Taitaa pikemminkin olla kyse halkeamista hormissa, jolloin tuli voi karata. Onhan niissä se hiekkalaatikko hormin ympärillä.
Kyllähän leivinuuni varsinkin on erinomainen ruoan laittoon. Energiamielessäkin tulee ruoka ns. "samoilla lämpimillä". Meillä ainakin tehdään lämmituskaudella paljon ruokaa uunissa. Oikeastaan sähköuunissa tehdään suht vähän uuniruokia.
Joo jos on kunnon halkeama ja se on hyvin lähellä sitä uunia niin, siitähän se voi lähteä. Mutta sen on oltava aika iso halkeama, joten sen kyllä näkee (ei se halkeama vain sinne välipohjan kohtaan jääne ja hormit on nykyään helppoa omatoimisestikin kuvata, jos asiahuolettaa). Muutenkin siellä ullakolla olisi hyvä käydä katsomassa, mitä muuta ongelmaa sinneekä on tullut.
Leivinuuni on jo luxusta, esim. hommaa jonkun muuripadan ja vähän sitä modaa niin takassakin voi jotain laitella.
Ja samalla taloaan lämmittää.
Aika monella on jo teräsputki piipussa kun nuohooja on todennut piipussa halkeamia. Eli halkeamista se vinttipalo lähtee tai viimeaikoina on ollut yleistä se että kevythormin ollessa villoissa se kuumenee niin että sulaa.
Jos se villa sulaa, niin on rakentaessa tyritty eli laitettu väärä villa. Noi peltiset hormit ovat tiilihormeja pahempia, koska niissä se lämpö siirtyy polttavan kuumana, sitä putkea pitkin hyvinkin ylös.
Heillä, joilla on puulämmityskattila näkevät, että kattilan savukaasut (mitataan siitä kohtaa missä liitytään hormiin)
ovat luokkaa 250 astetta ja ylöspäin mennessään se sitten jäähtyy. Jossain varaavassa takassa tuskin on edes toi 250 enää lämpö lattian rajassa hormiin liittyttäessä.
Kiukaat voivat olla vähän kuumempia, kun niissä on yleensä metalliputki suoraan hormiin. Mutta harvoin niitäkään punaisena näkee.
Ne päästöt ei ole mihinkään kadonneet. Ja asia on nytkin pinnalla, ja ihan syystä, koska puun polton odotetaan lisääntyvän.
Ei se ole ihan sattumaan että tiedotusvälineissä jaellaan vinkkejä puhtaammasta puunpoltosta.
Maalikko mutu mielipiteenä, energiakriisin aikana lyhytaikainen poltto ei ole se juttu, ja taajamissakin siedetään se jos sähkönjakelua sillä turvataan.
Normaalisti moderneissa taajamissa nuo tulisijat on mukavuus/viihde juttuja, puusauna siedetty historia/perinne syistä.
Nyt jos aletaan ihan laajemmin lämittää niillä, niin riippuen kämpän energiatehokkuudesta, siis siitä miten hyvin saunan lämmitys saadaan koko kämpäneduksi, jos 70-80 lukua, niin ehkä kannattaa miettiä jätäskö pahimilla keleillä väliin.
Tämä voi olla alueellista, mutta pitkään tulisijoja on suosittu nimenomaan huoltovarmuuden takia, jos ei kaava kiellä, niin uudiskohteissa taajamissakin niitä rakennettu.
Huoltovarmuus ja viihde, mitään muuta järkeähän niissä ei ole, kalliita, ja kuten ketjussa laskettu, niin energiatehokkuuden, kannalta ennemmin se puu kannattaa viedä sinne isoon biovoimalaan. Huoltovarmuudeksi vaikka poltomoottori generaattori.
Minustakin on hyvä, että tiedotetaan oikeasta tavasta polttaa puuta ja puiden kuivuuden merkitys.
Puuta tarvitaan tulevaisuudessakin (veikkaan että vielä 50-vuodenkin päästä), elämme maassa, jossa pakkaseen kuolee. Polttoöljyn varastointi on ongelmallista ja sen pakokaasut vaativat omat kuvionsa sekä öljystä ollaan luopumassa ja metelikin on yksi ongelma.
Sähköstä riippumatotan kohtuu helposti varastoitavaa ja halpaa varaenergiaa vaan tarvitaan. Ei tämä energiakriisi viimeiseksi jää ja tääkin voi kestää vuosikausia. Takat OK-taloihin on vuosikymmeniä tehty ihan huoltovarmuudenkin takia.