Koulutusta voi aina muokata. Ruotsin opiskelun voisi aloittaa vasta lukiossa ja poistaa ammattikouluista. Ruotsia ei pidä pakottaa kirjoittamaan. Peruskoulussa ruotsi voi olla valinnaisena esim 5. luokalta alkaen.
Voi.
Mutta jos halutaan että Suomessa viralliset kielet pysyy vahvana, niillä saa palveluita ja niiden taitoisten saatavuus riittävää ja osaavaa, niin niiden opetus kannattaa turvata.
Jos ei haluta, ja ei haluta että jommankumman kielen taito on riittävä asioimiseen tai että molempien kielten taito riittävä asioimiseen, niin kielivalinnat voi pohjautua valinnaisuuteen.
"Markkina" sitten hakee millä pärjätään, on maassamme viralliset(?) kielet vaihtuneet aiemminkin. Se voi olla tulevaisuudessa englanti, tai ainakin jo nyt on täysityö turvata kotimaisten kielten asemaa.
(alle kommenttia muiden kirjoituksiin)
Vaikka joku perusteleen englannin kielen järkevyyden, niin vielä sitä ei poliittisissa piireissä näkyvästi jyrätä, mutta valuu yliopistomailmasta alaspäin, ja sivustatukea anglosaksisista maista.
Oma mielipide: nykyään moni diginatiivi oppisi englantia vapaa-ajalla, vaikka ei olisi englantia valinnut peruskoulussa lainkaan. Kiitos netin ja verkkopelien. Siis oppisi vähintään välttävästi tai kohtuullisesti jatko-opintoja ajatellen.
Jos on taito, kyky opiskella ja oppiakieliä, niin ilman muuta.
Jos siinä on kovia haasteita, niin somesta voi tarttua amerikansuomea, ja vähän sivusta, se sitten eriaisa onko jopa ihan väärin ymmärettyjä merkityksiä.
Peruskoulun varahaiskasvatuksen menetelmät ovat kehittyneet. ja en epäile sitä että jos on esimmäisenä toisena kielenä valinnut ruotsinkielien ja jujut oppinut, niin tuskin on ihan hukkaan heitettyä englannin kielen kannalta.
Meillä on yksilöt joille kieliopiskelut on haasteellsia, näiden yksilöiden kohdalla voi olla hyvinkin järkevää miettiä yksilöllisemmin ne kielivalinnat ja peruskoulussa rajoittaa valinnat minimiin. Esim äidinkieli ja jompi kumpi "kotimainen".