Kaupalliset NAS-laitteet (Synology, Qnap, yms.) yleisketju

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
468
Näkisin kanssa että ilman muuta SHR käyttöön Synologyissa jos niissä kerran on jotain rajoitteita ettei raid1 myöhemmin hyvä jos erilaisia levyjä pakassa.
Itsellä on tosiaan vanha Qnap raid1 tilassa ja kerran on hajonnut toinen levy, en nähnyt järkeväksi ostaa toista samankokoista levyä kun muutamalla eurolla lisää sai 2Tt sijaan 4Tt levyn, manuaali sanoi että uusi levy on oltava vähintään samankokoinen tai isompi. Nyt minulla on 2Tt ja 4Tt levyt raid1 tilassa ilman mitään ongelmia, tilaa tosiaan vain 2Tt mutta jos toinenkin vanha joskus hajoaa ostan uuden 4Tt tai isomman mikä nyt milloinkin on kustannustehokasta, siinä sitten pakka pikkuhiljaa isonee.
SHR edut tuohon raid1 lienee siinä, että jos se itse NAS siitä yhtälöstä posahtaa, voi ostaa tilalle kahden levyn mallin tai vaikka neljän levyn mallin. Sitten kun tarvetta taas on, voi ostaa kolmannen ja/tai neljännen levyn jne. Eli skaalaus on pykälällä parempi.

edit: Alaspäin levymäärässä ei voi mennä, eli sikäli mikään graalin malja ei se SHR:kään ole. Ja käytettävissä oleva koko tosiaan kasvaa levymäärän mukaan, mitä ei taida esim. Raid1:ssa tapahtua.
 
Viimeksi muokattu:

Yeenoghu

Neighbour of the beast
Liittynyt
07.11.2016
Viestejä
1 273
Kyllä Qnapissa ainakin voi lisätä raid1 pakkaan levyjä jolloin siitä tulee käsittääkseni automaattisesti raid5 ja kapasiteetti kasvaa, toki pienimmän levyn mukaan.
Ei tietääkseni ihan automaattisesti, mutta migraatio onnistuu kyllä Qnapin omalla työkalulla. Online RAID Level Migration
Tärkeintä kuitenkin että onnistuu ja ilman datan menetystä.
 
Liittynyt
05.08.2017
Viestejä
4 612
Jos mä nyt oikein ymmärsin niin perheen servusta kyse, jos näin on niin rohkenen epäillä että ampuu nyt hiukan yli, alkuinnostukseen voi olla vähän enemmän käyttöö, vähän päästä huomaa että siellä se on seisonut kuukauden käynnissä eikä kukaan ole tarvinnu.
Jos mä hassaisin tommosen määrän rahaa nassiin niin pitäisin minimivaatimuksena ZFS-tiedostojärjestelmää, kaikenlaisten raid pakkojen luomisen, uudelleenrakentamisen nopeus aivan eri planeetalta ku EXT4-tiedostojärjestelmissä joissa se saattaa kestää helposti toistakin vuorokautta. Jonkinlainen pikku hiljaa tapahtuvan datan korruptoitumisen automaattinen korjaus, et huomaa käytännössä. Sekä levyjen kunnon tarkkailu kyseisen järjestelmän kautta, osaa siis sanoa että tämä kovalevy flippaa turhan usein bittiä ykkösestä nollaksi ja toisinpäin.

Käsittääkseni nämä kaikki Qnapin mallit tukevat ZFS-tiedostojärjestelmää, voi olla että muillakin jotain malleja.
Noilla hinnoilla ei olisi myöskään huono idea rakennella itse. Meneehän siihen jonkin verran aikaa, mutta tuossa luokassa säästö alkaa olla jo semmoinen, että saa siitä jotain tuntipalkkaakin.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 344
Jos nyt tarttis uudestaan miettiä asiaa niin menisin RAID1 kokoonpanolla ja sijoittaisin sinne kaikki mitä on oikeesti tärkeetä
Varmuuskopiointikäyttöön olisi tarkoitus NAS hankkia, lähinnä valokuvien arkistointiin. RAID1 varmaan levyjen kanssa.
Paikallaan varmaan muistuttaa, että RAID, mikään RAID ei ole varmuuskopiointia. Aika harva kotikäyttäjä mitään RAIDia tarvitsee, varmuuskopiointihommat kuitenkin pitää jotenkin muuten järjestää. Jos tarvitsee lisää nopeutta ja/tai saatavuutta (=data käytettävissä 24/7) niin RAID tarjoaa etuja. Ja jos tarvii esim. storage poolin kasvattamista. Muuten RAID lisää vain kompleksisuutta ja mahdollisia uusia vikaskenaarioita.

Mirror RAIDia turvallisempi on jo kahden erillisen levyn käyttö nassissa, esim. Synologyllä tehdä snapshot replikaatiota toiselle levylle. Tämä ei tietenkään tosin varmuuskopiointitarvetta poista.


So why do I need a backup?
Having a number of disks in RAID may seem like a backup, especially if you’re using a mirror mode. But this is wrong!

RAID protects you against one and only one thing: a disk failure.

It does not protect you against any of the following things:

  • Multiple disk failures beyond the RAID level chosen (e.g. both disks in a mirror, or 3 disks in a RAID-6), including possible UREs - on that later subject, RAID-5 should be considered harmful these days for any disks larger than 1TB.
  • Failure of the RAID controller itself (especially when using hardware RAID), the computer running the RAID, or the environment containing the servers (a flood, fire, theft, etc.).
  • Data corruption on-disk from filesystem bugs, cosmic rays, or minor hardware or firmware failures, which can and do happen all the time - you usually just don’t notice and software works around it.
  • Malicious or accidental deletion or modification of files by yourself or another party, including viruses, bad application writes, or administrative mistakes (e.g. rm-ing the wrong file or mkfs on an existing filesystem), which any seasoned sysadmin has done at least once (and hopefully not to production data)!
The adage is simple: “RAID replicates everything, instantly, even the stuff you don’t want it to.”
A good rule of thumb is three copies: the original (RAID or otherwise); one onsite copy on a different, preferrably offline, medium; and one offsite copy. Store the offsite copy in the cloud, a data vault, or at a friend’s house, just keep it somewhere else.
 
Liittynyt
14.11.2016
Viestejä
113
Paikallaan varmaan muistuttaa, että RAID, mikään RAID ei ole varmuuskopiointia. Aika harva kotikäyttäjä mitään RAIDia tarvitsee, varmuuskopiointihommat kuitenkin pitää jotenkin muuten järjestää. Jos tarvitsee lisää nopeutta ja/tai saatavuutta (=data käytettävissä 24/7) niin RAID tarjoaa etuja. Ja jos tarvii esim. storage poolin kasvattamista. Muuten RAID lisää vain kompleksisuutta ja mahdollisia uusia vikaskenaarioita.

Mirror RAIDia turvallisempi on jo kahden erillisen levyn käyttö nassissa, esim. Synologyllä tehdä snapshot replikaatiota toiselle levylle. Tämä ei tietenkään tosin varmuuskopiointitarvetta poista.

Tiedossa on. Tällä hetkellä on kopiot pöytäkoneessa, erillisellä USB-levyllä ja pilvessä. Nyt olisi tarkoitus siirtyä pöytäkoneesta läppäriin, niin NAS toimisi sitten isompana tallennustilana.

Toisaalta tuli myös mieleen, että saiskohan tuosta vanhasta pöytäkoneesta tehtyä fiksun NAS:n. Vähän ehkä äänekäs kyllä olisi.
 
Liittynyt
05.08.2017
Viestejä
4 612
Toisaalta tuli myös mieleen, että saiskohan tuosta vanhasta pöytäkoneesta tehtyä fiksun NAS:n. Vähän ehkä äänekäs kyllä olisi.

Varmasti saa, jos kotelossa vain on riittävästi 3,5" paikkoja. Ja jos on mahdollisuus sijoittaa kone muualle kuin samaan huoneeseen jossa nukkuu, äänekkyyden kanssa ei ole niin justiinsa. Tosin saa senkin korjattua sijoittamalla vähän parempiin tuulettimiin ja vähentämällä kulutusta esim. ottamalla näyttis irti ja alikellottamalla prossu.
 

Desgorr

Make ATK Great Again
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
5 926
Mulle verkkokiintolevy yhdellä levyllä edustaa datan keskittämistä esim. puhelimista automaattisesti talteen ja yhteen paikkaan, toisella levyllä(raid1) mä saan ensimmäisen tason varmuuskopioinnin sanoo kuka mitä tahansa, sieltä se on sitten helppo kopioida niin moneen paikkaan ku tarve vaatii, itsellä koko kansio kopioituna pöytäkoneen ja läppärin tallennustilaan, eli toisen ja kolmannen tason varmuuskopiointi.
Saat vikasietoisuutta et ensimmäisen tason varmuuskopiointia :tup:
 
Liittynyt
31.08.2017
Viestejä
1 092
Olisiko tämä ok valinta peruskäyttöön, eli lähinnä kuvien yms. "tunnearvollisen" datan taltiointiin (ja mahdolliseen jakamiseen)?

Western Digital 2x4TB My Cloud Ex2 Ultra. Amazon näyttää nyt hinnaksi ~278e.
 
Liittynyt
05.01.2021
Viestejä
4 951
Varmasti toimiva kapistus ja ajaa asiansa aivan varmasti !

Voin itse komentoida sen verran , että minulla on edelleen vanha WD Mycloud ( yhdellä levyllä ) tuossa Synologyn DS220j rinnalla. Kun jonkin aika sitten Synologyn hommasin, katsastin myös tuon itse mainitsemasi MyCloudin. Päälimmäisenä erona tulee se, että tuon Synologyn käyttöjärjestelmä on ehdottomasti parempi ja monipuolisempi kuin Mycloudissa. Itsekin olen tälläinen perus&alkeiskäyttäjä enkä tykkää liikaa kikkailuista, mutta silti pisteet käyttöjärjestelmästä Synologylle. MyCloudin käyttis on helppokäyttöisempi sen rajoittuneiduuden vuoksi. Toiminta puhelimen ja PC:n kautta myös synologyssä mielestäni parempaa. Ja sitten jos kiinnostus ja nälkä kasvaa, synologya voi valjastaa aika monipuolisen käyttöön.

Hieman kalliimpi tuollainen perus synology on, mutta omasta mielestä lisätaalat eivät meneet hukkaan. Ja varsinkaan jos jyvittää kustannukset EUR /vuosi. Kannattaa katsastaa myös tuollaiset perus synologyt tai vastaavat ja harkita että onko pienen lisäpanostuksen arvoinen.

Mutta tuolla mainitsemallasi my Cloudilla pärjäät 100% varmasti, ja netin revikat tukevat myös tätä käsitystä, että varsin hyvä peli.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
817
Mulla on 3 x wd red 3tb ja pitäis 1 levy lisätä ja tehdä 4x3tb raid10. Haittaako jos yhden levyn lisää esim purple sarjaa tai joku muu 3tb levy kun noita redejä näyttää saavan vähän huonosti tai lähinnä ei jaksais odotella.
 
Liittynyt
03.11.2016
Viestejä
155
Onko Asustor hyvä vs. QNAP ja muut? Haluasin varmaankin 5-8 lokeroisen nassin, johon mahtuisi ~100TB.
Onko NAS-laitteen spekseillä suurta väliä, jos pääasiallinen käyttötarkoitus on vaan toimia (nopeahkona) varastotilana.
Ehkä jonkinlainen RAM/SSD-välimuisti olisi hyvä olla tosin, kun haluaisin säilöä paljon pieniä kuvia, mutta niiden thumbnailien lataaminen kestää tavallisella kiintolevyllä muutaman minuutin ja SSDlläkin joitakin sekunteja.
 
Liittynyt
03.05.2018
Viestejä
3 187
Mulle verkkokiintolevy yhdellä levyllä edustaa datan keskittämistä esim. puhelimista automaattisesti talteen ja yhteen paikkaan, toisella levyllä(raid1) mä saan ensimmäisen tason vikasietoisuuden sanoo kuka mitä tahansa, sieltä se on sitten helppo kopioida niin moneen paikkaan ku tarve vaatii, itsellä koko kansio kopioituna pöytäkoneen ja läppärin tallennustilaan, eli ensimmäisen ja toisen tason varmuuskopiointi.
Korjasin.

Mitäs porukka on mieltä Qnap TS-451D2 laitteesta nassiksi?
Mielestäni olisi sopiva DVR+NAS käyttöön. Muuta ei tartte kun kuvat ja videot talteen. Nykyisen NAS hybridin powei on 1300W speksattu.. ajattelin jos tuon pienemmällä kulutuksella olevan saisi jemmaan olohuoneen TV-tasoon. Voisi olla sopivampi kampe. Tekisi tuohon isompaan mörköön sitten backupit.
 
Liittynyt
21.11.2017
Viestejä
301
Mitäs porukka on mieltä Qnap TS-451D2 laitteesta nassiksi?
Mielestäni olisi sopiva DVR+NAS käyttöön. Muuta ei tartte kun kuvat ja videot talteen. Nykyisen NAS hybridin powei on 1300W speksattu.. ajattelin jos tuon pienemmällä kulutuksella olevan saisi jemmaan olohuoneen TV-tasoon. Voisi olla sopivampi kampe. Tekisi tuohon isompaan mörköön sitten backupit.
451+:ssa ainakin tuulettimet ottaa kierrosta aika helposti. Ja perinteisiä hdd:ta ei edes kannata harkita, jos sijoituspaikka tv-taso.

Muuten tuo on ajanut asiansa.
 
Liittynyt
21.09.2017
Viestejä
3 355
Niin kahvi ei ole teetä ja aika paska esimerkki. Siitä huolimatta kyseisessä esimerkissä sama data on neljällä(1+3) eri kiintolevyllä, sitä voi sitten joku urpo minun puolestani ihan rauhassa saivarrella että on vaan kaksi varmuuskopiota.
Tiedon voi kopioida vaikka tuhannelle levylle, mutta jos jokainen kopiointi tuodaan samantien muillekin, niin se varmuuskopio puuttuu. Yksinkertaisesti, jos tuhoan tiedoston ja kopioin sen muutoksen kaikille levyille, niin se tieto on kadonnut kaikilta levyiltä. Tätä tässä ajetaan takaa, ei edes sitä kestääkö RAID-pakka.
 
Liittynyt
21.09.2017
Viestejä
3 355
Jos käyttää roskakoria verkkokiintolevyssä on tiedosto edelleen palautettavissa sieltä vaikka sen vahingossa deletoisikin päätelaitteella.
Jos käyttää snapshot ominaisuutta on tiedosto edellä mainitun lisäksi edelleen palautettavissa vanhaan versioon vaikka sen joltain päätelaitteelta menisi muuttamaan piloille.
Joo ja jos laittaa nauhan perään niin saa nauhalle. Jos jos jos. Snapshoteilla saa kyllä backupin tehtyä, mutta samalla laitteella niiden ei pitäisi sijaita.
 
Liittynyt
05.08.2017
Viestejä
4 612
Snapshotit kyllä auttaa huomattavasti, mutta pelkästään niihin ei pitäisi luottaa jos on oikeasti tärkeää dataa.
 
Liittynyt
21.09.2017
Viestejä
3 355
Tuskinpa tässä tapauksessa on mitään tärkeää, eikös sen jo voi päätellä kommenteista.
 

Yeenoghu

Neighbour of the beast
Liittynyt
07.11.2016
Viestejä
1 273
Korjasin.

Mitäs porukka on mieltä Qnap TS-451D2 laitteesta nassiksi?
Mielestäni olisi sopiva DVR+NAS käyttöön. Muuta ei tartte kun kuvat ja videot talteen. Nykyisen NAS hybridin powei on 1300W speksattu.. ajattelin jos tuon pienemmällä kulutuksella olevan saisi jemmaan olohuoneen TV-tasoon. Voisi olla sopivampi kampe. Tekisi tuohon isompaan mörköön sitten backupit.
Kannattaa varautua että Qnapit ei yleensä ole kovin hiljaisia. Tuulettimien meteli, levyjen rohina ja omalla kohdalla vielä lisäksi äänekäs resonanssi teki sen että nassi joutui vaatekomeroon metelöimään ja oppimaan tavoille.
 

