• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Euroryhmän 1540 mrd kriisipaketti ja Suomen maksutaakka

Elvytyspakettineuvottelut ovat päättymässä täydelliseen katastrofiin Suomen osalta.

30% koko tuosta jättipotista menee ilmastonmuutostoimiin. Suomesta viis. Marin ja vihreät ovat onnesta soikeina tuosta. Big success!

En löytänyt mistään yksityiskohtia, mutta voisin lyödä vetoa siitä että ydinvoimaan ei saa tuota 30%:a käyttää.
 
30% koko tuosta jättipotista menee ilmastonmuutostoimiin. Suomesta viis. Marin ja vihreät ovat onnesta soikeina tuosta. Big success!

En löytänyt mistään yksityiskohtia, mutta voisin lyödä vetoa siitä että ydinvoimaan ei saa tuota 30%:a käyttää.
Tottakai siitä iso osa menee ydinvoimaan, kun Ranska ajamassa asiaansa. Toisekseen sinne voidaan luokitella vähän kaikenlaista muutakin: Eurointelligence - Public
Esim: "The Commission counts subsistence payments to farmers as climate spending, so long as the farmers fulfil some nominal climate standards which almost every farmer does. "

Sinne ilmastoinvestointeihin voidaan luokitella jopa hiiliteollisuusinvestointeja, jos ne vähentää päästöjä. Näin siitä huolimatta, että olisi jo parempi ja kannattavampi uusiutuva ratkaisu olemassa, mutta koska joku Puola haluaa tukea omaa teollisuuttaan EU-rahalla. Ihan täyttä p*skaahan tuo on.
 
Viimeksi muokattu:
Toivottavasti ymmärrät (ei kyllä siltä tunnu), että Suomi on menossa niin lujaa päin seinää, että sitä ei enää millään solidaarisuusveroilla pelasteta vaan ainoa mahdollisuus on ajaa hyvinvointivaltio (tai mitä on jäljellä) alas. Köyhät kärsivät eniten.

Näinhän tässä valitettavasti tulee käymään (toivottavasti mielummin nopeasti kuin hitaasti). Kun hallitus reilu vuosi sitten kasattiin, niin kyllähän tolkun ihmiset tiesivät tämän olevan lopun alkua. COVID-19 jackpotistahan viisikko vain riemastui, koska nyt on ihan sama otetaanko velkaa 10miljardia vai 20miljardia - kansan syville riveille ne on vain nopeasti unohdettavia lukuja mutta hallitus saa sillä rahoitettua enemmän 'elvytystoimia' mitä olisivat koskaan kuvitelleetkaan saamansa läpi vielä vuosi sitten. Nyt sitten päästettin kansakunnan kerma, Marin ja Tuppurainen neuvottelemaan EU-tukipaketeista niin kyllähän siinä nyt tietää miten käy - hemmetisti lisää maksettavaa. Media vielä siloittelee suurimmat ongelmat aiheen ympäriltä tai vaikenee, keskiverto nettosaaja ei tajua mistään mitään, suurinta osaa ei edes kiinnosta ja viimekädessä Jan11 kaltaiset mustan valkoisen selittelijät kertovat kuinka tämä neuvottelutulos oli menestys tavoitteisiin nähden, wtf?
 
Totta kai se on noin, kun meillä on enemmistöhallitus. Noin niin kuin perinteenä.
Esim. läntisessä naapurimaassamme perinne on vähemmistöhallitus.
Jos oikein ajattelet, niin vähemmistöhallituksella olisi vähemmistö myös valiokunnissa, jolloin päätösvalta onkin kaikilla muilla kuin hallituksella.

Tai sitten on kysymys siitä, että tietyissä valiokunnissa pyritään muodostamaan sitä kantaa yhdessä ilman järjetöntä politisointia.
Kannattaa kuunnella viime perjantain Ylen Ykkösaamun Suuren valiokunnan Satu Hassin (Vihr) ja Arto Satosen (kok) haastattelu, niin huomaat, että kyllä suuri valiokunta teki linjauksensa aivan itsenäisesti ilman sen suurempia poliittisia erimielisyyksiä (Satonen kun ei sellaisia yleensä tapaa juuri peitellä).

Hallitus ja suuri valiokunta viis veisas perustuslakivaliokunnan kannasta. Perustuslakivaliokunnan pj (sd) esitti erilaisen kannanoton, kuin valiokunnassa päätetty. Kummallista että ennen hallituksen esitykset kaatuivat usein juuri peruslakivaliokuntaan, mutta nyt perustuslaki ei niille merkitse mitään.
 
Tottakai siitä iso osa menee ydinvoimaan, kun Ranska ajamassa asiaansa.
Niin voisi luulla, mutta Ranska on jo vuosia ollut ajamassa alas omaa ydinvoimaa, jotta siirryttäisiin käyttämään uusiutuvia. Siellä on sitovat velvollisuudet vähentää ydinvoiman osuutta energiantuotannossa.
 
viimekädessä Jan11 kaltaiset mustan valkoisen selittelijät kertovat kuinka tämä neuvottelutulos oli menestys tavoitteisiin nähden, wtf?
Kiitos kunniasta. Missään en ole sanonut tai kirjoittanut, että tulos olisi mun mielestä menestys.
Mulla ei ylipäätään ole vielä riittävästi tietoa muodostamaan kantaa siihen.

