Tämä on tietysti totta. Mutta jos mietitään teoreettisesti tilannetta missä Suomen jokainen yksityinen auto lopettaisi ajamisen vaikka Joulukuu-maaliskuun ajaksi siinä varmaan säästyisi melkoisesti rahaa.
Sama toki jos tuona aikana esim. kaupat olisivat avoinna arkisin kello 08-21 ja lauantaina kello 10-18. Sunnuntaisin suljettuina, myös kaikki mainokset olisi suljettu, samaten jouluvalot jne.
Eniten tietysti säästettäisiin jos lähes ainoastaan poliisi, palokunta ja sairaala saisi pitää 3-vuorotyötä ja muut olisivat vain maksimissaan 07-22 välisenä aikana töissä (poislukien esim. armeija, rajavartiolaitos jne).
Siinä säästyisi melkoisesti sähköä, mutta vastavuoroisesti rahaa myös menetettäisiin melkoisesti.
Kuten itsekin tiedät, ei kauppojen aukioloaikoja lukuun ottamatta sanomasi ole realistista.
Moni ihminen tarvitsee autoa tai jää viemättä lapset tarhaan, kulkematta töihin ja edes kulkematta mihinkään, kun terveys ei muuta mahdollista. Suomi on pitkien etäisyyksien ja huonon julkisen liikenteen maa pl. suurimmat kasvukeskukset.
Lisäksi edellä jo hyvin argumentointiin, että sähköautot ovat osa ratkaisua. Varsinkin, kun niiden akkuja voidaan tulevaisuudessa hyödyntää kotitaloudessa tai tarjoammalla varaus markkinoille takaisin joustona.
3-vuorotyö on taas sellaista, että sitä ei todellakaan tehtäisi, ellei olisi pakko tai se olisi hyvin kannattavaa. Suomesta löytyy paljon 3-vuorotyötä tekeviä firmoja, joita ilman tämä maa totaalisesti pysähtyisi. Vesi, sähkö, lämpö, teiden huolto, tietoliikenne jne. Näissä piisaa valvomo-, päivystys- ja kenttätyötä. Päälle sitten tuotanto ja valmistus, jota ei voida pysäyttää järkevästi yön ajaksi. Lisäksi kauppatasetta ei kannata romahduttaa eli vientiä tappaa vaatimalla pakkoseisokkeja.
Ei liene järkevää pysäyttää lisäarvoa tuottavaa tekemistä, vaan fiksua on vähentää turhanpäistä sähkön tuhlausta. Sähkö on ollut aivan liian halpaa, kun kysynnänjoustoa ei ole Suomessa juurikaan ollut. Näillä hinnoilla sitä alkaa löytymään ja sen kautta kuluttajat pääsevät järkevämpään keskimääräiseen kilowattituntihintaan.
Meidän luonto ei tarjoa rajattomasti vesivoimaa, kaasuvarantoja tai lämpöenergiaa. Joko meidän tulee tukeutua naapurimaihin tai löytää investointiedellytyksiä tasaiselle perustuotannolle. Ollaan yksi vuosikymmen nähty, miten hyvin niitä on luotu, kun sähkön hinta on ollut 4-8 c/kWh. Kerran perustuotannolle ei löytynyt edellytyksiä, niin meidän on opittava pärjäämään yhä vaihtelevamman tuotannon kanssa tai kehitettävä ratkaisuja sen tueksi. Vai mikä on, kun ei Hanhikiveen löytynyt venäläisien lisäksi muita tarjoajia ja Loviisa 3 tai OL4 ei ole pahemmin otsikoissa ollut?