- Liittynyt
- 06.09.2017
- Viestejä
- 811
Saahan sitä kutsua vaikka koiraa banaaniksi. Titteli kuitenkin on puhemies.
Miksi titteli ei voisi olla eduskunnan puheenjohtaja?
Siksikö, koska ennenkin?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)
Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.
Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.
Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.
Saahan sitä kutsua vaikka koiraa banaaniksi. Titteli kuitenkin on puhemies.
Miksi sitä pitäisi muuttaa?Miksi titteli ei voisi olla eduskunnan puheenjohtaja?
Siksikö, koska ennenkin?
Siksi, koska nykyisellä keinolla se erotetaan kaikista muista puheenjohtajistaMiksi titteli ei voisi olla eduskunnan puheenjohtaja?
Siksikö, koska ennenkin?
Miksi sitä pitäisi muuttaa?
Siksi, koska nykyisellä keinolla se erotetaan kaikista muista puheenjohtajista
Toki, mutta nykyisellään kun puhutaan puhemiehestä, tiedetään ilman etuliitettäkin kenestä puhutaan. Lisäksi tuo tittelille arvokkuutta, kun erottuu muista puheenjohtajista.No täh, eikö se eduskunnan - määrittele mistä puheenjohtajasta puhutaan
Toki, mutta nykyisellään kun puhutaan puhemiehestä, tiedetään ilman etuliitettäkin kenestä puhutaan. Lisäksi tuo tittelille arvokkuutta, kun erottuu muista puheenjohtajista.
Itse taas en ymmärrä mikä siinä termissä oikein hiertää.
Mutta kun ylipuheenjohtaja viittaa siihen, että organsaatiossa on olemassa myös alempiarvoisia puheenjohtajia, joka taas ei pidä paikkaansa eduskunnan tapauksessa.Lisäsinkin tuohon viestiini, ettei itseäni hierrä tuo termi, mutta ymmärrän, että muutosta halutaan tehdä.
Nyt siihen saadaan hyvä näkyvyys ja ehkä muutoskin vaikka "vanhat äijät" sanoo sen väkisinkin puhemiehenä, koska perinteet yms.
Muutokset lähtee aina pienistä asioista eikä ne tapahdu hetkessä. Voihan tuohon laittaa Yli-liitten. Arvon Ylipuheenjohta.
Yksikään tuntemani nainen ei osaa pahoittaa mieltään titteleistään
Mutta kun ylipuheenjohtaja viittaa siihen, että organsaatiossa on olemassa myös alempiarvoisia puheenjohtajia, joka taas ei pidä paikkaansa eduskunnan tapauksessa.
Yksikään tuntemani nainen ei osaa pahoittaa mieltään titteleistään, jotka ovat mies-päätteisiä, siksi tämä koko homma tuntuu vähän oudolta.
Mä luulen, että ne on ihan muut syyt, jotka määrittää tuleeko naisesta putkimies tai palomies, mutta miten vaan.Jep,
Toi on kyllä vähän väärin jos tuota mies-päätettä kampanjoidaan sillä, että naiset pahoittaa mielensä. En itsekkään ketään naista tiedä, enkä halua tietää joka meilensä pahoittaa nykyisistä mies-päätteistä. Mielestäni kyseen ei nyt pitäisi olla tästä vaan nimenomaan puuttua tuohon kulttuurilla vaikuttamiseen lapsissa ja tehdä ammateista yms. sukupuolineutraaleja nimikkeiltään, koska se on tutkittu, että myös kulttuuri vaikuttaa siihen tuleeko naisesta aikuisena kätilö vai putkimies. Suurin tekijä on kyllä edelleen biologia ja tulee aina olemaan. Ja jos meillä on sellainen kulttuuri joka ylläpitää erottelua ammateista sukupuolta määrittelevällä päätteellä niin jäljessä ollaan muuta maailmaa.
Mä luulen, että ne on ihan muut syyt, jotka määrittää tuleeko naisesta putkimies tai palomies, mutta miten vaan.
Okei. No kuinka paljon naisten ammatinvalintaan vaikuttaa mies-päätteiset ammattinimikkeet vs. biologian sanelemat kiinnostuksen kohteet? Jos katsotaan duunariammatteja yleisesti, niin en usko niissä olevan mitään selkeää jakaumaa niin, että nimenomaan ammattinimike kertoisi mihin naiset eivät hakeudu.Luulo onkin eriasia kuin tutkittu fakta.
Okei. No kuinka paljon naisten ammatinvalintaan vaikuttaa mies-päätteiset ammattinimikkeet vs. biologian sanelemat kiinnostuksen kohteet? Jos katsotaan duunariammatteja yleisesti, niin en usko niissä olevan mitään selkeää jakaumaa niin, että nimenomaan ammattinimike kertoisi mihin naiset eivät hakeudu.
Itse taas en näe tuossa mitään tasa-arvo-ongelmaa. Ammattinimikkeet on ammattinimikkeitä, eikä sillä ole mitään tekemistä tasa-arvon kanssa. Tasa-arvo-ongelma on se, jos joltain evätään pääsy tiettyyn ammattiin sukupuolen takia, tai vaihtoehtoisesti se, että helpotetaan alalle pääsyä sukupuolen takia.Hehe,
No nyt voin sanoa suoraan ettei varmasti juuri tuota ole edes tutkittu
Eikä mun pointti ole nyt mitenkään ylireakoida tuohon mies-päätteeseen vaan kyse on isommasta kokonaisuudesta ja halusin vain tuoda tämän esiin.
Yksi muutos tasa-arvoisempaan maailmaan on luopua mies-päätteistä, jotka ei määrittele ammattia tai sen tekijää mitenkään.
Itse taas en näe tuossa mitään tasa-arvo-ongelmaa. Ammattinimikkeet on ammattinimikkeitä, eikä sillä ole mitään tekemistä tasa-arvon kanssa. Tasa-arvo-ongelma on se, jos joltain evätään pääsy tiettyyn ammattiin sukupuolen takia, tai vaihtoehtoisesti se, että helpotetaan alalle pääsyä sukupuolen takia.
Voitaisiinhan ne toki muuttaa, en vain itse ole kuullut syytä, jonka perusteella se olisi järkevää.Juu ei ole, vanhassa maailmassa.
Uudessa maailmassa on, missä lapset halutaan kasvatta ilman yhteiskunnan tuomia ennalta määrittelyjä.
Tähän voisi heittää sen kuluneen kuittauksen, että jos asialla ei ole mitään tekemistä tasa-arvon kanssa niin miksi nimikkeet ei voitaisi muuttaa ilman mies-päätettä?
Sovitaan sivistyneesti, että olaan tästä erimieltä ja lopetetaan niin ei mene pelkästään meidän floodaamiseksi tämä
Voitaisiinhan ne toki muuttaa, en vain itse ole kuullut syytä, jonka perusteella se olisi järkevää.
Mun mielestä on täysin luonnollista, että esim palomiehiksi hakeutuu pääasiassa miehiä, johtuen fyysisistä vaatimuksista, sekä hoitoalalle naisia, johtuen naisten kovemmasta hoivavietistä. Nämä ovat biologian sanelemia eroja, ja mielestäni siinä ei ole mitään vikaa. En usko yhdenkään (no ehkä joku) naisen jättävän hakeutumatta palomieheksi tuon mies-päätteen takia, tietoisesti tai alitajuisesti.Noh,
Minäpä annan
Tässä on Geert Hofstede - Wikipedia tekemä kuvajainen siitä mistä koostuu ihmisen käyttäytyminen ja persoona.
Lyhyesti, ihmisen persoonaan ja käyttäytymiseen vaikuttaa myös omalta osaltaa kultuuri. Ollaan siis altiita kaikille vaikutuksille mitä meidän ympärillä tapahtuu ihan vauvasta lähtien ja tämä muokkaa meitä siihen minkälainen ja mihin pyrkivä ihminen meistä tulee. Nyt jos tyttölapsille sekä poikalapsille annetaan paljon kaikkialta "micro- vaikutuksia" siitä mitä ne voivat joskus olla, tulla ja tehdä voidaan tällä "vaikuttaa" siihen mikä niistä on "normaalia". Mitä vähemmän näitä ohjaavia aikuisten määrittelemiä asioita ympärillä on niin sitä vähemmän lapsi tulee ajattelemaan, että on tyttöjen ja poikien jutut erikseen. Siksi niinkin vähäpätöinen kuin mies-pääte on yksi tekijä vähemmän siihen mikä vaikuttaa mitä lapset pitää normaalina. Tällä hetkellä he pitävät normaalina, että palomies on mies, koska siinähän sanotaan, että se on mies. Joku tyttö tuuma, etteNpä voi sitten ollakkaan palomies, koska olen tyttö. Mitä vähemmän näitä kulttuurin antamia ja määrämiä "rajoitteita" on sitä parempi... Siis tässä sukupuolineutraalihärdellissä.
Ongelma tässä on nyt se, että ne lapset on niin uunoja ettei ne tajua ettei se mies - sana nyt rajoita sinua vaikka tyttö oletkin. Mutta tässä on lapselle jo singaali annettu, joka voi omalta osaltaan vaikutta tulevaisuuden valintoihin.
Jos joku aikuinen akka vetää tuosta mies- liittestä kilarit, että loukkaa naisia niin menkööt takaisin keittiöön. Siitä tuossa ei ole kyse.
Mun mielestä on täysin luonnollista, että esim palomiehiksi hakeutuu pääasiassa miehiä, johtuen fyysisistä vaatimuksista, sekä hoitoalalle naisia, johtuen naisten kovemmasta hoivavietistä. Nämä ovat biologian sanelemia eroja, ja mielestäni siinä ei ole mitään vikaa. En usko yhdenkään (no ehkä joku) naisen jättävän hakeutumatta palomieheksi tuon mies-päätteen takia, tietoisesti tai alitajuisesti.
No eh.. toi palomies olit nyt yksi esimerkki...
80% kaikista ammattinimikkeistä on miessukupuoleen viittaavia. Miksi? Mikä järki tuossa on?
80% kaikista ammattinimikkeistä? Kas kun ei enempää.No eh.. toi palomies olit nyt yksi esimerkki...
80% kaikista ammattinimikkeistä on miessukupuoleen viittaavia. Miksi? Mikä järki tuossa on?
Se on vain vanhaa historiaa siitä ajasta kun miehet teki töitä ja naiset oli hiljaa.
80% kaikista ammattinimikkeistä? Kas kun ei enempää.
Järki on siinä, että ne ovat vakiintuneita nimikkeitä, joita nyt sitten käytetään. Paljon vähemmän järkeä mielestäni on siinä, että vaihdellaan aina sen mukaan, kun ilmenee, että joku jostain pahoittaa mielensä.
Juu. Mulle on siis ihan se ja sama, millä nimikkeellä ammattinharjoittaja x:ää kutsutaan. Yleisesti ajattelen kuitenkin niin, että toimivaa ei kannata korjata.Hehe,
No noin kun sen sanoo niin kuulostaa järkevämmältä
Mutta, joo tässä mun anti tähän. Ei ole mulla enää kuin toi yksi ja sama torvi mitä olen toitottanut viimeiset 5 postausta niin eiköhän se riitä.
Itse en ole myöskään kampanjoimassa meis- päätteiden muuttamisen eteen enkä tuota vaatimassa, mutta olen asian itselleni niin "järkeillyt", että jos tuosta joku kansanäänestys tulee niin äänestän kyllä muutoksen puolesta.
Eli kun sanon vain "ei", niin se riittää.Koska maailma muuttu ja me siinä sen mukana.
Ja minusta nuo väitteesi ovat epäpäteviä, joten niitä ei tarvitse huomioida. Nimikkeitä ei tarvitse muuttaa.On totta, että biologia määrittelee suurimmalta osin tyttöjen ja poikien käytöksen, valinnat, mielenkiinnon kohteet, koulutuksen, työpaikan yms. mutta myös kulttuurilla on osaltaan vaikutuksensa tähän. Siksipä ammattia, asemaa, statusta, titteliä yms. kuvaavan nimikkeen tulisi olla mahdollisimman sukupuolineutraali, koska todellista tarvetta sanalle mies ei missään näistä tapauksessa ole. Se on aikusena miehenä hankala mennä pienen tytön ajatusmaailmaan, mutta lapset kun ymmärtävät sanat hieman toisin tavoin ja käsittävät esim. palomiehen palomiehenä. Tämä on sitä turhaa kulttuurin muovaamaa ajattelumallia mille ei ole tarvetta. Sama esimerkki kultuurin tekemästä ajatusmaailman muokaamisesta on vaikka kun lapsille ohjataan mainoksissa "väkisin" tietyntyylisiä leluja. Vesipyssyjä, autoja yms. härpäkkeitä mainostetaan automaattisesti pojilla ja lapsille syntyy käsitys "tyttöjen" ja "poikien" leluista. Totta, poikia kiinnostaa biologisesti paljon enemmän ko. lelut, mutta tämä on taas sitä turhaa kulttuurin muovaamaa ajatusmaailmaa mitä lapsille työnnetään. On poikien lekit ja sitten on tyttöjen leikit. On naisten työt ja sitten miesten työt. Tälle ohjaukselle ei ole tarvetta.
Edit: Täytyy lisätä, että itselleni ihan sama millä nimikkeellä on, mutta hyväksyn ja ymmärrän täysin ilman mitään turhaa vauhkoamista, että nimikkeitä halutaan muuttaa. Olen myös sen kannalla, että tulevaisuutta ja "neutraalimpaa" maailmaan ajateltuna mies - päätteistä on hyvä luopua.
Se ei ole termi, vaan titteli.Eihän tuosta mieltään tarvitse pahoittaa. Puhemies on joka tapauksessa pöljä ja vinksahtanut titteli, koska puhemiehinä ei ole pelkästään miehiä. Se on harhaanjohtava termi.
Ei varmasti ole 80% sukupuoleen viittaavia, päinvastoin. Vain harva ammattinimike sisältää sukupuolen mainintaa. Joten haluat ratkaista olematonta ongelmaa.No eh.. toi palomies olit nyt yksi esimerkki...
80% kaikista ammattinimikkeistä on miessukupuoleen viittaavia. Miksi? Mikä järki tuossa on?
Miksi se olisi yhtään sen parempi? Ei kai täällä vaan heitellä provokaatioita ilmaanSelvästi naisia hiertää, miesten mielestä sukupuolella ei ole väliä. Vaihdetaan nimeksi siis eduskunnan puherouva.
Jos tuo otetaan provokaationa, niin se vain todistaa että miehet eivät hyväksyisi vastaavaa termiä.Miksi se olisi yhtään sen parempi? Ei kai täällä vaan heitellä provokaatioita ilmaan
Eli tässäkö ei ollutkaan kyseessä tasa-arvoasia, vaan nimenomaan se, että kyseessä on sana "mies"? Vastaava esimerkki olisi ehdottaa korrektiksi ilmaisuksi neekerin tilalle savunahkaa.Jos tuo otetaan provokaationa, niin se vain todistaa että miehet eivät hyväksyisi vastaavaa termiä.
Eli tasa-arvoinen termi kävisikin. Sitten ei ole ongelmaa. Tiedätkö yhtään vastaavaa naisiin viittaavaa miehellä?Eli tässäkö ei ollutkaan kyseessä tasa-arvoasia, vaan nimenomaan se, että kyseessä on sana "mies"? Vastaava esimerkki olisi ehdottaa korrektiksi ilmaisuksi neekerin tilalle savunahkaa.
E: Jos argumentoidaan tasa-arvolla, niin ei ole mitään muuta kuin provosointia ehdottaa sukupuolittuneen termin tilalle vastakkaista sukupuolittunutta termiä. Toki en nyt osaa sanoa, että onko tuo sinulle tasa-arvo-ongelma, mutta noin yleisesti niistä mies-päätteistä eroon hankkiutumista on tasa-arvolla perusteltu
Ei varmasti ole 80% sukupuoleen viittaavia, päinvastoin. Vain harva ammattinimike sisältää sukupuolen mainintaa. Joten haluat ratkaista olematonta ongelmaa.
Eli kun sanon vain "ei", niin se riittää.
Ja minusta nuo väitteesi ovat epäpäteviä, joten niitä ei tarvitse huomioida. Nimikkeitä ei tarvitse muuttaa.
Kuten olen useaan otteeseen sanonut, mua ei kiinnosta millä nimellä jotain ammattia harjoittavaa henkilöä kutsutaan. Sen sijaan olen sitä vastaan, että vakiintuneita termejä muutellaan milloin kenenkin harmistuksesta.Eli tasa-arvoinen termi kävisikin. Sitten ei ole ongelmaa. Tiedätkö yhtään vastaavaa naisiin viittaavaa miehellä?
Tämä lause olisi ilman harhaanjohtamista kirjoitettu siten, että "kaikista sukupuolittuneista nimikkeistä miessukupuoleen viittaavia oli noin 80%".Kaikista nimikkeistä miessukupuoleen viittaavia oli noin 80 %.
Milloin viimeksi tuota nimikettä on muutettu? Johdonmukaista olisi muuttaa kaikki vastaavat sukupuolittuneet nimikkeet. Tai sitten tehdä pari kuten stuertti/lentoemäntä.Kuten olen useaan otteeseen sanonut, mua ei kiinnosta millä nimellä jotain ammattia harjoittavaa henkilöä kutsutaan. Sen sijaan olen sitä vastaan, että vakiintuneita termejä muutellaan milloin kenenkin harmistuksesta.
Tämä lause olisi ilman harhaanjohtamista kirjoitettu siten, että "kaikista sukupuolittuneista nimikkeistä miessukupuoleen viittaavia oli noin 80%".
Tuskin on muutettu koskaan, kuten ei ole ollut tarviskaan.Milloin viimeksi tuota nimikettä on muutettu? Johdonmukaista olisi muuttaa kaikki vastaavat sukupuolittuneet nimikkeet. Tai sitten tehdä pari kuten stuertti/lentoemäntä.
Sitä vähän hain takaa tälläHitto joo,
Aika hyvin ansoitettu wikiinkin toi. Itse ymmärsin juuri väärin tuon, yllätyinkin korkeaa prosenttia.
80% kaikista ammattinimikkeistä? Kas kun ei enempää.
Kyllä ne nimenomaan juuri ja vain sitä ovat. Vailla faktoja.Haha,
Reppana ei osaa edes provota
Nassukka kun ne ei edes ole väitteitä.
Eduskunnan puhemiehestä on valitettu, tuosta ei. Neutraali termi olisi parempi, mutta puheenjohtaja taikka puhehenkilö eivät kuulemma käy. Puhemestari?Tuskin on muutettu koskaan, kuten ei ole ollut tarviskaan.
Miksi mielestäsi eduskunnan puherouva olisi parannus nykyiseen tilanteeseen?
Eli puherouva on parempi kuin puhemies, koska puherouvasta ei ole valitettu? Johtuiskohan siitä, että mitään puherouvia ei ole olemassakaan? Itse olen sitä mieltä, että jos termi pitää väkisin muuttaa, niin ainoa edes harkittavissa oleva vaihtoehto on puheenjohtaja.Eduskunnan puhemiehestä on valitettu, tuosta ei. Neutraali termi olisi parempi, mutta puheenjohtaja taikka puhehenkilö eivät kuulemma käy. Puhemestari?
Ei kai suomen kielessä niinkään mitään kaksoismerkitystä ole, mutta monet ammattinimikkeet tulevat ruotsin kielestä, jossa tuo vastaava pääte on -man.Esim. englannissa sana "man" tarkoittaa paitsi miestä, myös ihmistä laajemminkin (ja "mankind" tietysti kaikkein laajiten.. ).
Mielestäni suomen kielessäkin sanalla "mies" on hieman samanlainen kaksoismerkitys, eli se on paitsi miespuolinen henkilö niin myös joissain yhteyksissä ihminen laajemminkin, eikä esimerkiksi "puhemies" tai "palomies" ole ennen olleet mitenkään ongelmallisia sanoja, vaikka nämä henkilöt olisivatkin naisia.
Tässä siis väkisin yritetään tehdä ongelma sellaisesta asiasta, joka ei oikeastaan ole ongelma, ei edes kieliopillisesti.
Omasta mielestäni tuokin pitäisi korjata. Moni joka on mies termien kannalla kuitenkin on feminismi-termin käyttöä vastaan tasa-arvoa ajavien tapauksessa. Tässä lienee mielestäsi ristiriita?Jos se termien sukupuolittenuisuus niin häiritsee niin voisi vaikka lähteä ihan siitä omasta aatteesta ja lopettaa feminismi sanan käyttö ja käyttää tasa-arvoa jos se tasa-arvo kerran oikeasti kiinnostaa.
Ei "feminismi" aja tasa-arvoa vaan naisten aseman parantamista. Ja joka muuta väittää puhuu p*skaa.Omasta mielestäni tuokin pitäisi korjata. Moni joka on mies termien kannalla kuitenkin on feminismi-termin käyttöä vastaan tasa-arvoa ajavien tapauksessa. Tässä lienee mielestäsi ristiriita?