Amerikkalaistutkimus: Naiset kohtelevat toisiaan työpaikoilla tylymmin kuin miehet naisia
”Kiltin naisen” roolia rikkovat naiset näyttivät joutuvan piikittelyn kohteeksi muita useammin, yhdysvaltalainen tutkimus havaitsi. Naisten harjoittama johdonmukainen toisten naisten syrjiminen on kuitenkin kiistelty ilmiö, eivätkä kaikki tutkimukset tue sen olemassaoloa.
Tutkimuksissa on havaittu, että toisinaan korkean aseman työelämässä saavuttaneet naiset suhtautuvat vaativammin ja tylymmin juuri naispuolisiin työntekijöihin ja alaisiinsa. (KUVA: Emilia Kangasluoma)
Niko Kettunen
Julkaistu: 28.2. 8:05
Psykologiassa on 1970-luvulta lähtien puhuttu niin sanotusta kuningatarmehiläisen syndroomasta.
Tutkimuksissa on havaittu, että toisinaan korkean aseman työelämässä saavuttaneet naiset suhtautuvat vaativammin ja tylymmin juuri naispuolisiin työntekijöihin ja alaisiinsa.
Johtamistieteen apulaisprofessori
Allison Gabriel Arizonan yliopistosta kartoitti nyt kollegoineen työelämässä olevien ihmisten huonoja kokemuksia työtovereistaan Yhdysvalloissa.
Tutkijoita kiinnosti, ovatko ihmiset kohdanneet epäasiallista ja tylyä käytöstä ja ennen kaikkea kenen taholta. Naiset kertovat tutkimuksissa ylipäänsä miehiä yleisemmin joutuvansa kestämään tylyä kohtelua töissään.
Tutkijat toteuttivat kaikkiaan kolme tutkimusta. Niihin värvättiin täysipäiväisesti työskenteleviä ihmisiä eri yrityksistä ja aloilta.
Osallistujilta kysyttiin, olivatko he kohdanneet epäasiallista kohtelua töissään viimeisen kuukauden aikana: esimerkiksi lannistavaa käytöstä, solvaamista, huomiotta jättämistä palavereissa tai väheksyntää.
Jokainen osallistuja vastasi kyselyyn erikseen sekä mies- että naispuolisten työtovereidensa osalta.
Tulokset paljastivat, että naiset kokevat epäasiallista kohtelua useammin toisilta naisilta kuin miehiltä.
”Toisin sanoen naiset ovat tylympiä toisilleen kuin miehille ja tylympiä kuin miehet naisille”, Gabriel sanoo
tutkimustiedotteessa.
Tutkimuksen julkaisi Journal of Applied Psychology.
Gabriel korostaa, että miehetkin syyllistyivät epäasialliseen käytökseen, mutta tässä tutkimuksessa naiset kokivat huonoa kohtelua useammin toisten naisten taholta.
Tutkimuksessa pyrittiin myös kartoittamaan osallistujien persoonallisuuspiirteitä ja omaa käytöstä sen selvittämiseksi, kohdistuuko epäasiallinen kohtelu useammin vahvaluonteisiksi ja itsevarmemmaksi miellettyihin naisiin.
Näin näytti olevan. ”Kiltin naisen” roolia rikkovat naiset näyttivät joutuvan piikittelyn kohteeksi muita useammin.
Jämäkästi mutta kuitenkin kiltisti ja muita huomioivasti toimineet miehet puolestaan näyttivät kokevan muita vähemmän huonoa kohtelua miespuolisilta työkavereiltaan.
Tutkijat tulkitsevat tätä niin, että miehet voivat naisia vapaammin rikkoa käyttäytymiseen liittyviä sukupuolistereotypioita, kun taas naisilla tällaista liikkumavaraa ei työelämässä ole.
Ylipäänsä konfliktit ja huono ilmapiiri työpaikoilla ovat yhdysvaltalaisen arvion mukaan lisääntyneet parissa vuosikymmenessä. Henkinen pahoinvointi tulee kalliiksi.
Yhden arvion mukaan
asiaton kohtelu töissä maksaa työnantajille yli 10 000 euroa vuodessa työntekijää kohden menetettynä tuottavuutena ja poissaoloina.
Kuningatarmehiläisen syndrooma eli naisten harjoittama johdonmukainen toisten naisten syrjiminen on kuitenkin kiistelty ilmiö. Kaikki tutkimukset eivät tue ilmiön olemassaoloa.
Ainakaan asia ei ole mustavalkoinen. Columbian ja Marylandin yliopistojen kauppakorkeakoulujen tekemässä, 1 500 Yhdysvaltojen suurinta yritystä kattaneessa
tutkimuksessa havaittiin muutama vuosi sitten, että naisten oli helpompi päästä yrityksissä johtaviin asemiin, kun koko yritystä johti nainen.
Miehen johtamassa yrityksessä taas oli 51 prosenttia epätodennäköisempää, että johtaviin asemiin nousisi yhden naisen lisäksi enää useampia naisia.
Tutkijat selittävät ilmiötä eräänlaisella tiedostamattomalla kiintiöajattelulla: tasa-arvon nimissä miesjohtoiset yritykset tuntevat painetta ottaa naisia ylimpiin tehtäviin, muttei kuitenkaan kovin montaa.
Tasa-arvon ongelmat ovat siis syvemmällä organisaatiossa ja toisaalta miesvaltaisilla työpaikoilla, joissa naisia on vain vähän, naiset saattavat kokea painetta puolustaa asemaansa.
Facebookin operatiivinen johtaja
Sheryl Sandberg huomautti taannoin New York Timesin
mielipidekirjoituksessa, että puheissa naisten tylyydestä työelämässä kyse on pitkälti myös siitä, että naisia arvostellaan eri standardeilla kuin miehiä.
”Kuningatarmehiläisiä on, mutta paljon vähemmän kuin ajatellaan. Naiset eivät ole sen ilkeämpiä toisilleen kuin miehet, mutta naisten vain odotetaan olevan kiltimpiä kuin miesten”, Sandberg kirjoittaa.