Totta kai satelliittimittauksissakin pitää johtaa, mutta laitetaan talteen raakadata ja annetaan tutkijoiden väitellä oikeasta tulkinnasta. Satelliiteilla on se hyvä puoli, että ne integroivat kattavasti ja luotettavasti koko pallosta, mukaanlukien meret ja ne mantereet, joissa maa-asemia on vähän.
Maa-asemien kohdalla taas ei meinata millään tunnustaa, että niiden kohdalla epävarmuudet ovat aivan eri luokkaa. Kun lukee HARRY_READ_ME.txt -tiedostoa, niin Ian Harrisillä ei ollut ongelmia pelkästään lähdekoodin kanssa, vaan itse mittausaineisto ja metadata olivat kammottavassa kunnossa. Mitä Ian teki, oli yrittää toistaa aikaisemman työntekijän tekemä mittaussarja ja hänellä oli vaikeuksia päästä edes 0,5 asteen päähän siitä. Hän korjasi lukemattomia virheitä ja joutui lopuksi vielä lisäämään koodiin keinotekoisen "vedetään hatusta"-kertoimen saadakseen lopputuloksen täsmäämään sitä, mitä odotettiin. Tuo ei ole legendaa, vaan hänen oma tutkimuspäiväkirjansa.
Ja kun lukee tuon loppuun, niin Ian Harris (ja CRU, jossa hän työskenteli) tiesivät kaikista näistä ongelmista, mutta silti tuosta sekasotkusta lähetettiin tuloksia eteenpäin muihin tutkimuksiin.
http://wermenh.com/climate/HARRY_READ_ME.txt
Pitkä kuin nälkävuosi, mutta jos scrollaat loppuun, niin ei sielläkään ole mikään Happy Ending.
Ok, tuo ei ole se kanta, jolla nykyään tehdään lämpötilasarjat. Mutta mitään merkkejä ei ole missään, että uusissa olisi huomioitu ongelmat kunnolla. Sen sijaan tiedetään, että lämpötiloja luodaan keinotekoisesti ja että kaupunkilämpöä yritetään huomioida väärin päin, mutta mitään konkreettista "Näin me sen teemme" ei ole. Siispä maa-asemista tehdyt ovat mallia "Trust me, I know what I'm doing".
Sanoisin, että satelliittiajasta eteenpäin meillä on mahdollisuus vetää luotettavia johtopäätöksiä. Sitä ennen, järkevä tieteellinen johtopäätös olisi: "We don't know." Tietenkin pienestä määrästä korkealaatuista maa-asemadataa voi vetää jotain johtopäätöksiä, mutta koko maapallon lämpötilan ennustaminen niistä asteen kymmenys- tai sadasosan tarkkuusella on utopiaa.