FIRE (taloudellinen riippumattomuus)

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja elmo, 20.06.2019.

 1. Vee

  Vee

  Viestejä:
  92
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2016
  Mielenkiintoista lukea näitä juttuja kun itse elää päinvastaisesti. Nythän sitä eletään eikä sitten parinkymmenen vuoden päästä. En usko että kun saavuttaa tavotteen niin sittenkään repäsee ja lähtee reissaamaan yms, sitä jää niin koukkuun tuohon säästämiseen.

  Sain vähän talokaupasta ylimäärästä niin nyt on tullu käytyä 2 krt ulkomailla vuodessa nyt useamman vuoden ja nyt siihen ei enää ookkaan varaa, mut tulipa tehtyä ja kivaa oli.. nuoki kun ois sijoittanut niin ois ollut kokoajan "köyhä".. ei rahat sielä tilillä lämmitä jos niitä ei käytä.

  Voi sattua jotain ja rahat jää kokonaan käyttämättä..

  Elämä on tänään!
   
  taski, Xabrad, drealz ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 2. Cumbo

  Cumbo

  Viestejä:
  1 857
  Rekisteröitynyt:
  31.05.2017
  Totta tämäkin. Itsekin miettinyt tuota säästämistä, että sillä pitäisi olla joku tarkoitus. Itsellä ei rahalle nyt ole käyttöä, mutta se antaa mielenrauhaa. Raha antaa aina mahdollisuuden toimia toisin. Jos elää kädestä suuhun, niin olet käytännössä pakotettu tekemään työtä, josta et pidä, jos muuta ei ole tarjolla. Olen itsekin huomannut, että ajatus siitä, että kerääntyneet arvopaperit yms. pitäisi realisoida ja laittaa johonkin muuhun, tuntuu hieman vastenmieliseltä. Materiaan ei tietysti pitäisi kiintyä liikaa, joten tästä pitäisi päästä eroon.

  Itsellä on monien mittareiden mukaan jo taloudelliseen riippumattomuuteen helposti riittävä määrä kasassa, mutta en usko, että tulen jäämään kovin aikaisin eläkkeelle. Itsekin tarvin jonkinlaista rutiinia ja merkityksellisyyden tunnetta arkeen, että pää ei leviä. Ehkä sitä voisi joskus harkita esim. tekevänsä lyhyempää viikkoa, jos on työssä, jossa tämä onnistuu. Tai sitten voisi siirtyä "harrastelemaan" esim. hallitusammattilaisuutta, jota aika moni asiantuntija tuntuu eläkepäivillä tekevän.
   
  qtba ja Wemps tykkäävät tästä.
 3. mölyä

  mölyä

  Viestejä:
  520
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Todella hienosti kiteytetty omat fiilikset ja mietteet tietyistä kulutustuotteista, joihin yhteiskunta paineistaa sijoittamaan isosti. Puhelimet ja autot on vieläpä sellaisia tuotteita, joista rahat ei ikinä jää kotimaahan pyörimään, vaan menee pääosin isoille ulkomaisille firmoille.

  Jos porukka oikeasti miettisi pidemmälle ja lakkaisi ostamasta yli 500€ puhelimia ja yli 30t€ autoja tai sitten ostaisi ne ihan välttämättä haluamansa preemiumluxus-ylihintatuotteet käytettyinä, meille jäisi ihan käsittämättömän paljon enemmän rahaa kiertoon, omaan kotimaan talouteen.

  Massimiesten tekniikkafoorumilla kun tietysti ollaan niin välttämättä kauheen moni ei komppaa näitä ajatuksia.
   
  kapo, Ronttosaurus, Insti ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 4. munse

  munse

  Viestejä:
  309
  Rekisteröitynyt:
  09.10.2018
  Kultainen keskitie on useimmille paras.

  Itseä kummastuttaa se, että joillain ihmisillä ei ole lainkaan eläkesäästöjä. Sitten ihmetellään kun eläkeiän koittaessa ollaankin yhtäkkiä köyhiä.

  Esimerkiksi nykyisissä eläkeläisissä on paljon yksilöitä, joiden työura kesti yli 45 vuotta, mutta silti säästöt ovat käytännössä nolla. Työikäisenä kaikki kulutettiin elämiseen: omakotitalo, autot, iso perhe. Moni on katkera, koska tekivät ahkerasti töitä ja silti köyhyys yllätti.
   
  qtba ja hmb tykkäävät tästä.
 5. Honzo

  Honzo

  Viestejä:
  471
  Rekisteröitynyt:
  06.02.2017
  Mulle retire early ois eläköityminene tossa 60v paikkeilla. Tai ainakin reipas töiden keventäminen tossa vaiheessa.

  Siksi säästän. Tarkoitus on toki jatkaa samalla elintasolla kuin työaikana.
   
 6. Kan Dee Dokata

  Kan Dee Dokata

  Viestejä:
  281
  Rekisteröitynyt:
  25.04.2017
  Määritelmäsi ”elämästä” on siis hillitön kulutusjuhla?

  Omakohtaisesti määrittelen ”elämän” sen merkityksellisyyden kautta.
   
  himmeli ja Honzo tykkäävät tästä.
 7. tuoppi´

  tuoppi´ Köyhä

  Viestejä:
  1 232
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Tuosta päätellen sun elämä oli eilen.

  Jos olisit hieman miettinyt mihin käytät noi talokaupasta saadut ylimääräiset rahat, niin sillon voisit jatkaa tuota matkustelua vieläkin.
   
  Perza, valexi, muronsyöjä ja 6 muuta tykkäävät tästä.
 8. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 306
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Onko sulla jotain lähdettä tälle väitteelle, että köyhyys yllättää monet ja katkeruutta on paljon?

  Mulla on nyt omat vanhemmat ja kavereiden vanhemmat eläköitymisiässä ja isovanhemmat olleet eläkkeellä vuosia jne. Kukaan ei ole valittanut suuremmin köyhyyttä, vaan pikemminkin tuntuvat elävän omiin kulutustottumuksiinsa nähden suhteellisessa yltäkylläisyydessä velattomien asuntojensa, tasaisenvarmojen eläketulojen ja pienten päivittäisten kulutusmenojensa kanssa.

  Yksi poikkeus on laajennetussa tuttavapiirissä: maksettu YEL-minimeitä yrittäjänä vuosia ja eläkkeen pienuus yllätti samalla kun puolisokin joutui sairaus-/työkyvyttömyys-/varhaiseläkkeelle osin työperäisten sairauksien takia yli 15v etuajassa.
   
 9. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 306
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tai ehkä hän määrittelee elämän koettujen kokemusten kautta ja on sitten käyttänyt ne rahansa niiden itselleen merkityksellisien kokemuksien hankkimiseen?
   
  Vee tykkää tästä.
 10. Vee

  Vee

  Viestejä:
  92
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2016
  kyllä, tämä oli hyvin sanottu. Mukava muistella reissuja yms. jälkeenpäin, uskon, että mukavampi mitä muistella paljonko säästössä oli sillon ja sillon.

  Normiarjessa olen tarkka rahankäyttäjä ja harkitsen hankinnat tarkkaan ja tietenkin perusasiat pitää olla kunnossa, asunto yms..

  Löytyy vaan tuttavapiiristä yks esimerkki joka ei tee yhtään mitään, vaikuttaa jopa minusta sairaalloiselta se säästöjen kartuttaminen, en millään usko että se niitä raaskii koskaan käyttää..

  Muutenkin uskon että eläkkeellä mulle riittää vähempi, uutisten kattelua kiikkustuolissa.. en tarvi valtavia kk tuloja.. voin olla kyllä väärässäkin ja sit ahistaa, jos sinne asti elää..
   
 11. munse

  munse

  Viestejä:
  309
  Rekisteröitynyt:
  09.10.2018
  No onhan "köyhä eläkeläinen" käsitteenä melko usein viljelty, vähän niin kuin "köyhä opiskelija". Ja mikäli iltapäivälehtien nettisivujen kommenttiosioita on uskominen, niin kyllä sitä katkeruuttakin on. :D
   
 12. kekkonen666

  kekkonen666

  Viestejä:
  10
  Rekisteröitynyt:
  08.04.2019
  Eläkeellä ei tarvitse kuin hyvän pc ja mielenkiintoisia pelejä. Siihen ei paljon rahaa tarvita. Lisäksi olisi hyvä omistaa myös vene ja virveli. Näillä pääset jo pitkälle.
   
 13. Jebaus

  Jebaus

  Viestejä:
  803
  Rekisteröitynyt:
  23.02.2017
  Kuten tuossa jo aikaisemmin sanoin niin en kyllä itsekkään näe mitään järkeä "firettämiseen" jollain alle 3t nettotuloilla. Jostain se on aina pois ja mielummin sitä elää nuorena kuin sitten 40+ vuotiaana.
  Vaikka itsekkin tullut viimevuosina reissattua Uudessa Seelannissa, Eteläamerikassa ja Afrikassa niin ei se fiilis ole kyllä sama mitä silloin 20-25 vuotiaana tehdyissä reissussa Eurooppaan/jenkkeihin.
  Meilläkin kun on kaksi aikuista ja molemmilla suht hyvä palkka, sitä rahaa vaan jää vaikka matkusteluun, autoihin ja elämiseen menisi se 4-5t€/kk. Siksi ajatuskin on kypsynyt vasta tässä parin vuoden aikana.
   
  hsalonen tykkää tästä.
 14. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 306
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Onhan se usein viljelty poliittinen lyömäase jolla koitetaan saada kasvava äänestäjäjoukko oman puolueen taakse.

  Käytännössä vaan keskimääräiset eläkkeet kasvavat jatkuvasti kun tällä hetkellä eläköityvä porukka on tehnyt pitkät työurat ja nostaa historiallisen korkeita eläkkeitä ja vastaavasti ne kupsahtelevat eläkeläiset ovat voittopuolisesti niitä matalampia eläkkeitä nostavaa vanhempaa kaartia.

  Toki osalla on ongelmia, mutta suurempia toimeentulovaikeuksia on etk:n selvistysten mukaan vain neljänneksellä eläkeläisistä ja hekin ovat voittopuolisesti työkyvyttömyyseläkkeelle jääneitä.

  F95BD8AC-4BEC-4006-A192-9DCCA5C42C3D.png
   
 15. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  7 777
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Osaako sitä enää rentoutua, kun on hampaat irvessä säästänyt kaikesta parikymmentä vuotta? "En mä voi mennä tälle matkalle, se maksaa ihan liikaa ja jos menen, niin ostan halvimman hostellin".

  --

  Lisäksi lapset voivat sotkea kuvion täydellisesti tai elää käytännön köyhyydessä, ilman virikkeitä.
   
 16. Kansanparantaja

  Kansanparantaja

  Viestejä:
  184
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Meinasin tukehtua kahviin kun luin tämän. Mitenhän meidän vanhemmat on pärjänneet nuoruutensa? Virikkeenä ollut metsä/peltotyöt ja muu ruumiillinen työ. Nykyään virikkeenä on kännykät ja tabletit. Suurinta osaa lapsista pitää lahjoa, että ne saa jotain aikaan.

  Tulee mieleen se vitsi Jeesusksesta ja nykynuorisosta. Jos ne tekee jotain niin se on suoranainen ihme...
   
  Viimeksi muokattu: 25.06.2019
  Maso, Jebaus ja svk tykkäävät tästä.
 17. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  7 777
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  "Vaihdoin lasten harrastukset metsä/peltotöihin ja kesäinen matka tehdään poimimaan mansikoita pohjoiseen, josta isi saa palkan"? Kiristys, uhkailu ja lahjontahan ovat lastenkasvatuksen perusvälineitä, jos et hakkaa lapsiasi. Pyörääkään ei tarvitse, ne koulun retket on ihan turhia ja ulkovaatteet on parsittava itse kuntoon, kun ei ne siellä koulussa kiusaa, vaan kaikilla on kivaa..

  Olen kyllä sitä mieltä, että FIRE ei ole lapsiperheille. Tulee köyhä lapsuus Jonkun Muun unelmaa tavoitellessa. Laadukkaat lastentarvikkeet ja harrastaminen syövät rahaa ja esim. H. P. Lovecraftista ei tullut täysin terve yksilö, kun joutui käyttämään siskojensa vaatteita.
   
 18. Kansanparantaja

  Kansanparantaja

  Viestejä:
  184
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itse opetan lapsille järkevää rahan käyttöä. Viikkorahahasta laitetaan puolet säästöön ja toisella puolikkaalla saa ostaa mitä haluaa. Nuorille lapsille on mielestäni typerää ostaa uutta polkupyörää, kun uutta vastaavan saa ostettua murto-osalla uuden hinnasta. Kasvavat niin nopeasti, että pyörää saisi joka vuosi vaihtaa. Järkevää on ostaa neutraalin värinen pyörä, jota sitten nuorimmainen voi käyttää, kun se vanhimmalta jää pieneksi. Lähipiirissäkin ostellaan 7 vuotiaalle tonnin maastopyöriä. Noh jokainen tyylillään...
  Vaatteet ostetaan toki pääasiassa uutena. Jonkun verran niitä toki saa sukulaisiltakin.

  H.P Lovecraftin taisi saada sekaisin sen äiti, joka kasvatti poikaansa kuin tyttöä.
   
  himmeli, teemz, james123 ja 4 muuta tykkäävät tästä.
 19. james123

  james123

  Viestejä:
  17
  Rekisteröitynyt:
  27.01.2017
  Ihan samaa mieltä noista lastentarvikkeista. Ei se pieni vauva ymmärrä vaunuissa viedäänkö sitä 50 vai 1000 euron rattaissa. Isommille voi aluksi ostaa vähän huonommatkin harrastusvehkeet, jos todella innostuvat lajista niin sitten paremmat. Se on todella lyhyt aika mitä kasvavat lapset yhtä pyörää/ muuta harrastusvälinettä tarvitsevat ja nykyään tori ym ovat täynnä käytettyä ihan hyväkuntoista tavaraa.

  Lähes aina kun ok tuloinen pariskunta valittaa ettei ole rahaa laittaa yhtään säästöön niin kyllä se syy löytyy peiliin katsomalla. Eli on liian kalliita autoja(lainalla) tulotasoon nähden tai on otettu liikaa lainaa taloa varten ja päälle vielä kulutusluottoja siihen ja tähän.


  Yksi pointti on että kannattaako hirveästi laskea eläkepäivien varaan kun ei tiedä onko silloin kunnossa enää matkusteluun tms. Tai ylipäätään "kiinnostaako" enää siinä iässä mikään. Eli parempi firettää vaikka niin että tekee duunia muutaman vuoden ja laittaa säästöön rahaa ja sitten ansiosidonnaisella+niillä säästöillä firettää pari vuotta kun on elämänsä kunnossa vielä.
   
  PieniLäski tykkää tästä.
 20. mmst1

  mmst1

  Viestejä:
  98
  Rekisteröitynyt:
  17.06.2019
  Itse taas huomannut että ei se liian kallis auto tai asunto (noiden lyhennyksethän voi mitoittaa usein uusiksi...) mutta kun se kaikki ylimääräinen raha menee kaikkeen turhaan. Se menee yllättävän äkkiä.

  Nämä nyt siis omassa kuplassa.

  Itse firettämiseen oma parisenttinen on että en aio ruveta, säästöön menee noin kolmasosa nettotuloista mutta menisi helposti vaikka 2/3 jos vaan alkaisi sniiduilemaan. Ei vaan kiinnosta, mieluummin elän omasta mielestä mukavaa elämää kun on vielä nuori.
   
 21. Honzo

  Honzo

  Viestejä:
  471
  Rekisteröitynyt:
  06.02.2017
  Pyörät on niin lähellä sydäntä, että pakko olla vähän eri mieltä. Olen aina ostanut lapsille samalla periaatteella, että ostaisinko itselle vastaavaa? Varsinkin fillareissa on todella eroja. Itse 80kg painavana ajan 10-12kg pyörillä. Tollaiset markettilastenpyörät painaa (12"-16" +10kg, 20-24" jopa 15kg) ja lapsi painaa itse 20-30kg. Eipä ole kovin mukava hallittava. Lapsille saa vähän arvokkaampia (Frog, Islabikes,..) pyöriä, jotka on oikeasti kevyitä ja lapsille suunniteltuja (16" 6kg, 20" 7-8kg, 24" 9kg, painolla on todella iso merkitys hallittavuuteen). Vaikka noi enemmän maksaakin, niin varsinkin meidän perheessä kun on kaksi lasta kolme vuoden ikäerolla, niin aina olen ostanut kalliin pyörän vanhemmalle, siitä se sitten on pieneksi jäätyään mennyt nuoremmalle. Ja noissa hyvissä lastenpyörissä on sellainenkin juttu, että pitävät käytettynäkin arvonsa hyvin ja kaikki olen saanut kaupaksi myyntiajalla pari tuntia - pari päivää. Esimerkit:
  -20" Pyörä ostin 500e, myin 6v myöhemmin 200e
  -24" Pyörä, jonka tosin sain vähän alessa 600e, meni 5v käytön jälkeen heti hintaan 300e.
  -26" Maasturi (xs-koko) ostin 700e, myin 350e 5 vuotta myöhemmin

  Ei nyt ihan tonnin pyöriä, mutta ei mitään marketti/biltemaromuakaan. Loppujen lopuksi ei tule juuri sen kalliimmaksi, kun noiden 100-200e markettiromujen kanssa. Pyörät vaan on kevyempiä, osat kestää (ja pysyvät säädöissään) ja menevät lopuksi myös helposti hyvään hintaan kaupaksi. Ja mikä tärkeintä, lapsille noi on todella hyviä ajaa ja hallita.

  Kyllä se on vähän sama kaikessa, mitä lapsille (tai itselle) ostaa, kannattaa yleensä ostaa vähän laadukkaampaa, niin se kestää ja sillä on myös jälleenmyyntiarvoa. Eka trampoliinikin kun ostettiin, ostetiin Aconilta 4,3m malli. Kun lapset viiden vuoden jälkeen halusi isomman trampan, niin toi aconi meni samana päivänä kun laitoin sen myyntiin (ja hyvällä hinnalla).
   
  Spoeghe, TaMPerer, Tersi ja 3 muuta tykkäävät tästä.
 22. Zigh

  Zigh

  Viestejä:
  1 028
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tämä. Täälläkin jo kaksi Frogia tallissa. Eihän noi mitään tonnin pyöriä ole, mutta selvästi kalliimpia kuitenkin kuin markettien Tunturi yms. ja sen kyllä huomaa etenkin juuri painosta.

  Onhan se vähän koomista kun välillä näkee näitä iskällä 50ke bemari ja lapset sotkee menemään serkulta perityllä Yosemitella.

  Ja miten tämä liittyy firettämiseen: no siten, että osalla porukasta on suhteellisuudentaju rahan kanssa ihan hukassa. Tonnin lastenpyörä on ihan käsittämätön ajatus mutta sama summa esim. jossain autokaupoilla on ihan pähkinöitä. Kuitenkin molempien investointien käyttöaika on todennäköisesti samaa luokkaa.
   
  mölyä ja Honzo tykkäävät tästä.
 23. Jakuza

  Jakuza

  Viestejä:
  86
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2017
  Eihän sitä uutta halpaa romua tietenkään kannata kenenkään ostaa ainakaan jos on tarkoitus säästää rahaa. Paras vaihtoehto on ostaa laadukasta tavaraa käytettynä mikä pitää jälleenmyyntiarvonsa hyvin. Parin vuoden päästä voi vielä hyvin saada jopa omansa takaisin ja on silti saanut nauttia laadukkaasta tuotteesta (pätee todella moniin asioihin; autot, pyörät, veneet, muut moottorivehkeet, kalliit huonekalut yms.).
   
  Tukkeuma ja hmb tykkäävät tästä.
 24. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 306
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Uuden ostamisen idea ei ainakaan minusta ole mitenkään välttämättä se, että saisi jotain parempaa. Itse ostan uutta, koska en pidä siitä käytettyjen tavaroiden ympärille muodostuneesta kauppauskulttuurista ja sen säädön ja odottelun määrää mikä siinä muodostuu.

  AV, AV2, @YP, yhyy toi myy tolle vaikka mulla oli AV kun piti tarkistaa saako kumminkaimalta lahjoituksena saadusta muumimukista 7.5€, jolloin ostan tämän fillarin tästä pullopanttikuiteilla ja muumimukirahoilla.

  Ja tämä kumpaankin suuntaan.

  Uutta ostetaan ja tilataan, koska siinä säästää hermoja ja aikaa. Tietty jos tykkää jostain tuollaisesta basaari-säädöstä harrastuksena, niin siitä vaan. Jobbaamalla on aina voinut tehdä rahaa / säästää, koska kankeilla markkinoilla muodostuu arbitraaseja joita osaava jobbailija voi hyödyntää.

  Käytettynä voi ostaa jos ei ole niin justiinsa, että mitä sieltä basaarista löytyy tai on aikaa ja intressiä norkoilla osto- ja myyntipalstoilla etsimässä just sitä mitä itse haluaa.
  -
  Fiksumpaa säästöä on minusta ennemminkin miettiä, että mitä niistä krääsäostoksista voi jättää kokonaan tekemättä. Suurin osa ostamastamme roinasta on aivan turhaa roinaa.

  Siinä missä ravintolaillallisesta sentään jää muistoja ja hyvä mieli, niin jostain kaapit täyttävästä kalliista romusta ei ole kuin haittaa sen jälkeen kun tajuaa, että siitä pitää päästä vielä eroonkin, mikä on henkisesti kallista tuon käytetyn tavaran kaupan rasittavuuden takia.
  -
  Tämä ei tietty tarkoita, että lastenrattaat ja skidin fillarit pitäisi jättää ostamatta.
   
  hmb ja Honzo tykkäävät tästä.
 25. Reisga

  Reisga

  Viestejä:
  298
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
 26. neoflix

  neoflix

  Viestejä:
  605
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Ihmiset toteaa tuon mahottomaksi lähinnä sen takia että jutusta ei käy järin selväksi onko tuo summa esim. vuokran jälkeen vai sisältyykö tuohon summaan vuokrakin.
  Johtuen varmaan tästä alun lauseesta:
  Reilusti alle kymppitonnin vuosibudjetissa pysyminen tarkoittaisi käytännössä, että Esa saisi käyttää kuukausittain rahaa asumiseen ja elämiseen hiukan alle 670 euroa.
   
 27. jaaha

  jaaha

  Viestejä:
  249
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2018
  Varmasti onkin haaste keskituloiselle. Pyykkikone hajosi niin tyyppi on heti ostamassa uutta. Ei näin. Halvalla saa pienen muovipaljun jossa voi pyykätä. Sosiaalinen elämä pitää myös unohtaa ettei tarvitse ostaa uusia vaatteita yms. Siitä se lähtee.
   
 28. Tc4pb

  Tc4pb

  Viestejä:
  524
  Rekisteröitynyt:
  20.07.2017


  Tavoittelen tätä, sekä lisäksi tilannetta jossa voin vähintään puolet vuodesta viettää ulkomailla tehden mitä huvittaa. Nykyisellä säästötahdilla tähän menee n. 10-15 vuotta.

  Meille (minä + puoliso) säästäminen on helppoa, kun ei ole muuta sosiaalista elämää kuin työt, jolloin rahaa ei kulu mihinkään 'turhaan'. Olishan se toki kiva jos olisi ystäviä, mutta ei tiedetä mistä niitä saa.

  Ollaan tyytyväisiä, ja käydään matkoilla 2x vuodessa ja säästetään.

  Edit: ja kyllä mekin ihmetellään kun "tutut" ajelee kalliilla autoilla, ostelee järkyttävän hintaisia puhelimia ja asunnotkin on yli puolet kalliimpia kuin meillä... elämä on valintoja?
   
  Ahr tykkää tästä.
 29. draco76

  draco76

  Viestejä:
  1 707
  Rekisteröitynyt:
  17.06.2018
  Minusta laskelmat eivät päde. Varallisuus tällä hetkellä 100.000 ja meinaa säästää 500.000 lisää kymmenessä vuodessa.

  Tossa sanotaan "Reilusti alle kymppitonnin vuosibudjetissa pysyminen tarkoittaisi käytännössä, että Esa saisi käyttää kuukausittain rahaa asumiseen ja elämiseen hiukan alle 670 euroa.". Eli asumismenot otetaan tuosta vielä pois.

  "Hän kertoo tienaavansa kokoaikaisesta työstään finanssialalla reilut 2 500 euroa joka kuukausi, minkä lisäksi osinkoja kertyy vuosittain muutama tuhat euroa." Oletetaan että nuo on nettotuloja, niin kuukaudessa voisi sijoittaa vaikkapa 2300 euroa. Inflaatiokorjatun tuoton tulisi olla yli seitsemän prosenttia, mikä minusta on liian korkea.

  Edit: Blogissaan hän kertoi ostaneen asunnon lainarahalla, nyt lainaa on opintolainan kanssa 160.000 euroa. https://omavaraisuushaaste.com/ensiasuntoa-ostamassa-osa-5-asunto-ostettu/
   
  Viimeksi muokattu: 30.06.2019
 30. deac

  deac

  Viestejä:
  241
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  600e/kk on ihan reilusti. Jos siitä pitää maksaa vuokrakin ja oletetaan ettei ola mahdollisuutta opiskelijaasuntoon tai pelkkien vastikkeiden maksuun, vaan joutuu ihan rehellisesti olemaan vuokramarkkinoilla, niin joutuu vähän taloutta jo suunnittelmaankin.
   
 31. Reisga

  Reisga

  Viestejä:
  298
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  7% tuottoodotus liian korkea? Historiallisesti tuohon on päästy kevyesti ja kymmenen vuoden horisontti antaa varaa jo reiluun laskumarkkinaankin. Tietysti jos laskumarkkina osuu juuri ajanjakson loppupäähän niin sitten on takarajaa mahdollisesti siirrettävä.
   
 32. draco76

  draco76

  Viestejä:
  1 707
  Rekisteröitynyt:
  17.06.2018
  "Suomessa Helsingin pörssin pitkän aikavälin tuottoa ovat tutkineet mm. Nyberg&Vaihekoski. Inflaatio huomioiden pörssin tuotto on ollut vuosina 1912-2009 5,14 % eli huomattavasti alhaisempi, mitä useimmin puhuttu 7-9 %."
  Osakkeiden pitkän aikavälin tuotto%?

  Tuleva 5-10 vuotta Osakkeiden 5-10 vuoden tuotto-odotukset - Sijoittaja.fi
  Kehittyvien markkinoidenkin alle 6%
   
 33. Reisga

  Reisga

  Viestejä:
  298
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jos käyt hänen blogissaan, niin huomaat että hän hajauttaa ja ei sijoita pelkästään suomeen. Esim S&P500 historiallinen tuotto 90vuoden ajalta on ollut n. 9.8%
   
 34. draco76

  draco76

  Viestejä:
  1 707
  Rekisteröitynyt:
  17.06.2018
  Tässä (Indeksisijoittamisen helppous ja ansa - Nordnet Blogi) on tuosta S&P500:sta. Eli jos ajattelet seuraavaa 10 vuotta niin ei kannata katsoa menneisyyttä tuossa.
  "Katsotaanpa millaista indeksiin sijoittaminen sitten todellisuudessa voisi olla. Kuvitellaan sijoittaja, joka haluaa olla mukana maailman suurimmilla markkinoilla USA:ssa. Hän sijoittaa juuri nyt tyytyväisenä S&P 500 indeksirahastoon ja uskoo saavansa historiallisen 9-10 % vuosituoton (inflaatiokorjattuna n. 7 %). Ikävä kyllä S&P500 indeksin Shillerin P/E on nyt 29, kun normaali keskitaso on n. 15-16. Eli sijoittaja ostaa USA:n markkinat keskimäärin 40 % ylihinnalla! Näillä hinnoilla keskimääräisiin tuottoihin yltäminen voi kestää seuraaviin sukupolviin."

  Aiemmassa linkissäni USA_yrityksille annettiin vain 2% arvio (1,7%-4,1%), kun katsotaan seuraavaa 5-10 vuotta.
   
 35. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 306
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  P/E ei ole tilanneneutraali arvo.

  Jos kuvitellaan tilanne, missä maailman vakavaraisimman valtion velkakirjojen korkotaso olisi 10%, niin P/E 10 hinnoitellun firman pitäisi olla kasvuyritys, koska kenenkään ei kannata sijoittaa riskialttiiseen yritystoimintaan jos sen ei oleteta tuottavan paremmin kuin riskittömien sijoitusten.

  Nyt kun korkotaso on etenkin euroopassa historiallisen matala, niin P/E:t nousevat aivan luonnollisesti, kun parempiakaan sijoituskohteita ei ole tarjolla.

  Huomioiden globaalin korkotason ja FED:n koronnostojen hidastelun, ei P/E taso ole ainakaan minusta niin paljon korkeampi kuin suoraan lukemaa katsomalla.
   
  Viimeksi muokattu: 30.06.2019
 36. elmo

  elmo

  Viestejä:
  558
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mihin tuo kaveri tarvitsee 600 000€ jos meinaa elellä 600€/kk? Taitaisi nyt jo elää tuotoilla. 600 000€ sijoituksilla tulee vähän eri elinkustannuksiin tuottoja?

  Lähestymistapoja on toki monia, mutta imho tuossa mennään metsään, että yritetään 10v olla elämättä ja sen jälkeen voi elää. Todennäköisesti ei tule kestämään jos tavoitteena on päästä 10v päästä sitten tuhlailemaan rahoja? Jos taas ei niin miksi ihmeessä tässäkään vaiheessa kerätä rahaa?

  En ole lukenut tuota blogia, mutta nyt ekana tuli noista luvuista mieleen.
   
 37. superg

  superg

  Viestejä:
  58
  Rekisteröitynyt:
  25.01.2018
  Ymmärtääkseni pääomatulot eivät vaikuta sosiaalietuuksien määrään joten ne tulevat tuon toimeentulotuen päälle.
   
 38. Viliz03

  Viliz03

  Viestejä:
  341
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Toimeentulotuen saamiseksi ei saa omistaa mitään. :D
   
 39. draco76

  draco76

  Viestejä:
  1 707
  Rekisteröitynyt:
  17.06.2018
  Ei tule. Ja säästöt täytyy ensin käyttää ennen kuin saa toimeentulotukea.

  Oma asunto saa olla ja halpa auto.
   
 40. perato

  perato

  Viestejä:
  3 024
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  Asumistuelle ei taida olla mitään määritelmää varallisuudesta eikä työttömyysturvalle.
   
 41. draco76

  draco76

  Viestejä:
  1 707
  Rekisteröitynyt:
  17.06.2018
  Pääomatulojen muodossa vaikuttavat. Eli laskevat kai vaikka lisäisit summan pääomaan.
   
 42. Reisga

  Reisga

  Viestejä:
  298
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Vuoden alusta S&P on noussut 17%, vuoden aikana n.10%. Se on jo nyt noussut enemmän kuin tuo linkittämäsi blogi ennusti 5v tuotoksi.
   
 43. perato

  perato

  Viestejä:
  3 024
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  Niinpäs tekee, tosin mitenhän tuo sit, jos ottaa vaikka kerran kahessa vuodessa noita tuloja tilille tms. kikkailua. Muutenhan nämä voivat olla rahastoja, jotka kasvattavat itse itseään, joten ainakin välttyy tahattomilta tuloilta.

  Noh omasta mielestä menee vähän hämäräksi nostella tukia satojen tuhansien salkulla. Pikalaskurilla jos nostaa 10k vuodessa, 600e vuokralla ja 550e/kk työkkärituella sais silti asumistukea ~300€ kk kahen hengen talouteen jossa toinen ei tienaa yhtään mitään. Satasen kuussa jos molemmille työttömyysturva, jonka summasta ei kyl enää mitää hajua, hihasta heitin ton 550.
   
 44. draco76

  draco76

  Viestejä:
  1 707
  Rekisteröitynyt:
  17.06.2018
  Minä en oikeastaan noista tiedä, joten en ala väittämään vastaan.
   
 45. Bigmoneyoregano

  Bigmoneyoregano

  Viestejä:
  278
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Ihmisiä tuntuu sekoittavan tuo kun kaverilla menossa ns. haastevuosi jossa yrittää elää minimimenoin. Eli tuskin pysyvä elämäntapa kyseessä (jo esim. sen takia että on asuntolainansa kanssa lyhennysvapaalla).

  Tällainen ihmettely toki varmasti niin blogaajan kuin toimittajan tavoitteenakin jotta mainosta ja klikkejä tulisi ns. maksimit.
   
 46. smb

  smb BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  189
  Rekisteröitynyt:
  09.11.2016
  Miksi tuo tyyppi ei aloita NEET-elämäänsä heti ja jättäydy työttömäksi jos tuo elintaso riittää?
   
 47. elmo

  elmo

  Viestejä:
  558
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Oikoluinko niin pahasti vai lukiko tuo jutussa?

  Sittenhän tuo voi olla ihan mielenkiintoinen kokeilu. Artikkelista jäi vaan vähän se kuva, että tolla säästämisellä se 500k onnistuu 10v aikana kun lukuja sen tarkemmin avattu. Blogissa varmaan noita avattuna enempi kuten yleensä noissa tuppaa olemaan aika kiitettävästi auki laskettuna...
   
 48. Bigmoneyoregano

  Bigmoneyoregano

  Viestejä:
  278
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Blogissa nuo on kaikki kerrottu. Ja mitä tavoitteisiin tulee niin kaveri on jäänyt ainakin joka vuosi täysin yliammutuista osinkotulotavoitteistaan mutta sehän tuo taas lukijoita ja aiheuttaa älämölöä. Toisaalta hyvällä tulojen kehityksellä kaikki on mahdollista. Nyt jo tulopuoli selvästi keskivertoa parempi.
   
 49. tarzam

  tarzam

  Viestejä:
  31
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ihan naurettavaa minusta tuollainen toiminta. Itse laitan säästöön sen 3000 - 4000€ / kk ja käytän loput elämiseen. Vaihan autoa tai mitä vaan kun tekee mieli ja ostan mitä haluan, mutta säästön pidän samana. Siitä sitten jää mitä jää tulevaisuuteen.
   
  mmst1 tykkää tästä.
 50. Wemps

  Wemps

  Viestejä:
  687
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Muistaakseni Suomessa pääsee 10% eniten tienaavan joukkoon 5000e/kk bruttotuloilla eli noin 3200e nettotuloilla. Jos on varaa laittaa sen verran säästöön joka kuukausi niin siinä saavutetaan taloudellinen itsenäisyys aika nopeasti, kyllä tuossa pisteessä on jo ihan ymmärrettävää että haluaa nauttia rahoistaan muutenkin.