• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

FIRE (taloudellinen riippumattomuus)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja elmo
  • Aloitettu Aloitettu
Toki jos tälle tielle lähtee, voi maailmantuskaa ja kiitollisuutta tuntea siitä, ettei syntynyt johonkin Masai-heimoon tai Haitin slummeihin. Mutta tämä on loputon suo ja halpa henkinen kikka saada kokemaan jotakin kollektiivista syyllisyyttä siitä, että sattuma synnytti tänne. Jaksoin potea sitä jonkin aikaa parikymppisenä, mutta ideologisilla vaiheilla on tapana väistyä realismin tieltä.
Enpä arvannut, että alkaisit kirjoittaa syyllisyydestä ja maailmantuskasta tässä yhteydessä.
Syyllisyyden tunteminen asioista, joista ei itse ole vastuussa on suurinta mahdollista typeryyttä. Toivoisin, että kukaan ei sitä sellasesta tuntisi. Kiitollisuus on kuitenkin eri asia.

Jos tätä kollektiivista syyllisyyttä ekstrapoloi pidemmälle, niin ei tule tehdä mitään, tienata mitään eikä ainakaan tuoda epäkohtia esiin, koska jossakin muualla on kuitenkin hommat huonommin. Kaikkein vähiten tulisi olla mitään FIRE-unelmia, koska sattui syntymään länsimaahan.
Päinvastoin, sehän se vasta epäkiitollista olisi olla pyrkimättä käyttämään annettuja mahdollisuuksia kuten kokee parhaaksi.
Kaikkialla muualla kuin länsimaissa on asiat objektiivisesti kansallistasolla huonommin. Se nyt ei kuitenkaan lämmitä sen suhteen, että meistä jokainen elää omaa elämäänsä mielekkäiksi kokemineen tavoitteineen paikassa, jossa ongelmat on toiset.

Itse elän Suomessa, ja Suomen tila sekä yhteiskunnalliset päätökset ja järjestelmä vaikuttavat minuun ja minun elämääni. Se, että vaikkapa siellä Haitissa on asiat huonosti, ei poista edellä lueteltuja ongelmia ja sitä, että ne ovat täysin tosia.

Ja varsinkin kaikenlaisten FIRE-pyrkimysten osalta Suomi on ehdottomasti yksi huonoimpia maita. Siitä ei vain pääse yli eikä ympäri, eikä siitä kannattane sinänsä enää vääntää enempää tässä ketjussa.
Suomi ei varmasti ole paras maa FIRE-pyrkimyksiin, mutta tuskin nyt huonoimpiakaan. Näin hatusta heitettynä voisi olla aika optimaalista syntyä Suomeen tai muuhun pohjoismaahan, tehdä työura muualla ja mahdollisesti viettää eläkepäivätkin vielä muualla. Ihan joka paikkaan syntyminen ei vaan mahdollista tällaista shoppailua. Siksi ainakin itse olen kiitollinen.
Suomessa eivät myöskään asiat ole kollektiivisesti hyvin, vaikka moni täällä yrittääkin muuta väittää. Tätä korttitaloa kannatellaan velalla, ja pelkästään velalla edellä mainituista syistä. Saumat ovat jo alkaneet pahasti ratkeilla ja pinnan alla kuplii.
Koko maailmantalous ratkeilee liitoksistaan. Voi hyvin olla, ettei sillä velalla ole mitään väliä ja sen ottaminen on vaan rikkinäisen järjestelmän hyväksikäyttöä. Ja ei se velanotto välttämättä huono asia ole muutenkaan, jos osataan järkevästi investoida tulevaisuuteen ja se raha saadaan tuottamaan. En väitä, että Suomessa osattaisiin, mutta en näkisi velanottoa itsessään huonona asiana.
Kaikesta tästä voinee kuitenkin jatkaa Kotimaan politiikka -osiossa, jossa asiaa puidaan aika ajoin.
Joo ehkä jatkan topikkiin liittyen. Taloudellinen riippumattomuus on oma tavoitteeni. Töitä teen sitten sen verran minkä koen itselleni merkitykselliseksi. Viime vuonna oli toista kertaa vuositulot yli 100k ja omaisuutta nyt ~400k. Puolisolla on myös jonkin verran ja yksi alle kouluikäinen lapsi on mukana yhtälössä. Ikää vähän alle 40v. Ja kuten aiemmista viesteistä on voinut päätellä, en koe tarpeelliseksi karata Suomen verotusta muualle. Olen siinäkin mielessä perverssi, että rakastan Suomen luontoa ja osaan nauttia kaikista neljästä vuodenajasta. Ulkomailla tykkään toki käydä.
 
Molemmat aikuiset ja itseäni nopeammin vaurastuneet tyttäreni, joista kumpikaan ei ole koskaan asunut Suomessa listaisi ihan eri asioita menestymisen ja varastumisensa mahdollistajiksi kuin "ilmaispalvelut".

Mitä asioita he arvostivat?

Siellä ruokalistoilla oleva poronkäristys on muuten useille ulkomaalaisille vaikea selitettävä (vastaavasti kuten mielihyvän hakeminen veroja maksamalla), että miten sen joulupukin uskollinen apulainen voidaan syöttää turisteille.

Nokialla aikanaan ulkomaiset vieraat pyörittelivät päätään kun menin heidän kanssaan ruokalaan niin ruokalistalla olevat poropyörykät oli käännetty ”reindeer balls”. Minusta poro on yliarvostettua ja jokaisen itseään kunnioittavan tulevan firettäjän tulisi pitää enemmän hirvestä. ”Poro on parasta” mainokset vaan iskostuneet yhden sukupolven mieliin.
 
Molemmat aikuiset ja itseäni nopeammin vaurastuneet tyttäreni, joista kumpikaan ei ole koskaan asunut Suomessa listaisi ihan eri asioita menestymisen ja varastumisensa mahdollistajiksi kuin "ilmaispalvelut". Ja ovat täysin eri mieltä tuosta jo pienestä pitäen Suomalaisten korvien väliin iskostetusta "lottovoitosta" - kuinkahan monessa muussakin maassa muuten pienokaisille kerrotaan että oli lottovoitto syntyä syntymämaassaan - kaikissa kait tavalla tai toisella? Vain toinen tyttäristäni on halunnut edes kerran käydä Suomessa, ja tämä vain koska joulupukkimaa napapiirillä. Siellä ruokalistoilla oleva poronkäristys on muuten useille ulkomaalaisille vaikea selitettävä (vastaavasti kuten mielihyvän hakeminen veroja maksamalla), että miten sen joulupukin uskollinen apulainen voidaan syöttää turisteille.

En kuitenkaan ole kieltämässä keneltäkään halua maksaa niin paljoa veroja kuin pystyy ja vaikka ylikin - verottajan kassa ei sillä täyty vaikka kuinka yrittäisi. Toki tulojen noustessa varsin tuo on varsin kallis tapa siihen mielihyvän tavoitteluun.

Niin no, onhan noi lottovoittopuheet vähän liioittelua. Mutta voisi silti sanoa, että on ollut hyvä säkä että on syntynyt esim. Euroopassa. Amerikassa saa varmasti myös hyvän alun, jos vanhemmat on vähintään ylempää keskiluokkaa, mutta toisaalta siellä voi saada aika paskan käden omista taidoista riippumatta jos ei ole.

Jossain köyhissä maissa sitten toki saa käteen vaan hatullisen paskaa.

Ihan uteliaisuudesta, missä päin maailmaa sun tyttäret elelee? :)
 
On oikeasti melkoinen lottovoitto syntyä suomeen (tai muualle sellaiseen tilanteeseen missä on niin hyvät mahdollisuudet menestyä ja vaurastua kuin täällä).
Sanotaanko näin, että voittoon oikeuttavan arvan saa syntymällä Suomeen, mutta se lunastetaan vasta muuttamalla pois. Suomi tarjoaa loistavan alun, mutta vaurastuminen onnistuu monessa muussa paikassa huomattavasti tehokkaammin eikä ihmisten vaurastuminen toki Suomessa ole mikään yhteiskunnallinen tavoitekaan. Ilmapiiri on aika negatiivinen moiselle jos "sallituin" tapa tehdä se on voittaa isosti lotossa. Vasta kun altistuu ulkomaisille vaikutteille huomaa kuinka paljon sitä löysää rahaa oikeasti maailmassa liikkuu. Siihen ei muuten oikein kunnolla törmää näin pienissä ympyröissä.
 
Sanotaanko näin, että voittoon oikeuttavan arvan saa syntymällä Suomeen, mutta se lunastetaan vasta muuttamalla pois. Suomi tarjoaa loistavan alun, mutta vaurastuminen onnistuu monessa muussa paikassa huomattavasti tehokkaammin eikä ihmisten vaurastuminen toki Suomessa ole mikään yhteiskunnallinen tavoitekaan.
Jep. Näin tuossa yllä kirjotinkin.
Näin hatusta heitettynä voisi olla aika optimaalista syntyä Suomeen tai muuhun pohjoismaahan, tehdä työura muualla ja mahdollisesti viettää eläkepäivätkin vielä muualla. Ihan joka paikkaan syntyminen ei vaan mahdollista tällaista shoppailua.
Tuo syntymäpaikka on kuitenkin se eniten menestystä määrittävä tekijä ihan tutkitusti (kuultu Sarasvuon puhepodcstista mitkä on yleensä lähteistettyjä, mutta enpä tähän hätään muista)

Ilmapiiri on aika negatiivinen moiselle jos "sallituin" tapa tehdä se on voittaa isosti lotossa.
Ei kait nyt sentään. Tuttavapiirissä on useampi Suomessa omaisuutensa kerännyt miljonääri. Taitaa tässä ketjussakin olla ainakin yksi postaamiensa kuvakaappausten perusteella. En ainakaan itse ole havainnut mitään negatiivista. Ehkä jossain landella niitä kateellisia sitten pyörii enemmän.
Vasta kun altistuu ulkomaisille vaikutteille huomaa kuinka paljon sitä löysää rahaa oikeasti maailmassa liikkuu. Siihen ei muuten oikein kunnolla törmää näin pienissä ympyröissä.
On sitä löyssää rahaa myös Suomessa. Täällä ei toki laumoittain miljardöörejä ole, mutta sitä en minä ainakaan kovin terveenä edes pidä.
 
Mitä asioita he arvostivat?
Tämä - mitä he arvostavat - on ehkä hieman eri kulma kuin viestissäni (jossa oli tekijät joita he nostaisivat menestymisen ja vaurastumisen mahdollistajiksi).

Mutta kun kysytään, niin väittäisin kokemukseni perusteella, että he arvostavat vapautta tehdä mitä haluavat eivätkä kaipaa holhoamista. Kysyvät ja arvostavat kuitenkin vielä meidän, vanhempiensa näkemyksiä heidän mielestään tärkeissä "risteyskohdissa" - sanotaanko parin vuoden välein, mutta arvostavat yli kaiken mahdollisuutta tehdä itsenäisesti omat päätöksensä.

Arvostavat jännää yhdistelmää tarmokkaasti eteenpäin pyrkimisen ja pääsemisen, voittamisen sekä henkisen tasapainon suhteen/välillä.

Vaikka heillä on paljon yhteistä siinä mitä arvostavat ja mitä eivät, niin kummallakin on melkoisesti omia erityispiirteitään yksityiskohtaisen tason arvostuksissa, ehkä jopa enemmän kuin niissä ylätason yhteisissä arvostuksissa.

Näennäisiin, ulospäin havaittaviin, arvostuksiin vaikuttaa luonnollisesti paljon se että he elävät sellaisessa kulttuurillisessa ympäristössä, jossa ei kenellekkään ole tullut mieleenkään että varallisuudesta, sen kertymisestä ja tavoittelemisesta, pitäisi tuntea jotain häpeää. Päinvastoin siellä sitä pidetään itsestäänselvyytenä sekä arvostetaan - ynnä pidetään vakavasti otettavuuden vähimmäisvaatimuksena - että kykenee kerryttämään varallisuutta, jolla voi sitten vaikka auttaa toisia!

Tämä - että jossain toisaalla tällä pallollamme voi olla aivan erilainen arvomaailma ja silti oikein toimiva sellainen - voi olla järkyttävää ja vaikeasti käsitettävää sosialistisen näennäismoralismin keskelle syntyneille (<-- ja pahaksi onneksi tämän pakkosyöttäminen on pohjoismaissa kiihtynyt melkoisesti viimeisen parin vuosikymmenen aikana) ja/tai melko vastaavan "anna laiskan pulskealle paaville viimeinenkin roposi" arvot äidinmaidonsa mukana imeneille.
 
Tämä - mitä he arvostavat - on ehkä hieman eri kulma kuin viestissäni (jossa oli tekijät joita he nostaisivat menestymisen ja vaurastumisen mahdollistajiksi).

Mutta kun kysytään, niin väittäisin kokemukseni perusteella, että he arvostavat vapautta tehdä mitä haluavat eivätkä kaipaa holhoamista. Kysyvät ja arvostavat kuitenkin vielä meidän, vanhempiensa näkemyksiä heidän mielestään tärkeissä "risteyskohdissa" - sanotaanko parin vuoden välein, mutta arvostavat yli kaiken mahdollisuutta tehdä itsenäisesti omat päätöksensä.

Arvostavat jännää yhdistelmää tarmokkaasti eteenpäin pyrkimisen ja pääsemisen, voittamisen sekä henkisen tasapainon suhteen/välillä.

Vaikka heillä on paljon yhteistä siinä mitä arvostavat ja mitä eivät, niin kummallakin on melkoisesti omia erityispiirteitään yksityiskohtaisen tason arvostuksissa, ehkä jopa enemmän kuin niissä ylätason yhteisissä arvostuksissa.

Näennäisiin, ulospäin havaittaviin, arvostuksiin vaikuttaa luonnollisesti paljon se että he elävät sellaisessa kulttuurillisessa ympäristössä, jossa ei kenellekkään ole tullut mieleenkään että varallisuudesta, sen kertymisestä ja tavoittelemisesta, pitäisi tuntea jotain häpeää. Päinvastoin siellä sitä pidetään itsestäänselvyytenä sekä arvostetaan - ynnä pidetään vakavasti otettavuuden vähimmäisvaatimuksena - että kykenee kerryttämään varallisuutta, jolla voi sitten vaikka auttaa toisia!

Tämä - että jossain toisaalla tällä pallollamme voi olla aivan erilainen arvomaailma ja silti oikein toimiva sellainen - voi olla järkyttävää ja vaikeasti käsitettävää sosialistisen näennäismoralismin keskelle syntyneille (<-- ja pahaksi onneksi tämän pakkosyöttäminen on pohjoismaissa kiihtynyt melkoisesti viimeisen parin vuosikymmenen aikana) ja/tai melko vastaavan "anna laiskan pulskealle paaville viimeinenkin roposi" arvot äidinmaidonsa mukana imeneille.
Melkoista saarnaa. Siellä on ne lieveilmiöt kun pitää kimaltaa ja ei niin hyvin pärjääviä katsotaan karsaasti. Paine menestyä on kova, luo paineita mutta onneksi meillä on lääketiede ja hyvää viiniä tuomaan helpotusta.

Tämä ei tietenkään koske ketään täällä kirjoittavia tai heidän läheisiään. He on niitä parempia ihmisiä ja jos ongelmia olisi, kertoisivat niistä avoimesti. Tästä olen varma.
 
Melkoista saarnaa. Siellä on ne lieveilmiöt kun pitää kimaltaa ja ei niin hyvin pärjääviä katsotaan karsaasti. Paine menestyä on kova, luo paineita mutta onneksi meillä on lääketiede ja hyvää viiniä tuomaan helpotusta.

Tämä ei tietenkään koske ketään täällä kirjoittavia tai heidän läheisiään. He on niitä parempia ihmisiä ja jos ongelmia olisi, kertoisivat niistä avoimesti. Tästä olen varma.

Ehkä oikeesti nuo politiikkajutut kannattais viedä omaan ketjuun. Se on aika ymmärrettävää, että jos päämäärä on FIRE niin tasapäistävä järjestelmä ei ole paras tavoitteen saavuttamisen kannalta. Kaikille ei nyky-yhteiskunnassa oikein voi tarjota FIREä eikä tulevaisuudessa välttämättä edes nykymuotoista eläkettä.

Omasta vinkkelistä esimerkiksi jenkkimallin 401k versus suomalainen eläkejärjestelmälläon iso ero FIRE suunnitelmia miettiessä. Muistan ikuisesti kun koulussa käytiin läpi suomalaista eläkejärjestelmää ja erehdyin kysymään opettajalta "miksi ei itse voisi säästää omaa eläkettä". Opettaja vastasi "et osaisi". Just joo,...
 
Ihan uteliaisuudesta, missä päin maailmaa sun tyttäret elelee? :)
Nyt vastaamalla kyllä menee OffTopic - ja yksityisyyden vuoksi en halua olla tarkka. Sanotaan kompromissina siis että eivät asu läntisellä pallonpuoliskolla.
Melkoista saarnaa. Siellä on ne lieveilmiöt kun pitää kimaltaa ja ei niin hyvin pärjääviä katsotaan karsaasti. Paine menestyä on kova, luo paineita mutta onneksi meillä on lääketiede ja hyvää viiniä tuomaan helpotusta.

Tämä ei tietenkään koske ketään täällä kirjoittavia tai heidän läheisiään. He on niitä parempia ihmisiä ja jos ongelmia olisi, kertoisivat niistä avoimesti. Tästä olen varma.
Elämä on - päivästä päivään.

Ovat kuitenkin onnellisia siellä köyhimpiäkin myöden kun eivät tiedä olla kateellisia pohjoismaiselle moraalisen paremmuuden loskassa kahlaamiselle kaikkine itsemurhineen.
 
Palkkatyöllä FIREen liittyen. Mä koen olleeni onnekas niin monessa suhteessa, synnyinmaa, kaverit, tuurilla muuttoa ja kontaktien tekemistä, tuurilla oikeiden työnantajien valintaa jne. Mutta viime kädessä se mitä sain ei olisi onnistunut suomessa, koska palkat eivät nouse piilaaksotasolle + suomen todella raskaasti progessiivinen verotus. Mulla oli ihan järjetön munkki monessa käänteessa yhdistettynä hyvään työmoraaliin ja kykyyn olla epämukavuusalueella. Koen etten ole velkaa suomelle. Kerkesin suomalaiseenkin järjestelmään maksamaan melkoisesti veroja kattamaan sen mitä sain yhteiskunnalta. Tosin voisi mietiä, että ehkä oikeasti ne mun vanhemmat maksoi mun koulutukset, kun tekivät pitkään töitä ja maksoivat veroja,...

Suomessa jos koodaushommissa voit saada 100ke/vuosi liksan niin sama tekijä piilaaksossa sopivassa firmassa saanee 500ke/vuosi. Jos osuu tuuria ja firman osakkeiden arvo nousee niin erilaisten osakekannustimien myötä vuosiliksa voi olla 7-numeroinen. Siihen päälle 401k, mukavampi verotustaso ja epämukavuusalueella eläminen ja työskentely(huonompi asunto, huonompi auto tai pidempi työmatka, pitkät työpäivät, työt seuraa kotiin ja teet myös viikonloppuisin duunia) niin voi tehdä jotain sellaista 10v aikana minkä tekeminen suomessa on erittäin vaikeaa palkkatyöllä ellei mahdotonta. Vielä kun saa korkoa korolle efektin juoksemaan + suotuisampi pääomanverotus niin säästöt ja 401k alkavat tuottamaan hyvää melko tahdilla palkkatulon lisäksi.

Toki piilaaksossa on helppo hassata puolen miljoonan tulot. Tekee niin kuin työkaveri, että omakotitalo palo altosta vuokralle, 7500k$/kk, itselle ja muijalle uudet autot vaikka m5 ja teslan suv, pari muksua ja eliittikouluun jne. Mut nää on niitä valintoja mitä saa ja pitää tehdä. Kaikki ei tee töitä FIREn takia. Varmaan oikeasti aika harva on valmis olemaan epämukavuusalueella. Työt jää työpaikalle tai ei tingitä asumisesta, autosta, vapaa-ajasta jne. Sitten ei maksimoidu oma palkansaantipotentiaali olettaen, että tuloksesta maksetaan. Mutta onpa edes keveämpää. Sekin on ihan ok. valinta, jos olettaa saavansa eläkkeen vaikka 69v:na ja duunaa sinne asti. Elämä on täys valintoja.
 
Palkkatyöllä FIREen liittyen. Mä koen olleeni onnekas niin monessa suhteessa, synnyinmaa, kaverit, tuurilla muuttoa ja kontaktien tekemistä, tuurilla oikeiden työnantajien valintaa jne. Mutta viime kädessä se mitä sain ei olisi onnistunut suomessa, koska palkat eivät nouse piilaaksotasolle + suomen todella raskaasti progessiivinen verotus. Mulla oli ihan järjetön munkki monessa käänteessa yhdistettynä hyvään työmoraaliin ja kykyyn olla epämukavuusalueella. Koen etten ole velkaa suomelle. Kerkesin suomalaiseenkin järjestelmään maksamaan melkoisesti veroja kattamaan sen mitä sain yhteiskunnalta. Tosin voisi mietiä, että ehkä oikeasti ne mun vanhemmat maksoi mun koulutukset, kun tekivät pitkään töitä ja maksoivat veroja,...

Suomessa jos koodaushommissa voit saada 100ke/vuosi liksan niin sama tekijä piilaaksossa sopivassa firmassa saanee 500ke/vuosi. Jos osuu tuuria ja firman osakkeiden arvo nousee niin erilaisten osakekannustimien myötä vuosiliksa voi olla 7-numeroinen. Siihen päälle 401k, mukavampi verotustaso ja epämukavuusalueella eläminen ja työskentely(huonompi asunto, huonompi auto tai pidempi työmatka, pitkät työpäivät, työt seuraa kotiin ja teet myös viikonloppuisin duunia) niin voi tehdä jotain sellaista 10v aikana minkä tekeminen suomessa on erittäin vaikeaa palkkatyöllä ellei mahdotonta. Vielä kun saa korkoa korolle efektin juoksemaan + suotuisampi pääomanverotus niin säästöt ja 401k alkavat tuottamaan hyvää melko tahdilla palkkatulon lisäksi.

Toki piilaaksossa on helppo hassata puolen miljoonan tulot. Tekee niin kuin työkaveri, että omakotitalo palo altosta vuokralle, 7500k$/kk, itselle ja muijalle uudet autot vaikka m5 ja teslan suv, pari muksua ja eliittikouluun jne. Mut nää on niitä valintoja mitä saa ja pitää tehdä. Kaikki ei tee töitä FIREn takia. Varmaan oikeasti aika harva on valmis olemaan epämukavuusalueella. Työt jää työpaikalle tai ei tingitä asumisesta, autosta, vapaa-ajasta jne. Sitten ei maksimoidu oma palkansaantipotentiaali olettaen, että tuloksesta maksetaan. Mutta onpa edes keveämpää. Sekin on ihan ok. valinta, jos olettaa saavansa eläkkeen vaikka 69v:na ja duunaa sinne asti. Elämä on täys valintoja.
Itse taas kyllä veikkaisin, että hyvinkin moni olisi valmis olemaan lähemmäs 7 numeroisella vuosipalkalla epämukavuusalueella. Vaikka pointtina nyt toki taisi ollakin, että siinä kohtaa kun palkka alkaa nousta noin rajusti niin helpolla tulee kulujakin nostettua kun siihen on kerran varaa.

Mutta jos nyt otetaan teoreettinen tilanne, että henkilö X saisi vaikka 400k€ säästöön vuodessa jos suostuu tekemään 60h/vko hommia, asumaan laitakaupungin yksiössä ja ajamaan "paskalla" autolla niin kyllä tuolle aika paljon ottajia Suomesta löytyy.

Aika harvalla vain on tähtien asennot olleet kohdillaan siihen, että tuollainen vuosipalkka olisi mitenkään päin realistinen vaikka omistaisi elämästään 98% työlle.
 
Itse taas kyllä veikkaisin, että hyvinkin moni olisi valmis olemaan lähemmäs 7 numeroisella vuosipalkalla epämukavuusalueella. Vaikka pointtina nyt toki taisi ollakin, että siinä kohtaa kun palkka alkaa nousta noin rajusti niin helpolla tulee kulujakin nostettua kun siihen on kerran varaa.

Mutta jos nyt otetaan teoreettinen tilanne, että henkilö X saisi vaikka 400k€ säästöön vuodessa jos suostuu tekemään 60h/vko hommia, asumaan laitakaupungin yksiössä ja ajamaan "paskalla" autolla niin kyllä tuolle aika paljon ottajia Suomesta löytyy.

Aika harvalla vain on tähtien asennot olleet kohdillaan siihen, että tuollainen vuosipalkka olisi mitenkään päin realistinen vaikka omistaisi elämästään 98% työlle.

Monella on esteenä se, että ei sitä 7-numeroista tai edes 6 numeroista liksaa saa ennen kuin on duunannut pitkään, kovaa, luonut suhteita, todistanut omia kykyjä ja sitten vielä tuurilla päätynyt oikeaan firmaan. Jaksaako grindata 10v + muuttaa pois suomesta, että voi grindata ne rahat seuraavan 10v aikana jolloin työuran pituus olisi 20v? Pitää jaksaa grindata pienelläkin liksalla ihan hulluna, että joskus pääsee isolle liksalle. Suomessa ei oikein kannata, kun verottaja vie. Mut jos teet suomessa koodarina 100ke/vuosi palkalla duunia niin piilaaksoon hyppy ja liksa on 500ke/vuosi muutaman vuoden jälkeen kunhan osakekannusimet kertautuvat. Ei noihin kaikki pysty, mutta jos on osaaja niin kannattaa miettiä pari kertaa missä ja miksi tekee asioita.
 
Viimeksi muokattu:
Monella on esteenä se, että ei sitä 7-numeroista tai edes 6 numeroista liksaa saa ennen kuin on duunannut pitkään, kovaa, luonut suhteita, todistanut omia kykyjä ja sitten vielä tuurilla päätynyt oikeaan firmaan. Jaksaako grindata 10v + muuttaa pois suomesta, että voi grindata ne rahat seuraavan 10v aikana jolloin työuran pituus olisi 20v? Pitää jaksaa grindata pienelläkin liksalla ihan hulluna, että joskus pääsee isolle liksalle. Suomessa ei oikein kannata, kun verottaja vie. Mut jos teet suomessa koodarina 100ke/vuosi palkalla duunia niin piilaaksoon hyppy ja liksa on 500ke/vuosi muutaman vuoden jälkeen kunhan osakekannusimet kertautuvat. Ei noihin kaikki pysty, mutta jos on osaaja niin kannattaa miettiä pari kertaa missä ja miksi tekee asioita.
Silti sanoisin että useammalle esteenä on kuitenkin se, että niitä ammatteja, joissa sen liksan saa Suomessa edes sinne sataseen vaikka kuinka höyryveturina painaisi menemään, ei ole määräänsä enempää. Ja koodarin kaltaisia, joissa ulkomailla saa edes lähelle tuollaisen kertoimen päälle, on sitten vielä todella paljon vähemmän. Eli jos on parikymppisenä valinnut vähän huonon arvan niin tuohon 20v grindiin on sitten lisättävä vielä kokonaan uuden alan opettelu.

Mutta toki silloin kun sattuu natsaamaan kyvyt kohdilleen sellaiseen ammattiin, jossa tuollainen on mahdollista niin ehdottomasti kannattaisi se hyödyntää. Ja hienoa, että osa tekeekin juuri niin.

Sellainen olisi kyllä hieno lisä opinnonohjaukseen, että perinteisen "no mitä ehkä haluaisit tehdä / mikä kiinnostaa" rinnalle tuotaisiin vahvemmin esille realiteetteja siitä, että alojen palkkapotentiaalit ovat todella erilaisia.

Alkaa toki valumaan jo off-topicin puolelle :whistling:
 
Silti sanoisin että useammalle esteenä on kuitenkin se, että niitä ammatteja, joissa sen liksan saa Suomessa edes sinne sataseen vaikka kuinka höyryveturina painaisi menemään, ei ole määräänsä enempää. Ja koodarin kaltaisia, joissa ulkomailla saa edes lähelle tuollaisen kertoimen päälle, on sitten vielä todella paljon vähemmän. Eli jos on parikymppisenä valinnut vähän huonon arvan niin tuohon 20v grindiin on sitten lisättävä vielä kokonaan uuden alan opettelu.

Mutta toki silloin kun sattuu natsaamaan kyvyt kohdilleen sellaiseen ammattiin, jossa tuollainen on mahdollista niin ehdottomasti kannattaisi se hyödyntää. Ja hienoa, että osa tekeekin juuri niin.

Sellainen olisi kyllä hieno lisä opinnonohjaukseen, että perinteisen "no mitä ehkä haluaisit tehdä / mikä kiinnostaa" rinnalle tuotaisiin vahvemmin esille realiteetteja siitä, että alojen palkkapotentiaalit ovat todella erilaisia.

Tuon takia mä rajasin postaukseni hyvin spesifisesti koodaushommiin ja piilaaksoon. Jos oot kova koodaaja suomessa niin piilaakso moninkertaistaa palkan ja nettotulot. Suomessa on hankala paljoa päälle 100ke tehdä ja toisaalta verottaja alkaa rokottamaan ihan urakalla. Koodari saa palkkaa ja nettotuloa skaalattua suomesta pois muuttamalla. Mutta sit päädytään sinne oikealle epämukavuusalueelle alkaen työviisumeista, vieraasta ympäristöstä ja niistä muista asioista mistä kirjoitin aikaisemmassa postauksessa.
 
Viimeksi muokattu:
Siihen päälle 401k, mukavampi verotustaso ja epämukavuusalueella eläminen ja työskentely(huonompi asunto, huonompi auto tai pidempi työmatka, pitkät työpäivät, työt seuraa kotiin ja teet myös viikonloppuisin duunia) niin voi tehdä jotain sellaista 10v aikana minkä tekeminen suomessa on erittäin vaikeaa palkkatyöllä ellei mahdotonta.

Huonompi auto tai asunto ei välttämättä edes ole epämukavuusaluetta, jos ei kauheasti välitä auton tai asunnon hienoudesta, mutta noi loput on jo aika ikäviä ja saattavat helposti johtaa burnoutiin.
 
Huonompi auto tai asunto ei välttämättä edes ole epämukavuusaluetta, jos ei kauheasti välitä auton tai asunnon hienoudesta, mutta noi loput on jo aika ikäviä ja saattavat helposti johtaa burnoutiin.
Mä kyllä väitän, että ihmiset on pääosin luonteeltaan sellaisia, että mikään kitkuttelu suurella palkalla ei oikein kiinnostele. Ei kukaan jaksa elää samalla tavalla 10000e palkalla kuin 2000e palkalla. Toki jossain vaiheessa se kulutuksen kasvu yleensä taittuu ja ylimääräiset jää säästöön /sijoituksiin. Itsellä se tapahtui jossain 5000-6000e kk-palkan kohdalla.
 
Tuon takia mä rajasin postaukseni hyvin spesifisesti koodaushommiin ja piilaaksoon. Jos oot kova koodaaja suomessa niin piilaakso moninkertaistaa palkan ja nettotulot. Suomessa on hankala paljoa päälle 100ke tehdä aj toisaalta verottaja alkaa rokottamaan ihan urakalla. Koodari saa palkkaa ja nettotuloa skaalattua suomesta pois muuttamalla. Mutta sit päädytään sinne oikealle epämukavuusalueelle alkaen työviisumeista, vieraasta ympäristöstä ja niistä muista asioista mistä kirjoitin aikaisemmassa postauksessa.
Ei tarvitse edes mennä piilaaksoon jenkkilässä, muualtakin saa ja elintaso on helposti halvemmalla parempi, mutta firmaa joutuu tietysti tällöin valkkaamaan tunnettuihin huippumaksajiin.

Itsellä on kyllä tällä hetkellä kohtuu vaatimattomat FIRE tavoitteet, josko saisi 60v 1Me kasaan ja lainat pois ihan Suomessa asustellen. Tuokin vaatii keskimääräistä parempaa onnistumista sijoituksissa. Sitten voisi miettiä tekisikö vielä jotain mielenkiintoisia keikkahommia vai ihan pelkkiä omia harrasteluja. Jenkkilään olisin lähtenyt jo vuosia sitten ainakin kokeilemaan, mutta vaimo pisti jarrut pohjaan. Eikä Suomessakaan sijainti ole paras mahdollinen huippupalkkojen saamiseen, kun ei olla pääkaupunkiseudulla. Elämä on :)
 
Mä kyllä väitän, että ihmiset on pääosin luonteeltaan sellaisia, että mikään kitkuttelu suurella palkalla ei oikein kiinnostele. Ei kukaan jaksa elää samalla tavalla 10000e palkalla kuin 2000e palkalla. Toki jossain vaiheessa se kulutuksen kasvu yleensä taittuu ja ylimääräiset jää säästöön /sijoituksiin. Itsellä se tapahtui jossain 5000-6000e kk-palkan kohdalla.

Voi hyvin olla. Yllättävän monet ihmiset pistää varallisuuteensa nähden ihan käsittämättömiä summia autoonsa, joka on vaikea ymmärtää tämmöisenä ihmisenä jolle auto on vaan väline, jolla päästään paikasta A paikkaan B.
 
Voi hyvin olla. Yllättävän monet ihmiset pistää varallisuuteensa nähden ihan käsittämättömiä summia autoonsa, joka on vaikea ymmärtää tämmöisenä ihmisenä jolle auto on vaan väline, jolla päästään paikasta A paikkaan B.
Silti 10te/kk ansaitsevista harvempi ajaa samanlaisella kärryllä kuin ajoi tienatessaan sen 2000e/kk. Taikka asuu samaisessa vuokraluukussa kuin asui just kotoa muutettuaan... Kummasti ne menot vain kasvavat, kun tulot kasvavat, Itse ainakin sallin aika paljon tulotason tuomia mukavuuksia itselleni ja samalla toki ymmärrän, että FIRE tällä elämantavalla ei ole helppoa. Jos eläisin samoilla kuluilla kuin elin 20-vuotiaana, niin voisin lopettaa työt heti.
 
Tottahan toki elintason kulut nousee palkan lisääntyessä kuten mainittu. Toki aika luonnollisista syistä, tulee perhettä jolloin tarvetta on isommalle asunnolle ehkä kahdelle autolle riippuen missä asuu jne. Nuo elintason kulut yleensä nousevat vaikka palkka ei nousisikaan. Toki omaa asuntoa kannattaa maksaa pidemmällä aikavälillä pois kun vuokraa yms. Inflaatiolla myös iso merkitys. 20 vuotiaana sain satasella paljon enemmän kuin nyt.
 
Silti 10te/kk ansaitsevista harvempi ajaa samanlaisella kärryllä kuin ajoi tienatessaan sen 2000e/kk. Taikka asuu samaisessa vuokraluukussa kuin asui just kotoa muutettuaan... Kummasti ne menot vain kasvavat, kun tulot kasvavat, Itse ainakin sallin aika paljon tulotason tuomia mukavuuksia itselleni ja samalla toki ymmärrän, että FIRE tällä elämantavalla ei ole helppoa. Jos eläisin samoilla kuluilla kuin elin 20-vuotiaana, niin voisin lopettaa työt heti.

Osa kuluista on ihan perusteltuja. Esim. jos olet 20v opiskelija voit elää sillä (silloin) halvalla tonnikala+makarooni / riisi + kana linjalla tehden itse kaiken ruokasi ja kulkea bussilla käyttäen suhteessa noin 60% tuloistasi olueen ja biletykseen viikonloppuisin.

Mutta kun olet vanhempi luultavasti syöt "niitä rehuja" ja haluat jotain vihreääkin lautasellesi. Et ehkä jaksa jokainen päivä tehdä sitä ruokaa joten joko teet kerralla enempi tai sitten "sorrut" ja maksat sen 5-10€ mitä nyt työpaikkaruokailu maksaa etkä vie omia eväitä. Samalla bussilla voit edelleen kulkea mutta tuskin enää käytät 60% rahoistasi olueen tai juomiseen.

Se halpa opiskelijakämppä taas on vaihtunut (kun et enää ole opiskelija et voi asua siellä solussa) ja luultavasti huomaat että se vuokra kohoaa jonkun 10-20€/kk aina kun vuosi vaihtuu vaikka se kämppä on täsmälleen samankokoinen kuin ennenkin ja vanhenee vuosi vuodelta ilman että SATO tai mikä yksityinen vuokranantaja onkaan siihen panostaa yhtään enempää kuin on ihan pakollista (se sinulle ei niin kiinnostava ulkosivuremontti).

Alat miettimään että maksamalla SAMAN seuraavat 25 vuotta saat ison pankkilainan (tai se tuntuu isolta) ja maksat vastiketta mutta pääset muuttamaan ISOMPAAN asuntoon mikä on uudempi ja 25 vuoden kuluttua se on sinun omasi. Joten ennemmin tai myöhemmin kamelin selkä katkeaa ja ostat sen oman kämpän, ellet sitten muuta isompaan, uudempaan ja kalliimpaan vuokrakämppään mihin menee vielä enemmän rahaa per kuukausi.

Toki myös se mitä haluaa elämältä vaihtelee, yleensä tulee jotain parisuhteen tapaista jolloin isompi kämppä olisi parempi kuin se opiskelupaikan soluasunto jne.
 
Ei tuo omaksi ostaminen kyllä mikään itsestäänselvä yhtälö ole - etenkään yhtään kalliimmissa kämpissä.

Esim. itse asustelen 60m² kämpässä jonka markkinahinta olisi luokkaa 1.2-1.4 miljoonaa ja vuokra on n. 2200e/kk vastikkeineen jne. Jos korkotaso nousee pidemmäksi aikaa parin prosentin kieppeille, niin ei ostamisessa oikein ole mitään järkeä. Jopa nollakorkoisella lainalla olisin epävarma siitä, että kannattaako omaa pääomaa sitoa tämänkaltaiseen "investointiin".

Asunnossa kiinni oleva pääoma on ihan samalla tavalla "hukkaan heitettyä", paitsi siltä osin kuin sillä säästää vuokrassa. Joskus ei oikein säästä, koska vaihtoehtokustannus on iso.
 
Ei tuo omaksi ostaminen kyllä mikään itsestäänselvä yhtälö ole - etenkään yhtään kalliimmissa kämpissä.

Esim. itse asustelen 60m² kämpässä jonka markkinahinta olisi luokkaa 1.2-1.4 miljoonaa ja vuokra on n. 2200e/kk vastikkeineen jne. Jos korkotaso nousee pidemmäksi aikaa parin prosentin kieppeille, niin ei ostamisessa oikein ole mitään järkeä. Jopa nollakorkoisella lainalla olisin epävarma siitä, että kannattaako omaa pääomaa sitoa tämänkaltaiseen "investointiin".

Asunnossa kiinni oleva pääoma on ihan samalla tavalla "hukkaan heitettyä", paitsi siltä osin kuin sillä säästää vuokrassa. Joskus ei oikein säästä, koska vaihtoehtokustannus on iso.
Ei ole ei, näitä keskusteluja avattu kyllä tarpeeksi sijoitus yms ketjuissa. Itse maksan puolison kanssa omaa kämppää lainat+vastikkeet yht 1000e/kk (eli 500e naama) 90m2 rivarissa. Näin toisena ääriesimerkkinä. Toki näistä esimerkeistä voi päätellä kumpi asunnoista on pk seudulla ja kumpi jossain muussa kaupungissa.

Jossainhan pitää asua joten kuluja siitä asunnosta missä asuu tulee - aina-. Meillä Vastike puksuttaa lainan jälkeenkin. Omakotitalossa vuosikustannukset+rempat jatkuvat aina vaikka lainaa ei olisikaan. Minään hyvänä sijoituksena en omaa asuntoa pidä (vaikka se sitä voi olla). Kuitenkin sitä joko jää siihen asumaan tai muuttaa isompaan ja kallimpaan tai pienempään ja uudempaan (ehkä myös kallimpaan). Aika harva jättää laskematta ne todelliset kustannukset mitä on vuosien aikana laittanut siihen asuntoon kun sanotaan että "sain voittoa". Esimerkkinä olen tyytyväinen jos saan tästä vaikka viitisen tonnia enemmän kuin itse maksoin. Kuitenkin mennyt rahaa terassiin uusimiseen, ilppiin, wc remppaan. En niinkäään laske asumista sijoitukseksi.
 
Mä kyllä väitän, että ihmiset on pääosin luonteeltaan sellaisia, että mikään kitkuttelu suurella palkalla ei oikein kiinnostele. Ei kukaan jaksa elää samalla tavalla 10000e palkalla kuin 2000e palkalla. Toki jossain vaiheessa se kulutuksen kasvu yleensä taittuu ja ylimääräiset jää säästöön /sijoituksiin. Itsellä se tapahtui jossain 5000-6000e kk-palkan kohdalla.

Suurin osa ihmisistä on kermaperseitä ja tuhlaa about kaikki tulonsa oli se sitten 1k€ tai 10k€/kk. Isommilla tuloilla toki voi jäädä helpommin jotain säästöön, mutta todennäköisesti silti se on pähkinöitä suhteessa menoihin ja silloinkin ne tuhaltaan isompaan kertahankintaan kun on tarpeeksi kertynyt tilille. Mikään luonnonlaki se ei kuitenkaan ole, että menot aina nousisivat kun tulot nousevat.

Säästäminen ja varsinkin isompi tavotteellinen säästäminen vaatii aika usein epämukavuus alueelle menemistä @finWeazel sitä on tainnut monta kertaa tuolla aiemmin sanoakkin. Harva ihminen on syntyjään niin pihi ja nauttii siitä touhusta, että voisi säästää suuren osan tuloistaan ilman, että kokee mitään menettävänsä. Pelkästään sosiaalinen paine länsimaissa ohjaa kuluttamaan aika tehokkaasti.

Olen itse tässä myös hyvin laiska. Jotain sentään saa säästettyä, mutta paljon rahaa menee turhiin asioihin ja enempi pitäisi saada syrjään...


Ei ole ei, näitä keskusteluja avattu kyllä tarpeeksi sijoitus yms ketjuissa. Itse maksan puolison kanssa omaa kämppää lainat+vastikkeet yht 1000e/kk (eli 500e naama) 90m2 rivarissa. Näin toisena ääriesimerkkinä. Toki näistä esimerkeistä voi päätellä kumpi asunnoista on pk seudulla ja kumpi jossain muussa kaupungissa.

Jossainhan pitää asua joten kuluja siitä asunnosta missä asuu tulee - aina-. Meillä Vastike puksuttaa lainan jälkeenkin. Omakotitalossa vuosikustannukset+rempat jatkuvat aina vaikka lainaa ei olisikaan. Minään hyvänä sijoituksena en omaa asuntoa pidä (vaikka se sitä voi olla). Kuitenkin sitä joko jää siihen asumaan tai muuttaa isompaan ja kallimpaan tai pienempään ja uudempaan (ehkä myös kallimpaan). Aika harva jättää laskematta ne todelliset kustannukset mitä on vuosien aikana laittanut siihen asuntoon kun sanotaan että "sain voittoa". Esimerkkinä olen tyytyväinen jos saan tästä vaikka viitisen tonnia enemmän kuin itse maksoin. Kuitenkin mennyt rahaa terassiin uusimiseen, ilppiin, wc remppaan. En niinkäään laske asumista sijoitukseksi.

Näitä tosiaan on siivuttu yhdessä jos toisessakin keskustleussa. Monelle asunto = koti eikä sijoitus instumentti. Varsinkin jos puhutaan omakotitaloista joissa ei oikein ole Suomessa vuokramarkkinoita niin ei voi edes laskea vaihtoehtokustannusta. Kerrostalon kanssa onkin helpompi laskea kummassa kannattaisi sijoitusmielessä asua ja vertailu on huomattavasti yksinkertaisempaa vaikka pelkästään neliöiden avulla.

Täälläkin jäisi iso summa sijoitettavaski nyt seiniin sidotusta pääomasta ja joka kuukausi käteen törkeä määrä euroja jos pistäisin vuokralaisen pihalle ja muuttaisin itse sinne. Auto vielä pois kun fillarillakin pääsee. Ennemmin käyn 10v pitempään töissä kuin otan tuollaista elämän laadun laskua. Nostan kyllä hattua niille joilla on maximaalinen draivi tinkiä tälläisistäkin asioista jotta saavuttavat tavoitteensa.
 
Suurin osa ihmisistä on kermaperseitä ja tuhlaa about kaikki tulonsa oli se sitten 1k€ tai 10k€/kk. Isommilla tuloilla toki voi jäädä helpommin jotain säästöön, mutta todennäköisesti silti se on pähkinöitä suhteessa menoihin ja silloinkin ne tuhaltaan isompaan kertahankintaan kun on tarpeeksi kertynyt tilille. Mikään luonnonlaki se ei kuitenkaan ole, että menot aina nousisivat kun tulot nousevat.

Säästäminen ja varsinkin isompi tavotteellinen säästäminen vaatii aika usein epämukavuus alueelle menemistä @finWeazel sitä on tainnut monta kertaa tuolla aiemmin sanoakkin. Harva ihminen on syntyjään niin pihi ja nauttii siitä touhusta, että voisi säästää suuren osan tuloistaan ilman, että kokee mitään menettävänsä. Pelkästään sosiaalinen paine länsimaissa ohjaa kuluttamaan aika tehokkaasti.

Olen kyllä vähän ihmetellyt sitä, että miten raha polttelee monien taskussa. Esim. halutaan päästä eroon hyvin toimivasta ja edullisesti ylläpidettävästä autosta, ja vaihdetaan sitten johonkin hajoavia osia pursuavaan teknologiaihmeeseen. Tai kaikki harrastukset vedetään sen kalleimman kautta, eikä yhtään mietitä paljonko joutuu puskemaan duunia sen takia kun ei jaksa miettiä mitä jokin maksaa.

Mutta ehkä mää sitten vaan olen saita...
 
Omien menojen tarkkailu tai jopa budjetin tekeminen on hyvä idea. Rahaa valuu vähän sinne ja tänne ilman, että sitä tajuaakaan. Samalla selviää menojen kokoluokat. Mulla selkeesti kannatti pihistellä autossa ja asumisessa. Ruuasta en tinkinyt, koska se on niin merkittävästi elämänlaatua ja mieltä parantava asia ja ei silti isossa kuvassa ole niin kallista.

Kaliforniassa asunnoissa on melko kovat kiinteistöverot ja korot lainoissa versus suomi. Suomessahan oli pitkään nollakorot. Asunnon ostamatta jättäminen on kyllä yksi isoimmista mokista minkä tein. Jos ois heti jenkkilään muuton jälkeen ostanut asunnon niin olisi kerennyt vielä siitä about 2008 dipistä kerennyt hyötymään. En tajunnut, en hyötynyt. Tosin ei ne rahat huonosti toimineet osakemarkkinoillakaan, kun oli pitkä nousukausi.

Budjettia tehdessä myös tajus, että on asioita missä ei yksinkertaisesti kannata pihistellä, kun oma aika on pihistelyn lopputulosta tärkeämpi asia. Tyyliin yks mun kaveri etsii halvimmat talouspaperit, halvimman juuston jne. Säästää kaupassa pennejä vaikka on miljoonia säästössä. Huonosti käytettyä aikaa tuo pennien säästäminen tuossa tilanteessa.
 
Olen kyllä vähän ihmetellyt sitä, että miten raha polttelee monien taskussa. Esim. halutaan päästä eroon hyvin toimivasta ja edullisesti ylläpidettävästä autosta, ja vaihdetaan sitten johonkin hajoavia osia pursuavaan teknologiaihmeeseen. Tai kaikki harrastukset vedetään sen kalleimman kautta, eikä yhtään mietitä paljonko joutuu puskemaan duunia sen takia kun ei jaksa miettiä mitä jokin maksaa.

Mutta ehkä mää sitten vaan olen saita...
Mulla ei raha ole koskaan varsinaisesti poltellut taskussa, mutta kun olin nuori ja palkka oli pieni, ajelin tyytyväisenä Renault Cliolla (uudella toki :)) Sitten tuli perhettä ja toinen auto talouteen (Renault Megane) Pikkuhiljaa tulot kasvoivat ja autot muuttuivat Audi/BMW -linjalle. Nyt ajelen uudella X3:lla, ja kakkosautoa parivuotias Ibiza ja kolmaskin autokin tulossa taloon (Hullujen päivien sähköpösö) mutta eipä toi ole tuloihin nähden kallista, oisko kaikki kulut kolmesta autosta n. 11-12% talouden nettotuloista. (pelkkä X3 jotain 6%..). Varmasti aikanaan tollainen Clio vei suuremman prosentin silloisista tuloista. Toki pärjäisin edelleen Cliolla ja jollain toisella pikkukipolla (Taloudessa 4 ajokortiliista). Vaan eipä tulisi mieleenkään jollain pikkukipoilla enää ajaa (ja milelläni lapsille tarjoan kulkupelin kanssa). Tällaisessa tapauksessa olen mielelläni kermaperse. Sama koskee isossa OK-talossa asumista. Ja lomilla tykkään matkustaa ulkomaille, eikä missään 1-2 tähden hotelleissa viitsi majoittua, vaan kyllä se on 4-5 tähteä aina. Kyllä elämästä ja tulotasosta saa nauttiakin.. No silti taloudessa jää huomattavia summia sijoitettavaksi prosenteissa nettopalkasta alle 50%, mutta euroissa parin suomalaisen keskipalkan verran. Kyllä tälläkin jonkinlaiseen FIRE:een pitäisi päästä :)
 
Mulla ei raha ole koskaan varsinaisesti poltellut taskussa, mutta kun olin nuori ja palkka oli pieni, ajelin tyytyväisenä Renault Cliolla (uudella toki :)) Sitten tuli perhettä ja toinen auto talouteen (Renault Megane) Pikkuhiljaa tulot kasvoivat ja autot muuttuivat Audi/BMW -linjalle. Nyt ajelen uudella X3:lla, ja kakkosautoa parivuotias Ibiza ja kolmaskin autokin tulossa taloon (Hullujen päivien sähköpösö) mutta eipä toi ole tuloihin nähden kallista, oisko kaikki kulut kolmesta autosta n. 11-12% talouden nettotuloista. (pelkkä X3 jotain 6%..). Varmasti aikanaan tollainen Clio vei suuremman prosentin silloisista tuloista. Toki pärjäisin edelleen Cliolla ja jollain toisella pikkukipolla (Taloudessa 4 ajokortiliista). Vaan eipä tulisi mieleenkään jollain pikkukipoilla enää ajaa (ja milelläni lapsille tarjoan kulkupelin kanssa). Tällaisessa tapauksessa olen mielelläni kermaperse. Sama koskee isossa OK-talossa asumista. Ja lomilla tykkään matkustaa ulkomaille, eikä missään 1-2 tähden hotelleissa viitsi majoittua, vaan kyllä se on 4-5 tähteä aina. Kyllä elämästä ja tulotasosta saa nauttiakin.. No silti taloudessa jää huomattavia summia sijoitettavaksi prosenteissa nettopalkasta alle 50%, mutta euroissa parin suomalaisen keskipalkan verran. Kyllä tälläkin jonkinlaiseen FIRE:een pitäisi päästä :)

No tuossa vaiheessa tilanne toki on jo eri. :)

Enemmän ihmettelin niitä, jotka on tulojensa puolesta keskiluokkaa, mutta silti elävät kädestä suuhun.
 
Suomessa jos koodaushommissa voit saada 100ke/vuosi liksan niin sama tekijä piilaaksossa sopivassa firmassa saanee 500ke/vuosi. Jos osuu tuuria ja firman

Missä firmassa Suomessa saa 100k vuodessa koodaamalla? Tiedolla? :) Kerro ihmeessä niin haen heti töihin ja nopeutan firettämistäni.

Itse en tunne ketään joka saisi tuollaisia palkkoja vaikka olen ollut alalla yli 20 vuotta. Tai no jotkut saavat joilla on käynyt tuuria ja ovat jollain tavalla myös omistajapuolella mutta palkkatuloilla ei.

Jaa nyt kun mietin tarkemmin Nordcloudilla tarjottiin jotain 7,5k kuussa koodauksesta mutta sekään ei sitten jostain syystä toteutunut..
 
Missä firmassa Suomessa saa 100k vuodessa koodaamalla? Tiedolla? :) Kerro ihmeessä niin haen heti töihin ja nopeutan firettämistäni.

Itse en tunne ketään joka saisi tuollaisia palkkoja vaikka olen ollut alalla yli 20 vuotta. Tai no jotkut saavat joilla on käynyt tuuria ja ovat jollain tavalla myös omistajapuolella mutta palkkatuloilla ei.

Jaa nyt kun mietin tarkemmin Nordcloudilla tarjottiin jotain 7,5k kuussa koodauksesta mutta sekään ei sitten jostain syystä toteutunut..
On niitä firmoja määrällisesti jokunen, mutta paikkoja ei kyseisillä firmoilla roppakaupalla valitettavasti ole Suomessa. Microsoft, Intel, Nvidia, Supercell, Huawei, Xiaomi - nuo nyt ainakin ensimmäisenä tulee mieleen. Muitakin tietääkseni on, mutta kaikista en ole 100% varma, ja varmasti on sellaisiakin, mitä en tiedä. Nokiallakin voi joku ns. vanha parta päästä tuohon rajaan koodaushommissa. Jenkkifirmat ainakin on siinä mielessä helppoa kauraa, kun Senior Engineer suoraan taulukosta saa sen esim. 130k vuodessa kaikkineen, ei tarvitse mitään ihme vääntöjä palkkauksen suhteen, että meniskö yli 100k ;)

Alalla ~25v ja tiedän siis montakin, joka moista palkkaa Suomessa saa :) Valitettavasti en itse nykyään, kyllähän tuo FIRE:tystä nopeuttaisi. Pääkaupunkiseudulle nuokin paikat pitkälti keskittyy.
 
Viimeksi muokattu:
Mulla ei raha ole koskaan varsinaisesti poltellut taskussa, mutta kun olin nuori ja palkka oli pieni, ajelin tyytyväisenä Renault Cliolla (uudella toki :)) Sitten tuli perhettä ja toinen auto talouteen (Renault Megane) Pikkuhiljaa tulot kasvoivat ja autot muuttuivat Audi/BMW -linjalle. Nyt ajelen uudella X3:lla, ja kakkosautoa parivuotias Ibiza ja kolmaskin autokin tulossa taloon (Hullujen päivien sähköpösö) mutta eipä toi ole tuloihin nähden kallista, oisko kaikki kulut kolmesta autosta n. 11-12% talouden nettotuloista. (pelkkä X3 jotain 6%..). Varmasti aikanaan tollainen Clio vei suuremman prosentin silloisista tuloista. Toki pärjäisin edelleen Cliolla ja jollain toisella pikkukipolla (Taloudessa 4 ajokortiliista). Vaan eipä tulisi mieleenkään jollain pikkukipoilla enää ajaa (ja milelläni lapsille tarjoan kulkupelin kanssa). Tällaisessa tapauksessa olen mielelläni kermaperse. Sama koskee isossa OK-talossa asumista. Ja lomilla tykkään matkustaa ulkomaille, eikä missään 1-2 tähden hotelleissa viitsi majoittua, vaan kyllä se on 4-5 tähteä aina. Kyllä elämästä ja tulotasosta saa nauttiakin.. No silti taloudessa jää huomattavia summia sijoitettavaksi prosenteissa nettopalkasta alle 50%, mutta euroissa parin suomalaisen keskipalkan verran. Kyllä tälläkin jonkinlaiseen FIRE:een pitäisi päästä :)
Ei hyvä elintaso vaadi isoja tuloja. Kaikki on siitä kiinni mihin rahansa käyttää. Meillä avopuolison kanssa nettotulot kuukaudessa n. 4000€/kk (melkein jopa hävettää liittyä tähän keskusteluun kun täällä puhutaan satojen tuhansien vuosituloista). Saatiin juuri ostettua 2008 vuoden omakotitalo hienolta ja rauhalliselta paikalta ja itse ajelen MY 2022 Volvolla ja puoliso 2019 Focuksella. Omani on edullisella rahoituksella ja puoliso käytti osan säästöistään. Tuosta autohommasta sen verran että kivasti tuo mielenrauhaa kun ne rahat säilyy itsellä ja maksaa vaan sitä kuukausierää ja muut auton kulut toki. Ja ajelet takuunalaisella autolla.

Tietenkään en yllä mihinkään 50% säästöihin tuloista mutta pyrin säästämään vähintään 20% tuloista. Ja sekin lienee selvää ettemme asu pääkaupunkiseudulla tai muussa isossa kasvukeskuksessa.

Mutta hyvin tyytyväinen olen elintasoon tällä hetkellä ja siihen riittää ihan 8h työpäivä ma-pe suht pienellä palkalla. Veroja nyt ei tietenkään joudu niin älyttömästi maksamaan noista tuloista että lienee tosi tässä maassa että mitä suurempi palkka niin verojakin sitten menee. Aikaisempaan eläkkeelle jäämiseen en tällä hetkellä pyri.
 
Ei hyvä elintaso vaadi isoja tuloja. Kaikki on siitä kiinni mihin rahansa käyttää. Meillä avopuolison kanssa nettotulot kuukaudessa n. 4000€/kk (melkein jopa hävettää liittyä tähän keskusteluun kun täällä puhutaan satojen tuhansien vuosituloista). Saatiin juuri ostettua 2008 vuoden omakotitalo hienolta ja rauhalliselta paikalta ja itse ajelen MY 2022 Volvolla ja puoliso 2019 Focuksella. Omani on edullisella rahoituksella ja puoliso käytti osan säästöistään. Tuosta autohommasta sen verran että kivasti tuo mielenrauhaa kun ne rahat säilyy itsellä ja maksaa vaan sitä kuukausierää ja muut auton kulut toki. Ja ajelet takuunalaisella autolla.

Tietenkään en yllä mihinkään 50% säästöihin tuloista mutta pyrin säästämään vähintään 20% tuloista. Ja sekin lienee selvää ettemme asu pääkaupunkiseudulla tai muussa isossa kasvukeskuksessa.

Mutta hyvin tyytyväinen olen elintasoon tällä hetkellä ja siihen riittää ihan 8h työpäivä ma-pe suht pienellä palkalla. Veroja nyt ei tietenkään joudu niin älyttömästi maksamaan noista tuloista että lienee tosi tässä maassa että mitä suurempi palkka niin verojakin sitten menee. Aikaisempaan eläkkeelle jäämiseen en tällä hetkellä pyri.

Sanotaan nyt sen verran, että itsellä on vuositulot olleet noin 100k vasta viimeiset viisi vuotta. Että ei se nyt siihen sinänsä katso projektin kokonaisuuden kannalta. Mutta kyllä suuremmat tulot toki tavoitteen saavuttamista useita vuosia nopeuttaa. KAIKKI joutuvat joka tapauksessa aloittamaan projektinsa kulutustasonsa kunnollisella miettimisellä, sillä se on tämän homman ytimessä. Se ei ole millään tavoin tulotasosta kiinni. Se on aina ensimmäinen askel. Ilman sitä ei tähän voi edes oikeastaan ryhtyä.
 
Viimeksi muokattu:
Suurin osa ihmisistä on kermaperseitä ja tuhlaa about kaikki tulonsa oli se sitten 1k€ tai 10k€/kk. Isommilla tuloilla toki voi jäädä helpommin jotain säästöön, mutta todennäköisesti silti se on pähkinöitä suhteessa menoihin ja silloinkin ne tuhaltaan isompaan kertahankintaan kun on tarpeeksi kertynyt tilille. Mikään luonnonlaki se ei kuitenkaan ole, että menot aina nousisivat kun tulot nousevat.

Säästäminen ja varsinkin isompi tavotteellinen säästäminen vaatii aika usein epämukavuus alueelle menemistä @finWeazel sitä on tainnut monta kertaa tuolla aiemmin sanoakkin. Harva ihminen on syntyjään niin pihi ja nauttii siitä touhusta, että voisi säästää suuren osan tuloistaan ilman, että kokee mitään menettävänsä. Pelkästään sosiaalinen paine länsimaissa ohjaa kuluttamaan aika tehokkaasti.

Olen itse tässä myös hyvin laiska. Jotain sentään saa säästettyä, mutta paljon rahaa menee turhiin asioihin ja enempi pitäisi saada syrjään...




Näitä tosiaan on siivuttu yhdessä jos toisessakin keskustleussa. Monelle asunto = koti eikä sijoitus instumentti. Varsinkin jos puhutaan omakotitaloista joissa ei oikein ole Suomessa vuokramarkkinoita niin ei voi edes laskea vaihtoehtokustannusta. Kerrostalon kanssa onkin helpompi laskea kummassa kannattaisi sijoitusmielessä asua ja vertailu on huomattavasti yksinkertaisempaa vaikka pelkästään neliöiden avulla.

Täälläkin jäisi iso summa sijoitettavaski nyt seiniin sidotusta pääomasta ja joka kuukausi käteen törkeä määrä euroja jos pistäisin vuokralaisen pihalle ja muuttaisin itse sinne. Auto vielä pois kun fillarillakin pääsee. Ennemmin käyn 10v pitempään töissä kuin otan tuollaista elämän laadun laskua. Nostan kyllä hattua niille joilla on maximaalinen draivi tinkiä tälläisistäkin asioista jotta saavuttavat tavoitteensa.


Henkilökohtaisesti mä en ole ikinä ymmärtänyt tuota "sosiaalinen paine" ajattelua. Mä suhteututan oman kulutustasoni osinkovirran mukaan, ja kun suurin osa rahoista on kiinni joko indekseissä tai kasvuyhtiöissä niin osinkoja tulee todella vähän. En välitä paskaakaan mitä muut ajattelevat jos ei sovi "muottiin". Antaa juppien tuhlata menemään, tulo- ja varallisuuserot saadaan siten pidettyä hyvin matalana täällä Suomessa. Ehkä se onkin se tavoiteltu tahtotila tässä Suomen sosiaalidemokraattisessa tasavallassa. Tässä maassa ei ole väliä oletko kouluttaunut kuinka pitkälle tahansa kun se veturinkuljettaja tai paperimies tienaa kuitenkin ihan yhtä paljon kuin sinä, tai jopa enemmän.

Kuten täällä on jo aikaisemmin todettu, Suomessa rahaa menee viemäristä alas miljarditolkulla rahaa joka vuosi kasvavissa määrin, kun hallitukset lisäävät pysyviä menoeriä vuosittain kohteisiin joiden rajahyöty kansalaisille on marginaalinen. Tämän ruljanssin pyörittämiseen ei ole järkevää laittaa yhtään enempää kuin se minimi, jolla itse pärjää. Sen takia eläminen minimikulutuksella on palvelus myös tälle yhteiskunnalle, sillä kun valtio ei saa kulutuksesta saatavia tulopuolen veroja on joko vaihtoehtona kiristää verotusta tai leikata menoja. Veroissa ei ihan oikeasti ole enää kovin paljon kiristysvaraa ellei maata haluta ajaa Venezuelan tilaan. Tällöin alkaa muodostua poliittista liikehdintää siihen suuntaan että voisiko valtion menoja leikata. Miten olisi esimerkiksi kepulaisen Suomi-Venäjä seuran rahoituksen alasajo?

Lisäksi samalla tekee palveluksen myös omalle FIRE tavoitteelle. On helpompi päästä taloudelliseen riippumattomuuteen kun ei edes yritä juosta juppien turhanpäiväisissä "kenellä on hienoin auto/kello/vene/luksustuote" kekkereissä, vaan keskittyy omaan suoritukseen.
 
Kannattaa olla onnellinen, että "keeping up with the Joneses" elää vahvana. Yhteiskunnalle tulisi vakavia ongelmia, jos suurin osa palkansaajista nuukailisi. Iloitkaamme, että enemmistössä olevat kulutushysteerikot edistävät varallisuutemme kertymistä. :)
 
Henkilökohtaisesti mä en ole ikinä ymmärtänyt tuota "sosiaalinen paine" ajattelua. Mä suhteututan oman kulutustasoni osinkovirran mukaan, ja kun suurin osa rahoista on kiinni joko indekseissä tai kasvuyhtiöissä niin osinkoja tulee todella vähän. En välitä paskaakaan mitä muut ajattelevat jos ei sovi "muottiin". Antaa juppien tuhlata menemään, tulo- ja varallisuuserot saadaan siten pidettyä hyvin matalana täällä Suomessa. Ehkä se onkin se tavoiteltu tahtotila tässä Suomen sosiaalidemokraattisessa tasavallassa. Tässä maassa ei ole väliä oletko kouluttaunut kuinka pitkälle tahansa kun se veturinkuljettaja tai paperimies tienaa kuitenkin ihan yhtä paljon kuin sinä, tai jopa enemmän.

Kuten täällä on jo aikaisemmin todettu, Suomessa rahaa menee viemäristä alas miljarditolkulla rahaa joka vuosi kasvavissa määrin, kun hallitukset lisäävät pysyviä menoeriä vuosittain kohteisiin joiden rajahyöty kansalaisille on marginaalinen. Tämän ruljanssin pyörittämiseen ei ole järkevää laittaa yhtään enempää kuin se minimi, jolla itse pärjää. Sen takia eläminen minimikulutuksella on palvelus myös tälle yhteiskunnalle, sillä kun valtio ei saa kulutuksesta saatavia tulopuolen veroja on joko vaihtoehtona kiristää verotusta tai leikata menoja. Veroissa ei ihan oikeasti ole enää kovin paljon kiristysvaraa ellei maata haluta ajaa Venezuelan tilaan. Tällöin alkaa muodostua poliittista liikehdintää siihen suuntaan että voisiko valtion menoja leikata. Miten olisi esimerkiksi kepulaisen Suomi-Venäjä seuran rahoituksen alasajo?

Lisäksi samalla tekee palveluksen myös omalle FIRE tavoitteelle. On helpompi päästä taloudelliseen riippumattomuuteen kun ei edes yritä juosta juppien turhanpäiväisissä "kenellä on hienoin auto/kello/vene/luksustuote" kekkereissä, vaan keskittyy omaan suoritukseen.
Ei siinä nuukailussa tartte äärimmilleen mennä. Se FIREttelykin on mukavampaa on kunnon asunto ja tarvittavat menopelit + harrastevälineet sun muut on toimivia ja hyviä. Ja ei ihan pelkällä makaroonillakaan ole niin kiva elää.

armaan mullakin taustalla jotain sosiaalista painetta on, mutta kyllä mä omasta mielestä valitsen kaikki ostokseni sen mukaan, mikö tuntuu hyvältä ja järkevältä, enkä siksi, että kun naapurilla tai kaverilla on..

Ja kyllä mä ihan palkollisena tienaan aika monen veturinkuljettaja tai paperimiehen verran. Eli on se mahdollista ja aika paljon itsestä kiinni.
 
Ei siinä nuukailussa tartte äärimmilleen mennä. Se FIREttelykin on mukavampaa on kunnon asunto ja tarvittavat menopelit + harrastevälineet sun muut on toimivia ja hyviä. Ja ei ihan pelkällä makaroonillakaan ole niin kiva elää.

No siis joo, toki nuukailussakin kannattaa käyttää järkeä. Autot saa varmaan huomiota niin paljon siksi, kun monelle keskituloiselle se olisi järjellä ajatellen kaikista helpoin säästökohde. Uudella autolla ajaminen kun maksaa aika monen harrastuksen verran...

Asunto taas ei ole samalla tavalla nopeasti arvoaan menettävä kulutushyödyke kuin auto, joten siihen voikin sijoittaa vähän enemmän.
 
No siis joo, toki nuukailussakin kannattaa käyttää järkeä. Autot saa varmaan huomiota niin paljon siksi, kun monelle keskituloiselle se olisi järjellä ajatellen kaikista helpoin säästökohde. Uudella autolla ajaminen kun maksaa aika monen harrastuksen verran...

Asunto taas ei ole samalla tavalla nopeasti arvoaan menettävä kulutushyödyke kuin auto, joten siihen voikin sijoittaa vähän enemmän.

Tämä, lisäksi jos miettii muita yleisiä niin siitä tulee lähinnä vaan tappelu jos toteaa että se olut/alkoholi ja tupakka tulee kalliiksi. Mutta moni myöntää kuitenkin että jos keskimäärin sen 2 vuoden välein vaihtaa autoa (ja niitäkin on ehkä se 2 pihassa vaikka vain yhdellä taloudesta löytyy kortti) se tulee hieman kalliiksi.

Yleensä kuitenkin voi jotenkin järkevästi perustella esim. sen ison TV:n tai monitorin, kestäähän se helposti lähemmäs 10 vuotta käyttöä. Lisäksi niissä hinnat ovat esim. käyttövuotta laskien kohtuullisia verrattuna vaikka siihen autoon liittyvät kustannukset jos sitä kohtuullisen useasti vaihtaa.

Toki moni näkee sen asian niinkin että jos päivässä kuluu aski tupakkaa (en ole hetkeen tupakoinut, silloin taisi olla alle 10mk aski, sanotaan siis 10€ joka olisi siis 60mk wanhaa rahaa) ja muutama kalja (jotka yleensä sijoittuvat tosin viikonlopun ajaksi) sekä ehkä se pullo kirkasta ja hieman taksilla kulkemista ja/tai syömistä snägärillä eli helposti joku 200€+/ viikossa ainakin "juokseviin menoihin" halvaksi sijoitukseksi.
Mihin on ehkä vaikea laittaa vastaan mutta toisaalta autonkin saa kohtuu usein vaihdettua uuteen tuollaisilla alle 10 000€/vuosi sijoituksilla jos hankkii noin 30-50k auton ja vaihtelee sitä 2-3 vuoden välein uuteen.

(Ei, en itse tee noin enkä kehoita tekemään, mutta ihmiset pystyvät kohtuu helposti perustelemaan itselleen miksi voivat tehdä jotain "kun toinenkin tekee" tai ainakin kulutttaa samanlaisia summia)
 
Tämä, lisäksi jos miettii muita yleisiä niin siitä tulee lähinnä vaan tappelu jos toteaa että se olut/alkoholi ja tupakka tulee kalliiksi.

...

Toki moni näkee sen asian niinkin että jos päivässä kuluu aski tupakkaa (en ole hetkeen tupakoinut, silloin taisi olla alle 10mk aski, sanotaan siis 10€ joka olisi siis 60mk wanhaa rahaa) ja muutama kalja (jotka yleensä sijoittuvat tosin viikonlopun ajaksi) sekä ehkä se pullo kirkasta ja hieman taksilla kulkemista ja/tai syömistä snägärillä eli helposti joku 200€+/ viikossa ainakin "juokseviin menoihin" halvaksi sijoitukseksi.

Tästä vielä sen verran, että alkoholikin on kallista vain jos sitä juo baarissa, erityisesti sinne jos sinne kulkee taksilla eikä julkisilla tai vaikka polkupyörällä.
 
Mun mielestä tupakointia, alkoholin liikakäyttöä ja autoa ei voi oikein verrata toisiinsa. Autoilussa sijoitat turvallisuuteen, mukavuuteen ja luotettavuuteen. Huonommallakin pärjää mainiosti mutta jotkut nyt vaan tykkäävät ajaa hyvällä autolla jos sitä ajamista tulee paljon, juurikin esim töiden takia.

Tupakointi sen sijaan ei hyödytä ketään, on vain kuluerä ja tuo myös kustannuksia ihan valtiontasolla. Se on vain typerä pinttinyt tapa josta ei mukamas päästä (haluta) irti.
 
Ei siinä nuukailussa tartte äärimmilleen mennä. Se FIREttelykin on mukavampaa on kunnon asunto ja tarvittavat menopelit + harrastevälineet sun muut on toimivia ja hyviä. Ja ei ihan pelkällä makaroonillakaan ole niin kiva elää.

armaan mullakin taustalla jotain sosiaalista painetta on, mutta kyllä mä omasta mielestä valitsen kaikki ostokseni sen mukaan, mikö tuntuu hyvältä ja järkevältä, enkä siksi, että kun naapurilla tai kaverilla on..

Ja kyllä mä ihan palkollisena tienaan aika monen veturinkuljettaja tai paperimiehen verran. Eli on se mahdollista ja aika paljon itsestä kiinni.

Sinulla on ilmeisesti aika korkea liksa, jos tienaat monen veturinkuljettajan verran. Käsittääkseni paperimiehet ja veturinkuljettajat tienaavat bruttona noin 5000€ /kk. Iltalehden sivuilla on hyvä laskuri jonka mukaan 5000 €/kk bruttoliksalla käteen jäisi noin 3500€. Jos tienaat siis monen paperimiehen edestä, sanotaan vaikka 2,5 kertaisesti, niin bruttotulosi per kk pitäisi olla noin 16 000€ /kk, jotta nettosi vastaisi 2,5 kertaista tulokertymää veturinkuljettajaan tai paperimieheen nähden. (Laskurissa käytetyt speksit: Helsinki, 40v, ei kuulu kirkkoon, 5 viikkoa lomaa ja 5 pv saikkua vuodessa). Sinänsä hienoa jos tienaat noin paljon ja ilmeisesti kulutatkin ihan mukavasti, jolla tuetaan tätä julkista taloutta aikalailla. Harmi vain että työsi hedelmiä verotetaan paljon turhanpäiväiseen toimintaan.


En missään kohtaan varsinaisesti sanonut että olisin vetänyt säästämisen äärimmilleen. Kritisoin lähinnä sitä aivotonta zeitgeistia jossa ei mietitä mihin omat rahansa käyttää ja tarvitsee. Tärkeintä on mielestäni se, että ostaessa tuotteita tai palveluita miettii ainakin seuraavia asioita:

  • Mikä on tuotteesta tai palvelusta saatava hyöty? Erityisesti, mikä on rajahyöty jos ostaisi samasta tuotteesta kalliimman version? Tarvitseeko 30 000€ auton vai pärjäisikö 10 000€ autolla? Itse vedin pitkään esim. Heinzin 3€/l ketsuppia, mutta totesin, että Lidlin halvin 0,5€/l ketsuppi riittää itselleni. Vastaavaa ajattelua teen ketsupin ostoista aina asunnon hankkimiseen asti kun teen ostopäätöstä.
  • Mikä on tuotteen tai palvelun vaihtoehtoiskustannus? Esim. vaihtaako autonrenkaat itse vai vie autohuoltoon ja maksaa siitä 30€? Itse vien ne huoltoon koska sen saa nopeasti hoidettua, ei tarvitse pelätä että tunkki ei pidä ja samalla tulee tuettua paikallisia yrittäjiä.
  • Tarvitsenko ylipäätään hankittavaa tuotetta tai palvelua? Esim. monet kuukausiveloitteiset palvelut ovat sellaisia jotka voivat olla täysin turhia tai niiden käyttöasteet jäävät pieneksi. Striimauspalvelut, lehtitilaukset, ammattiliittojen jäsenyydet(kassaan voi aina kuulua) jne.

Lyhyesti kannattaa siis käyttää rahaa harkiten ja sellaiseen mistä on itselle aidosti iloa. Ei kannata juosta lisäpisteiden perässä, kuten muksut tässä hesarin artikkelissa.

 
No kyllä mulla on ihan reippaasti viisinumeroinen kk-palkka ja siitä menevät verot ei mua harmita yhtään. Vaimo tienaa vielä vähän muakin enemmän, eli meidän perhe on kyllä aikalailla nettomaksajan roolissa.

Kieltämättä meidän olisi varmasti helppoa säästää satasia kuussa jos rupeaisi kaikkea kulutusta perkaamaan. Noista sun mainitsemista kyllä esim. Renkaat vaihdetaan itse, kun työkalut löytyvät ja vaihto on nopeaa. Autot pesen myös aina itse kotona. Ketsuppi on aina Heinzia ja muutenkin pyrin pääosin ostamaan laadukkaita raaka-aineita. Tuoretta kalaa ja kasviksia esim. Ja kesällä niin kauan kun kaupasta saa esim. Mansikoita ja muita marjoja, niitä löytyy aina meiltä. Sellaista pientä arjen luksusta siis. Koen tollaisten olevan joka euron arvoisia. Sama kuin ne muutamat viikossa nautitut oluet, jotka on pääosin 4-6€ erikoisoluita jne. Vuositasolla tollaiset maksavat jotain, ja haluan kyllä FIREttää samalla elintasolla. Sama auton ja asunnon kanssa, kaikessa saa olla pientä luksusta, ei mitään överiä, mutta laatua ja pientä ekstraa.

Mielummin näin vaikka 5v pidempään töissä kuin kitsastellen ja aiemmin töiden lopetus.
 
Kritisoin lähinnä sitä aivotonta zeitgeistia jossa ei mietitä mihin omat rahansa käyttää ja tarvitsee. Tärkeintä on mielestäni se, että ostaessa tuotteita tai palveluita miettii ainakin seuraavia asioita…
Zeitgeistiä duunarin FIRE-unelmointikin on - vähän erilaista vaan.

Yhtä hyvin voisi sanoa, että kaiken rahankäytön miettiminen aina säästämisen kautta on myös vähän mielenvikaista. Itselleni yksi herätys oli kun alle viisikymppinen lähes patologisesti säästänyt ex-työkaverini kuoli syöpään, se on ollut yksi tekijä joka on muuttanut omaa suhtautumistani.

Me emme tiedä montako vuotta meillä täällä pallolla on. Itse olen pyrkinyt keräämään kokemuksia ja elämyksiä muistiin, ettei ainakaan tarvitse sitten kuolinvuoteella harmitella, että jäi jotain tekemättä ja kokematta kun elin kitsastellen.

Mutta nämäkin tietty riippuvat ihan siitä, että mitä tykkää tehdä. Siihen nyt ainakin kannattaa vähän käyttää aikaa ja rahaa, että selvittää sen itselleen.
 
Jos vuosikymmeniä elää kuin kitupiikki niin osaako sitten ottaa iloa irti ja nauttia elämästä kun pääsee siihen pisteeseen että taloudellisesti ei tarvitsisi edes käydä töissä?
 
Jos vuosikymmeniä elää kuin kitupiikki niin osaako sitten ottaa iloa irti ja nauttia elämästä kun pääsee siihen pisteeseen että taloudellisesti ei tarvitsisi edes käydä töissä?

Lienee jokaisen omalla kohdalla pääteltävissä se. Mutta on syytä aina muistaa se, että vaikka itse kokisi jonkin tietyn elämäntavan mielekkääksi, korkeakulutuksinen tai ei, on se sama elämäntyyli toiselle musertavan masentava.

Jos tässä esimerkissä henkilö on vuosikymmeniä elänyt hyvin sniidusti, on hänen koko arvomaailmansa jo muutenkin sen mukainen, eikä hän hyvällä todennäköisyydellä koe sitä samoin kuin henkilö, joka yhtäkkiä hyppäisi samaan elämäntyyliin.

Tältä pohjalta se "ilon irti ottaminen" on näille esimerkkihenkilöille aivan eri asioita. Korkeamman elintason näkökulmasta vastaus on ei.

Sniiduileva ei hänen näkökulmastaan (todennäköisesti) osaa ottaa iloa irti. Ja jos FIRE on ollut tavoitteena, ei hän luultavasti edes pystyisikään, koska koko homma perustuu kestävälle kulutustasolla, joka saa lähinnä pysyä samana kuin ennen FIREä.

Jos alkaa ottamaan iloa irti korkeamman kulutuksen kautta, katoaa pohja koko touhulta.

Jos sen ilonsa taas saa samoista asioista kuin ennen FIREä, mutta lisättynä suuremmalla määrällä vapautta, on vastaus vahva kyllä.

Eipä taida olla yhtäkään sellaista FIREilijää, joka lähtisi 10 - 20 vuoden projektiin siltä näkökannallta, että nyt kiristetään tämä aika vyötä ja sitten aloitetaan kulutusjuhlat.
 
Jos vuosikymmeniä elää kuin kitupiikki niin osaako sitten ottaa iloa irti ja nauttia elämästä kun pääsee siihen pisteeseen että taloudellisesti ei tarvitsisi edes käydä töissä?

Riippuu siitä mitä tarkoitetaan ilon irti ottamisesta tai elämästä nauttimisesta. Perusterve Suomalainen tutkitusti nauttii kun pääsee esim. kävelemään metsään, uskoisin että tämä kitupiikku osaisi tuollaisesta nauttia mahdollisten kavereiden tai esim. lemmikin kera? Mutta se että olisi ns. "sokka irti" ja vetäisi kokaiinia päivittäin, ryyppäisi kuin viimeistä päivää, ostelisi uusia kalleimpia kulutushyödykkeitä jne.. ..tuskin.

Vaikka on niitä kertomuksia esim. siitä miten muistaakseni Englannissa asuva postinkantaja voitti lotossa päävoiton ja eli vajaan 10 vuotta juoden, naiden ja vetäen nenäänsä kaikki rahat. Sitten raitistui, lopetti huumeet ja alkoi taas jakamaan postia kun rahat loppuivat. Toki myös "kavereille" meni melkoisesti rahaa ja hän oli henkilö joka "tietysti" tarjosi kaikille.

Mutta sanotaan nyt että järkevä henkilö (oli sitten kitupiikki tai ei) varautuu myös tulevaan. Vaikka nyt esim. alle 50 vuotiaana ajattelisi että se omakotitalo missä saa pidettyä kuntoa yllä kun isoa pihaa ajaa nurmikkoa kesällä ja lapioi lumia talvella niin esim. 80 vuoden iässä ja lonnkkaleikkaus takana, ehkä polvileikkaus edessä voikin olla houkuttelevaa maksaa siitä jollekin toiselle ja jopa talvisin lentää etelään lämpöön (joka vuosi). Puhumattakaan niistä lääkkeistä ja muista mihin nyt vaan menee rahaa eikä niin moni varaudu.

Liian moni ehkä miettii pieniä juttuja, "onko halvempaa tehdä itse se pizza taikina vai ostaa Lidlistä valmis pohja?" Tyylillä. Jos eroa siinä kerran viikossa tehtävässä ruuassa tulee vaikka (gasp) se euro tai kaksi ei sillä ole pidemmän päälle mitään väliä. Ei vaikka vuodessa se tekisi 50 tai jopa 100 euroa.

Koska (IMO) jos alkaa miettimään liian pienissä asioissa (kannattaisiko tämä tee pussi käyttää toisenkin kerran? Entä jos käyttäisin koko päivän samaa pussia? Paljonko rahaa säästäisi vuodessa?) tuollaisia helposti vanhemmiten oikeasti päästään tilanteeseen missä kuljetaan niissä ainoissa vaatteissa ja pyydetään paikkaamaan niitä vaikka rahaa olisi miten paljon tahansa. Eli siitä rahasta tulee sitten se "syy" elää ja nautitaan ehkä iltaisin kun lasketaan tilikirjaa ja mietitään miten paljon sitä rahaa pankkitilillä onkaan.

Toki kääntäen olisi hyvä kuitenkin miettiä miten pystyisi pitämään (toivottavasti) jalat maassa jos vaikka tulisi se päävoitto tai joku sukulainen kuolisi ja jättäisi sen miljoona omaisuuden, tai edes satoja tuhansia. Ettei se raha ala polttamaan taskussa, sano itseään samantien irti ja kerro kaikille ympärillä "rahaa on" ja hassaa sitä tietämättä päästä eroon nopeimmin.

Tiedän henkilöitä jotka ovat esim. saaneet perintöä ja käytännössä heti käyttäneet sen esim. hieman kalliimpaan urheiluautoon. Eivät myöhemmin olleet erityisen onnellisia kun miettivät että lähes 100 000€ tunkivat johonkin, miettimättä esim. että sitä ei voi käyttää Suomen talvioloissa tms. mutta olihan se yhden kesän ihan kiva, sitten tarvitsi jo alkaa miettimään vakuutusten hintaa ja paljonko se vie bensiiniä. Tietysti asuen edelleen vuokralla (enkä nyt tarkoita ydinkeskustaa Helsingin alueella vaan Valkeakoskella missä ne kämpät eivät ihan järkyttävän kalliita ole ja hän asuu jossain 60-luvun betonikuutiossa)....

Otaksun että se "onnellisuus" tulee hyvin pitkälle ihmisen päänsisältä. Toki siihen auttaa se että on "perusterve" ja varallisuus riittää edes kattoon päänpäällä ja perustarpeisiin sekä mieluusti hieman muuhunkin mitä itse kokee tarvitsevansa. On ne tarpeet sitten vaikka perhokalastus tai tietokone, kirjoja, vaatteita tai vaikka hyvä pullo viskiä silloin & tällöin (eli harrastukset ja mieltymykset). Tietysti jos onnistuu hankkimaan kavereita ja "harrastuksen" jostain muualtakin kuin työstään ja työpaikaltaan sen parempi. Löytyy monia joille se työ on tärkein ja elämä loppuu kun työkin loppuu.
 
Jos alkaa ottamaan iloa irti korkeamman kulutuksen kautta, katoaa pohja koko touhulta.

Jos sen ilonsa taas saa samoista asioista kuin ennen FIREä, mutta lisättynä suuremmalla määrällä vapautta, on vastaus vahva kyllä.

Eipä taida olla yhtäkään sellaista FIREilijää, joka lähtisi 10 - 20 vuoden projektiin siltä näkökannallta, että nyt kiristetään tämä aika vyötä ja sitten aloitetaan kulutusjuhlat.

Tässä on itua. Lisäksi jos oma elämäntyyli ja ilon aiheet eivät vaadi suurta kulutustasoa, vielä helpompaa on jos on päässyt joskus maistamaan sitä korkeaa tulotasoa ja vapautta käyttää rahaa reippaasti enempiä miettimättä. Jos on päässyt käytännössä kokemaan että se ei tuonut henkilökohtaisesti suurta onnellisuutta, on vaatimatonkin elämä sen jälkeen vielä mielekkäämpää. Ei tarvitse pohdiskella että millaista se olisi jos olisi paljon rahaa.
 
Tässä on itua. Lisäksi jos oma elämäntyyli ja ilon aiheet eivät vaadi suurta kulutustasoa, vielä helpompaa on jos on päässyt joskus maistamaan sitä korkeaa tulotasoa ja vapautta käyttää rahaa reippaasti enempiä miettimättä. Jos on päässyt käytännössä kokemaan että se ei tuonut henkilökohtaisesti suurta onnellisuutta, on vaatimatonkin elämä sen jälkeen vielä mielekkäämpää. Ei tarvitse pohdiskella että millaista se olisi jos olisi paljon rahaa.
Tässä on vain toi jos. Suurella osalla kyllä taloudellinen tilanne auttaa onnellisuudessa.
 
Tässä on vain toi jos. Suurella osalla kyllä taloudellinen tilanne auttaa onnellisuudessa.

Kyllä, mutta tämä lienee hyvin henkilökohtaista. Riippuu myös sosiaalisesta kontekstista, vertaisryhmän koetusta paineesta ja harrastuksista ym. Jos siis puhutaan siitä että aivan perustoimeentulosta ei tarvitse murehtia. Paljonko sen päälle tarvitsee voidakseen olla tyytyväinen elämäänsä vaihtelee varmaan paljon.
 
Tässä on vain toi jos. Suurella osalla kyllä taloudellinen tilanne auttaa onnellisuudessa.
Kyllä, mutta tämä lienee hyvin henkilökohtaista. Riippuu myös sosiaalisesta kontekstista, vertaisryhmän koetusta paineesta ja harrastuksista ym. Jos siis puhutaan siitä että aivan perustoimeentulosta ei tarvitse murehtia. Paljonko sen päälle tarvitsee voidakseen olla tyytyväinen elämäänsä vaihtelee varmaan paljon.

Tosiaan tämä varmaan riippuu tapauksesta aika paljon. Jos on ihan hyvin perustoimeentuloon ja muutamaan harrastuksiin, veikkaisin että lisätulot eivät enää vaikuta kauheasti. Esim. matkustelua ja harrastuksia tosiaan pystyy tekemään suhteellisen pienellä budjeetilla.
 
Terve! Kiinnostaisiko ihmisiä täällä puhua taloudellisesta riippumattomuudesta Discordissa? Ajattelin nimittäin laittaa kanavan pystyyn, jos sinne saisi pienen vertaisryhmän luotua. Olisi mukava puhua erinäisistä suunnitelmista ja jakaa tietoa vaikka sijoituksista. Lisäksi ainakin itse olisin ihan kiinnostunut kuulemaan taloudellista riippumattomuutta tavoittelevien elämäntyyleistä ja tavoitteista.


Tuossa linkki ihmisille, joilla on edes jonkinlainen tavoite pyrkiä saavuttamaan taloudellista riippumattomuutta. Kanava on siis tällä hetkellä tyhjä, mutta jos sinne saisi muutamia kiinnostuneita juttelemaan.
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
258 274
Viestejä
4 487 361
Jäsenet
74 128
Uusin jäsen
semantic

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom