Kaupalliset NAS-laitteet (Synology, Qnap, yms.) yleisketju

Viestiketju alueella 'Tallennus' , aloittaja Vorbild, 19.10.2016.

 1. Vorbild

  Vorbild

  Viestejä:
  44
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Yleistä keskustelua kaupallisista NAS-laitteista: kokemuksia, arvioita, näkemyksiä, jne.

  Artikkeleita, arvosteluja ja vertailuja:
  http://www.anandtech.com/tag/NAS
  http://www.smallnetbuilder.com/nas/nas-reviews
  https://uk.hardware.info/category/25/nas-devices


  Itselläni on ollut käytössä Synology DS414 WD:n Red-levyillä jo toista vuotta. Pääkäyttötarkoituksena on ollut median striimaus sekä läppärin ja pöytäkoneen back-uppaus, johon laite on sopinut mainiosti. Päivtykset ovat toimineet mallikkaasti ja erilaisia plugineja on saatavilla runsaasti: https://www.synology.com/en-us/dsm/app_packages/all_app

  Näissä valmis-nasseissahan joutuu jonkin verran maksamaan preemiota itse tehtyyn (aiemmin käytössä mm. FreeNAS), mutta toisaalta saa vastikkeeksi Applemaista vaivattomuutta - seikka, joka tietysti voi olla joillekin negatiivinen.
   
  Viimeksi muokattu: 19.10.2016
 2. WanhaPatu

  WanhaPatu Suurmöyhentäjä

  Viestejä:
  960
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Edellinen purkki oli Synology DS214+. Se kuoli kesällä, kun ukkonen rikkoi verkkoliitännän. Tilalle tuli DS216+II. Siirsin kiintolevyt (2 x WB Red 2TB) vanhasta laitteesta uuteen, kytkin virrat, annoin laitteen asennella ja päivitellä softat ja kaikki oli niinkuin ennenkin, umurmur-serveriä myöten. Olin varautunut jonkinlaisiin ongelmiin, kun purkin prosessorikin vaihtui ARMista Celeroniin. Tästä vaivattomuudesta maksoin kun Synologyn valitsin ja hetkeäkään en ole katunut.
   
 3. Panze

  Panze

  Viestejä:
  380
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Reilu vuosi sitten tuli hankittua Asustor AS-5004T (3 x WD Red 3TB) ja useita eri NASseja vuosien varrella käyttäneenä tuo on osoittautunut vallan mainioksi laitteeksi. Onpahan samalla tehnyt HTPC:n tarpeettomaksi. Kodi (ja HDMI-liitäntä) tosiaan löytyy ja paljon muitakin "Appseja" esim. Mame, SNESX, Popcorn. TimeMachine ja PC backupit toimivat hienosti ja siirtonopeudet gigan verkossa huippuluokkaa. PIA VPN oli helppo konffata suoraan laitteeseen.

  Kallishan tuo oli kuin mikä, mutta toiminut moitteetta ja ajanut enemmän kuin asiansa.
   
 4. Pege

  Pege

  Viestejä:
  15
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Itellä on ollut vuodesta 2012 saakka käytössä LG:n N2B1DD2. Levytilaa on 2x1TB. Erikoisuutena laitteessa on Blu-ray ja DVD Re-Writer asema. Hyvin on palvellut yleisenä tiedostojen säilytyspaikkana, ja lähiverkon mediatoistimena.
   
 5. Tege

  Tege

  Viestejä:
  2 037
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Riittääkö noissa armeissa puhti kunnollisiin nopeuksiin vaikkapa 1G verkossa?
   
 6. WanhaPatu

  WanhaPatu Suurmöyhentäjä

  Viestejä:
  960
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itse en huomannut nopeuseroa kun vaihdoin ARMista Celeroniin. Sama reilu 110 MB/s kulkee molemmilla, isoilla tiedostoilla. Tämä siis Windowsin Explorerin ilmoittamana nopeutena, en tiedä miten luotettavasti tuo nopeuden ilmoittaa.
   
 7. leripe

  leripe Ehdotuksia otetaan vastaan

  Viestejä:
  701
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Kyllä ainakin ds215j jaksaa helposti 1g.
  Prossuna tuossa: Marvell Armada 375 Dual Core 800MHz CPU
   
 8. systeemi

  systeemi

  Viestejä:
  240
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Qnap TS-251 käytössä. Hyvä kapine kaikenkaikkiaan. Pitäisi vaan opetella hyödyntämään edes puolet ominaisuuksista :D
   
 9. RadMike

  RadMike

  Viestejä:
  71
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  QNAP TS-410 rullannut vuodesta 2010. Varsin kätevä laite, 4 x 1.5 teran HDD konffattu siten, että kolme muodostaa raid5 pakan, neljäs on hot spare joka hyppää lennossa kehään jos joku pettää. Sitten pömpelin päällä vielä viides identtinen levy odottamassa päivää kun joku hajoaa.

  Olisko ollut 2014 kun sitten vielä tajusin miksi oikeissa räkkilaitteissa myös poweri on tuplattu. Kämpässä räpsähti ja Qnapin ulkoinen mokkula virtalähde päästi savut pihalle. Qnap sippasi luonnollisesti siihen ja olin varma että tää oli tässä. Uusi virtalähde maksoi Qnapilla n. 130eur. Ebaysta löyty Kiinasta n. 20eur/kpl joten laitoin kaksi tulemaan.

  Kiina poweri kiinni ja systeemi nousi ylös, ei kyllä voi valittaa kun mitään ei kadonnut/hajonnut :)

  On tuo melko monipuolinen laitos. Esim. ostamalla SSL sertin saa Webdavin viritettyä siten, että winkkarin resurssienhallinnasta voi suoraan yhdistää verkkolevyksi Internetin yli.
   
 10. Duke

  Duke

  Viestejä:
  32
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Asia mistä olen todella huonosti löytynyt googlella tietoa: Mitenkäs näissä toimii ne valmiiksi asennetut torrent-softat? Ja löytyykö niistä järkevä/toimiva auto-download RSS-feedistä? Asustorin ja QNAPin malleja lähinnä olen katsellut mutta tuo askarruttaa. Saisi edes vähän säästettyä sähkössä, kun ei tarvitsisi pitää aina pöytäkonetta päällä jotta yön aikana on valunut valmiiksi tuoreet kröhöm Linux distrot ihmeteltäväksi.
   
 11. sohvamooses

  sohvamooses

  Viestejä:
  142
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Asustor 6102T käyttöä reilut puoli vuotta takana. Kampe on melkoisen passeli backup- ja mediavarantokäytössä.

  Myös virtualbox tuli testattua, kasasin Centos pohjaisen Elk Stackin keräämään logia eri kotiverkon laitteilta. Alussa esiintyi snadia epästabiiliutta, mutta firmispäivityksen jälkeen homma on pelittänyt ok. Toimiva lamaratkaisu.

  +vakaa
  +napakka suorituskyky
  +sutjakka mediastream
  +kompakti
  +suht laaja ohjelmakirjasto
  -turhan äänekäs HDD lättyjä käytettäessä
  -saisi tukea paremmin virtualisointia
  -halvemmallakin pääsee

  Kaiken kaikkiaan peukku Asustorille.
   
 12. GJ

  GJ

  Viestejä:
  179
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2016
  Synology DS412+ ollut vuodesta 2013 asti ajossa. Todella tyytyväinen olen ollut, ainut huono puoli on ettei tähän malliin saa BTRFS tiedostojärjestelmää käyttöön, saisi nipun mukavia ominaisuuksia. Sen verran tyytyväinen olen ollut, että töihin hankittu pari isompaa mallia myös, ei niistäkään mitään valitettavaa.

  Mukana tuleva download station on ollut ihan toimiva torrent ja nzb lataamisessa, mutta saahan tuohon Dockerin kautta asennettua lähes minkä tahansa systeemin.
   
 13. RadMike

  RadMike

  Viestejä:
  71
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Valmiiksi asennettua en QNAP:ssa ole käyttänyt, mutta komentorivipohjainen transmission-daemon on erittäin vakaa ja kätevä laitos. On kyllä älytöntä pyörittää 4-ydin konetta, kun pikku NAS hoitaa saman homman 10-20 watin kulutuksella.

  transmission-remote asentamalla tuota clienttia voi sitten kätevästi käskyttää ihan winkkarin GUI:n kautta: https://sourceforge.net/projects/transgui/

  Oon edelleen vähän käsi tuon linuxin kanssa, mutta kun vaan saat opkg pakettimanagerin asennettua Qnappiin niin sillä on kyllä helppo asennella noita lisäsoftia. Eilen taistelin aiemman ipkg:n kanssa ja selvisi että optware / ipkg tuki on kokonaan loppunut ja nykyään opkg on oikea tapa saada softaa sisään boksiin ja esim tämä toimii suoraan ohjeena: https://wiki.openwrt.org/doc/uci/transmission

  RSS feedit veikkaan että menee suoraan tällä transmissioniin http://flexget.com/InstallWizard/SynologyNAS vaikka ohje ei olekaan Qnapille.
   
 14. Kepe

  Kepe

  Viestejä:
  672
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Vajaat kaksi vuotta ollut Zyxel NSA540 jossa 4x4 TB WD Red -kovot RAID-5:ssä. Muuten on toiminut ihan mukavasti, mutta uusin firmwarepäivitys sisälsi bugin, jonka takia koko hökötys jäi bootlooppiin. Johtui siitä että olin asettanut nassille kuukausittaisen boottauksen, ja uusi firmis ei sitten tuosta asetuksesta tykännyt. Korjaantui reset -nappia painamalla vehkeen käynnistyessä, joka siis palautti tehdasasetukset ja se "kamala" boottausaikataulu hävisi ja näin nassi osasi taas bootata loppuun asti.
  Tuo on tosi halpa muihin markkinoilla oleviin 4-paikkaisiin nasseihin verrattuna, ja sen kyllä huomaa fyysisen rakenteen laadussa. Koko laitos tuppaa rämisemään kiintolevyjen kiihdyttäessä pyörimään, ja joskus se rämisee ihan huvikseen muuten vaan. Nyt on pari viikkoa osannut olla hiljaa jostain syystä.

  Hyviä puolia laitteessa on edullinen hinta muihin verrattuna (~250e alkuvuodesta 2014) ja 2 x gigabitin verkkoliitännät. Ohjelmia tuolle löytyy jonkin verran, mutta en ole käytellyt oikeastaan mitään. Transmissionilla latasin joskus sellaisen parinsadan gigan jutskan jolla oli vähän seedaajia jonka takia lataus kesti pienen ikuisuuden. Ihan kätevä webbikäyttöliittymä siinä oli, helppo lisätä torrentit tai magnet-linkit.
  Huonoa tuosssa on vähän halpa rakenne joka tuppaa joskus resonoimaan ja kai tuossa on vähän rajoittuneemmat ominaisuudet ja kevyempi prosessori kuin kalliimmissa vehkeissä.

  Itselle tuo on riittänyt mukavasti, säilytän siellä esim. valokuvia, sarjoja, leffoja, musiikkeja ja backuppeja jne... Se on konffattu Windows-koneisiin verkkokiintolevyksi ja nassilla pyörivän Twonky-serverin kautta näkee mediat esim. tabletilta ja videot voi heittää pyörimään esim. chromecastin kautta telkkariin BubbleUPNP:n avulla.
   
 15. antero

  antero

  Viestejä:
  2 957
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Onneksi ne saa halutessaan pois. Qnapin päivitys asentaa support ohjelman joka kerta ja joka kerta poistan sen. Muutenkaa ei kannata pitää palveluja mitä ei tarvitse, itsellä taitaa olla päällä vain Samba jota kautta siirrän tiedostot ja wetek player hakee niitä. Mitään torrentteja en halua nassissa pyörittää.
  Itsellä linux lataukset hoitaa miniläppäri joten sähköä ei kulu turhaan ei laitteet jää nettiin jakelemaan turhaan.
  Muutenkin reitittimestä kannattaa laittaa ip:n uusimisajat tappin, etti turhaa herättele nassia.
   
  Viimeksi muokattu: 01.11.2016
 16. Obi-Lan

  Obi-Lan ¯\_(ツ)_/¯

  Viestejä:
  751
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Synologyn DS216+ löytyy, tuommoinen hieman karsitumpi malli mutta kuitenkin Celeronilla ja muistikampa vaihdettu 8Gb. Mukavan pieni ja kompakti, mahtuu verkkolaitekaappiin eikä käytännössä kuulu sieltä, vaikka ilmanvaihto ei kovin kaksinen ole. x86 malleissa on Docker tuki mihin saa linux tunkkeja pyörimään niin ei tarvitse kaikkea "pikkusälää" ajella milloin milläkin purkilla.

  Ainakin Synologyn download stationiin näyttää saavan RSS fiidejä lisättyä autodownloadilla, en ole itse kokeillut.
   
 17. Duke

  Duke

  Viestejä:
  32
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Tätäkin vaihtoehtoa olen kyllä miettinyt, että jos hommaisi NASin pelkästään verkkolevyksi. Vanhan kaapissa lojuvan miniläppärin valjastaisi sitten tekemään lataukset, jos NASin omat softat eivät tunnu sisältävän riittäviä ominaisuuksia.

  RadMiken ehdotus linuxin kanssa säätämisestä kuulostaa vaan lähtökohtaisesti siltä, että mukavuuden haluisena ei sitä välttämättä jaksa alkaa niin paljoa ihmettelemään. Eli mahdollisimman simppeliä toteutustapaa etsitään.
   
 18. leripe

  leripe Ehdotuksia otetaan vastaan

  Viestejä:
  701
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
 19. Duke

  Duke

  Viestejä:
  32
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Kiitoksia tuosta! Synologyn NASeja en ollut edes tajunnut vertailla. Hinnat noissa kyllä sitten vähän tuppaa karkaamaan melkoisiksi.
   
 20. fr0zen

  fr0zen

  Viestejä:
  453
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Eipä tommonen intelin nuc kone paljoa sähköö vie jos windowssia/linuxia haluais käyttää ja sitä kautta pitää ns. lataus/päivittäisessä käyttöön.
   
 21. leripe

  leripe Ehdotuksia otetaan vastaan

  Viestejä:
  701
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Joo eivät ole halvimpia, mutta laatu korvaa sitä kyllä.
  Softa/tietoturvapäivitykset tulee ajallaan ja kaikkiin mahdollisiin malleihin. Esim. changelogia: https://www.synology.com/en-global/releaseNote/DS211j
   
 22. Obi-Lan

  Obi-Lan ¯\_(ツ)_/¯

  Viestejä:
  751
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tämä Synology malli on suhteellisen halpa, toki vaan 2-bay, 1 nic jne. Itse aikoinaan pähkäilin noita kanssa niin päätin ostaa vaan 2-bay mallin ja isommat kovot vs. useampi bay ja pienemmät kovot.
   
 23. antero

  antero

  Viestejä:
  2 957
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
 24. Duke

  Duke

  Viestejä:
  32
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Nelipaikkainen kiinnostaisi ihan siinäkin mielessä, että alkuun voisi hommata 2x 3TB WD Redit ja myöhemmin laajentaa toiset kaksi. Se kun olisi huomattavasti edullisempi vaihtoehto, kuin hommata toinen NAS rinnalle.

  Kaksipaikkaiseen melkeinpä sitten olisi pakko ostaa heti alkuun 2x 4TB.
   
 25. hatih

  hatih

  Viestejä:
  623
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  En ole katsonut miten nyt mutta silloin kun purkin ostin oli Qnapin 4- ja 5-paikkaisia sen verran vähän hinnaneroa että jälkimmäinen oli hyvä valinta, nelipaikkaisessa menee 25% tehollisesta kapasiteetista pariteettiin, viisipaikkaisessa enää 20%. Ainakin Qnapilla ja Synologylla on noita 5-paikkaisia.
   
 26. Obi-Lan

  Obi-Lan ¯\_(ツ)_/¯

  Viestejä:
  751
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itse taas en luota RAID5:een siispä 2x4Tb RAID1 vaikka onkin kalliimpi. Tuohon Synologyyn saisi ulkoisen SATA häkin kiinni mutta Synon omat lisähyllyt ovat yhtä kalliita kuin NAS itse enkä ole bongannut mitään järkevää kiinalaista missä olisi pelkkä eSata port multiplier.
   
