Aika monessa parisuhteessa ehkäisy on pelkästään naisen vastuulla, joten siihen liittyen tämä (juuh tiedän, jälkimmäinen on vanha artikkeli). Lääkärit tuntuvat tuputtavan pillereitä nuorille naisille jonkinlaisena itsestäänselvyytenä.
Tuo mahdollinen vaikutus parinvalintaan (ja eroamiseen) on varsin mielenkiintoinen...
Lopetin hormonaalisen ehkäisyn 15 vuoden käytön jälkeen – katso kuinka kävi: päänsäryt vähenivät ja hiuksia lähti tukuittain
Pelkäävätkö naiset e-pillereitä turhaan? Katso ehkäisykeinojen hyödyt ja haitat
Pelkäävätkö naiset e-pillereitä turhaan? Katso ehkäisykeinojen hyödyt ja haitat
Yhä useampi nainen luopuu hormonaalisesta ehkäisystä, koska haittavaikutukset koetaan liian suuriksi: mielialat vaihtelevat, seksihalut katoavat ja sairaudet pelottavat. A-studion haastattelemien lääkäreiden mielestä haittavaikutukset ovat ylikorostuneet.
terveys
11.4.2014 klo 06:00päivitetty 11.4.2014 klo 15:42
Stina Tuominen / Yle
Jaa artikkeli Facebookissa185
Jaa artikkeli Twitterissä
Yhdistelmäpillerit ovat Suomessa yleisin hormonaalinen ehkäisykeino. Viime vuonna uutisoitiin laajasti siitä, että ne lisäävät riskiä veritulppaan. Lisäksi hormonaalista ehkäisyä käyttävät naiset kertovat kokevansa painonnousua, rintojen aristelua, seksuaalista haluttomuutta ja mielialan vaihteluja
Väestöliiton seksuaalineuvoja ja asiantuntijalääkäri Miila Halonen sanoo, että naisten huoli ehkäisystä on kasvanut viime vuosina.
– Hormonaalista ehkäisyä kammoksutaan. Nyt kysytään mahdollista luonnollista ehkäisykeinoa. E-pillereiden käyttäjämäärät ovat kuitenkin pysyneet ennallaan.
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean tilastot kertovat samaa. Keltarauhashormonia sisältävien ehkäisyvälineiden, kuten ehkäisykapselin, käyttäjämäärät ovat hieman lisääntyneet viime vuosina, mutta e-pilleri säilyttää silti paikkansa käytetyimpänä välineenä. Vuosittain 250 000 suomalaista naista käyttää hormonaalista ehkäisyä.
*
– *Osittain se on ehkäisytraditiota. On pitkään ajateltu, että nuoren naisen ensimmäinen ehkäisyväline on juuri e-pilleri, koska sen saa nopeasti ja sen vaikutus alkaa myös nopeasti, pohtii professori, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Oskari Heikinheimo.
“Luulin, että olen sen luontoinen”
Kampaajai Iida Ketola aloitti monen nuoren naisen tavoin e-pillereiden käytön jo teininä. Haittavaikutuksista ei hänen mukaansa puhuta vieläkään tarpeeksi. Ketola lopetti pillereiden käytön sen jälkeen, kun hänelle puhkesi aikuisiällä paha akne.
– Aiemmin luulin, että vaan olen sen luontoinen, että itken helposti tai kilahdan asioista helposti nollasta sataan sekunnissa. Mutta nyt, kun en käytä mitään, en muista koska olisin viimeksi itkenyt tai haastanut riitaa. Elämä on paljon tasapainoisempaa.
Hormonaalisen ehkäisyn vaikutuksista mielialaan ei lääkäreiden mukaan ole tarpeeksi tieteellistä näyttöä. Professori Heikinheimo kuitenkin korostaa lääkärin vastuuta: naisen tuskaa ei saa aliarvioida.
*
– *Jos nainen menee hyvän lääkärin vastaanotolle ja sanoo, että en voi hyvin, niin ei lääkäri tietenkään kiellä sitä. Sitten vaihdetaan merkkiä tai vaihdetaan johonkin toiseen ehkäisymenetelmään.
Miesten e-pilleriä on tutkittu vuosikymmeniä. Ikuisuushanke on toistuvasti kuopattu, koska haittavaikutukset olisivat tutkijoiden mukaan hyötyjä suuremmat. Evoluutiobiologian dosentti Markus Rantala uskoo, että miehet eivät ole valmiita sotkemaan hormonejaan naisten tapaan.
– Minä en sellaista ainakaan käyttäisi! Ja vain harva mies haluaisi käyttää lääkettä, joka vaikuttaa siittiöiden tuotantoon. Kun riskit tiedetään, on kummalista, että naisetkaan suostuvat e-pillereitä syömään. Muitakin keinoja on.
Haittavaikutukset korostuneet liikaa?
Veritulppariski on e-pillerin haittavaikutuksista vakavimpia. Nuoren, terveen ja yhdistelmäehkäisyä käyttämättömän naisen riski sairastua laskimotukokseen on pienempi kuin yhdistelmäehkäisyä käyttävällä. E-pillereitä syövälläkin riski on kuitenkin aina pienempi kuin esimerkiksi raskauden aikana. Suomessa on viimeksi kuluneen 40 vuoden aikana tilastoitu 17 ehkäisyyn liittyvää veritulppatapausta, jotka johtivat kuolemaan.
Useat lääkärit ovatkin sitä mieltä, että e-pillereiden haittavaikutukset ovat korostuneet julkisessa keskustelussa. Fimean lääketurva- ja informaationyksikön päällikkö, dosentti Leo Niskanen muistuttaakin, että e-pillereiden hyvät puolet ovat haittoja huomattavasti suuremmat.
– Kuukautiskierto tasaantuu, naisen sisäsynnyttimet pysyvät terveinä, kohtu- ja munasarjasyöpäriski alenee, akne saattaa parantua, ja tietysti, hormonaalinen ehkäisy on edelleen paras tapa ehkäistä ei-toivotut raskaudet, Niskanen luettelee.
Professori Oskari Heikinheimo on samaa mieltä. Lisäksi hän muistuttaa, että e-pillerit saa lääkäriltä verrattain helposti.
– On helppo kirjoittaa resepti ja hakea lääkkeet heti apteekista, kun esimerkiksi kierukkaa varten tarvitaan asennustoimenpide. Milloin sen ajan sitten saa, nainen joutuu odottelemaan, vaikka ehkäisytarve olisi heti.
"E-pillerit sotkevat parinvalinnan" – evoluutiobiologin mukaan hormonaalinen ehkäisy voi selittää myös osan eroista
"E-pillerit sotkevat parinvalinnan" – evoluutiobiologin mukaan hormonaalinen ehkäisy voi selittää myös osan eroista
Lukuaika 6 minuuttia
Jaa:
2618
Kuva: Unsplash / Priscilla du Preez
Anu-Maija Kärjä Oulu
Maarit Åström-Kupsanen
Julkaistu 30.03.2018 - 22:25.
Ennen vauvakuumetta ei tarvittu, kun halu harrastaa seksiä johti luonnostaan suvun jatkumiseen. Nyt hormonaalinen ehkäisy sekoittaa parinvalinnan ja tietoinen mieli luontaisen lisääntymisvietin.
– Evolutiivisessa historiassa lasten hankkimiseen riitti, että halusi harrastaa seksiä. Nykyään käytetään ehkäisyä ja lisääntyminen aloitetaan myöhemmällä iällä ja se muuttaa kaiken, toteaa evoluutiobiologian dosentti
Markus Rantala Turun yliopistosta.
Kun vain niiden geenit siirtyvät eteenpäin, jotka lisääntyvät, vauvakuumeella voi olla yllättäviä seurauksia ihmislajin evoluutiossa. Luonnonvalinta suosii nykyään todennäköisesti erilaista lisääntymisstrategiaa kuin aiemmin.
– Tietoinen halu saada lapsia on nykyään aika voimakkaasti liitoksissa lisääntymismenestykseen. Ja koska tällaiseen haluun liittyvillä piirteillä on geneettistä pohjaa, ne todennäköisesti lisääntyvät populaatiossa, toteaa Rantala.
Kiltti perheenisä saattaakin saada nykyään enemmän jälkeläisiä kuin naistenmies. Hurjimmillaan on
heitetty, että nyt on menossa machomiesten viimeinen vuosisata!
Mitä naisellisempi nainen, sitä enemmän hän haluaa lapsia
Vauvakuumetta esiintyy sekä miehillä että naisilla, vaikka naisilla kuumeilu on tavallisempaa ja halu saada lapsia on voimakkaampi ja tietoisempi kuin miehillä.
– Naisilla vauvakuume on kaikissa kulttuureissa tavattava ilmiö. Osa naisista tietää jo lapsesta lähtien haluavansa vauvoja. Miehistä alle puolet kertoo kokeneensa vauvakuumetta, Rantala summaa.
Vauvakuumeen biologinen perusta on monen tekijän summa.
– Kaksostutkimuksella on osoitettu, että vauvakuumeen kokemiseen liittyy naisilla voimakas periytyvä piirre, Rantala tietää, ja jatkaa.
– Kaikkihan menee loppujen lopuksi neurovälittäjäaineisiin ja hormoneihin, mutta vauvakuumeeseen vaikuttavat tottakai myös kulttuuri ja ympäristö.
Vauvakuumeen taustalla vaikuttavia hormoneja on ainakin kaksi: oksitosiini tuottaa hoivakäyttäytymistä ja estrogeeni puolestaan liittyy haluun saada lapsia.
Kuva: Unsplash / Yoann Boyer
Estrogeenin vaikutuksesta on tehty mielenkiintoinen
tutkimus Iso-Britanniassa.
– Tutkimuksessa otettiin kasvokuvat naisista ja heiltä kysyttiin, kuinka monta lasta he haluaisivat. Sitten näiden naisten kuvia näytettiin mieskoehenkilöille, joiden tehtävänä oli arvioida kasvojen naisellisuutta. Tutkijat huomasivat selvän yhteyden: naiset, joiden kasvoja miehet arvioivat naisellisemmiksi, toivoivat saavansa enemmän lapsia, Rantala selittää.
– Tutkimuksessa todettiin, että sekä kasvojen naisellisuus että se, kuinka monta lasta nainen haluaisi, ovat yhteydessä estrogeenitasoihin. Naisilla, jotka haluavat saada enemmän lapsia, oli korkeammat estrogeenitasot.
– Toisissa tutkimuksissa on puolestaan havaittu, että naisilla joilla on korkea testosteronitaso, on pienempi halu hankkia lapsia, Rantala lisää.
Mitä miehisempi mies, sitä vähemmän hän haluaa lapsia
Miehillä ei Rantalan mukaan yleensä ole tietoista tarvetta tuottaa mahdollisimman paljon jälkeläisiä. Lasten saaminen on toisin sanoen seuraus seksistä, johon testosteroni houkuttelee.
Testosteronipitoisuus vaikuttaa myös miesten hoivaviettiin. Tämä selvisi
tutkimuksessa, jossa pariskuntia haastateltiin siitä, kuinka paljon miehet osallistuvat lastenhoitoon.
Haastattelun jälkeen miehiltä tutkittiin testosteronitasot ja kivesten koko.
– Selvisi, että miehillä, joilla on enemmän testosteronia veressä, on isommat kivekset. Nämä miehet panostivat niin ikään paljon vähemmän pariskunnan yhteiseen aikaan ja lastenhoitoon, ja myös todennäköisesti pettivät puolisoaan enemmän.
Lopuksi miehiä tutkittiin vielä aivokuvantamalla.
– Testosteronitasojen erot näkyivät suoraan aivokuvissa. Miehet, joilla oli korkeampi testosteronitaso, reagoivat heikommin oman lapsen kuvaan kuin miehet, joilla oli matalampi testosteronipitoisuus, Rantala kertoo.
– Testosteronitaso säätelee siis miesten vauvakuumetta ja hoivaviettiä. Esimerkiksi silloin, kun mies tulee isäksi ja vauva kotiutuu synnytyslaitokselta, testosteronitaso romahtaa, ja se aiheuttaa hoivavietin, selvittää Rantala.
Kuva: Unsplash
Miesten mieskin muuttuu iän myötä isämateriaaksi
Perhe-elämään orientoitunutta miestyyppiä voi toki arvailla ulkoisten ominaisuuksien perusteella. Jos testosteronitasot ovat korkeat, niin mies on yleensä maskuliinisempi.
– Hän on maskuliinisempi sekä fyysisesti että psyykkisesti. Myös käyttäytyminen on enemmän seksiorientoitunutta, ja vähemmän parisuhde- ja lastenhoito-orientoitunutta, kertoo evoluutiobiologi Rantala.
– Miehillä, jotka ovat feminiinisempiä, vauvakuume on voimakkaampi.
Kannattaako miehekkäät miehet kiertää siis kaukaa, jos ei halua päätyä kasvattamaan jälkikasvua yksin?
– Tutkimuksissa näkyy, että feminiinisemmät miehet ovat romanttisempia ja panostavat enemmän parisuhteeseen, se pitää siinä mielessä paikkansa. Täytyy kuitenkin muistaa, että kun mies vanhenee, testosteronitasot laskevat ja silloin he alkavat tietoisesti enemmän haluta lapsia, Rantala selittää ja vinkkaa:
– Eli kyllä siitä maskuliinisestakin miehestä voi tulla vielä kelpo perheenisä.
Hormonaalinen ehkäisy muuttaa naisten miesmakua ja voi selittää jopa parisuhteiden kariutumisia
Ihmisen parinvalinta perustuu persoonallisuuden ja varakkuuden lisäksi myös ulkoiseen olemukseen sekä hajuihin.
Ihminen erittää ominaistuoksunsa lisäksi feromoneja, eli kemiallisia signaaleja. Nekin
vaikuttavat tiedostamattomasti ihmisten käyttäytymiseen.
– Normaalisti naiset suosivat itsensä kanssa geneettisesti erilaisia miehiä. Tämä on evoluution tapa estää sisäsiitosta. Mutta kun naiset alkavat käyttämään e-pillereitä, niin jostain syystä he alkavatkin suosia geneettisesti itsensä kaltaisia miehiä nimenomaan hajun perusteella.
Kuva: Unsplash / Brooke Cagle
Hormonaalinen ehkäisy muuttaa myös naisten miesmakua kasvojen suhteen.
– Naiset alkavat suosia feminiinisempiä kasvonpiirteitä. On ajateltu, että e-pillerit laskevat naisen estrogeenitasoa ja se alkaa muistuttaa raskaana olevan naisen hormonitasoa, kertoo Rantala, ja jatkaa.
– Raskaana naisten kannattaa suosia miehissä feminiinisiä piirteitä, koska ne kertovat, että mies haluaa panostaa jälkeläisiin.
Rantala kertoo, että hormonaalinen ehkäisy saattaa osaltaan selittää myös sitä, miksi parisuhteet epäonnistuvat.
- E-pillereillä on aika suuri vaikutus. Jos nainen käyttää e-pillereitä parin tavatessa ja lopettaa niiden käytön perheen perustamisen vuoksi, niin voi olla että miesmakukin muuttuu samalla.
Lapsettomuushoidot muuttavat evoluution kulkua
– Myös nykyajan lapsettomuushoidot muuttavat evoluution kulkua. Jos naisella on voimakas tietoinen halu saada lapsia, niin hän todennäköisemmin menee näihin hoitoihin.
Tämä tarkoittaa puolestaan sitä, että tietoisesti lapsia haluavien yksilöiden geenit jatkavat todennäköisemmin kulkuaan seuraaville sukupolville.
– Koska halu saada lapsia on periytyvää, niin voidaan olettaa, että tämä ominaisuus vain korostuu evoluution myötä. Varsinkin kun lisääntymisessä on yhä enemmän ongelmia ja tarvitaan lapsettomuushoitoja.
Toisaalta on myös paljon ihmisiä, jotka valitsevat vapaaehtoisen lapsettomuuden. Mieli saattaa kuitenkin muuttua, kun ihminen rakastuu, Rantala muistuttaa.
– Kun henkilö ihastuu ja rakastuu, aivoissa tapahtuu aikamoinen hormonimyrsky. Voi olla, että esimerkiksi henkilö, joka pitkässä parisuhteessa ei ole halunnut lapsia, eron jälkeen uudelleen rakastuessaan saattaakin huomata haluavansa lapsia.
Lapsia hankitaan aiempaa vähemmän ja myöhemmin
Ensisynnyttäjien keski-ikä on nyt 29,1 vuotta, kun vielä 1970-luvun alkupuolella puolet äideistä sai esikoisensa alle 23-vuotiaana.
Lasten hankkimisen lykkääminen tuo mukanaan tuo ongelmia, sillä naisten hedelmällisyys laskee iän myötä.
Rantala kertoo menopaussin kehittyneen siitä syystä, että evolutiivisessa ympäristössä naisten on ollut edullisempaa luopua omasta lisääntymisestään ja auttaa huolehtimaan lapsenlapsista. Hän muistuttaa, että ihmisellä on poikkeuksellisen pitkä lapsuus.
– Jos nainen olisi evolutiivisessa ympäristössä lisääntynyt yli 50-vuotiaana, niin olisi suuri todennäköisyys, että nainen ei olisi ehtinyt kasvattaa lastaan aikuiseksi. Sen takia luonnonvalinta on suosinut sitä, että nainen luopuu omasta lisääntymisestään.
Myös elintason nousu vaikuttaa lapsilukuun. Silloin, kun lapsikuolleisuus on pieni, panostetaan enemmän jälkeläisten laatuun kuin määrään. Sama ilmiö esiintyy muillakin eläimillä.
Lapsettomuuden yleistymiselle evoluutiobiologi löytää ensisynnyttäjien keski-iän nousun lisäksi monia muitakin syitä.
– Ympäristö kemikalistoituminen heikentää sperman laatua ja sotkee mahdollisesti myös naisten lisääntymistä. Myös länsimaisen elämäntyylin mukana tuoma krooninen stressi sekä ylipaino vaikuttavat asiaan.