olen nyt neljään kertaan pistänyt lähteeni tänne esiin plus omat koeajokokemukset, kyllähän sinun nyt pitäisi ne hyväksyä, eikä vain pidättäytyä että se olen vain minä.
Leafiin on speksattu 254Nm vääntöä 0-3008rpm. Tämäkö nyt sitten on vain mainosta, ja oikeasti vain Tesla vääntää täysillä alusta asti?

Ja esim. Top Gear myös vain toistelee Nissanin mainosta, kun sekin väittää että sähköautoissa on tyypillisesti maksmivääntö saatavilla nollasta asti, vaikka oikeasti tämä koskee vain Teslaa?
"If you haven’t heard already, electric cars have all their torque available as soon as you prod the accelerator."
Nissan Leaf
Samoin valehtelee esim. Consumer Report, mainitsessaan sähköautojen hyviksi puoliksi:
"instant torque from electric motor", vaikka oikeastihan tämä koskee vain Teslaa?
Pros and Cons of Alternative Fuels | Consumer Reports

Tai vaikka se Tekniikan Maailma josta itse puhuit jostain käsittämättömästä syystä myös väitti jo Priuksen tuottavan välitöntä vääntöä, kiitos sähkömootteiden, vaikka tämä koskee vain Teslaa:
Toyota Prius (2003-2008) - Tekniikanmaailma.fi

Se mitä sinä pidät tärkeänä on oma lukunsa, mutta kyllä se sähköautojen välitön vääntö ja nopea reagointi kaasuun vaan on fakta. Kukaan ei ole väittänytkään, että se olisi ainoa asia jolla on merkitystä.
 
Leafiin on speksattu 254Nm vääntöä 0-3008rpm. Tämäkö nyt sitten on vain mainosta, ja oikeasti vain Tesla vääntää täysillä alusta asti?

Ja esim. Top Gear myös vain toistelee Nissanin mainosta, kun sekin väittää että sähköautoissa on tyypillisesti maksmivääntö saatavilla nollasta asti, vaikka oikeasti tämä koskee vain Teslaa?
"If you haven’t heard already, electric cars have all their torque available as soon as you prod the accelerator."
Nissan Leaf
Samoin valehtelee esim. Consumer Report, mainitsessaan sähköautojen hyviksi puoliksi:
"instant torque from electric motor", vaikka oikeastihan tämä koskee vain Teslaa?
Pros and Cons of Alternative Fuels | Consumer Reports

Tai vaikka se Tekniikan Maailma josta itse puhuit jostain käsittämättömästä syystä myös väitti jo Priuksen tuottavan välitöntä vääntöä, kiitos sähkömootteiden, vaikka tämä koskee vain Teslaa:
Toyota Prius (2003-2008) - Tekniikanmaailma.fi

Se mitä sinä pidät tärkeänä on oma lukunsa, mutta kyllä se sähköautojen välitön vääntö ja nopea reagointi kaasuun vaan on fakta. Kukaan ei ole väittänytkään, että se olisi ainoa asia jolla on merkitystä.

Ja muunlaisiakin mielipiteitä on, kuten on jo todettua ja niitäkin on tässä listattu, joten faktaksi tai käsitteksihän sinä et tuota saa,

Mitäpäs sillä väännöllä kun moottorit tuottaa tehoa? Top Gearihan on sähköauton pilkkaajia, joten aika huono valinta ottaa Top Gear keskustelun aiheiksi. Mainosrahat on sitten ihan eri asia, niillä voi rahoittaa uusia maailmanympärimatkoja ;)

Meinaatko esim että 254nm kierrosluvulla 200rpm tuottaisi erityistä teholukemaa ja kiihtyvyydentunnetta? Näihin instant prod accelerationeihinhan sinä pääset käsiksi Nissan Leafissa, kun suodatetaan akuston ja moottorinsuojaus, eikä liian paljon oteta tehoja kerralla ulos käyttöiän varmistaakseen. Sen lisäksi vielä raskas omamassa "hieman" vaimentaa tuon instant torquen vaikutusta kuljettalle asti - mutta kukin tyylillään ja haluamillaan asioilla. Kannattaa Ostaa Leaf ehdottomasti jos se on sinulle mieleinen ajopeli.
 
Ihan mielenkiinnosta kyselen että paljonkos satasen vauhdissa 20 asteen pakkasessa toimintasäde sähköautolla lyhenee prosentuaalisesti kun sisällä on perheellä lämmin olla?(yli 20astetta)
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 274
Viestejä
4 487 361
Jäsenet
74 128
Uusin jäsen
semantic

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom