Miulla lähestyy muutto kaksikerroksiseen 100m2 rivitaloasuntoon, ja kaapelimodeemin osto on tiedossa. Wifi pitäis saada toimimaan hyvin ylä- ja alakerrassa, eli joku mesh-verkko olisi paikallaan.
Tällä hetkellä pohdinnassa, että joko hommaan AVM modeemin ja extenderin tai vaihtoehtosesti torista edullinen käytetty modeemi siltaavaan tilaan ja perään joku laadukas mesh-reititinhässäkkä.
AVM-ratkasu saattaa olla vähän kalliimpi, mut onkohan noi AVM:n mesh-systeemit kuitenki hintansa arvoisia, niin kuin keskustelujen perusteella ite modeemit ovat? Ja onko kellään kokemusta tosta AVM:n tv-virittimestä - saakohan sillä kaapelikanavat näkymään AppleTV:hen, niin ettei tarviis telkkarille vetää omaa antennipiuhaa?
e. Sen verran vielä lisäystä omiin kriteereihin, että en oikein siedä modeemin buuttailua, varsinkin jos siinä on riski ip:n vaihtumiselle. Kannattaako noi halvat Sagemcomit tai Arrikset unohtaa sillattuinakin, vai toimiiko ne pelkkinä modeemeina robustisti? Ilmeisesti wifin kanssa ovat aika kaatuilevia.
Täällä melkein saman kokoinen kaksikerroksinen rivari. Toki olosuhteet ja rakenteet aina vaihtelee.
Kaapelimodeemeita (Elisan verkko) on ollut reilun puolenkymmentä, aina ns. viimeisin malli, mitä Elisalla on ollut tarjota. Bewanin ja Ciscon kautta Arriksen tuotteisiin, joista Arris TG2492s toimi ihan ok 100M liittymällä useamman vuoden. Yhteys alkoi kuitenkin pätkiä lähes päivittäin eli pudotti "synkan" lähes kellontarkasti päivittäin puolen päivän aikaan. Etätyöaikaan tuo oli kiusallinen ongelma esim. palaverien vuoksi. Elisan vikapalvelun mukaan mitään vikaa ei ollut ja linja näytti hyvältä, mutta käytännössä pätkiminen loppui saman tien, kun hankin Arriksen TG2482.
TG2482 oli muuten ok, toimi 150M->300M->1000M liittymissä sinänsä pätkimättä, mutta ei pitänyt nopeutta varsinkaan tuossa 1000M liittymässä. Latausnopeudet testattuna sekä nopeustesteillä, että tiedostojen latauksella olivat vaihtelevia. Ja jotta 1000M/50M liittymältä saisi kaiken irti, päätin hyvistä arvosteluista johtuen kokeilla Fritzboxia. Uusin kaapelimodeemi oli juuri tullut ilmeisesti markkinoille äskettäin (Fritzbox 6690), mutta päädyin kuitenkin jo pitempään "päivitettyyn" 6660 malliin, jonka saa myös seinälle kiinnitettyä helposti.
Fritzbox 6660 on suoriutunut 1000M liittymästä Arrista paremmin ja vakaammin. Nopeudet nousi n. 800M -> 900M, viive parani n. 13ms -> 10ms. Tämän lisäksi nopeus on vakaampi eli esim. nopeustestillä Fritzbox lataa rajoitinta vasten koko testin ajan, kun taas Arris lähti 800M ja päätyi usein 200M-300M eli nopeus hiipui mitatessa.
Kaikki edellä mainitut modeemit (pl. Fritzbox) ovat olleet ainoastaan siltaavia, perässä on aina ollut reititin erikseen. Reititin on pääosin hoitanut myös wifin, on testattu myös Ubiquitin eri variaatiot (ER-X/USG, AP LR). Ubiquitin vehkeistä voisi tarinoida kokonaan oman jutun, mutta en suoraan sanottuna ymmärrä, miksi tälläkin foorumilla lähes jokaiseen laitetiedusteluun vastataan noilla vehkeillä. Eivät mielestäni ole vaivan (esim. hallinta erillisellä toisella laitteella) ja hehkutuksen arvoisia.
Tällä hetkellä siis Fritzbox 6660 reitittävässä tilassa ja perässä Asus Zenwifi XT8 (AP-tilassa). Yhdistelmä toimii erittäin vakaasti, tämän vuoden puolella ei ole tarvinnut erikseen buuttailla laitteita yhteysongelmien vuoksi, ainoastaan jos on joutunut jotain asetusta vaihtamaan ja on vaatinut buutin. Sama Asus oli myös Arriksen perässä reitittimenä, mikä oli toimiva yhdistelmä mm. wifin osalta.
Olen kokeillut myös Fritz!Repeater 1200 AX mesh laajenninta, mutta wifin peitto ja toiminta oli pettymys tuolla yhdistelmällä. Mesh ei tuntunut toimivan läheskään yhtä varmasti kuin Asuksella, mutta voi olla myös asetuksista kiinni. Mm. yläkerrasta (missä itse modeemi sijaitsee) siirtyminen alakertaan ei siirtänyt puhelinta laajentimelle, vaan pysyi itsepintaisesti modeemin wifissä kiinni, vaikka yhteyden taso oli pudonnut heikoksi. Kaapelimodeemin wifi peitto ei siis ainakaan tässä tapauksessa riitä kattamaan kahta kerrosta, kulmasta kulmaan.