Mahtava ketju! Laitetaanpa myös jotain omia muistoja 80-luvulta.
Koulu:
Mieleen jäänyt kans nuo aamunavaukset, jossa kaikki istui jumppasalissa ja kauniiksi lopuksi rukoiltiin porukalla.
Hiihtokisoja katsottiin putkitelkusta joka oli viritetty portaikon alapäähän. Näin kaikki näki edes jotain toisten päiden yli. Tiettyyn uskonlahkoon kuuluvat eivät saaneet näihin telkkarinkatselubakkanaaleihin osallistua. En muista mitä silloin tekivät, varmaan piirtelivät sakuroilla luokassa.
Kirjaimia opeteltiin ala-asteella kuvatauluista missä oli aina jokin sana tietylle kirjaimelle. Muistiin jäi B=Banaani, R= Robotti, Ö=Öljy jne. N-kirjaimen kohdalla olikin sitten sellainen tummemman kaverin kuva ja nykyisin monissa yhteyksissä bannattu n-sana.
Keskusradion kautta kuulutettiin rehtorin kansliaan puhutteluun jos joku oli jotain töpeksinyt. Välillä sinne piti itsekin tarpoa ja matkalla miettiä, että mitä sitä on tullut tehtyä. Tai oikeastaan, mistä sillä kertaa on jääny kiinni.
Musiikki:
C-kasetille nauhotetut Iron Maidenit, Saxonit, Kissit jne. Ja toppatakkien selkään ommellut "selkäliput" eli koko selän kokoiset kangasmerkit. Kasarin lopulla tuli sitten Anthraxit, Testamentit jne. Musamaku ei oo noista ajoista muuttunut, vaan samat bändit soi kotona edelleen. Selkälippua ei oo enää takin selässä, pitäiskin hommata sellainen.
Tietokoneet:
Olin saanut jotenkin ihmeessä säästettyä 500mk ja halusin olikohan se nyt Colecovisionin konsolin. Velipoika sai puhuttua ympäri ostamaan sen kanssa kimpassa 995mk maksaneen VIC-20:n kun "Se on oikea tietokone eikä mikään lelu". Mukaan raskittiin ostaa yks ainoa modulipeli, Space Invaders klooni nimeltään Gorf. Paikallinen kirjakauppa haistoi bisnesraon ja sieltä sai vaihtaa muistaakseni 15 markan välirahalla oman modulin johonkin toiseen moduliin. Mitään listoja noista ei tietenkään missään ollut, vaan piti polkea fillarilla kirjakauppaan moduli toisessa ja 15mk toisessa taskussa katsomaan oisko siellä mitään itselle uutta tullut vaihdossa.
Sen jälkeen tuli broidin kaverilta ostettua Spectravideo 328. Se sitten vitutti kun koko 500 päisellä ala-asteella ei ollut kuin yks toinen häiskä jolla oli samanlainen kampe. Sen kanssa sitten vaihdeltiin muutamaa hikistä peliä kun muut brassaili C64:lla. Sain sitten lopulta oman kuusnepan serkultani, joka oli kirjoittanut sillä ja Teksti64 ohjelmalla dippainssityönsä. Tuo oli poikkeuksellista silloin kun muut takoivat sähkökirjoituskonetta.
Skeittilaudat:
Ihmettelinkin kun nuo ei jo tulleet aiemmin tässä keskustelussa esiin. Taisivat 80-luvun loppupuolella lyödä kunnolla läpi Suomessakin. Powell&Peralta, Santa Cruz, Sims ja Vision oli kovaa huutoa. Kirjeitä läheteltiin jenkkeihin noihin lafkoihin ja vastalahjaksi tuli komeita tarroja. Skeittiramppeja ruvettiin kaupungin toimesta rakentelemaan ympäri kyliä ja kavereiden kanssa pöllittiin rakennustyömailta vaneria ja rakenneltiin omia hyppyreitä. Kun olin tarpeeksi monta kertaa tärvännyt itseni laudan kanssa vaihdoin laudan kaverin kanssa sen 5-vaihteiseen kippurasarvifillariin.
Divarit:
Näitä oli kaupungissa useita. Noista ostettiin sarjakuvalehtiä ja vanhat kiikutettiin vaihdossa. Kerran iskin jackpotin kun löysin lehtikeräyslaatikosta kymmenittäin Harlekiinikirjoja. Kuskasin ne divariin ja sain vaihdossa ihan hillittömän kassin sarjakuvalehtiä. Myöhemmin noissa divareissa tuli vaihdeltua C-kasetteja ja vinyylejä. Sellainen muistokin on jäänyt, että joskus 80-luvulla uus vinyylilevy ja kossupullo maksoi just saman verran. 64 markkaa.
Telkkari:
Telkusta katsottiin Ritari Ässää ja katuhaukkaa. Sitten oli helvetin pelottavat Safiiri ja Teräs ja Yöjuttu, joita ei kotona annettu katsoa. Videonauhurit teki tuloaan ja niiltä katsottiin jotain viidennen sukupolven kopiota Evil Deadista, Hellraiserista, Dawn Of The Deadista jne. Välillä laatu oli niin huonoa että väritkin katosivat. Videolakia "syytän" siitä että englanninkielentaito kehittyi hyväksi. Kun ei ollu tekstityksiä, niin jotain aina kielestä tarttui. Sen lisäksi luettiin enkunkielisiä Fangoriaa ja Metal Hammeria.
Kaikkee ihmeellistä touhuttiin kavereiden kanssa. Kiivettiin 5-kerroksisten talojen katoille, paukuteltiin kiinalaisia, tykäreitä ja ammuttiin roomalaisia kynttilöitä. Imppareilla ammutiin ja oltiin käpysotaa. Jossain vaiheessa huomattiin että kun nää kävyt ei lennä kovin hyvin, niin sota jatkui tulitikkuaskin kokoisilla sepelinkappaleilla. Pyörille tehtiin hillittömiä hyppyreitä metsään ja aina oli jonkun vanteet solmulla. Ihme, että kellekään ei sattunu pahemmin näissä leikessä. Toki oli mustaa silmää, ja kättä tai jalkaa jollain poikki, mutta pahemminkin ois voinu käydä kun jälkikäteen noita touhuja miettii.
Pitkästipä tuli juttua, toivottavasti jokui jaksoi lukea loppuun. Pitää lisäillä kun jotain taas mieleen palautuu. Hienoja aikoja ja muistoja.