Automaatista tulee perus-vaaleapaahto-juhlamokkaa jos automaattiin lataa perus-vaaleapaahto-juhlamokka-papuja. Suodatinkeittimeenkin voi ladata vaikka minkälaista kahvia, sen kun ostaa vaan ja mieluiten jauhaa itse. Ihan samoja papuja voi käyttää kummankin sorttisessa kahvinvalmistuslaitteessa.
Se paperinen suodatin kyllä vaikuttaa siihen uuttoon.
Se ei missään tapauksessa tarkoita että kahvi olisi pahaa, mutta ei kannata erikseen sekoittaa asioita keskenään jotka eivät ole samoja.
Jos kahvin jauhaa tuollaisen koneen vakioasetuksella tai lungo-tyyppiselle espressolle sopivalla jauhatuksella, niin ison vesimäärän tuuttaaminen siitä läpi tuottaa tarpeettoman kitkerää kamaa kun jauhatus on liian hieno suhteessa pitkään uuttoaikaan. Parempi tehdä lyhyempi shotti + jatkaa 90C vedellä americanoksi.
Tai sitten pitää vääntää se jauhatusasetus todella karkeaksi, jolloin pitkä uuttoaika on sopivampi. Mutta sitten ei taas voi tehdä cappucinoa tai lattea kun kahvi jää ali-uutetuksi.
Koska halpiskoneilla ei voi säätää jauhatusta kuppikohtaisesti, jää halpiskoneella vaihtoehtoja minusta kolme:
1) optimoidaan jauhatus + veden määrä espresso-like uutolle (hienohko jauhatus ja vähän vettä) ja tehdään sillä lattet, lungot, espressot ja cappuccinot + kun halutaan pidempi ”normikahvi” niin jatketaan espresso tai tupla-espresso americanoksi kuumalla vedellä
2) optimoidaan jauhatus pitkälle kahville (karkeahko) ja vedetään isompi määrä vettä kahvista läpi. Tällöin saadaan ihan jees kahvia joka asiaan vihkiytymättömälle varmaan menee läpi ”filtterikahvina”. Paitsi että ei ole filtteröity paperilla (enemmän rasvaa) jne. Tällä asetuksella tehdään isoja kompromissejä sen suhteen, että espressoshotit ovat aika kuraa kun karkeasti jauhetusta kahvista ei saada uutettua hyviä makuja irti.
3) ei välitetä mistään mitään ja vedetään randomilla ja ollaan tyytyväisiä tuloksiin. Tämäkin toimii jos ei ole koskaan perehtynyt syvällisemmin kahviin.
Halvalla automaatilla on joka tapauksessa hyväksyttävä, että hifistellä ei voi. Ja asiaan vihkiytynyt ymmärtää koneen rajat ja toimii
—
En mene neuvomaan mikä on muille paras ratkaisu. Itse vedän gaggian bean-to-cup:lla strategialla 1.
Käytännössä vedän kahvini vääntämällä tupla-espresson (2x ~9g kahvia + 2x 30g vettä kuppiin asti) + lantraan kuumalla vedellä ja tilkalla maitoa (ei pakollista, makuprofiili ihan balanssissa ilman maitoakin) tuosta aikalailla suomalaisen reilu 2dl kahvikupillisen.
—
Onko sellaisia täysautomaatteja joilla voi vaihtaa ilman manuaalista kiristysruuvin runttausta jauhatusastetta? Minulle ei ole tullut vastaan. Tuo on käytännössä se asetus jolla päätetään että kantsiiko tehdä espressoa vai pitkää kahvia. Jos sitä ei voi säätää automaattisesti -> kannattaa tehdä vain toista.