Esimerkkiskenaarion taustalla lienee tämä Ylen tuore juttu
![]()
Ilja Timonen vaihtoi nimensä työllistyäkseen firmaan, johon ei päässyt venäjänkielisellä nimellään
Ei nimi miestä pahenna, sanotaan, mutta jos se on vieraskielinen, kutsuja työhaastatteluihin voi joutua odottamaan turhaan.yle.fi
Mielenkiintoinen tuo tutkimus. Varmaan työnantajat pelkäävät kulttuurillista sopimattomuutta, sillä mitä kauemmaksi mennään Suomalaisesta kulttuurista nimen perusteella, niin sitä vaikeampi on hakea töitä. Tätä tietoahan voisi yrittää käyttää hyödyksi joko hakemuksessa tai haastattelussa, tai muissa yhteydenotoissa yrityksiin hakemuksen perusteella. Hakija voisi leikkimielisesti yritää vakuuttaa työnantajaa olemalla hyväntuulinen Suomeen sopeutunut ulkomaalainen. Ainakin itselläni on lähipiirissä suomalaisella naisella Irakilainen mies, joka osaa heittää vitsiä omasta erilaisuudestaan ja myös pilkata Suomalaista kulttuuria hyvällä maulla. Hän saattaa heittää kuinka kertoi hakeneensa "Isis-vapaata" tarkoittaen Isyysvapaata. Tämä on tietenkin todella hankala tie, sillä huumori täytyy olla molemmille osapuolille sopivaa, ja työnhakutilanteessa monesti tällaista riskiä ei uskalla ottaa. Mutta saman tilanteen kuvittelisin olevani edessä itselläni täysin vieraassa kulttuurissa.
Tässä tuloksia voi "vääristää" se, että oletuksena samaa työtä/virkaa haki samaan aikaan useampi yhtä pätevä hakija. Jos lähdetään Helsingistä ulos, niin kuinkahan paljon Iisalmen asiantuntijafirmaan Olvista-Kolvi tulee hakemuksia kerralla? Tietenkin varjopuolena rasismin voisi olettaa kasvavan kun mennään alueille, jossa suurempi osa on puhtaasti kantasuomalaisia.
Ja tuossa tutkimuksessa valittujen naisten suhteellinen osuus oli huomattavasti suurempi kuin miesten osuus. Olen jo muutaman viime vuoden ajan miettinyt, että asetelma varmasti kääntyy tähän suuntaan, sillä kaikkialla korostetaan miesvaltaisten alojen tasapainottamista. Onko naiset tällä hetkellä siis etuoikeutettuja työnhaussa suhteessa miehiin? (Tämä) Data väittää niin.