Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Oli tietysti, mutta samoin keskimääräiset palkatkin oli matalammat. Sama ilmiö on nähtävissä esimerkiksi Norjassa tai Sveitsissä jotka on suomalaisen mittarilla kovin kalliita maita arjen kannalta. Sitten kadehditaan palkkoja mutta unohdetaan mitä se eläminen siellä maksaa.Jotkut elintarvikkeet oli kyllä halvempia. Muistan kun paikallisella huoltoasemalla oli kahvi ja munkki pidemmän aikaa yhden markan ja äitin palkka oli ~ 6000 markkaa kuussa mikä ei ollut mitenkään erityisen korkea.
Ennen oli työpaikkoja enemmän ja vähemmän työttömiä, eikä ollut mitään typeriä video-cv:tä. Muistan, että jos joku nyt sattui olemaan työttömänä, sossusta sai rahat hesarin tilaamista varten
Tietokoneita ei ollut kaikilla, puhelinnumerot piti muistaa ulkoa (valintalevypuhelimet) ja suurin osa koulun jälkeisestä ajasta vietettiin kavereiden kanssa ulkona, eikä sisällä kuten nykyään.
Tarkoitan suunnilleen 80-, ja 90-luvun aikakautta. 1988 aloitin työelämässä, jolloin luonnollisesti arki muuttui toisenlaiseksi.
No oli kyllä 80- ja 90 luvuilla myös työttömyyttä, varsinkin laman aikaan
Toki nykyinen kehitys on huolestuttavaa
Oikeastaan aika yllättävää, että 2008 piikki on noinkin pieni suhteesasa 90-luvun laman aikaiseen. Nyt ne ainakin väittää, että työttömyys olisi toistaiseksi laskussa, mihin mahtoi käyrä kiivetä kesään 2017 mennessä?
Onneksi sentään oli Amiga 500 ja PC vuodesta 1995, niin oli sentään jotain sisältöä elämässä. En tiedä miten lapset sai aikansa joskus 70-luvulla kulumaan.
Toisaalta jos vertaa jotain 90-luvun MB:tä tai Pelit:iä siihen mitä netistä löytää tänään ilmaiseksi ihan vaan muutamat mainokset siinä sivussa katsomalla, niin vaikea on kyllä väittää, että kokonaisuutena asiat olisivat olleet noillakaan aloilla jotenkin paremmin...90-luvulla oli lehdet parempia. etenkin tietokone ja pelilehdet.
Taitaa tuolta kaapista löytyä useammankin vuoden mikrobitin vuosikerrat.
Ennen katsottiin teksti-tv:n sivulta 245 kuinka monta maalia Teemu Selänne oli tehnyt viimeyön NHL-kierroksella.
Nyt katsotaan Hokinaittii Youtube-kanavalta Patrik Laineen ja kumppanien maalit HD-laadulla.
Nuo numerot ne tais olla ysärillä ainaski, joskin hassu muistikuva että olis ollut 500 numerollaki jotain joskus.Oliko se joskus muka 245? Jotenkin omaan päähän on jäänyt luvut: 235 tulokset, 236 tarkempi, ja 255/256 koko kauden tilastot.
059 oli 1980- ja 1990-luvuilla suosittu maksullinen keskustelupuhelinnumero, jonne ihmiset pystyivät soittamaan anonyyminä keskustellakseen mistä tahansa asioista muiden linjalla olevien kanssa.
Palvelu toimi samalla periaatteella kuin puhelinneuvottelu toimii nykyään. Kenen tahansa oli mahdollista soittaa numeroon 059 ja liittyä keskustelulinjalle, jossa ihmiset yleensä hakivat treffiseuraa tai keskustelivat milloin mistäkin ajankohtaisesta asiasta. Palveluna 059 vastasi nykyajan chat-palveluja tai Internetin keskustelufoorumeja, mutta oli verraten kallis muiden paikallis- ja kaukopuhelujen hintatasoon nähden.
