Aku Louhimies
1 t ·
Yli puoli vuotta on kulunut maaliskuun puolivälistä, jolloin Yleisradion julkaisemassa jutussa eräät työtoverini ja ystäväni vuosien ajalta kertoivat huonoista kokemuksistaan ohjaamissani elokuvissa. Tuo artikkeli muutti elämäni.
Kuluneet kuusi kuukautta olen tehnyt töitä ymmärtääkseni, mitä on todella tapahtunut, ja mitä voisin jatkossa tehdä toisin. Olen menettänyt joukon töitä ja ystäviä. Koen havahtuneeni ja muuttuneeni monin tavoin.
Pidän tärkeinä maaliskuisessa jutussa haastateltujen kokemuksia ja tunteita. Haluan kehittyä ohjaajana entistä paremmaksi ja taata, että kaikilla on mahdollisuus turvalliseen työyhteisöön.
Ylen jutun (Yle 19.3.2018) motiivina sanottiin olevan totuuden esiin tuominen ja laajempi alan tervehdyttäminen. Kuitenkin pyyntöni oikaista asiavirheitä, ylilyöntejä ja väärintulkintoja – myös niitä, jotka koskivat alan rakenteita ja käytäntöjä, ohitettiin. Ne jotka yrittivät oikaista jutun virheitä tai taustoittaa tilanteita erilaisilla näkökulmilla, eivät saaneet ääntään kuuluviin.
Tein jutusta Yleisradiolle keväällä oikaisupyynnön. Oikaisupyyntö hylättiin ilman että Yleisradio tarkasti antamiani lisätietoja, pyysi nähtäväkseen asiaan liittyvää aineistoa tai kuuli ehdottamiani tahoja.
Se että Yleisradio ei juttuaan oikaissut, ei kuitenkaan muuta asiavirheitä todeksi.
Syyskuun lopulla tarina sai uuden käänteen. Olen kuukauden ajan työskennellyt ohjaajana BBC:n eurooppalaisessa suuressa historiallisessa draamasarjassa. Minut valittiin ohjaajaksi pääasiassa sen työn perusteella jota olen tehnyt Irlannin yleisradioyhtiölle ja Netflixille ohjaamassani Rebellion -sarjassa. Myös elokuvamme Tuntematon sotilas oli tehnyt suuren vaikutuksen sarjan tuottajiin. Yhteistyö huippuammattilaisista koostuvan ryhmän kanssa oli innostavaa, luottamuksellista ja antoisaa.
Olimme valitsemassa kuvauspaikkoja Manchesterissa, kun sarjan tuotantoyhtiö sai yllättäen sarjan tilaajalta, BBC:ltä puhelun. Suomalainen toimittaja oli halunnut saattaa Britannian yleisradioyhtiön tietoon raskauttavia asioita minusta.
Yhteydenotto ei jäänyt yhteen. Opintovapaalla oleva Yleisradion toimittaja oli asiansa tueksi toimittanut BBC:lle ainakin Ylen maaliskuisesta jutusta julkaiseman englanninkielisen tiivistelmän, jossa hänen alkuperäisen juttunsa huomiota herättävimmät asiavirheet kertautuvat. Tiedon yhteydenotoista sain sekä eurooppalaiselta agentiltani, että sarjan tuotantoyhtiöltä. Toimintatapa ja motiivit ihmetyttivät.
Yhteydenottojen seurauksena BBC pyysi tuotantoyhtiötä ottamaan aikalisän. Toimittajan esittämien väitteiden todenperäisyyttä ei tässä yhteydessä vielä ole tutkittu, eikä minua vielä ole kuultu.
Yleisradion maaliskuisessa jutussa on minua, perhettäni ja läheisiäni vahingoittavia virheellisiä ja halventavia väitteitä. Ajan kuluessa nämä asiavirheet elävät omaa elämäänsä julkisuudessa ja muuntuvat vähitellen yleisesti hyväksytyiksi faktoiksi.
Viime viikolla julkaistun, Heidi Lindénin toimittaman kirjan ympärillä käytävässä keskustelussa tämä on entisestään korostunut. Kirjassa esitetään minuun ja viimeisimpään elokuvaani –Tuntematon sotilas, liittyen kestämättömiä väitteitä. Lindén puhuu kohdallani jo rikoksista.
Näin ei voi jatkua. Onko tarkoituksena estää minua tekemästä työtäni?
Muutos on tärkeää, mutta tunteet ja faktat eivät saa sekoittua.
Aku