Hullu 80 -luku

Liittynyt
19.08.2018
Viestejä
743
Ajatusleikki: voisikohan parhaalla 1980-luvun PC:llä vielä joten kuten pärjätä tänä päivänä ja saisiko siinä webbiselaimen toimimaan?

Ehkä Linuxin kanssa voisi onnistaa, ellei Windows 95:ssä tai Windows NT:ssä mitään semi-modernejakaan webbiselaimia saa pyörimään.
No kyllähän jollakin C64:lläkin saa selaimen toimimaan, mutta tekeekö sillä oikeasti mitään.


Vic-20:llä on näköjään lähetetty twiitti:

Tässä yritettiin selvitä PowerPC-Macillä:
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
2 448
Mahtava ketju! Laitetaanpa myös jotain omia muistoja 80-luvulta.

Koulu:
Mieleen jäänyt kans nuo aamunavaukset, jossa kaikki istui jumppasalissa ja kauniiksi lopuksi rukoiltiin porukalla.
Hiihtokisoja katsottiin putkitelkusta joka oli viritetty portaikon alapäähän. Näin kaikki näki edes jotain toisten päiden yli. Tiettyyn uskonlahkoon kuuluvat eivät saaneet näihin telkkarinkatselubakkanaaleihin osallistua. En muista mitä silloin tekivät, varmaan piirtelivät sakuroilla luokassa.

Kirjaimia opeteltiin ala-asteella kuvatauluista missä oli aina jokin sana tietylle kirjaimelle. Muistiin jäi B=Banaani, R= Robotti, Ö=Öljy jne. N-kirjaimen kohdalla olikin sitten sellainen tummemman kaverin kuva ja nykyisin monissa yhteyksissä bannattu n-sana.

Keskusradion kautta kuulutettiin rehtorin kansliaan puhutteluun jos joku oli jotain töpeksinyt. Välillä sinne piti itsekin tarpoa ja matkalla miettiä, että mitä sitä on tullut tehtyä. Tai oikeastaan, mistä sillä kertaa on jääny kiinni.

Musiikki:
C-kasetille nauhotetut Iron Maidenit, Saxonit, Kissit jne. Ja toppatakkien selkään ommellut "selkäliput" eli koko selän kokoiset kangasmerkit. Kasarin lopulla tuli sitten Anthraxit, Testamentit jne. Musamaku ei oo noista ajoista muuttunut, vaan samat bändit soi kotona edelleen. Selkälippua ei oo enää takin selässä, pitäiskin hommata sellainen.

Tietokoneet:
Olin saanut jotenkin ihmeessä säästettyä 500mk ja halusin olikohan se nyt Colecovisionin konsolin. Velipoika sai puhuttua ympäri ostamaan sen kanssa kimpassa 995mk maksaneen VIC-20:n kun "Se on oikea tietokone eikä mikään lelu". Mukaan raskittiin ostaa yks ainoa modulipeli, Space Invaders klooni nimeltään Gorf. Paikallinen kirjakauppa haistoi bisnesraon ja sieltä sai vaihtaa muistaakseni 15 markan välirahalla oman modulin johonkin toiseen moduliin. Mitään listoja noista ei tietenkään missään ollut, vaan piti polkea fillarilla kirjakauppaan moduli toisessa ja 15mk toisessa taskussa katsomaan oisko siellä mitään itselle uutta tullut vaihdossa.

Sen jälkeen tuli broidin kaverilta ostettua Spectravideo 328. Se sitten vitutti kun koko 500 päisellä ala-asteella ei ollut kuin yks toinen häiskä jolla oli samanlainen kampe. Sen kanssa sitten vaihdeltiin muutamaa hikistä peliä kun muut brassaili C64:lla. Sain sitten lopulta oman kuusnepan serkultani, joka oli kirjoittanut sillä ja Teksti64 ohjelmalla dippainssityönsä. Tuo oli poikkeuksellista silloin kun muut takoivat sähkökirjoituskonetta.

Skeittilaudat:
Ihmettelinkin kun nuo ei jo tulleet aiemmin tässä keskustelussa esiin. Taisivat 80-luvun loppupuolella lyödä kunnolla läpi Suomessakin. Powell&Peralta, Santa Cruz, Sims ja Vision oli kovaa huutoa. Kirjeitä läheteltiin jenkkeihin noihin lafkoihin ja vastalahjaksi tuli komeita tarroja. Skeittiramppeja ruvettiin kaupungin toimesta rakentelemaan ympäri kyliä ja kavereiden kanssa pöllittiin rakennustyömailta vaneria ja rakenneltiin omia hyppyreitä. Kun olin tarpeeksi monta kertaa tärvännyt itseni laudan kanssa vaihdoin laudan kaverin kanssa sen 5-vaihteiseen kippurasarvifillariin.

Divarit:
Näitä oli kaupungissa useita. Noista ostettiin sarjakuvalehtiä ja vanhat kiikutettiin vaihdossa. Kerran iskin jackpotin kun löysin lehtikeräyslaatikosta kymmenittäin Harlekiinikirjoja. Kuskasin ne divariin ja sain vaihdossa ihan hillittömän kassin sarjakuvalehtiä. Myöhemmin noissa divareissa tuli vaihdeltua C-kasetteja ja vinyylejä. Sellainen muistokin on jäänyt, että joskus 80-luvulla uus vinyylilevy ja kossupullo maksoi just saman verran. 64 markkaa.

Telkkari:
Telkusta katsottiin Ritari Ässää ja katuhaukkaa. Sitten oli helvetin pelottavat Safiiri ja Teräs ja Yöjuttu, joita ei kotona annettu katsoa. Videonauhurit teki tuloaan ja niiltä katsottiin jotain viidennen sukupolven kopiota Evil Deadista, Hellraiserista, Dawn Of The Deadista jne. Välillä laatu oli niin huonoa että väritkin katosivat. Videolakia "syytän" siitä että englanninkielentaito kehittyi hyväksi. Kun ei ollu tekstityksiä, niin jotain aina kielestä tarttui. Sen lisäksi luettiin enkunkielisiä Fangoriaa ja Metal Hammeria.

Kaikkee ihmeellistä touhuttiin kavereiden kanssa. Kiivettiin 5-kerroksisten talojen katoille, paukuteltiin kiinalaisia, tykäreitä ja ammuttiin roomalaisia kynttilöitä. Imppareilla ammutiin ja oltiin käpysotaa. Jossain vaiheessa huomattiin että kun nää kävyt ei lennä kovin hyvin, niin sota jatkui tulitikkuaskin kokoisilla sepelinkappaleilla. Pyörille tehtiin hillittömiä hyppyreitä metsään ja aina oli jonkun vanteet solmulla. Ihme, että kellekään ei sattunu pahemmin näissä leikessä. Toki oli mustaa silmää, ja kättä tai jalkaa jollain poikki, mutta pahemminkin ois voinu käydä kun jälkikäteen noita touhuja miettii.

Pitkästipä tuli juttua, toivottavasti jokui jaksoi lukea loppuun. Pitää lisäillä kun jotain taas mieleen palautuu. Hienoja aikoja ja muistoja.
Tämä melkein kuin oma 80-luku, paitsi ei niitä lippuja ommeltu toppatakkiin, kovilla kavereilla oli farkkuliivit täynnä bändimerkkejä. Me taas tehtiin niin että ostettiin 70-luvun alun aku ankkoja toiselta vähän tyhmemmältä divarinpitäjältä markalla ja myytiin toiseen divariin kolmella.
 
Liittynyt
30.04.2017
Viestejä
146
Joku puhui kaukosäätimistä. 80 luvulla tuntui olevan joka laitteessa sellainen. Osassa oli se letkullinen kaukosäädin. Se ei ainakaan hukkunut. Ysärillä tuli vihellyksellä löytyvä ja pimeässä hohtavat napit.
 
Liittynyt
18.05.2017
Viestejä
21 331
80-Luvulla nuoret käyttäytyi paremmin.
No jaa. Riippuu varmaan vähän missä päin vaikutti. Tuohon aikaan "assa" oli oikeasti paikka, johon ei menty iltaisin. Erilaiset kaupunginosien jengit ja tappeleminen oli ihan arkipäivää. Välillä hulttiot lähti pesismailoilla naapurikaupunginosaan etsimään tilannetta jne.
 
Liittynyt
30.04.2017
Viestejä
146
Välillä hulttiot lähti pesismailoilla naapurikaupunginosaan etsimään tilannetta jne.
Lähetin vahingossa vanhan viestin uudelleen, mutta vastaan silti. Joo. Näitä tarinoita oli silloin, mutta nuorison maleskelu alkoi kyllä ysärillä. Kyllä ne 70 luvullakin sitä teki kun tarinoita kuuntelee, mutta silloin ne kepposet ei olleet niin pahoja kuin 90-00 välillä. Jos joku kiipesi alasti valotolppaan 70-80 luvulla verrattuna museojunan rikkomiseen 90-00... Ero on suuri.

mutta arcadehalleja ei ehkä enää yhtään. :hmm:

Eihän se mikään ihme ole. Aika on ajanut moisesta ohi nuorison mainstream-harrastuksena kuten videovuokraamoista. Retroilua, kertaelämys tai hyvin kapea alakulttuurijuttu, siis perinteisin konein.
Tämä on harmi. Arcade koneella on parempi pelata kuin kotona. Se tunnelma puutuu kotoa vaikka laittaisi mitkä Genelec ja 5.1 järjestelmät tykillä. Se tunnelma ja kaikki puuttuu... Pelitkin on surkeampia kuin ennen. En kyllä ehtinyt Japanissa pelaamaan kun emännän mukana sai juosta ties missä... Julma isukki laittaa lapset pelaamaan R-typeä.... Onneksi ohjaimen ei lennä. Ainut keino edes hetken katsoa pelaamista.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
07.09.2018
Viestejä
1 226
Tässä hyvä pikku artikkeli legendaarisesta Solifer Suzuki PV moposta:
Aikansa vaarallisin – Suzuki PV50
Kylän kovilla jätkillä oli kaikilla nuo, viritettynä tietysti, ja bändimerkeillä koristellut farkkutakit :cool:
Rikkaampien perheiden vesoilla oli Honda Monkey ja muilla sitten Tunturit.
 

MaLin

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
12.01.2021
Viestejä
642
Pelasitteko te 80-luvulla disketeillä niitä pelejä vielä, vai saiko niitä jo CD-asemille?
Muistaakseni sain oman C64 oisko ollu 86-87. Kasetti-asemalla mentiin ja kasetteja kopioitiin. Oma ei ollut "säädettävä" mutta siitä saatiin säädettävä kun porasi reiän siihen yläpaneeliin ja pienellä ruuvarilla siitä sitten. Joillain oli kyllä lerppu-asema mutta ne tais olla Amigoissa tjs. En muista että kellään kavereista ois ollu.
 

MaLin

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
12.01.2021
Viestejä
642
No jaa. Riippuu varmaan vähän missä päin vaikutti. Tuohon aikaan "assa" oli oikeasti paikka, johon ei menty iltaisin. Erilaiset kaupunginosien jengit ja tappeleminen oli ihan arkipäivää. Välillä hulttiot lähti pesismailoilla naapurikaupunginosaan etsimään tilannetta jne.
Nojuu tähänkin. Itse asuin savossa keskikokoisessa kaupungissa. Tää nyt menee jo ysärin puolelle (siirryin ylä-asteelle 90 vissii) mutta yläkoulussa teinit kasaantui ryyppäämään keskustaan. Ja keskustassa oli kasis missä tapeltiin. Vähän kuin ufc mutta 13-16 v lol. Ei kait siellä kenellekkään pahemmin käyny. Vähän nenä tai kulma auki. Itse pysyttelin kyllä kaukana.
 
Liittynyt
12.01.2017
Viestejä
2 040
CD-ROM kyllä tuli oikeastaan koteihin vasta 90-luvulla. PC-pelaaminen oli muutenkin kiintolevypohjalta pitkälti. Muistan että joskus (1996?) ostin jonkun Lucasfilmin kokoelman seikkailupelejä (DoTT, Indiana Jones jne), jotka tuli rompulla spesiaaliversioina eli niissä oli puhe ja digitoitua musiikkia. Silloin se oli jo yleistymässä.
Mistä ne pelit sinne kiintolevylle ilmestyivät 80-luvulla? Kyllä Larryt 1-3, Police-/Space- ja Kings Questit jne. olivat kaupan pahvikoteloissa lerpuilla tai korpuilla tai jopa sekä että. Olisikohan ollut Larry 2, jossa oli kuusi lerppua. Peli pyysi aina tietyissä kohdissa vaihtamaan toisen lerppunumeron. Hämärä muistikuva, että pahimmillaan jossain pelissä saattoi olla yhdeksän tai kymmenenkin diskettiä.

Pelejä toki kopioitiin kaverilta toiselle. Itselläni oli lerppuja joitakin kymmeniä, mutta korppuja noin 110 kpl. Osa korpuista oli 720 kt:n dd-korppuja, jotka olin porannut toisestakin kulmasta auki, jolloin niiden kapasiteetti oli sama 1,44 Mt kuin hd-korpuillakin. Reikä piti kohdistaa juuri oikein ja muovipurua piti imuroida pois, jotta sai toimivia.
 
Liittynyt
18.05.2017
Viestejä
21 331
Lähetin vahingossa vanhan viestin uudelleen, mutta vastaan silti. Joo. Näitä tarinoita oli silloin, mutta nuorison maleskelu alkoi kyllä ysärillä. Kyllä ne 70 luvullakin sitä teki kun tarinoita kuuntelee, mutta silloin ne kepposet ei olleet niin pahoja kuin 90-00 välillä. Jos joku kiipesi alasti valotolppaan 70-80 luvulla verrattuna museojunan rikkomiseen 90-00... Ero on suuri.
No mä nyt enemmän mietin tuota väkivaltapuolta. Nuoret nyt aina (etenkin hormoneissaan/kaljoissaan) on tehneet tyhmyyksiä, joiden mahdollinen rahallinen vahinko on ollut teon hetkellä täysin tuntematon heille.

Väkivallan lisääntyminen on yleinen harhaluulo ja etenkin 80-luvulla (luultavasti sitä ennenkin) se oli Helsingin keskustan seudulla liikkuvalle teinille ihan konkreettinne uhka. Minut yritettiin ryöstää pariin kertaan ihan Mannerheimintiellä keskellä päivää kaikkien aikuisten keskellä vaatimuksia potkuilla tehostaen :zoom: Illalla tai yöllä ei tullut mieleenkään lähteä mihinkään lähelle keskustaa tai lähiöihin.

Mistä ne pelit sinne kiintolevylle ilmestyivät 80-luvulla?
No siis tarkoitin, että ei CD-ROM:ilta. CD-ROM pelithän alkuvaiheessa sitten latasi paljonkin dataa suoraan optiselta asemalta ja sitä ei asennettu.
 
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
17 951
No mä nyt enemmän mietin tuota väkivaltapuolta. Nuoret nyt aina (etenkin hormoneissaan/kaljoissaan) on tehneet tyhmyyksiä, joiden mahdollinen rahallinen vahinko on ollut teon hetkellä täysin tuntematon heille.

Väkivallan lisääntyminen on yleinen harhaluulo ja etenkin 80-luvulla (luultavasti sitä ennenkin) se oli Helsingin keskustan seudulla liikkuvalle teinille ihan konkreettinne uhka. Minut yritettiin ryöstää pariin kertaan ihan Mannerheimintiellä keskellä päivää kaikkien aikuisten keskellä vaatimuksia potkuilla tehostaen :zoom: Illalla tai yöllä ei tullut mieleenkään lähteä mihinkään lähelle keskustaa tai lähiöihin.



No siis tarkoitin, että ei CD-ROM:ilta. CD-ROM pelithän alkuvaiheessa sitten latasi paljonkin dataa suoraan optiselta asemalta ja sitä ei asennettu.
Kiintolevykään ei ollut välttämättömyys PC-pelailussa ainakaan vielä 90-91, saati aiemmin. Toki useimmilla jo oli kiintolevy, mutta mulla ei, ja melkein kaikkea pystyi pelaamaan suoraan korpuilta. Tyypillisesti pelit vei tilaa korpun tai pari.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
456
Näitä tarinoita oli silloin, mutta nuorison maleskelu alkoi kyllä ysärillä
En tiedä mitä tarkoitat maleskelulla, mutta jos sillä tarkoitetaan "nuorten jonkinasteista eriytynyttä yhteisesiintymistä", niin siitä on tietoja jo 1600-luvulta Etelä-Pohjanmaan kaupungeista.[1]
Väkivalta puolestaan on vähentynyt.

Omakohtaiset kokemukset on huono lähtökohta (koska eri ikäisenä kokee asiat hyvin eri lailla). Paikkakuntaisia eroja varmasti myös on.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
2 448
Meidän kaupungissa tori ja paikallisen anttilan takana kulkeva rännikatu oli semmoisia paikkoja johon nuoriso kokoontui potkimaan toisiaan ja satunnaisia ohikulkijoita. Jos oli yhtään itsesuojeluvaistoa niin pysyi poissa perjantaisin ja lauantaisin, tai saattoi hyvässä lykyssä saada pataansa jos ulkonäkö ym. ei miellyttänyt.

Ei tainnut meno rauhoittua ennenkuin torille yms. paikkoihin tuli valvontakamerat, taisi kestää 90-luvun loppuun asti ennenkuin meno normalisoitui.
 
Liittynyt
07.11.2018
Viestejä
958
Pelasitteko te 80-luvulla disketeillä niitä pelejä vielä, vai saiko niitä jo CD-asemille?
Diskettejä käytettiin pelipuolella vielä pitkälle 90-lukua. CD-rommit tulivat ensimmäisinä vastaan opiskeluhommissa joskus 90-luvun alussa, silloin ulkoisessa SCSI-väylällisessä mallissa, jossa ei ollut levykelkkaa, vaan levy laitettiin "koteloon", joka sitten työnnettiin asemaan. Ja noita koteloita levyineen lojui sitten pitkin työpöytää.

Mutta ei noita diskettejä tarvinnut kuin asentaessa, ei ainakaan niissä PC-peleissä joita tuolloin pelasin. Amigat ja vastaavat jätin tosin väliin ja hyppäsin Spectrumista/64:sesta suoraan PC-peleihin 90-luvun alussa, joten ajallisesti menee jo vähän offtopiciksi.
 
Liittynyt
18.05.2017
Viestejä
21 331
Diskettejä käytettiin pelipuolella vielä pitkälle 90-lukua. CD-rommit tulivat ensimmäisinä vastaan opiskeluhommissa joskus 90-luvun alussa, silloin ulkoisessa SCSI-väylällisessä mallissa, jossa ei ollut levykelkkaa, vaan levy laitettiin "koteloon", joka sitten työnnettiin asemaan. Ja noita koteloita levyineen lojui sitten pitkin työpöytää.

Mutta ei noita diskettejä tarvinnut kuin asentaessa, ei ainakaan niissä PC-peleissä joita tuolloin pelasin. Amigat ja vastaavat jätin tosin väliin ja hyppäsin Spectrumista/64:sesta suoraan PC-peleihin 90-luvun alussa, joten ajallisesti menee jo vähän offtopiciksi.
Meni kauan ennen kuin niillä CD-ROM:eillä alkoi olemaan järkevästi itse peliä. Pitkään niitä tunnuttiin käytettävän lähinnä huonosti pakatun digitaalisen sisällön lisäämiseen peleihin (Wing Commanderit, C&C jne).
 
Liittynyt
06.02.2017
Viestejä
2 775
Me käytiin kasarin alussa jo perheen kanssa alpeilla laskettelemassa. Oisko eka kerta ollu -82. Mutsi ja faija halus ekaa kertaa ulkomaille perheen kanssa ja alpit oli kuulemma halvemmat kuin etelänloma :)

Mut laitettiin viikoksi hiihtokouluun (olin 6v) sanaakaan en osannut muuta kuin suomea. Vuokrakamat jalkaan (ekaa kertaa elämässä laskettelemassa siis). Ensin testasivat kylässä jonkun pikkutömpyrän päältä, että pysyykö pystyssä. Suomalainen kun olin ja murtsikkaa hiihdellyt, niin pääsin suoraan isoihin mäkiin (britit sun muut jäi kylän harjoittelumäkeen). Kylästä lähti usean kilometrin mittainen 1-hengen tuolihissi, joka meni useiden kymmenien metrien korkeudessa rotkojen yms. yli ja siihen vaan istutettiin meikäläinen yksin :) Ei taitais nykyään olla oikein mahdollista... Siellä mä koko viikon laskin sitten porukan mukana, koko porukassa ei ollut yhtään suomenkielistä, mutta niin vaan pärjäsin. Sama toistui sitten useana peräkkäisenä vuotena talvisin.
 
Liittynyt
07.11.2018
Viestejä
958
Lukion aloitin vuonna 1985 ja silloin tuli käytyä ensimmäinen ATK-kurssi. Koulun koneet olivat Compis-merkkisiä, muistaakseni ruotsalaisia nimenomaan koulukäyttöön tarkoitettuja. Käyttöjärjestelmänä oli CP/M, ohjelmina tarjolla tekstinkäsittelyä (Wordstar?), tietokantaohjelma ja jokin alkeellinen ohjelma käyrien piirtämistä varten. Koneita varten oli paikallisverkko ja ne jakoivat tulostimen. Aivan helvetisti lattakaapelia risteili pitkin luokkaa, sama oli kyllä myöhemmin yliopiston mikroluokassa syksyllä 1988, jonka koneet olivat enimmäkseen MS DOS:sia pyörittäviä.
 
Liittynyt
18.05.2017
Viestejä
21 331
Me käytiin kasarin alussa jo perheen kanssa alpeilla laskettelemassa. Oisko eka kerta ollu -82. Mutsi ja faija halus ekaa kertaa ulkomaille perheen kanssa ja alpit oli kuulemma halvemmat kuin etelänloma :)

Mut laitettiin viikoksi hiihtokouluun (olin 6v) sanaakaan en osannut muuta kuin suomea. Vuokrakamat jalkaan (ekaa kertaa elämässä laskettelemassa siis). Ensin testasivat kylässä jonkun pikkutömpyrän päältä, että pysyykö pystyssä. Suomalainen kun olin ja murtsikkaa hiihdellyt, niin pääsin suoraan isoihin mäkiin (britit sun muut jäi kylän harjoittelumäkeen). Kylästä lähti usean kilometrin mittainen 1-hengen tuolihissi, joka meni useiden kymmenien metrien korkeudessa rotkojen yms. yli ja siihen vaan istutettiin meikäläinen yksin :) Ei taitais nykyään olla oikein mahdollista... Siellä mä koko viikon laskin sitten porukan mukana, koko porukassa ei ollut yhtään suomenkielistä, mutta niin vaan pärjäsin. Sama toistui sitten useana peräkkäisenä vuotena talvisin.
Sama vika mutta tais olla 1983 :D

Suoraan vaan heittivät mut ranksankieliseen hiihtokouluun ja lähtivät ite oikeeseen rinteeseen. Kyllä sitä loppuviikosta jo mutsin kanssa alarinnettä aurattiin alas.
 
Liittynyt
07.11.2018
Viestejä
958
Suuri osa sukulaisistani muutti 60- ja 70-luvuilla Ruotsiin ja heidän luonaan tuli vierailtua paljon 80-luvulla. Tuon ajan ruotsinlaivoilla oli paljon hurjempi meno kuin nykyään. Mekin menimme aina säästäväisyyssyistä kansipaikoilla humalaisten, interreilaajien ja muiden seassa. Siellä tuli myös ensikosketuksia videopeleihin, oikeastaa jo kai 70-luvun lopulla: Space Invaders, Asteroids, Star Wars (vektorigrafiikalla), Pole Position jne. Mummo tuli kerran katsomaan kun pelasin ja totesi sitten, että höh - miksi sinä näitä pelaat, eihän näissä voi edes voittaa mitään!
 

MaLin

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
12.01.2021
Viestejä
642
No kyllä on vähän sieltä tuloluokan yläpäästä jos 80-luvulla alpeilla viihdyttiin :) Myö käytiin vaan kerran vuoteen Mallorcalla kun täti asui siellä.
 
Liittynyt
18.05.2017
Viestejä
21 331
No kyllä on vähän sieltä tuloluokan yläpäästä jos 80-luvulla alpeilla viihdyttiin :) Myö käytiin vaan kerran vuoteen Mallorcalla kun täti asui siellä.
No en mä kiistä mutta ei se vaatinut 80-luvulla kuin että vanhemmat oli molemmat tasoa DI/KTM ja hyvissä hommissa. Nykyisin sillä pääsee todellisuudessa hyvin keskiluokkaiselta tuntuvaan ylädesiiliin ehkä... Matkailu ja vastaava kun on suhteessa halventunut paljon. Silti mekin asuttiin ahtaammin isompana perheenä kuin itse nyt, nukkuvassa helsinkiläislähiössä ja autot sun muut ihan samoja kuin naapureilla. Ei silloin oikein erottauduttu.
 
Liittynyt
06.02.2017
Viestejä
2 775
No kyllä on vähän sieltä tuloluokan yläpäästä jos 80-luvulla alpeilla viihdyttiin :) Myö käytiin vaan kerran vuoteen Mallorcalla kun täti asui siellä.
No mun mutsi ja faija kyllä väittää, että just siksi mentiin alpeille, kun etelään meno oli kalliimpaa. Voi kyllä olla, että oli joku äkkilähtö tjms. Kukaan perheessä ei siis ollu lasketellut aiemmin.
 
Liittynyt
02.01.2017
Viestejä
208
Suuri osa sukulaisistani muutti 60- ja 70-luvuilla Ruotsiin ja heidän luonaan tuli vierailtua paljon 80-luvulla. Tuon ajan ruotsinlaivoilla oli paljon hurjempi meno kuin nykyään. Mekin menimme aina säästäväisyyssyistä kansipaikoilla humalaisten, interreilaajien ja muiden seassa. Siellä tuli myös ensikosketuksia videopeleihin, oikeastaa jo kai 70-luvun lopulla: Space Invaders, Asteroids, Star Wars (vektorigrafiikalla), Pole Position jne. Mummo tuli kerran katsomaan kun pelasin ja totesi sitten, että höh - miksi sinä näitä pelaat, eihän näissä voi edes voittaa mitään!
Itellä oli toisin päin, asuin pentu ajan aina 11 ikäiseksi asti Ruotsissa ja laivalla käytiin usein Suomessa kesälomalla. Mutta allekirjoitan tuon laivalla matkustamisen. Itse en juuri pelaillut noita, mutta porukat pelaili ja mm. F1-peliä ne kovasti pelailivat laivalla, kun Kekekin ajeli formuloita tuolloin :) Myös "Estonialla" tuli matkusteltua vielä kun se oli Viking Linen väreissä.
 
Liittynyt
07.11.2018
Viestejä
958
Itellä oli toisin päin, asuin pentu ajan aina 11 ikäiseksi asti Ruotsissa ja laivalla käytiin usein Suomessa kesälomalla. Mutta allekirjoitan tuon laivalla matkustamisen. Itse en juuri pelaillut noita, mutta porukat pelaili ja mm. F1-peliä ne kovasti pelailivat laivalla, kun Kekekin ajeli formuloita tuolloin :) Myös "Estonialla" tuli matkusteltua vielä kun se oli Viking Linen väreissä.
Sehän oli Viking Sally Turku-Tukholma -reitillä. Monta kertaa tuli silläkin matkustettua. Tunnistin laivan heti Estonian uutiskuvista.
 

MaLin

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
12.01.2021
Viestejä
642
Joulupäivänä -84. Kavereita ei saanu mennä häiritsee, koska joulupäivä, niin olin saanut lahjaksi kaukalopallomailan. Niceee. Kun ketään ei saanu häiritä niin kävelin sitten n.3km kaukalolle että pääsee testaa. Ja siellähän ne kaikki muutkin oli.

edit. Ja niinhän siinä kävi että tuli vähän lapinlissää. Etäisyys on näköjään 1.2km kun kävin mapsista kahtoo :D

edit2. He-Manit oli parhaita. Ja sit tuli niiden jälkeen vielä GI Joe..
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
18.05.2017
Viestejä
21 331
Joulupäivänä -84. Kavereita ei saanu mennä häiritsee, koska joulupäivä, niin olin saanut lahjaksi kaukalopallomailan. Niceee. Kun ketään ei saanu häiritä niin kävelin sitten n.3km kaukalolle että pääsee testaa. Ja siellähän ne kaikki muutkin oli.
Kaikki toi tuntuu jälkikäteen niin oudolta tapakulttuurisokkelolta. Just noita oli, ettei saanut "mennä häiritsemään" tms. Hittoako mekään himassa tehtiin, leikittiin niillä leluilla iteksemme ja muuten päivä oli kuin tavallinen vapaapäivä, jos joku olisi tullut "häiritsemään" niin so not. Ja jos kaverit olis ollut mummolassa tai jotkut häiriintyvät bakkanaalit käynnissä niin olishan se siellä ovella selvinnyt. Me, I blame the church :smoke:

Oli niin paljon sellaista yhtenäiskulttuurin "ei niin vaan voi tehdä"-juttua, jota tietenkään ei nuoremmat voineet kyseenalaistaa. Heti kun eivät enää voineet pidätellä niin sitten mentiin. Omille lapsille ei moisia kummallisuuksia tarvinne opettaa. Ja perheemme ei todellakaan ollut uskonnollinen, faija erosi kirkosta kun sitä vielä paheksuttiin. Mutta noi tavat, jotka ei perustuneet mihinkään... Elämä oli ylipäänsä paljon rauhallisempaa ja sillä perheellä kyllä oli aikaa keskenään.
 

MaLin

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
12.01.2021
Viestejä
642


Nämä oli silloin kuuminta hottia. Eli varmaan siinä 87 tjs. Muistiin jäänyt kun ratti tykkäsi katketa kun ajelin puuta päin. Ehkä kaksi uutta rattia faija osti ja sanoi että kerran vielä ni ostan pulkan sulle. No puutapäin ni iskä osti pulkan. Ei tarvinnut enää kokeilla :cry:
 
Liittynyt
07.11.2018
Viestejä
958
80-luvun alun Stigat olivat sellaisia sinisellä penkillä ja harmailla suksilla varustettuja. Tai ainakin kavereilla oli. Toinen ja paljon pöljempi hullutus olivat minisukset.
 
Liittynyt
18.05.2017
Viestejä
21 331
Stigat lienee edelleen kuvioissa mitä nyt puistoissa tullut talvella pyörittyä.

Yksi 80-luvulle varmaankin jäänyt juttu oli pienoisrautatiet. Oli aika kova juttu nuorten poikien keskuudessa ja vanhempien nörtähtävämpien tapausten. Todella hienoa tekniikkaa mm Märklin jne. Edelleen vehkeet toimii kun vähän teräsvillalla pyyhkii ja pistää virtaa. Oli toimivat ilmajohtimet, opastimet ja kaikki.
 
Liittynyt
07.11.2018
Viestejä
958
Stigat lienee edelleen kuvioissa mitä nyt puistoissa tullut talvella pyörittyä.

Yksi 80-luvulle varmaankin jäänyt juttu oli pienoisrautatiet. Oli aika kova juttu nuorten poikien keskuudessa ja vanhempien nörtähtävämpien tapausten. Todella hienoa tekniikkaa mm Märklin jne. Edelleen vehkeet toimii kun vähän teräsvillalla pyyhkii ja pistää virtaa. Oli toimivat ilmajohtimet, opastimet ja kaikki.
Kaverilla oli Märklin, minulla köyhällä vain Tyco. Sekin vain sellainen perusympyrä ilman vaihdetta. Vituttaa vieläkin.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
2 448
Mulla oli semmoinen sininen puupenkki stiga, sillä kun laski paikallista laskettelurinnettä alas niin tunsi eläneensä, sama minisuksilla eli lipeillä. Stigassa oli niin liukas penkki että meinasi välillä pudota kyydistä ja teloa itseään, mutta kyydissä pysyttiin eikä tullut mitään pysyviä ruumiinvammoja.
 
Liittynyt
18.05.2017
Viestejä
21 331
Kaverilla oli Märklin, minulla köyhällä vain Tyco. Sekin vain sellainen perusympyrä ilman vaihdetta. Vituttaa vieläkin.
Tycon autorata olikin vasta kova. Se kalliimpi autorata oli Scalextric, jossa oli isot autot mutta Tycon pienet autot liikkui ihan helvetin lujaa ja rataan sai silmukoita ja vertikaaliosuuksia. Toki ne autot oli jatkuvasti seinässä mutta kestivät hyvin iskua :D

Scalextricillä olis kai voinut ajaa kilpaa mutta Tycon kanssa oli aina hauskaa. Hyppyreitäkin pystyi tekemään kunhan katkaisi radan vain yhdestä kohtaa.
 
Liittynyt
21.06.2019
Viestejä
1 900
Kiintolevykään ei ollut välttämättömyys PC-pelailussa ainakaan vielä 90-91, saati aiemmin. Toki useimmilla jo oli kiintolevy, mutta mulla ei, ja melkein kaikkea pystyi pelaamaan suoraan korpuilta. Tyypillisesti pelit vei tilaa korpun tai pari.
Itse muistelen, että PC-pelejä pelattiin lähinnä lerpuilta eikä korpuilta (jos suoraan levyitä pelattiin). Kovalevy oli PC:n lähes vakiovaruste toki alusta asti (muistelisin, että 10MB-20MB kovalevyjä itselläni olisi ollut 8086/88 aikoina -saatan toki muistaa väärinkin). Korppuaikana pelit oman muistikuvan mukaan pääsääntöisesti asennettiin toki kovalevylle (ja tämä siis mielestäni jo 90-lukua). Kovalevyhän oli se, joka erotti PC:n edukseen usein Amigasta ja Atari ST:stä.
 
Liittynyt
02.01.2017
Viestejä
208
Ensimmäisen PC:n hommattua, eka kertaa tiedoston tallennettua kovalevylle hämmästelin sen nopeutta, kun tiedosto tallentui. Oli takaraivossa Atari ST:n 2-3 sekuntin korpun ruksutus, että voiko olla tottakaan että näin nopeesti se tallensi tiedoston? :D
 
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
17 951
Itse muistelen, että PC-pelejä pelattiin lähinnä lerpuilta eikä korpuilta (jos suoraan levyitä pelattiin). Kovalevy oli PC:n lähes vakiovaruste toki alusta asti (muistelisin, että 10MB-20MB kovalevyjä itselläni olisi ollut 8086/88 aikoina -saatan toki muistaa väärinkin). Korppuaikana pelit oman muistikuvan mukaan pääsääntöisesti asennettiin toki kovalevylle (ja tämä siis mielestäni jo 90-lukua). Kovalevyhän oli se, joka erotti PC:n edukseen usein Amigasta ja Atari ST:stä.
Ei toi nyt ihan oikein mennyt... :)

PC-koneissa oli alunperin lerppuasemat, mutta 1980-luvun loppupuolelta lähtien 3,5 -tuuman korppuasemat alkoi olla standardi. IBM otti ne käyttöön käsittääkseni PS/2 -mallistossa vuodesta 1987 lukien ja kloonivalmistajat seurasi nopeasti perässä.

Sivujuonne tässä on vielä 720 kilon SD-korpuista 1,44 megan HD-korppuihin siirtymä jossain vaiheessa tuossa matkan varrella. Vai oliko niin, että 8086-tason perus-PC:t käytti pääasiassa 720 kilon korppuja ja AT-tason koneet sitten 1,44 MB...

Mikään "laki" ei toki kieltänyt käyttämästä 5,25 tuuman (HD-)lerppujakaan vaikka kuinka pitkään jos siltä tuntui. Valmiit ohjelmat kuitenkin toimitettiin pääasiassa korpuilla 1980-luvun loppupuolelta lähtien.

Alkuperäisessä IBM PC:ssä ei ollut kovalevyä vakiovarusteena, eikä vielä pitkään sen jälkeenkään kovalevy ollut karvalakkimalleissa mikään automaattinen vakiovaruste eikä välttämättömyys. Ohjelmat veivät melko vähän tilaa ja yleensä mahtuivat disketille tai parille, ja niitä pystyi ajamaan disketiltä suoraan. Kovalevy helpotti elämää, mutta ei ollut välttämätön. Vähän kuin SSD nyt. Tosi kiva olla olemassa, muttei välttämätön.

Aivan ehdoton välttämättömyys kovalevystä tuli oikeastaan vasta Windows 3.0:n myötä suurin piirtein, jos sitä halusi käyttää.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 065


Nämä oli silloin kuuminta hottia. Eli varmaan siinä 87 tjs. Muistiin jäänyt kun ratti tykkäsi katketa kun ajelin puuta päin. Ehkä kaksi uutta rattia faija osti ja sanoi että kerran vielä ni ostan pulkan sulle. No puutapäin ni iskä osti pulkan. Ei tarvinnut enää kokeilla :cry:
Stigan ohella oli oranssiset vai oliko punaiset minisukset. Mäkeen rakennetti pieni hyppyri ja hypittiin kilpaa.

i10424687w800h465.jpg
 
Liittynyt
06.02.2017
Viestejä
2 775
Tycon autorata olikin vasta kova. Se kalliimpi autorata oli Scalextric, jossa oli isot autot mutta Tycon pienet autot liikkui ihan helvetin lujaa ja rataan sai silmukoita ja vertikaaliosuuksia. Toki ne autot oli jatkuvasti seinässä mutta kestivät hyvin iskua :D

Scalextricillä olis kai voinut ajaa kilpaa mutta Tycon kanssa oli aina hauskaa. Hyppyreitäkin pystyi tekemään kunhan katkaisi radan vain yhdestä kohtaa.
Mulla oli joku 10m Tycon rata +3 autoa täysin toimintakunnossa kasarin lopulta (tai saattoi olla ihan ysärin alusta) vielä viime vuonna. Testasin, että toimii ja annoin jossain FB:n annetaan -palstalla pois :)

Tollainen laatikollinen:
IMG_20200521_212531.jpg
 

Kurpitza

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
10.05.2020
Viestejä
502
Kasarilla tehtiin parhaat musat ja parhaat leffat.
Mun oma unelmien täyttymyshän oli joskus -85 vai oliko se -86, ei muista ihan tarkkaan enää, mutta silloin pukki toi C64:sen. Tuolloinhan ei tajunnut pillusta tai viinasta yhtään mitään, niin toi jäi parhaana muistona mieleen.
Dingon muistan myös.
Ja leppävaaran maxi marketin:).
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 674
Stigoja, autoratoja, pienoisjunia ja HeMan ukkoja.. helvetin porvarit.
Stigan sain joskus tuhat vuotta muiden jälkeen ja punaisen kun muilla oli mustat ja jalkajarruilla ja mulla oli kälynen käsijarru. Autorataa en saanu koskaan. Minareissakin kavereilla oli aina mustat mutta mulla oli keltaiset. HeMan ukoista ei saanu ees haaveilla vaan sain jonku helvetin kopionuken mutta en muista mikä se oli mutta ei ainakaan HeMan.
 
Liittynyt
06.02.2017
Viestejä
2 775
Stigoja, autoratoja, pienoisjunia ja HeMan ukkoja.. helvetin porvarit.
Stigan sain joskus tuhat vuotta muiden jälkeen ja punaisen kun muilla oli mustat ja jalkajarruilla ja mulla oli kälynen käsijarru. Autorataa en saanu koskaan. Minareissakin kavereilla oli aina mustat mutta mulla oli keltaiset. HeMan ukoista ei saanu ees haaveilla vaan sain jonku helvetin kopionuken mutta en muista mikä se oli mutta ei ainakaan HeMan.
Ostin muuten autoradan kesätyörahoilla kaverien kanssa kimpassa :) Stiga tais olla mun ja broidin puoliksi (käsijarrulla tietty). Punaiset minarit oli.
 
Liittynyt
21.06.2019
Viestejä
1 900
Ei toi nyt ihan oikein mennyt... :)

PC-koneissa oli alunperin lerppuasemat, mutta 1980-luvun loppupuolelta lähtien 3,5 -tuuman korppuasemat alkoi olla standardi. IBM otti ne käyttöön käsittääkseni PS/2 -mallistossa vuodesta 1987 lukien ja kloonivalmistajat seurasi nopeasti perässä.

Sivujuonne tässä on vielä 720 kilon SD-korpuista 1,44 megan HD-korppuihin siirtymä jossain vaiheessa tuossa matkan varrella. Vai oliko niin, että 8086-tason perus-PC:t käytti pääasiassa 720 kilon korppuja ja AT-tason koneet sitten 1,44 MB...

Mikään "laki" ei toki kieltänyt käyttämästä 5,25 tuuman (HD-)lerppujakaan vaikka kuinka pitkään jos siltä tuntui. Valmiit ohjelmat kuitenkin toimitettiin pääasiassa korpuilla 1980-luvun loppupuolelta lähtien.
Kyllä itselläni oli PC:lle mm. Police Quest ja Ultima V ja VI:kin (Ultima VI ilmestyi siis vasta 1990) lerpuilla ja niillä suurin osa 80-luvulla (siis loppupuolellakin toimi). IBM:hän yritti nimenomaan vähän irtiottoa geneerisistä PC:istä tuolla PS/2-mallistollaan (yritti MS/IBM-DOSinkin käytännössä syrjäyttää kehittyneemmällä OS/2:lla - ehkä valitettavasti epäonnistuen) ja 3.5 tuuman levyynkin siirtyminen oli vielä tuolloin PC-maailmassa käytännössä IBM:n erikoisuus (näin ennen kuin 386-sarja käytännössä PC-maailmassa yleistyi).
PS2-mallistosta jäivät elämään sittemmin nuo hiiren ja näppäimistön liitännät (löytyvät varsin tuoreistakin koneista), sitä ennen mentiin hiiren osalta käytännössä sarjaporttiliitännällä.
 
Liittynyt
12.11.2020
Viestejä
274
Tämä melkein kuin oma 80-luku, paitsi ei niitä lippuja ommeltu toppatakkiin, kovilla kavereilla oli farkkuliivit täynnä bändimerkkejä. Me taas tehtiin niin että ostettiin 70-luvun alun aku ankkoja toiselta vähän tyhmemmältä divarinpitäjältä markalla ja myytiin toiseen divariin kolmella.
Kyllähän toi jälkikäteen ajateltuna oli aika koominen näky, kun joku Twisted Sisterin lippu oli neonkeltaisessa toppatakissa. Mutta toi olikin ala-aste aikaa. Kovilla hepuilla oli kyllä myös noita farkkuliivejä joissa oli niittejä ja housuina sellaiset musta-valkoiset pystyraidalliset tiukat farkut.

Bändipaitoja sai silloin postimyynnistä tai yhdestä paikallisesta kaupasta. Siellä ne kuvat oli muistaakseni jossain kansiossa, mistä valkattiin sopiva kuva ja ne painoi sen siinä odottaessa paitaan. Muistan kun ala-aste ikäisenä sain valita paidan ja valinta osui Iron Maidenin Trooper aiheeseen. Tästä sitten englanninkielen opettajani riemastui niin, että soitti paheksuen äidilleni kun pidän koulussa tuollaista paitaa. En tiedä mikä sitä siinä niin ahdisti. Ehkä se repaleinen Union Jack kuvassa kävi sielun päälle, niin kovin englantia fanittavan opettajan taholta.

Pelejä toki kopioitiin kaverilta toiselle. Itselläni oli lerppuja joitakin kymmeniä, mutta korppuja noin 110 kpl. Osa korpuista oli 720 kt:n dd-korppuja, jotka olin porannut toisestakin kulmasta auki, jolloin niiden kapasiteetti oli sama 1,44 Mt kuin hd-korpuillakin. Reikä piti kohdistaa juuri oikein ja muovipurua piti imuroida pois, jotta sai toimivia.
Kuusnepan lerpuille tehtiin just sama homma. Saksilla sopivaan kohtaan kolo ja siitä tuli kaksipuoleinen. Tuohon hommaanhan tuli myöhemmin myyntiin sellainen rei'ittäjä, jonka loveen lerppu laitettiin ja se leikkasi siistin kolon juuri oikeaan kohtaan.

Stigan Playoff pöytälätkä oli kans kova juttu. Kaverilla oli jalkapalloversio tuosta laitoksesta. Keksittiin sitten, että nyt pelikentällä sataa ja kasteltiin se huopakenttä läpimäräksi. Tuloksena huopa irtoili pinnasta ja koko laite meni aika lailla pelikelvottomaan kuntoon. Kyllä kaverin isä sitten muisti kehua meitä fiksuudestamme.

Autorataan laitettiin puolestaan saippuavettä, että saatiin autot komeeseen sladiin.
 
Liittynyt
17.02.2017
Viestejä
61
huonoin vuosikymmen musiikissa todella isolla marginaalilla
80-luku oli kuitenkin rapin kultainen vuosikymmen. 90-luvulle siirryttäessä rap kaupallistui ja väkivaltaistui ja ainakin itseltäni katosi into koko musiikin lajiin. 80-luvulla oli myös acid house ja kukkahattutätien valitus "huumemusiikista". Ja siitä saadaankin aasinsilta Rolandin ja muidenkin valmistajien syntikoihin ja rumpukoneisiin: TR-808, TR-909, TB-303, MC-202, DX-7... sekä monet muut tunnetut mallit ovat 80-luvulta peräisin, joten jos musiikillisesti ei kaikille niin antoisaa, niin silti varsin merkittävää teknologisen murroksen aikaa myös musiikissa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 065
80-luku oli kuitenkin rapin kultainen vuosikymmen. 90-luvulle siirryttäessä rap kaupallistui ja väkivaltaistui ja ainakin itseltäni katosi into koko musiikin lajiin. 80-luvulla oli myös acid house ja kukkahattutätien valitus "huumemusiikista". Ja siitä saadaankin aasinsilta Rolandin ja muidenkin valmistajien syntikoihin ja rumpukoneisiin: TR-808, TR-909, TB-303, MC-202, DX-7... sekä monet muut tunnetut mallit ovat 80-luvulta peräisin, joten jos musiikillisesti ei kaikille niin antoisaa, niin silti varsin merkittävää teknologisen murroksen aikaa myös musiikissa.
Tämä totta. Itse muistelisin että 80 -luvulla alkoi isot bändien kiertueet ympäri maailman. Poislukien suomi. Töllöstä piti tuijotella jotain Live Aid tjsp -konserttia jos halusi nähdä ison maailman esiintyjiä. 90 -luvulla niitä alkoi sitt valua myös suomeen.
 
Liittynyt
07.11.2018
Viestejä
958
80-luku oli kuitenkin rapin kultainen vuosikymmen. 90-luvulle siirryttäessä rap kaupallistui ja väkivaltaistui ja ainakin itseltäni katosi into koko musiikin lajiin. 80-luvulla oli myös acid house ja kukkahattutätien valitus "huumemusiikista". Ja siitä saadaankin aasinsilta Rolandin ja muidenkin valmistajien syntikoihin ja rumpukoneisiin: TR-808, TR-909, TB-303, MC-202, DX-7... sekä monet muut tunnetut mallit ovat 80-luvulta peräisin, joten jos musiikillisesti ei kaikille niin antoisaa, niin silti varsin merkittävää teknologisen murroksen aikaa myös musiikissa.
Tuo on totta muutaman muunkin musiikkityylin (esim. goottirock) suhteen. Minulle suurin ongelma 80-luvun musiikissa oli kuitenkin se valtavirtapop ja -rock, joka hallitsi radiota ja televisiota. Todella kehnoja rumpusoundeja, huonoja syntikkasoundeja (on paljon hyvääkin konemusiikkia), puhumattakaan limaisista saksofonisooloista. Heitetään nyt vaikka muutama esimerkki pahoinvointia aiheuttaneista bändeistä ja artisteista: Starship, Modern Talking, Sandra, Rick Astley, Wham, Phil Collins ja Bon Jovi. Muutos parempaan alkoi kuplia pinnan alla jo vuosikymmenen loppupuolella ja toki 90- ja 70-luvuillakin on omat syntilistansa, mutta ne eivät tuntuneet niin voimakkaasti hallitsevan kanavia (ja 70-luvulla ja vielä 80-luvun alussakin kevyttä musiikkia tuli melko vähän radiosta ja televisiosta).
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
237 492
Viestejä
4 164 077
Jäsenet
70 416
Uusin jäsen
giantaxe

Hinta.fi

Ylös Bottom