IT-alan työpaikat

sellainen ikään kuin asioiden nopeasti kasaan saaminen ja konseptointi nopeutuu kun saa näkyviä asioita nopeammin aikaan. Samassa kontekstissa sellainen aavistuksen throw away -koodaus kuuluu asiaan, johon nää työkalut on ihan otollisia.
Tämmösestä on vaikea olla eri mieltä, vaikka noita omia epäilyksiäni olen kirjoitellutkin.
 
Jatkan vielä tän yhden postauksen verran cursorista. Hienosti se osaa katsoa mitä koodi tekee. Vanhaa amigakoodia käytin editorissa ja kysyin montako väriä ruudulla? "Koodin kanssa juttelu" ja ai:n avulla koodista selvääottaminen voi olla isomman oudon koodimäärän kanssa aika kova juttu. "missähän se oli se juttu mikä,..."

1730233095017.png
 
Ihan nykyisessä duunissa tullut vastaan aika paljon keissejä Copilotin kanssa ja puutteet useimmiten liittyvät ympäröivään in-house koodiin:
  • tarjottu koodi ei ymmärrä ympäröivän tuotteen tietomalleja
    • generoitu koodi voi yrittää accessoida attribuutteja joidenka nimet kuulostavat oikeahkoilta, mutta eivät ole
  • tarjottu koodi ei käytä sisäisiä kirjastoja asioihin oikein, kun kontekstiin ei saa mahtumaan tarvittavaa domain-ymmärrystä ympäröivästä maailmasta
Muutamia ihan kohtuullisen positiivisesti yllättäviä juttujakin on tullut vastaan Copilotilla. Esimerkiksi keissi jossa kirjoitin in-house kyselykielen parserille / generaattorille yksikkötestejä, ja muutaman kirjoitetun testin jälkeen Copilot alkoi tarjoilla parserin outputtia assertoitaessa ehdotuksena oikean mallisia parsittuja objekteja.

Myös ihan perus refaktoroinnit testatulle koodille toimii hyvin, toisinaan on tullut keissejä jossa jonkun funktion haluttu behaviour on mielessä mutta toteutus on vähän pielessä. On voinut kuvata promptilla että "muuta tämä funktio toimimaan siten, että sitä clientin näkökulmasta kutsutaan näin" ja lopputuloksena on tullut ihan selkeätä toimivaa kamaa.

Tää on ihan hyvä nosto. Aika monet firmat ovat jo luoneet ja voivat luoda AI:lle oman sisäisen datasetin vielä avuksi, firman sisäisiin konteksteihin.
 
Github copilotin openai "yksinoikeus" loppuu. Saa muun muassa claude sonnet 3.5:en käyttöön. CS3.5 on kova, sitä pääasiassa käyttänyt cursorilla(+o1)

First, Anthropic's Claude 3.5 Sonnet will roll out to Copilot Chat's web and VS Code interfaces over the next few weeks. Google's Gemini 1.5 Pro will come a bit later.

CoPilotissa ilmeisesti jotain kontekstirajoituksia siinä missä cursor katsoo koko koodimassaa.Tämäkin ilmeisesti muuttumassa uudessa copilotissa. Isompi/parempi konteksti, parempi lopputulos?

Spark voi olla mielenkiintoinen pienten räpsyttelyjen tekoon. Tyyliin "appsi" joka ottaa datan sisään ja tekee graafin tms. Sellaista mitä ehkä joku on aikaisemmin muiden hommien ohessa tehnyt "käsipelillä" tai pienillä skriptoilla

 
Tuskin jengi maksais jos ei hyötyä olis.
Siis totta kai siitä on implementointivaiheessa hyötyä kun se suoltaa koodia niin nopeasti. Minä siis pohdin tuota ylläpidettävyyden kannalta ja siitä meillä ei vielä hirveästi ole tietoa. Menee varmaan pari vuotta että nähdään onko AI lisännyt työmäärää siellä puolella.
 
Vaikka ei kiinnosta leikkiä palstapoliisia, niin kävi mielessä päivällä, että oisko näille AI-pöhinöille hyvä olla ihan oma ketjunsa, kun ainakin itteä kiinnostais esim. alan työtilanne, isot voitetut keikat (mitä ny voi kukin julkisesti sanoa), kokemukset mestoista yms. copilot-keskusteluja ja kielimalleja enemmän.
 
Vaikka ei kiinnosta leikkiä palstapoliisia, niin kävi mielessä päivällä, että oisko näille AI-pöhinöille hyvä olla ihan oma ketjunsa, kun ainakin itteä kiinnostais esim. alan työtilanne, isot voitetut keikat (mitä ny voi kukin julkisesti sanoa), kokemukset mestoista yms. copilot-keskusteluja ja kielimalleja enemmän.
Onhan noita ai ketjuja, mutta kai copilot/cursor keskustelu on hyvinkin it-alan töihin liittyvää? Tosin tuskinpa koodi ai-avustimista tähän väliin tulee enempää juttua kun se on keskusteltu mitä tällä hetkellä on keskusteltavissa. Ei ole uutta sanottavaa ennen kuin julkaistaan uudet frontier mallit ja niitä käyttävät avustimet. Frontier mallit ehkä loppuvuodesta, uudet copilotit joskus ensi vuonna.
 
Mitäköhän tarkoitetaan integraatiolla? Multa on työhaastatteluissa nyt jo moneen kertaan kysytty, että mitä mieltä/oletko tehnyt/osaatko tehdä/haluatko tehdä integraatioita (ilman yhtäkään tarkentavaa sanaa!). Mun mielestä toi on niin abstrakti termi, että voi tarkoittaa melkein mitä vain. Oliskin varmaan pitänyt vaan kysyä, että mitä tarkoitat, mutta aina häkeltynyt ja selittänyt jotain ympäripyöreää. Mutta onko siis ohjelmistokehityksessä joku yleinen juttu joka ymmärretään "integraationa"?
 
Ainakin tiedon automatisoitua siirtoa kahden (tai useamman) järjestelmän välillä. Tuota tosin ehkä vähemmän softakehityksen puolella, ja enemmän tuotantokäytösssä oleviin tietojärjestelmiin liittyen.
 
Ainakin tiedon automatisoitua siirtoa kahden (tai useamman) järjestelmän välillä. Tuota tosin ehkä vähemmän softakehityksen puolella, ja enemmän tuotantokäytösssä oleviin tietojärjestelmiin liittyen.

Joo sitäpä se järjestelmäintegraatio on, että laitetaan erilaiset järjestelmät juttelemaan keskenään. Softakehityksen puolella tämä voi tarkoittaa tyypillisesti sitä, että sinulla on esim. API A ja API B tai tietokanta A ja tietokanta B ja pitää saada tieto liikkumaan A:sta B:hen tai päin vastoin tai jopa molempiin suuntiin.

Haasteena näissa on yleensä ainakin se, että tietorakenteet ei mene 1:1 järjestelmien välillä (esimerkkinä toisessa järjestelmässä on vaikka etu- ja sukunimi eri kentissä ja toisessa taas samassa kentässä), ja siihen pitää koodata jotain logiikkaa, joka hoitaa tiedon konvertoinnin muodosta toiseen. Toinen haaste on erilaisten konfliktien hanskaus.

En nyt tiedä, kannattaako tuohon vastata mitään ympäripyöreää, jos haluaa tulla palkatuksi. Joko integraatioita on tehnyt tai sitten ei. Jos termi on vieras, niin oletettavasti vastaus on "ei".
 
Vähän minusta riippuu, millaisen roolin yhteydessä tuosta puhutaan... Perus softakehittäjän / arkkarin rooleissa tuo vaikuttais tarkoittavan enimmäkseen sitä, että osaa kuvata ja toteuttaa rajapintoja (tyypillisesti JSON ja/tai XML).

Mut puhtaampi integraatiotekeminen on sit ihan oma maailmansa ja noihin rooleihin joku saattas sit olla kiinnostunut tunteeko tyypilliset EIP:t (integraatiopatternit), onko käyttänyt jotain integraatiotyökalua (Dell Boomi, Entersystemsin Ensemble, Frends, Apache Camel, Azuren Logic Apps, IBM:n systeemit ja mitä kaikkia näitä onkaan), onko toteuttanut integraatioiden valvontaa, hallinnut alustoja ja kaikkea tällaista.

Lähinnä kai tässä jälkimmäisessä tulee eroa perus rajapintakoodaamiseen liittyen siinä, että mistä luetaan voi olla melkein mitä vaan, kaikenlaiset filtteröinnit ja prosessoinnit monimutkaisempia ja minne (kaikkialle) lähetetään kanssa kirjavampaa. Ei osaa nyt tän paremmin tähän päivän aikaan kirjoittaa.
 
En nyt tiedä, kannattaako tuohon vastata mitään ympäripyöreää, jos haluaa tulla palkatuksi. Joko integraatioita on tehnyt tai sitten ei. Jos termi on vieras, niin oletettavasti vastaus on "ei".
Juurikin näin, oma kokemus on enemmän tuolta käyttöönottojen puolelta, ja siellä oli aina erikseen integraatiotyypit ja niitä haettiin töihin ihan kohdistetuilla hauilla.
 
Ja jottei nyt jäänyt kuvaa että vastustaisin näitä avustimia, niin ajattelin testata Codeiumin Pro-pläniä, joka tarjoaa mm. Clauden. Kk-maksu on sama kuin Copilotin perustason, eli kympin kuussa. Nyt on hyvä sauma kokeilla tuntuuko tuo paremmalta kuin ilmainen versio.
 
Kokemuksia tästä? Palkka 3100e/kk ja vaaditaan yliopistotutkinto
Data Engineeriksi intensiivikoulutuksella - Skillio Oy - Työpaikat - Duunitori
Koulutushaku: Data Engineer - Skillio



Onko tuo samanlainen puhallus kuin se takavuosien Saranen Consulting?
Eli pikakoulutus, lupaus vakkarityöstä ja työntekijä pistetään sitoutumaan harjoittelupalkalla töihin ainakin vuoden ajaksi, määräajan loputtua työtä ei olekaan tarjolla.

Vaikea sanoa tarkalleen, en kyseistä ohjelmaa tunne. Toisaalta, mm. Academic Work sekä Solitan (Dev/Data) Akatemioista on valmistuttu kyllä ihan työelämään, ja saatu vakipaikkoja. Omassakin tiimissä on ollut AW taustalta tekijöitä, jotka ovat saaneet vakipaikan sen sopimuskauden jälkeen.

Toisaalta, tiedän myös firmoja missä ei ole annettu sopparia tai on ollut vaikkapa 2 tekijää ja todettu kylmästi että toiselle on paikka. Tässä on kyllä työnantajilla myös laajempi vastuu. Kukaan ei ole valmis kun noista ohjelmista tulee ulos, mutta innostusta oppia on ja saa hyviä tekijöitä jos vain jaksaa panostaa myös mentorointiin alun jälkeen.

TL;DR: Jos kiinnostaa, niin kannattaa katsella myös muita vastaavia ohjelmia ja lähteä avoimin mielin. Kyllä noita reittejä on alalle päästy, näin omien empiiristen havaintojen perusteella.
 
Tuossa on hyvä huomata, että Solita taitaa kouluttaa omaan tarpeeseen, AW ja muut vastaavat sitten muille yrityksille. Solita ei varmaan ole ainoa firma joka kouluttaa omaan tarpeeseen, niitä muita kannattaa etsiä jos tuo työn jatkuvuus epäilyttää.
 
Ehkä noihin rekrytoiviin koulutuksiin ja akatemioihin kannattaa suhtautua enemmänkin siltä kannalta, että ne saattaa olla portti työelämään, jota ei muuten olis ja liksat kyllä tyypillisesti nousee varsin nopsaan sen jälkeen, kun vakiopestin saa ja alkaa olemaan vähän kokemustakin oikeista duuneista.

Jos taas on sitä mieltä, että koulun papereiden pitäs riittää ja ois oikeutettu het korkeampaan liksaan, niin ei muuta kuin hakemusta menemään ja haastiksiin.

Ite työllistyin IT-alalle alanvaihtajana (ja vähän vahingossakin) 2010-luvun puolen välin tienoilla just tuon Sarasen kautta. Noissahan liksan maksoi koulutusajalta työkkäri, kun nuo on suunnattu ensisijaisesti joko työttömälle tai työttömyysuhan alaisille, että ei siinä alkuun rikastumaan päässyt, mutta sai jalkaa oven väliin ja varsin kiva tilanne on nykyään, että minä kyllä suosittelen itse katsomaan noitakin, jos ei oo vielä oikein kannuksia ja työelämään haluais päästä.
 
Mäkin pääsin koulun penkiltä tuollaisen Saranen Azure akatemiaan kun ei vielä ollut löytynyt sitä omaa vakkari työpaikkaan noin 6 vuotta sitten. Tein töitä asiakasyrityksessä 6kk (aika vaihtelavaa työtä tosin) + kävin sitten Sarasen erilaisissa pilvikoulutuksissa, joita järjestettiin monesti ulkoisen kouluttujan voimin (Sulava). 6kk jälkeen mulle ei tarjottu työsopimusta, mutta aika nopeasti pääsin sitten tekemään pilveen liittyviä töitä muuhun firmaan. Jälkikäteen ajateltuna oli melkein onni onnettomuudessa, että mulle ei tarjottu jatkoa tuossa asiakasyrityksessä, koska sen jälkeen kehitys on ollut huimaa, jota siellä ei olisi varmastit tullut.

Kuten muutkin sanonut niin eihän tuollaisen 6kk akatemian jälkeen ole vielä mikään asiantuntija tai ammattilainen, mutta auttaa saamaan hyvin jalkaa ovenväliin sekä näyttämään, että on halua kehittyä vaikka uuden teknologian parissa. Kaiken kaikkiin mulla tosi hyvät kokemukset tuollaisesta ja omalla kohdalla toiminut todella hyvänä ponnahduslautana ja olen saanut useamman kaverin myös tuollaisiin hakemaan. Nykyään ei ole itselläni vaikeuksia työllistyä ja taitaa verotettavat tulotkin tänä vuonna nousta 80t€.
 
Kokemuksia tästä? Palkka 3100e/kk ja vaaditaan yliopistotutkinto
Data Engineeriksi intensiivikoulutuksella - Skillio Oy - Työpaikat - Duunitori
Koulutushaku: Data Engineer - Skillio



Onko tuo samanlainen puhallus kuin se takavuosien Saranen Consulting?
Eli pikakoulutus, lupaus vakkarityöstä ja työntekijä pistetään sitoutumaan harjoittelupalkalla töihin ainakin vuoden ajaksi, määräajan loputtua työtä ei olekaan tarjolla.
Veikkaan, että on ihan hyvä koulutus, kun Skillion vetäjät ovat aiemmin tehneet noita Academic workin koulutuksia.
 
Mitä mieltä Azuren sertifikaateista ja niiden vaikutuksesta työllistymiseen? Mitä kannattaa erityisesti käydä, jos mahdollisesti kiinnostaisi tulevaisuudessa hommat pilven parissa? Sen verran epävarma työmarkkinatilannekin, että yritän kaikin keinoin pönkittää omaa asemaa. Juuri selvitty YT-neuvotteluista, mutta vähän sellainen fiilis, että lisää saattaa tulla.

AZ-900 oli aika läpsyttelyä ja nyt olen kovasti lukenut AZ-104:n kokeeseen. Valtava määrä opeteltavaa, mutta todella yleissivistävä kurssi ihan Azuren ulkopuolellekin. Nyt jo osaaminen alkaa olla kohtalaisella tasolla ja joulun jälkeen voisi ottaa kokeen.

AZ-305 olisi ilmeisesti luonnollinen jatko AZ-104:n aiheille. Toisaalta koen, että jo tuo 104 riittää itselleni pilvi-infrastruktuurien suunnittelun ja rakentamisen suhteen ja ei välttämättä kiinnosta jatkaa samasta. SC-300 voisi olla hyödyllinen omien työtehtävien suhteen ja ehkä valmistelisi joihinkin ylläpitäjän työtehtäviin. Toisaalta AZ-104 viisti jo tuonkin aiheita. Tällä hetkellä kallistun AZ-400:aan. DevOpsista ja Azure DevOpsista on jo jonkun verran kokemusta, tuosta olisi työtehtävissä hyötyä ja konkreettinen DevOps-osaaminen voi näyttää CV:ssä varsin hyvältä.
 
Mitä mieltä Azuren sertifikaateista ja niiden vaikutuksesta työllistymiseen? Mitä kannattaa erityisesti käydä, jos mahdollisesti kiinnostaisi tulevaisuudessa hommat pilven parissa? Sen verran epävarma työmarkkinatilannekin, että yritän kaikin keinoin pönkittää omaa asemaa. Juuri selvitty YT-neuvotteluista, mutta vähän sellainen fiilis, että lisää saattaa tulla.

AZ-900 oli aika läpsyttelyä ja nyt olen kovasti lukenut AZ-104:n kokeeseen. Valtava määrä opeteltavaa, mutta todella yleissivistävä kurssi ihan Azuren ulkopuolellekin. Nyt jo osaaminen alkaa olla kohtalaisella tasolla ja joulun jälkeen voisi ottaa kokeen.

AZ-305 olisi ilmeisesti luonnollinen jatko AZ-104:n aiheille. Toisaalta koen, että jo tuo 104 riittää itselleni pilvi-infrastruktuurien suunnittelun ja rakentamisen suhteen ja ei välttämättä kiinnosta jatkaa samasta. SC-300 voisi olla hyödyllinen omien työtehtävien suhteen ja ehkä valmistelisi joihinkin ylläpitäjän työtehtäviin. Toisaalta AZ-104 viisti jo tuonkin aiheita. Tällä hetkellä kallistun AZ-400:aan. DevOpsista ja Azure DevOpsista on jo jonkun verran kokemusta, tuosta olisi työtehtävissä hyötyä ja konkreettinen DevOps-osaaminen voi näyttää CV:ssä varsin hyvältä.
Jos et juuri nyt Azuren kanssa tekemisissä, niin työllistymisen osalta noida certeillä voi pyyhkiä takalistonsa. Mutta jos taas kokoajan olet töissä käyttämässä Azurea paljon, niin sitten certit työpaikkaa vaihtaessa voikin olla merkittäviä. Varsinkin jos yritys tarjoaa Azure palveluita asiakkailleen. Mutta siis ilman Azure työkokemusta ja sitten koittaa certin kanssa työllistyä niin siinä on huonot mahdollisuudet. Se pätee mielestäni jokaiseen certtiin, eikä vain Azureen.
 
Jos et juuri nyt Azuren kanssa tekemisissä, niin työllistymisen osalta noida certeillä voi pyyhkiä takalistonsa. Mutta jos taas kokoajan olet töissä käyttämässä Azurea paljon, niin sitten certit työpaikkaa vaihtaessa voikin olla merkittäviä. Varsinkin jos yritys tarjoaa Azure palveluita asiakkailleen. Mutta siis ilman Azure työkokemusta ja sitten koittaa certin kanssa työllistyä niin siinä on huonot mahdollisuudet. Se pätee mielestäni jokaiseen certtiin, eikä vain Azureen.
Samaa mieltä. Pääosin sertifikaattien hyöty tulee lähinnä niiden käytöstä palveludentarjoajien kilpailutuksissa ja kun niistä saa partnerit vendor-alennuksia. Useimpien suorittaminen on aika suoraviivaista eikä oikeastaan auta työllistymistä jos työkokemus on nolla.
 
Mitä mieltä Azuren sertifikaateista ja niiden vaikutuksesta työllistymiseen? Mitä kannattaa erityisesti käydä, jos mahdollisesti kiinnostaisi tulevaisuudessa hommat pilven parissa? Sen verran epävarma työmarkkinatilannekin, että yritän kaikin keinoin pönkittää omaa asemaa. Juuri selvitty YT-neuvotteluista, mutta vähän sellainen fiilis, että lisää saattaa tulla.

AZ-900 oli aika läpsyttelyä ja nyt olen kovasti lukenut AZ-104:n kokeeseen. Valtava määrä opeteltavaa, mutta todella yleissivistävä kurssi ihan Azuren ulkopuolellekin. Nyt jo osaaminen alkaa olla kohtalaisella tasolla ja joulun jälkeen voisi ottaa kokeen.

AZ-305 olisi ilmeisesti luonnollinen jatko AZ-104:n aiheille. Toisaalta koen, että jo tuo 104 riittää itselleni pilvi-infrastruktuurien suunnittelun ja rakentamisen suhteen ja ei välttämättä kiinnosta jatkaa samasta. SC-300 voisi olla hyödyllinen omien työtehtävien suhteen ja ehkä valmistelisi joihinkin ylläpitäjän työtehtäviin. Toisaalta AZ-104 viisti jo tuonkin aiheita. Tällä hetkellä kallistun AZ-400:aan. DevOpsista ja Azure DevOpsista on jo jonkun verran kokemusta, tuosta olisi työtehtävissä hyötyä ja konkreettinen DevOps-osaaminen voi näyttää CV:ssä varsin hyvältä.
Täällä oli inauksen keskustelua aiemmin noista sertifioinneista: IT-uran luonti ja sertifikaattien hyödyllisyys

Jos nimenomaan Azure kiinnostaa, niin kannattaa ruveta ihan käytännössä tekemään siellä jotain. Jos ei työn puolesta onnistu eikä työpaikan kautta saa mitään protoiluympäristöä pystyyn, niin teet henkilökohtaisen tilin ja pyörittelet sen kautta omia hommia. Uusiin tileihin saa creditejä Microsoftilta.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
261 357
Viestejä
4 533 037
Jäsenet
74 804
Uusin jäsen
härmäläinen

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom