Kahvihifistely

Käykö tuohon ihan tavan keittämätön riisi?
Taisin käyttää jotain pikariisiä, sen koostumus tuntui irrottavan paremmin. Ja toki keittämätöntä.
Lopuksi riisijämät koneistosta jauhamalla jotain halpispapua läpi muutaman sekunnin ajan.
 
69D3504D-DBD9-4931-883C-5A6DB5951C93.jpeg

Ei vaan saa kuviosta vielä symmetristä :(
 
Ykkösmallia puhdistin jauhamalla riisiä läpi kunnes ei enää värjääntynyt. Eikös tuosta uudemmasta saa enää sitä kartioterän ulompaa osaa irti?
Juuri näin eli riisiä läpi ja lopuksi 10 sekkaa jotain papua läpi, niin tulee riisin jämät vittuun. Ellei sitten halua makunautintoa kokea ja tarjoaa anopille riisikahvia. Kokemusta on :D
 
Espressomasiina vilkuttaa taas vaihteeksi descaling-valoa ja tuotteen mukana tullut (delonghin) litku on loppunut. Mitä litkua olette käyttäneet tätä puhdistusta varten ? En ainakaan ala merkin omaa nestettä ostamaan kun varmasti perusmarketin "Pirkka-vastine" varmaan ajaa samaan reippaasti halvemmalla hinnalla.

Vai mitä muut ovat käyttäneet ?
 
Espressomasiina vilkuttaa taas vaihteeksi descaling-valoa ja tuotteen mukana tullut (delonghin) litku on loppunut. Mitä litkua olette käyttäneet tätä puhdistusta varten ? En ainakaan ala merkin omaa nestettä ostamaan kun varmasti perusmarketin "Pirkka-vastine" varmaan ajaa samaan reippaasti halvemmalla hinnalla.

Vai mitä muut ovat käyttäneet ?

Sitruunahappoa.
 
Millaisella koneella teet? Miettinyt oman päivitystä, kun tekee aika heikkoa cremaa ja vaahdotuksessa menee turhan paljon vettä joukkoon.

Rocket R58 espressokone ja Mazzer mini e myllynä. Noilla on menty nyt 2-3 vuotta.

Ihan alkuun oli Nespresso, jonka mausta ja laadusta pidin. Mutta aika kalliiksi tuli juoda muki tolkulla kahvia.

Sitten ostin Krupsin automaattikoneen, joka teki napinpainalluksella espresson. Maidon vaahdotus tuolla koneella oli karmeaa. Silloin lähinnä tarvitsin ylimääräistä vaahdotinta.

Sitten hommasin Nuova Simonelli Oscar koneen ja Grinta myllyn, joilla pari vuotta tein oikein mainioita kahveja.

Tuosta päivitin sitten nykyisen kokoonpanon.
 
Olen yrittänyt löytää kahvimyllyä, jolla saisi jauhettua kahvia myös pannukahviin sopivalla karheudella. Aika huonosti valmistajien sivuilla tietoa. Osaisko joku suositella perusmyllyä, jolla varmasti saa jauhettua pannukahvia?
 
Olen yrittänyt löytää kahvimyllyä, jolla saisi jauhettua kahvia myös pannukahviin sopivalla karheudella. Aika huonosti valmistajien sivuilla tietoa. Osaisko joku suositella perusmyllyä, jolla varmasti saa jauhettua pannukahvia?
Wilfa

Tolla riittää skaala ainakin pressopannuun, joka lienee jauhatukseltaan samaa karkeutta kuin pannukahvi. Hienompaa päätä en ole testannut, kun Aeropressilläkin teen inversiomenetelmällä pitkän haudatuksen ja käytän samaa karkeutta.
 
Wilfa

Tolla riittää skaala ainakin pressopannuun, joka lienee jauhatukseltaan samaa karkeutta kuin pannukahvi. Hienompaa päätä en ole testannut, kun Aeropressilläkin teen inversiomenetelmällä pitkän haudatuksen ja käytän samaa karkeutta.
Kiitoksia, käyttäjäkommenteissa moni mainitsi tuon sopivan hyvin myös pannukahville.

En tajunnut etsiä myllyjä pressojauhatuksella. Ilmeisesti presso- ja pannujauhatuksen karheus on suurinpiirtein sama.
 
Kiitoksia, käyttäjäkommenteissa moni mainitsi tuon sopivan hyvin myös pannukahville.

En tajunnut etsiä myllyjä pressojauhatuksella. Ilmeisesti presso- ja pannujauhatuksen karheus on suurinpiirtein sama.
Jauhatus saattaa tuon säiliön reunaan merkatulla asteikolla tuottaa hiukan karkeampaa kuin kaupan valmiiksi jauhetut pannujauhatukset. Lopulta kuitenkin omat mieltymykset määrittelevät, kuinka karkeaksi tai hienoksi jauhaa. Tossa riittää vielä säätövara karkeammaksikin. En ole kokenut tarpeelliseksi muuttaa enää, kun löysin omaan makuun sopivan karkeuden. Joka onkin siinä mitta-asteikolla juuri se pressopannulle suositeltu. Kannattaa kyllä kokeilla muutella tuota, varsinkin jos vaihtelee usein eri papujen välillä. No ok. Jos ihan rehellisiä ollaan, tuskin huomaisin maussa mitään eroa. Tai sitten huomaisin selvän eron, vaikka säätöön ei olisi edes kajottu.
 
Kiitti vinkeistä, laitoin tuon myllyn tilaukseen. Tosiaankin menee varmaan hetken aikaa, ennen kun löytää oikeat pavut ja säädöt, mutta siihen olen jo varautunut.

Tärkeintä oli, että mylly pystyy jauhamaan tarpeeks karkeaa, jottei tarvitse katua ostosta.
 
Hei, kahvimylly hakusessa. Onko kokemuksia näistä myllyistä? Onko näissä delonghin myllyissä muuta eroa kuin 521 löytyy näyttö ja tekeeköhän sillä mitään?
https://www.amazon.de/DeLonghi-KG-520-M-Elektrische-Kaffeemühle/dp/B01KPN9K0W/ref=sr_1_1?keywords=kg521&qid=1559894983&s=kitchen&sr=1-1
https://www.amazon.de/DeLonghi-Dedica-Kaffeemühle-Edelstahl-110-120/dp/B01JP0LAFE/ref=sr_1_10?keywords=kg521&qid=1559895030&s=kitchen&sr=1-10
tai
https://www.amazon.de/KitchenAid-5KCG0702EER-ARTISAN-Kaffeemühle-Scheibenmahlwerk/dp/B01HQ8CBJG/ref=sr_1_fkmr0_1?keywords=kitchenaid+702eer+kaffeemühle&qid=1559895186&s=kitchen&sr=1-1-fkmr0

Espressokoneena on delonghi ec680 De'Longhi Dedica Manual Espresso Machine - EC680 - Red

Tolla koneella ei mitään kahvilatason koneiden superhienoa jauhatusta pysty edes valmistamaan, niin riittäisiköhän noiden myllyjen karkeussäätö omaan käyttöön? Muitakin vastaavan hintaluokan myllyjä saa ehdottaa, mutta näiden ulkonäkö miellyttää enemmän kuin esim. Baratza encoren
 
Pistin haisemaan ja tilasin Lelit Anitan -> https://espresso.lelit.com/product/4

Nyt kaipaisin vinkkiä tuohon maidon vaahdottamiseen.
Millä konsteilla siitä saisi tasaisen vaahdokasta ja mitä maitoa käytätte?

Maidoista parhaaksi olen itse havainnut kevytmaidon. Espresso housessa käyttävät täysmaitoa. Homogenoimaton vaahdottuu huonommin kuin homogenoitu.

Youtubesta itse olen opetellut. Sitä ei kuitenkaan kovin helppo ole oppia, vaan vaatii toistoja pirun paljon, enkä voi sanoa osaavani hyvin vielä vuodenkaan jälkeen. (Kone on tosin aika huono tällä hetkellä)

Monet käyttää lämpömittaria (itse en) saadakseen maidon oikeaan lämpötilaan. Mä olen käyttänyt omaa kättäni: kun kannu polttaa kättä, on lämpötila ~oikea.

Tärkeää on myös lisätä oikea määrä ilmaa. Ilmaa lisätään kun maito on kylmää. Jos on liikaa ilmaa, tulee vaahdosta ns. Tönkköä ja jos taas liian vähän, ei vaahtoa tule lainkaan.

Kun ilma on lisätty, tulisi maitoon saada pyörivä liike aikaiseksi. Tämä pyörivä liike hajottaa/pienentää ilmakuplia.

Kun vaahdotus on valmis, tulee kannua kopauttaa pöytään (hajoittaakseen mahdollisia kuplia) pari kertaa ja jatkaa pyöritysliikettä hetki ennen kaatamista.


Tässä jotain vinkkejä, toivottavasti auttaa. Paremmat voi neuvoa lisää :)

@Teppo en
 
Oon käyttänyt punaista rasvaista laktoositonta maitoa. Sen käyttäytyminen ja ominaisuudet on olleet omaan makuun. Samoin vaahto on oikeanlaista ja käyttäytyy oikein.

Kannattaa pyörittää vaikka vettä alkuun kannussa, jotta näet miten omalla laitteella saa kaikkein parhaimman liikkeen aikaiseksi.

Kannun asento, nesteen määrä, pillin asento jne vaikuttavat myös paljon kuinka kovaan liikkeeseen nesteen saa ilman lisäys osuuden jälkeen.

[emoji4]
 
Kannattaa pyörittää vaikka vettä alkuun kannussa, jotta näet miten omalla laitteella saa kaikkein parhaimman liikkeen aikaiseksi.

Tätä täytyy kyllä kokeilla :) Punaista maitoa tulee itse käytettyä. Tulee kyseistä maitoa juotua muutenkin, joten passaa hyvin ja ihan hyvin tuo on tuntunut käyttäytyvän vaahdottaessa.
 
Tuli kiinnostuttua tekemään jotain muutakin kuin perus suodatinkahvia. Arvosteluiden ja netin selailun jälkeen tuli äsken tilattua Delonghi Dedica EC685-espressokeitin. Delonghi Dedica espressokeitin EC 685.M

Alkuun ajattelin testailla valmiilla espressojauhatuksella mitä kaupasta saa ja myöhemmin laitan tilaukseen Baratza Encore-kahvimyllyn, joka on kans hintalaatusuhteeltaan aika kattava verme aikalailla kaikkien arvosteluiden mukaan. Baratza Encore Coffee Grinder

Saas nähdä mitä tästä tulee :)

Kyllä tästä tuli pysyvä tapa juoda kahvia ja paluuta tavalliseen suodatinkahviin ei ole. Tilasin juuri Baratza Encore-kahvimyllyn ja säkin Lavazza Super Crema-papuja kaveriksi. Pääseepä tekemään espresson juurijauhetuista pavuista.

Seuraava upgrade voisi olla sitten itse espressokoneen päivitys jossain vaiheessa :) Kenties Gaccia Classicin uusi malli tms.
 
Seuraava upgrade voisi olla sitten itse espressokoneen päivitys jossain vaiheessa :) Kenties Gaccia Classicin uusi malli tms.

Tuo kone alkoi kiinnostamaan itseänikin, onko kokemuksia tai enempää tietoa tuosta Gacciasta? Hinta olisi tällä hetkellä todella edullinen, mutta onko sama panostaa suoraan Silviaan? MIssä tuo häviää Silvialle kun käyttö on espresson tekoa pelkästään itselle pari kolme kertaa päivässä.
 
Tuo kone alkoi kiinnostamaan itseänikin, onko kokemuksia tai enempää tietoa tuosta Gacciasta? Hinta olisi tällä hetkellä todella edullinen, mutta onko sama panostaa suoraan Silviaan? MIssä tuo häviää Silvialle kun käyttö on espresson tekoa pelkästään itselle pari kolme kertaa päivässä.

Gaccia Classicista on myynnissä useampaa versiota. Tuorein versio taidettiin julkaista tämän vuoden puolella. Ehkä parhaiten erottuu etupaneelin painikkeiden tyylistä.

En ole kauheasti perehtynyt tuohon, mutta arvostelujen mukaan on ollut varsin pätevä ehdokas tuossa hintaluokassa vaikka toki kilpailijoitakin on mm. juuri Silvian ja esim. Brevillen tuotteista. Pitää tutkia paremmin kin ajankohta uudelle keittimelle on lähempänä :)
 
Silvian kone + mylly (rocky) ei varmaan mene pahasti metsään? De'Longin halpis koneella on tullut väsäiltyä viimeiset 5 vuotta. Täysautomaatti on kutkuttanut jo tovin, mutta kun on tottunut käsin vaahdottamaan niin halvemmaksi tämä paketti tulisi kuin Jura/Siemens EQ9 tm. Toisaalta myös automaatin vaahto voi olla pettymys? Caffit tulee tilailtua Caffin verkkokaupasta, aina tuoretta ja suoraan postilaatikkoon.
 
Espressot vei tämän miehen mennessään ja Delonghi EC685-koneen jälkeen oli päivitys edessä. Baratza Encore-mylly ja uusi Gaggia Classic Pro.

Gaggia Classic Pro.jpg
 
Siemens EQ.3 S300 täys automaatti löytyy+ löytyy myös Pauligin kapselikeitin, joka lähinnä varalaite.
tubesta löytyy esittelyitä enempi.
+suodatin kahviin ei paluuta, aivan eri kaffea.
+helppo nopea tapa saada kahvi,espresso tai cappuchino.
- laite pakottaa pesuohjelmaa imo turhan usein noin 3-4viikon välein.

en näe eroa Juraan
 
Espressot vei tämän miehen mennessään ja Delonghi EC685-koneen jälkeen oli päivitys edessä. Baratza Encore-mylly ja uusi Gaggia Classic Pro.

Gaggia Classic Pro.jpg

Paljonko uusi Gaggia maksoi? Katselin jo että saisi hyvää hintaan, mutta tarkempi tarkastelu paljasti harhaanjohtavan markkinoinnnin ja vanhemman mallin :|
 
Tämä on nyt ehkä enemmänkin "anti-hifistelyä" tai "hifistelyn vastakohta", mutta ajattelin nyt kuitenkin mainita, että Biltemassa on tarjouksessa 450 gramman paketti ruotsalaista keskipaahtoista kahvia hintaan 1 euro. Jujuna tuossa on se, että noissa tuntuu olevan parasta ennen päiväys lokakuussa 2019, mutta kova tarjous joka tapauksessa ja itse laitoin noita pakkaseen.

Eikä ole edes pahaa kahvia, päinvastoin maussa ei ole mitään valittamista. Varmaan jonkun ison ruotsalaisen paahtimon tuotantoa.

Kahvi
 
Viimeksi muokattu:
Tuli vastikään ostettua Oatlyn ikaffe kauramaitoa ja voi juma, että toi on maistuvaa lattekahveissa ja se jopa vaahtoaa hyvin. Suosittelen :tup:
 
Viimeksi muokattu:
Tuli vastikään ostettua Oatlyn ikaffe kauramaitoa ja voi juma, että toi on maistuvaa lattekahveissa ja se jopa vaahtoaa hyvin. Suosittelen :tup:
Komppaan tätä. Juon itse kahvini mustana, mutta maistoin tuolla ikaffella maustettua kahvia ja se oli jopa hyvää näin mustan kahvin juojan mielestä.
 
@Teppo en Pirun komea latte art :)

Itsellä vielä lastensaappaissa. Aika vastikään oppinu saamaan tekstuurin sopivaksi ja sitten seuraava vaihe onkin hankala kun pitäisi onnistua piirtelemään :) Sydän on varmaan helpoin eka steppi ja se alkaa jo pikkuhiljaa onnistumaan.

Latte.jpg
 
@Teppo en Pirun komea latte art :)

Itsellä vielä lastensaappaissa. Aika vastikään oppinu saamaan tekstuurin sopivaksi ja sitten seuraava vaihe onkin hankala kun pitäisi onnistua piirtelemään :) Sydän on varmaan helpoin eka steppi ja se alkaa jo pikkuhiljaa onnistumaan.

Kiitos! Hyvältä näyttää ja siitä se lähtee! [emoji3] Usein ongelmana alkuun on liian paksu maitovaahto. Menee itselläkin monesti vaahto liian paksuksi ja sen jälkeen ei onnistu mikään.
 
  • Tykkää
Reactions: |le
Tilasin kahvimyllyn ja 1.2 kiloa kaffa roasteryn papuja. Mikä on järkevin tapa säilyttää kahvipaput? Tuossa kumminkin menee jonkin aikaa että koko kahvipapusatsi tulee käytettyä.
 
Tilasin kahvimyllyn ja 1.2 kiloa kaffa roasteryn papuja. Mikä on järkevin tapa säilyttää kahvipaput? Tuossa kumminkin menee jonkin aikaa että koko kahvipapusatsi tulee käytettyä.
Itse pitäny pakettia jääkaapissa (olettaen, että on ilmatiivis sulku). Jotku laittaa vakuumipusseihin ja pakastimeen...itelle tässä vaiheessa vielä liian hifistelyä.
 
Pakkasessa ja kaadan aina muutaman shotin pavut kerralla hopperiin. Ei juurikaan työlästä, sillä pavut jauhaantuu myös pakastettuina.
 
Ostin n. 3 kuukautta sitten kahvimyllyn pitkän pohdinnan jälkeen. Sen verran hyvää kahvia saa itse jauhamalla, että olisi pitänyt ostaa mylly jo vuosia sitten. 65 euron panostuksen jälkeen ei ole enää tarvinnut keitellä kahveja viikon vanhoista puruista. Olen säilyttänyt noita 450g papupusseja ihan vaan suljettuna kaapissa ja tuntuu ettei pavut juurikaan kerkeä väljähtämään viikossa.

Noh mutta nyt mietityttää myllyn puhdistaminen. Ohjekirjassa ei ollut tarkkoja ohjeita puhdistamisen suhteen, mutta tässä ketjussa ihmiset suosittelevat myllyn puhdistamista riisillä? Onko tämä oikeesti myös kahviloiden jne. käyttämä tapa ja myllyt kestävät riisin jauhamisen?
 
Noh mutta nyt mietityttää myllyn puhdistaminen. Ohjekirjassa ei ollut tarkkoja ohjeita puhdistamisen suhteen, mutta tässä ketjussa ihmiset suosittelevat myllyn puhdistamista riisillä? Onko tämä oikeesti myös kahviloiden jne. käyttämä tapa ja myllyt kestävät riisin jauhamisen?

Näin olen ymmärtänyt, että riisiä voi käyttää. Kaupasta löytyy myös puhdistukseen tarkoitettuja tuotteita jauhettavaksi, mutta kilohinta on jonkinmoinen.
 
myllyt kestävät riisin jauhamisen?
Jos myllyn kestävyys epäilyttää niin käytä pikariisiä, se on paljon pehmeämpää jauhettavaa. Eikä sitä riisiä heti tarvitse kourallista sinne myllyyn kaataa, pienemmälläkin määrällä kuulee äänestä onko se kovilla.
 
Jos myllyn kestävyys epäilyttää niin käytä pikariisiä, se on paljon pehmeämpää jauhettavaa. Eikä sitä riisiä heti tarvitse kourallista sinne myllyyn kaataa, pienemmälläkin määrällä kuulee äänestä onko se kovilla.
Varmaan kannattaa tuota pikariisiä kokeilla. Ainakin omasta wilfasta hajosi rattaat tai jotkut sisältä kun tavan riisillä kokeilin viime talvena. Tosin oli tuo mylly aika hyvin muutenkin rullattu käyttömäärän osalta.
 
Nyt kun töiden jälkeen tutkiskelin laitetta, niin myllyn terä vaikuttaisi olevan kaksiosainen ja ylemmän palan saa nostettua irti koneesta. Vaikuttaisi siltä, että tämän laitteen saa puhdistettua ihan vaan harjaamalla ja paineilmalla. Jokin verran saattaa jäädä pavuista tullutta rasvaa hankaliin paikkoihin. Tämä sinällään outoa, kun valmistajan sivuilla sanotaan: "Erityistä puhdistusohjeistusta tälle tuotteelle ei ole", olisivat sanoneet että laite on helposti puhdistettavissa :D

Wilfa WSCG-2 kyseessä siis.
 
Onko vinkkejä maidon vaahdotukseen, sillä täällä on selvästi osaajia.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 399
Viestejä
4 489 786
Jäsenet
74 154
Uusin jäsen
Almedin

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom