[offtopic]
Yleisesti ottaen pidän päiväsakkorangaistusrikoksia/-rikkomuksia sen tason tekoina, että ei kenenkään pitäisi maksaa siitä montaa sataatuhatta euroa. Ennemmin varmaan moni ottaisin lyhyen ehdollisen tuomion.
Ehdollinen tuomio == käytännössä ei tuomiota. Kuka ei ottaisi?
Onko sillä rikkaalla välttämättä "ylijäämää"? Entä jos velat on vivutettu tappiin asti esim. yritystoiminnan lainoittamista varten? On kyllä niin vasemmistolaisia näkemyksiä. Mutta trollihan varmaan oletkin, kun muitakin ketjuja katsoo. Jätän tämän siis tähän.
Päiväsakot menee
tulojen mukaan, ei sen mukaan, kuinka isossa talossa asuu ja kuinka hienolla autolla ajaa.
Ja jos osakeyhtiöllä on lainaa, sitä yrityksen lainaa vähennetään ja maksetaan pois sen
yrityksen tuloksella joka on täysin eri asia kuin sen yrittäjän firmastaan nostamat palkat ja osingot. Se osakeyhtiön tulos
ei vaikuta niihin päiväsakkoihin.
Ja jos taas yrittäjä nostaa sietä yrityksestään suurta palkkaa tai suuria osinkoja, silloin hänellä kyllä on varaa niitä sakkoja maksella, koska ne on rahoja mitä ei olla muutenkaan käyttämässä sen firman velkojen maksuun.
Toki toiminimellä tilanne taitaa olla hiukan huonompi.
Ja esim. 30 päiväsakkoa, 30 päivän tulojen menetys kyllä ottaa keskimäärin vähätuloiselle paljon pahemmin kuin suurituloiselle, vaikka pienituloiselle se rahamäärä on paljon pienempi.
Edelleenkään et siis tajua mikä on 1) päivasakon 2) rangaistuksen pointti.
Se, että sakot olisi rahamääräisesti kaikille yhtä suuria, tarkoittaisi sitä, että suurituloiset voisivat vaan rikkoa lakia tietäen, että heidän ei tarvitsisi piitata rangaistuksista, samala kun vähätuloisille rangaistukset olisivat kohtuuttoman kovia.
Valitettavasti rikesakoissa ja parkkisakoissa asia on näin, ja jotkut suurituloiset esim. härskisti parkkeeraavat jatkuvasti laittomille paikoille haitaten muiden liikennettä, koska parkkisakot eivät heidän budjetissaan tunnu missään.
[/offtopic]