Taloyhtiössä vastuujakotulukko listaa käsienpesualtaan osakkaan vastuulle ja hanat taloyhtiön vastuulle. Kumpi vastaa putkimiehen kulusta, kun vaihdetaan rikkoutunut käsien pesuallas, mitä edellyttää putkitöitä hanalle?
Taloyhtiöissä nämä kaiken maailman itseoppineet minilex-juristit luulee, että vastuunjakotaulukko on joku raamattu. Ei ole.
Vastuunjakotaulukkoa noudatetaan sellaisenaan ainoastaan jos kyseinen X-osa hajoaa joka pitää korjata, eikä vastuunjakotaulukosta poikkeamisesta ole tehty erillistä päätöstä tai löydy merkintää yhtiöjärjestyksestä.
Jos Y-osan rikkoutumisen takia pitää vaihtaa myös X-osa, niin myös X-osan kustannuksista vastaa Y-osan vastuunjakotaulukon mukainen omistaja.
Esim. laatat on osakkaan vastuulla. Vesieristeet on taloyhtiön vastuulla. Osakas tekee kylpyhuoneremontin, jonka seurauksena vanhoja laattoja repiessä aiheutuu vaurioita vesieristeeseen.
Tositapaus elävästä elämästä: remonttia teetättänyt vanhus vetosi vastuunjakotaulukkoon ja vaati taloyhtiötä korvaamaan uuden vesieristeen. Urakoitsija oli kirjallisesti varoittanut työn tilannutta vanhusta sähköpostilla ennen urakan alkua, jossa todettiin että on jopa todennäköistä, että vesieriste vaurioituu vanhoja laattoja repiessä. Tähän vanhus oli vastannut, ettei se haittaa hän kyllä tietää, että vesieriste on taloyhtiön vastuulla. ”Tietämys asioista” on hankittu Facebookista ja samassa kahvilassa asioivalta Ritvalta.
Taloyhtiö kieltäytyi maksamasta uutta vesieristettä ja vetosi ”vahingon aiheuttaja vastaa kustannuksista” -periaatteeseen. Vanhus tietää oikeutensa ja ottaa asianajajan, joka lähinnä myötäilee vanhuksen vaatimuksia ja kannustaa viemään jutun käräjille.
170 tunnin laskutuksen ja neljän vuoden jälkeen vanhuksella on kädessään 46 000 euron lasku omista ja vastapuolen oikeudenkäyntikuluista. Edessä on asunnon nopea pakkomyynti ja muutto vanhainkotiin. Puoli vuotta tämän jälkeen vanhus kuoli.
Kannatti ottaa oppia netin keskustelupalstoilta. Tähän se voi pahimmillaan johtaa.