Piti ihan googlaamalla tarkistaa, ettei dementia ole vielä iskenyt. Ja kyllä 245:stä muillakin on muistikuvia: Oletko teksti-TV:n orja? | Jatkoajan keskustelupalsta:Oliko se joskus muka 245? Jotenkin omaan päähän on jäänyt luvut: 235 tulokset, 236 tarkempi, ja 255/256 koko kauden tilastot.
Kehitys maltillista ennen 2000-lukua? Oletko tosissasi? Asiahan oli pikemminkin päinvastoin, tietotekniikka kehittyi jättiharppauksin ja esimerkiksi Mooren laki oli hyvissä voimissaan. Tietoliikennetekniikka myös, mukaanlukien Internet kehittyivät todella nopeasti 1990-luvun lopussa.Ennen 2000 lukua kaikki tieto tuli jälkijunassa. Varsinkin tietotekniikan tapahtumista sai kuulla vasta kuukauden tai parin päästä lehdestä lukemalla. Ei nyt tietysti siihen aikaan niin justiinsa ollutkaan, kun kehitys oli vielä melko maltillista nykyaikaan nähden.
Ei ennen selvittykään. Lasten kuolleisuus liikenneonnettomuuksissa ja muissa tapaturmissa oli huimaavasti korkeampi kuin nykyisin.Ennen sai lapset liikkua omatoimisesti kylillä pois vanhempien jaloista häiritsemästä. Nyt ollaan menossa hyvää vauhtia kansainväliseen käytäntöön; omatoimisen lapsen nähdessä ihmiset soittavat lastensuojeluun tai vanhemmat eivät päästä Petteriä ulos neljän seinän sisältä. Vähintäänkin pitää soittaa kotiin tunnin välein. Miten sitä ennen selvittiinkään ilman kännykkää...vainoharhaisuudelle ei ole mitään loogista selitystä, rikokset on vähentymään päin mutta media luo mielikuvia päinvastaisesta kehityksestä.
Mutta oikeasti kukaan ei halua vuotta 1987 takaisin?.Tietokoneet oli aivan lapsen kengissä nykyisiin verrattuna.Mitä taas tulee lehtiin niin tolloin lehdillä oli ns monopoli mistä kirjoitettiin mutta yleensä ne oli omasta mielestänikin paljon laadukkaampia kuin nykyiset julkaisut.Nykyään jäät kiinni paljon helpommin jos teet jotain rikollista ja jutut tulee julkisuuteen kun tohon aikaan ne haudattiin hiljaisuudessa.Tohonkin aikaan kyläiltiin koska oli pakko ja osa porukasta tunki väkisin kyläilemään kun nykyään pystyy viettämään rauhallisen illan perheen kanssa.Vuonna 1987 eli 30 vuotta sitten moni asia oli paremmin:
+ Suuret ikäluokat olivat parhaassa työ- ja veronmaksuiässä (nyt alkavat olla kaikki eläkkeellä).
+ Maaseutu oli elinvoimaisempi ja virkeämpi (kyläkaupat- ja koulut ovat kadonneet).
+ Kyläilykulttuuri (nyt kyläillään vain, jos on pakko).
+ Auktoriteetteja kunnioitettiin (nyt kaikki pyrkivät olemaan kukkoina tunkiolla).
+ Suomalaiset olivat yhtenäisempi kansa (nyt Ruotsista haettu malli vallalla).
+ Yhteisöllisyys (nyt kaikki välttelevät vastuunottoa tai mitään, mistä ei saa rahaa).
+ Uusi teknologia oli kiehtovampaa (nyt mikään ei enää oikein innosta).
+ Tietokoneet olivat "sielukkaampia" (nyt ne ovat liian arkipäiväisiä).
+ Sanoma- ja aikakausilehdet olivat laadukkaampia (nyt pelkkää roskaa).
+ Elokuvat ja televisio-ohjelmat olivat parempia (nyt pelkkää roskaa).
+ Kiusaaminen oli "rehdimpää" (nyt todella kieroa, julmaa ja vaikeammin torjuttavaa somen takia).
Mooren laki oli voimissaan koska ei lähestytty fysiikan rajoja.Omat muistot 1980-1990 luvulta oli että kaikki laitteet oli ns alitehoisia eli prossut hitaita,muistia ja kovalevytilaa aivan liian vähän,joutui käyttämään kasetti/levy/disketti//cd/dvd asemia,hitaat modeemiyhteydet,tietokoneiden näyttöjen resoluutiot oli alhaiset,crt monitorit ja kaikki tietokone tavara maksoi ihan hitosti suomessa.Tietokoneissa ei ollut tarpeeksi prossutehoa edes soittamaan mp3:sia saati että ne pystyi purkamaan jotain videoita.Kehitys maltillista ennen 2000-lukua? Oletko tosissasi? Asiahan oli pikemminkin päinvastoin, tietotekniikka kehittyi jättiharppauksin ja esimerkiksi Mooren laki oli hyvissä voimissaan. Tietoliikennetekniikka myös, mukaanlukien Internet kehittyivät todella nopeasti 1990-luvun lopussa.
Eikä uutisia tarvinnut mistään lehdistä lukea. Suosittuja tietotekniikkasivustoja Netissä olivat esimerkiksi Tom's Hardware, Anandtech ja Slashdot.
1990-luvun alussa ja aiemmin toki lehdet olivat tärkein ja lähes ainoa tapa saada "tuoretta" tietoa. BBS:t olivat poikkeus sääntöön mutta harvojen huvia.
Hinta, teho ja kapasiteetti on hyvin suhteellisia käsitteitä. Tietyssä mielessä 1990-luvun kovalevy riitti kapasiteetiltaan paremmin kuin nykyiset, koska tuolloin tilaa veivät käytännössä vain ja pelkästään pelit ja ohjelmat, kun taas nykyaikana digitaalisen kuva- ja videomateriaalin kapasiteetinnälkä on täysin kyltymätön.Mooren laki oli voimissaan koska ei lähestytty fysiikan rajoja.Omat muistot 1980-1990 luvulta oli että kaikki laitteet oli ns alitehoisia eli prossut hitaita,muistia ja kovalevytilaa aivan liian vähän,joutui käyttämään kasetti/levy/disketti//cd/dvd asemia,hitaat modeemiyhteydet,tietokoneiden näyttöjen resoluutiot oli alhaiset,crt monitorit ja kaikki tietokone tavara maksoi ihan hitosti suomessa.Tietekoneissa ei ollut tarpeeksi prossutehoa edes soittamaan mp3:sia saati että ne pystyi purkamaan jotain videoita.
Olihan ne joskus luokkaa rautalanka (1980-luvulla kuusnelosella), mutta 1990-luvun lopussa jo suhteellisen modernia.3d grafiikat oli luokkaa rautalanka ja nykivät ihan hitosti.Ajatelkaa että nyt porukka vielä valittaa jostain microshutteroinnista ja ettei pelejä pysty pelaamaan alle 60fps
Eikä ole,prossujen tehot tosin on pysyneet aika samoissa(joutuneet keskittymään lämmön vähentämiseen ja parempia valmistusmenetelmiä on pitänyt kehittää) mutta näytönohjainten nopeus on noussut aika reilust(ja Gddr6:tä alettu jo valmistamaan),ssd levyt on tullut myyntiin ja esim pcie m.2 levyt lukee >3GB nopeuksia ja koot on nousseet 1T,normaaleja 8T hd:tä on myynnissä,muistit vaihtuneet ddr4 muisteiksi ja 16GB kampoja on myynnissä.Muistien hinnat on korkeat tällä hetkellä eikä noi isommat hd/ssd levytkään mitään halpoja ole.Sieltä on vielä tulossa ainakin pcie v4,usb 3.2(liitinkin vaihtuu usb-c liittimeen) 5/10GB verkkokortit,näytönohjaimiin toi gddr6 (joka on yhtä nopeaa/nopeampi kuin hbm2 muisti mutta halvempaa valmistaa),isot >8T kovalevyt yms.Hinta, teho ja kapasiteetti on hyvin suhteellisia käsitteitä. Tietyssä mielessä 1990-luvun kovalevy riitti kapasiteetiltaan paremmin kuin nykyiset, koska tuolloin tilaa veivät käytännössä vain ja pelkästään pelit ja ohjelmat, kun taas nykyaikana digitaalisen kuva- ja videomateriaalin kapasiteetinnälkä on täysin kyltymätön.
Olihan ne joskus luokkaa rautalanka (1980-luvulla kuusnelosella), mutta 1990-luvun lopussa jo suhteellisen modernia.
Kehitys oli erityisen ripeää juuri 1990-luvulla, ja sittemmin hidastunut. Tuohan 1990-luvussa oli juuri hienoa, eli koko ajan tuli uunista ulos uutta ja parempaa tekniikkaa. Ja Internet kehittyi alkuaikoina ihan silmänräpäyksissä.
Nykyaikana on hyvin vaikea herättää kuluttajissa mitään "wau" -tuntemuksia. Uudet tuotteet ovat lähinnä vain pieniä parannuksia vanhoihin, ja tosi nihkeästi tulee mitään mullistavaa markkinoille.
Itse asiassa mitä juuri tietotekniikkaan tulee, niin välillä tuntuu, että kehitys on lähestulkoon pysähtynyt! Mulla on tietokoneessa Intelin i5 2500k -prosessori vuodelta 2011, ja jos haluan päivittää oleellisesti tehokkaampaan, niin euroja saa mättää tiskiin ihan reilusti. Ja kovalevyjen ja RAM-muistien hinnat on pysyneet miltei muuttumattomina jo vuosia.
Ihan mukavasti ovat prossujen tehot nousseet. Mun ekassa pentiumissa oli tehoa vähän reilut 10 wattia, kun taas nykyisin high-end prossut menevät jo yli sadan watin ;-)Eikä ole,prossujen tehot tosin on pysyneet aika samoissa...
Kehitys kehittyy, mutta eivät nämä ole mitään revolutionaarisia innovaatioita vaan hidasta evoluutiota. SSD-levytkin alkaa olla jo vanha keksintö, kapasiteetti vaan pikku hiljaa nousee ja nopeutta tulee lisää.Eikä ole,prossujen tehot tosin on pysyneet aika samoissa(joutuneet keskittymään lämmön vähentämiseen ja parempia valmistusmenetelmiä on pitänyt kehittää) mutta näytönohjainten nopeus on noussut aika reilust(ja Gddr6:tä alettu jo valmistamaan),ssd levyt on tullut myyntiin ja esim pcie m.2 levyt lukee >3GB nopeuksia ja koot on nousseet 1T,normaaleja 8T hd:tä on myynnissä,muistit vaihtuneet ddr4 muisteiksi ja 16GB kampoja on myynnissä.Muistien hinnat on korkeat tällä hetkellä eikä noi isommat hd/ssd levytkään mitään halpoja ole.Sieltä on vielä tulossa ainakin pcie v4,usb 3.2(liitinkin vaihtuu usb-c liittimeen) 5/10GB verkkokortit,näytönohjaimiin toi gddr6 (joka on yhtä nopeaa/nopeampi kuin hbm2 muisti mutta halvempaa valmistaa),isot >8T kovalevyt yms.
Mun käsittääkseni laskuja varten pankeilla oli olemassa maksupalvelu ja seinässä luukku, jonne saattoi laskut tiputtaa maksettaviksi... Itse en ollut vielä laskujenmaksuiässä tuolloin, mutta käsittääkseni tällainen systeemi oli.Laskujen maksaminen ja käteisen nosto pankista - siellä arkipäivänä toimistoaikaan jonoteltiin tuntikaupalla ja rahaa piti ottaa käteisellä mukaan niin, että varmasti riittää seuraavaan kertaan asti.
Kauppojen aukioloajat olivat tiukasti säädeltyjä vielä pari vuotta sitten ja baarit yhä edelleen, mutta toki joskus muinaisina aikoina saivat olla vielä vähemmän aikaa auki.Aukioloajat - Erittäin säädeltyjä. Kaupat harvoin auki viikonloppuisin tai myöhään (arkena 8-20, La 10-18). Kirkkopyhinä aina kiinni. Baarit kiinni 01. 1960-luvulla kaupat menivät kiinni jo klo 17.
Kolmoskanava ei ollut valtakunnallinen kanava, vaan kolmas valtakunnallinen kanava aloitti vasta 1993 (MTV3).Kulttuuri - TV:ssa näkyi kaksi kanavaa (Kolmoskanava aloitti vasta 1986).
En tiedä oliko toi vastauksena minulle, mutta vuonna 1986 aloittanut kolmas TV-verkko ei siis ollut alunperin valtakunnallinen eikä näkynyt edes kaikissa suurissa kaupungeissa. Vasta vuonna 1993 aloittanut MTV3 näkyi jotakuinkin kaikissa oleellisissa paikoissa.
Kai se on sitten uskottava. Jostain vuodesta 93~ ollut tekstitv käytössä, ja nimenomaan isoilta osin tuo urheilu-puoli, mutta olisin kyllä lyönyt vaikka toisesta munuaisesta vetoa että nimenomaan 235 on aina ollut se sivu mistä teukan pisteet on käyty aamulla bongaamassa. Niin se muisti tekee tepposiaan.Piti ihan googlaamalla tarkistaa, ettei dementia ole vielä iskenyt. Ja kyllä 245:stä muillakin on muistikuvia: Oletko teksti-TV:n orja? | Jatkoajan keskustelupalsta:
Aika kauan tosta muutoksesta kyllä on. Vuosikymmen tai pari...
Kyllähän kasarilla ja ysärin alussakin veri ja suolenpätkät lenteli elokuvissa aika eri tavalla kuin nykyään, joten elokuvatarkastamon lattialle jäi melko rajuakin tavaraa, ainakin niistä leffoista joita itse katseli tyyliin RoboCopNykyisin jonne huutaa pää punaisena sensuurista jos joku ei tahdo omaa aivo-oksennusta julkaista. Moni varmaan täälläkin muistaa Suomen elokuva- ja televisiosensuurin? Täyskiellon peruste saattoi olla esim hyvien tapojen vastaisuus tai ulkopoliittiset syyt, ts. Neuvostoliittoa ärsyttävä aihe. Ja videot piti saksia mielivaltaiseen k-16 muotoon, juonesta (tai sen kärsimisestä) piittaamatta. Eikä se poistettu kama ollut mitään Netflix tasoa vaan saksea sai ihan klassikkomateriaali, jossa väkivalta oli aika kesy tehoste.
Miten sitä ennen selvittiinkään ilman kännykkää...vainoharhaisuudelle ei ole mitään loogista selitystä, rikokset on vähentymään päin mutta media luo mielikuvia päinvastaisesta kehityksestä.
Kyllähän kasarilla ja ysärin alussakin veri ja suolenpätkät lenteli elokuvissa aika eri tavalla kuin nykyään, joten elokuvatarkastamon lattialle jäi melko rajuakin tavaraa, ainakin niistä leffoista joita itse katseli tyyliin RoboCop
Nykyäänhän ei taideta edes hirveästi kuvata mitään R-rated blockbustereita, ettei vaan yksikään potentiaalinen asiakas jäisi pois katsomosta. Lähinnä tulee mieleen Stallonen viimeisin Rambo.
Se mikä ennen oli paremmin, on että tämän päivän action-leffojen näyttelijöillä ei ole mitään saumaa kasarin ikoneita vastaan: Syltty, Arska, Norris, Gibson, Ford, Willis, Eastwood jne. Tosin Clintin Dirty Harryt taitaa mennä jo 70-luvulle.
Ennen ihmiset eivät loukkaantuneet, pöyristyneet ja järkyttyneet kaikesta mahdollisesta.
Nykyään tietysti some aika syöpäinen ja nuoret ovat alkoholin tilalle alkaneet polttamaan kantsua ja päälle muita huumeita
Elokuun alun lämpimät ja valoisat kesäyöt, viime kesänä ei t-paidassa oltu ulkona edes päiväaikaan kovinkaan monena päivänä.
Jo ala-asteella sai ostaa papatteja yms paukkuja. Nykyään pitää olla 18-v ja räjäytelläkin saa uutena vuotena joskus klo 21-24 välisenä aikana
Ennen elokuvia ja musiikkia tuli normaaliin tahtiin, eli ei ollut ylitarjontaa ja jokaista elokuvaa tai levyä odotettiin, ja niillä oli jonkunlainen arvo. Nykyään noita tulee joka tuutista josta suurin osa paskaa...
12-vuotiaana tosiaan sai papatteja ellei joku vanhempi hakenut. Tosin ne ei yläasteiässä sitten jaksaneet enää kiinostaa lainkaan eli ikärajojen puitteissa kukaan ei ampuisi muuta kuin raketteja uutena vuotena jos niitäkään. 18 vuotta täytettyä kun ei vähempää voinut kiinnostaa raapia stidejä jäätävässä tihkusateessaPapatteja sai ostaa 12-vuotiaana(eräs sai vielä nuorempana lupapaperilla) ja paikallinen urheiluliike möi niitä ympärivuoden. Ei nyt mikään 18-vuotias ota paukkuja kuin suun kautta..monien lapsuudet pilattu. K18-papatti..
Yleensä kun joku väittää ettei ennen ollut kaikki paremmin, on hän joko tätä Suomen kulta-aikaa kokematon milleniaali tai kaiken unohtanut vihervasemmistolainen kaupungistunut femakko/neokommunisti.
80-luvulla kulttuurimarxismi oli vasta alkutekijöissään Suomessa. YK:n pakolaissopimus kirjoitettiin alle vasta 1986, ja silloinkaan tänne ei marssittu afrikasta paperitta tuhatpäin. Myös homot pysyivät kaapissa eikä television primetimessa, ja islamistit ym kuorma-auton kuljettajat pysyivät aavikolla eikä Suomen ostoskeskuksissa näpläämässä iphonea.
Nuori kloppi pääsi pajaan/tehtaaseen töihin kun käveli pomon puheille lakki kourassa ja kertoi että armeija on käyty. Työhön oppi kisällinä vanhemman ammatimiehen ohjauksessa, eikä vaadittu paskanjoutavia lupia tai kortteja. Palkka maksettiin markkoina eikä euroina.
Pikaruokaa sai kotimaisilta snägäreiltä eikä monikulttuurisilta veronkiertäjiltä. Snägärillä saattoi saada myös turpaan yöaikaan, nyrkeistä, tuskin koskaan kättä pidemmästä. tai vaihtoehtoisesti siellä sai antaa turpaan, eikä kukaan ulissut poliisille kokemaansa vääryyttä- äijät oli vielä äijiä jotka korjasivat autonsa pihalla räntäsateessa, eikä nykyisenkaltaisia ulisevia sijaisloukkaantuvia hinttejä.
Nykyiset sosialistien hyvävelikartellit eivät olleet tuhonneet yksityisyrittäjyyttä. Kylällä oli "Keijon Valintamyymälä" eikä geneerinen aneeminen vihreä /oranssi rötösherrojen pyörittämä ketjumarketti. Ammattiliitoilla oli vielä intressiä tehdä jotain muutakin kuin järjestellä jotain pystyynkuolleita pikkujouluja.
TL;DR Jos aikakone olisi todellisuutta, olisin ensimmäinen vapaaehtoinen lähtijä takaisin kasarille.
loppukevennyksenä video.