Kirjoitin, että aamun uutisointi mediassa oli varovaisen positiivinen.
Nyt iltapäivään kääntyessä on tullut myös kriittisempää uutisointia.

Lisäksi kaipasin analyysiä siitä, miten tulos suhteutuu oletettuihin tavoitteisiin (varsinaisesti niitä ei vielä ole edes julkaistu).

On se vaan kumma miten ihmisillä tunne ajaa lukutaidon yli.
 
Joo eihän ne tavoitteet koskaan ole nykyisillä hallituspohjilla suomen edun mukaisia. Sehän ois rasismia ja persuilua. Me halutaan olla joka suuntaan kontillaan.
 
Kiitos kunniasta. Missään en ole sanonut tai kirjoittanut, että tulos olisi mun mielestä menestys.
Mulla ei ylipäätään ole vielä riittävästi tietoa muodostamaan kantaa siihen.

Kirjoitin, että aamun uutisointi mediassa oli varovaisen positiivinen.
Nyt iltapäivään kääntyessä on tullut myös kriittisempää uutisointia.

Lisäksi kaipasin analyysiä siitä, miten tulos suhteutuu oletettuihin tavoitteisiin (varsinaisesti niitä ei vielä ole edes julkaistu).

On se vaan kumma miten ihmisillä tunne ajaa lukutaidon yli.
Ei tunne vaan laskutaito. Ei tämä ole mikään peli. Ne eurot mitä jaellaan pitäisi jonkun hankkiakin.
 
Viimeksi muokattu:
Kuulemma huikean hyvin neuvotelleen Ruotsin jäsenmaksuosuus kuitenkin nousi, vaikka saivat siis sen palatuksen. Mutta hei, jäsenmaksun osuus BKT:stä pysyi samana.
 
Siellä on sitovat velvollisuudet vähentää ydinvoiman osuutta energiantuotannossa
:) Vähän niinku oli sopimukset jotka estävät nyt tämän kaltaisen rahanjaon mutta eivät silti estä. Sehän nyt on nähty että kaikki sopimukset on rikottavissa. Puola ja Unkari sai jopa oikeusvaltio periaatteen sellaiseksi kun halusi että saadaan ranskan ja saksan pankit pelastettua. Ihan sama mihin sitoudutaan, jos sitoutumisessa pysymisen vaakakupissa on pääoma, sitoutuminen joustaa aina. Arvatkaa ottaako esim. puola ja Unkari yhtään pakolaista seuraavasta aallosta? Ei, ja mitään emme voi kun niillä on veto oikeus kun taas seuraavan kerran kerätään rahaa pankeille ja etelän vetelille ja entisille neuvosto sateliiteille.
 


Ei hätää Helsinki maksaa kulut. Jos joku vielä kertoisi Mikolle, että maataloustuet tippuvat ensi vuodesta, eli kokonaissumma laskee.

Mutta ei voi odottaa liikoja poliitikolta.
 
Sekin on jännä, että nyt vasta saadaan negatiivisia kirjoituksia medialta oikein liukuhihnalta ja ihan pääkirjoituksina. Oi voi, kun vastuullinen media olisi jo aiemmin esittänyt enemmän lukuja, negatiivisiä mielipiteitä ja kirjoittanut otsikot realistiseen sävyyn.

 
Ei tunne vaan laskutaito. Ei tämä ole mikään peli. Ne eurot mitä jaellaan pitäisi jonkun hankkiakin.
Onko todella noin? VM aamun uutisoinnin mukaan kuitenkin laski lopputuloksena nettomaksuasemamme laskevan. Toki minimaalisesti eli 0.01%.

Mä luulen, että tätä joudutaan nyt hetken aikaa sulattelemaan. Tällä hetkellä on positiivista ja kriittistä uutisointia, mutta kaikki näyttää perustuvan niin positiivisissa kuin kriittisissäkin uutisissa jonkinlaiseen valikointiin ja oletuksiin.

Menee ehkä vielä hetki, muutama tuntI tai muutama päivä, että joku ehtii tekemään sellaisen kunnollisen analyysin, missä on sekä murskattu numeroita, että pohdittu, mitä se tarkoittaa käytännön tasolla.

Minusta tuntuu todella omituiselta (tai sitten heinäkuiselta) että nyt juhlitaan ja hehkutetaan tai revitään ihokkaita ja haukutaan, kun aika olisi mennä syvälle sisään lukuihin.

Tänne on jo kriittinen kommentti julkaistu. Laitan nyt esimerkin yltiöpositiivisesta. Korostan, että tämä ei ole minun mielipide, vaan esimerkki siitä, että jostain syystä mediassa tehdään jakolinjoja sen osalta, missä valossa kommentoidaan.
Ja tämä on ikään kuin vastinkappale @Naamapalmu linkkaamalle Suomea vietiin Brysselin yössä kuin kuoriämpäriä -näkökulmalle.
 
Viimeksi muokattu:

Vahteralta totuttuun tapaan hyvin kirjoitettu.

Tajuaakohan kukaan poliitikko koskaan sitä tosiasiaa, että varsinkin eteläisen euroopan huithapelimaat käyttää Suomea häikäilemättä hyväkseen kun eivät itse saa lainaa kunnon ehdoilla epäluotettavuutensa takia. Ja Suomen poika sitten ottaa omiin nimiinsä lainan muiden käyttöön koska "Yhteinen hyvä" ja "me tienataan tällä".
 
Voisiko joku laskea, että paljonko Italian pitäisi ostaa sitä mänttäläistä paskapaperia, että saadaan siitä goodwill vientisuhteista nettoa?

Suomella olisi pitänyt olla tasan yksi fokus noissa karnevaaleissa, haahuiltiin jotain oikeudenmukaista settiä ja HAH.
 
Ei sillä että kukaan olisi odottanut mitään suurvoittoa, mutta että koko EU:n paskin diili? :rofl2:

Sen siitä saa ku lähettää tunteilevia heikkoälyisiä vihervassarinaisia neuvottelemaan vakavista asioista.

Käsiä heiluttelevien holahola banaanivaltioiden korruptoituneet johtajat kerää potin ja cuck-Suomi maksaa laskun. Saisiko vielä muutaman lentokoneellisen ISIS-rouvia kaupan päälle näin sopimuksen kunniaksi.:cigarbeye:
 
Marin kertoi Suomen myös neuvotelleen pakettiin tekstimuutoksen, joka määrittelee kunkin jäsenmaan enimmäisvastuut tarkkarajaisesti. Käytännössä kirjaus takaa Suomelle sen, ettei tulevaisuudessa tule yllättäviä maksujen nousuja jäsenmaille, vaikka joku jäsenmaista jättäisi aikanaan elpymispaketista ottamansa lainat maksamatta.
Laitetaanpa tuhlaajaprinsessan sanat korvan taakse muistiin.

Naurattaa kyllä tämä poliitikkojen talousosaaminen. Persnettoa 3,4 miljardia ja "me voitettiin". Samaten hehkutetaan 400+100 miljoonan maatalous- ja aluekehitystukia. Unohtui vaan sellainen pikkujuttu, että EU kaavailee vuosien 2021-2027 maataloustukiin suurehkoja leikkauksia, jotka toteutuessaan tehokkaasti kompensoivat tuota lisärahaa. Suomen kohdalla leikkaukset olisivat 421 miljoonaa, eli tuon toteutuessa maataloustuissa tuleekin tosiasiassa 21 milliä vähennystä.

Olen aina ollut sitä mieltä että poliitikoilta (koskee kaikkia puolueita, mutta erityisesti punavihreitä "aatteen" ihmisiä) vaadittavia ominaisuuksia ovat tietynlainen yksinkertaisuus ja sinisilmäisyys ja tämäkin hölmöntölväys tukee tätä teoriaa hyvin.

Twitterissä ollaan niin voittajaa mutta haastattelua ei sitten haluttukaan antaa ettei vaan kysytä ikäviä ja vaikeita asioita...
 
Viimeksi muokattu:

Laitetaanpa tuhlaajaprinsessan sanat korvan taakse muistiin.

Naurattaa kyllä tämä poliitikkojen talousosaaminen. Persnettoa 3,4 miljardia ja "me voitettiin". Samaten hehkutetaan 400+100 miljoonan maatalous- ja aluekehitystukia. Unohtui vaan sellainen pikkujuttu, että EU kaavailee vuosien 2021-2027 maataloustukiin suurehkoja leikkauksia, jotka toteutuessaan tehokkaasti kompensoivat tuota lisärahaa. Suomen kohdalla leikkaukset olisivat 421 miljoonaa, eli tuon toteutuessa maataloustuissa tuleekin tosiasiassa 21 milliä vähennystä.
Olen aina ollut sitä mieltä että poliitikoilta (koskee kaikkia puolueita, mutta erityisesti punavihreitä "aatteen" ihmisiä) vaadittavia ominaisuuksia ovat tietynlainen yksinkertaisuus ja sinisilmäisyys ja tämäkin hölmöntölväys tukee tätä teoriaa hyvin.


Twitterissä ollaan niin voittajaa mutta haastattelua ei sitten haluttukaan antaa ettei vaan kysytä ikäviä ja vaikeita asioita...
Itse olen kyllä siinä käsityksessä, että se 400+100 iltalypsyn idea on juuri kompensoida leikkauksia. Suomen tavoitehan on koko EU-ajan ollut neuvotella lopuksi maatalouskirjekuori niin, että leikkaukset osuisi mahdollisimman vähän. Päätellen tuttujen kepulaisten poliitikkojen reaktioista, tämä oli niitä asioita, joissa he katsovat neuvottelijoiden onnistuneen (itse en niin hyvin maataloustukipolitiikkaa tunne, että omaa kantaa osaisin muodostaa).

Ai kai kukaan ole odottanut sellaista, että me muututtaisiin yhtäkkiä saamapuolelle. Koko kaksituhattaluku on oltu nettomaksajia (toki pienimmästä päästä) ja tullaan näkyvillä olevassa tulevaisuudessa sitä olemaan. Poliitikkojen valtavirran (ja galluppien mukaan kansankin) mielestä vaan ne hyödyt on haittoja ja hintaa suuremmat.
 
No lukunahan 3,5 on aika pieni tappio, mutta miljardiin saa latoa jo tosissaan seteleitä kekoon. Onko Marin kaikkien aikojen huonoin pääministeri tämän katastrofin myötä?
 
Itse olen kyllä siinä käsityksessä, että se 400+100 iltalypsyn idea on juuri kompensoida leikkauksia. Suomen tavoitehan on koko EU-ajan ollut neuvotella lopuksi maatalouskirjekuori niin, että leikkaukset osuisi mahdollisimman vähän. Päätellen tuttujen kepulaisten poliitikkojen reaktioista, tämä oli niitä asioita, joissa he katsovat neuvottelijoiden onnistuneen (itse en niin hyvin maataloustukipolitiikkaa tunne, että omaa kantaa osaisin muodostaa).

Ai kai kukaan ole odottanut sellaista, että me muututtaisiin yhtäkkiä saamapuolelle. Koko kaksituhattaluku on oltu nettomaksajia (toki pienimmästä päästä) ja tullaan näkyvillä olevassa tulevaisuudessa sitä olemaan. Poliitikkojen valtavirran (ja galluppien mukaan kansankin) mielestä vaan ne hyödyt on haittoja ja hintaa suuremmat.
Kyllä, mutta tämä noudattaa juurikin tuttua kaavaa, eli leikkauksista ollaan hyvin vaiteliaita mutta jos ne saadaan myöhemmin kompensoitua edes osittain, niin hehkutetaan että voitettiin x sataa miljoonaa. Se ei muuta sitä tosiasiaa, että jos ensin leikkaa 421 milliä ja sen jälkeen saa takaisin 500 milliä, on loppusumma sen jälkeen 79 miljoonaa, ei 500 miljoonaa vaikka sitä kuinka hehkuttaisi.
 
Kyllä, mutta tämä noudattaa juurikin tuttua kaavaa, eli leikkauksista ollaan hyvin vaiteliaita mutta jos ne saadaan myöhemmin kompensoitua edes osittain, niin hehkutetaan että voitettiin x sataa miljoonaa. Se ei muuta sitä tosiasiaa, että jos ensin leikkaa 421 milliä ja sen jälkeen saa takaisin 500 milliä, on loppusumma sen jälkeen 79 miljoonaa, ei 500 miljoonaa vaikka sitä kuinka hehkuttaisi.
Tuosta olen kanssasi täsmälleen samaa mieltä.
Mutta jos vastaisin tiedottamisesta, toimisin tietysti itsekin noin.
 
Lähinnä tällä hetkellä kaikkein yllättävintä on se, että mediassakin näkynyt jopa joitakin kriittisiäkin kirjoituksia kyseistä pakettia ja Suomen siitä saamia etuja kohtaan, eikä ole menty vaan sillä perinteisellä linjalla jossa korostettu kuinka ihanan fantastista kaikki tämä vain on ja joka muuta väittää on vain katkera ja vastuuton persupopulisti. Sekä vientiteollisuuden tuhoaja. (Ainoan vaihtoehdon hypoteesi.)
 
Lähinnä tällä hetkellä kaikkein yllättävintä on se, että mediassakin näkynyt jopa joitakin kriittisiäkin kirjoituksia kyseistä pakettia ja Suomen siitä saamia etuja kohtaan, eikä ole menty vaan sillä perinteisellä linjalla jossa korostettu kuinka ihanan fantastista kaikki tämä vain on ja joka muuta väittää on vain katkera ja vastuuton persupopulisti.

Mut ei kyetty tekemään samaa ennen kokousta kun tuo meni aika pitkälle niin kuin ennakolta arveltiin että Suomi tulee maksamaan enemmän.
 
Kyllä saa olla aikamoinen EU/hallitus fani, että tästä paketista saa väännettyä menestyksen Suomelle. Tätä maksellaan vielä pitkään ja nyt kun pää on auki niin uusia paketteja voidaan taas perustella jollain kriisillä.
 
Kyllä saa olla aikamoinen EU/hallitus fani, että tästä paketista saa väännettyä menestyksen Suomelle. Tätä maksellaan vielä pitkään ja nyt kun pää on auki niin uusia paketteja voidaan taas perustella jollain kriisillä.

Varoitus Saksasta: EU:n tuilla ei ratkaista Italian ongelmia

Johan Saksa ilmoitti et tää ei riitä ku hetken.
 
Varoitus Saksasta: EU:n tuilla ei ratkaista Italian ongelmia

Johan Saksa ilmoitti et tää ei riitä ku hetken.
Tajuaahan tuon lapsikin. Italiassa alkoi jo jatkokeskustelu:

Italian ohella Kreikkaankin menee hurjat tuet. Puola saa BKT:nsä nähden ehkä suurimmat tuet, vaikka sen talous on kasvanut hurjaa vauhtia. Espanja ollut vähällä huomiolla, eikä sen tilanne paljon Italiaa parempi ole - oikeastaan Espanjan yksityinen sektori lienee heikommassa hapessa kuin Italian.

Italian kannalta huono juttu on, että tässä harjoituksessa saatetaan tuhota sen tähän asti kohtuullisen vahvana säilynyt vientiteollisuus, joka on kuten aiemmin totesin hyvin haavoittuvainen matalien katteiden ja kovan kansainvälisen hintakilpailun vuoksi. Uskoisin, että Italialle olisi ollut parempi erota eurosta, ja antaa talouden sopeutua luonnolliseen tilaan. Ei Italiakaan tule loputtomiin näitä tukia saamaan, eli se vähän niinkuin opetetaan nyt pilalle :)
 
Tai ehkä en taas osaa ymmärää kuinka hyväuskoisia ja vedätettäviä, muiden rahoilla, maailmanparantajia jotkut kuvittelevat olevansa.. huoh, mitäpä tässä jää kansalaiselle vaihtoehtoja..

Demari-vihervassari suvakkitytöt päättämässä asioista, niin kyllähän sen tiesi että mitä tahasa EU:n pojat pyytää niin Sanna on valmiina kirjoittaa nimensä mihin vain.

Demarit nyt on aina niin pro-EU, mutta välillä tulee mieleen että kuka ja miten nämä ovat lahjottu, koska eihän tämä palvele millään muotoa suomalaisten etua että meidän pienen maan rahat kipataan Italian pankeille, jotka ovat upporikkaiden saksalaisten omistuksessa. Raha virtaa rahan luokse.

On tainnut Marin rikkoa kaikki maailman velanottoennätykset ja talouden paskomisen jopa näin lyhen uran aikana.
 
Ehkä oudointa asiassa on että perustuslakivaliokunnan näkemys kuinka EU:n rahoittaminen rikkoo perustuslakia ignoroitiin täysin, eikä sitä nyt mediassakaan juuri valiteta.

Totta. Tämän jälkeen on aivan turha yrittää puhua minkäänlaisesta oikeusvaltiosta, kun perustuslakia ei edes tulkittu, vaan jätettiin huomiotta.

Erittäin pieni todennäköisyys on vielä sille, että asia kaatuu eduskunnassa, mutta en kyllä henkeäni pidätä, että siellä olisi riittävän monta suoraselkäistä ja osaavaa kansanedustajaa.
 
Kiva tietää että verovarat menee hyvään tarkoitukseen. Onkin ollut näitä EU:n pelastuspaketteja viimeaikoina tiheään. Miljardit vain juoksee kun pelastetaan Kreikat ja Italiat.

Hyvin mainostettu että "kyllä Suomikin saa tukipaketista rahaa", juupa, jokainen vähennyslaskua osaava tajuaa että jäädään miljardeja tappiolle. Olisikin ollut liian julmaa todeta että nettomaksajan rooli, muuten olisi jopa kaupan kassa (Sanna Marin) tajunnut että perseelleen menee.

Tosin pieniä puroja nämä kun miettii miten paljon laitamme maailmanparantamiseen jatkuvasti:


"
Maahanmuutto maksaa Suomelle 3,2 miljardia euroa vuodessa”

06.03.2019 klo 8:53
"
 
stubbi oli just cnn haastattelussa ja lopuksi juontaja kysyi että jääkö tämä viimeiseksi kerraksi kun uhdessä otetaan velkaa ja jaetaan rahaa niinkuin on luvattu. vastaus oli, "ofcorse not" ja naurut päälle.
 
stubbi oli just cnn haastattelussa ja lopuksi juontaja kysyi että jääkö tämä viimeiseksi kerraksi kun uhdessä otetaan velkaa ja jaetaan rahaa niinkuin on luvattu. vastaus oli, "ofcorse not" ja naurut päälle.

No eihän tämä tule tähän jäämään.
 
Italian ohella Kreikkaankin menee hurjat tuet. Puola saa BKT:nsä nähden ehkä suurimmat tuet, vaikka sen talous on kasvanut hurjaa vauhtia. Espanja ollut vähällä huomiolla, eikä sen tilanne paljon Italiaa parempi ole - oikeastaan Espanjan yksityinen sektori lienee heikommassa hapessa kuin Italian.

Italian kannalta huono juttu on, että tässä harjoituksessa saatetaan tuhota sen tähän asti kohtuullisen vahvana säilynyt vientiteollisuus, joka on kuten aiemmin totesin hyvin haavoittuvainen matalien katteiden ja kovan kansainvälisen hintakilpailun vuoksi. Uskoisin, että Italialle olisi ollut parempi erota eurosta, ja antaa talouden sopeutua luonnolliseen tilaan. Ei Italiakaan tule loputtomiin näitä tukia saamaan, eli se vähän niinkuin opetetaan nyt pilalle :)
Se onkin mielenkiintoista (tai siis surullista suomalaisen veronmaksajan näkökulmasta) nähdä miten Italian talouden pönkittäminen jatkuu. Kuten on keskusteltu, niin elvytyspaketin apu Italian talousongelmiin on kuin sammuttaisi juhannuskokkoa mukillisella vettä.

Kreikka on niin pieni talous, että EU pystyy roikottamaan sitä mukana vaikka maan velkaantuminen pahenee vuosi vuodelta (ennen koronaa 181% / BKT). Italian kohdalla tämä ei onnistu.

Italia tarvitsee jatkuvasti suuria määriä uutta lainarahaa pystyäkseen maksamaan entisiä velkojaan. Sillä hetkellä, kun Italia ei enää kykene maksamaan erääntyvää velkaansa, maa on virallisesti defaultissa. Olen 100% varma että aidosti yksityiset lainahanat menivät sillä hetkellä kiinni kun korona-epidemia Italiassa alkoi. Siitä lähtien Italian bondeja on ostanut käytännössä Euroopan keskuspankki PEPP I ja PEPP II ohjelmien kautta.

Nyt meneillään olevan PEPP II ohjelma alkoi 4.6.2020 ja EKP:lle annettiin valtuudet 600 miljardin velkakirjaostoihin. PEPP I:n tahdilla tämä valtuutus on kulutettu loppuun syyskuussa, joten sitä ennen on pakko tulla päätöksiä jatkotoimista. Mutta näin valtava EKP:n elvytys ei voi jatkua ikuisesti.

Olen varma siitä, että kulissien takana käydään keskustelua koronan jälkeisestä EU:sta ja Eurosta. Varmaa on myös se, että Tuppurainen ja Marin eivät istu siinä pöydässä.
 
Se onkin mielenkiintoista (tai siis surullista suomalaisen veronmaksajan näkökulmasta) nähdä miten Italian talouden pönkittäminen jatkuu. Kuten on keskusteltu, niin elvytyspaketin apu Italian talousongelmiin on kuin sammuttaisi juhannuskokkoa mukillisella vettä.

Kreikka on niin pieni talous, että EU pystyy roikottamaan sitä mukana vaikka maan velkaantuminen pahenee vuosi vuodelta (ennen koronaa 181% / BKT). Italian kohdalla tämä ei onnistu.

Italia tarvitsee jatkuvasti suuria määriä uutta lainarahaa pystyäkseen maksamaan entisiä velkojaan. Sillä hetkellä, kun Italia ei enää kykene maksamaan erääntyvää velkaansa, maa on virallisesti defaultissa. Olen 100% varma että aidosti yksityiset lainahanat menivät sillä hetkellä kiinni kun korona-epidemia Italiassa alkoi. Siitä lähtien Italian bondeja on ostanut käytännössä Euroopan keskuspankki PEPP I ja PEPP II ohjelmien kautta.

Nyt meneillään olevan PEPP II ohjelma alkoi 4.6.2020 ja EKP:lle annettiin valtuudet 600 miljardin velkakirjaostoihin. PEPP I:n tahdilla tämä valtuutus on kulutettu loppuun syyskuussa, joten sitä ennen on pakko tulla päätöksiä jatkotoimista. Mutta näin valtava EKP:n elvytys ei voi jatkua ikuisesti.

Olen varma siitä, että kulissien takana käydään keskustelua koronan jälkeisestä EU:sta ja Eurosta. Varmaa on myös se, että Tuppurainen ja Marin eivät istu siinä pöydässä.
Tässä useita sivuja sitten oli keskustelua, onko sellaiseen tilanteeseen varauduttu, missä edessä olisi ero eurosta. Sattumoisin tässä mökkipaikkakunnalla tapasin sellaisen korkean virkamiehen, joka istuu oikeissa pöydissä. Ja kyllä, ja ei ole kuulemma mitenkään salaista tietoa paitsi tietysti sisällöltään, ja kuulemma on jossain lehtijutussakin ollut esillä. Skenaariot VM:n laskemina vaikutusarvioineen ja toimintamallit on olemassa, joskin kuulemma jo kymmenkunta vuotta vanhat (en tarkemmin kysynyt, mutta tuosta voisi päätellä, että 2008 shokin jälkeen huomattu, että tuollaisetkin tarvitaan). Toiveissa on kuitenkin, ettei ikinä tarvitsisi käyttää.
 
Sanna Marinilla alkoi selittely jakso twitterissä, miksi hyvää diiliä täytyy selitellä? Ei kai vaan itsekin huomannut, että tuli laitettua nimi väärään paperiin.



"IS tavoitti Sanna Marinin lentokentällä hänen palatessaan neuvotteluista takaisin Helsinkiin. Marin ei ollut halukas kommentoimaan neuvottelutulosta, vaan poistui paikalta sanomatta sanaakaan."

Kun oli niin hyvä diili, niin miksi sitä ja sen onnistumista ei kertoisi lehdistön edessä?
 
Viimeksi muokattu:
Tässä useita sivuja sitten oli keskustelua, onko sellaiseen tilanteeseen varauduttu, missä edessä olisi ero eurosta. Sattumoisin tässä mökkipaikkakunnalla tapasin sellaisen korkean virkamiehen, joka istuu oikeissa pöydissä. Ja kyllä, ja ei ole kuulemma mitenkään salaista tietoa paitsi tietysti sisällöltään, ja kuulemma on jossain lehtijutussakin ollut esillä. Skenaariot VM:n laskemina vaikutusarvioineen ja toimintamallit on olemassa, joskin kuulemma jo kymmenkunta vuotta vanhat (en tarkemmin kysynyt, mutta tuosta voisi päätellä, että 2008 shokin jälkeen huomattu, että tuollaisetkin tarvitaan). Toiveissa on kuitenkin, ettei ikinä tarvitsisi käyttää.
Me täällä Suomessa emme tiedä, mitä EU-tasolla on tulossa Saksan ja Ranskan päättämänä. Arvattavissa on vain, että tulevat muutokset ovat suuria ja ne saattavat tulla nopeastikin. Kuten edellisessä viestissä kirjoitin, niin Italian ja muutaman muun maan luotottaminen valtavilla summilla EKP:n kautta ei voi jatkua ikuisesti vaan jokin suuri muutos on tulossa.

Suomen pitäisi olla varautunut eroon eurosta ja myös mahdolliseen euro-järjestelmän hajoamiseen.

Toivoisin että tuon virkamiehen kertoma pitäisi paikkansa, mutta olen melko varma että varustautumista on lähinnä paperilla. Kirjoitin tänne aiemmin, että Suomella ei ole edes pankkitransaktioiden varajärjestelmää. Jokaisen euron tilisiirron pitää kiertää Brysselin kautta.
 
Missään ei ole muuten kerrottu, kuinka paljon Suomi sitoutuu takaamaan muille maille lainattavaa 360 mrd lainapääomaa.

Elvytyspaketin lainarahat menivät Italian, Espanjan ja Kreikan kaltaisille maille, jotka nostavat koko lainasumman lähivuosien aikana. Takaisinmaksu ajoittuisi vuosille 2028-2058. On enemmän kuin todennäköistä, että yksi tai useampi maa ajautuu konkurssiin tuon 30 vuoden aikana (tai jo ennen sitä).

Elpymisrahaston lainojen takaisinmaksusta huolehtii EU-komissio, joka kerää maksuun tarvittavat rahat jäsenmailta. EU-komissiolta tulevat maksuvaatimukset voivat olla mielenkiintoisen suuruisia, mikäli esimerkiksi Italia, Ranska, Kreikka ja Portugal vapautetaan vastuistaan.
 
Minusta lopputulos on nipin napin kohtalainen, mutta aikaisempi vaihtoehto olisi oikeasti ollut huono. On totta mitä Halla-Aho sanoo, ettei nuo elvytettävät eteläiset maat ole Suomen ensisijaisia kauppakumppaneita (ti Ylen uutiset 20:30), mikä onkin se painavin syy tuloksen kritisointiin. Jos olisi toisin, että esim. Italia olisi Suomen ykkönen viennissä, niin silloinhan olisi todella tärkeää elvyyttää. Kyse on kuitenkin lopulta tahtotilasta minkä voi muotoilla myös "sopuna", että Suomi on politiikaltaan sellainen että EU:sta halutaan pitää kiinni kovasti ja tukea sitä, eli tulevaisuus kasataan sen varaan, ennemmin kuin oltaisiin vastahakoinen jäsen. Enimmäkseen edelleen niin täällä palstalla kuin muuallakin näen että EU:ssa halutaan olla ja se nähdään pääosin myönteisenä järestelmänä, mutta nyt sitten tuli tässä langassa suitsintaa kun järjestelmää koitetaan todellisessa kriisissä tukea. En toki ole tuijottanut nimimerkkejä, mutta tuntuu oudolta tämä tuulen kääntyminen.

Siitä olen samaa mieltä mikä langassa on mainittu että Suomen tulee olla valmistautunut eri tavoin eurosta irtoamiseen, sillä vaikka kuinka Suomi nettomaksaisi, näyttää nykyään siltä että koko viritelmä voi kaatua milloin tahansa kun tarpeeksi huonosti maalla millä tahansa menee. Ylen uutisissa reportterin kuvaukset neuvotteluista eivät olleet kovin huikeaa kuultavaa ja tätä jättipottipakettia kuvailtiin jopa liittovaltiorakenteeseen liukumisena. Luulen edelleen ettemme elä tiukkojen sopimusten aikakautta, vaan päinvastoin vapaampaa aikakautta, mitä EU ei nimenomaan edusta, joten kaikenlainen liittovaltioituminen tulee vain kiristämään välejä, eikä auta mm. Yhdysvaltojen kanssa kaupankäymisessä, mikä ei ole alueena mihinkään häviämässä ja mikä on todella tärkeä Suomelle kuin lähes koko Euroopalle kaupallisesti.

Summarum: Ei mielestäni Suomen EU-politiikan tavotteisiin nähden huono tulos, mutta silti väärä suunta tulevaisuuden kannalta EU:n vaikutusvallan myötä, siis ylipäätään sen muskeli kasata tällaista pottia, mikä on varmaan aina ollut jossain sopimuspykälässä toki olemassa. Etelän maat jatkavat jaloillaan mikä on todella hyvä asia, mutta tuleeko velkaantuminen muuttumaan kun ei voi ulkopuolelta heidän toimiaan hallita? EU on liian ehdoton tukitouhuissaan, mutta liian löyhä siinä millainen maa voi roikkua mukana ilman jonkinlaista puuttumista. Olisiko sanktiot kuitenkin oltava kovempia?
 
Huvittavaa kyllä kun niin paljon hehkutettiin sitä miten Suomi oli mukana muodostamassa nuukaa viisikkoa jne mutta turpaanhan siinäkin tuli:
Itävallan, Alankomaiden, Tanskan ja Ruotsin muodostama ”nuuka nelikko” onnistui neuvottelemaan itselleen mittavat jäsenmaksupalautukset. Suomen jäsenmaksut nousevat sen sijaan noin 100 miljoonalla eurolla vuodessa.
 
Minusta lopputulos on nipin napin kohtalainen, mutta aikaisempi vaihtoehto olisi oikeasti ollut huono. On totta mitä Halla-Aho sanoo, ettei nuo elvytettävät eteläiset maat ole Suomen ensisijaisia kauppakumppaneita (ti Ylen uutiset 20:30), mikä onkin se painavin syy tuloksen kritisointiin. Jos olisi toisin, että esim. Italia olisi Suomen ykkönen viennissä, niin silloinhan olisi todella tärkeää elvyyttää. Kyse on kuitenkin lopulta tahtotilasta minkä voi muotoilla myös "sopuna", että Suomi on politiikaltaan sellainen että EU:sta halutaan pitää kiinni kovasti ja tukea sitä, eli tulevaisuus kasataan sen varaan, ennemmin kuin oltaisiin vastahakoinen jäsen. Enimmäkseen edelleen niin täällä palstalla kuin muuallakin näen että EU:ssa halutaan olla ja se nähdään pääosin myönteisenä järestelmänä, mutta nyt sitten tuli tässä langassa suitsintaa kun järjestelmää koitetaan todellisessa kriisissä tukea. En toki ole tuijottanut nimimerkkejä, mutta tuntuu oudolta tämä tuulen kääntyminen.
Mikähän tästä teki nipin napin kohtalaisen tuloksen? Lainatavoitteessa tuli takkiin, jäsenmaksut nousevat 100m€/v, maataloustuet nousevat taas, eli siinä vesittyy taas yksi "saatava" lopputulos. Seitsenvuotisesta budjetistä Suomi on saamassa 11mrd€ ja maksamassa lähes 17mrd€, lisäksi päälle tulevat takausvastuut kriisirahaston jäsenmaille antamista lainoista.

Italia voisi käyttää vaikka niitä kultavarantoja taloutensa tasapainottamiseen, nostaa veroja ja lisätä vaikka omaisuusveron, sekä kitkeä korruptiota? Suomen vienti näihin Etelä-Euroopan maihin jotka tästä elpymispaketista eniten hyötyy on noin 5% luokkaa.

Suomi elpyy arvioiden mukaan koronakriisisti kaikkein heikoiten ja valtio joutuu ottamaan tänä vuonna velkaa 20mrd€ kattaakseen koronakriisistä aiheutuvat menot... Niin ja tämä soppa päälle.
 
Oletteko huomanneet, että yksikään hallituspuolueiden puheenjohtajista ei ole noussut puolustamaan Sannan diiliä? Yksityiskone kuitenkin laskeutui maankamaralle eilen ennen iltapäivää. Kertoo varmaan jotain hallituksen yhteistyöstä.
 
Oppositio, kepu ja kansa on antanut kyllä sellaista kritiikkiä että tästä tullaan keskustelemaan ja pitkään.

Tämä on aika timanttinen ketju. Kommenteissa ei paljoa pääministeriä kumarrella.
 
Viimeksi muokattu:
Toiselta foorumilta poimittua jotain positiivistakin - Etelä-Euroopan valtioiden talous näyttäisi olleen aika hyvin tasapainossa ennen korkomenoja:

Suomen ali-/ylijäämä %-GDP:stä ennen korkoja:
7c8c9929e419fc2aaba5edc5448de7c12619d216.png


Italian vastaava:
c2e6b60a0d436411d23f5dbe84fc3ad47c653194.png


Tähän taisi Jan11:kin viitata, eli vanhat velat poissuljettuna Italian talous on hyvässä kunnossa - jopa paremmassa tasapainossa kuin Suomi.

Pääongelma Italialla on siis liian suuri vanha velkataakka. Itse en kuitenkaan ymmärrä miten/miksi tämä ratkaisu, että annetaan liian suuren velkataakan valtiolle lisää velkaa ja tukia ratkaisee ongelman ja on ainoa ja paras vaihtoehto, miten täytyi toimia. Näin maalaisjärjellä ja omilla taloustieteen opinnoillani olisi liian suurta velkataakkaa pitänyt tässä leikata, jolloin toki lainanneet tahot kärsisivät. Toisaalta se toimisi opetuksena jatkoa ajatellen, ettei näin kannata toimia - nyt kun pelastetaan riskiä ottaneet tahot, niin luodaan ainekset oikein kunnon moraalikadolle Euroopassa. Kannattaa lainata riskeistä huolimatta ylituotolla Italialle, Kreikalle jne. koska EU kuitenkin maksaa tuotot...

Lisäksi kuten aiemmin totesin, niin tämä ei ratkaise ongelmaa, vaan sitä on pakko jatkaa entistä suurempana jatkossa. Jokainen tietää korkoa korolle ilmiön, eli kun tuota ylisuurta velkataakkaa kasvatetaan, niin seuraavalla kerralla pitää maksaa taas vähän enemmän korkoja. Tuet kyllä helpottaa taas tilannetta, mutta niiden määrä (390mrd), joka jakautuu moneen paikkaan ei riitä mihinkään. EU:n ratkaisussa on kyllä siinä mielessä ajatusta, että sikäli tämä oli todellisuudessa vain päänavaus (ja mitä Stubb naureskelikin), niin kasvattamalla tukia rajusti tulevaisuudessa pystytään kyllä sitten hoitamaan asia, mutta nämä 750mrd summat kalpenee siihen tarpeeseen verrattuna.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
257 467
Viestejä
4 473 887
Jäsenet
73 944
Uusin jäsen
Brainwave

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom