1. TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

  Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

  Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

  Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Keskustelua Iranista

Viestiketju alueella 'Politiikka ja yhteiskunta' , aloittaja nikidaa, 31.12.2017.

 1. Atapio

  Atapio

  Viestejä:
  406
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
 2. Stanley H. Tweedle

  Stanley H. Tweedle

  Viestejä:
  2 418
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Niin kauan kuin hallinnolla on vallankumouskaartin tuki, ei Iranissa valta vaihdu.

  Nyt on toki hieman eri porukka liikkeellä kuin viimeksi, siinä mielessä parempi zäänssi. Taitaa kuitenkin olla vastamielenosoittajia myös iso määrä edelleen, eli kansan syvät rivit eivät ole vielä liikkeellä hallintoa vastaan.

  Tämän mielipiteen sponsoroi Mossad, CIA, NSA ja Putin. Kaiken takana on sionistien salajuoni, lukekaa Magneettimediasta.
   
 3. Asmola

  Asmola Molander Ylläpidon jäsen Team Apex Legends

  Viestejä:
  3 460
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Vaikka olisi, niin sinä voisit pysyä ketjusta poissa kun sulla ei selvästikään ole tänne mitään annettavaa.
   
  Typhoon, TotuudenTorvi, Diziet Sma ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 4. qwertyu

  qwertyu

  Viestejä:
  282
  Rekisteröitynyt:
  22.07.2017
  Ajattelinkin, että tavallisen rivikommentoijan aseman sijasta infotrolleille on paljon parempi, jos pääsee moderaattoriksi päättämään kenen mielipiteet kelpaavat. Ei se mitään jos annat mulle bannit, se on vaan sun työtäsi. Kyllä mä ymmärrän.
   
  vrman tykkää tästä.
 5. vrman

  vrman BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  78
  Rekisteröitynyt:
  15.12.2017
  Meno on taas kuin kekkoslovakiassa :lol:

  Mielipiteitä saa olla kunhan ne ei ole vääriä. Tai tule bannia. :btooth:
   
 6. Asmola

  Asmola Molander Ylläpidon jäsen Team Apex Legends

  Viestejä:
  3 460
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mielipiteisiin ei olla puuttumassa, vain turhiin nollapostauksiin ja asiattomuuksiin.
   
  hkultala, Typhoon ja Juha Kokkonen tykkäävät tästä.
 7. Atapio

  Atapio

  Viestejä:
  406
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Niinhän tuo Khameini syyttelee muita, koska omissa tekemisissä ei ole mitään vikaa. Vähän kuin joillakin tässäkin langassa. Täytyy saada rakentaa ydinpommeja, kun isoilla pojillakin on. Sitten kun tulee sanktioita ja kansa kapinoi idiotismia vastaan, niin syyhän on niissä sanktion laittajissa.

  Iran accuses 'enemies' as US seeks emergency UN session

  Oma toiveeni on että saisivat heivattua uskonnolliset johtajat helvettiin ja takaisin rauhanomaisen kehityksen tielle... Niin ja naisilta burkat pois ja hiukset vapaaksi. Se on tärkeää. ;)
   
  kusiainen tykkää tästä.
 8. vrman

  vrman BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  78
  Rekisteröitynyt:
  15.12.2017
  Mitä tärkeää siinä on? Siis saan tästä viestistä sen käsityksen, että joku sisällisota olisi ok, että naiset saa hiukset näkyville lol :joy: Ei tästä nyt niin kauaa ole kun oli Suomessa/Euroopassa ihan tapana, että naiset peittää hiuksensa huivilla.

  Toisekseen en ole kyllä tajunnut tätä "maahanmuuttokriitikoiden" vaatimustakaan kieltää muslimien erottuva pukeutuminen. Jos kerran vastustaa maahanmuuttoa niin miksi haluta heitä sulautumaan valtaväestöön?
   
  Viimeksi muokattu: 03.01.2018
 9. ATE

  ATE

  Viestejä:
  6 565
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Jos on maahanmuuttokriittinen niin ei saa haluta että maahan tulleet muslimit integroituvat valtaväestöön ja oppivat paikallisille tavoille vaan pitää seurata Hitlerin jalanjälkiä ja haluta että nämä pidetään erillä väestöstä? Täh..?
   
 10. Cereal killah

  Cereal killah

  Viestejä:
  3 124
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Siinä on aika iso ero, että käyttääkö nättiä hijabia/abayaa vai kulkeeko kadulla jätesäkki päässä koska mies pakottaa.

  [​IMG]

  Päinvastaista esimerkkiä vaikka tuosta Khomeinin jaaritteluvideolta muutaman viestin takaa.
   
  JMM84 tykkää tästä.
 11. vrman

  vrman BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  78
  Rekisteröitynyt:
  15.12.2017
  Väännän tämän rautalangasta sitten.

  Maahan tulee 50 000 etelä-eurooppalaisen näköistä maahanmuuttajamiestä diskoilemaan:

  a) eivät pidä tötteröitään päässään diskossa koska vaikeampi saada pillua alistavan muslimin näköisenä vs. eksoottisen etelä-eurooppalaisen näköisenä
  b) pariutuvat diskossa tapaamansa naisen (ehkä kahdenkin) kanssa ja tekevät 3 lasta

  Onko tuloksena integraatio? Ilmeisesti sitten.
   
 12. rammon

  rammon

  Viestejä:
  111
  Rekisteröitynyt:
  05.01.2017
  Alkuun lyhyt semi-offt-topic: Olisiko mahdollista pitää edes yksi kettinki vapaana tuosta vastenmielisestä maahanmuutto- ja islam-jankkaamisesta? Kaikki kettingit paskannetaan sitä täyteen. Vissiin tekniikkalegot ja postin perseily ketjutkin kohta tätä täynnä. Toki sivuaa tämän ketjun aihetta, mutta jauhakaa islamista itsestään siihen varatussa ketjussa, ja tässä ketjussa keskusteltaisiin siitä miten iranin mielenosoitukset kehittyvät? Ja sitten 17 viestiä siitä miten iranin mielenosoitukset johtuu islamista, juu juu, voi vittu kun vituttaa jo etukäteen.

  Noniin, sitten asiaan.

  Kuudes mielenosoituspäivä on takana. Olisikohan suurimmat massat jääneet tänään kotiin, ainakaan ei näkynyt mitään videoita missä olisi suuria väkijoukkoja liikkellä, kuten aiempina päivinä? Ei välttämättä tarkoita että mielenosoitukset olisivat pysyvästi laantumassa, vaan jonkinlainen välipäivä? Toki joitain kuvia oli, joissa näkyy paljonkin väkeä, mutta vaikea sanoa ovatko oikeasti eiliseltä. Tai sitten some-sensuuri alkaa puremaan, eikä videoita pääse enää ulos.

  Hallituksen kannattajat järjestivät myös oman mielenosoituksensa. Tässä mielenosoituksessa keski-ikä selkeästi korkeampi, ja naisia ei juurikaan näkynyt. Olettaen että twitterissä olevat kuvat ovat juuri tästä mielenosoituksesta, eikä jostain aiemmasta. Tähän liittyen kiertää huhuja, että väkeä olisi pakotettu tai määrätty osallistumaan mielenosoitukseen. Toisaalta yksi vakuuttavan oloinen käännös löytyi, jossa tuo "pakotusviesti" oli käännetty niin että kyseessä on vain tiedote, että myös hallituksen kannattajat järjestävät oman mielenosoituksensa.

  Trump twiittailee, että "maailma tarkkailee", tai "me tarkkailemme". Tuomitsee somen rajoittamisen. Ei kuitenkaan lupaa aktiivista tukea mielenosoittajille, ja toisaalta olisi vaikea keksiä mitä tällainen aktiivinen tuki voisi ollakaan?

  Muutama rankempi klippi oli postattu: pari, joissa mielenosoittajat käyttävät polttopulloja ja (liekin muodosta ja suunnasta päätellen) jotain kotitekoisia liekinheittimiä basij-joukkoja vastaan, parin sotilaan vaatteet syttyvät hetkeksi tuleen. Toinen, jossa nämä basijit ajelevat moottoripyörillä pitkin katua, kohti mielenosoittajien joukkoa, joka ei lopulta väistykään. Basijit jäävät jumiin, väkijoukko käy ensin heidän kimppuunsa, mutta sitten kääntyy nopeasti pakoon. Tilanteesta olevassa videossa äänet katoaa lopussa, mutta oletus on että basijit alkavat ampumaan kun jäävät väkijoukon keskellen. Ja vielä kolmas, jossa on useita ( 5 hlö) verisiä mielenosoittajia sisätiloissa, ilmeisesti ampumahaavoja.

  Täysin amatöörinä näen käytännössä kolme eri vaihtoehtoa, miten tilanne voi kehittyä, todennäköisyysjärjestyksessä:

  1) Mielenosoitukset alkavat pikkuhiljaa laantumaan, kun raivoa on saatu purettua. Hallitus saattaa tehdä jotain pieniä myönnytyksiä.
  2) Mielenosoitukset tukahdutetaan raskailla voimakeinoilla - satoja, tai peräti tuhansia kuolonuhreja.
  3) Kurdien johdolla Iranin nuoriso nousee aseelliseen kapinaan keskushallintoa vastaan, ja Syyrian sisällissota laajenee Iranin alueelle. Lopputulemaa en lähde arvailemaan.
  4) Ruhani ja Khamenei lähtevät maasta, ja mielenosoitukset johtavat suuriin muutoksiin Iranin hallinnossa ja lainsäädännössä

  Itse toivon vaihtoehtoa 4. Olisi lopulta aika helppo ratkaisu mm. Iranin ydinasekysymykseen, ja voisi edesauttaa koko alueen rauhoittumista. Valitettavasti juuri tämä vaihtoehto näyttää etäisimmältä.
   
  ttjm tykkää tästä.
 13. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  5 325
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Ei Iranissa koskaan ole ollut mitään burkapakkoa. Siellä on huivipakko.


  Sain muuten tuttavalta facebook-viestin teheranista uudenvuodenpäivänä. Toivotti vaan ihan hyvää uutta vuotta, ei maininnut mellakoista mitään. Silloin siis vielä netti toimi hänellä.

  Mutta ei ole lukenut vastaustani, eli ilmeisesti sen jälkeen netti katkaistu.
   
 14. ATE

  ATE

  Viestejä:
  6 565
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  En tajua edelleenkään pointtia? Mamut integroituvat huonosti. Tuskin sitä kukaan ei ole kieltänyt. Maahanmuuttokriittisistä jotkut kuitenkin haluavat että nämä integroituisivat. Se että mamunaiset kulkevat burkha päällä estää integraatiota.

  Valtion lainsäädännön tasolla ei ehkä mutta käytännössä naisilta voidaan katkaista kuitenkin pää jos se burkha ei pysy päällä.
   
  Viimeksi muokattu: 03.01.2018
 15. Stanley H. Tweedle

  Stanley H. Tweedle

  Viestejä:
  2 418
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Kaippa ne mielenosoittajat aktivoituvat iltahämärässä. Ainakin kauppiaat ovat pitäneet kauppansa päivisin auki, sulkeneet vain aiemmin. Al-jasserista
   
 16. ttjm

  ttjm

  Viestejä:
  5 676
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Iranilla taitaa olla vähän samantyylinen rakenneongelma kuin Turkilla. Isojen kaupunkien koulutettu väestö ja "lammaspaimenet" maaseudulla eivät oikein elä edes samalla vuosituhannella tietyissä asioissa.
   
 17. Cereal killah

  Cereal killah

  Viestejä:
  3 124
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei edes hirveän foliohattu tarvitse olla, että jättää kirjoittamatta "turhan takia" asiaan liittyviä kommentteja siltä varalta että joku Iranin stasi lukee ne viestit välissä :think:
   
 18. Ville Suvanto

  Ville Suvanto Modulaattori Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  295
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Maahanmuuttokeskusteluun on oma lankansa, jätetään nämä vääntämiset tästä ketjusta pois.
   
  Typhoon ja Juha Kokkonen tykkäävät tästä.
 19. JCSH

  JCSH

  Viestejä:
  5 507
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  En tiedä mistä noita revit mutta ei todellakaan ole noin Iranissa.
   
 20. ATE

  ATE

  Viestejä:
  6 565
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Joo ei taidakkaan olla kovin yleinen Iranissa. Sekoitin Irakiin ja Saudeihin.
   
 21. JCSH

  JCSH

  Viestejä:
  5 507
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Joissa ei myöskään ole mitään vaatimusta pukeutua burkhaan.

  Pikainen kulttuurillinen oppitunti:
  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]


  Burkhat eivät taida olleet vaadittuja oikeastaan missään muualla kuin Afghanistanissa Talebanin aikaan. Ja ehkä nyt ISIS:ksen alueilla, en ole varma.
  Niqab lienee se yleisin (?) Saudeissa, tosin sielläkään se ei taida olla mitenkään suoraan vaadittu.
  Hijab on taas se mikä on ehkäpä eniten käytössä islamilaisissa maissa, mukaan lukien Iranissa. Tosin nuo kuvat eivät kuvaa iranilaisia hijabeja hyvin vaan siellä on vähän rennompi asenne noiden suhteen.
   
 22. juha88

  juha88

  Viestejä:
  106
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Iranillakin oli avaimet kädessä onnistumiseen 70-80-luvuilla kohti länsimaista jos ei sivistys oikea sana niin edistysvaltiota. Sen sijaan uskonnolliset äärikonservatiiviset tomijat päästettiin valtaan ja lopputulos tiedetään. Eikö tämä nyt samaa arabikevään jatkumoa ole? Vertaus Turkkiin ontuu - siellä tarvittaessa armeijan aseilla pidettiin Islam erossa valtiohallintorakenteista aina viimepäiviin asti. Iranissa se oli myöhäistä 70-luvun lopun Islamistisen vallankumouksen jälkeen ja lopputulos nyt nähtävissä. Katsotaan mitä "EU" Turkista on jäljellä 10-30v päästä jos tilanne kehittyy saman suuntaisesti.

  Harmi että arabikevään jäljet vie todennäköisesti maat vain entistä lähemmäksi uskontoja eikä länsimaita (mm. tilanne antoi tilaa ISIS:lle). Iranistakin nuori koulutettu väestö - se kenen pitäisi (jälleen)rakennustyö suorittaa - muuttanee pois ennemmin kuin taistelee tuulimyllyjä vastaan äärikonservatiivisia hallitsijoita vastaan. (ja järjetöntä tässä kuviossa on että niiden annettu se tehdä länsimaisin rahoin pakolaisina naapurimaissa mutta ei nyt mennä siihen).

  Valitettavasti koko tuon alueen ongelmat ei taida ratketa ennenkuin demokraattinen kansasta lähtevä valta varustetaan niin voimakkaasti länsimaalaisten tuella ettei uskonnolliset toimijat pääse enää valtaan (Irak, Iran, Syyria, Libya, Afghanistan, ...).
   
  Viimeksi muokattu: 03.01.2018
  ttjm tykkää tästä.
 23. ATE

  ATE

  Viestejä:
  6 565
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Kyllä niitä silti islamimaissa pidetään päällä jossain määrin vaikka valtion laissa niin ei olekkaan kirjattu eikä todellakaan naiset voi niitä noin vain olla pitämättä väkivallan uhalla. Nigab nyt melkein on ihan sama asia. Eli on käytännön vaatimus että ne ovat päällä.
   
  Viimeksi muokattu: 03.01.2018
 24. Atapio

  Atapio

  Viestejä:
  406
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Aikamoinen vääntöhän siitä syntyi kun mainitsin Burkat ja tietäjät tuli sekoittamaan Burkat, Niqabit ja Hijabit keskenään :) . Ne mainitsin ihan sen takia, kun netissä pyörii videoita missä iranilainen nainen seisoo ja heiluttaa rättiään(oikea termi?) ja osoittaa mieltä käyttöpakkoa vastaan. Iranissa.

  Woman defiantly waves hijab in Iran - CNN Video
  Mark Almond on image of Iranian woman pulling of niqab | Daily Mail Online

  Eli oma postaukseni oli ihan asiaa, tuo maahanmuuttovääntäminen oli sitten aivan joutavaa, plz stop.

  Ali jasseri heittää kyllä hyvää analyysia näistä, vaikka onkin vähän progob kallellaan.
  The top 10 ways to discredit any uprising in Iran
   
 25. Stanley H. Tweedle

  Stanley H. Tweedle

  Viestejä:
  2 418
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Heh, onneksi/pahaksi onneksi iranetti sensuroi ulkomaailman vaikutuksen.
   
 26. Sandaali_

  Sandaali_

  Viestejä:
  60
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Eikös tässä nimenomaan mellakoida fundementalista hallintoa vastaan? Näin päällepäin näyttää, että ihmiset jotka juhlivat arabikevään mellakoita ovat hyvin hiljaa tällä kertaa. Lisätään päälle vielä entistä uskonnollisemmat hallitukset mitä parin vuoden takaiset mellakat antoivat, voisi melkein foliohattuilla lähi-itään haluttavan fundementaalisia hallituksia.

  28gm.jpg
   
  -SD- ja Cereal killah tykkäävät tästä.
 27. juha88

  juha88

  Viestejä:
  106
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Onko muuten mitään tilastoja ikärakenteesta ja poliittisesta kannatuksen jakautumisesta Iranissa? Onko tuolla mitään mahdollisuuttakaan että nuorempi (järkevämpi) sukupolvi ottaisi ylivallan uskonnollisista äärikonservatiiveista? Olojen kurjeneminen tosin tuskin auttaa vaan ajaa ihmisiä kiihkoilijoiden syliin.

  Jos ajautuisi sisällisotaan asti, katselisikohan Trump 2v alkuun miten pistävät Iranin perinnön tuhkaksi maan tasalle kuten Syyriassa annettiin käydä? :p Tilanne taitaa olla kuitenkin aika eri. Löytyykö vallankumoukseen aseistusta esim rajojen läheisyydestä muulta kuin Iranin armeijalta tai uskonnollisilta toimijoilta (vallankumouskaarti) haastamaan valtaapitäviä?
   
  Viimeksi muokattu: 03.01.2018
 28. Alias Hoboimp

  Alias Hoboimp

  Viestejä:
  482
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Näin juuri. Tiedän itse kyllä eron burkhan, niqabin ja hijabin välillä mutta samoja jätesäkkejähän ne on loppupeleissä vaihtelevan kokoisella naamareijällä. Pointti taisi siis olla se, että muslimikulttuurissa naiset pakotetaan pukeutumaan jätesäkkiin. Myös Iranissa. Oli kyse sitten jätesäkistä, jossa on silmätkin verhoileva aukko tai koko naaman esille jättävä. Säkki kuin säkki ja siihen kuitenkin pakotetaan kulttuurin nojaten.

  Tässä eräs hieno albumi, jonne on koottu kuvia 70-luvun Iranista, ajalta ennen islamistien toteuttamaa vallankumousta. Minun silmiini on aivan selvää, että maa on ottanut vain takapakkia tämän jälkeen;
   
  -SD-, Mongolian presidentti ja Atapio tykkäävät tästä.
 29. JCSH

  JCSH

  Viestejä:
  5 507
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Riippuu maasta ja alueesta. Saudi-Arabia ja Iran ovat ne jotka vaativat jonkinlaisen huivin, kumpikaan ei vaadi burkhaa. Iranissa vaaditaan vain jonkinlainen huivi, Saudeissa vaaditaan vähän enemmän ja niqab on yleinen mutta ei sekään ole pakollinen. Lisäksi osassa Irakia vaaditaan huivi. Sudanissa ei suoranaisesti vaadita huivia mutta käytännössä kyllä.
  Sitten on maita jotka seilaa siinä jossain puolessa välissä, mitään ei vaadi kumpaankaan suuntaan mutta se on yleistä ja joissakin tapauksissa hijabia (tai jotain vastaavaa "kevyttä huivia") pidetään "hyvän maun" mukaisena. Esimerkiksi Pakistan.
  Sitten on maita joissa sen käyttöä aktiivisesti rajoitettu, pidetään hyvän maun vastaisena tai merkkinä siitä että on sivistymätön landepaukku. Näistä esimerkkejä muun muassa Egypti, Marokko, Tunisia.
   
 30. juha88

  juha88

  Viestejä:
  106
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Iranin vallankumouskaarti julisti "kansankiihotuksen" päättyneeksi. Mitä se sitten tarkoittaakkaan? Että nyt loppui tai se lopetetaan, vai onko muka väki rauhoittunut?
   
 31. yks-vesa-vaan

  yks-vesa-vaan

  Viestejä:
  304
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Mielestäni tähän ketjuun jos mihinkä kuuluu islam ja jos sen jättää pois keskustelusta, niin aika heppoisella tasolla on asiapohja koko keskustelussa.

  Itsekin sitten tuossa neloskohdassasi viittaat kuitenkin käytännössä ihan suoraan siihen että Iranin islamilainen hallinto muuttuisi johonkin suuntaan. Toki jos se nyt helpottaa omaa mielenterveyttä niin voihan sen islam-sanan jättää pois, mutta vähän hassuahan se on koska islam jos mikään on tässä tapauksessa koko homman ydin. Kansaa vituttaa islamilainen valtio itsessään ja osoittavat pahaa mieltänsä. Onhan se mahdollista, että lopputuloksena saadaan aikaiseksi talibanien tyylinen Afganistan, mutta veikkaisin kuitenkin että nyt haluttaisiin enemmänkin jotain muuta kuin fundamentalista islamia ihmisten arkipäiväiseen elämään...


  Aseitahan Iranin ympärillä olevissa maissa on enemmän kuin tarpeeksi. Irakin-Syyrian suunnalta löytyy tällä hetkellä sellaiset määrät tarpeettomaksi jääneitä aseita, että sillä määrällä kirjaimellisesti aseistaisi vaikka yhden valtion. Afganistanista eivät aseet lopu koskaan kesken ja eiköhän muistakin naapurivaltioista niitä saa hankittua. Olen kuitenkin ymmärtänyt että Iran on suhteellisen organisoitunut yhteiskunta, joten kovin nopealla aikataululla isojen asemäärien maahantuonti ja levittäminen, ilman että valtio halutessaan puuttuisi siihen tuntuu vähän epäuskottavalta. Enemmänkin pitäisin mahdollisena että osa armeijasta saa tarpeekseen ja vaihtaa mielenosoittajien puolelle, jolloin sisällissota olisi jo paljon todennäköisempi vaihtoehto ja sitten sen kestäessä maahan alkaisi virtaamaan aseita naapurivaltioista.

  Vaikka tässä on nyt kyse Iranista, niin en olisi yhtään yllättynyt vaikka tapahtumat tästä vielä leviäisivät laajemmalle. Afganistanin tilanne on jo pitkään ollut sellainen, että valtio voi romahtaa koska tahansa ja seuraamuksena on taas kerran uusi talibani-valtakunta. En nyt pitäisi kovin stabiileina myöskään Pakistania ja viime aikojen perusteella myös Turkki sekä Saudi-Arabia ovat sellaisessa tilanteessa että en kovin isolla panoksella lottoaisi nykyisen yhteiskuntajärjestyksen puolesta.

  Toisaalta mitäpä tässä nyt olisi uutta? Onneksi Suomi vaan rikastuu tästä kaikesta, kun saadaan tänne runsaasti nuoria miehiä lisää.
   
  -SD- tykkää tästä.
 32. juha88

  juha88

  Viestejä:
  106
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016


  Ykkösaamu
  Kansa kapinoi Iranissa: Vapautta ja leipää pöytään!
  21 min - to 4.1.2018

  Iranilaiset lähtivät kaduille viikko sitten osoittamaan mieltään taloudellista epävarmuutta ja maan johtoa vastaan. Mitä kansan kapinoinnista voi seurata? Aloitetaan kuulumisilla maan pääkaupungista Teheranista, josta Päivi Neitiniemi tavoitti suurlähettiläs Keijo Norvannon. Sen jälkeen keskustelua jatkavat johtava asiantuntija Harri Kämäräinen Ulkoministeriöstä ja Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija Alan Salehzadeh.

  ------------  Kolmannen maailman puheenvuoroja
  Iran alueellisena vaikuttajana Lähi-idässä
  12 min - to 7.12.2017

  Iran on läsnä sotilaallisesti Syyriassa ja Irakissa. Myös Iranin läheinen liittolainen, libanonilainen sotilaallis-poliittinen voima Hezbollah sotii Syyriassa, mutta senkin varat tulevat Iranista. Näin Iran vaikuttaa vahvasti noihin kolmeen maahan, mutta sen lisäksi se rahoittaa Jemenin huteja.
  Iranilainen taloustieteilijä, toimittaja ja uudistajiin kuuluva poliitikko Saeed Laylaz ei kiellä yhtään Iranin ja sen liittolaisten sotilaallisesta toimintaa useilla Lähi-idän näyttämöille, mutta hän selittää, mistä se johtuu. Liisa Liimatainen esittelee iranilaisen taloustieteilijän Saeed Laylazin näkemyksiä. Näytteet lukee Juha Kulmanen.
   
 33. nikidaa

  nikidaa

  Viestejä:
  676
  Rekisteröitynyt:
  16.03.2017
  USA määräsi uusia pakotteita Iranille:  Iranin hallinto syyttää CIA:ta mielenosoituksista, USA kieltää osallisuutensa.  Eipä kyllä haittaisi vaikka CIA:lla ja/tai Mossadilla olisi näpit pelissä...
   
  TotuudenTorvi tykkää tästä.
 34. -SD-

  -SD-

  Viestejä:
  2 055
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
   
 35. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  4 940
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016

  Jos sisältäpäin alkaa tuommoista tapahtumaan, ni maailmalla on vielä toivoa.
   
 36. Cereal killah

  Cereal killah

  Viestejä:
  3 124
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kattaa valitettavasti vain shia-muslimit.
   
 37. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  4 940
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016

  Nii- nyt sit voi vaan toivoa, että tämä ilmiö alkaisi leviämään kuin rutto siellä aavikolla.
   
 38. Ile_26

  Ile_26

  Viestejä:
  323
  Rekisteröitynyt:
  06.03.2017
  Tämän miehen kohtalosta onko tietoa?
   
  TotuudenTorvi ja Cereal killah tykkäävät tästä.
 39. ubck

  ubck

  Viestejä:
  231
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tälle miehelle pitäisi myöntää tämän vuoden rauhan Nobel.
   
 40. Kerosiini

  Kerosiini

  Viestejä:
  778
  Rekisteröitynyt:
  20.02.2017
  Eiköhän se luovutettaisi post mortem, varmaankin suolistettavana jo jollain torilla. Mutta niinhän se jesseilyssäkin lähti liikkeelle, pikkuhiljaa alkoi jengi avautumaan homman järjettömyydestä vaikka siinä elävältä poltettavaksi tai muuten vain hengiltä kidutetuksi päätyikin useamman vuosisadan.
   
  Viimeksi muokattu: 07.01.2018
 41. Stanley H. Tweedle

  Stanley H. Tweedle

  Viestejä:
  2 418
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ei sitten CIA:n kananmunajuoni onnistunut. Yrittävätköhän iskeä seuraavaksi Pohjois-Korean perunatuotantoon...

  Asiaan, nyt tuli niin vähän ruumiita, että seuraava mellakointi on jo pohjustettu. Ellei sitten salainen poliisi ala kunnolla urakoimaan ja pistä porukkaa urakalla vankilaan mätänemään.
   
 42. -SD-

  -SD-

  Viestejä:
  2 055
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
   
 43. nikidaa

  nikidaa

  Viestejä:
  676
  Rekisteröitynyt:
  16.03.2017
  RUSSIA WILL PAY 'HUGE PRICE' FOR BACKING IRAN, SAYS TRUMP ADVISER MCMASTER

  Russia is going “to pay a huge price” for supporting Iran’s regime and its vision for the Middle East, President Donald Trump’s top security adviser said.

  The White House’s National Security Adviser H.R. McMaster spoke out, calling for the global community to jointly “confront Iran’s behavior that is causing so much suffering,” around a week after anti-government protests erupted across the Islamic republic.

  “How can it be in Russia’s interest to help empower Iran from the Middle East?” McMaster asked. “They’re going to pay a huge price for that.” McMaster did not clarify what the consequences would be, but suggested "empowering" Iran was an ill-advised strategy to secure stability and friends in the Middle East.

  “Every state, every Arab state certainly, should recognize what Russia has been doing, and Russia should pay the price in terms of its reputation, its access to the region for what it is doing to enable Iran and Iran’s very destructive activities,” McMaster urged. “Russia shouldn’t give cover and support to Iran so it can continue its nefarious designs across the region.”


  Moscow’s actions have already chipped away at the Kremlin’s credibility on the global arena, McMaster argued. Referring to the election-meddling scandals, troops in eastern and southern Ukraine, and the support for a Syrian regime prone to striking its own citizens with chemical weapons, McMaster said Russia’s actions were now in the realm of “implausible deniability.”

  Russia will pay a "huge price" for backing Iran, says Trump adviser McMaster

  Mielenosoitukset jatkuvat  USA saattaa vetäytyä ydinsopimuksesta. Päätös täytyy tehdä viikon päästä.

   
  Viimeksi muokattu: 08.01.2018
 44. JormaVeitikka

  JormaVeitikka BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  1 453
  Rekisteröitynyt:
  20.12.2016
  "Huvittavaahan" tässä on se, että Suomessa tuollaisesta teosta saattaisi hyvinkin joutua vankilaan, ainakin ehdollisena.

  Että sikäli vähän paha lähteä täältä arvostelemaan tuon miehen kohtaloa, jos nyt huonosti käy...
   
 45. rammon

  rammon

  Viestejä:
  111
  Rekisteröitynyt:
  05.01.2017
  Iranissa taas Hyvä Meininki (tm). Sabotoidaan öljytankkereita ja ammuskellaan Yhdysvaltain Irakin suurlähetystöä raketeilla. Boltonilla varmaan pienet syyhyt päällä päästä pommittelemaan. Saa nähdä kumpi haara Trumpin hallinnossa vie tämän väännön.
   
 46. ?..

  ?..

  Viestejä:
  968
  Rekisteröitynyt:
  06.04.2018
  Ne kuvat mitkä itse näin noista tankkeri sabotaaseista eivät näyttäneet räjähteen tekosilta vaan siltä että tankkeri oli ajanut tai törmännyt johonkin. Tuli vahva fake news viba.

  Esim tämä kuva, huomaa metallin vääntyminen ja maalin hioutuminen:

  [​IMG]

  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 20.05.2019
 47. rammon

  rammon

  Viestejä:
  111
  Rekisteröitynyt:
  05.01.2017
  Toisaalta taas en ole löytänyt mitään uutista, missä sanottaisiin että sabotaasissa on käytetty nimenomaan räjähteitä. Artikkeleissa kuvailtiin vain että aluksiin on "osunut tunnistamaton esine". Miten tuo sitten käytännössä olisi tapahtunut, siitä ei minulla ole mitään aavistusta. Enkä siis väitä etteikö kyseessä voisi olla myös lavastettu provokaatio, tai puhtaasti uutisankkakin.
   
 48. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  4 760
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  No ehkä se on törmännyt torpedoon... :facepalm: Joka on saattanut jäädä vaikka räjähtämättäkin, who knows.

  Mutta ei näillä tiedoilla nyt kannata mitään "fake newsiä" käydä heti huutelemaan, antaa itsestään aika typerän kuvan.
   
 49. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 406
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Sisäänpäinhän nuo reunat on solmussa ja sennäköiset halkeamat,, että joku iso on törmännyt tai tuo on törmännyt johonkin isoon asiaan..

  Lie joku kuvituskuva tai sitten muutenvain väärä kuva..
   
 50. vonDarling

  vonDarling

  Viestejä:
  535
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Jokainen on sen oman kokemuspiirinsä värjäämä, voisi sanoa. Suomalainen on tottunut siihen että kun täällä jotain perseillään (vaikkapa joku hyökkää Suomeen tai käväisee vain vähän loukkaamassa ilmatilaa), asialla on hyvin todennäköisesti tai paremminkin käytännössä varmasti Venäjä. Tuosta ilmeisesti monien tapauksessa seuraa ettei oikein nähdä muita perseilijöitä maailmassa, koska se pahiksen rooli on jo varattu. Useimpina maailmanaikoina pahikset voi panna pahuus- tai ainakin vaarallisuusjärjestykseen hyvin helposti ja löytää sieltä kaikkia muita suurempi ja kusipäisempi uhka rauhalle ja vapaudelle, mutta harvoin on nähty sellaista aikaa jossa ihan oikeasti olisi vain yksi oikea pahis.

  Väitänpä että tässä nyt "kasvavat" jännitteet USA-Iran välillä ovat saman ideologisen ryhmittymän työtä joka oli vastuussa Saddamin massiivisista joukkotuhoasekokoelmista joiden sijaintikin oli niin tarkalleen tiedossa, aina siihen asti kun niitä sitten taistelujen päätyttyä ei koskaan mistään löytynytkään. Koska niitä ei tietenkään edes ollut olemassa vaan kyseessä oli valhe jota käytettiin oikeutuksena sodalle Irakin kanssa. Neokonservatiivit sotahaukat siellä vaan taas etsivät uutta tilaisuutta tehdä rahaa ja levittää itselleen edullista hallintoa muuhun maailmaan sitten vaikka tappamalla jos ei muuten onnistu, eikä heitä kiinnosta kuinka paljon se maksaa amerikkalaisille verorahoina tai kuolonuhreina - eikä varsinkaan se kuinka monta sataa tuhatta "pakolaista" saadaan taas liikkeelle ja nimenomaan Euroopan ovia koputtelemaan USAn sijasta. Hommaan kuuluu se että provosoidaan myös sisäisiä levottomuuksia, mikä ei koskaan ole huonosti voivassa valtiossa mikään vaikea keikka, esimerkiksi rahoittamalla hallintoa vastustajia ryhmiä kuten NL-aikojen Afganistanissa niitä muslimisissejä joita vastaan USA itse pääsi myöhemmin sotimaan.

  Iranissa on asiat aivan helvetin huonosti, ihan totta. Mielestäni länsimaiden olisi parempi jättää Iran ratkaisemaan omat ongelmansa sen sijaan että yritetään koko ajan ulkopuolelta sorkkia asiaa ja pakottaa länsimaiden makuun sopivaa kehitystä. Jokaisen kansan pitäisi käydä vapaustaistelunsa enimmäkseen itse. Voihan sitä sanoa että meidän on autettava sitä kapinoivaa vähemmistöä (koska kapina melkein aina on vähemmistö ilmiselvistä syistä jo inhimillisen selviytymisvietin vaikutusten takia, suuri enemmistö lähtee kapinoimaan vasta kun muutakaan ei voi tai voitto tuntuu selvältä) kaatamaan sortohallinto, mutta olisi syytä tajuta millaisen ennakkotapauksen tuo asettaa. Mitäs sitten tehdään kuin kapinoiva venäläisvähemmistö kutsuu Putinia apuun vaikka Ukrainaan tai Suomeen kaatamaan väitetty sortohallinto? Hei, kapinoivan vähemmistön auttaminenhan oli oikeutettua, eikös näin? Fortress Europa on kauan parjattu konsepti, mutta kannattaisi vain ryhtyä siihen. Annetaan muiden olla kotimaissaan, mutta puolustetaan omia maitamme.