- Liittynyt
- 21.11.2016
- Viestejä
- 5 810
Nipalta tuossa yllä tulikin hyvää asiaa, lisäksi mainitsisin seuraavaa:Itse hain nyt keväällä opiskelemaan monimuotona Tieto- ja viestintätekniikan insinööriksi ja IT-tradenomiksi. Alkaa nyt vaikuttamaan siltä, että insinöörin osalta jäädään varasijalle mutta tradenomiksi olisi jo hyväksytty. Olen yrittänyt pohtia hyväksynkö tuon tradenomi paikan vai pitäisikö hakea vuoden päästä uudelleen insinööriksi. Onko io-techin porukalla kokemuksia kuinka paljon vaikutusta näiden koulutusten välillä on työllistymisen kannalta IT-alalla?
IT-alalla korostetusti osaaminen painaa enemmän kuin tutkinto, ja siellä missä tutkintoa "tarvitaan" (asiakas vaatii/määrittää että tekijällä pitää olla tutkinto, julkisen puolen virat/työsuhteet), on tradenomi ja insinööri saman tasoisia tutkintoja. Inssin paperit ovat joissain tapauksissa "kovemmat" kuin tradenomin, koska tutkinnon tunnettuus on parempi ja kaikki "tietää" mikä insinööri on mutta edelleen valitettavan harva tietää mikä it-tradenomi on. Joskus voi myös hämmentää esim. ulkomaalaisten kanssa että miksi sulla on kaupallinen tutkinto eikä tekniikan alan tutkintoa jos haet/teet ns. teknisiä töitä. Mutta ei nuo kaupallisen alan tietojenkäsittelyn tutkinnot maailmallakaan täysin tuntemattomia ole.
It-tradenomin koulutus omasta kokemuksesta enemmän softan ja järjestelmäosaamisen puolella, inssipuolella taas sitten enemmän rautaan menevää ja teoreettista jolloin esim. vaatimukset matematiikan osaamisesta on kovempia kuin trade-puolella. Koulutusohjelmien välillä tietysti eroja, mutta näin niinkuin yleistyksenä. Kokemusasiantuntijuutta asiasta sen verran että nuorempana opiskelin pari vuotta elektroniikkainssiksi ja jätin homman kesken kun ei enää maistunut, etenkään sen puolesta että opinnoista noin 75% oli siihen mennessä lähinnä matikkaa mutta eri oppiaineiden nimillä. Suoritin vanhemmalla iällä it-tradenomin tutkinnon työn ohessa ja nykyään työskentelen engineer-tittelillä teollisuusautomaation parissa, mutta vähän kapeammalla erikoisalalla enemmän softapuolella...