Niin, edelleen on kyse siitä arvovallinnasta: Verotetaanko enemmän ja yksityinen sektori tekee vähemmän voittoa, mutta rahaa saadaan heikompituloisten julkisiin palveluihin, vai verotetaanko vähemmän ja heikompituloiset voi huonommin.
Globaalissa toimintaympäristössä verotus on vain yksi firman toimintaympäristön osa. Maantieteellinen sijainti (logistiikkakustannukset), väestön koulutustaso, väestön varallisuustaso, potenttiaalinen asiakasmäärä, byrokratia ja oikeuslaitoksen toimivuus ovat paljon tärkeämpiä kuin se, onko verotaso muutaman prosentin korkeampi kuin muuten vastaavissa maissa.
Jos ei aleta rikkomaan lakeja, niin ulkomaiselle raksamiehelle pitää käsittääkseni maksaa aivan sama palkka, kuin kotimaisellekin ja samalla tavalla siitä menevät verotkin. Tästä on toki ollut välillä uutisissa juttua, että raksa-alalla tuppaa olemaan pimeää työvoimaa, kun kotimaisille rakentajille ei haluta maksaa tarpeeksi.
Olettaen että mennään kuitenkin lakien mukaan, erona ulkomaisen ja kotimaisen raksamiehen välillä on se, että helsinkiläinen raksamies asuu Helsingissä, jossa asuinkustannukset ovat paljon korkeammat kuin esimerkiksi Baltiasta tai Puolasta tulevilla raksamiehillä. Ulkomailta tulevat asuvat työkomennuksensa ajan jossain mahdollisimman halvassa luukussa porukalla. Luukku voi olla työnantajan järjestämä, tai sitten itse vuokrattu, mutta se ei ole vakituinen osoite ja ulkomaisista raksaukoista ei tule suomalaisia pelkän työskentelyn perusteella. Palatessaan kotimaahan ulkomaiselle raksamiehelle on sitten jäänyt enemmän rahaa töistä käteen, kuin helsinkiläiselle, joka olisi saman ajan maksanut pysyvästä asuinpaikasta Helsingissä.
Helsingin asuinkustannukset ovat tällä hetkellä ilmeisesti sen verran korkeat, että siellä ei voi asua ja elää raksamiehen pohjapalkalla. Täällä pohjoisessa asuinkustannukset ovat matalammat ja niitä ulkomaisia raksamiehiä ei juuri näy.
Valitsit muuten siitä hassun esimerkin, että rakentaminen vaatii juurikin suurehkoja pitkäaikaisia investointeja. Ilmeisesti kauheasta verotuksesta huolimatta investoiminen rakentamiseen kannattaa sen verran hyvin, että raksaukotkin voidaan rahdata paikalle maan rajojen ulkopuolelta, pystyttämään niitä harvoja ja kalliitta asuntoja joita saadaan rakennettuakin. Rakennusalalla tuotot kääritään kotimaasta, vaikka työvoiman voi rahdata paikalle halvimmasta mahdollisesti sijainnista.
Sitten jos vielä sattuu olemaan kokoomusvaltainen kaupunginvaltuusto, joka pitää huolen ettei asumisen hintataso pääse laskemaan, niin voidaan puhua jo ihan hyvin järjestetyistä verkostoitumiseduista.