Intel Coffee Lake (LGA1151 Z370) kellotukset & kokemukset

Ton Asuksen Strixin päälle nyt kaatu yhdestä jos toisesta suunnasta ehkä vähän turhaan paskaa;

  1. Strix oli ainoa emolevy joka oli launchissa saatavilla -> kaikki osti sen, myös ne jotka kellottaa silmät pirikiikareina kohti myyttisiä bitinmurskaushorisontteja, allekirjoittanut mukaanlukien. Sellaiseen käyttöön Strix ei todellakaan sovellu, eikä sitä biossia pätsäämällä saa niitä VRM:n heikkoja komponentteja vaihdettua. Yllättävää tässä oli se että yleensä asuksen "ROG" brändin alla on käytetty huippupään palikoita, mutta tässä strixissä tosiaan voi unohtaa 1.35V jälkeen AVX-vakauden koska VRM ei vaan kestä. Eikä sitä saa BIOS-päivityksillä korjattua, kun "vika" (ominaisuus?) on alimitoitetut komponentit.
  2. Strixin biosin LLC-asetukset ei toiminu launchissa, joten kellottaessa joutui tappelemaan vdroopin kanssa. Tämä on fiksattu jo ajat sitten, mutta yhdistettynä kohtaan 1. niin kaikki harrastajakellottajat sulatti hermonsa ihan nätisti
  3. Strixin bios-tiimillä oli pieni asenne-ongelma, jossa he Irakin Puolustusministerin lailla kielsivät että Strixin kanssa ois mitään LLC-ongelmia :D Meni joku 3-4 päivää että sieltä tuli vaan palautteeksi "it is working, motherboard owners don't know how it works and need to learn how to use it" :D

Yhdistettynä noi kolme loi semmosen "huoh mitä paskaa" meiningin ton laudan ensimmäisen kolmen viikon elinkaaren päälle, ja loi tän "Strix on paskaa"-kultin.

Todellisuudessa se on ihan hyvä lankku jos et tarvitse hyvää VRM:ää eli et kellota yli 1.35V jännitteellä etkä tavoittele 5Ghz kellotaajuuksia. Vain hyvin hyvin pieni osa 8700K prossuista menee 5Ghz vakaasti (avx ym.) alle 1.4V, noin 6%.

Mutta jos HALUAT sen 5Ghz vakauden, niin sitten kannattaa panostaa johonkin tämän listan emolevyistä:

Intel Coffee Lake Qualified Vendor list

Noissa on riittävä VRM, niille antaa siliconlottery toimintatakuun heidän binnaamien prossujen kanssa. Ja noista emoista ehdottomasti tiukinta hinta/laatu suhdetta pitää Asrock Taichi.

90% 8700K:sta menee 5Ghz 1.43V, joten siinä mielessä emoon kannattaa panostaa.



Ja mitä tulee muihin Asrockin emoihin: Vain taichi ja toi pitkällä nimellä varustettu Fatal1ty on hyvät. Fata k6 on jo virransyötön osalta heikompi, oliko siinä muistille kehnompi? Noh jotain sellaista, ei ole silicon lotteryn QVL-listalla joten ;) Muut asrockin laudat on huonoja kellotukseen, vaikka niissä hyvä muistituki onkin.

Taichin hinnoittelu on meillä suomessa vielä vähän korkealla tasolla, halvin näyttää olevan 236e. Saksassa saa jo 201e hintaan, ja jenkeissä tää oli new-eggissä 170$ alennuskuponkien jälkeen. Siihen hintaan tätä osti aika moni OCN:ssä. Eli voisi spekuloida että meillä on hinnassa ilmaa jotain 30-40€ siihen mitä tän emon oikea hintataso kuuluisi olla, ja tämä johtuu varmasti heikosta saatavuudesta ja hyvästä kysynnästä.
 
Itselle tuli tuo jimmssin bundle. Viikon 33 8700k prosessori ja emolevynä juurikin tuo Asus Strix-F. 5GHz menee alle 1.35V cinebench,firestrike,valley tms. markit lämmöt noin 80 astetta cinebenchissä. Prime95 nostaa lämmöt taivaisiin, joten AVX vakaudesta ei ole tarkemmin tietoa laitoin Biosista -3 offsetin niin pysyy lämmöt jotenkin kurissa. Jäähynä Corsairin AIO h110i korkkaamaton prossa vielä, jos sitä kohta uskaltais.

tuossa lontooksi vielä emolevyn rajat.

Z370-E/F has 8x 20a phases good for 224w at 1.4v at 70C, larger heatsink should keep them closer to 70C.

A guy on OCN said he triggers shutdown on his Z370-i at anything over 120W. I trigger shutdown on my Z370-F at 200w.

Ajelin tuossa muutaman runin cinebenchiä niin coretemp näyttää 145W power arvoksi vid 1.355V cpu-z core voltage 1.344V
Toi on kyl hupaisaa miten internetissä kaikkea voi sanoa. Oma z370-i ei shutdownaa sitten missään muussa, kun 190W+ prime95 AVX. Kannattaa olla kriittinen sille, mitä internetissä sanotaan, eivät nämä ihan niin kurjia ole. Tosin Asrockilta samaan hintaan parempi, mutta alennuksesta ihan käypä emo.
 
Omassa z370-f ei valittamista.toki parempiakin varmaan on.tosin en ole sen kummemmin kellotellut.
Xmp päälle
Mce disabled
Sync all cores 4.7
Manuaalilla 1.26
 
Viimeksi muokattu:
Toi on kyl hupaisaa miten internetissä kaikkea voi sanoa. Oma z370-i ei shutdownaa sitten missään muussa, kun 190W+ prime95 AVX. Kannattaa olla kriittinen sille, mitä internetissä sanotaan, eivät nämä ihan niin kurjia ole. Tosin Asrockilta samaan hintaan parempi, mutta alennuksesta ihan käypä emo.

Niin se on todella käyttäjäkohtaista että mitä hakee. Tälläkin foorumilla, ja tässä triidissä, on porukkaa ihan laidasta laitaan kyselemässä suosituksia. Mulla näyttää Taichin package power draw sen 290w (eikä sammu, 5Ghz AVX-Prime95 1.43V), mikä vaan ei oo fyysisesti mahdollista esim. Strixillä. Eli minulle Strixi oli huono alusta. Mutta toiselle käyttäjälle, joka ei korkkaa prossua eikä meinaa hakee 5Ghz AVX vakautta vaan riittää "pelivakaus" niin Strixin pitäis riittää.

Mutta toisaalta voi sit taas miettiä että jos nää emot on muutaman kympin sisällä toisistaan, ja Taichissa on paitsi parempi VRM&muistituki, niin myös AC-Wifi löytyy ja kaks rj45 verkkorööriä, ja vähän 'hillitympi' valaistus vain yhden elementin turvin, toki rbg-headeri löytyy että voi sit halutessaan laittaa ledit pumppaa. Löytyy myös kolme m.2 liitäntä (strixissäkin samat muistaakseni), sekä ehdottoman älyttömän hyvänä juttuna on perspaneelissa clear-cmos painike jos menee biossi solmuun SEKÄ emolla tupla-bios. Eli jos saat BIOS1 solmuun vaikka epäonnistuneella päivitysyrityksellä niin eikö mitä, emo ei oo tiiliskivi vaan vivut BIOS2 asentoon ja kovaa ajoa kohti auringonlaskua ja BIOS1 turvallista päivitystä toimivaan kuntoon :D

Ja tosiaan Suomessa on Taichissa jokunen kymppi ilmaa hinnassa, n. 200e on tän oikea hinta-taso (samat mitä strix-f) mun mielestä koska sinne se on muuallakin maailmassa asettunu.
 
Mutta toisaalta voi sit taas miettiä että jos nää emot on muutaman kympin sisällä toisistaan
Tää oli oikeestaan se mun koko pointti, Strixin ja Taichin hintaero on jimmsillä sen 20€. Mun on ainakin tosi vaikea keksiä minkäännäköistä järkevää syytä sille, mikset laittaisi sitä pariakymppiä enempää jotta saisit paremman vehkeen. Varsinkin jos ei bundlea ole ostamassa. Toki ei se täyspaska emo toi Strixikään ole, vaan vähän väärässä hintaluokassa.
 
Suosittelen muuten laikille Heron (ja toimiin varmaan monessa muussakin emossa) käyttäjille adaptive voltagen käyttämistä. Käsittääkseni se on arkikäytössä ylivoimanen offsettiin verrattuna, puhumattakaan manuaalista. Itsellä se esim. (en nyt tarkkaan muista mitä manuaalilla lämmöt oli), mutta tekis mieli väittää civ5 pelatessa laski keskiarvolämmöt 20 astetta.

Jos yritän selittää miksi ne lämmöt putoo. niin manuaalillahan hertsit muuttuu kuorman mukaan, mutta prosuun syötetään koko ajan pyydetty jännite (mulla se oli 1.365) . kun svid otetaan käyttöön, voidaan käyttää myös offsettia ja adaptivea, jotka saa prosulta tiedon paljon se haluaa jännitettä (VID). Tällöin siis konetta käyttäessä hertsien lisäksi muuttuu myös jännite ja lämmöt putoo kun ei enään ajetakkaan primee (jolla vakaustestit on tehty), toki prime saa yhä mitä se tarvii sitten kun sitä ajetaan. Offsetissa tätä on toteutettu niin että sun volttikäyrä menee kohti sitä target jännitettä (mulla 1.365) ja siihen voi sitten hienosäätää jonkin korjauksen. Adaptivessa tämä on toteutettu älykkäämmin ja sinun target jännite on stockki jännite (oliko se 1.2v coffee lakella), kunnes turbo tulee kehiin ja sen jälkeen se target on se sinun oma kellotus jännite (minulla 1.365v).

Sori jos tosta ei saa selvittää, itse en tiennyt lainkaan kuin nuo toimii 2 päivää sitten, enkä ole ihan 100% varma tiedänkö vieläkään.


Ja ohjeeksi (Hero) adaptive voltagen hakijoille: etsi mikä on vakaa manuaalikellotus ja aseta se adaptiveksi. käytä LLC6:ta. Huom. 0802 päivityksessä llc käyrät muuttui ja jos sinulla oli 0505:llä 1.35v vakaa, saattaa se vaatia 1.365v 0802:lla (kuten minulle kävi)
 
trefi33600_memtest.PNG
trefi36000_memtest.PNG
Vasemman keskitaulun keskellä: tWRT_L 8 (jos laittaa 7 niin ei postaa)
Vasemman keskitaulun alin arvo: tCWL 17 (jos laittaa 16 niin ei postaa)

Oikean taulun alkupäässä ennen puolta väliä: tRDRD_dd 6 (jos laittaa 5 niin tulee memtestissa erroria)
Oikean taulun ensimmäinen arvo: tREFI kokeiltu 33600 ja 36000
tREFI on jännä arvo kun isompi onkin parempi? Automaatilla syötti vaan 11430.

Monia oikean taulun asetuksia en ole vielä kokeillut vaihtaa ollenkaan:
trefi_36000_bios.jpg

Cinebenchissa eroja ei niin välttämättä näe.
Geekbenchissa näkee jotain eroja ja Aidassa esim muistin lukunopeus muuttuu selvästi.

trefi33600_cine.PNG
trefi36000_cine.PNG

Ekaa kertaa singlecore yli 6500 ja multi yli 30000:
Geekbench tREFI33600

Isommalla tREFI arvolla molemmat taas tippui alle noiden tasalukujen:
Geekbench tREFI36000

Aidassa taas isompi arvo voittaa:
trefi33600_aida.PNG
trefi36000_aida.PNG


Onko tuon tREFI arvon hakuun jotain täsmäarvoa mikä olisi optimi?
Vielä olisi muutamia arvoja AUTO asetuksella jos tietäisi mitä kokeilla. :rolleyes:

Kiitos noista arvoista, kokeilin niitä jo alustavasti hieman kevennettynä omaan Heroon. Hyvältä näyttää, aidan testi nousi reilusti ja lyhyt 400% mentestikin meni läpi.
 
Onko jollain heittää vinkkiä miten tuo adaptive voltage toimii asus z370-f? Vai jätänkö vaan manuaalille niinkuin oon tehny aina tähän asti?
 
Onko jollain heittää vinkkiä miten tuo adaptive voltage toimii asus z370-f? Vai jätänkö vaan manuaalille niinkuin oon tehny aina tähän asti?

Laitat adaptive-voltagen päälle ja lyöt siihen sen volttimäärän mitä oot käyttäny manuaalilla, katot että on SVID päällä ja speedstepit sek C-statet päällä ja kovaa ajoa.
 
Tattista.kuulostaa liiankin yksin kertaiselta.mitäs tuo offset arvo sitten tekee tossa adaptivessa?
Laitat adaptive-voltagen päälle ja lyöt siihen sen volttimäärän mitä oot käyttäny manuaalilla, katot että on SVID päällä ja speedstepit sek C-statet päällä ja kovaa ajoa.
 
Oikaistaanpas hieman tätä mutupaskaa..
Paljon on ollut mielenkiintoista keskustelua emolevyjen rajoitteista ja varsinkin Asuksen Strix z370-F emolevy on saanut paljon moitteita täällä. Asiaan vielä palatakseni, onko kyseinen emolevy ihan surkea myös hieman vaatimattomaampiin kellotuksiin (esim. 8700k -> ~4.8-4.9Ghz) vai puhutaanko nyt näistä todella korkeasti lukemista (5Ghz-5.2Ghz ja muistien kellotukset siihen päälle) missä vaiheessa tarvitaan hieman parempia emolevyjä?

Aikaisemmissa postauksissa on mainittuna, että VRM ei ole parhaimmasta päästä, mutta onko se este juuri tuollaisille maltillisille ~4.8Ghz kellotuksille (jos oletetaan että vcore arvoksi tarvitaan max. 1.35 noilla kelloilla, jos ei nyt ole aivan hirveän kehno kivi).

Muutenhan sitä sekä täällä että muualla saatujen kehujen kautta Asrockin kalliimmat mallit vaikuttaisivat paljon paremmilta, mutta tuo Asuksen malli on ollut paljon tarjouksessa niin mietin, että onko tuo kuinka kehno omiin tarpeisiin nähden, kun muilta ominaisuuksiltaan tuo z370-F on kuitenkin muuten täysin ok itselleni.
Tämä ASUS Strix Z370-F emolevy suoriutuu perus kellotuksessa siinä missä muutkin, kunhan ei hae AVX-vakaita kellotuksia +1.35v jännitteellä (siksi AVX-offset olemassa) ja huolehtii virransyötön jäähdytyksestä. ASUS rajoitti emolevyn tehonkulutusta 0420 ja 0430 bioseissa siten, että virta katkaistaan kun tehonkulutus nousee +200W, 0419 biosin kanssa tätä ongelmaa ei ollut mutta koska virransyöttö ei ole parhaasta päästä, on tuolle rajoitukselle syynsä. Itse ajellut tällä 0430 biosillakin 5GHz vakaasti 1.37v jännitteellä, eli nuo "kunhan ei tavoittele 5GHz tai käytä yli 1.35v jännitettä" voit unohtaa tähän paikkaan, kun et tavoittele AVX-vakautta vaan käytät AVX-offsettia. Toki jos nyt ostaisi emolevyn, suosittelisin esim. ASRock Taichi emolevyä, mutta ei tämä Strix mikään pommi ole. Kuten Kapteeni tuossa jo mainitsi, tämä Strix oli ensimmäisiä kauppoihin ehtineitä emolevyjä ja alun LLC-ongelmat + sitä seuranneet reaktiot valmistajan suunnalta eivät luoneet kovin hyvää kuvaa emolevystä, 0419 bios toi jo valoa risukasaan, mutta 0420 ja 0430 (ja todennäköisesti sitä uudemmat) rajoittavat tämän emolevyn kulutusta sen verran paljon, ettei >1.35v jännitteillä kannata yrittääkkään AVX-vakautta. Mitä muisteihin tulee, häviää tämä Strix muistikellotuksissakin esim. Taichille selvästi, tämän jäädessä max 4000MHz muistikelloille, Taichin porskuttaessa +4300MHz muistikelloilla (muisteista toki riippuen). Nämä asiat yhteen summattuna ei anna varmasti kovin hyvää kuvaa emolevystä, mutta nyt puhutaan niin pienistä asioista että se tuskin vaikuttaa 90% käyttäjistä millään tavalla, kunhan muistaa pienen nyrkkisäännön, älä koita hakea AVX-vakautta +1.35v jännitteellä.:tup:
 
Siis adaptive antaa sen sun määrittämään voltin vaan turbokertoimilla. Se on se offset. Muuten menee vakiovolteilla ja virransäästöillä, jos Windowsissa on balancen plan päällä.
 
Tattista.kuulostaa liiankin yksin kertaiselta.mitäs tuo offset arvo sitten tekee tossa adaptivessa?

Se yhdistää molemmat. Se adaptiven alla oleva offset korjaa sitä adaptiven "käyrää ". en usko että siihen kannattaa koskea. Jos ei toimi , niin nosta mielummin target jännitettä hiukan. älä käytä koskaan llc7:aa, voit saada yllättävän suuria jännitteitä ja "overshootingia" tulee jatkuvasti. jos raja@asus:een on uskominen niin se "overshooting" saattaa olla vaarallista.
 
Laitat adaptive-voltagen päälle ja lyöt siihen sen volttimäärän mitä oot käyttäny manuaalilla, katot että on SVID päällä ja speedstepit sek C-statet päällä ja kovaa ajoa.

Lisätään tähän, että monilla alustoilla adaptive ei voi olla alhaisempi kuin Intelin määrittämä CPU core VID ko. kertoimella, olettaisin että pätee tähänkin alustaan?

Esimerkki1: vedät jännite autolla 5 GHz ja prossun VID (vakiojännite) tuolla kertoimella on 1.35 V. Manual jännitteasetuksella olet kuitenkin huomannut että prossu toimii jo 1.3 V jännitteellä. Adaptivella et voi ajaa alemmalla kuin tuolla 1.35 V asettamatta offset-jännitettä negatiiviseksi. Tässä on se "pikku" mutta, että yleensä alkaa sitten kippaamaan idlessä jos säädät offsettia reilusti pienemmäksi (esim. -50 mV ... -100 mV).

Esimerkki2: Jännite autolla 5 GHz:lla 1.25 V ja manualilla vaatii vakaaksi 1.35 V. Adaptive päälle, ja volttimääräksi 1.35 V. Toimii OK, koska ei tarvitse pienentää jännitettä joka vaikuttaa kaikkiin kertoimiin.
 
Lisätään tähän, että monilla alustoilla adaptive ei voi olla alhaisempi kuin Intelin määrittämä CPU core VID ko. kertoimella, olettaisin että pätee tähänkin alustaan?

Esimerkki1: vedät jännite autolla 5 GHz ja prossun VID (vakiojännite) tuolla kertoimella on 1.35 V. Manual jännitteasetuksella olet kuitenkin huomannut että prossu toimii jo 1.3 V jännitteellä. Adaptivella et voi ajaa alemmalla kuin tuolla 1.35 V asettamatta offset-jännitettä negatiiviseksi. Tässä on se "pikku" mutta, että yleensä alkaa sitten kippaamaan idlessä jos säädät offsettia reilusti pienemmäksi (esim. -50 mV ... -100 mV).

Esimerkki2: Jännite autolla 5 GHz:lla 1.25 V ja manualilla vaatii vakaaksi 1.35 V. Adaptive päälle, ja volttimääräksi 1.35 V. Toimii OK, koska ei tarvitse pienentää jännitettä joka vaikuttaa kaikkiin kertoimiin.

En tiedä tartteeko tähän nyt sotkea muita alustoja kuin kahvijärvi :D

Eikä adaptivessa ole mitään offsettia. Siinä prossu saa sen mitä se vakiona pyytää, paitsi turbolla se saa käyttäjän asettaman voltin. Molemmissa huomioidaan käyttäjän asettama LLC.

5Ghz svid AVX-rasituksessa taitaa olla n. 1.475V tai 1.495V vakiona, ainakin mun hwinfo leipoo sellasia numeroita. Aavistuksen reiluhkoja volttipyyntöjä siis vakiona, sen takia myös toi aika reiluhko vdroop, oliko 60mV intelin speksi?

Asrockilla kun ei oo tuota adaptivea (turbokertoimen volttia), niin mennään ihan tavallisella offsetilla. Mulla nyt -70mV offset taichilla, antaa siltikin AVX-rasituksessa 1.42V :D Peleissä semmosen 1.32-1.36V. Työpöydällä 1.28V, kunnes alkaa tiputtaa hertsejä ja tippuu aina 0.56V/800Mhz täysin idlenä/webbisurffaus.
 
VID-jännitteestä puheen ollen, HWBotin Massman ja kumppanit oli testanneet 21kpl 8700K (batch L730C348, ei liene olennainen) prosessorin VID-jännitteitä. VID korreloi ylikellottuvuuden kanssa, pienempi VID -> parempi ylikellottuvuus. VID jännite on se, mitä prosessori pyytää vakiona max turbokellotaajuudella. Esim. Asuksen emolevylle VID selviää, kun ottaa MCE:n pois käytöstä. Edit: Hieman vaikea tuon VID:n määritys, sillä jännite heittelee suht paljon. Suurin VID mitä itsellä tullut vastaan on 1.344v, onko @The Stilt joku helpompi max VID:n määritykseen?

 
Viimeksi muokattu:
Täällähän tulikin paljon tietämystä tuohon Asuksen z370-F emolevyyn liittyen ja antoi vastauksen omaan pohdintaani eli tarkennusta siihen onko tuo aivan järkyttömän huono emolevy ettei sillä edes alhaiset kellotukset onnistu komponenttirajoitteiden tai softapuolen vuoksi vai onko vaan hintaluokassaan huono vaihtoehto, kun parempiakin on tarjolla missä ei ole näitä keskustelussa esille tulleita ongelmia. Tuohon tulikin selkeys eli kiitoksia vastauksista :tup:

Lähinnä kyselin juurikin sen vuoksi, kun julkaisusta lähtien on kyseisellä mallilla on ollut aika negatiivinen maine (esim. juuri tuo mainittu LLC toiminta, mikä korjattiin BIOS-päivityksellä myöhemmin), mutta kyseinen malli on myös ollut juurikin Jimmsin bundlessa jne. Niin sitä varten vain, että jos säästää satasen tai pari konepaketissa 'valitsemalla' z370-F:n jonkin toisen mallin sijaan niin mietin juurikin, että onko tuosta emolevystä mihinkään. Vastauksenahan nyt tulikin, että kyllä peruskellotukseen on ihan ok, mutta normaalilla hintatasolla on parempiakin vaihtoehtoja kyseiselle emolevylle. Itselleni kuitenkin vaikuttaisi olevan ihan ok emolevy vaikka ei ole paras mahdollinen vaihtoehto hintaluokassaan, tosin omilla kriteereillä riittäisi varmasti moni muukin emolevy.

Kiitokset myös tuosta volttimäärävinkistä, itsellä ei tule olemaan tarvetta saada prosessori toimimaan AVX:t päällä siellä 5Ghz kellotaajuuksilla niin vaikuttaisi tuleva kellotustavoite (4.8~4.9Ghz tai jopa 5Ghz) onnistuvan, kunhan hyödyntää AVX-offsetiä vaikka -3 tai -4 tasolla (jos base clock 100), mikä vaikuttaisi olevan suositeltu offset määrä. Tietysti vasta testatessa näkee miten paljon täytyy laittaa.
 
En tiedä tartteeko tähän nyt sotkea muita alustoja kuin kahvijärvi :D

Eikä adaptivessa ole mitään offsettia. Siinä prossu saa sen mitä se vakiona pyytää, paitsi turbolla se saa käyttäjän asettaman voltin. Molemmissa huomioidaan käyttäjän asettama LLC.

OK, Ei löydy yhtään kuvaa intternetistä missä olisi tuo (lähinnä Asus Z370) asetus näkyvillä niin vaikea sanoa. Löysin vain Z270/Z170 joissa tuo offset-asetus löytyy adaptivesta.
 
VID-jännitteestä puheen ollen, HWBotin Massman ja kumppanit oli testanneet 21kpl 8700K (batch L730C348, ei liene olennainen) prosessorin VID-jännitteitä. VID korreloi ylikellottuvuuden kanssa, pienempi VID -> parempi ylikellottuvuus. VID jännite on se, mitä prosessori pyytää vakiona max turbokellotaajuudella. Esim. Asuksen emolevylle VID selviää, kun ottaa MCE:n pois käytöstä.


Eli läpsäsee auton ja cinebenchissä kattoo VID:in? Pitää kokeilla ja kattoo, minkäslaisesta yksilöstä on kyse :tup:. Kyllä ihan kohtuu yksilö taitaa olla, jos 5ghz (ei AVX koska hyi) ~1.33V VDroopin jälkeen.
 
OK, Ei löydy yhtään kuvaa intternetistä missä olisi tuo (lähinnä Asus Z370) asetus näkyvillä niin vaikea sanoa. Löysin vain Z270/Z170 joissa tuo offset-asetus löytyy adaptivesta.

Kyl siellä BIOSsissa lukee adaptiven alla että "offset voltage" blablablaa. Mutta se ei toimi siis samalla tavalla kuin voltagen offset asetus, ja Asus käyttää tuota offset termiä tuossa vähän dorkasti. Ofsettii siellä, offsettii täällä jne.

Adaptiveen voi sen turbo-voltin lisäksi määrätä vielä off-set voltin, joka sitten tulee sen turbokertoimilla käytettävän turbovoltin päälle ja vaikuttaa myös ei-turbo voltteihin.

Eliggäns:

jos muuten autolla ja turbo-voltilla 1.35, niin emo antaa ei-turbo kertoimilla vakiovoltit ja turbolla sit 1.35v. Siihen voi vielä laittaa offsetin, vaikka nyt +20mv, jollonka emo antaa ei-turbotaajuuksilla vakio+0.02 ja turbona 1.37. Ja näistä sitten vielä vdrooppi pois (riippuen LLC-tasosta) ja saat sen todellisen jännitteen.

1486148888157.jpg


Ja Z270 guidet pätee lähes sellaisenaan, lämmöntuoton osalta vähän eri kun coren pinta-ala 8700K:ssa on isompi = lämpö johtuu paremmin = ei oo ihan niin kiuas.

The Kaby Lake overclocking guide | ROG - Republic of Gamers Global
 
Kyl siellä BIOSsissa lukee adaptiven alla että "offset voltage" blablablaa. Mutta se ei toimi siis samalla tavalla kuin voltagen offset asetus, ja Asus käyttää tuota offset termiä tuossa vähän dorkasti. Ofsettii siellä, offsettii täällä jne.

Adaptiveen voi sen turbo-voltin lisäksi määrätä vielä off-set voltin, joka sitten tulee sen turbokertoimilla käytettävän turbovoltin päälle ja vaikuttaa myös ei-turbo voltteihin.

Eliggäns:

jos muuten autolla ja turbo-voltilla 1.35, niin emo antaa ei-turbo kertoimilla vakiovoltit ja turbolla sit 1.35v. Siihen voi vielä laittaa offsetin, vaikka nyt +20mv, jollonka emo antaa ei-turbotaajuuksilla vakio+0.02 ja turbona 1.37. Ja näistä sitten vielä vdrooppi pois (riippuen LLC-tasosta) ja saat sen todellisen jännitteen.

Ja Z270 guidet pätee lähes sellaisenaan, lämmöntuoton osalta vähän eri kun coren pinta-ala 8700K:ssa on isompi = lämpö johtuu paremmin = ei oo ihan niin kiuas.

The Kaby Lake overclocking guide | ROG - Republic of Gamers Global

Kyllä juuri näin ja kattava selostus. Tämän lisäksi tarkoitin sitä, että jos se VID on autolla 1.35V, et voi ajaa adaptivella sitä maksimiturbolla 1.25 V (Additional Turbo Mode CPU Core Voltage 1.25, offset AUTO) vaikka haluaisitkin, ellet lätkäise tuohon offsettiin tämän lisäksi -100 mV. Silloin ei ole väliä laittaako tuohon Additional Turbo Mode CPU Core Voltageen vaikka 1.1 V, kun se ei voi olla alempi kuin se VID 1.35 V. Silloin taas tuo lisäasetus offset -100 mV pudottaisi jännitteen sinne haluttuun 1.25 V. ;) Sen sijaan mikäli prossu tarvitsee ENEMMÄN volttia, logiikka toimii huomattavasti selkeämmin koska VID toimii vain perusjännitteenä johon lisätään vielä jännitettä. Sekavaa, eikö. :D Tästä syystä varmaan Asus on lisännyt tuon offset-lisäasetuksen tähän. Lisähuomiona vain tämä kun aika moni ihmettelee miksi adaptive puskee eri jännitettä kuin mitä on laitettu tuohon "haluttuun" jännitteeseen.
 
en vaan käsitä.. ihan sama mitä laitan daptivee + offsettiin niin aidan64 kun laittaa tulille niin täräyttää saman 1.280
 
Yksinkertaisuudessa homma menee näin:

Manual voltage = Jännite määritetään haluttuun arvoon ja siinä pysyy, jännite ei siis laske eri kertoimilla (lepotilassa, C-Stateilla), vaan pysyy asetetussa arvossa kaikissa tilanteissa.

Offset voltage = arvo joka lisätään tai vähennetään prosessorin pyytämästä VID-jännitteestä. Esim. jos asetettu Offset-jännite on +0.020v ja prosessorin pyytämä VID on 1.300v, lopputuloksena on 1.300 + 0.020v = 1.320v. Offset vaikuttaa kaikkiin C-Stateihin, eli jännite nousee tuon 0.02v myös idlessä, eli jos idle jännite on 0.800v, on se offsetin kanssa 0.820v.

Adaptive voltage = vaikuttaa vain kahteen korkeimpaan turbokertoimeen, eli siihen jännitteeseen mitä prosessori käyttää rasituksessa, eli periaatteessa sama kuin manual voltage mutta sillä erolla, että Adaptivea käytettäessa jännite laskee levossa, kun asetus vaikuttaa vain mainittuihin kahteen korkeimpaan kertoimeen.

Adaptive offset = Tällä voidaan nostaa/laskea jännitettä myös noilla muilla kertoimilla (levossa / C-Stateilla), mikäli epävakautta ilmenee levossa tai halutaan laskea lepojännitettä.

Edit: Nuokin hieman vaihtelee emolevyvalmistajasta riippuen, mutta pääpiirteittään homma menee noin.
 
Viimeksi muokattu:
en vaan käsitä.. ihan sama mitä laitan daptivee + offsettiin niin aidan64 kun laittaa tulille niin täräyttää saman 1.280

onko svid support enabled?

lisäksi mitä en ole kirjoittanut aikasemmin niin laita svid behavior "best case scenario" sekä power puolelta ac ja dc line ... 0.01
 
Millä ohjelmalla tarkkailet jännitettä? Ettet vain lue koko ajan VID-jännitettä?
Hw monitor. Vid on 1.310-1.330
Ei tippunut millään muulla alle 1.280 kuin llc vaan pienemmälle. Llc4 ja nyt asettui 1.264 joskus pomppasi 1.28. Oonkoha räpeltäny nyt jotain kriittistä?
 
Viimeksi muokattu:
.
Hw monitor. Vid on 1.310-1.330
Ei tippunut millään muulla alle 1.280 kuin llc vaan pienemmälle. Llc4 ja nyt asettui 1.264 joskus pomppasi 1.28. Oonkoha räpeltäny nyt jotain kriittistä?

Tarkista onko Windowsin virranhallinta asetettu parhaalle suorituskyvylle. Jos on niin prossu käy koko ajan "täysillä". Tasapainotettu asetuksella toimii.
 
.


Tarkista onko Windowsin virranhallinta asetettu parhaalle suorituskyvylle. Jos on niin prossu käy koko ajan "täysillä". Tasapainotettu asetuksella toimii.
Siis idlessä tippuu kyllä voltit mutta boostin voltteja ei adaptivella saanut millään alle 1.280 vaikka löi 1.000 ja -0.1000 offsettiin. Ainut keino päästä alle oli vaan tiputtaa llc.
 
Intel Coffee Lake Qualified Vendor list

Ja mitä tulee muihin Asrockin emoihin: Vain taichi ja toi pitkällä nimellä varustettu Fatal1ty on hyvät. Fata k6 on jo virransyötön osalta heikompi, oliko siinä muistille kehnompi? Noh jotain sellaista, ei ole silicon lotteryn QVL-listalla joten ;) Muut asrockin laudat on huonoja kellotukseen, vaikka niissä hyvä muistituki onkin.
Virransyötöt muisteille: Taichi Fairchild , vähen enemmän ampeereita ja K6 Sinopower vähen korkeampi vrm switching frequency.
Jos ei nyt tarvii yli 2V muistille heittää :) niin riittää varmasti K6:lle. Tälläistä on isot pojat kertoneet overclock.netin ja hardwareluxx.de foorumilla.

Tuosta silikoniloton listasta puuttuvat mm. Gigabyten gaming 7 ja Msi godlike joissa kummassakin on järeä virransyöttö. Tiedä sitten syytä...
 
Viimeksi muokattu:
Ettei menisi liian helpoksi noiden manual,adaptive ja offset voltageiden kanssa, tulee myös huomioida LLC:n aiheuttamat VDropit ja Vdroopit. Virtahan se on mikä prossuja paskoo ja tiukalla LLC:llä tulee nopeita piikkejä siinä vaiheessa kun kuorma äkkiseltään loppuu. Tätä korreloidaan sitten Intelin toimesta tuolla Vdroopilla eli VID:n mukainen jännite laskee kulutuksessa. Tiukalla LLC:llä taas jännite on sahattu niin kovaksi että kuorman loppuessa nuo jännitepiikit voi nousta yli Intelin asetettujen 1.52V max.

Siitä sitten käyttöjännitteen mukaan virittelemään sopivat asetukset. Korkeasta jännitteestä ei ole mitään haittaa ennenkuin alkaa watteja kulumaan. Jollain 240W kuormalla / 1.45V menee prossulle jo 165A. Siitä kun täräyttää 1.45V kohdalla hanat kiinni niin melkosen drooppi piikin saa aikaan.

200W / 1.4V = ~142A
 
Viimeksi muokattu:
Menee liian monimutkaseksi. Onko manuaalisesti jatkuva 1.260 haitaksi jos pelaa muutaman tunnin päivässä?
 
Kiitti.joku vois tehä sellasen oc guide for dummies.mukava harrastus mutta vähä aika menee pelaillessa niin ei ehi perehtyä
1. Valitse jännite, esim. 1.25v tai 1.3v
2. Valitse kerroin, esim. 48
3. Testaa onko vakaa, jos ei, lisää volttia tai pienennä kerrointa. Jos on vakaa, lisää kerrointa tai vähennä voltteja
4. Toista niin pitkään kunnes olet tyytyväinen
 
Mistäköhän asetuksesta johtuu kun itsellä ei Vcore laske idlessä koskaan alle 1.264V
Adaptive 1.35V + Adaptive offset Auto asetuksilla. CPU Standby Voltage = 1.00V

Kellot laskee kyllä 800MHz mutta voltit ei tuon 1.264V alle koskaan. Jokin asetus jossain?

Asus Maximus X Hero kyseessä.
 
Kiitti.joku vois tehä sellasen oc guide for dummies.mukava harrastus mutta vähä aika menee pelaillessa niin ei ehi perehtyä

Kyllä nuo prossut varmaan ihan kestäviä on testailuun. Muistaa 24/7 kelloja silmälläpitäen säätää jännitteet <1.4V ja katsoa ettei tehonkulutus karkaa käsistä varsinkaan tiukoilla LLC:llä ja AVX kuormilla, niin melko huolettomasti saa kurittaa.
 
Mistäköhän asetuksesta johtuu kun itsellä ei Vcore laske idlessä koskaan alle 1.264V
Adaptive 1.35V + Adaptive offset Auto asetuksilla. CPU Standby Voltage = 1.00V

Kellot laskee kyllä 800MHz mutta voltit ei tuon 1.264V alle koskaan. Jokin asetus jossain?

Asus Maximus X Hero kyseessä.

En tiedä vaikuttiko juuri tuohon, mutta olitko jo laittanu "Best case scenario"?

onko svid support enabled?

lisäksi mitä en ole kirjoittanut aikasemmin niin laita svid behavior "best case scenario" sekä power puolelta ac ja dc line ... 0.01
 
ac & dc line olikin jo 0.01.
svid behavior oli auto mutta muutin nyt Best case scenario. Sama lopputulos, minimi 1.264v vaikka kone idle ja 800MHz taulussa kaikilla coreilla.
Onko cachen min autolla vai käsin laitettu samaks ku max.Ainakin ku itse laitoin molemmat 47 lakkas jännitteet laskemasta alle 1.232v.
 
täytynee aamulla koittaa napata kahvijärvi jimmyn alelaarista 330€:comp:
 
täytynee aamulla koittaa napata kahvijärvi jimmyn alelaarista 330€:comp:
08:21 ja tuote loppuunmyyty. Enkä edes kerinnyt proshopin maximus x hero tarjoukseen (vai olikohan tämä jossain muualla?). Olisi ollut ihan siedettävä hinta päivityspaketista jos olisi saanut kummatkin alennuksesta, mutta kun ei saa niin ei saa.
 
08:21 ja tuote loppuunmyyty. Enkä edes kerinnyt proshopin maximus x hero tarjoukseen (vai olikohan tämä jossain muualla?). Olisi ollut ihan siedettävä hinta päivityspaketista jos olisi saanut kummatkin alennuksesta, mutta kun ei saa niin ei saa.
8 sekuntia maksutapahtumaan kun nuo tuli sivulle enkä silti saanut. Maksua yrittäessä tuli tieto, että ei-oo :D
Noh, lunastin omani @Asmola lta :tup:
 
no niin, elämäni ensimmäinen prossu korkattu onnistuneesti. Loppujenlopuksi olikin sitten todella helppo oikeilla työkaluilla. Kiitos @Hessu lainasta, lähtee tänään takaisinpäin sulle!
Lämmöt tippui 20 astetta ja nyt pysyy kone kasassa LinX AVX 5GHz:lla. Nyt pääsee säätämään vielä lisää :)
123.PNG
.
 
no niin, elämäni ensimmäinen prossu korkattu onnistuneesti. Loppujenlopuksi olikin sitten todella helppo oikeilla työkaluilla. Kiitos @Hessu lainasta, lähtee tänään takaisinpäin sulle!
Lämmöt tippui 20 astetta ja nyt pysyy kone kasassa LinX AVX 5GHz:lla. Nyt pääsee säätämään vielä lisää :)
123.PNG
.
Hyvä, että oli apua :tup:
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
262 084
Viestejä
4 543 321
Jäsenet
74 930
Uusin jäsen
1t9v8v1

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom