Taneli-
☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣
- Liittynyt
- 17.10.2016
- Viestejä
- 8 465
Menoveden käyrä?
Aika monessa oman kylän rivitalo maalämpörempassa tullut jälkeenpäin ilmi että menoveden lämpötila on ollut 80 jotain astetta talvella (tai nyt ainakin älyttömän korkea), ja sitten kun joku firma tuli ja laittoi maalämmöt tuli asunnoissa kylmää. sitten kun käyrä nostettiin että kaikilla oli lämmin asunto, laitos toimii melkein vain lämpövastuksilla.
En osaa sanoa muuta kuin:
"
Maalämpölaitteisto on asennettu kesäkuussa ja toimintakunnossa lukuun ottamatta sähkökytkentäasennusta lisävastuksille. Käyttövesi näköjään toimii moitteettomasti. Järjestelmä alkaa myös tuottaa lämpöä patteriverkostoon kun ilma viilenee. Projektipäällikön mukaan lämmitys käynnistyy, kun vuorokauden keskilämpö on ulkona 18 astetta ja alle. Lämmityksen aikana on alkuun kaikki käyttökokemus tarpeen, jotta saadaan optimaalinen säätö lämmön tuottoon. Urakoitsija huolehtii säädöstä urakkasopimuksen mukaisesti. Lisäksi urakkasopimuksessa on sovittu 5 v huoltosopimus (kohteen etävalvonta ja etäohjaus, lämmitysjärjestelmän vuosihuolto 1 krt/vuosi, hälytysten ohjaus sovitulle huoltohenkilölle, vuosiraportointi)
Edellä mainittu lisävastus on varaenergiajärjestelmä. Mikäli ulkona on jatkuvasti yli 25 astetta pakkasta (useamman viikon), eikä maalämpö pysty tuottamaan enää tarvittavaa lämpöä, järjestelmä kytkeytyy sähkölle ja tehokkaat sähkövastukset huolehtii lämmön tuotosta. Lisävastusten asennus vaatii isomman pääsulakkeen, alueen sähköverkon vahvistustyön ja uuden sähköpääkeskuksen. Verkkoyhtiö Elenia saa verkon vahvistuksen valmiiksi syyskuun aikana, jonka jälkeen urakoitsija kytkee lisävastukset järjestelmään ja tekee tarvittavat sähkökeskustyöt. Urakkasopimuksen mukaisesti sähköverkon vahvistustyö ja siitä aiheutuvat muut kustannukset (uusi sähköpääkeskus ja sen asennustyö) tehdään lisätyönä. Kokonaiskustannus on arviolta 6 000 – 7000 €, josta Elenian osuus on 4 285€.
"
Eli varmaan talven jälkeen osaa sanoa sitten onko kylmää vai ei. Sen osaan sanoa että wanha järjestelmä oli ainakin itselleni liian kuumalle säädetty (tietysti mitään huoneistokohtaista säätöä ei ollut). Huone missä järjestelmä sijaitsee vs oma asuntoni siinä on välissä 2 muuta asuntoa ja silti lämpö oli jatkuvasti (talvella siis) 24-25 astetta. Nyt saa toivottavasti jonkun inhimillisemmän lämmön kuten 21-22C.
Toki niitä pattereita sai teoriassa säätää mutta vaikka olisi pitänyt esim. makuuhuoneen patterin kokonaan pois päältä (lumihiutale - 6 asetuksissa) se oli silti kuumana aina lämmityskauden aikana. Otaksun että enemmistö vanhemmista eläkkeläisistä jotka asuvat täällä on ollut tyytyväisiä.
Itse en vain mieluusti talvella tuulettele useampia kertoja päivässä että saisi lämpöä laskemaan vaikka ei edes uunissa tekisi mitään. Minusta kuitenkin olisi mukavaa jos talvella voisi pitää esim. sitä T-paitaa päällä eikä olla pelkissä sortseissa ja ulos lähtiessä jo ns. "sisävaatteet" päälle laittaessa tulisi kuuma. Kuvaavaa ehkä se että nyt kun on kesä ja ilmalämpöpumppu minkä laittanut 24C viilennykseen täällä on viileämpää kuin talvella. Käytävässä lämpö on näköjään 22½ astetta.