Nimenomaan. Tätä ei olisi voinut paremmin ilmaista.
Tuo milleniumin Intia-buumi kuivui kasaan juuri sen takia ettei tajuttu miten kapitalismi toimii. Jos ja kun siellä Intiassa on niitä oikeasti päteviä devaajia tai sitten suoranaisia "hardcore rokkistaroja" niin on aivan naurettava ajatus, että nämä tyypit jäisivät sinne kiltisti ottamaan ruoskaa selkään ja koodaamaan hikipajassa orjapalkalla kun voivat lähtä Piilaaksoon, Eurooppaan yms. nostamaan kunnon tiliä ja elämään huomattavasti turvallisemmassa ja muutenkin paremmassa yhteiskunnassa. Ne jotka sitten jäävät ovat kyllä halpoja, mutta kuten sanoit niin laatu seuraa perässä.
Ja niille jotka kuvittelevat Kiinan olevan hyvä ulkoistuspaikka niin näin Kiinassa asuvana ja IT-alalla töissä olevana (vaikutan useammassa kiinalaisessa suurkaupungissa), voin hiukan avata tilannetta.
- Devaajien palkat suurissa kaupungeissa alkavat n. 1900e ja jatkuvat aina 10 000e/kk asti. Keskipalkka devaajille on kovempi kuin Suomessa, mediaanipalkka hiukan alle Suomen tason.
- Laatu on selvästi huonompaa kuin Suomessa (keskimäärin). Ei ole mitenkään poikkeuksellista, että Kiinalainen "senior-devaaja" on samalla tasolla kuin vastavalmistunut suomalainen keltanokka tai parikymppinen innokas kesätyöläinen.
- Kommunikaatio, projektitaidot yms. ovat usein aivan hukassa. Monesti muuten helvetin kova ja pätevä devaaja ei meinaa saada millään esim. jira-tikettejä päivitettyä, ilmesty dailyyn, 5min code review:n vastaamisessa menee 2-3 vuorokautta yms. Asioista voi muistuttaa vaikka kuinka monta kertaa, mutta tavat ei juuri muutu.
- Dokumentaatiosta, kommenteista tai yksikkötestien olemassaolosta ei tarvitse edes puhua.
Pieni disclaimer: Yleisesti ottaen kiinalaiset ovat todella fiksua ja älykästä porukkaa ja heillä on imo. äärimmäinen potentiaali, mutta (kommunisti)kulttuurin tavat ja tottumukset ovat se suurin jarruttava tekijä.