Ilmalämpöpumput eli ILPit

Minkä takia ylipäätään pumppua käytetään maksimipyynnillä (~30C?)
Tuo ei liene tarkoituksenmukaista missään tilanteessa, jos et oikeasti viihdy 30C kämpässä. Pyynti tulisi olla asetettu haluttuun oleskelulämpötilaan, tai aste-pari enemmän. Muussa tapauksessa tila on pumpulle liian suuri, tai ilma ei pääse leviämään riittävästi sisäyksikön sijoittelusta johtuen.

Ei sitä käytetäkään tietenkään tuollaisessa lämpötilassa.
 
Olisi tarkoitus ennen talvea päivittää rivarin vanha Mitsubishin ILP uuteen. Arvon tällä hetkellä Mitsubishi LN25:n ja RW25:n välillä. Kriteerinä tehokkuuden lisäksi helppo ylläpito ja suht hiljainen sisäyksikkö.
 
Olisi tarkoitus ennen talvea päivittää rivarin vanha Mitsubishin ILP uuteen. Arvon tällä hetkellä Mitsubishi LN25:n ja RW25:n välillä. Kriteerinä tehokkuuden lisäksi helppo ylläpito ja suht hiljainen sisäyksikkö.

Rw sisäyksikkö on ln mallia suurempi, rw painottuu enemmän lämmitykseen ja puhisee +4kw lämpöä kovilla pakkasilla, ln mallissa taisi olla parempi seer jäähdytyksen osalta ja maltillisemmat lämmitys käyrät.

Rw ulkoyksikkö on kyllä massiivinen jos vertasi vanhaan fd malliin tai karvalakki ft malliin(autotallissa mulla ft25). Sijoittamisen suhteen kannattaa valmiiksi miettiä huomaamaton paikka ettei käy silmään.

Muutoin ln25 sisäyksikkö on tyylikkäämpi.

Kumpikin kone kyllä hintansa arvoisia, makuasia kumman ottaa.
 
Olisi tarkoitus ennen talvea päivittää rivarin vanha Mitsubishin ILP uuteen. Arvon tällä hetkellä Mitsubishi LN25:n ja RW25:n välillä. Kriteerinä tehokkuuden lisäksi helppo ylläpito ja suht hiljainen sisäyksikkö.
RW sisäyksikkökin taitaa olla hieman isompi.

Täällä LN35 ja toisessa talossa RW35 (oli 2450€ asennettuna) ja sen rinnalla joku hieman vanhempi Mitsu toisessa päässä taloa.

Eli noista vaihtoehdoista ottaisin tietysti tuon uudemman RW25. Se ilmeisesti vastaa teholtaan LN35 mallia.
 
Onko kokemuksia ILP:ien huolloista?

Täällä kävi juuri asentaja tekemässä huollon ILP:ille (Mitsun LN25). Asentajalta meni näihin toimenpiteisiin 35-minuuttia. Jäi vähän sellainen maku, että pölyt varmaan pyyhitty suodattimista, mutta muuten annettu valohoitoa. Mitä raati mieltä, kerkeääkö puolessa tunnissa tekemään huollon?

Huoltotoimenpiteet:

  • Ulkoyksikkö
    - Puhallinmoottorin toiminnan tarkastus
    - Kennoston puhtauden tarkastus ja tarvittaessa puhdistus
    - Kiinnityksen ja tärinänvaimentimien kunnon tarkastus
    - Kylmäainemäärän tarkastus paineperusteisesti
    - Imu- ja paineputkien silmämääräinen tarkistus
  • Sisäyksikkö
    - Puhaltimien toiminnan tarkastus
    - Kondenssivesiputkien toiminnan tarkastus
    - Imu- ja puhalluslämpötilojen tarkistus
    - Kennon puhdistus desinfioivalla puhdistusaineella
    - Suodattimien puhdistus
    - Sisäyksikön kuoren irroitus sekä puhdistus
 
Täällä kävi juuri asentaja tekemässä huollon ILP:ille (Mitsun LN25). Asentajalta meni näihin toimenpiteisiin 35-minuuttia. Jäi vähän sellainen maku, että pölyt varmaan pyyhitty suodattimista, mutta muuten annettu valohoitoa. Mitä raati mieltä, kerkeääkö puolessa tunnissa tekemään huollon?

Epäilen että teit huollon koska "suositus on se tehdä X-vuoden välein". Eli itse kun katsoin tämän videon (sekä postauksen):
Imurointi minimisuoritus. Seuraavat vaihtoehdot suihkupullon/höyrypesurin käyttö ja yleispesuaineet. Ei mitään hc-kamaa, kun osassa on pinnoitteita jotka voi lahota.
Tässä suoritus, joka sisältää vesipesun alibaban random-suojapussin avulla (alle voi laittaa laatikon lattian suojaksi halutessa)

Kyllähän jotkut on riisuneet kennonkin irti ja sitä jynssänneet suihkussa, mutta se on jo harrastustoimintaa enemmän.

Imuroi ennen viilennyskauden aloittamista todeten ettei ole homeen näköistä. Jos on niin pesuaine+höyry luultavasti alkaa kummasti motivoida.

Totesin suorilta että:

Jos on oikeasti tuon näköinen / pitäisi olla tuon näköinen että tarve pesulle syntyy kuin videossa sanoisin että se myydessä / asentaessa mainittu "noin 5-6 vuoden välein" voi ainakin itselläni venyä helposti johonkin 10+ vuoteen ennenkuin alkaa tilaamaan (tai itse miettimään) pesua.

Nyt tulee pari vuotta täyteen eli kolmas kesä tuloillaan kun tuota Gree Bora 35 käyttelen viilentämään ja vaikka on 2 kissaa taloudessa en onnistu löytämään käytännössä yhtään pölyä vielä kun ottaa pölysuojat pois (sekä imuroi) sieltä alta. Tuollainen "koko koneen peittävä" likamatto kestää siis arvioni mukaan vähintään jonkun 10 vuotta kerryttää. Epäilisin että tuollaisen huomaa jo käytettäessä helposti jos ei ilmanlaadusta (tuoksu) niin viimeistään kun irroittaa ja imuroi noita pölysuojia.

Ei siis kannata tehdä vaan suosituksen takia sitä jos ei ole syytä. Muuten tulee juuri tuollainen noin 30min vierailu mistä maksaa satasia ja "kaikki tarkistetaan" mutta oikeastaan mitään ei tarvitse tehdä ja hieman pyyhkäistään.
 
nämä on näitä samoja kuin että viedään auto huoltoon merkkarille koska se on sitten kunnolla tehty koska saa paperin missä miljoona ruksia. Tai vielä parempi nämä jotka myy tietokonetta "juuri huollettuna", tuulettimen laakerit rasvattuna jne.. anteeksi OT
 
Ilpin sisäyksikön puhdistushuolto on tarkoitus teettää, ilppi (Daikin) on ollut käytössä kaksi vuotta ja paskaa on tarttunut puhaltimen siivekkeisiin.
Otan puhdistuksen ilpin asentaneelta firmalta, en nyt enää muista puhdistuksen hintaa. Kalliilta se joka tapauksessa tuntui. Olin jo tilannut puhdistuksen hyvissä ajoin, mutta kun mökin vesijohdot paukkuivat, niin maksetaan ensin putki-ja remonttimiehille vesivahingon korjauksesta. Toivottavasti rahaa jää vielä ilpin puhdistukseen.
 
Kaikki puhdistusohjeistukset liioittelua mikäli ei älyä vähentää jos ei jatkuvasti löydä mitään. Esim. "Jos pumppu on talvikaudella koko ajan käytössä, on imuria hyvä käyttää kahden viikon välein, mutta vähintään kerran kuukaudessa”, lämpöpumppuasiantuntija, Daikinin tuotepäällikkö Jussi Kummu kertoo". Kuka jaksaa/muistaa tuota 2vk jos aina löytää entisen näköisen?
Tuollaisen vesivahingon jäljiltä voisi kyllä löytyä.

Pesujen osalta on tarjolla myös erityisen tyyris Fresh Wash. 377€! Hinta on lähes sama kuin esim. tarvikkeena ostettu uusi sisäyksikkö. Tarvitsisi kai aika poikkeukselliset olosuhteet, että tarpeeksi tuore ehtisi likaantumaan sen sijaan, että kannattaisi vaihtaa jo uusi ilp.
 
Viimeksi muokattu:
- Kylmäainemäärän tarkastus paineperusteisesti
Mitähän tuo mahtaa tarkalleen tarkoittaa?


Täällä vähän vajaa 5 vuotias Mitsu LN35. Epäilen että olisi kylmäainevuotoa tai jostain syystä ilpin lämmitysteho heikentynyt. Ulko ja sisäyksiköt on puhtaat. Muutenkin toimivuus kunnossa ja kennon sulatus kunnossa. Toki jos tarvitsee huollattaa, niin laittaisin huoltopyynnön täällä vasta joskus syksyllä.

Muuten ei toki varmaankaan mitään maksullista huoltoa tarvitse, mutta vahva epäily, että jotain vikaa voisi olla.
 
Tuossa vielä perusteellisemmin:

(liian korkea purkauspaine- syinä mm. kylmäaineen liikatäyttö)

(liian alhainen imupaine - syinä mm. kylmäaineen vajaus)

+ perusteellisin metodi eli mittaaminen taltioimalla
Kylmäaine siirretään taltiointilaitteen avulla taltiointipulloon, punnitaan sen määrä ja palautetaan järjestelmään valmistajan ohjeen mukainen kylmäaineen täyttö

Se mitä huoltoliikkeet sanoo tekevänsä:
Kylmäaineen määrän tarkastus mittaamalla kaasulinjan paine. Jos kylmäaineen määrää ei päästä tarkistamaan, mitataan imu- ja puhallusilma
Tuo edellisen viestin Freezen (kylmälaiteasentaja eli perus-ilppimiestä selvästi kokeneempi) toteamus metodin soveltuvuudesta voi olla edelleen paras tiivistys. Eli että toimii vasta tietyssä vaiheessa vajausta, esim. 30%. Sekä peruskäyttäjän toimivimman "hemmo-metodin", eli ulko, imu ja puhalluslämpötilojen taulukointi ja vertaaminen myöhemmin. Mistä voisi todeta heikkenemisen.
 
Viimeksi muokattu:
Täällä varmaan joku viisaampi osaa sanoa, että meneeköhän ihan oikein, kun ILP:n jälleenmyyjä meinasi laskuttaa pöytäkirjojen rustailusta (asennus vasta tulossa)?

Taloyhtiöltä tuli siis pitkä lista asioita, mitä pitää tehdä/ilmoittaa/raportoida prosessin aikana ja siellä on kohta:
"työstä tulee toimittaa taloyhtiölle ilmalämpöpumpun asennustodistus sekä sähköasennusten käyttöönottopöytäkirja"

Tuosta kun kysäisin muiden kysymysten ohella, niin tosiaan meinasivat, että pöytäkirjat olisi lisälaskutettavaa työtä, kun niitä ei kerta asennuksen tuotekuvauksessa ole eriteltynä.
Tukesin sivuilla tosin lukee "Sähköurakoitsijan on tehtävä sähkötöilleen käyttöönottotarkastus, josta annetaan pöytäkirja asiakkaalle", eli sähkötöiden osalta ainakin kyseessä kun on pakollinen osa asennusta, niin sisältynee perusasennukseen.
Voivatko kuitenkin tuosta itse kylmäaine / -laitteen asennustodistuksesta vaatia rahaa? Itse näkisin, että tämä olisi melko lailla itsestäänselvyys moinen asiakkaalle antaa, jonka vuoksi ei ole erikseen mainittu tai tarvitsisikaan mainita tuotekuvauksessa.
 
Tukes suosittelee, että kylmälaiteliike antaa ilmalämpöpumpun asennuksesta todistuksen, jossa on liikkeen vastuuhenkilön allekirjoitus.
Eli jos ei ole listattu sinne peruspakettiin osana niin kai siitä härski voi pyytää lisää.

Esim. tässä on mainittu (Asennustodistus laadittuna ja toimitettuna):
Tässä ei ole mainittu:
Mutta kaipa voisit tehdä itse ja ottaa vain nimen alle? Tai kokeilla mikä on vastaus jos ilmoitat ennakkoon, ettet aio maksaa ylimääräistä.

Asentajan on aina tehtävä käyttöönottotarkastus sähköasennuksille, joilla lämpöpumppu liitetään verkkoon. Tarkastus on tehtävä ennen laitteen käyttöönottoa. Käyttöönottotarkastuksessa on mittaamalla varmistettava suojajohtimen jatkuvuus sekä ylivirta-, oikosulku- ja mahdollisen vikavirtasuojauksen toimivuus. Mittausten lisäksi asennus on tarkastettava silmämääräisesti. Asennustodistus luovutetaan asennetun laitteen haltijalle.
Tämän luulisi pätevän silloin kun on tehty uusi veto/rasia. Eli sähköpätevyyksiä vaativa työ.

Mutta jos laitetaan olemassaolevaan pistorasiaan + sisä- ja ulkoyksikön välinen kytky niin silloin asialla voi olla pelkkä E3, E3 A kylmäluvilla oleva ilppiasentaja.

Tässä jonkinlainen esimerkki:
 
Viimeksi muokattu:
Eli jos ei ole listattu sinne peruspakettiin osana niin kai siitä härski voi pyytää lisää.

Esim. tässä on mainittu (Asennustodistus laadittuna ja toimitettuna):
Tässä ei ole mainittu:
Mutta kaipa voisit tehdä itse ja ottaa vain nimen alle? Tai kokeilla mikä on vastaus jos ilmoitat ennakkoon, ettet aio maksaa ylimääräistä.


Tämän luulisi pätevän silloin kun on tehty uusi veto/rasia. Eli sähköpätevyyksiä vaativa työ.

Mutta jos laitetaan olemassaolevaan pistorasiaan + sisä- ja ulkoyksikön välinen kytky niin silloin asialla voi olla pelkkä E3, E3 A kylmäluvilla oleva ilppiasentaja.
Kiitos, kaivelinkin itse jo vastaavia tapauksia, osa jälleenmyyjistä listaa asennustodistuksen perusasennuksen sisältöön (esimerkki).

Sitten löytyy näitä eri blogi-postauksia yms.:
"Vaikka lupa-asiat ovat kunnossa, tulee ammattilaisen hoitaa ilmalämpöpumpun asennustyöhön kuuluvat muut velvollisuudet, joita ovat muun muassa asennukseen ja huoltoon liittyvät tarkastukset ja todistukset."
Eli ensiksi puhutaan pakosta/velvollisuudesta ja sitten heti perässä "Lisäksi on suositeltavaa jättää asiakkaalle ilmalämpöpumpun asennusta koskeva pöytäkirja." - Ilmalämpöpumpun asennus – mitä ottaa huomioon?

Jotenkin siis kaipaisi jonkin virallisen tahon määritelmää, kun kerta Tukes tosiaan vain suosittelee.

Vähän toki junan alle heittämistä, mutta tätä ei oikein voi linkittää paljastamatta yritystä, eli kyseessä K-Rauta ja asennuspalvelun sisältö löytyy täältä Ilmalämpöpumpun asennustyö
Löysin jonkin heidän oman artikkelinsa, jossa mainitaan:
"Lain mukaan ilmalämpöpumpun saa asentaa vain Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin rekisterissä oleva asentaja, jolla on kylmälaiteliikkeen pätevyys. Myös sähkötyöt on teetettävä ammattiasentajalla. Asentajien on annettava työstään asiakkaalle todistus sekä ilmalämpöpumpun kirjallinen käyttöohje."
Tätä jos tulkitsee tarkasti, niin virkkeiden ollessa pisteellä erotettuna viimeisen virkkeen todistus ei enää viittaa sähkötöihin, jolloin K-Rauta on kirjoittanut itsensä tarjoamaan tuo todistus osana perusasennusta?

Pahoittelut, että tässä on "paljon porua tyhjästä", kun todistusten hinta olisi alta 100€, mutta lähinnä periaatekysymys tässä kohtaa, että maksaako jostain mihin olisi oikeutettu oletuksena.
 
Tuohan se on ikävin välikäsi kun joutuu myyjäliikkeen random-alihankkijan palveltavaksi. Niitä saattaa olla useampia ja ymmärrys asiasta erilaista. Ovatko ollenkaan vastuussa K-raudalle vai vain sinulle? Tai onko K-rauta vain "suositellut" sinulle asentajaa vai ottaako vastuun asennuksesta?
Tuon takia on yleensä helpompaa ostaa suoraan siltä, joka asentaa. Tai hankkia itse (joskin suurin osa ei myy ilman tietoa asentajasta) ja etsiä myös asentaja.
Gigantti myyneekö siten, että pitäisi ilmoittaa asentaja mutta eivät sellaista tarjoa? K-raudat ainakin käyttävät erilaisia alihankkijoita eri remonttitarpeisiin ja soittelevat niihin myyntitilanteessa asennusajoista.

En näe, että oikeutuksesta olisi saatavissa 100% varmuutta. Eli saanet halutessasi yrittää olla hankala, vaihtaa tekijää tai luovuttaa. Mikä vain tuntuu sopivalta.
 
Tuohan se on ikävin välikäsi kun joutuu myyjäliikkeen random-alihankkijan palveltavaksi. Niitä saattaa olla useampia ja ymmärrys asiasta erilaista. Ovatko ollenkaan vastuussa K-raudalle vai vain sinulle? Tai onko K-rauta vain "suositellut" sinulle asentajaa vai ottaako vastuun asennuksesta?
Asennus on tilattu K-Raudalta pumpun yhteydessä, jolloin K-Rauta myös lienee vastuussa myymästään.
Pari eri asennusliikettä heillä on käsittääkseni alihankkijoina ja en tietääkseni saa valita kumpi sieltä sitten tulee.
Mahdollisten lisätöiden (kuten kaiketi nämä todistukset) laskutuksen joka tapauksessa hoitaa K-Rauta, kuten tuossa asennustyön tuotekuvauksessa mainittu "Asennuspalvelun toimittava myymälä veloittaa erikseen mahdolliset lisä- ja muutostyöt."
 
Asennus on tilattu K-Raudalta pumpun yhteydessä, jolloin K-Rauta myös lienee vastuussa myymästään.
Pari eri asennusliikettä heillä on käsittääkseni alihankkijoina ja en tietääkseni saa valita kumpi sieltä sitten tulee.
Mahdollisten lisätöiden (kuten kaiketi nämä todistukset) laskutuksen joka tapauksessa hoitaa K-Rauta, kuten tuossa asennustyön tuotekuvauksessa mainittu "Asennuspalvelun toimittava myymälä veloittaa erikseen mahdolliset lisä- ja muutostyöt."
No siinä tapauksessa tuntuisi, että K-raudassa pitäisi tietää miten todistusten suhteen on toimittu.
Etäkaupassa olisi parempi neuvotteluasema kun voisi vain palauttaa. Tiskiltä jää nähtäväksi.
 
Asennus on tilattu K-Raudalta pumpun yhteydessä, jolloin K-Rauta myös lienee vastuussa myymästään.
Vetoa täällä mainittuun työntarkastukseen? Sehän on käytännössä pakko olla kirjallinen, koska mikä työntarkastus se olisi jos asentaja vain loisi ylimääräisen katseen tekemäänsä?

Vrt. mikä vastaava sisältö on erillisenä:
 
Täällä varmaan joku viisaampi osaa sanoa, että meneeköhän ihan oikein, kun ILP:n jälleenmyyjä meinasi laskuttaa pöytäkirjojen rustailusta (asennus vasta tulossa)?

Taloyhtiöltä tuli siis pitkä lista asioita, mitä pitää tehdä/ilmoittaa/raportoida prosessin aikana ja siellä on kohta:
"työstä tulee toimittaa taloyhtiölle ilmalämpöpumpun asennustodistus sekä sähköasennusten käyttöönottopöytäkirja"

Tuosta kun kysäisin muiden kysymysten ohella, niin tosiaan meinasivat, että pöytäkirjat olisi lisälaskutettavaa työtä, kun niitä ei kerta asennuksen tuotekuvauksessa ole eriteltynä.

Ei tarvitse mitään pöytäkirjaa mutta itse olisin ainakin ns. suoraan nauranut päin naamaa ja sanonut että jos ei tule (mieluiten ja edes sitä sähköistä) kuittia missä on eritelty sekä työ että tuote (ILP) en maksa mitään. Eli turha odottaa rahaa jos "mitään ei ole tehty". Eikä (tietysti) mitään ole tehty jos ei tule kuittia mitä vastaan sitä rahaa mangutaan.

Koska sillä kuitilla voin hakea esim. sitä kotitalousvähennystä tai esim. liittää / esittää sitä taloyhtiölle. Jos ei tule kuittia ja tekevät työn niin hyvää onnea vaan yritykselle laskuttaa jostain mistä eivät voi ns. osoittaa mitenkään (esim. laskulla) että ovat tehneet ja toimittaneet.

Luonnollisesti lasku tuli vasta töiden jälkeen, ei kait kukaan oikeasti maksa etukäteen "ehkä joskus, ehkä kuitilla tai ilman, ehkä valmiiksi tehdystä" työstä?
 
Ei tarvitse mitään pöytäkirjaa mutta itse olisin ainakin ns. suoraan nauranut päin naamaa ja sanonut että jos ei tule (mieluiten ja edes sitä sähköistä) kuittia missä on eritelty sekä työ että tuote (ILP) en maksa mitään. Eli turha odottaa rahaa jos "mitään ei ole tehty". Eikä (tietysti) mitään ole tehty jos ei tule kuittia mitä vastaan sitä rahaa mangutaan.

Koska sillä kuitilla voin hakea esim. sitä kotitalousvähennystä tai esim. liittää / esittää sitä taloyhtiölle. Jos ei tule kuittia ja tekevät työn niin hyvää onnea vaan yritykselle laskuttaa jostain mistä eivät voi ns. osoittaa mitenkään (esim. laskulla) että ovat tehneet ja toimittaneet.

Luonnollisesti lasku tuli vasta töiden jälkeen, ei kait kukaan oikeasti maksa etukäteen "ehkä joskus, ehkä kuitilla tai ilman, ehkä valmiiksi tehdystä" työstä?
Lasku tosiaan tulisi sitten vasta jälkikäteen, mutta kyse oli juurikin tuosta asennustodistuksesta / -pöytäkirjasta, minkä taloyhtiö haluaa ja pelkkä kuitti tilatuista tuotteista ja asennuksesta ei välttämättä heille riitä.

Mutta odotellaan mitä lisätietoja itse asennusyritykseltä tulee, mutta kyllä tuossa on vähän ainakin tarkoitus taistella nuo hintaan mukaan.
 
Useimmat asentajat tekevät automaattisesti ilmalämpöpumpun asennuspöytäkirjan. Jos sähkönsyöttö on toteutettu pistotulppa liitoksella, joka on jo parvekkeella, siis taloyhtiön vastuulla, ei mitään asennuspöytäkirjaa sähköjen osalta siinä tapauksessa tarvita. Nämä kannattaa asennussuunnitelmassa mainita. Taloyhtiö on lähinnä kiinnostunut miten ilp:n asennus on toteutettu.
 
Useimmat asentajat tekevät automaattisesti ilmalämpöpumpun asennuspöytäkirjan. Jos sähkönsyöttö on toteutettu pistotulppa liitoksella, joka on jo parvekkeella, siis taloyhtiön vastuulla, ei mitään asennuspöytäkirjaa sähköjen osalta siinä tapauksessa tarvita. Nämä kannattaa asennussuunnitelmassa mainita. Taloyhtiö on lähinnä kiinnostunut miten ilp:n asennus on toteutettu.
Jep, se asennuspöytäkirja on aika yksinkertainen dokkari, jossa on muutamia perustietoja lyhyesti. Taloyhtiötä kiinnostaa esim. miten ulkoseinän läpivienti on toteutettu, joten jos sattuu olemaan asennuksen aikana paikalla, niin siitä voi napsia itse kuvia.
 
Ilpin sisäyksikön puhdistushuolto on tarkoitus teettää, ilppi (Daikin) on ollut käytössä kaksi vuotta ja paskaa on tarttunut puhaltimen siivekkeisiin.
Otan puhdistuksen ilpin asentaneelta firmalta, en nyt enää muista puhdistuksen hintaa. Kalliilta se joka tapauksessa tuntui. Olin jo tilannut puhdistuksen hyvissä ajoin, mutta kun mökin vesijohdot paukkuivat, niin maksetaan ensin putki-ja remonttimiehille vesivahingon korjauksesta. Toivottavasti rahaa jää vielä ilpin puhdistukseen.
Daikinin puhdistus on helppo homma. Ropelli tulee käteen sisäyksikön vasemmalta puolelta (katseesi ilppiä kohti). Löytyy Youtubesta videokin.
Irtonainen ropelli on mukava viedä suihkuun, lähtee ihan puhtaaksi.
Daikinia ei siis kannata koskaan asentaa niin, että sisäyksikön vasemmalla sivulla ei olisi tilaa. Muuten ei saa ropellia kokonaan pois.
 
Viimeksi muokattu:
Daikinin puhdistus on helppo homma. Ropelli tulee käteen sisäyksikön vasemmalta puolelta (katseesi ilppiä kohti). Löytyy Youtubesta videokin.
Irtonainen ropelli on mukava viedä suihkuun, lähtee ihan puhtaaksi.
Daikinia ei siis kannata koskaan asentaa niin, että sisäyksikön vasemmalla sivulla ei olisi tilaa. Muuten ei saa ropellia kokonaan pois.
Tuon kun olisi tiennyt asennusvaiheessa. Sisäyksikkö tuli tuvan ikkunan yläpuolelle ja vasemmassa nurkassa olevan keittiökaapiston takia ei ropellin poistamiseen ole tilaa. Asentajakaan ei kiinnittänyt siihen huomiota. Vai ajatteliko, että rahantulo jatkuu, kun asiakas tilaa puhdistuksen, en tiedä.
 
Tämä ohje on jäähdyttävälle ilp:lle.

Jonkun verran pystyy tekemään itsekin ja ilman puhallin roottorin irrottamista.
Suodattimet pois. Tätä Puhdistusvaahto Teho Coil Cleaner Plus kaksitehoinen - K-Rauta ruiskutetaan sisäyksikön roottoriin, josta se laajenee kaikkialle sisäyksikön sisätilan vapaaseen tilaan. Sitten ulkopuolelta ruiskutetaan kennon päälle, jos mahdollista painellaan kämmenellä päältä lamellien sisään. Noin 5-10 minuutin kuluttua vaahto on muuttunut juoksevaksi nesteeksi ja se valuu irronnen lian kanssa kondenssiputken kautta pois. Jotkut tehostavat puhdistusta höyrypuhdistimella tai ruiskuttamalla reippaasti vettä roottoriin ja kennon päälle Paineruisku FXA 1,5l - K-Rauta. Itse olen käyttänyt molempia tapoja, mutta nyt muutamat viimeiset kerrat ruiskuttanut vain vettä perään. Tuo vaahto pullo riittää yhdelle sisäyksikölle kahteen puhdistuskertaan tai jos on todella likainen niin kahteen peräkkäiseen puhdistuskertaan yhdelle sisäyksikölle. Puhdistuksen jälkeen sisäyksikkö pitää laittaa puhallukselle pitkäksi ajaksi. Vaati pitkän kuivatusajan, jos on ruiskuttanut reippaasti vettä perään (huuhdellut) vaahdotuksen jälkeen. Mielellään yön yli. Joku pyyhe tai vastaava on hyvä laittaa puhdistusta tehtäessä sisäyksikön alle.
 
Viimeksi muokattu:
Mä en tykkää tosta Teho Foaming Coil Cleanerista en sit yhtään, sotkee liikaa, ihan liian kallista ja aikaa vievää. 80 € saa 5 l kanisterin Teho Coil Ex:ää, mistä saa >20 litraa liuosta painekannuun, pesee jotain ziljoona sisä- ja ulkoyksikköä. Ja ihan suvereeni lamellivälien pesuun yhtään jotain pikku ilmankuivainta isommissa hommissa.
 
Itse putsasin tällä autotallin pumpun umpipaskaisen mustuneen kennon viime kesänä ja tuli kuin uusi. Hintakin on järkevämmällä tasolla:

 
Tuli uusi toshiba polar 25 sisäyksikkö ja laskee puhallinnopeutta myös manuaalilla vaikka olisi 4 tai 5, toimiiko muilla samalla tavalla?
 
Tuli uusi toshiba polar 25 sisäyksikkö ja laskee puhallinnopeutta myös manuaalilla vaikka olisi 4 tai 5, toimiiko muilla samalla tavalla?
Ei pitäisi Toshiban laitteet vaihdella nopeutta perus manuaalitilassa, varmista ettei siellä ole sulla kuitenkaan jotain lisäasetusta päällä joka sen tekisi.
 
No aivan niin joo, lämmitystilassa on oletuksena "Cold draft prevention control" joka laskee puhallinnopeutta ja "Fireplace operation" ohittaa sen.

Oletin että puhuttiin viilennyskäytöstä mutta tämä oli oma virheeni, jatketaan harjoituksia.
 
Normaalia. Takkatila päällä ei tee tuota.

Niin se kai sitten on. Jotkut vaan ovat kertoneet ristiriitaista tietoa.

No aivan niin joo, lämmitystilassa on oletuksena "Cold draft prevention control" joka laskee puhallinnopeutta ja "Fireplace operation" ohittaa sen.
Oletin että puhuttiin viilennyskäytöstä mutta tämä oli oma virheeni, jatketaan harjoituksia.

Olen 99% varma että aiemmin seinällä roikkunut yksikkö ei himmannut puhallintehoa vaikka takkatila ei ollut käytössä…tosin saatan erehtyä / ehkä laitteella oli lämmityshommaa omasta mielestään.
 
Niin se kai sitten on. Jotkut vaan ovat kertoneet ristiriitaista tietoa.



Olen 99% varma että aiemmin seinällä roikkunut yksikkö ei himmannut puhallintehoa vaikka takkatila ei ollut käytössä…tosin saatan erehtyä / ehkä laitteella oli lämmityshommaa omasta mielestään.
Takkatilaa ei tarvitsisi jos puhallinnopeus ei vaihtelisi manuaalinopeudella
 
Näemmä autotallin vanha sotaratsu (2010), Onnlinen ilp oli napannut sulakkeen päältä. Nyt vilkuttaa vikakoodia E1, eli ei vissiin kommunikoi ulkoyksikön kanssa. Onko arvon tekkiläisillä kokemusta tällaisesta - eli kannattaako huoltoa edes ryhtyä tilaamaan? Jos ei, mikä olisi kohtuullisen edullinen pienen tilan ilppi autotallia lämmittämään?
 
Mitenkäs Mitsun HR25 pumpun saaminen melcloud yhteyteen onnistuu, eli mistä vietävästä löytyy tarvittavat Mac ja ID numerot? Ei kai nyt ihan oikeasti tarvitse purkaa laitteen muoviosia että nämä löytyy jonkun wifi-mokkulan kyljestä...
 
Mitenkäs Mitsun HR25 pumpun saaminen melcloud yhteyteen onnistuu, eli mistä vietävästä löytyy tarvittavat Mac ja ID numerot? Ei kai nyt ihan oikeasti tarvitse purkaa laitteen muoviosia että nämä löytyy jonkun wifi-mokkulan kyljestä...
Ainakin FT25:ssä piti kaivaa wifi-palikka esiin, mutta ei sen kaivamiseen tarvinnut muuta kuin avata sisäyksikön huoltoluukku ja vetää palikka ulos.
 
Mitenkäs Mitsun HR25 pumpun saaminen melcloud yhteyteen onnistuu, eli mistä vietävästä löytyy tarvittavat Mac ja ID numerot? Ei kai nyt ihan oikeasti tarvitse purkaa laitteen muoviosia että nämä löytyy jonkun wifi-mokkulan kyljestä...
Onko sulla wi-fi versio tuosta hr25:sesta? Muistaakseen oli hr sarjaan lisävaruste tuo Wi-Fi sovitin.
 
Onko muilla Mitsubishin omistajilla Mecloud toiminnassa? Kuukausi takaperin lopetti toiminnan ja tästä oli lehdessäkin juttua. Nyt ei ole palautunut. Tein wifin parituksen uudestaan. Sekotinkohan lopullisesti? LN35 ja toimii kaukosäätimellä, mutta ei ota kännykällä mecloudista käskyjä vastaan.
 
Täällä on LN25 ja normaalisti toimii. Minulla ei tosin ollut ongelmia sillon keväämmällä kun asiasta uutisointiinkin.
 
Onko muilla Mitsubishin omistajilla Mecloud toiminnassa? Kuukausi takaperin lopetti toiminnan ja tästä oli lehdessäkin juttua. Nyt ei ole palautunut. Tein wifin parituksen uudestaan. Sekotinkohan lopullisesti? LN35 ja toimii kaukosäätimellä, mutta ei ota kännykällä mecloudista käskyjä vastaan.
Meillä mökillä on LN25 ja FT25 ja molemmissa toimii.
 
meillä LN35 toimii melcloudissa ja pienempi rw25 lakkas workkimästä pitää resettaa yhteys ja koittaa uudelleen
 
Minkä lämpöistä ilmaa porukalla tulee jäähdytyskäytössä, sain max viimennyksellä 8,5 asteista ilmaa, ei mikään kovin mairitteleva tulos?

ulkolämpötila oli 13 astetta ja sisälämpötila 21.
 
Itse käytän Mitsubishillä kuivaustoimintaa viilenykseen jossa lämpötila asetettu 22 asteeseen. Mielestäni tuo viilentää mukavammin, jos nyt oma pää ei tee sen suhteen tepposia, että luulen vain. Mielestäni vielä viilentää isommalta alueelta eikä puhalluksen täydy olla yhtä kovalla, kuin viilennystoiminnalla.

Joku muukin voisi kokeilla tätä, että huomaako itse eroa.
 
Tänään tuli vaihdettua pumppujen toiminto lämmitykseltä viilennykselle.

+23c pyynti. Puhallus 3/5. Näillä mentäneen syyskuulle asti, jolloin voi taas tehdä käännöksen viilennykseltä lämmitykselle.
 
Kysytäänpä jälleen mielipiteitä, nyt pitäisi yläkertaan laittaa ilppiä. Enemmän viilennyskäyttöön, mutta lämmitys toki päällä myös talvella. Alhaalla on LN25 ja olen siihen ollut tyytyväinen, samaa yläkertaan vai olisiko jokin muu järkevämpi?

Mietin sijoittelua kuvassa vihreällä, molemmat makuuhuoneet pitäisi saada siis viilennettyä: toinen nukkumiseen ja toinen työhuoneena, molemmissa vietetään se ~8h vuorokaudessa.

20240515_132710.jpg

Kysymysmerkkinä lähinnä että leviääköhän tuo viileämpi ilma lopulta noihin makuuhuoneisiin oviaukkojen kautta. Puhallusta ei saa ohjattua niin sivulle että sen saisi suoraan oviaukkoihin kohdistettua sivustalta. Sijoituskorkeus noin 2 metrissä koska 1,5 kerroksinen talo ja seinistä kattoon pienet viisteet. Arvostan jos jollain kokemusta tai näkemystä vastaavasta!
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 257
Viestejä
4 506 572
Jäsenet
74 346
Uusin jäsen
jonppaasi

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom