Kalastus

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Hug Eboner, 17.10.2016.

 1. tsutsi

  tsutsi

  Viestejä:
  77
  Rekisteröitynyt:
  19.12.2016
  Vähän on itsellä into mennyt jo tämän vuoden pilkkireissujen osalta.. 15cm vettä jonka päällä toiset mokomat jossei ylikin raskasta lunta..
  Jostain syystä vaikka suhtkoht hyvä kuntoinen olenkin niin ei vaan innosta.

  No mutta, tässä ehtii sitten venettä laittelemaan kesäkuntoon taas. Uusi humminbird helix mega+ tuli tilattua myös niin pääsee sitäkin asentelemaan sitten!:love:
  Toki tilannetta vähän vaikeuttaa se, että vene on korjauksessa kun varkaat väänsivät syksyllä veneen laatikot auki ja samalla alumiinit mutkalle, onneksi ei tarvi itse maksaa.:nb:
   
 2. Kene

  Kene

  Viestejä:
  5
  Rekisteröitynyt:
  16.11.2016
  Viime syksynä tuli jostain tarjouksesta hankittua Lowrance elite ti9. Itselle ensimmäinen "kunnon" kaiku. Kumpaas karttaa, C-MAP vai Navionicsia, suositellaan? Ajattelin tälle vuodelle kartat laitteeseen ostaa, vaikka 90% ajasta tuleekin ajeltua tutulla järvellä. Järvikartat siis, muut plussaa.
   
 3. ville1303

  ville1303

  Viestejä:
  8
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itse tilasin jenkeistä garmin panoptix ice fishing bundlen ja olen sitä käyttänyt nyt kuukauden päivät. Täytyy sanoa että on muuttanut aika tavalla pilkkiharrastuksen. Saalismäärä ja -laatu on parantuneet kun kalojen löytäminen on helpottunut. Toinen asia on se että suoraa näkee kalan reaktiot eri vieheitä ja uittotapaa kohtaan. Tietenkään sitä kalaa ei aina saa ottamaan vaikka kuinka näkisi livenä sen. Jos ei syö niin ei syö.

  Ajattelin päivittää sen livescopeen kesän veneilykautta ajatellen. Onko kellään kokemusta panoptixista/livescopesta?
   
  makke tykkää tästä.
 4. tsutsi

  tsutsi

  Viestejä:
  77
  Rekisteröitynyt:
  19.12.2016
  C-Mapsista ei ole meikällä kokemusta, mutta navionicsia tullut nyt pari kolme vuotta käytettyä. Sille siis meikältä pointsit.
  C-Mapsille pystyt tekemään omaa karttaa ilmaiseksi, navionicsillä maksullinen ns.
  Navionicsillä kortin ostosta päivitykset 12kk ajan ilmaista. Sen jälkeen ostettava uusi lisenssi, mikäli haluaa päivityksiä. C-mapsin osalta en osaa sanoa kuinka niillä toimii.:)
   
 5. Kuspho

  Kuspho

  Viestejä:
  146
  Rekisteröitynyt:
  03.01.2017
  Kaira pitäisi ostaa, onko suosituksia mikä olisi kunnollinen. Ahvenia olisi siis tarkoitus käydä pilkillä kokeilemassa. Minkähän kokoinen on paras kompromissi reijän koon/kairaamisen keveyden suhteen?
   
 6. makke

  makke

  Viestejä:
  95
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Rapalan kairat ovat testejä voittaneet (vuosi sitten 5" koossa).
  Itselläni on 6" Heinola, taittomalli. Olen ollut siihen tyytyväinen. Eikä ole niin tarkkaa kalan nostamisen kanssa kun reikä on isohko.

  Moralta on tullut mielenkiintoinen kaira: Mora Ice Ultra Light 150mm / 1,9kg / 99€
   
 7. Maso

  Maso

  Viestejä:
  278
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  6" on sopiva. Kevyt kairata ja saa luupään vielä läpi. Veljellä 10" kaira jolla poraa käsin, itse olin jo aika hapoilla kahden reiän jälkeen.
   
 8. Bustis

  Bustis

  Viestejä:
  57
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  6" sinisellä terällä on kevyt kompromissi kairaamiseen, tällä viitaten siis vanhaan UR:ään tai nykyiseen Heinolaan. Terässä on hyvä olla kovateräpala eli vaikka makean veden terällä (UR/Heinola Juhla/Jubilee, musta terä) kairoja edullisemmin saakin niin niissä voi olla terävyyden kestossa sitä myöten eroa.

  Mikäli jostain vielä löytyy Rapala UR-kairoja vaihtoterillä ja komposiittikruunulla niin ei kannata ostaa vaikka kuinka poistohintaan saisi, kestävyys ollut vähintäänkin kyseenalaista. Sittemmin ovat käsittääkseni siirtyneet metallikruunuun joka kestää pakkasen, jään ja raa'an vääntövoiman yhdistelmää, tästä siis jo useampi vuosi. Myös sekalaiset Abu Garciat ym. Rocket Racerit kannattaa jättää väliin.

  Perus satunnaiseen pystypilkkimiseen 4,5" kairakin riittää hyvin ja vähälumisina talvina ainakin etelän jäillä ei kierteen pituudellakaan ole aivan valtavaa merkitystä, enemmän voi joutua pumppailemaan. On pienempään reikään joskus hauki kolahtanut reiän alareunaan ja karkuun on päässyt mutta tarvitseeko niitä paijattavaksi nostellakaan muuta kuin jotain somea varten tietysti nykyään. Ja reunaan osuu kyllä 6" reiässäkin jos huono säkä käy tai ei ole tarkkana loppunoston kanssa.

  Tällä haen lähinnä sitä, että alkuun pääsee pienemmälläkin sijoituksella ja kaverit ovat saaneet kyllä Bilteman kairallakin (olikohan Moran kopio tai jopa valmistama) hyvin reikää aikaiseksi, toisaalta kun ostaa kerralla kunnollisen ja riittävän suuren niin säästyy kahden ostolta. Eroa painossa tai kairatessa ei ihan valtavasti huomaa kunhan on kaira muuten kunnossa.
   
 9. Shadowhunter

  Shadowhunter

  Viestejä:
  57
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kannattaa suosiolla ostaa kuuden tuuman kaira. Huomattavasti monikäyttöisempi kuin perus nelonen. Ei niissä ole niin paljoa eroa kairatessa, että sen takia tyytyisi pienempään.

  Itse olen ollut tosi tyytyväinen motonetin titaani runkoon ja siinä rapala-ur kruunu vaihto terillä. Maksaa hitosti, mutta kaikki harrastukset tuppaavat olemaan kalliita.
   
 10. Kuspho

  Kuspho

  Viestejä:
  146
  Rekisteröitynyt:
  03.01.2017
  Vaikuttaa että se 6" olisi sitten paras ostos. Pitää käydä katselemassa paikallisissa liikkeissä tarjontaa. Kiitokset neuvoista.
   
 11. Maso

  Maso

  Viestejä:
  278
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Talvihaukihan on maultaan aivan helvetin hyvää.
   
 12. Hug Eboner

  Hug Eboner

  Viestejä:
  332
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Sain vihdoin hommattua ul-setin. Vapa oli kyllä kunnon heräteostos ja ei käytännössä ollut mitään tietoa minkälainen keppi kyseessä, mutta vaikuttaa ainakin hypisteltäessä pätevältä.
  Edit: ai niin piti laittaa http eikä https että kuvat toimii

  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 20.02.2019 klo 12:52
 13. RouVix

  RouVix

  Viestejä:
  160
  Rekisteröitynyt:
  26.10.2016
  Olen saanut itseni solmuun lupa-asioiden kanssa. Kalastonhoitomaksu on tietysti maksettuna, mutta koska keväällä meinasin aloitella siianongintaa niin rupesin selvittelemään, mitä lupia tarvitsen Espoo/Helsinki jos useammalla vavalla aion siikoja narrata.

  Hämää jotenkin ihan helvetisti, kun Helsingin sivustolla sanotaan Helsingin kaupungin viehekalastusluvasta, että "- oikeuttaa kalastamaan Helsingin vesialueilla lukuun ottamatta Vanhankaupungin koskea ja suvantoa". Mutta, eikö kalastonhoitomaksun maksamalla saa kalastaa joka tapauksessa Helsingin vesialueilla...? (lukuun ottamatta erityisalueita, kuten vanhankaupunginkoski).

  Olenko ymmärtänyt kalastonhoitomaksun antamat oikeudet väärin, eli tarvitsenko kuitenkin Helsingin vesialueille myös Helsingin luvan, vai onko tuo Helsingin viehekalastuslupa vain sitä varten, että voin kalastaa usemmalla vavalla? (3 kpl rannalta). Ja tokihan kannattaa tietysti hankkia Helsinki/Espoo-lupa, ettei tarvi murehtia millä puolella rajaa on.
   
 14. Hug Eboner

  Hug Eboner

  Viestejä:
  332
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Käsittääkseni yhdellä vavalla saa kalastaa kaikkialla suomessa jos on maksanut kalastuksenhoitomaksun (lukuunottamatta erityisalueet), mutta jos kalastaa monella vavalla niin tarvii vielä lisää lupia.
   
 15. Teemuki

  Teemuki

  Viestejä:
  143
  Rekisteröitynyt:
  07.01.2017
  Taas on tullut tuhlattua neljä päivää elämästä Vätsärin järvillä. Tähän aikaan vuodesta on vielä aika hiljaista. Pilkillä muutamia harjuksia, rautuja, ahvenia, taimenia ja mateita. Suurimmat noin kilon luokkaa lajissaan, paitsi raudut. Juomukset (talvella jään alla verkot) vielä kokematta. Naapurimökin erakko on saanut kymmenittäin siikoja verkoilla, niistä saatiin jo maistiaisia.

  Harmittaa, kun on oppinut liian hyvälle kalastuksen suhteen. Ei enää tule lähdettyä sunnuntaipilkille lähijärvelle, kun on tottunut usean päivän reissuihin näin mahtaviin maisemiin.

  Onko porukalla suositella pilkkihaalaria seuraavan kymmenen vuoden käytölle? Veden / tuulen pitävä, taskut nyky ajan laitteille, vyölenkit ja lahkeet saa vesitiiviisti saappaiden päälle. Lämmin ei tarvitse olla, alle voi kerrospukeutua.
   
 16. nuusk1s

  nuusk1s

  Viestejä:
  146
  Rekisteröitynyt:
  01.01.2017
  Tarvitset erillisen luvan jokatapauksessa kun käytössä on enemmän kuin yksi vapa. Tarvitset erillisen luvan jokaiselle vesialueelle jossa aiot useammalla vavalla kalastaa.

  Monivapalupien nimikkeet ja käytännöt vaihtelevat melko kirjavasti, parhaiten asia selvinnee ottamalla yhteyttä kalastusalueen yhteyshenkilööön, niiden sevittäminenkin on varsinkin pienemmissä alueissa melko kiven takana.
   
 17. RouVix

  RouVix

  Viestejä:
  160
  Rekisteröitynyt:
  26.10.2016
  Ok, pitänee varmistaa, mutta ilmeisesti nyt siis kuitenkin hankin sen "uistin/Espoo ja Helsinki" espoolaisena. Helsinki kutsuu samaa "Helsinki Espoo viehekalastuslupa", mutta molemmat maksaa 17e ja sillä saan kalastaa siikaa kolmella vavalla Espoon ja Helsingin vesialueilla. Onpas mukavaa että nämä on tehty noin selkeiksi.