Oli vain tuohon "bensakoneet eivät väännä alhaalta", vaikka modernit turbolliset bensat ovat hyvin lähellä vastaavalla tavalla ahdettua saman kokoista dieseliä myös alaväännöltään. Kuitenkin M3 on näistä ahtamisen suhteen huomattavasti yksinkertaisempi ja ahtamisella se dieselin vääntö kuitenkin tehdään.
Edit: Ja moottorien luonteen vuoksi vääntöä ei voi verrata 1 = 1, kun bensoissa yleensä käytetään hieman tiheämpiä välityksiä.
Riippuu minkä luokittelee "hyvin lähellä"-arvoksi
. Saman huippusuorituskyvyn tarjoavassa diisselissä ja bensassa on n. 25-30% ero huippuväännössä, koska bensa ei kestä nakuttamatta yhtä kovia sylinteripaineita. Ja jos tarkastellaan saman verran kuluttavia (edes energiamäärissä, huomioiden dieselin suuremman energiasisällön) tarina on bensan kannalta aika rumaa katseltavaa sekä suorituskyvyssä että käyttöominaisuuksissa.
Esimerkiksi kovin suositusta Passatista saa 110 kW bensaa ja dieseliä, joilla on käytännössä identtiset huippusuorituskykyarvot, mutta bensassa on 250 ja dieselissä 340 Nm. Vastaavasti vitosbemarista löytyy esim. 520i & 520d, joissa 135 & 140 kW ja kiihtyvyys muutaman kymmenyksen sisällä sama, mutta dieselissä on 400 ja bensassa 290 Nm.
Kummassakin on reilusti yli neljänneksen vääntöero dieselin hyväksi, mikä ei mielestäni ole "hyvin lähellä" edes huomioiden typillisen ~10-15% eron välityssuhteissa. Kannattaa muistaa, että mm. kulutussyistä turbobensojen välityksiä on pidennetty vapariaikoihin verrattuna. Mikäli automobile-cataloguen data pitää paikkansa, niin esimerkiksi tuossa Bemarissa bensan ja dieselin välitykset ovat identtiset. Myös hankintahinnaltaan molemmat parit ovat melko tasoissa, tällä hetkellä dieselit näyttäisivät olevan karvan verran halvempia ainakin automaatteina.
Jos taas katsotaan noiden samanhintaisten ja -suorituskykyisten vertailuparien kulutuslukemia ja päästöjä, niin
:
Passat
-B: 7 l/100 km & 160 g/km
-D: 5,5 L/100 km & 145 g/km
BMW 520
-B: 6,9 l/100 km & 160 g/km
-D: 5,3 l/100 km & 141 g/km.
-----
Juuri tuli hommattua kakkosautoksi 1-korinen C5 sitikka, jossa on hauskasti identtisen tehoinen (100 kW) 2L bensavapari kuin ykkösauton (607 pösö) 2L HDi. Paperilla tuon C5:n pitäisi olla jonkun verran rivakkaampi sataseen neljännestonnin kevyempänä, mutta herra isä, kun käytännössä se on hengetön vehje. (Ellet ole unohtanut 80 km/h vauhdissa kakkosta sisään
).
Sitikka tosiaan myös tuon 250 kg kevyempänä ja lähes 30 cm lyhyempänä kuluttaa
puhtaassa maantieajossa enemmän, kuin webastoa poltteleva pösö kaikkien ajojen tankkauksista mitattuna keskiarvona
.
Jo parkkipaikalla autoja siirrellessä (eli pitkälti ennen kuin ahdin tulee mukaan) huomaa, kuinka diisseli liikkuu ongelmitta vain kytkintä nostelemalla, mutta bensalla saman yrittäminen on täysin mahdotonta. HDi jaksaa vetää tasamaalla tyhjäkäynnillä vaikka kolmosella, juuri äsken sitikassa ihmettelin kuinka mokoma meinasi sammua kun rullailin kakkosella tasamaalla bensapumpulle.
Puhumattakaan siitä, kun liikenteessä vaan survaisee noilla kaasun pohjaan räpläämättä vaihdekeppiä. Esimerkiksi 40 km/h vauhdista kolmosella polkaistessa pösössä on 60 hevosta vrt. sitikan 37 hv, 50 km/h kohdalla pösössä on käytettävissä jo lähes 95 pollea kun sitikka kituuttaa 50 hv kieppeillä.
Toki nykyaikainen turbobensa paikkaa tätä eroa, mutta siitä huolimatta diisselillä on pääsääntöisesti aina merkittävä voimaetu juuri sillä kierrosalueella, millä autoa 95% ajasta ajetaan (1500-3000 rpm). Bensakone pitää aina erikseen vaihteistolla viedä sinne tehoalueen korkeille kierroksille ja tuoda sieltä kiihdytyksen jälkeen takaisin taloudellisille, matalemmille kierroksille. Tämän lisäksi parempi hyötysuhde, varsinkin osakuormilla, johtaa merkittävästi pienempään kulutukseen ja päästöihin.
Dieselin alhaalta vääntävä luonne on omasta mielestäni juuri tästä syystä mukavampi käyttöautoon (esimerkiksi niihin 30-50 ja 80-110 km/h puikkauksiin), kun voimaa tulee alhaalta lähtien ilman kepin veivaamista. Esimerkiksi tuossa 607:ssa on jo kahdessa tonnissa 70% huipputehosta (95 hv) käytettävissä, mikä riittää arkiajossa lähes kaikkiin tilanteisiin ongelmitta. Edes modernit, tehokkaammat turbobensat (Esim. 110 kW 1.5 TSI tai 121 kW 1.5 EcoBoost) eivät pärjää sitkeydessä tuolle hodarille: 2000 rpm paikkeilla niissä on 250 ja 242 Nm eli 70 ja 68 hv, mikä on yli neljännes vähemmän kuin 15-vuotiaassa dieselissä.