Kulttuurivieras, koreografi Sami Leinonen ei pidä siitä, että naiset pääsevät elämässä helpommalla.
Uusi teos Boring käsittelee pahuuden ilmenemismuotoja. Se sai alkunsa USA:n presidentinvaaleista. Niissä Donald Trump kutsui viihdyttäjä Penn Jilletteä tylsäksi jätkäksi (boring guy).
Se oli järkytys. Tuntui, että Trump ylitti jonkun rajan todella räikeästi, Leinonen sanoo.
Trumpin solvaus laukaisi hänessä tasa-arvokysymyksen. Kohdellaanko julkisuuden miehiä eri tavalla kuin samanlaisia naisia?
Leinosen uutta teosta mainostetaan radiossa provokatiivisella kampanjalla. Siinä lakoninen miesääni pudottelee eetteriin joukon rumia sanoja, kuten kokovartalokyrpä. Ne särähtävät korvaan.
- Nämä ovat sellaisia sanoja, joilla naiset ovat nimitelleet miehiä päin näköä.
Koreografi tunnustaa, että hänestä on kuoriutunut viime vuosina meninisti.
– Siihen ovat vaikuttaneet monet epäkohdat miesten kohtelussa ja arvostuksessa, myös omat parisuhteet, Leinonen toteaa.
Miehen asema yhteiskunnassa tuntuu hänestä yhä vanhanaikaiselta.
Koreografia ottaa päähän, etteivät miehet saa vieläkään päättää kaikkialla itse omista asioistaan, kuten abortista, asepalveluksesta, mielestään tai vaatetuksestaan.
– Siksi näitä epäkohtia pitää nostaa esille. Vielä ei ole saavutettu sitä pistettä, jossa mies voi vain henkäistä ja toteuttaa rauhassa itseään, Leinonen sanoo.
Hän haluaa ajaa tasa-arvon asiaa. Se on tullut selväksi viimeistään Boring-teoksen tekemisen myötä.
Leinosen mielestä naiset pääsevät paljon helpommalla.
Sukupuolten välistä epätasa-arvoa ruotiva Boring käsittelee myös miehiin kohdistuvia ulkonäköpaineita. Ne ovat tuttuja tanssijoille, ja tietysti Leinoselle itselleen.
Murrosikäisenä tuleva koreografi lensi tunnilta ulos, kun naisopettaja hermostui häneen. Tämä löi Leinosta rumpukapulalla.
Mitä jos olisin nainen
Silti Penn Jilletten julkinen solvaus nousee mieleen, kun Leinonen pohtii omaa uraansa.
– Ajattelen, että jos olisin nainen, olisiko kohtelu erilaista?
Olihan artikkelissa muutama ihan aihellinenkin feministinen kohta ja sitten myös aiheetonta parkumista, esimerkiksi kohdat joissa Trumpin laukomiset laajennetaan yleisemmin miessukupuolta koskeviksi ja miesten kuvitellaan pääsevän jotenkin helpommalla elämässä. Kaipa sitä inspiraatiota pitää jostain hakea ja omaa tuotetta mainostaa, mutta tasa-arvoasiaa siitä saa hakea suurennuslasilla ja paljon siellä on myös ihan puhdasta katkeruutta ja ennakkoluuloja miehiä kohtaan eli sitä miesvihamielisyyttä ts. modernia feminismiä. Tuskin kukaan oikeasti on sitä mieltä, että kaikki edelliset mielipiteet edustavat tasapuolisisuutta ja ovat tasa-arvoa edistäviä, vai onko vain naisten hyväksyttyä olla katkeria? Monen feministin mielestä tasa-arvo on saavutettu, kun näiden katkeruus on lievitetty ts. ei ikinä.
Sitten kokonaan toiseen asiaan. Kaksi trollia kohtaavat silmästä silmään eli feministinen sosiologian professori kertoo mielipiteitään lihansyönnistä mm. siitä miten lihansyönti ylläpitää toksista maskuliinisuutta ja patriarkaattia. Asia on liian monimutkainen sanoiksi puettavaksi eli ilmeisti ainoastaan aito feministi voi asian kokea...
Feministit ovat siis vihdoinkin murtautuneet patriarkaatin viimeiseen linnakkeeseen ja päässeet perille siitä miten miehet teurastamoissa juonivat suunnitelmia naisten päänmenoksi ja alistavat naisia poliittisilla liharuoilla!
Tuossa aikaisemmin esitettiin ajatus, että feminismi on toksista feminiinisyyttä. Sen verran tarkentaisin, että kolmannen aallon feminismi on toksista feminiinisyyttä. Feminismi kun voi olla ihan asiallistenkin asioiden ajamista, koska maailmasta edelleen löytyy oikeitakin ongelmia. Harvemmin se sitä silti tuntuu olevan, kun tärkeämpää vaikuttaisi olevan virheiden etsiminen miehistä, oman edun ajaminen ja miehisten salaliittojen etsiminen. Sitähän se väkisinkin on kun tasa-arvo omalla hiekkalaatikolla on saavutettu ja toisten hiekkalaatikoille ei viitsitä vaivautua.