On helpompaa laittaa kämppään pimennysverhot, kuin valaista kämpän ulkopuolinen maailma.Valoja päälle jos pimeä ahdistaa. Ulkonakin yleensä katuvalaistus jos ei olla aivan maaseudun ytimessä, toki silloin tarvitsee taskulampun matkalla navetalle.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
On helpompaa laittaa kämppään pimennysverhot, kuin valaista kämpän ulkopuolinen maailma.Valoja päälle jos pimeä ahdistaa. Ulkonakin yleensä katuvalaistus jos ei olla aivan maaseudun ytimessä, toki silloin tarvitsee taskulampun matkalla navetalle.
No sanotaan että kellonaikaa siirtämällä saisi tunnin pidempään valoisaa aikaa iltapäivään. Miten paljon se sitten auttaa, ehtiikö ehkä juuri ja juuri käydä lenkillä jos vetää verkkarit jalkaan jo työpaikalta lähtiessä. Pointtina ehkä että tuntuu vähän ylimitoitetulta tämä kohkaus mutta ilmeisesti jotkut todella "sekoavat" tästä kellonajan tunnilla siirtelystä.On helpompaa laittaa kämppään pimennysverhot, kuin valaista kämpän ulkopuolinen maailma.
Kannattaa ajatella, että kellojen kääntely on se kompromissi, millä saavutetaan molempien aikojen paremmat puolet. Jos ajatellaan, että valoisasta saa jotain hyötyä ulkona olemiseen esim klo 21 asti illalla, niin tuon rajan ohi mennään jo elokuussa suurimmassa osassa suomea eli aurinko laskee siinä 9 kieppeillä. Jos arvostetaan esim ulkoliikkumiseen luonnonvaloa, mitä nyt esim golffarit, fisbeegolfaajat, suunnistajat, maastopyöräilijät yms maastossa tai katuverkon ulkopuolella liikkuvat ainakin arvostavat ja miksei nyt ihan perus lenkkeilijä, pyöräilijä, puistossa kavereiden kanssa palloa potkiva yms myöskin arvostaisi, niin tällaiselta tekemiseltä leikattaisiin pysyvällä talviajalla tunti joka ikisestä illasta välillä elo-lokakuu ja vastavuoroisesti tyyliin maalis-huhtikuu akselilta.Varsinkin täällä hieman pohjoisempana eletään kohta kuitenkin sitä aikaa vuodesta, kun aurinko on horisontin yllä alle 6 tuntia vuorokaudesta. Eli aamulla kello 8 on pimeää ja iltapäivällä kello 16 on taas pimeää. Joten kyllä tuo kellojen kääntely tuntuu vähän kyseenalaiselta.
Kun lunta sataa maahan, niin vähän muuttuu valoisammaksi.
Tämä asia voi olla näin, että aamuvalosta on hyötyä, mutta valitettavasti meillä on aika iso osa vuodesta sellaista aikaa, ettei sitä aamuvaloa vaan riitä anyways, joten tuo ei yksinomaan ole esimerkiksi pysyvälle talviajallekaan kovin hyvä peruste, kun valoisien aamujen suhteen puhutaan parin viikon erosta syksy vs kevät ja se synkkä talvi kestää kuukausia kuitenkin.Jos katsotaan hommaa tieteellisestä näkökulmasta, niin ihminen tarvitsee aamulla valoa jotta elimistön melatoniinin tuotanto katkeaa. Illalla taas päivänvalo voi muodostua ongelmaksi, kun se estää melatoniinin tuotannon. Tuo aamun valoannoksen tulisi olla riittävän voimakas määrä kylmäsävyistä valoa, ja sisävalaistus ei yleensä riitä korvaamaan luonnonvaloa. Eli jos asiaa tarkastellaan tästä näkökulmasta, niin suhteellisen yksiselitteisesti se valo huomattavasti enemmän hyödyksi aamulla kuin illalla. Parasta tietenkin jos jo työmatkalla olisi niin valoisaa että se ihmisen sisäinen hormonaalinen kello tahdistuisi heti oikein. Työpäivän päätteeksi se valon määrä on yksi ja sama, kunhan päivänvalossa ei oleskele enään ilta kasin jälkeen, jolloin se alkaa vaikuttamaan haitallisesti unen laatuun.
Yleinen tahtotila on siirtää päivän rytmiä myöhäisemmäksi, eli jos joku haluaa siirtää omaan rytmiä aikaisemmaksi, mutta ei suostu sitä itse tekemään, vaan haluaa siirtää kelloja eteenpäin ja sen seurauksena sitten herätä aiemmin. Niin ei kuullosta kovinkaan tärkeältä.Se on hyvä huudella muille että sorvatkaa ja muuttakaa ja sopeutukaa. Mutta itse ei tietenkään olla valmiita siihen jos homma meneekin siihen suuntaan mikä ei itseä miellytä. Joten heitän tähän nyt että siirrytään vähintäänkin pysyvään kesäaikaan, ja jos ahdistaa niin sorvatkaa ja muuttakaa ja sopeutukaa.
Nämä eivät juhli. Elämä on metodinen suoritus.Niin nämä ihmiset jotka menee aina samaan aikaan nukkumaan ei varmaan myöskään koskaan juhlapäivinä, kuten Jouluna, uutenavuotena tai Juhannuksena mene eriaikaan nukkumaan ja sekoita sitä rytmiään..
Se on ammatinvalintakysymys. Niin minullekin sanottiin kun tein peräkkäisinä päivinä aamu- ja yövuoroja. Ja vaikka en edes valittanut.Tai ne onnetomat jotka joutu aina samaan aikaan heräämään töihin! Miksei ne mee aina välillä vähän myöhemin töihon ja jos on edelleen pimiää ni ei ollenkaan! Piitäkö Muiden siirrellä kelloja, jotta heillä olisi aina aamulla pimeää? ;-D
Erittäin vahva tämä. Valvoo vaikka klo1 ja menee nukkumaan, niin kyllä sisäinen kello herättää 5 ja 6 välillä. Normisti painelen maate siinä klo 23 aikaan.Itsellä ainakin sisäinen kellon on herätyksen osalta niin hyvin sementoitu että kaikki viikonloput ja lomat herää samaan aikaan ilman kelloa kuin herää normaalisti työaamuinakin. Johtuu varmaan siitä että vuosikaudet on tiettyyn samaan aikaan töihin herännyt. Eli ainakaan itsellä se ei toimi niin että viikonloppuna kun valvot pidempään niin kompensoit sitä aamulla nukkumalla pidempään.
Aika pitkälti noin itselläkin oli johonkin nelikymppiseksi asti, nykyään kyllä jos viikonloppuna valvoo pidempään tulee sitten nukuttuakin pidempään. Toki vaikka valvoo kuinka pitkään niin kyllä sitä tulee heräiltyä siinä jossain kympin nurkilla vaikka voisi nukkua pidempäänkin. Ennen kyllä heräsi viikonloppuisinkin viimeistään kahdeksan aikaan.Itsellä ainakin sisäinen kellon on herätyksen osalta niin hyvin sementoitu että kaikki viikonloput ja lomat herää samaan aikaan ilman kelloa kuin herää normaalisti työaamuinakin. Johtuu varmaan siitä että vuosikaudet on tiettyyn samaan aikaan töihin herännyt. Eli ainakaan itsellä se ei toimi niin että viikonloppuna kun valvot pidempään niin kompensoit sitä aamulla nukkumalla pidempään.
Tuskin se sisäinen kellosi tietää minne kellon viisarit osoittaa silloin kun nukut. Eli viisareiden liikuttelu ei pitäisi vaikuttaa siihen.Erittäin vahva tämä. Valvoo vaikka klo1 ja menee nukkumaan, niin kyllä sisäinen kello herättää 5 ja 6 välillä. Normisti painelen maate siinä klo 23 aikaan.
Viisareiden idioottimainen siirtely vaikuttaa siihen, että sadat miljoonat ihmiset tekevät turhaa työtä 2 kertaa vuodessa jo pelkästään EU-alueella. Turha työ itsessään on asia joka tulee kitkeä maailmasta.Tuskin se sisäinen kellosi tietää minne kellon viisarit osoittaa silloin kun nukut. Eli viisareiden liikuttelu ei pitäisi vaikuttaa siihen.
Jeps, mutta jos kellojen siirtely lopetetaan niin vähintään puolet kärsii sitten taas siitäkin eli ei tässä ole kuin huonoja vaihtoehtojaViisareiden idioottimainen siirtely vaikuttaa siihen, että sadat miljoonat ihmiset tekevät turhaa työtä 2 kertaa vuodessa jo pelkästään EU-alueella. Turha työ itsessään on asia joka tulee kitkeä maailmasta.
Jos heistä prosentille koituu siitä muutakin haittaa, se on jo monta miljoonaa ihmistä. Tässä keskustelussa esitettyjen tutkimusten mukaan haitat ovat sangen yleisiä, enemmän kuin prosentilla.
Eli miljoonat-kymmenet miljoonat ihmiset kärsivät jonninjoutavasta paskasta. Vielä tärkeämpää on, että ainakin lypsykarja kärsii.
Hymiön huomaisin, mutta jos joku nyt ottaa vakavissaan, niin kesäajan käytöstä ei tiettävästi ole saavutettu edes tavoiteltuja hyötyjä. näillä alueilla.Jeps, mutta jos kellojen siirtely lopetetaan niin vähintään puolet kärsii sitten taas siitäkin eli ei tässä ole kuin huonoja vaihtoehtoja
Jo pelkästään eläinten vähentynyt stressi pitäisi riittää syyksi elämään siirtelyittä.Jeps, mutta jos kellojen siirtely lopetetaan niin vähintään puolet kärsii sitten taas siitäkin eli ei tässä ole kuin huonoja vaihtoehtoja
Eläimet ei tajua mitään viisareista, mutta kesäaika toki esimerkki siitä että kellon siirtely tarkoittaa kellon mukaan aiemmin, tai myöhemmin asioiden tekemistäJo pelkästään eläinten vähentynyt stressi pitäisi riittää syyksi elämään siirtelyittä.
Ei ne eläimet sitä tiedä, että me siirretään kellojaJo pelkästään eläinten vähentynyt stressi pitäisi riittää syyksi elämään siirtelyittä.
Ainoaksi murheeksi jäisi työn alkamisaika valoisuuteen nähden, mutta tunti on jokseenkin merkityksetön tähän aikaan kun valoa tarvittaisiin. Hämärä kurjuus on koko päivän. Etelässähän ei sitten ole pitkää hämärää vaan valoa piisaa talvisinkin.
Hymiön huomaisin, mutta jos joku nyt ottaa vakavissaan, niin kesäajan käytöstä ei tiettävästi ole saavutettu edes tavoiteltuja hyötyjä. näillä alueilla.
Lähes kaikki EU-maat ovat asettumassa kesäajan kannalle. Miksei Suomi toimisi samoin?
Yllättävää kyllä, liikenne- ja viestintäministeriön alustavan linjauksen mukaan Suomi on uimassa vastavirtaan, toisin sanoen kallistumassa pysyvän talviajan kannalle.
Se varmaan johtuu sitten jostain muusta että stressaanutuvat, kuin kellosta tietämättömyydestä.Ei ne eläimet sitä tiedä, että me siirretään kelloja
Valoisan päivän pituuden muutos on tuossa kohtaa suurimmillaan. Luulisi että se vaikuttaa eläimiin enemmän kuin joku kellon viisareiden asento.Se varmaan johtuu sitten jostain muusta että stressaanutuvat, kuin kellosta tietämättömyydestä.
Linkistä lainaus Suomen osaltaVirossa ainakin olivat sitä mieltä että kesäaika vaikuttaa kansanterveyteen kun ihmiset harrastaa liikuntaa mieluummin valoisalla, ja että vaikuttaa myös liikenneturvallisuuteen. Ne oli jo luopuneet kellojen siirtelystä, mutta ottivat sen takaisin käyttöön 2002 muistaakseni.
Tässä vielä kertauksena tilanne juuri ennen covidia:
Ruotsi ja Viro päätymässä kesäaikaan ja saamassa valoisaa aikaa ”monenlaiseen puuhasteluun” – miksi Suomi haluaa toisin?
Ministeriö ehdottaa alustavasti pysyvään talviaikaan siirtymistä. Tutkija toimisi toisin.www.is.fi
Jutussa oli (2019)Ministeriön mukaan talviajan valintaa pysyväksi ajaksi puoltavat kansanterveydelliset seikat. Pysyvässä talviajassa illat olisivat nykyistä hämärämpiä maaliskuun lopulta lokakuun lopulle, mikä ministeriön arvioissa ehkäisisi unirytmin ja unen häiriöitä. Näkemystä perustellaan myös arvopaperimarkkinoiden toimivuudella: mahdollisimman pieni aikaero muun Euroopan kanssa edistäisi ministeriön mukaan liikesuhteiden hoitamista.
Tuossa menty sillä oletuksella että ihmiset heräisi aurinkoaikaan aiemmin, ja arki aurinkoaikaan aikaisemmin. Mutta ohitetaan se että ihmiset elää kuitekin aurinkoajan mukaan ja meillä ollaan nykymallissakin siirtymässä myöhempään heräämiseen aurinkoaikaan.– Jos meillä on pysyvä talviaika, suurin osa valoisasta ajasta menee hukkaan normaalia työaikaa tekeviltä ihmisiltä. Koko se talven lyhyt valoaika menee työpaikalla ollessa. Jos valitsemme kesäajan, valosta olisi mahdollisuus nauttia myös työpäivän jälkeen.
Pörssit nyt muutenkin voisi olla auki 24/7. Business on sitten eri asia kun pitää ihmisten olla ihmisten kanssa tekemisissä.Joku tyhmä voisi kuvitella että ihmiset heräisivät sopivasti ehtiäkseen töihin. Riippumatta auringon sijainnista. Se kiinnostaa vasta töiden jälkeen.
Tyypillistä toki on että päättäjien mielestä arvopaperimarkinoiden kulku on olenaisempaa kuin mikään muu -vaikka itse olen kuvitellut että näyttöä voi katsoa myös pimeällä. Mutta onhan se selvä että osakekauppiaiden fiilikset on just se juttu johon koko maan on panostettava! Ja niinhän hallitus toki panostaakin!
Toi sisäinen kello katos siirtyy uuteen aikaan, mutta se ei siirry siihen sormia napsauttamalla, vaan se ottaa useemman viikon aina aikaa ja ne pari viikkoa on ihan paskaa, kun ei meinaa aamulla päästä ajoissa ylös, tai iltasella ei saa unen päästä kiini silloin kun pitäis.Tuskin se sisäinen kellosi tietää minne kellon viisarit osoittaa silloin kun nukut. Eli viisareiden liikuttelu ei pitäisi vaikuttaa siihen.
Onneksi et harrasta vuorotöitä selkeesti.Toi sisäinen kello katos siirtyy uuteen aikaan, mutta se ei siirry siihen sormia napsauttamalla, vaan se ottaa useemman viikon aina aikaa ja ne pari viikkoa on ihan paskaa, kun ei meinaa aamulla päästä ajoissa ylös, tai iltasella ei saa unen päästä kiini silloin kun pitäis.
Tietenkin jos ei satu olemaan ongelmaa asian kanssa, niin yllätys ettei tajua miten rasittavaa toi on.
Kaikkinensa ihmettelin nuorempana tätä koko hulabaloota kellon siirtelyistä ja keski-ikäisten valituksia talvesta ja masennuksesta, sillä eihän pari-kolmekymppisenä juuri kiinnittänyt edes huomiota mokomaan kun oli muutakin tekemistä kuin murehtia. Niin se vaan alkaa talven pimeys haittaamaan kun ikää tulee. No, viikonloppuisin kun vähän valvoo pidempään ja ottaa virvokkeita niin kestää talven yli ja maanantaina väsyttää joka tapauksessa, valvoi tai ei
Juu en enään onneksi.Onneksi et harrasta vuorotöitä selkeesti.
Nämähän ne itelläkin on, mutten ole silti keksinyt harmistua kellon siirtelystä. Talvesta selviäminen sen sijaan muuttunut vuosi vuodelta vaikeammaksi, eikä sitä ongelmaa ratkaise kellon kääntelyt vaan muuttaminen ihmisten ilmoille tuhansia kilometrejä etelämmäksi. Parhaiten tähän ankeuteen auttaa kun on tekemisissä ihmisten kanssa eikä istu vain himassa.Täähän se. Eipä minuakaan nuorempana kellonjensiirtelyt tai edes vuodenajat ihan hirveästi kiinnostanut, kun asuin kerrostalossa ja lähinnä datailin himassa ympäri vuoden. Toki talvella oli vittumaisempaa raahautua kampukselle jne. mutta ei mitenkään ylitsepääsemätöntä.
Nyt taas tälleen varhaiskeski-ikäisenä kun oma oma tönö jossa pitää tehdä lumityöt, muksut on roudattava päiväkotiin satoi tai paistoi ja aika on muutenkin koko ajan kortilla, kummasti alkaa kiinnättämään enemmän vuodenajankiertoihin ja muuhunkin ajankäyttöön huomiota. Vastaavasti vitutus talvea kohtaan kasvaa vaan vuosi vuodelta suuremmaksi.
Ei ne eläimet sitä tiedä, että me siirretään kelloja
Tämä on muistaakseni selitetty tässäkin ketjussa ja suht äskettäin, mutta ei ihan paksulla rautalangalla.Valoisan päivän pituuden muutos on tuossa kohtaa suurimmillaan. Luulisi että se vaikuttaa eläimiin enemmän kuin joku kellon viisareiden asento.
Jep, tuohan nyt on selvä, mutta tuo viimenen argumentti on siinä mielessä väärin, että tuntia aiemmin töissä käydessä keväästä alkukessään ja loppukesästä syksyyn on n. 5 kuukauden ajan siellä pururadalla valoisampaa iltaisin.Tämä on muistaakseni selitetty tässäkin ketjussa ja suht äskettäin, mutta ei ihan paksulla rautalangalla.
Lyhyesti kysymys on siis siitä, että lehmät(jos ei olla robotisoidussa itsepalvelunavetassa) pitää lypsää ja ruokkia ja häiritä mielellään tasan 12 tunnin välein(tai mahdollisesti hieman epäsymmetrisesti mutta tinkimättömän säännöllisesti). Kun yhtäkkiä touhu alkaakin tuntia myöhässä tai ajoissa, se rasittaa eläimiä. Etenkin lypsyn myöhästyminen on niille epämiellyttävää ja haitallista.
Jos navettaan tulee tuntia myöhässä, siellä on hirveä sirkus käynnissä. Kun sinne taas menee tuntia etuajassa, lehmät kysyvät: Vittuakos täällä metelöit, me otetaan lepoa. Lypsy on vasta tunnin päästä. Idiootti!
Miksikö tämä sitten on ongelma, eivätkä tyhmät maalaiset yksinkertaisesti pidä touhua samassa utc+2 ajassa ympäri vuoden? No kun niillä perkeleen junteilla on, kuten muilla ihmisillä, esimerkiksi lapsia tai päivätöitä tai muuta yhteiskunnallista vuorovaikutusta. Kun muut aikataulut ympärillä siirretään väkisin, voi olla vähän pakko siirtää omansa, jolloin myös eläinten rytmi hyppää.
Ja kaikki tämä siksi, että jonkun mielestä on kiva käydä kesäkausi töissä tuntia aiemmin, jotta keväällä ja syksyllä on parina viikkona alkuillasta pururadalla valoisampaa.
Onhan se noinkin. Päivä koko ajan joko pitenee tai lyhenee. Jos haluaa kulkea luonnonvalossa aina juuri kunkin vuodenajan viimeisen valoisan tunnin aikana, ajanjakso on toki pitkäkin. Joka tapauksessa pidän tätä "koirankusetusargumenttia" painoarvoltaan vähäisenä. Ilkeämpi ihminen sanoisi, että se on peräti pinnallinen, vähä-älyinen ja/tai itsekäs ajatus.Jep, tuohan nyt on selvä, mutta tuo viimenen argumentti on siinä mielessä väärin, että tuntia aiemmin töissä käydessä keväästä alkukessään ja loppukesästä syksyyn on n. 5 kuukauden ajan siellä pururadalla valoisampaa iltaisin.
Juurikin niin. Eli miksi ihmeessä maitotilan isäntä ei lypsä lehmiään silloin kuin elikoille on parasta?Se varmaan johtuu sitten jostain muusta että stressaanutuvat, kuin kellosta tietämättömyydestä.
Tämä on viimeksi selitetty nelisen tuntia sitten.Juurikin niin. Eli miksi ihmeessä maitotilan isäntä ei lypsä lehmiään silloin kuin elikoille on parasta?
Itse taas sanoisin, että elinkeinotoiminta on painavampi peruste kuin onko töiden jälkeen ulkoillessa vähän hämärää. Kesäaikapelleily ei ole mikään koko kansan tahtotila.Tuskin Suomen 5,5 miljoonan muun ihmisen osalta tehdään yhtään mitään päätöksiä mihinkään suuntaan muutaman hassun maitotilallisen perusteella.
En viitsi vastata koska juuri äsken on perusteltu jo toista kertaa lyhyen ajan sisään. Se ei olisi vaatinut kummoista yritystä sinultakaan päätellä itse.Juurikin niin. Eli miksi ihmeessä maitotilan isäntä ei lypsä lehmiään silloin kuin elikoille on parasta?
Tuskin Suomen 5,5 miljoonan muun ihmisen osalta tehdään yhtään mitään päätöksiä mihinkään suuntaan muutaman hassun maitotilallisen perusteella.
Ihmisellä sisäinen kello toimii auringon mukaan, kello siirtämällä saat lyhytaikaisen muutoksen vuorokausirytmiin, mutta pidemällä jaksolla se rytmii siirtyy sen auringonmukaiseen aikaan.Toi sisäinen kello katos siirtyy uuteen aikaan, mutta se ei siirry siihen sormia napsauttamalla, vaan se ottaa useemman viikon aina aikaa ja ne pari viikkoa on ihan paskaa, kun ei meinaa aamulla päästä ajoissa ylös, tai iltasella ei saa unen päästä kiini silloin kun pitäis.
Onko tämä varmaa tietoa? Kun mietin lappilaisia ja heidän ikuista valoa kesällä ja puolen vuoden pimeää. Siinähän ei ole sisäisellä kellolla mihin tahdistaa.Ihmisellä sisäinen kello toimii auringon mukaan, kello siirtämällä saat lyhytaikaisen muutoksen vuorokausirytmiin, mutta pidemällä jaksolla se rytmii siirtyy sen auringonmukaiseen aikaan.
Keinovalolla, pimennys verhoilla pystyy muuttamaan sen sisäisenkellon haluttuun aikavyöhykkeeseen, ilman että vaihtaa sinne.
Kesäaika , silloin kun vaihdetaan siihen tai siitä pois aiheuttaa muutamanpäivän, ehkä viikon toisenkin lyhytaiaikaisen ongelman, ja se on myös terveysongelma kaiken muunlisäksi, ja kun ei ole aikoihin saavutettu niitä tavoiteltuja hyötyjä, niin ei ole enään syytä pitää kesäaikaa (meillä syy on se että tärkeimät kumppani maat sitä käyttää)
Kirjoittamani ei ole varmaan tietoa, vain käsitys mikä on syntynyt aiheesta ja miten mailmalla ne arjen rytmit ajoittuu riippumatta siitä minkä aikavyhykkeen mukaan kellot säädetty.Onko tämä varmaa tietoa? Kun mietin lappilaisia ja heidän ikuista valoa kesällä ja puolen vuoden pimeää. Siinähän ei ole sisäisellä kellolla mihin tahdistaa.
Itse olen tahdistunut aina haluttuun aikaan heräämällä aina samaan aikaan, myös vapaapäivinä. Nyttemmin ei yleensä ehdi kellokaan soimaan kun herään 0445.
Paremman kuvan saat kun katsot moneltako aurinko on paikkakunnalla etelässä/korkeimmalla.Mitä hyvää siinä on ihmisen syklille tms., että talviajassa aurinko nousee Hgissä Heinäkuussa 3:00 ja Oulussa 1:31?
Kirjoittamani ei ole varmaan tietoa, vain käsitys mikä on syntynyt aiheesta ja miten mailmalla ne arjen rytmit ajoittuu riippumatta siitä minkä aikavyhykkeen mukaan kellot säädetty.
Napapiirilläkin , kaamoksen aikaan , on keskipäivällä valoisampaa, ja kesällä yöttömässä yössä keskiyöllä on pimeämpää kuin keskipäivällä.
Ja ihmisessä kyllä hitautta, ettei se nyt parissa yössä mene sekaisin vaikka ei näkisi valoa tai olisi jatkuvaa valoa, artikkellien mukaan ihmisen sisäinenkello ilmeisesti vähän jätättää, eli jos synkki puuttuu, niin pikkuhijaa rytmi jätättää, herääminen siirtyy myöhäisemmäksi.
Silloinhan heidän sisäinen kellonsa toimii erityisen hyvin Auringon mukaan, ei ole kellon siirtely haittaamassa.Ainakin masai heimo Keniassa metsästää pimeässä
Eikä se suinkaan ollut ainoa perustelu, joten vaikkei sinua eläinten hyvinvointi kiinnostaisikaan,