IT-alan työpaikat

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Tice, 17.10.2016.

 1. TGO

  TGO

  Viestejä:
  11
  Rekisteröitynyt:
  25.10.2016
  Hieman välillä rekryävän puolen apuna olleena ihmetyttää kuinka porukka yrittää syväluodata firman sopivuutta jonkin yksittäisen haastatteluun liittyvän testin avulla.
  Kieltämättä 2h algoritmitehtävät tietyllä ympäristöllä kuulostavat ehkä vähän ylimitoitetulta, mutta näihin tuskin on päädytty sen vuoksi että haluttaisiin karsia pois ne jotka osaa tehdä omia valintoja.

  Rekrypuolella ei ole aina ihan niin helppoa kuin tästä ketjusta voisi päätellä. Senkin uhalla että tulee vastapalloon valitusta rekryn kädettömyydestä, niin yritän palauttaa maan pinnalle. Koodaajaa rekrytoidessa saa tyypillisesti paljon hakemuksia joista on vaikea päätellä suoraan sopivuutta. Niinpä täytyy selvittää asiat haastattelussa.
  Koska koodaajia on ihmisinä erilaisia ja tiimeissä erilaisia rooleja, meidän firmassa on päädytty siihen että koodaajan haastettalussa on hyvä olla suullinen osuus ja käytännön testi. Tällä palstalla on toki vain täydellisiä koodaajia, voi olla vaikea uskoa kuinka harva esiintyy edukseen molemmissa osissa.


  Suullisessa osuudessa yritetään selvittää osaako hakija kommunikoida ja onko yleisesti edellytyksiä hommaan. Jutellaan niistä niiden asioiden tärkeimmistä piirteistä joita olisi aluksi tarkoitus käyttää (ihan vaan ekojen tuotteiden frameworkkejä, GIT, testaus, jne).

  Sitten käytännön osuus mittaa huomattavasti eri alueita kuin tässä on spekuloitu. Meillä käytännön osuus on suht lyhyt (aika ei rajoitettu, mutta ei siinä yli tuntia mene) ja ilkeästi paikan päällä tehtävä.
  Käytännön tehtävät ovat mielestäni aika yksinkertaisia. Vähän algoritmia ja vähän ohjelmointiekielen ominaisuuksia (kielen jota hakija väittää hyvin osaavansa). Näihin riittää ihan tekstieditori. Ja kun ~90% hakijoista koodaa bugeja, haastattelija toimii kääntäjänä ja suoritusympäristönä. En itse uskonut bugien määrää ennen kuin näin.
  Testi mittaa, pystyykö hakija yhtään mihinkään pienen paineen alla. Lisäksi saadaan jotain käsitystä tarvitseeko mahdollisen palkkauksen jälkeen olla koko ajan auttamassa ihan perusjutuissa. Koodari muuten voi olla ihan hyvä vaikkei perusjuttu menekään oikein suorilta paineen alla. Joskus on joutunut palkkaamaan sellaisen jolla käytännön osuus on mennyt melko huonosti ja ennalta arvattavasti ongelmanratkaisukyky on ollut sitten työssäkin melko huono.

  Yritän tässä siis sanoa että käytännön osuudet harvoin yrittävät mitata osaako hakija kaikkia niitä tekniikoita ja frameworkkeja joita hänen olisi työssään tarkoitus käyttää. Etenkin jos nämä frameworkit ovat tulevaisuudessa osittain kiinni tiimin jäsenistä itsestään jne. Jos tällaista testiä yrittäisi saada aikaan, siitä olisi erittäin vaikea saada lyhyessä ajassa suoritettava (niin että tavallinen koodari siis myös pääsisi siitä läpi) ja lisäksi vielä helposti varmistettavaa. Käytännön osuutta on myös vaikea tehdä sellaiseksi että se kertoisi hakijalle sopiiko firma hakijalle. Jos jollain palstalaisessa on helppo ja hyvä vastaus koodaajan osaamisen varmistamiseen erilaisiin tehtäviin, suosittelen rekryfirman pystyttämistä. Jos voisi tarjota vaikka 5ke / kpl osuvia devaajia niin bisnestä luulisi riittävän.
   
  teemz, Tinke-80, hmb ja 4 muuta tykkäävät tästä.
 2. OD.

  OD.

  Viestejä:
  528
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Jos on varaa valita työpaikoista, niin siitä vaan kieltäytymään testeistä. Mikäli taas on työttömänä ja ihmettelee, että miksei saa duunia, niin kehotan vähän venymään haastattelutilanteissa ja osoittamaan yhteistyökykyä osallistumalla testeihin.

  Jos koet, että muutaman tunnin "tuhlaaminen" testeissä on ajanhukkaa, niin voi pojat tulet pettymään työelämässä pahasti. Parhaissakin paikoissa joutuu välillä tekemään asioita, joiden hyötyä ei ymmärrä tai homma kiinnosta ja näin se vaan toistaiseksi menee. Can do-asenne on yksi työntekijän tärkeimmistä ominaisuuksista. En palkkaa enää ainuttakaan henkilöä, joka ei ole valmis edes yrittämään.
   
  Viimeksi muokattu: 24.06.2019
  |le, DJEzko, eba ja 10 muuta tykkäävät tästä.
 3. Paapaa

  Paapaa

  Viestejä:
  2 642
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Aikamoista spekulointia. Sen sijaan, että kokemattomana yrität vetää johtopäätöksiä siitä, mitä todellinen työnteko olisi, olisit tietenkin voinut kysyä, millaisiin projekteihin sinut voitaisiin palkata?