ImBanned

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
30.08.2021
Viestejä
117
Kannattaa varautua että Qnapit ei yleensä ole kovin hiljaisia. Tuulettimien meteli, levyjen rohina ja omalla kohdalla vielä lisäksi äänekäs resonanssi teki sen että nassi joutui vaatekomeroon metelöimään ja oppimaan tavoille.
Mikähän mölymalli sinulla oikein on ollut käytössä?!

Minulla itselleni on tällä hetkellä 3 luunappia ajossa ja asenneltu/kuunneltu on ainakin 10 erilaista ja erittäin hiljaisia on. Hiljaisilla kovalevyillä saa olla korva kiinni kotelossa että tuulettimien ääni kuuluu vaikka levypaikat olisi täynnä. Qnapeissa kuten muissakin melu riippuu melko tarkkaan kovalevyjen laadusta/melusta ja tietenkin paikasta eli jos pieneen umpinaiseen tilaan jossa ei ilma vaihdu laittaa NAS:n niin tuulettimet tekee luonnollisesti enemmän töitä.
 

Yeenoghu

Neighbour of the beast
Liittynyt
07.11.2016
Viestejä
1 273
Mikähän mölymalli sinulla oikein on ollut käytössä?!
TS-873. Ja kyllä, kahdeksan HDD:tä pitää ääntä, ja tuossa on tosiaan ikävä resonanssiräminä. Tuulettimet on muuten ok, mutta siinä on joku pirun 4 cm:n hyrrä virtalähteessä, joka ei tod. ole hiljainen.

Muoks. Ja oli mulla joku toinenkin Qnap, nelipaikkainen. Ei sitäkään halunnut pitää makuuhuoneessa tai olkkarissa.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
1 637
Tuskinpa tässä tapauksessa on mitään tärkeää, eikös sen jo voi päätellä kommenteista.
Tuleepa taas mieleen se totena kerrottu tarina (itäsuomalaisesta?) kiinteistönvälitysfirmasta joka säilytti varmistuslevyjä palvelimen päällä. Ennenkin sen vissiin johonkin kirjoittanut mutta kun varkaat tarinan mukaan tulivat ja veivät atk:n niin heiltä sattui kiireessä tippumaan yksi nauha jossa sattui olemaan uusin varmuuskopio joten ei muuta kuin vakuutusyhtiöltä saaduilla uusilla laitteilla jatkamaan bisnestä. Siihen asti että varkaat iskivät uudestaan ja jättivät tiputtamatta yhtään edelleen palvelimen päällä säilytyksessä olevaa nauhaa.
 
Liittynyt
07.09.2018
Viestejä
1 243
Selailin kuukausi takaperin Aliexpressin valikoimaa ja törmäsin tällaiseen Hikvision P90 NAS laitteeseen:

US $49.74 40% OFF|HIKVISON NAS Network Cloud Storage Mobile Network H90 Smart USB USB2.0 Remotely support 2.5inch HDD (Not Include Hdd)-in Networking Storage from Computer & Office on AliExpress

Hinta oli tuolloin noin 38 euroa ja tilasin kokeilumielessä. Laite tuli viime viikolla ja muutaman päivän käytön jälkeen on ihan positiiviset fiilikset.

Asensin NAS:iin ylimääräisen läppärissä olleen 250Gb 2.5" HDD -levyn ja kytkin NAS:n Huawei B715 modeemin LAN porttiin. Android kännykkään asensin Hikvisionin HikBox -sovelluksen Play sovelluskaupasta. Käyttöönotto oli nopea ja helppo mobiiliapin avulla.

Laitteen mukana tuli kiinalainen virtalähde mutta koska virtalähde oli normaali 12V 1A pyöreällä liittimellä niin esim. vanha Huawei B315 modeemin virtalähde oli toimiva.

Olen käyttänyt NAS:a musiikkiverkkolevynä (flac/mp3) sekä kännykän valokuvien ja videoiden backup levynä, mutta voi käyttää kaikkeen muuhunkin. Appissa on itsessään perus musiikki- ja videosoitin mikä on riittänyt omaan käyttöön. NAS:ssa on wifi -verkossa mm. automaattinen backup toiminto puhelimen valokuville yms. NAS:lla voi ladata tiedostoja (mm. magnet linkit), yhdistää Hikvisionin valvontakameroihin jne. Valvontakameraa minulla ei ole mutta torrent-lataus toimii moitteeta ainakin magnet -linkillä mitä nyt kerran testasin.

Löytyy myös USB -portti mihin voi liittää USB muistitikun tai ulkoisen kiintolevyn. Lisäksi on HDMI -portti jolla voi kytkeä mm. televisioon ja katsoa laitteelle tallennettuja videoita jos TV:stä ei löydy Chromecast tms. toimintoa.

Ainakin oma android smart TV näkee NAS:n kodin verkossa ja TV:llä voi katsella/kuunnella laitteella olevaa mediaa.

Suunnitelmissa on hankkia laitteeseen isompi, vähintään 1 TB levy (tukee max. 2 TB).

NAS:a käytetään ja hallitaan tuon HikBox appin kautta. Windows 10 tietokoneella pääsee myös tiedostoihin käsiksi esim. naputtelemalla Resurssienhallinnan osoiteriville NAS:n lähiverkon IP:n tyyliin \\192.168.1.133 kunhan on aktivoinut asetuksista Samban ja DLNA:n.

Musiikki ja videot ovat toistuneet wifi -verkossa virheettömästi. Kotiverkon ulkopuolella on satunnaisesti ilmennyt pätkimistä. Epäilen että johtuu kotona olevan 4G liittymän ja Huawei B715 modeemin uppikaistasta.

Edit: lauantaina 18.1. ilmoitti HikBox appi että NAS:n on uusi firmware päivitys 1.28.0 ja se ladattiin sekä asennettiin automaattisesti taustalla.
Lähes kaksi vuotta on tuosta viestistä minkä kirjoitin ja ajattelin että nyt on hyvä hetki kertoa nykykuulumisia :geek:
Eli edelleen on tuo Hikvisionin NAS käytössä. Nykyään käyttö on oikeastaan vain videotiedostojen toistoa mobiililaitteilla ja android-TV:llä. Välillä oli vähän ongelmia raudan kanssa, mutta sen jälkeen kun vaihdoin HDD:n SSD -levyyn niin satunnaiset jumit ja kaatumiset loppuivat. Lisäksi firmware -päivityksiä tuli enemmän ja vähemmän säännöllisesti tähän nykyiseen V2.5.5 saakka. Nyt on ollut hiljaista eli lie tuki lopetettu :cautious: Käytön toimivuuteen vaikutti myös että 4G liittymä ja modeemi vaihtui kuituliittymään. Lisäksi asensin modeemin perään gigabit kytkimen ja Deco Mesh -verkon. Yhdistelmä toimii huomattavasti paremmin kuin alkuperäinen 4G modeemi/reititin systeemi.
Mutta boksi toimii, käy ja kukkuu edelleen. Eihän tuo mikään oikea ja vakavasti otettava NAS ole, mutta toimii tuossa tarkoituksessa eli mediatiedostojen toistossa kotiverkossa mobiililaitteilla. Lisäksi uusimmalla firmwarella on laitteen oma videosoitin jo ihan siedettävä (mm. tekstitykset toimii) mutta yleensä vain menen kännykällä/tabletilla tiedostonhallinta appiin ja sieltä verkkolevylle (eli tuohon Hikvision NAS:n) ja käynnistän toiston sieltä, jolloin tiedosto alkaa toistumaan MX Playerissä oletuksena.
Ihan hyvin käytetty vajaa 40 euroa (SSD:lle ei lasketa hintaa kun se jäi yli PC:n käyttislevyn vaihdossa M.2 NVME asemaan).
 
Liittynyt
10.10.2017
Viestejä
111
Ehdotuksia purkista datan varastointiin sekä 1-2 henkilön video editointiin suoraan purkista? Varmaan 4 kovo slottia riittää, mutta mitä muuta näissä pitäisi ottaa huomioon? 10gt verkolle ja SSD levyille ei ole budjettia, 2x 8tb mirror tmv, backup ja vpn purkkiin yms perus hötöt. <400€ budjetti pelkälle purkille, vähempi parempi.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
817
Zyxelin nas542, vaikuttaakohan toi johonkin kun ei ole 6Gb/s? Miksei ole? Levyinä 4x3tb wd red
 

Liitteet

Juha Uotila

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
4 935
Oma nassi päivitetty, omasta puolestani voin sanoa että Synologyyn ei kannata sekaantua mikäli on edes harkinnassa asentaa tulevaisuudessa johonkin koneeseen Linux. Vanhan Qnap SMB palvelimen kanssa ei mitään ongelmia Ubuntun kanssa, sen ku klikkaa verkkokiintolevyn kuvaketta ja antaa käyttäjätunnuksen sekä salasanan kun se sitä kysyy. Synology sen sijaan täyttä paskaa, toistaseks mennään sillä Applen AFP touhulla, pääsee nyt kyllä katselemaan tiedostoja Ubuntulla mutta poistaa niitä en pystynyt kuin kerran.
Smb toimii ihan nätisti omalla Arch asennuksella ja Synologyn NAS:lla.
 

Juha Uotila

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
4 935
Hyvä sulle, olikos sulla mikä DSM versio Synologyssä? Entä teitkö jotain ihmseellisiä temppuja kun paritit Archin Synologyn kanssa?
DSM versio mulla on uusin 7-sarjan softa. Linuxilla en muistaakseni mitään kummallisempaa tehnyt (smb pakettien asennus tietysti) ja sen jälkeen yhdistäminen onnistui suoraan esim Dolphin:lla (KDE)
 
Liittynyt
14.08.2017
Viestejä
2 370
Qnap TS-230 hinta tipahti 185-->159 € ja ehkä olisi aika painaa liipaisinta. Onhan tuo järkevä ostos?

Tarkoitus olisi korvata tuolla "vanha" TS-228, jotta saisi ominaisuuslistaan snap-shotin turvaamaan ransomwarelta.

Tällä hetkellä firman serveriltä jatkuva openvpn-yhteys etäsijainnissa olevaan Qnapiin. Firman data robocopya käyttäen päivittäin muutokset ja viikoittain tärkeimmät tiedot omaan päivämäärällä merkattuun kansioon. Toimii semi ok, vaatii yhteyden puolesta välillä ylläpitoa. Tajusin vasta nyt käyttää muuttuvan ip:n sijaan xxx.myqnapcloud.com-osoitetta.

Voisi tuota vanhaa Qnapia käyttää jatkossa paikallisena varmuuskopiona, niin saisi myös hieman välittömämpää turvaa.
 

ltz

Liittynyt
30.07.2018
Viestejä
9
Olen etsinyt sopivaa ensimmäistä NAS-palvelintani tässä jo jonkin aikaa. Käyttötarkoituksia on useampia:
  1. Kotihakemiston siirtäminen verkkolevylle, jotta koneen vaihto sujuu helpommin
  2. PXE boot & rootfs (joko NFS tai iSCSI) raspiklusterin nodeille

Tarkoituksena käyttää pelkästään ssd-levyjä, ei niinkään nopeuden takia (koska verkko rajoittaa), vaan äänen/melun takia – NAS-yksikkö on tarkoitus sijoittaa TV-tasoon olohuoneeseen. Suunnitelmissa hommata alkuun 3x 1TB RAID5 konfiguraatioon.

Tällä hetkellä on 2 vaihtoehtoa, joissa molemmissa jonkilaisia miinuspuolia

QNAP TBS-464-8G
Plussat:
  • Äänetön
  • Todella pienikokoinen
  • 2x2.5GbE (lähinnä tulevaisuutta ajatellen, itsellä ei vielä 2.5GbE verkkoa)
  • 8GB muistia (eos onko tällä mitään merkitystä)
Miinukset:
  • Ei hotswap-tukea (koska NVMe), tämä suht. iso miinus, koska tulee myös palvelinkäyttöön

Synology DS620SLIM
Plussat:
  • Hotswap-tuki
  • Ilmeisesti suht. hiljainen jos pelkkiä SSD-levyjä

Miinukset:
  • Isokokoinen (verrattuna tuohon QNAPiin, ei tietysti muuten)
  • Vanhaa rautaa, kun on jo pari vuotta vanha malli (eos onko mitään väliä)
  • Nopeusrajoitteinen (SATA III & 2x1GbE)
  • Vain 2GB (ddr3) muistia (tosin laajennettavissa)

Mielipiteitä tai vinkkejä tähän? Onko esim. jommankumman softa merkittävästi parempi?
Jos tulee muita ehdotuksia niin 15cm on laitteen maksimikorkeus, josta ei voi joustaa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
666
LTZ, Qnapilta löytyy myös slim-mallinen HS-453DX-8G joka tukee hot-swappia.

 
  • Tykkää
Reactions: ltz
Liittynyt
08.01.2020
Viestejä
139
Tuossa aiemmin kun muistuteltiin ettei NAS ole backup niin juuri siihen käyttöön hommasin sen. Kotiserveriltä ajetaan joka yö backupit NAS:lle turvaan. On selvä että tämä ei ole aukoton varmuuskopio ja se on vieläkin selvempää että jos on "korvaamatonta" dataa eli vaikka firman kirjanpito tai sovellusten koodit, on ne pakko varmentaa vielä paremmin. Nykyään koodit alkaa monessa yrityksessä olla pilvessä ja kirjanpitokin samalla tavoin. Mutta kertokaas nyt mikä on kotikäyttäjälle fiksuin tapa varmistella tietoja?
Itse lähdin joskus synkronoimaan tiedostoja pilvipalveluun, joka lupasi rajoittamattoman tilan kohtuu edullisella kuukausimaksulla. Pilven upload-nopeus vain oli äärettömän hidas joten kaikkien kuvien ja videoiden (itse ottamia) synkronointi pilveen kesti liki muutaman kuukauden. Ei mennyt pitkään kun palveluntarjoaja läväytti uudet kuukausihinnat mutta vieläkin ikävämpää; rajoitti maksimitilan alemmaksi kuin mitä itsellä oli dataa siellä.
Seuraavaksi vaihdoin luotettavaan F-Secureen. No, sille kävi sama homma. Toki ymmärrän pilvipalvelujen bisneslogiikkaa eli alkuun haalitaan iso kasa käyttäjiä ja kun massaa on tarpeeksi, aletaan "rikastua" tai edes päästä tuottavaksi yritykseksi ja on arvioitu että asiakkaat on sitoutettu niin vahvasti palveluun että maksavat kyllä ja 30% on varaa menettää.

Siirryin USB-kiintolevy varmistuksiin. Levy kiinni ja backup ja taas levy irti. Täytyy vain muistaa tehdä tarpeeksi usein.

Tällä hetkellä NAS:lle kopsataan kotipalvelimen virtuaalikoneet ja omat henk. koht valokuvat. Valokuvat on se asia joiden toivoisi säilyvän vuosikymmeniä. Pilvipalvelu olisi ok, jos se vain olisi luotettava ja varma eli tiedot voisi olettaa siellä säilyvänkin. Miettinyt myös pitäisikö vuokrata tallelokero pankista ja käydä kerran kuussa vaihtamassa usb-levy toiseen. Jonkin verran nykyvalokuvissa on tullut harrastettua ns. hajautusta eli Googlen pilvessä on ainakin jonkinlaatuiset kopiot kännykkäkuvista (joita tulee eniten nykyään otettua).

Kun nyt niin kovasti muistetaan korostaa että NAS ei ole backup niin ottaisin vastaan ideoita miten olette toteuttaneet omat varmuuskopionne? Tallelokeron sijaan kiintolevyn voisi kiikuttaa myös sukulaiselle jolloin tulipalon jälkeenkin olisi vielä kuvia tallessa. Mutta pitäisi ottaa huomioon myös tilanne, jossa oma muisti vaurioituu niin että salasanoja ei enää muistakaan. Valokuvat pitäisi siis säilöä salaamattomina, mutta tällöin on tietysti pienen pieni riski että varas murtautuu sukulaiselle ja vie koko kuva-arkiston. Yksi konsti on tietysti valikoida kuvista pois kaikki, joiden menettäminen tai julkaisu julkisesti ei haittaa, mutta se olisi valtava homma. Jonkinlaista yksityisyyttä sitä nykyään kuitenkin kaipaa.
 
Liittynyt
21.09.2017
Viestejä
3 355
Kun nyt niin kovasti muistetaan korostaa että NAS ei ole backup niin ottaisin vastaan ideoita miten olette toteuttaneet omat varmuuskopionne?
Mulla menee ainakin yksisuuntaisena sinne kuuluisaan pilveen (FreeNASista), mutta ei millekään tuollaiseen "saat rajattomasti ilmaista tilaa" tyyliseen. Sen sijaan maksan siitä käyttämästäni tilasta, jolloin mitään tämän tyylistä ongelmaa ei tule. Ei tuo Backblaze B2 ainakaan ihan hirveitä summia mielestäni maksa.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
1 637
Kun nyt niin kovasti muistetaan korostaa että NAS ei ole backup
Kyllä NAS voidaan laskea ihan oikeaksi varmistukseksi, silloin kun datat eivät ole vain siinä. Vaikka pelkkä NAS ei paras mahdollinen varmistuskohde niin kyllä se kelvollinen on. Täällä on varmistukselle ihan oma ketjunsakin jota kannattaa lueskella ja jossa mieleen tulevat jatkokysymykset kannattaa esittää.

Jos NASsia käytetään varmistuksena niin kolmella kohdalla pääsee alkuun:
- Data ei sijaitse vain NASsissa vaan jollain muulla laitteella josta se varmistetaan NASsille.
- Käytetään varmistukseen softaa joka osaa versioida. Periaatteessa tämä ei ole ehdoton vaatimus jos dataa lisätään hallitusti ja se ei muutu mutta kryptologgereiden takia saattaa olla niidenkin kanssa hyödyllinen. (Esimerkiksi ajaa varmistuksen käsin kun kamerasta puretaan kuvat levylle, nämä kuvat eivät tule muuttumaan joten ei ole versiointitarvetta. (Oletuksena on että jos kuvaa muokataan niin se tallennetaan eri nimellä ja alkuperäiseen otokseen ei kosketa.))
- NASsin oikeudet rajataan niin että vain varmistuksen tekevä ohjelma/käyttäjä pääsee sille.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
495
muistuteltiin ettei NAS ole backup niin juuri siihen käyttöön hommasin sen.
Olisikohan kuitenkin ollut, että RAIDia ei pidä (yksinomaa) käyttää kuin se olisi datan backup.
Tärkeää dataa tulisi säilyttää vähintään kolmessa, erillisessä paikassa: missä sitä aktiivisesti käytetään, erillisessä ja ensisijaisessa varmistusjärjestelmässä sekä toissijaisessa varmistusjärjestelmässä, joka on fyysisesti eri paikassa kuin kaksi edellistä.

Hyvästä varmistuksesta sinulta puuttuu vielä se kolmas komponentti: ulkoinen levy kaverilla, kassaholvissa ja työpaikan pukukaapissa voisi olla siihen ratkaisu. Tai sitten siellä pilvessä.
 
Liittynyt
21.01.2017
Viestejä
230
NAS on tallennusmedia muiden joukossa. "Pilvi" on käytännössä iso NAS. Naru sormessa solmussa on sekin tallennettua dataa.

RAID on "vain" levy, joka voi -- paitsi (r)AID0 -- hiukan hajota ilman että kaikki data heti menetetään.

Valokuvat on se asia joiden toivoisi säilyvän vuosikymmeniä.
Sen lisäksi että tallennusmedia voi hajota, sille tallennettu data voi muuttua (bit rot). Kaiverrettu graniittikin kuluu ja unohdin jo, mistä solmun piti muistuttaa.

Tässä tulee useamman erillisen median toinen etu: kun huomaat (jos säännöllisesti tarkistat) etteivät kaikki kopiot olekaan enää identtiset vaan yksi poikkeaa muista, pystyt päättelemään kuka on vioittunut. (Tietenkin, jos kaikki kolme ovatkin yhtäkkiä erilaisia, ...) Vain kahdella kopiolla et päättele tutkimatta sisältöä, jos sittenkään.
 
Liittynyt
23.12.2019
Viestejä
2
Backuppeihin on monia hyviä tapoja, kuten jo mainittukin useassa paikassa säilyttäminen. Yhtenä kohtuuvaihtoehtona kun NAS -ketjussa ollaan, on käyttää kahta NAS asemaa. Joskus kun NASin joutuu uusimaan saattaa vanha, hitaampi jäädä ylimääräiseksi. Eli backupit uudemmalle primääriNASille ja vanha hitaampi NAS (joka toisessa lokaatiossa) tekee backupin näistä + versioinnin. Jos molemmilla mahdollisuus käyttää btrfs:ää, pienentää tämä bit rot vaikutusta.

Toki jos tärkeimmät datat backuppaa vielä pilveen ja arkistokappaleet m-disceille, on data kohtuullisen hyvin suojattuna + kustannukset kohtuullisia mikäli datamäärä kohtuullista. Toki kaikki kunnolla kryptattuna.

