Nää on nyt taas samoja juttuja kuin se että kännykkä kuluu jos sitä käyttää hotspottina. Kaikki kuluu jos niitä käytetään mutta missä kohtaa se muuttuu sellaiseksi että se vaikuttaa merkittävästi tuotteen käyttöikään.
Vaikka käyttäisikin hotspottina, niin käyttötavalla on väliä.
A) Hotspot tulille vajaalla akulla. Jonkin aikaa käytettyään akku on kuumahko ja tyhjä, jonka jälkeen se laitetaan 100 W pikalaturiin ja jatketaan samalla käyttöä. Akku menee liian kuumaksi kovan kuorman ja nopean latauksen yhteisvaikutuksesta. Akku täyttyy puolessa tunnissa, mutta piuha jätetään silti kiinni vielä viideksi tunniksi, minkä aikaa akku on liian lämmin ja 100 %. Päivittäin hotspot-käyttöä tulee 7 h ja akku kuolee nopeutetusti.
B) Akun lataus ennen käyttöä. Puhelimelle on pieni tuuletin tai muu viilennyslevy. Nyt päästään pidempi aika ennen lataustarvetta. Akku on lämmin ja tyhjä, jonka jälkeen se laitetaan vanhan puhelimen 10-18 W-laturiin (johon vaihdettu USB-C -piuha) ja jatketaan samalla käyttöä. Vaikka kuormaa onkin, niin maltillisen lataustehon ja puhelimen viilennyksen ansiosta akku ei mene kuumaksi. Akku täyttyy lähes täyteen vajaassa parissa tunnissa, jonka jälkeen piuha irrotetaan ja pärjätään loppuun asti tällä toisella akullisella. Akku ei missään vaiheessa päässyt kuumaksi. Päivittäin hotspot-käyttöä tulee sama 7 h, mutta akun ylikuumenemista välttämällä akulla on edellytykset kestää vuosia.
Sama juttu, jos käyttää puhelinta autossa navigaattorina. Kuumalla kojelaudalla tuulilasin imukuppitelineessä pikalaturissa navigoiden akku hiipuu pilalle ennen aikojaan. Fiksumpi laittaa keskisuulakkeiden viileän ilmavirran eteen telineen, ja lataa 10-18 W-laturilla, jolloin akku kestää useita vuosia.
Molempia käytetään ihan yhtä paljon, mutta järkevämmällä akun lämpötilalla saadaan pidempi käyttöikä.
Plugarin tapauksessa muuttujia ja erilaisia käyttäjiä on niin paljon, että on mahdoton sanoa milloin vaikuttaa merkittävästi käyttöikään. Ja mikä kenellekin on merkittävästi.
Jos haluat päästä pienellä 10 kWh-akulla 250 tkm, älä aja pelkkää sähköajoa äläkä kiihdytä kylmällä akulla lappu lattiassa.
Vaikka vetäisitkin lappu lattiassa, niin on hyvät mahdollisuudet päästä takuun lupaamat 160 tkm, kunhan 100 % matkasta ei ole sähköajoa.
Jos vedät lappu lattiassa ja 100 % sähköajoa, on hyvät mahdollisuudet päästä asioimaan takuutiskille.
Eli asiat kuluvat kun niitä käytetään, mutta kulumisen määrään voi itse vaikuttaa. Ei voi vain tuudittautua, että valmistaja kyllä suojelee lompakkoani asettamillaan lataus- ja purkukäyrillä. Ei suojele, vaan pitää huolen vain siitä, että riittävän suuri osa selviää takuuajan.