  Nyt tuli vähän sellainen kuva, että teilasit firman vain siksi, että siellä oli rekryvaiheessa tuollainen testi. Et voi päätellä juuri mitään tulevien projektien sisällöstä tai oikeastaan mistään muustakaan vain tuon testin olemassaolon perusteella.

  Itse pyrkisin ulos tuosta asenteesta - jos kyse oli asenteesta. Kannattaa nähdä kaikki erilaiset testit mahdollisuuksina. Tuossa testissä opit ehkä jotain paineensietokyvystäsi ja algoritmiosaamisesta. Ehkä opit jotain siitä, miten toimit kun joudut tekemään jotain epämieluisaa. Ehkä olisit oppinut firmasta jotain uutta menemällä ulos omasta mukavuusalueestasi. Jatkokierroksilla olisi voinut tulla käytännön tehtäviä? Ehkä olisit feilannut ja jäätynyt, mutta kun seuraavassa unelmatyöpaikassa tulisi sama tilanne eteen, olisit paremmin valmistautunut.

  Puhuit myös siitä, kuinka olisit halunnut arvioida firman koodin laatua. Ensinnäkin kannattaa muistaa, että arvioit silloin luultavasti yhden projektin tai jopa vain yhden devaajan koodin laatua. Firman sisällä varianssi voi olla valtavaa. Eli ei kannata vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä siitäkään. Tavallaan tuo on hyvä asia (halu jatkuvasti parantaa työn laatua), mutta vain jos kommunikoit sen oikein. Jos rekryäjälle tulee vahingossakaan sinusta ylimielinen fiilis, se voi olla haitaksi. Toisen työtä arvioidessa kannattaa olla erityisen tahdikas.
   
  teemz, Svaiski, Hirsi ja 4 muuta tykkäävät tästä.
 4. JCSH

  JCSH

  Viestejä:
  4 575
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Siis oikeasti, sä olet kertonut kuinka sulla ei ole oikeastaan mitään käytännön työkokemusta alalta ja valitat kuinka et saa hommia mutta silti sulla on pokkaa kieltäytyä rekrytehtävistä?
  Sanotaan näin että alkaa aika vahvasti vaikuttaan siltä että sulla on astetta pahempia asenneongelmia joka selittää sen miksi potentiaaliset työnantajat välttelee sua kuin ruttoa.
   
  |le, shuvl, Make ja 6 muuta tykkäävät tästä.
 5. kjns

  kjns

  Viestejä:
  2 106
  Rekisteröitynyt:
  21.11.2016

  Tätä kannattaa tosiaan varoa vaikka innokas (ja kyvykäskin) olisi. Ei nyt varsinaisesti it:tä, mutta meidän firmaan haastateltiin ehdokkaita markkinointikoordinaattorin tms paikkaan, ja siellä yksi just koulusta valmistunut ja itseluottamusta puhkuva tyyppi kertoili, ettei malta odottaa kuinka hän pääsee kertomaan markkinointiosastolle mitä kaikkea siellä tehdään vanhentuneilla metodeilla ja miten hänen avullaan osasto saadaan nostettua ihan nextille levelille ja työtavat sekä projektit tuotua nykyaikaan.

  Ei saanut kylläkään paikkaa jostain ihmeen syystä...
   
  |le, eba, Jorsetti ja 3 muuta tykkäävät tästä.
 6. OD.

  OD.

  Viestejä:
  528
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Kuvaamasi rekry ei ole mikään neuvottelu vaan sopivien hakijoiden karsinta. Neuvotteluja käydään sitten myöhemmin niiden kanssa, joiden katsotaan sopivan parhaiten ko. tehtävään.

  Sitä, joka rekrytointia vetää tuskin kiinnostaa suoraan sanottuna paskan vertaa sun motiivit kieltäytyä testeistä. Kieltäytyi, vedetään nimi yli ja jatketaan seuraavan kanssa. Tää on rekrytoivalle vaan hyvä juttu, ei tarvinnut maksaa testistä.
   
  |le ja Mechanical Man tykkäävät tästä.
 7. Antti Alien

  Antti Alien

  Viestejä:
  1 010
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Juu ei. Aika monotonista hommaa pitää olla, jos ei koskaan tarvitse mitään uutta softaa koskaan. Virtuaaliväkkärän ja natiivijärjestelmän välisessä liikenteessä on lisäksi aina jos jonkinlaista ongelmaa liittyen polkuihin, tiedosto-oikeuksiin, reititykseen, käyttäjänimiin ja ties mihin. Mieluummin pieni skripti, joka potkaisee kehitysympäristön välttämättömät palat ylös, ja loput saa kehittäjä asentaa itse mielensä mukaan.

  Meillä on buildijärjestelmä kontissa ja siitäkin on kyllä melkein enemmän haittaa kuin hyötyä. Plussat: kääntäjien ja kirjastojen versiot ovat tiedossa ja buildin voi toistaa melko luotettavasti. Miinukset: melkolailla kaikki muu.
   
  Trotor tykkää tästä.
 8. jaaha

  jaaha

  Viestejä:
  244
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2018
  Vahva kiinnostukseni alusta asti on ollut välttää insinöörimäiset positiot. Ne ei vain ole minun juttu. Tässä tapauksessa rekryssä kävi ilmi, että firma hakee koulutettavia tarpeisiinsa, mutta ei sinänsä tarjoa hakemustani vastaavaa työtä. No, ei se mitään, olen varautuneen kiinnostunut ja rekryn edetessä sitten osaltani päättelen, olenko haettua materiaalia. Jos saan testin, mietin, haluanko tehdä pääasiassa tällaista tai siihen liittyvää toimintaa työpäivän verran viisi kertaa viikossa.

  Jos työnantajana aikoo testata esim. fronttijannua C++-tason algoritmipähkinöillä (riippuu kontekstista miten tähän päädytään), kannattaa luultavasti tehdä se jo haastattelussa, jolloin hommalle voi antaa kontekstia ja saa myös feedback loopin hakijalle mielenkiintoisista asioista. Ei sovi kaikille, mutta omasta mielestäni näin.

  Astuin mukavuusalueeltani ulos syyskuussa kun laitoin ensimmäisen työhakemukseni vaativalle alalle, johon en omaa mitään formaalia koulutusta. Helvetin mukavaa humanistina päätyä suoraan tekniseen C++-työhaastatteluun, jossa monotoninen insinööri tenttaa GCC:n bugeista etkä tiedä mistään mitään, ja tyyppien naamoista näkyy, että olisivat voineet käyttää aikansa paremmin.
   
 9. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  3 533
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Rehellisesti sanottuna mahdoton yhtälö. Joko haluat mennä tekemään sitä software engineeringiä insinöörien kanssa tai sitten et halua alalle. Suomessa Hervantavakiolla laskettuna n.90 % ohjelmoijista on insinöörikoulutuksen käyneitä, joten käytännössä joka ainoassa paikassa on myös insinööritaustaisia ohjelmoijia, todennäkösesti enemmistönä ja käytetään insinöörimäistä työotetta, koska tuotteita pitää tehdä taloudellisten raamien rajoissa.

  Ja, jos jossain ei ole insinööritaustaisia tekijöitä kyseessä on todennäköisimmin nimenomaan ne algoritmit, data science tmv. matematiikkapainotteisempi tehtävä, joita et halunnut tehdä.

  Olen kuitenkin tavannut useammankin "humanisti"taustaisen insinöörin, ei se mikään ongelma ole, jos ei halua itse tehdä siitä ongelmaa.
   
  JCSH ja Mechanical Man tykkäävät tästä.
 10. jaaha

  jaaha

  Viestejä:
  244
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2018
  En kuitenkaan tarkoita asiaa semanttisena rajoitteena.
   
 11. JCSH

  JCSH

  Viestejä:
  4 575
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  No sitten et halua koodariksi.
   
  Hirsi ja Randomizer tykkäävät tästä.
 12. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  3 533
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Tää on nyt vähän autovertauksena tälleen, että vapaa-ajallla on mukava rassata sitä Corvettea, mutta jos haluaa työkseen tehdä pitää vaan huoltaa se naapurin Pösö kun se sen pajalle tuo.

  Mutta Pösöäkin voi olla ihan kiva räplätä jos autoista tykkää, ja aina joskus sinne pajalle saattaa tulla se Mustang. Jos vielä onnistuu tekemään ittensä ajan kanssa kulmakunnan kovimmaksi mekaanikoksi voi päästä rassaamaan vaikka formuloita.
   
  DJEzko tykkää tästä.
 13. jaaha

  jaaha

  Viestejä:
  244
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2018
  Väärinymmärtämisen määrä ketjussa on kyllä valitettavaa. Arvostan io-techiä alustana paljon, mutta nyt keskustelu voisi muutamalta tyypiltä olla harkitumpaa. Pientä confirmation biasin hälventämistä.
   
 14. Mechanical Man

  Mechanical Man

  Viestejä:
  1 143
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  jaaha on kyllä järkkymätön oikeassa olemisessaan. Tiedä sitten missä se vika on oikeasti, useammassa ohjelmistoalan ammattilaisessa vai sinne pyrkivässä henkilössä..

  ps. tämä osuu henkilöön, mutta jaaha itse aloitit :)
   
  Hirsi tykkää tästä.
 15. JCSH

  JCSH

  Viestejä:
  4 575
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  No kerro nyt sitten minkälaisia hommia sä koodarina haluat jos haluat välttää "insinöörimäisiä positioita"?
   
 16. jaaha

  jaaha

  Viestejä:
  244
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2018
  Hankala sanoa olematta ensin töissä alalla. Varmaan hommat etenee tyyliin "tässä on tiimi, tutustu siihen", "tässä on stäkki ja työkalut x, tutustu niihin", "tässä on codebase y, tutustu siihen", "tässä on asiakkaalta tullut bugiraportti, katso jos saat sen selvitettyä", jne. Jossain vaiheessa vähän myöhemmin tulee "asiakas haluaisi tällaista, voitko dekryptata vaatimukset ja/tai implementoida ne?", ja tässä vaiheessa olisi hyvä, jos haluttu asia ei ole V8:n cache-optimointia, koska tiimistä toivottavasti löytyy siihen orientoituneempi jannu.
   
 17. JCSH

  JCSH

  Viestejä:
  4 575
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  No sitten ilmainen neuvo jolla säätät paljon aikaa:

  Kaikki koodarit tekevät insinöörimäistä työtä. Josset halua tehdä insinöörimäistä työtä niin koodarin ura on täysin väärä ura sulle. Jos haluat tehdä töitä lähellä koodausta joka ei ole ihan niin insinöörimaistä niin olettaen että sulla on graafista silmää, voisit ehkä harkita UXD alaa. Tosin sekin kyllä yleensä vaatii jonkin verran insinöörimäistä työtä.
   
 18. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  7 752
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  "tässä on tiimi, tutustu siihen" -> vähänkin sosiaalisempi kaveri tulee toimeen tiimin kanssa alkaen päivästä 1 ja ei käytä työaikaa (pl. lounastauot) tiimiin tutustumiseen
  "tässä on stäkki ja työkalut x, tutustu niihin" -> tästä ei firma saa yhtään mitään rahaa ja periaatteessa noi pitäisi osata jo työhaastattelussa. Jos ei osaa, niin sitten vaikka @JCSH tulee näyttämään ne sinulle, mutta aikaa on vaan pari tuntia ja sinun pitäisi olla semmoinen fiksu yksilö, että voi sisäistää ainakin osan asioista tässä ajassa..
  "tässä on codebase y, tutustu siihen" -> no joo, mutta tämä on käytännössä se eka viikko ja tätä + käyttöoikeuksia pyöritellään hetki alussa, mutta tämä ei ole sitä varsinaista työtä ja tässä et tuota firmalle mitään hyödyllistä..
  "tässä on asiakkaalta tullut bugiraportti, katso jos saat sen selvitettyä" -> tuskin laittavat junioria tähän
  "asiakas haluaisi tällaista, voitko dekryptata vaatimukset ja/tai implementoida ne?" -> tuskin edelleen laittavat junioria miettimään järjestelmän ominaisuuksia ja nämä käy vaikka aika-arvioinnin läpi ja siihen et ole ensimmäisenä kuukautena kyvykäs..

  --

  Todennäköisemmin niin, että eka homma on "implementoi tähän dropdowniin valinnat "Muunsukupuolinen" ja "En halua kertoa"". Käy sitten @Mechanical Man kanssa läpi, miten puskette nämä testiin. Tässäkin miehen aika on vähissä, niin pitäisi oppia kerralla. Tehtävät on alussa helppoja ja selviä, mutta vaikeutuvat kun kokemusta tulee enemmän. Kuitenkin konkreettisia, oikeita tehtäviä, eikä mitään codebasen ylläpitoa ja haltuunottoa. Ja jos se koodi on kauheaa ripulia, niin tuskin ketään haluaa maksaa sinulle siitä, että kaunistelet sitä kaiken työaikasi ja haukut sen tekijää. Jos aikaa on, voit purkaa teknistä velkaa, mutta kannattaa varautua siihen, että tekee oikeita asioita, eikä ryhdy minkään projektin ylläpitäjäksi.

  --

  Esimerkkihenkilöt on satunnaisia vedoksia ketjusta. Ei välttämättä ole tulevalla työnantajalla töissä. Kuitenkin kiireisiä kavereita, jotka ei taluta kädestä, vaan auttaa työaikansa puitteissa.
   
 19. pelitys

  pelitys

  Viestejä:
  646
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Kuulostaa siltä että sun pitäisi ensin olla pitkä koodauskokemus että pystyt nopeasti omaksua stäkin, työkalut ja koodin ja sen jälkeen toimia projektipäällikkö/asiakkuuspäällikkönä tasolla ja tiketöidä koodaritiimiä asiakkaan toiveilla.
   
 20. jaaha

  jaaha

  Viestejä:
  244
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2018
  Riippuu toki paikasta. Pointtini ei ollut niinkään listata jokaista työtehtävänä vaan sisäänajoa ja vähittäin tehtävien vaikeutumista. En suoraan näe, miksi bugin korjaaminen olisi juniorille sopimatonta, jos jannulla on yhtään intuitiota ja tuntee käytettyä koodia? Ehkä toisen vuoden kesätyöläistä ei, mutta ei junioriakaan? Ja miksei junioriakin otettaisi mukaan antamaan feedbackia hommaan? Käsittääkseni joissain paikoissa on käytäntönä.
   
 21. Incredible Buff

  Incredible Buff

  Viestejä:
  1 113
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jotenkin alkaa tuntumaan, että tää on hyvä ja pitkälle viety trolli, mutta ihan nyt oikeasti kannattaisi miettiä vähän omaakin asennetta, jos ei heti saa sitä mitä haluaa. Hirttäydyit edelleen tuossa testiasiassa kiinni siihen teknologiaan. Siinä voi olla ihan vissi syy miksi annetaan tehtävä tuntemattomalla teknologialla, että nähdään miten kaveri reagoi. Eräs kaveri reagoi tuollaisessa testissä tyyliin "vittu mitä paskaa, ei jaksa enää" kun ei saanut sitä heti ratkeamaan. Rekry jäi siihen, koska on riskinä, että kaveri reagoi samalla tavalla, kun projekti alkaa vähän tökkimään.
   
  Svaiski ja Mechanical Man tykkäävät tästä.
 22. jaaha

  jaaha

  Viestejä:
  244
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2018
  Testi oli about tutulla kielellä ja säännöiltään kohtuullinen (googlaus sallittu, jne.). Tilanteeseen ei liittynyt draamaa. Arvioin esimerkkikysymykset ja päättelin, että työnantaja hakee erilaista devaajaa kuin mitä itse olen. Ei valtavasti eroa siitä, että työilmoituksen luettuani päätän, etten ole sopiva hakija. Jostain syystä se on ihmisille vaikea hyväksyä; en sitten tiedä, onko taustalla omia huonoja kokemuksia vai mitä. Moni koittaa ekstrapoloida asiasta ties mitä, mutta homma todellakin on niin simppeli kuin että arvioin rekryn etenemistä ja päätin olla jatkamatta seuraavalle kierrokselle. Mihinkään yksittäiseen tekijään ei kannata hirttäytyä, koska kyseessä on arviointi huomioiden tekijät x, y, z, w, jne.
   
 23. Mechanical Man

  Mechanical Man

  Viestejä:
  1 143
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Teit arvion vajavaisin tiedoin ja vaikka sinulle on kuinka kerrottu, ettei se testi kuvaa tehtävää työtä, pitäydyt kannassasi etkä ymmärrä todennäköisesti tehneesi erittäin vajavaisen päätöksen.
   
  Viimeksi muokattu: 24.06.2019
  hmb, JCSH, Incredible Buff ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 24. Jorsetti

  Jorsetti

  Viestejä:
  314
  Rekisteröitynyt:
  07.01.2017
  Missään tosiaan ei ole täydellistä ja samaa kakkaa on tarjolla eri paketeissa. Kun on asuntolainaa ja muuta pikku vikaa itsessäänkin, niin parannusehdotuksiakin joutuu annostelemaan pienissä paloissa. Jännästi ajallakin on parantava vaikutus moneen asiaan, tämän päivän stara on huomisen symbianjäte.
   
 25. JCSH

  JCSH

  Viestejä:
  4 575
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Tai sitten kyse on siitä että täällä on useita henkilöitä jotka ovat olleet tällä alalla useita vuosia, jopa vuosikymmeniä. Henkilöitä jotka ovat olleet useammissa työpaikkahaastatteluissa niin haastateltavina kuin haastattelijoina. Henkilöitä jotka ovat joutuneet tekemään noita koodaustestejä ja henkilöitä jotka ovat suunnitelleet noita koodaustestejä. Ja arvioineet niiden lopputuloksia ja tehneet päätöksiä siitä että kuka rekrytään ja ketä ei rekrytä.

  Ja me sanotaan sulle, meidän kokemuksen syvällä rintaäänellä, että tää sun järkeily on täysin todellisuudesta irtautunutta ja teet aivan massiivisia virheitä jos oikeasti haluat työllistyä IT-alalle koodarina. Sä voit joko kuunnella meitä tai et mutta suosittelen että kuuntelet jos meinaat haluta töitä.

  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]
   
  |le, M_M, Hirsi ja 6 muuta tykkäävät tästä.
 26. jaaha

  jaaha

  Viestejä:
  244
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2018
  Mieluusti luen henkilökohtaisia kokemuksia yms. Itsekin olen devannut harrasteena kaksi vuosikymmentä, joten on muodostunut yleiskäsitystä, millaisissa asioissa homma on sujunut ja millaisissa ei. Varsinkin jos rekry on firmoissa vähän sinnepäin, osallistun ihan mieluusti aktiivisesti prosessiin.

  Viimeksi tein työtä litteroijana, johon oli aptituditesti. Tein testin, sain työtarjouksen ja otin paikan vastaan. Jos rekry olisi aiheuttanut epäröintiä, olisin saattanut kieltäytyä tarjouksesta. Se, että softa-alalla tuo olisi epänormaalia käytöstä kuulostaa vähän huolestuttavalta.
   
 27. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  7 752
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Sinulla on jotenkin hirveän pitkä aika siihen, kunnes pääset tekemään tuottavaa työtä. Firman sisäänajo maksaa, firman sinulle tarjoama koulutus maksaa, etkä sinä aikana tuota firmalle mitään - maksat vaan enemmän, kun joku joutuu kädestä pitämään kiinni (= viet hänen työaikaansa). Sen takia haastatteluissa kysytään näitä teknologioita joilla firma tekee töitä, ettei niitä tarvitse erikseen opettaa. Koodaustestikin olisi todennäköisesti pyrkinyt osoittamaan, että voit tehdä yhden palasen itsenäisesti, varsin nopeasti ja riittävällä laadulla. Tai kestät paineita ja osaat pilkkoa vaikean tehtävän helppoihin osiin, jne..

  Sinulla on intialainen näkemys asiasta: firma kouluttaa sinusta asiantuntijan johonkin järjestelmään/teknologiaan X pikkupalkalla, jonka jälkeen voitkin vaihtaa firmaa ja/tai pyytää reilusti lisää palkkaa, kun nyt osaat asian X oikeasti.

  --

  Feedbackkia otetaan koostetusti kaikilta ketterissä retroissa, eikä siihen laiteta ketään istumaan tuottamaan feedbackkia koko työaikansa. Tämä on kyllä merkki terveestä itseluottamuksesta, että uskot osaavasi asiat paremmin ja kehittäväsi koodia paremmaksi ehdotuksillasi, mutta esim. koodauskäytäntöjä kehitetään yhdessä, eikä yksi juniori kirjoittele niitä uusiksi samalla kun tutustuu koodiin.

  --

  Minulla ja sinulla on kovin eri kuva, mitä työaikanasi tekisit.. Jos menet tehtaan kokoomalinjastoon, niin ei kukaan selitä sinulle koko tehtaan toimintaa ja ota palautetta tehtaan toiminnan tehostamiseksi. Siellä halutaan sinut omaan paikkaasi kokoamaan tuotetta mahd. pian ja riittää, että osaat sen oman pienen palasen. Sitä pitäisi tehdä mahdollisimman tehokkaasti, eikä mahdollisimman täydellisesti. Perfect is the enemy of good.
   
  yannara tykkää tästä.
 28. jaaha

  jaaha

  Viestejä:
  244
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2018
  ^ Pintapuolisesti ainakin tosiaan tuntuisi, että en sopisi vastaavaan työpaikkaan lainkaan + tulisi haukut langalla jos kieltäytyisin.
   
 29. JCSH

  JCSH

  Viestejä:
  4 575
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Ei vaan softa-alalla on epänormaalia käytöstä että juniorihommaa hakeva tyyppi kieltäytyy tekemästä jotain yksinkertaista ohjelmointiharjoitusta rekryprosessin aikana. Aiemmin mainitsit jotain linkitetystä listasta, jos kyse oli siitä niin sehän on aikalailla niin perusohjelmointitehtävä kuin vain voi olla ja jota voi käyttää käytännössä kaikissa juniorikoodari haastatteluissa selvittämään että osaako se tyyppi oikeasti koodauksen perusteita vai ei.
   
  Tinke-80, M_M, Randomizer ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 30. jaaha

  jaaha

  Viestejä:
  244
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2018
  Linkitetty lista oli esimerkkitesteissä lämmittelynä, jota seurasi progressiivisesti vaikeutuvia tehtäviä. Jos saan kysymyksen pelkästä linkitetystä listasta, oletan, että nyt testataan, että tyyppi osaa laittaa kaksi palikkaa päällekkäin. Jos en mene täysin lukkoon ja kuse tehtävää, sitä ideaalisesti seuraisi sitten profiiliini relevantimpia kysymyksiä. Jos taas olen saamassa mini-HackerRank-tyylistä testipatteria, oletan, että firma hakee erilaista kaveria kuin mitä itse olen.

  Jos tosiaan luulit, että minulta kysyttiin vain linkitettyä listaa ja kieltäydyin siitä, olet muodostanut aika epätarkkoja käsityksiä koko hommasta. Kannattaa vain rohkeasti kysyä yksityiskohdista, jos tuntuu epäselvältä. Myös jos vaikuttaa, että nyt tyyppi on täysin kujalla, on mahdollista, että olet tulkinnut asiaa väärin.
   
 31. JCSH

  JCSH

  Viestejä:
  4 575
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  No mitä kysymyksiä siinä sitten kysyttiin? Ja mikä oli sen position kuvaus mihin olit hakemassa? Siis sillai pääpiirteittäin.
   
 32. Paapaa

  Paapaa

  Viestejä:
  2 642
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kaikesta paistaa läpi, ettet kysynyt, millaista työtä olisit alkanut tehdä. Tai millaisia projekteja siellä tehdään, vaan teit oletuksia aika hatarin perustein. Yhä edelleen: et voi testistä päätellä työn sisältöä.
   
 33. jaaha

  jaaha

  Viestejä:
  244
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2018
  Juu, ei tullut vielä ensimmäisessä haastattelussa kysyttyä tarkkaa positiota. Kuvailivat toki projekteja yms. Ennen haastattelua kysyin, miltä aihealueelta se tulee olemaan, mutta kuulemma keskustellaan yleisesti tekemistäni projekteista, siitä mitä tykkään tehdä, jne., ja niinhän se oli. Avoin haastattelu, jossa firma selvittää hakijan sopivuutta/koulutettavuutta heidän tarpeisiin tms. Lähetin avoimena hakemuksena. Kysymyksiä en enää muista sen tarkemmin, ei olleet kovin mielenkiintoisia.
   
 34. Bladekill

  Bladekill

  Viestejä:
  996
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ei taida olla kuin pari sivua sitten kun puhuttiin softa-alan laadusta ja joku taisi jopa mainita kuinka "niihin tärkeisiin hommiin hankitaan sitten ihan omat kaverit". Noh tuota noin...
  https://www.bloomberg.com/news/arti...ax-software-outsourced-to-9-an-hour-engineers

   
 35. PornReindeer

  PornReindeer

  Viestejä:
  365
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Mainittiinhan artikkelissa että euroopassa on tehty vähemmän offshorehommaa ja myös:
  Ja sehän on hyvä kysymys onko 50 vuotta vanhan koneen retrofit nähty niin "tärkeäksi hommaksi", ettei esim. näytön koodausta ei voisi ulkoistaa...
   
 36. Stephen Elop

  Stephen Elop

  Viestejä:
  738
  Rekisteröitynyt:
  07.03.2017
  Nyt kun Boeingin matkustajakone on laskeutunut vain pari kertaa epäsuotuisasti tonttiin, niin herääkin kysymys kuinka kaukana ollaan sotilaskoneiden koodin toteutuksen ulkoistamisessa?

  Ja koodausvirheet mahdollistavat vallan uudet poliittiset sotilastoimenpiteet. "Ohjelmavirheen takia ohjus lähti liikkeelle ja osui Teheraniin." Eli palkataankin kunnon guru koodaamaan halutunlainen virhe koodiin. :sthinking:
   
 37. embedded

  embedded

  Viestejä:
  22
  Rekisteröitynyt:
  03.07.2018
  Näin sivusta seuraajana rupesi mietityttämään että jos olet usein kieltäytynyt kooditestistä, niin montako työpaikkaa olet tällöin saanut,
  tai päässyt vielä kys. työhaastattelussa jatkoon,
  ja oletko tällä hetkellä työsuhteessa ?
   
 38. yannara

  yannara

  Viestejä:
  398
  Rekisteröitynyt:
  26.01.2017
  Jos kieltäytyy testeistä, tai mistä tahansa, kuten psykologisista kokeista, niin kertoo että henkilö ei ole kovin motivoitunut tähän työtehtävään yms. Joskus henkilöt on "pakotettu" haastattellun, esim koulussa tai työttämänä. Toisena voi olla, että on kuvitellut jotain muuta mitä sitten haastattelussa on paljastunut. Jokainen tekee omat valinnat, itse muistan että joissakin työhaastatteluissa ensimmäinen reaktio testeihin oli hiema nihkeä, mutta sitten vähän asiaa sulateltuani menin ihan tyytyväisenä niihin testeihin. Nykyään kun on työkokemusta ja kokemusta monesta työantajasta, niin ei kelpaa mikä tahansa ja sitä yrittää tulkita haastatteluissa koko ajan, viihtyisinkö täällä jne.
   
 39. jaaha

  jaaha

  Viestejä:
  244
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2018
  Yhdestä paikasta on annettu kooditesti. Jos en tee pyydettyä testiä niin lähtökohtaisesti siksi että paikka ei vaikuta sopivalta.

  Viime elokuuksi lopetin hommat muualla ja siirryin hakemaan devauspuolelle. Piti olla parin kuukauden nakki löytää työtä, mutta haku jatkuu vielä jonkin aikaa ainakin.
   
 40. Bladekill

  Bladekill

  Viestejä:
  996
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Voi olla että jatkuu vielä tovin. Rekrytointi on neuvottelu kuten itse sanoit joku hetki sitten, mutta kun on uran alkuvaiheessa ilman työkokemusta niin ne omat neuvottelutpanokset ovat suht. ohuet.
  Itse pidän n. 1-3 haastattelua viikossa ja kaikki ensimmäisen haastattelun läpäisevät laitetaan tekemään kotitehtävä tai joskus paikan päällä tapahtuva tekninen koe. Jos tyyppi on aivan 6/5 senior/lead devaaja iskunkestävällä portfoliolla niin sitten tuskin alan vaivaamaan noilla, mutta muuten testi tai ovi.
   
  Trotor ja demas tykkäävät tästä.
 41. jaaha

  jaaha

  Viestejä:
  244
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2018
  Osaltani veikkaisin karkeasti että 4-10 haastattelua pitää käydä jotta löytyy sopiva paikka ja johon syntyy myös sopimus. Nyt lähes vuoden hakemisella tuli kolme haastattelupyyntöä, joten kestäähän siinä. Kuitenkin varmaan ajan edetessä käytyjen haastattelujen määrän kasvu kiihtyy, koska saman ajan kuluessa oppii koko ajan uutta tekkiä jne.
   
 42. Janz

  Janz

  Viestejä:
  399
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Vaihdoin muutama vuosi sitten testauspuolelta koodariksi. Heti ensimmäisestä haetusta paikasta tuli haastattelukutsu ja kooditesti. Tein testin (Aika perus CRUD näkymä jossa listataan/lisätään/poistetaan kamaa), ilmeisesti se meni OK, kävin haastattelussa, sain paikan.

  En kyllä ymmärrä alkuunkaan "en tee testiä" tyylistä asennetta, etenkään jos on aktiivinen haku päällä. Nykyisellä kokemuksella onneksi noita vaihtotarjouksia tulee tasasin väliajoin ihan ilman hakemuksia tai testejä, niin ei ole tarvinnut semmoisia enää miettiä.
   
  Randomizer ja Mechanical Man tykkäävät tästä.
 43. jaaha

  jaaha

  Viestejä:
  244
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2018
  Itsekin sain ensimmäisestä hakemuksesta haastattelukutsun. Firmalla vain oli väärä käsitys siitä, mihin sovin. Portfoliossa pelkästään C++:aa ja assemblyä, joten varmasti vaikutti, että voisin sopia bäkkiin insinöröimään. Oikeasti olen enemmän fronttipuolen ihmisiä bäkkikiinnostuksella - mutta ilman relevanttia fronttikokemusta on ollut aika hiljaista saada haastatteluja sellaisiin paikkoihin. Vähitellen niitäkin alkaa varmasti tulemaan kun oppii hyödyllisempiä stäkkejä.
   
 44. Janz

  Janz

  Viestejä:
  399
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Vähän riskaabeleilla vesillä kyllä liikut jos oikeasti ajatuksena on hankkia se kokemus hyödyllisemmistä stäkeistä kotona (jos nyt luin oikein rivien välistä). Ennemmin hakeutuisin itse niihin bäkkärihommiin ensin jos niitä paremmin on tarjolla ja vaikka siellä sitten yrittää sisäisesti päästä tekemään fronttia.
   
  mopnex tykkää tästä.
 45. jaaha

  jaaha

  Viestejä:
  244
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2018
  Kotonahan tuo kaikki devauskokemus on hankittu. Teet vain projektia toisen perään ja yrität kritisoida kaikkea mitä teet.
   
 46. juhei

  juhei

  Viestejä:
  55
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Osittain myös ihan yleisenä kommenttina, niin ilman alan työkokemusta sen suoran ihannepaikan löytäminen on melko epätodennäköistä. Oppirahat pitää maksaa joka tapauksessa, ja jos menee sinne "ei ihan täydelliseen" työpaikkaan niiin saa ennenkaikkea sitä työkokemusta. Enkä tarkoita pelkästään riviä CV:ssä, vaan ihan sitä käytännön kokemusta että millaista se IT-alan työ on. Siellä voi vaikka huomata että joku asia mitä on pitänyt turhana alkaa kiinnostamaan ja vaikuttamaan omalta jutulta. On helpompi tehdä päätöksiä jatkon kannalta. Tosin muutkin on tainneet nämä asiat jo todeta täällä.

  Jos oikeasti menee 4-10 haastattelua että löytyy sopiva paikka niinkuin arvioit (mitä vähän epäilen näiden juttujen perusteella, lähinnä sun odotukset työpaikasta vs. kokemus) ja vuodessa pääsee kolmeen haastatteluun, niin...

  Onhan se mahdollista että kolmen vuoden odottelun jälkeen löytyy sopiva paikka. Järkevämpää on ottaa se entry level paikka vastaan kunhan ei ole täyttä vittuilua palkka ja työpaikan ilmapiiri, opetella ja nähdä käytännössä mitä se tekeminen oikeasti on, ja sitten 1-2 vuoden sisällä laittaa uudestaa haku päälle siihen unelmien paikkaan kun luultavasti tietää mitä haluaa. Jos oikein käsitin niin olet nyt työttömänä? ilman alan työkokemusta on varmaan ihan sama mitä taitoja sitä CV:n saat vaikkapa tuon kolmen vuoden aikana lisättyä jos samalla siellä näkyy pitkä työttömyysjakso.

  Itsellä meni suurinpiirtein näin vaikka ei ollutkaan varsinaisesti suunnitelma: alkuun ei alanvaihtajana meinannut löytää sopivaa paikkaa, sitten otin asenteen että "kaikki kelpaa" kunhan saa alan työkokemusta kun muuten oli paperit kunnossa, ja vajaan 2 vuoden jälkeen pääsinkin sitten todella hyvään paikkaan missä esim. palkkataso nousi reilusti.
   
  Juustokupu, yannara, arix ja 6 muuta tykkäävät tästä.
 47. JCSH

  JCSH

  Viestejä:
  4 575
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  No jos sun portfoliossa on pelkästään C++:aa ja Assemblya niin et ole fronttipuolen devaaja. Voi olla että sua kiinnostaa fronttipuolen hommat mutta kerta sulla ei ole mitään varsinaista koulutusta alalle eikä myöskään sun pitkän ajan harrasteprojektit sovi niihin hommiin mitä haluat tehdä niin lopputuloksena on että tulet kyllä varmaan junnaamaan paikoillasi pitkään.
  Joten suosittelen kyllä että lähdet metsästämään työpaikkaa käyttäen sun omia vahvuuksia, eli C++, ja sitten jahka saat sen ekan työpaikan ja vähän oikeaa kokemusta alle niin on paljon helpompi sitten suuntautua toiseen suuntaan.
   
  Hirsi ja Mechanical Man tykkäävät tästä.
 48. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  3 533
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Kun ei devaa kotona vaan tekee työkseen niin siinä tulee paljon muutakin kaupan päälle kuin pelkästään koodia. Sitä varten työkokemusta arvostetaan ja sillä puolella on varmaan nyt enemmän opittavaa kuin siinä varsinaisessa "devaamisessa". Varsinkin kun on itseoppinut ja jäänyt kaikki (ryhmä)harjoitustyöt ja ohjelmistotuotannon ymv. kurssit käymättä, jotka ovat osa koulutusta. (Ja aika tärkeä osa)
   
  Hirsi ja Mechanical Man tykkäävät tästä.
 49. jaaha

  jaaha

  Viestejä:
  244
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2018
  Alalle täysin ulkopuolisena tulleena pari haastattelua ei ole vielä mitään. Sopiva paikka saattaa löytyä nopeasti tai sitten ei. Osalle se osuu suoraan käteen, osa ottaa mitä tahansa ja toivoo toivoo, osa jatkaa hakua pidempään ja työllistyy sitten, ja osa siirtyy jossain vaiheessa muualle. Mitään täydellistä paikkaa en ole hakemassa - mahdollista on, että kaupallinen devaus ei vain sovi minulle ja siksi kestää, mutta sen sitten näkee tulevaisuudessa.
   
 50. juhei

  juhei

  Viestejä:
  55
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Jos on omasta mielestä mahdollista että kaupallinen devaus ei sovi, niin kannattaisi mahdollisimman pian hankkia se kokemus kaupallisesta devaamisesta että osaa sanoa. Niinkuin tuossa yllä jo oikeastaan totesin.
   
  hmb, Hirsi, drc ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.