Näissä on eri käyttötapoja melkein yhtä paljon kuin käyttäjiäkin ja sopiva riippuu käytettävissä olevasta rahasta, osaamisesta ja vaivannäön kestämisestä, sekä valmiiksi olevista laitteista ja softista. Sopivin backup on usein sellainen, jossa on huomioitu riskit ja varauduttu niihin sopivalla kustannus/riskitaso suhteella. Hienokaan backupjärjestelmä ei auta, jos backuppeja ei jakseta tehdä säännöllisesti tai tarvittaessa ja jos niiden toimivuuteen ei voida luottaa. Siksi vaivattomuus+varmatoimisuus on aina plussaa.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
26.02.2019
Viestejä
2 447



Varmaan sopisi hyvin varmuuskopio ketjuunkin, mutta ihan hyvää tietoa synologyn käyttäjille, jos ei hyödynnä varmuuskopiointia vielä. Itse otin just tuon singe-version käyttöön versioinnin takia, Aikaisemmin oli pelkkä Local folder & USB (on edelleen rinnalla), mutta siinä ei ole versiointia ollenkaan. Eri versioita taisi maksimissaan olla jotain 250 kpl:tta joten luulisi riittävän.
1638458553823.png

En ole mitenkään erityinen synö uskovainen, mutta näin kahden vuodenkin jälkeen tällä on kiva "leikkiä", kun ovat mielestäni panostanut ohjelmistoon hienosti.
 
Liittynyt
03.11.2016
Viestejä
44
Vieläkös WD 6Tb Red -levy on suositeltava NASiin? Mulla on 1,5 vuotta vanha Synology DS918+ jossa on kaksi sellaista. (WD60EFAX) Kaksi paikkaa on tyhjänä ja voisin laittaa niihinkin levyt.

Jos hinta-laatusuhteeltaan parempia on niin kertokaa. Olen vähän ulkona päivän kovotrendeistä.
 
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
119
Vieläkös WD 6Tb Red -levy on suositeltava NASiin? Mulla on 1,5 vuotta vanha Synology DS918+ jossa on kaksi sellaista. (WD60EFAX) Kaksi paikkaa on tyhjänä ja voisin laittaa niihinkin levyt.

Jos hinta-laatusuhteeltaan parempia on niin kertokaa. Olen vähän ulkona päivän kovotrendeistä.

Tämä vuodelta 2020, mutta pitänee vielä paikkaansa. Voi olla että WD on lisännyt myös 8TB malleja SMR-tyyppisiksi. Jos haluaa mennä luotettavuus edellä niin HGST taitaa olla paras(luotettavin) valinta.

EDIT: lisätään vielä tämä revikka aiheesta.
 
Liittynyt
03.11.2016
Viestejä
44
Tämä vuodelta 2020, mutta pitänee vielä paikkaansa. Voi olla että WD on lisännyt myös 8TB malleja SMR-tyyppisiksi. Jos haluaa mennä luotettavuus edellä niin HGST taitaa olla paras(luotettavin) valinta.
Mennään luotettavuus edellä joten alan katsella noita HGST-levyjä. Toiveena on että seuraavan kerran asiaan pitää paneutua joskus +5 vuoden päästä, niin pikaisesti vilkaistuna tuo reilun satkun korkeampi levyparin hinta ei tunnu missään.

Kiitoksia
 

user9999

Platinum-jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 035
Laitetaan tänne. Synology tuotteet ei näytä olevan haavoittuvia Apache Log4j (CVE-2021-44228) haavoittuvuudelle.
 
Liittynyt
14.08.2017
Viestejä
2 370
Osa pienemmistäkin WD Red levyistä on jo käsittääkseni SMR. WD Red 4tb WD40EFAX on käsittääkseni SMR ja WD Red Pro WD4003FFBX on CMR

List of WD CMR and SMR hard drives (HDD) – NAS Compares
Eli käytännössä siis perusmalli-EFAX on SMR ja plusmalli-EFZX on CMR. Mennään siis 2x 4TB plusmallilla:
Pohdiskelin tuolle kiintolevyketjussa asiaa ja tuohon normi ja pro-mallin väliin mahtuu vielä plus, joka olisi CMR.
 

Aaltoliike

Alkuperäinen jäsen
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 255
Tässä on vähän ruvennut kieltämättä hirvittämään nuo Ransomwaret yms. Laitteena QNAP :in TS-879U-RP. 8-levypaikan vekotin. Muutenhan tuossa ei mitään vikaa ole, mutta käyttisversio on jämähtänyt 4.3.6 ilmeisesti lopullisesti. Nassessa on kuitenki kiinni Sandy Bridge i5-2500 ja 8GB keskusmuistia. Laite on kuitenkin saanut tietoturvakorjauksia ihan viimeaikoihin saakka.

Uudet 8-paikkaiset laitteet maksaa toisen munuaisen verran. Onkos tässä oikein mitään järkeviä vaihtoehtoja?
 

dun

Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 071
Itse odottelen kakkosnassia joka menee mökille.

Eli itsellä backup toimii niin että koneilta menee tunnin välein backup kotinassiin, sieltä napataan zfs snapshot kerran vuorokaudessa. Tärkeät tiedot menee sekä nassiin että suoraan pilveen omilla clienteillään.

Kakkosnassi kun saapuu, niin vuorokauden snapshot siirtyy sitten verkon yli sinne 1:1 säilytykseen (200/200M nettiyhteys välissä, jos siirtämiseen menee liian kauan aikaa, niin sitten pitää laittaa useampi snapshot).
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
239 690
Viestejä
4 189 142
Jäsenet
70 783
Uusin jäsen
tolvmaister

Hinta.fi

Ylös Bottom