 27. Pertti Kosunen

  Pertti Kosunen Basic Input/Output System

  Viestejä:
  3 109
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Synologyn ulkoinen esata-kotelo on hidas, latenssit ovat häiritsevän pitkiä, en suosittele jatkuvaan käyttöön.
   
 28. hatih

  hatih

  Viestejä:
  623
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Kokemusta vai fiilistä? En ole mitenkään liikaa ollut RAIDien kanssa tekemisissä mutta en ole huomannut eroa ykkösen ja vitosen välillä. On siitä ykkösestäkin datat hävinyt ennen kuin kaksi levyä ollut rikki joten varmuuskopioinnin kannalta se on ihan sama onko ykkönen vai vitonen ja käytännössä kuluttajakäytössä noissa ei oikein ole muuta eroa kuin hukkatilan määrä. Ja ehkä joissain kokoonpanoissa nopeus.
   
 29. Pertti Kosunen

  Pertti Kosunen Basic Input/Output System

  Viestejä:
  3 109
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Oli käytössä 2 levyn lisäkotelo raid-1 käytössä, taisi olla ekan polven 8 paikkaisessa Atom Synologyssa. Verkon kautta käyttäessä kaikissa toiminnoissa oli useiden sekuntien viive, jatkuvan streamin luku ja kirjoitus toimi kuitenkin ihan hyvin katkeilematta.
   
 30. TBO

  TBO

  Viestejä:
  37
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  Näille koti(levy)palvelinpurkeille ilmeisesti olisi paljon hyötyä pienestä SSD:stä?
  Ajatella se välimuisti/käyttöjärjestelmäkäyttöön, ja 4-paikkaisessa saa vielä rakennettua kylkeen vaikka RAID5 jos tahtoo.
  Lukunopeuksia kuitenkin rajoittaa verkkopiuhan kupari enemmän kuin pyörivä ruoste, joten siinä sillä ei ole merkitystä.
   
 31. Pertti Kosunen

  Pertti Kosunen Basic Input/Output System

  Viestejä:
  3 109
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Perus valokuvat/musiikit/leffat jne. tiedostopalvelin ei taida juurikaan hyötyä SSD-välimuistista, mutta jos käyttää virtuaalikoneita yms. raskaampia lisäosia, niin voi saada huomattavaa parannusta.
   
 32. Panze

  Panze

  Viestejä:
  380
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itse n. 13 vuotta erilaisten RAID-pakkojen kanssa työskennelleenä en ole havainnut erityisiä ongelmia RAID5 konfiguraation tai sen luotettavuuden suhteen verrattuna vaikkapa RAID1 konfiguraatioon. Kyseessä tosin enterprise ympäristöt, mutta eipä entinen HP MicroServer kokoonpanoni eikä nykyinen Asustorin NASsikaan ole temppuillut RAID5 setin kanssa.
   
 33. Obi-Lan

  Obi-Lan ¯\_(ツ)_/¯

  Viestejä:
  751
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jäi täsmentämättä sen verran, että kohdistan RAID5 kritiikkiäni sen käyttöön isojen ja hitaiden SATA levyjen kanssa. Harvemmin siinä on ongelmaa vaikkapa 300-600Gb 10k/15k SAS levyjen kanssa. Näissä vielä yleensä se hotsparekin. Ei taida kukaan vendorikaan suositella RAID5 tekoa NL-SAS levyistä?

  Töissä tullut vastaan useita hajonneita RAID5 pakkoja, ihan merkkipalvelimissa HP/IBM/Dell. Yhteistä näille on ollut isot hitaat SATA tai NL-SAS levyt ja ovat olleet valmistajan omilla tarroilla. Yleisin lienee se, että yksi levy hajoaa, se vaihdetaan, rebuild lähtee -> toinen levy pamahtaa. Tai jos pari vähän nikottelee, muutama RAID5 stripe korruptoituu ja pakka alkaa hiljalleen korruptoitua. Se rebuildikin yleensä kestää aika kauan hitailla isoilla levyillä ja kuormittaa tietty sitä koko pakkaa 100% sen buildin ajan.

  Ja horinani pointtina siis se, että ei siinä RAID5 kanssa varmaan mitään silloin kun kaikki levyt toimii. Mutta jos siellä joku alkaa nikottelemaan niin siinä kohtaa olisi hyvä olla varmuuskopio jo olemassa.
   
 34. Panze

  Panze

  Viestejä:
  380
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Juu samojen merkkipalvelimien kanssa tullut jumpattua itsekin, ehkä ne huonot levyt ovat vain sattuneet kohdallesi ;)

  Ja varmuuskopiot pitää jokatapauksessa olla olemassa - oli konfis mikä tahansa.
   
 35. Lagittaja

  Lagittaja

  Viestejä:
  2 062
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Jotenkuten aiheeseen liittyen ja kun nyt RAID:sta puhuttiin niin...
  TekEnterprisen (kanava nykyään Level1Enterprise) video jossa keskustellaan btrfs/ZFS ja perinteisestä RAID:sta ja sen tilanteesta. Samalla sitten sörkitään dataa (lue: bit rot) ja katsotaan mitä tapahtuu.
  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]

  Jos ei ole jolle kulle tuttu asia niin suosittelen katsomaan.

  Näissä COTS NAS laitteissa taitaa nykyisin olla se btrfs vaihtoehtona? Tosin ilmeisesti se btrfs:n raid5/6 on edelleen pahasti buginen...sitä odotellessa.
  Ja Synologyllähän se SHR on ilmeisesti mdraid vai onko siinä jokin muuttunut kun viimeksi asiaa tutkin?
   
  Viimeksi muokattu: 06.11.2016
 36. Obi-Lan

  Obi-Lan ¯\_(ツ)_/¯

  Viestejä:
  751
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ainakin mun Synologyssä näyttäisi olevan mdadm, lvm ja brtfs sitten dataosion levyjärjestelmänä.
   
 37. laoz

  laoz

  Viestejä:
  29
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Noniin isi-pappa päätti lähteä NAS-maailmaan tilaamalla QNAP-TS-453A-8G ja siihen 4x3 TB WD RED. Tulee tiedostopalvelimeksi koko perheelle ja HDMI-liitännällä 4K-telkkuun oli tarkoitus laittaa, mutta tuossahan ei taida olla 4K@60 hz tukevaa HDMI-liitäntää? Kun tiedostopalvelimeksi tulee, niin mikä RAID kannattaa laittaa, kun 6 TB ehkä riittää, mutta 9 TB olisi optimi?
   
 38. Lagittaja

  Lagittaja

  Viestejä:
  2 062
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
 39. fr0zen

  fr0zen

  Viestejä:
  453
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Mä laittaisisin raid5 noi 4x3tb redit.
   
 40. Encrypted

  Encrypted

  Viestejä:
  198
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Miksi? Raid5 tietää vain ongelmia, varsinkin tuon kokoluokan mekaanisilla levyillä.
   
 41. Lagittaja

  Lagittaja

  Viestejä:
  2 062
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Tämä^. Jos tästä neljän aseman RAID5 konfiguraatiosta kosahtaa yksi asema niin se tietenkin pitää vaihtaa > heität uuden aseman hajonneen tilalle ja resync > seuraavat 7-8 tuntia (tai kauemmin) kolme vanhaa limppua on täydessä kuormassa kun RAID5 uudelleenrakennetaan. Sitten on helvetin hauskaa jos se toinenkin asema kosahtaa ennenkuin uudelleenrakennus on valmis..
  Jos nyt RAID5 ja 6 välillä mietitään niin mieluummin se RAID6. Käytettävää tilaa on vähemmän mutta pakasta voi ne kaksi asemaa hajota yhden sijaan. Muista myös pitää ainakin se yksi limppu sitä hajoamista varten varalla niin saat levyrikon sattuessa kohdalle resyncit tulille mahdollisimman nopeasti.
   
 42. Encrypted

  Encrypted

  Viestejä:
  198
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Itse suosin pelkästään RAID1 ja RAID10 vaihtoehtoja. Pariteettiraidit ovat poissa laskuista.

  Esim. Dell julkisti seuraavan jo vuosia sitten:

  RAID 5 is no longer recommended for any business critical information on any drive type
  RAID 50 is no longer recommended for business critical information on Class 2 7200 RPM drives of 1TB and higher capacity.
   
 43. laoz

  laoz

  Viestejä:
  29
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Noniin masiina ja limput haettu. Kiitoksia kommenteista... ajattelin Raid 5 riittävän, kun erittäin tärkeät tiedot pidän erillisellä ulkoisella levyllä. Eka raid tässä tulossa ja ei ole ollut levyrikkoja ennen, jossa datat menetetty, vaikka "serveri ollut 24/7 päällä. Onko raid niin paljon herkempi rikkoutumaan sitten? Kun levyrikko sitten tulee niin onko se helppoa vain laittaa uusi levy sisään ja kone hoitaa hommat?
   
 44. laoz

  laoz

  Viestejä:
  29
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuli selailtua hieman myös Qnapin foorumia ja taidan tehdä RAID 10 pakan ja ostan yhden levyn suoraan kotiin hyllyyn, kun levyrikko tulee 4 levyn kohdalla luultavasti muutaman vuoden kuluessa...
   
 45. Lagittaja

  Lagittaja

  Viestejä:
  2 062
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Muista sitten että RAID10:stä voi teoriassa kaksi levyä hajota mutta paskalla säkällä voi hajota väärät kaksi.
  RAID10:hän on siis nested raid, RAID1 pari ja ne on sitten RAID0:ssa keskenään.
  [​IMG]
  Yllä olevasta kuvasta voi esimerkiksi Disk 0 ja Disk 2 hajota > korvaat levyt ja resync = data tallessa.
  Mutta jos disk 0+1 tai 2+3 hajoaa niin sitten data on menetetty.

  Ja eihän se ettei levyrikkoja ole ennen ollut takaa sitä etteikö se osuisi kohdalla. Shit happens.
  Jos ei siinä ensimmäisen vuoden sisällä kosahda niin sitten joskus kolmen vuoden jälkeen saattaa alkaa tapahtumaan kun päästään amme käyrän toiseen päähän.
  Hyvä että sinulla on erillinen paikka tärkeille tiedoille. RAID kun on vain RAID. Ainoa asia miltä se sinua suojaa on se levyrikko kun data tallennetaan useammalle levylle.
  Se ei esimerkiksi suojaa sinua bit rot ongelmilta. RAID ohjain tietää asemista yhtä paljon kuin sinäkin jos vilkaiset SMART tietoja. Mistä RAID ohjain voi tietää palauttaako levy validia dataa? Ei mistään.
  Jos bit rot meni yli hilseen, kiinnostaa ja on ~ tunti aikaa niin vilkaise #35 postauksen spoiler nappulan taakse.
   
 46. nestori

  nestori

  Viestejä:
  150
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  OBR10 käsittääkseni edelleenkin on se kori mihin kannattaa munansa laittaa.
   
  Lagittaja tykkää tästä.
 47. Lagittaja

  Lagittaja

  Viestejä:
  2 062
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Menit nyt pointista ohi.
  Neljän levyn RAID10:ssä limppuja voi hajota yksi tai kaksi.
  Neljän levyn RAID6:ssa limppuja voi hajota kaksi.
   
 48. -JPS-

  -JPS-

  Viestejä:
  11
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Ostin tossa black friday aikaan Synology DS216+II. + 2x 3TB WD RED levyä. helppokäyttöinen. Aluksi en tosin tajunnut, että oikeastaan kaikki palvelut ovat päällä suoraan, kun ne apit on asennettu.

  Toinen juttu jota en heti tajunnut oli, että voin ladata android tv:hen ja Ipadiin applicaation(DS Video) jolla voi selata ja katsoa leffoja ja sarjoja, joita oon ladannut. Paljon parempi kuin kodi, jota käytin ensin.

  Samaan aikaan katselin Qnapin vastaavia boxeja, jotka hinta / hardwaren suhteen pieksää Synologyn semi reilusti, mutta tuli semmoinen fiilis, että Tää ois hetppokäyttöisempi loppukäyttäjäsoftien puolesta, niin päädyin tähän, kun vaimo käyttää mediaa myös.

  Plussaa
  - Hyvä videonkatselusofta, Ipad, Android TV(Sony)
  - SMB, NFS, DLNA, webapp, jne
  - Backup softa...uu
  - Helppokäyttöinen
  - Omaan käyttöön ihan hyvin potkua. Ei ole t ullut pätkimistä vastaan missään, esim streamauksessa. en ole vielä 4k:ta kokeillut
  - Tosi kätevä käyttöönotto
  - Jos haluaa käyttää netin yli, niin mahdollista synologyn palvelun kautta(en käytä tietoturvasyistä) tai portforwardilla.

  Miinusta
  - Ei oo halvimmasta päästä
  - Hieman äänekäs, eli en pitäisi makuuhuoneessa. Muuten ei erityisen huomattava.
   
 49. CalEpitan

  CalEpitan BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  1 704
  Rekisteröitynyt:
  24.11.2016

  Kerropa sitten kokemuksia!

  Käykö kuumana, pitääkö meteliä? Telkkarin läheisyydessä ei mitään hurisevaa pönttöä voi pitää.
  Jos tuohon laittaa 4 x 2 teraa levyä, niin paljonko käytettävissä tuolloin on tilaa, 6 teraa vai? Eli käytännössä pitäisi yksi levy ostaa varalle eli 5 x 2 teraa. Kallista lystiä..

  https://www.verkkokauppa.com/fi/product/41083/gmrgh/QNAP-TS-453A-8G-verkkolevypalvelin

  4 x LAN, miksi niitä muuten on noin monta? Ihan vaan että voi ilman routteria laittaa 4 konetta kiinni? Vai voiko tuolla saada jonkun nelinkertaisen nopeuden lähiverkkoon noiden avulla :eek:
   
 50. Yeenoghu

  Yeenoghu Neighbour of the beast

  Viestejä:
  378
  Rekisteröitynyt:
  07.11.2016
  Link aggregation, eli https://en.wikipedia.org/wiki/Link_aggregation

  Ja juuri niin, tuolla saadaan lisää nopeutta, mutta vain tietyissä tilanteissa, sekä lisäksi tai vaihtoehtoisesti vikasietoisuutta.


  Ja omaan tilanteeseeni liittyen. Oma Drobo-FS alkaa olla elinkaarensa päässä, kahdesta syystä. Tukee max. vain 16TB eli enää en levyjä suurempaan vaihtamalla saa lisää kapasiteettia. Ja toisekseen tuo rousku on rasittavan hidas. Isoilla tiedostoilla kirjoitusnopeus on n. 23 MB/s ja lukunopeus ei juurikaan suurempi. Pomminvarma laite noin muuten ja kapasiteetin lisääminen ei voi olla enää yksinkertaisempaa kuin Drobossa.

  Niinpä olen kuumeisesti etsinyt seuraajaa ja QNAP:n ja Synologyn väliltä tulen luultavasti tekemään valintani, kun kriteerit ovat:
  - Luotettava
  - Tehokas
  - Yli 4 levyä mahduttava (5-8)
  - Tuki isoille levyille, eli nyt +8TB kiekoille ja laitteen elinkaarelle tukea vielä pitkään.
  - Kirjoitusnopeus on RAID 5 /Hybrid RAID tai vastaavassa tilassa oltava gigabitin verkon siirtonopeuden tasolla eli n. 100MB/s
  - Kapasiteetin lisääminen pitää sujua helposti ja ilman koko arrayn uudelleenalustusta.
  - 10 Gb portit plussaa, muttei välttämätön
  - Hardware encryption plussaa, muttei välttämätön
  - Näytönohjainta tai mediantoisto-ominaisuuksia en kaipaa, sitä varten löytyy omat laitteet.
  - Hinta alle 700€ ilman levyjä.

  Itse bongasin QNAP:n valikoimasta mallit Qnap Turbo TS-563 ja QNAP TS-531X, eli tämä https://www.qnap.com/en/product/model.php?II=260&event=2 ja https://www.qnap.com/en-us/product/model.php?II=194

  Ilmeisesti TS-531X on uudempi malli(?) ja hitusen heikosti saatavilla juuri nyt, mutta heittäkääs vielä Synologyltä vastaavia ehdokkaita. Muitakin merkkejä toki saa ehdottaa.

  Onko jotain pahaa sanottavaa noista kahdesta kuunapista?
   
  Viimeksi muokattu: 18.12.2016